Dodaj do ulubionych

Polskie browary ciesza się z ciepłego lata

IP: *.55.udn.pl 31.07.05, 19:43
Szkoda tylko, że w sklepach nie można już kupić prawdziwego piwa ;-(
Wszystkie mniejsze browary (i przy okazji parę większych, np. Heweliusz,
Piast) zostały zaorane, koncerny produkują wynalazki z koncentratów,
większość piw smakuje tak samo. Królewskie robione w Warce, Warka w Elblągu
albo Leżajsku, Żywiecki Porter w Cieszynie ....

PS. Koncerny psują nie tylko polskie piwa. 3 lata temu na Słowacji kupiłem
parę butelek Złotego Bażanta i też już niczym nie różnił się od innych marek
przejętych przez Heinekena :-(
Obserwuj wątek
    • dog_in_the_fog Polskie browary ciesza się z ciepłego lata 31.07.05, 19:46
      Co dla mężczyzny oznacza obiad z 7 dań ?
      - hot-dog + sześćiopak.

< Will never fail to find his way. >
      • a_s_i_m_o A tydzien temu byl artykul w GW ze jest zimno 31.07.05, 22:23
        i sprzedawcy lodow narzekaja na slabe wyniki. No to wyczajcie jaki jest sens
        czytac gazete.
        • Gość: marius małe browary wycięte w pień IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 01.08.05, 00:31
          Oj chwalicie, jakby było co. Całe zyski jadą do holandii, danii itp, jakość piwa
          spada, konkurencji już prawie nie ma, małe browary wycięte w pień, itd, etc.
          Centrala żywca w warszawce, centrala okocimia w warszawce, itd.
          Czym się chwalić? Czy kolega/żanka przygotowujaca ten tekst wie, jak smakuje
          (prawdziwe) piwo?
          • Gość: mariusz Panie P.r.u.s.e.k nie ma "naszych browarów" IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 01.08.05, 01:14
            Centrum zysków np. Heinekena jest w Holandii, a np. fakt, że żywca mozna w
            Wielkiej Brytanii kupić w coraz większej liczbie lokali jest belką w oku
            holenderskiego browaru i wynika z zapotrzebowania setek tysięcy Polaków na
            Wyspach i przedsiębiorczości Brytyjczyków. I nie doczeka się na Wyspach wsparcia
            marketingowego/reklamowego holendrów.
            Może za kilka lat na etykietkach będzie: żywiec sdjełano w rossiji...

Ale cóż, ten holenderski browar regularnie wykupuje rekalmy w pańskim piśmie...
    • Gość: Jędrzej A ja nie wypiłem tego lata ANI JEDNEGO! IP: *.chello.pl 31.07.05, 19:58
      Na mnie browary nie zarobią...
      • Gość: rtek Współczuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:47
        Smutna sprawa
      • Gość: Rrroooaaarrr Oszczędzisz zdrowie IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.05, 06:45
        Nie pijąc tej chemicznej sieki, którą nam leją bez wstydu
    • Gość: tomo Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.in-addr.btopenworld.com 31.07.05, 19:58
      mozesz znalesc jeszcze dobre piwo, w ewroclawiu w kilku maych sklepach
      znalazlem piwa z lokalnych, m,alych dolnoslaskich browaro i to po 1.70
      pln :)))))))))))))))
      ale to prawda, zachod, komercja i tanie gowno jest juz wszedzie
      • Gość: Michał W lubelskim jest jescze... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 31.07.05, 20:08
        ...Perła!
        • Gość: rtek Tak Perła rządzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:48
          • Gość: MARIUS OSTRACYZM IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 01.08.05, 00:33
            Po co pisać w artykule o Perle, jak browar spoza UKŁADU - do wycięcia?
            Precz z OLIGOPOLAMI i Hipermarketami.
    • untochables Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata 31.07.05, 20:21
      jedź do austri gdzie każde piwo smakuje tak samo

ja tam bez problemu odrózniam heineken od carlsberga
      żywiec porter jest niesamowite
      palone jest czymś ciekawym na polskim rynku
      dog in foot znalazł luke
      wojak - dzienw że tak mało ludzi piaj to piwo
      browar łomża robi znakomite exportowe
      nie dziwie sie ze w polsce rośnie spożycie - wreszcie ludzie za miast wódy wolą
      wino i piwo
      • Gość: zartie Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.55.udn.pl 31.07.05, 21:00
        > ja tam bez problemu odrózniam heineken od carlsberga
        To akurat da się odróżnić. Odróżnij 2 marki piwa robione przez Heinekena ...
        Czasem mam wrażenie, że losowo wybierają markę, pod jaką będzie sprzedawana
        dana partia.

> żywiec porter jest niesamowite
        Jak się trafi. Niestety browar w Cieszynie ma duży rozrzut jakościowy. Ostatnio
        parę razy trafiałem na niezbyt udanego Portera :-(

> palone jest czymś ciekawym na polskim rynku
        Piwo ze słodzikiem .... fe

Doga i Wojaka nie próbowałem, może i Browar Łomża robi znakomite piwo, tylko co
        z tego?! U mnie ostatnio nawet Leżajsk kupić jest sporym wyczynem :-/

Niedawno w sklepie na osiedlu zauważyłem, po bardzo długiej przerwie, Perłę
        Chmielową. Zielona butelka bezzwrotna nie wróżyła zbyt dobrze, ale
        zaryzykowałem. Niestety - piwo blade jak siódme parzenie herbaty, smak też
        słabiutki :-(
        Zachwycił mnie jakiś czas temu Koźlak z browaru Jurand. Polecam! Ostatnio nawet
        łatwiej go kupić - pojawił się w marketach. Wcześniej był tylko w Selgrosie i w
        jednym sklepie.
        • Gość: Ged Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: 217.11.151.* 01.08.05, 09:23
          > Zachwycił mnie jakiś czas temu Koźlak z browaru Jurand. Polecam! Ostatnio nawet
          >
          > łatwiej go kupić - pojawił się w marketach. Wcześniej był tylko w Selgrosie i w
          >
          > jednym sklepie.

A ja wolę Koźlaka z browaru Amber. Trudniej go dostać (nie występuje w
          hipermarketach), ale według mnie jest zdecydowanie lepszy.
          • Gość: zartie Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.55.udn.pl 01.08.05, 22:29
            > A ja wolę Koźlaka z browaru Amber. Trudniej go dostać (nie występuje w
            > hipermarketach), ale według mnie jest zdecydowanie lepszy.

Słyszałem opinie, że jest lepszy. Niestety jak do tej pory nie udało mi się ich
            zweryfikować :-(
        • Gość: ZAPAŁA Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.178.wp3.ptc.pl 01.08.05, 09:45
          Doog jest obrzydliwy Wojaka dokładnie nie pamiętam ale jakoś nie przypadł mi do
          gustu...Ale browar Łomrza respekt, ostatnio pojawiło się w Biedronce pod inną
          nazwą (u nas Łomrzy nie dostaniesz) piwo produkowane w Łomrzy zakupiłem i się
          nie zawiodłem!
          A co do Perełki to polecam w butelce zwrotnej jest lepsze (u nas też jej nie
          ma... :(
          Za to jest Leżajsk, jakość jest na stałym poziomie!
      • Gość: Tom Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.05, 00:35
        >nie dziwie sie ze w polsce rośnie spożycie - wreszcie ludzie za miast wódy wolą
        >wino i piwo

I piją to piwo na pohybel sobie. W obecnym piwie więcej chemii niż w dawnej
        Vistuli czy Baltic'u.
    • mefisto999 Najlepsze jest ciemne piwo FORTUNA z wielkopolski 31.07.05, 20:27
      Browar ktory to produkuje jest prywatny w 100% i nie nalezy do zadnej kompanii.
    • Gość: osek@poczta.fm.xxx Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:32
      a pamietacie jak kiedys królowało EB? Niestety po przejeciu przestali je
      reklamoac. Niewno zobaczylem je w sklepowej lodowce (ukryte na samym dole) i od
      razu kupilem i... wiece co? dawno nie pilem tak dobrego piwa! A zawodzilem sie
      ostatnio na kazdym Warka, Zywiec, Tyskie..., chyba pogon za wynikami sprzedarzy
      stala sie dla nich wazniejsza od smaku piwa. Polecam Wam siegniecie na polke po
      stare, dobre EB.
      • Gość: Odet eb IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 20:49
        EB to moje ulubione. Dawno juz go nie pilem, nigdzie nie moge go znaleść.
        Podobno Żywiec je przejął i produkuje. Jeśli tak to zdecydowanie za mało. Pozdr.
      • Gość: ZAPAŁA Specjal IP: *.178.wp3.ptc.pl 01.08.05, 09:51
        Na pomorzu polecam Specjala co roku na spływie kajakowym pije tylko to pifko,
        jeszcze 2 tygodnie i już czuje tą goryczkę, woda, kajaczki, sielanka...
        • dave4 Re: Specjal 01.08.05, 15:54
          Specjal to też Żywiec i wcale nie jest dobry, jedyne to że tani, ja polecam
          Bosman, najlepsze piwo na pomorzu, niestety tylko zachodnim
    • Gość: piwosz Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 31.07.05, 20:47
      A ja robie piwo sam w domu wedle uznania i to jest to!
      • Gość: Moczuś Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:00
        Żywiec jako marka się wypalił jest już piwem starych konserwatywnych ludzi i
        dlatego przegrywa walkę z Lechem zorientowanym na młodszych i zabawę. Nową
        nadzieją Trade żywiec będzie pewnie LEŻAJSK bo ostatnio mocno go reklamują ma
        dobrą cenę i dobry smak.
      • Gość: Heniek Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:48
        ...podaj przepis ;-)
    • Gość: maju a dlaczego nikt nie pisze o FRATERZE?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:09
      baaaardzo zacne piwo,wygrało nagrodę w Londynie,podobnie jak Tyskie,z tym ze
      Tyskie od tego momentu sie tylko pogarsza,
      • dave4 FRATER najlepszy 01.08.05, 15:58
        tak, potwierdzam w 100%, niestety dostępność tego piwa jest tak mała, że ciężko
        aby stało się one tak popularne jak np. Tyskie,
        1. lokalizacja (sklep na rogu, hipermarket - wszędzie)
        2. reklama/cena
        3. rozlewane w pubach
    • Gość: eryk wbjiam w koncerny IP: *.futuro.pl 31.07.05, 21:13
      Nie pije koncernowych wyrobów od dawna, wystarczy troszkę wysiłku i można
      znależć wspanioałe polskie produkty z lokalnych browarów: Ciechanów, Jurand i
      Kormoran z Olsztyna, Amber, Fortuna, Jabłonowa i wiele wiele innych. Myślcie co
      pijecie, to nie boli.
      • Gość: batafuko Re: wbjiam w koncerny IP: *.chello.pl 31.07.05, 22:53
        Fajne jest też "Śląski", "Noteckie"- w tzw "granatach"(0,33"),Ciechanów ma
        ciekawe "Miodowe".
    • Gość: piwosz Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 21:31
      "Piwowarzy zwracają uwagę na spadek spożycia piwa z beczki. W drugim kwartale
      tylko co dziesiąte piwo było wypijane w lokalu." No proszę ciekawe dlaczego??
      Jak mam kupić piwo w lokalu za 5 zł to wole wypić w parku dwa piwa taka jest
      prawda. Postawi taki jeden z drugim dorobkiewiczem parasolki i juz chce sie
      nachapać kasiory nygusy jedne posrane, kij wam w łeb oszołomomy!!!!
      • Gość: Tom Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.05, 00:31
        Też to miałem napisać - granda w biały dzień!
    • Gość: Żywiec OK Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.05, 22:00
      Dla mnie Żywiec, był i będzie najlepszym browarem i uważam że dużo z Was przesadza z tym "psuciem browarów", wykupywanych przez duże koncerny. Jest dla mnie mało prawdopodobne, że koncerny te produkowałyby jeden i ten sam browar pod inną etykietą nie dbając o tradycję, recepturę zakupionego browaru, piwoszach wiernych marce itp. W końcu szeroki asortyment powoduje wieksze zyski aniżeli jeden produkt...
      • Gość: alef zero Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.trw.com 31.07.05, 23:06
        Popieram. Zreszta, nawet jesli produkty wielu firm sa podobne w smaku, to nie
        jest to w/g mnie tak wazne jak to, ze wszystkie sa smaczne. Wole jeden dobry
        gatunek piwa niz wybor 10 kiepskich. Zreszta, piwo dla mnie najlepiej pasuje
        do dobrego dania z wieprzowinki, spozywanego latem gdzies w ogrodkowej knajpce
        na swiezym powietrzu - moze to byc w Kolobrzegu, w Zakopanym, w Nadrenii w
        Niemczech, w Strasburgu, w Quebecu itp.; serwowane w wysokich, zamrozonych
        szklankach - jedna do ugaszenia pragnienia, a druga do popijania przy
        jedzeniu. Wystarczy.
        Natomiast sama mysl o zlopaniu piwa kuflami pod tzw. budka, albo w piwiarni
        zagryzajac slonymi precelkami czy fistaszkami, przyprawia mnie o mdlosci.
      • losiu4 Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata 01.08.05, 07:14
        Gość portalu: Żywiec OK napisał(a):

> i uważam że dużo z Was przesadza z tym "psuciem browarów", wykupywanych przez
        > duże koncerny

i tu się mylisz, bo w odróznieniu od Ciebie widziałem jak sie w Brzesku nowe
        linie technologiczne budowało...

Pozdrawiam

Losiu
    • frank_drebin Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata 31.07.05, 22:46
      I tu masz racje te komputerowe (takie bo komputer nad wszystkim czuwa) piwa sa
      wszystkie takie same w smaku. Jedna linia techonologiczna - roznia sie tylko
      nalepka :( Kiedys Zywiec mial goryczke, Okocim i Lezajskie bylo bardziej
      lagodne a teraz wsio rawno :( Trzeba poszukiwac teraz piw z malych browarow tam
      jeszcze ludzie czuwaja nad produkcja.
    • Gość: edmund Brok i Goolman IP: *.aster.pl 31.07.05, 23:15
      a ja lubię Broka exportowego i ostatnio Goolmana (nazwa nieudana ale to Perła z
      krwi i kości) - ceny przystępne, smak doskonały, i butelkę można bezproblemowo
      wyrzucić na śmietnik...
      chociaż niestety żaden browarek nie zastąpi ginu z tonikiem! zdrówko!
    • Gość: Tom Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.05, 00:30
      >Szkoda tylko, że w sklepach nie można już kupić prawdziwego piwa ;-(
      >Wszystkie mniejsze browary (i przy okazji parę większych, np. Heweliusz,
      >Piast) zostały zaorane, koncerny produkują wynalazki z koncentratów,
      Niestety, zgadza się - dzisiejsze "polskie" piwo to sama chemia, a szczególnie
      mocne "wynalazki": Dębowe, O.Mocny czy Strong.

Pozdrawiam smakoszy PRAWDZIWEGO piwa!
    • Gość: mARIUS HAŃBA IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 01.08.05, 00:30
      Oj chwalicie, jakby było co. Całe zyski jadą do holandii, danii itp, jakość piwa
      spada, konkurencji już prawie nie ma, małe browary wycięte w pień, itd, etc.
      Centrala żywca w warszawce, centrala okocimia w warszawce, itd.
      Czym się chwalić? Czy kolega/żanka przygotowujaca ten tekst wie, jak smakuje
      (prawdziwe) piwo?
    • Gość: darek Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.brndml01.va.comcast.net 01.08.05, 01:05
      W piciu napewno wraz z Rosjanami bezdiemy najlepsi.
    • danzig74 piwo Zywe z browaru Amber 01.08.05, 01:26
      niepasteryzowane piwo pszeniczne z jedynego browaru w Gdansku - naprawde pyszne
      polecam
      • Gość: sąsiad z południa Re: nie ma to jak czeski budvar -oczywiście ! IP: *.185.broadband3.iol.cz 01.08.05, 02:10
        dobry jest też CORGOŃ słowacki i Ostravar z Ostravy.z polskich Noteckie,Leszek
        poznański i Okocim.palce lizać !!!
    • dredger Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata 01.08.05, 05:56
      to dobrze,
      teraz trzeba obciazyc browary podatkiem 'kiblowym'. dochody z tego tytulu
      wykorzystac na budowe ubikacji publicznych. w ramach walki ze smrodem i
      zagrozeniem srodowiska.
      trzeba powidziec nie dla szczyn w miejscach publicznych!
      • Gość: Rrroooaaarrr Tylko ciepłe lato nie cieszy się... IP: *.lubin.dialog.net.pl 01.08.05, 06:44
        z tzw. polskich browarów.
        To, co nam wciskają nadaje się do wylania w kretowiska.
        • Gość: carlo Pijemy więcej piwa:::))) IP: *.aster.pl 01.08.05, 09:26
          Nooo, Widać po męskich brzuchach i tłustych mordkach.:) A swoją drogą od dawna
          się zastanawiam który debil zezwolił na sprzedaż piwa na stacjach benzynowych???
    • Gość: TYLKO CZESKIE PIWO GÓWNIANE "POLSKIE" PIWA IP: 193.59.95.* 01.08.05, 09:45
      Święta prawda!!! Czy pijesz Lecha, czy Piasta czy Żywiec, to jeden ch....
      Masz rację,że ONI robią te piwa z ekstraktów, jak czerwony barszczyk z Winiar.
      I cieszą się, że mamy taką świetną produkcję. Szkoda słów.
      A propos Zlotego Bażanta też racja. Te piwa, ce je eksportują na Europę są
      podobne do naszych, czyli nijakie. W zamian polecam Ci np. piwo PRIMATOR z
      Nahoda (niedaleko Kudowy Zdrój). Pani po czeskiej stronie nalewała 0,5 litra
      około 2 MINUT !!!! Czy wiecie co to znaczy? Że jest to piwo WARZONE, a nie jak
      te głąby piszą, że polskie browary UWARZYŁY ileś tam piwa. One wytworzyły, ale
      nie UWARZYŁY. To jest zasadnicza różnica. Dlatego ja powoli przestaję pić
      te "polskie" (bo nie są polskie) świństwa i szukam piw czeskich lub niemieckich.
      NA ZDROWIE (ale nie tymi 'naszymi' siuśkami).
      • Gość: carlo Piana:))) IP: *.aster.pl 01.08.05, 09:56
        ...a ja myślałem,że ta piana to proszek do prania:( zawsze sie człowiek czegoś
        nauczy jak czyta posty:)))
      • Gość: kamil Re: GÓWNIANE "POLSKIE" PIWA IP: 81.210.25.* 01.08.05, 11:33
        Bredzisz! Potym czeskim syfie łeb chce urwać! A jak tak lubisz dużą zawartość
        ekstraktu to nażryj się szyszek chmielowych. Dziwną rzeczą jest że moi znajomi
        z Niemiec bardzo chwalą sobie te nasze "siuski"i widza różnicę między tyskim,
        zywcem a innym lechem- no ale tobie chyba czeskie wynalazki kubki smakowe
        wypaliły. Współczuję kiepskiego smaku...
    • Gość: Pawel Bo Polska urosla w sile a ludziom sie zyje dostatn IP: *.server.ntli.net 01.08.05, 10:17
      Nie wiem jak ktos trzezwo myslacy moze tlumaczyc wzrost sprzedarzy piwa
      wzrostem zamoznosci konsumentow z roku na rok. To TYLKO pogoda. Spadek
      bezrobocia to wyjazd miliona w wiekszosci mlodych ludzi a wiec potencjalnych
      konsumentow.Zadnego wzrostu wynagodzen ralnych nie odnotowano. Do kogo ta mowa
      i zaklinanie rzeczywistosci?Jestem pewien, ze przedstawiciele browarow mowili
      jdynie o pogodzie i wzroscie sprzedarzy a dziennikarz dodal od siebie wzrost
      gospodarczy i spadek bezrobocia, zgodnie z obowiazujaca linia.
    • Gość: regan1973 Co się dziwić, że beczkowego nie piją IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 10:31
      Ludzie kasy nie mają na taką usługę
    • Gość: pnd Zywiec - prawie jak piwo IP: *.chello.pl 01.08.05, 11:11
      Tak chyba brzmiec powinien slogan reklamowy tej marki
    • Gość: Krzysztof Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: 195.245.204.* 01.08.05, 11:21
      Spróbuj piwo Śląskie z browaru Lwówek Śląski.
      Trudno go dostać, ale bywa. Jest NIEPASTERYZOWANE i już choćby dlatego smakuje
      zupełnie inaczej.
    • Gość: ryter Re: Polskie browary ciesza się z ciepłego lata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 11:28
      Od kiedy Kompania Piwowarska, Grupa Heineken i Carlsberg to są polskie browary ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka