Dodaj do ulubionych

Będą dłuższe numery telefoniczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 01:23
A czemu "geniusze biurokracji" nie wprowadzą 30 - to cyfrowych numerów. Było by "jeszcze łatwiej i mniej pomyłek". Zdaje się, że poziom kretyństwa jest wprost proporcjonalny do zajmowanego stanowiska
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc W Niemczech nie trzeba dolaczac kierunkowego IP: *.molgen.mpg.de 17.08.05, 02:11
      w sieci lokalnej numer jest tylko 8-cyfrowy + 2 kierunkowego. Chyba TPsa znowu
      cos wymyslila olewajac klientow.
      • Gość: m z tego co piszesz wynika że trzeba IP: *.attu.pl 17.08.05, 02:42
        Gość portalu: gosc napisał(a):

> w sieci lokalnej numer jest tylko 8-cyfrowy + 2 kierunkowego

?
        • Gość: zgaga Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już dawno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 08:54
          Przy okazji wprowadzania numerów siedmiocyfrowych w całym kraju. Mówili, że w
          dającej się przewidzieć przyszłości jest to nie do uniknięcia, bo zacznie
          brakować numerów.

Ale wtedy nikomu nie przychodziło do głowy, że możnaby było zabrać ze sobą
          numer telefonu przeprowadzając się z Katowic do Szczecina.
          A jeśli teraz nie będzie zmian w taryfach (???), ciekawe w jaki sposób sieci
          będa informować dzwoniącego, dokąd on właściwie dzwoni wystukując np. numer
          identyczny jak jego własny z dokładnością do dwóch ostatnich cyfr.

Ciekawe też, jak rozwiążą ten problem sieci komórkowe, kiedy przestaną panować
          nad prefiksami. One też przecież faworyzują w taryfach połączenia
          wewnątrzsieciowe.
          I jeszcze jedno odnośnie komórek - skoro numer będzie "mój", czy będę mógł
          zachować obecny numer rezygnując z abonamentu na korzyść prepaidu w tej samej
          sieci? (I nie becalując za tę przyjemność np. 3000 PLN)
          • pavle prima aprilis? 17.08.05, 09:48
            przecież dziś nie jest 1. kwietnia...
            • pavle a kierunkowy do POLSKI? 17.08.05, 09:52
              może wykręcajmy z dwoma zerami i kierunkowym do Polski od razu?
              no bo dlaczego nie?

skoro wybieranie pełnego numeru tak znacząco powiększa pulę numeracyjną...
              • Gość: Pawel Re: a kierunkowy do POLSKI? IP: 5.5R* / *.ocs.mq.edu.au 17.08.05, 10:14
                Hmm... Dobra uwaga... Przeciez po tej reformie liczba numerow sie nie zmieni:
                nie wydluzamy numerow, tylko wydluzamy _wybieranie_ numerow lokalnych...
                • Gość: krekor Tez tak pomyslalem w pierszej chwili IP: *.phy.ilstu.edu 17.08.05, 17:45
                  Przeciez nie dadza firmie z Warszawy (gdzie pewnikiem najszybciej zabraknie numerow), numeru z
                  kieronkowym do Pcimia Dolnego. A moze taki jest genialny plan?

Byc moze jednak chodzi im o to, ze niektorych cyfr nie uzywaja na pocztku (na pewno 9).
                  Teraz mozna bedzie to zrobic, bo zadna centrala nie pomyli 997 z 022-997-4567.
                  Tak bylo parenascie lat temu, gdy zminili system kierunkowych. Uwolnila sie wtedy osemka.
                  • Gość: Ethebor Re: Tez tak pomyslalem w pierszej chwili IP: *.132.3.213.cust.bluewin.ch 17.08.05, 23:24
                    A czemu nie? Skoro nie ma kierunkowego. Nowej firmie moga dac.

Gość portalu: krekor napisał(a):

> Przeciez nie dadza firmie z Warszawy (gdzie pewnikiem najszybciej zabraknie num
                    > erow), numeru z
                    > kieronkowym do Pcimia Dolnego. A moze taki jest genialny plan?
            • mike-great Re: prima aprilis? 17.08.05, 11:28
              Na hoooj komu takie długie numery? Może jeszcze poprzedzać je numerem buta,
              rozmiarem stanika, i obwodem w pasie? Jak dzwonie ze strefy nr np. 022 to
              centralka, do której jestem podłączony, sama powinna definiować, że to ta sama
              strefa nr, a jeśli dzwonię do innej strefy nr to i tak wykręcam 022, 033, itp.,
              w zależności od lokalizacji strefy w kraju. Więc w czym problem? Czemu nie może
              zostać tak, jak jest? Niech nowym abonentom dodają nr na końcu i finał
              • Gość: jaceek To NIE prima aprilis IP: 212.160.172.* 17.08.05, 15:01
                Nie może zostać tak jak jest bo teraz jak zechcesz przenieść swój numer
                siedmiocyfrowy z warszawy do krakowa to może się okazać że w krakowie już taki
                jest używany przez kogoś innego. A jak pierwsze dwie cyfry przestaną wskazywać
                geograficzne położenie abonenta to masz gwarancję unikalności Twojego numeru w
                skali kraju i możesz przenosić go do krakowa.
                A na końcu cyferek dodać nie można, bo to miejsce jest zarezerwowane dla innych
                celów - centrala łączy po otrzymaniu pierwszej kompletnej kombinacji cyfr.
                • Gość: AntyTPSzmata Kiedy "prawo ostatniej mili" w Polsce? IP: *.block.alestra.net.mx 17.08.05, 17:16
                  Obowiazuje ono PRZYMUSOWO w calej UE. Polega na tym ze przylacze abonenckie
                  (ostatni kilometr - umownie) oraz instalacja wewnetrzna jest wlasnoscia
                  klienta i moze on ja udostepnic dowolnemu dostawcy uslug tele-internetowych.
                  Najtanszemu w danej chwili na rynku. TP oprotestowala to prawo i.. cisza.
                  Pismaki wola o numerkach i innych bzdertach a tu:
                  TP SA JAWNIE LAMIE PRAWO UNII EUROPEJSKIEJ!!!
                  a niejaka Gorska rechoce: - g..no nam wszystkim zrobicie.
                  Won, zboczency i zlodzieje z Polski!!!
                • mike-great Re: To NIE prima aprilis 17.08.05, 20:16
                  A ilu ludzi się przenosi z numerem? To są jednostki - a bajzel dla
                  wszystkich !!!
                  • Gość: hamuluj, kolego To jakaś nowa rozrywka? Odpuść,nie osłabiaj ludzi. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 20:49
                    Bez obrazy, ale jesteś strasznym pieniaczem. To nie obelga, tylko stwierdzenie
                    faktu.
                    Niektórzy ludzie już tacy są - chorzy, jeśli nie skontrują. Nawet kiedy nie
                    mają już argumentów.

Nikt się teraz nie przenosi z numerem. Bo nikt nie ma takiej możliwości.
                    Ale jak możliwość się pojawi, nie znajdziesz nikogo, kto nie będzie chciał z
                    niej skorzystać.
                    Przecież będziesz mógł mieć do końca życia jeden numer telefonu. Jak PESEL. Nie
                    mów, że to nie będzie wygodne tak dla ciebie jak i dla wszystkich tych, którzy
                    cię znają.
                    Oczywiście będzie tak tylko wtedy, jeśli zechcesz mieć ten jeden numer. Jeśli
                    nie, to nie. Będziesz mógł co miesiąc zmieniać numer nie ruszając się nawet z
                    miejsca.
                    • mike-great Re: To jakaś nowa rozrywka? Odpuść,nie osłabiaj l 17.08.05, 22:20
                      Anglicy żyją bez dowodów osobistych, i są szczęśliwi. A ja nie chcę by ktoś mi
                      jakiś numer dożywotnio nadawał. Co to, Matrix???
                      • Gość: hamuluj, kolego Re: To jakaś nowa rozrywka? Odpuść,nie osłabiaj l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 22:59
                        Bez obrazy, ale jesteś strasznym pieniaczem. To nie obelga, tylko stwierdzenie
                        faktu.
                        Niektórzy ludzie już tacy są - chorzy, jeśli nie skontrują. Nawet kiedy nie
                        mają już argumentów.

Czy Anglicy są teraz tacy szczęśliwi z powodu braku ID, to akurat nie jest
                        takie pewne.
                        I nie wiadomo, jak długo się ten brak ID utrzyma.

Ale myślisz, że ktoś ci wytatuuje ten jeden numer, którego nie chcesz?
                        Przecież napisałem w poprzednim poście:

"Oczywiście będzie tak tylko wtedy, jeśli zechcesz mieć ten jeden numer. Jeśli
                        nie, to nie. Będziesz mógł co miesiąc zmieniać numer nie ruszając się nawet z
                        miejsca."

A z Matrixem zgoda - nie ma ucieczki. Niezależnie od tego, ile razy będziesz
                        zmieniał numer telefonu, i tak twój operator zawsze będzie go znał. I wielu
                        ludzi też.
                        Chyba, że nie chcesz nikomu podawać numeru swojego telefonu. Też ci wolno.
                        Ale jak zrobić, żeby twój operator nie znał twojego numeru, tego - niestety -
                        nie wiem.
                        • mike-great Re: To jakaś nowa rozrywka? Odpuść,nie osłabiaj l 17.08.05, 23:10
                          1. Spytaj Anglika, po co mu zbędny dokument? I tak najważniejsze jest konto w
                          banku. To jakbyś nie wiedział. Ale już wiesz.
                          2. Mi mój nr telefonu nie przeszkadza (ani komórki, ani stacjonarny) tylko po
                          cholerę ministerstwo i TEPSA utrudnia mi życie???
                          3. Jak piszesz pod czyimś adresem epitety - to się nie dziw, że cię
                          spotyka "oko za oko, ząb za ząb" ...

Gość portalu: hamuluj, kolego napisał(a):

> Bez obrazy, ale jesteś strasznym pieniaczem. To nie obelga, tylko
                          stwierdzenie
                          > faktu.
                          > Niektórzy ludzie już tacy są - chorzy, jeśli nie skontrują. Nawet kiedy nie
                          > mają już argumentów.
                          >
                          > Czy Anglicy są teraz tacy szczęśliwi z powodu braku ID, to akurat nie jest
                          > takie pewne.
                          > I nie wiadomo, jak długo się ten brak ID utrzyma.
                          >
                          >
                          > Ale myślisz, że ktoś ci wytatuuje ten jeden numer, którego nie chcesz?
                          > Przecież napisałem w poprzednim poście:
                          >
                          > "Oczywiście będzie tak tylko wtedy, jeśli zechcesz mieć ten jeden numer.
                          Jeśli
                          > nie, to nie. Będziesz mógł co miesiąc zmieniać numer nie ruszając się nawet z
                          > miejsca."
                          >
                          > A z Matrixem zgoda - nie ma ucieczki. Niezależnie od tego, ile razy będziesz
                          > zmieniał numer telefonu, i tak twój operator zawsze będzie go znał. I wielu
                          > ludzi też.
                          > Chyba, że nie chcesz nikomu podawać numeru swojego telefonu. Też ci wolno.
                          > Ale jak zrobić, żeby twój operator nie znał twojego numeru, tego - niestety -
                          > nie wiem.
                          • Gość: hamuluj, kolego Re: To jakaś nowa rozrywka? Odpuść,nie osłabiaj l IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 00:26
                            Co mnie spotyka?

Chcesz powiedziesz, że to celowa obstrukcja?
                            Celowo udajesz, że nie rozumiesz tego, co piszę?

Ile masz lat? Pamiętasz przejście na siedmiocyfrowe numery w całym kraju?
                            Kiedyś było tak, że w Gdyni miałeś 7 cyfr, w Bydgoszczy 6, a w Tczewie 4.
                            I numery kierunkowe innej długości dla różnych miast.

I unifikacja w skali kraju na (0.xx)+7 to też był spisek tepsy?
                      • Gość: ALF Re: Do mike-great IP: *.ztpnet.pl 18.08.05, 00:36
                        ty nie chcesz zeby ci ktos jakis numer nadawal a ja nie chce abys glupoty tutaj
                        wypisywal
            • Gość: BartOfWar Re: prima aprilis? IP: *.bulldogdsl.com 17.08.05, 12:52
              Prima Aprilis czy nie, posmiac sie zawsze jest zdrowo!! Poplakalem sie ze
              smiechu!!! Szkoda tylko, ze wszyscy za to placimy....
          • freewolf Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już 17.08.05, 10:27
            Pre paid to specyficzny rodzaj telefonii, gdyż jej użytkownicy są anonimowi.
            Dlatego przechodząc na pre paid (i z pre paidu na abonament) nie będzie można
            zachować numeru, gdyż jeśli nie ma podpisanej umowy, nie można udowodnić, że
            dany numer jest w posiadaniu osoby, która zgłasza się do operatora z kartą sim
            (którą mogła wyjąć na przykład z telefonu siostry lub kradzionego). Za to
            będzie możliwe przenoszenie numerów z mixów (Idea Mix, etc.), gdyż tam już jest
            podpisana umowa i numer jest identyfikowany z abonentem.
            • eshka Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już 17.08.05, 10:46
              Jestem zarejestrowanym użytkownikiem POPa. I mogę udowodnić, że numer należy do mnie.
              • nelsonek Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już 18.08.05, 22:51
                wlasnie. jestes uzytkownikiem, a nie abonentem. zachowanie numeru to prawo abonenta a nie uzytkownika. to takie male niedopatrzenie naszych kochanych prawodawcow - mialo byc tak pieknie a wyszlo jak zwykle.
                • jurek7 Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już 19.08.05, 12:06
                  nelsonek napisał:

> wlasnie. jestes uzytkownikiem, a nie abonentem. zachowanie numeru to prawo
                  abon
                  > enta a nie uzytkownika. to takie male niedopatrzenie naszych kochanych
                  prawodaw
                  > cow - mialo byc tak pieknie a wyszlo jak zwykle.
                  >

tak dla informacji: szykuje się zmiana w prawie telekomunikacyjnym. Zgodnie z
                  projektem zachowanie numeru przy zmianie operatora (art 71 PT) może objąć nie
                  tylko abonentów ale i użytkowników końcowych sieci komórkowych.
                  • nelsonek Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już 19.08.05, 23:45
                    to dopiero projekt zmiany w ustawie. ja mowilem o OBOWIAZUJACEJ. a zmiana oczywiscie potrzebna.
            • Gość: zgaga Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 12:14
              Tak pięknie i prawomyślnie to nie jest - moja znajoma (na POP-ie,
              niezarejestrowana) zablokowała sobie kartę SIM i w moim towarzystwie udała się
              do salonu Idei, żeby podali jej PUK, który też oczywiście zbubiła.

Bez najmniejszego problemu - pan konsultant zapytał, czy dziewczyna ma przy
              sobie kartę, wprowadził jej numer i podał PUK. Po uprzednim zarejestrowaniu
              numeru na nazwisko posiadaczki karty.
              Zaintrygowany tym, co zobaczyłem, zapytałem konsultanta, czy podałby PUK bez
              karty. Powiedział, że no problem - wystarczy im, że wiedzą, kto BĘDZIE
              korzystał z numeru w przyszłości. I jeśli będzie jakaś kaszana, to oni będą
              mieć info, kogo ścigać.

Poza tym, nawet jeśli miałoby być tak jak piszesz, to nie zauważasz ZASADNICZEJ
              róznicy pomiędzy migracją abonament - prepaid i odwrotnie.
              W pierwszym przypadku sieć ZYSKUJE zarejestrowanego abonenta prepaid, o którym
              bardzo dużo już wie.
          • Gość: LMB Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:44
            > A jeśli teraz nie będzie zmian w taryfach (???), ciekawe w jaki sposób sieci
            > będa informować dzwoniącego, dokąd on właściwie dzwoni wystukując np. numer
            > identyczny jak jego własny z dokładnością do dwóch ostatnich cyfr.

Na razie nie ma przenośności numerów więc i nie ma problemu. W przyszlości
            najprawdopodobniej będzie jedna taryfa na całą Polskę.

> Ciekawe też, jak rozwiążą ten problem sieci komórkowe, kiedy przestaną panować
            > nad prefiksami. One też przecież faworyzują w taryfach połączenia
            > wewnątrzsieciowe.

Jest kilka możliwości już stosowanych w kilku krajach
            1) informacja o opłacie przed połączeniem, jak w połaczeniach 0700 w
            cywilizowanych krajach
            2) darmowy numer z informacją
            3) zablokowanie tańszych połączeń wewnątrzsieciowych - skoro opeatora stań na
            to, żeby swoim sprzedawać minuty za 30 groszy zamiast za 80, to za tyle samo
            powinien wpuszczać konkurencję.

> I jeszcze jedno odnośnie komórek - skoro numer będzie "mój", czy będę mógł
            > zachować obecny numer rezygnując z abonamentu na korzyść prepaidu w tej samej
            > sieci?

W cywilizowanych krajach jest to możliwe, ale generalnie IMHO prawo tego nie
            gwarantuje. W Polsce szykuje się przenośność numeru między operatorami, czyt.
            będziesz mógł przejść z judei do plusa do ery, więc pewnie będziesz mógł przejść
            z post-paid do pre-paid.

Co do niepłacenia 3000 za to, to nie gwarantuję, że to będzie takie tanie.
          • Gość: Przemek Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już IP: *.sycomp.pl / *.crowley.pl 17.08.05, 11:10
            Jeżeli chodzi o Twoje pytanie nt. zmiany telefonu na abonament na korzyść
            prepaidu bez zmiany numeru to jest już taka możliwość w Ideii.
            • marc.fugnac Re: Mądrzy ludzie nawoływali do takiej akcji już 17.08.05, 15:14
              Gość portalu: Przemek napisał(a):

> Jeżeli chodzi o Twoje pytanie nt. zmiany telefonu na abonament na korzyść
              > prepaidu bez zmiany numeru to jest już taka możliwość w Ideii.

W ERZE też - sam niedawno skorzystałem z tej możliwości. Jest to bezpłatne
      • Gość: Ethebor W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazanie IP: *.13.79.83.cust.bluewin.ch 17.08.05, 09:30
        jakies 4 lata temu. Do starych numerow (7 cyfr) dodano numer kierunkowy (0+dwie
        cyfry, wyjatkiem byl Zurich o krotszym kierunkowym 01, ktory teraz zamieniaja na
        044). Rownoczesnie znikly rozmowy miedzymiastowe. Caly kraj to jedna strefa.
        • Gość: krytyk Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: 217.153.94.* 17.08.05, 09:57
          No wlasnie ... Bo jeżeli dobrze zrozumiałem powyższy artykuł to np. mój cały
          nowy numer (razem z kierunkowym do Warszawy) będę mógł przenieść do Krakowa.
          Tylko jak dzwoniący do mnie na numer 0 22....... będą mieć pewność, że to jest
          rozmowa lokalna a nie międzymiastowa. No i odworotnie w Krakowie nie będą
          dzwonić na numer 0 22... (mimo,że to rozmowa lokalna), gdyż wszyscy będą
          myśleć, że to połączenie międzymiastowe.
          • Gość: czubek Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: 217.8.12.* 17.08.05, 10:26
            Dawanie Szwajcarii jako przykladu czegokolwiek jest smieszne. W samym Londynie
            jest wiecej mieszkancow niez w calej Szwajcarii...

Smiem twierdzic, ze populacja UK znacznie przewyzsza populacje Polski a jednak
            w kraju tym nadal sa numery siedmiocyfrowe (stacjonarne). Kilka lat temu
            pozmieniali tylko kierunkowe (dodali jedna cyfre) i jakos zyja.

Pomysl z przenoszeniem calego numeru lacznie z "kierunkowym" jest wedlog mnie
            do bani.
            • Gość: LMB Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 11:01
              > Smiem twierdzic, ze populacja UK znacznie przewyzsza populacje Polski a jednak
              > w kraju tym nadal sa numery siedmiocyfrowe (stacjonarne).

Absolutnie nieprawda. Numery są siedmiocyfrowe w większych miastach,
              sześciocyfrowe w mniejszych, ośmiocyfrowe w Londynie i _losowo_ wybranych
              obszarach.

> Kilka lat temu
              > pozmieniali tylko kierunkowe (dodali jedna cyfre) i jakos zyja.

Dawanie przykładu takich krajów jak UK czy Niemcy jest śmieszne. W Londynie
              numery zmieniały się od początku lat osiemdziesiątych trzy razy - czyli teraz
              jest CZWARTA wersja numeru. Pozostała część kraju też padła ofiarą idiotycznych
              praktyk, przy których polskie ministerstwo jest oazą mądrości i spokoju.
              Konkretnie, najpierw zmieniono wszystkie numery w mniejszych miejscowościach na
              sześciocyfrowe, potem w innym terminie wszystkie kierunkowe dostały jedynkę, w
              jeszcze innym momencie zmieniono kila kierunkowych do dużych miast, zmieniono
              "kierunki" do wszystkich komórek itp. Jak już pisałem, kiedunkowy do Londynu ma
              czwartą wersję w ciągu 20 lat, a samo miasto w międzyczasie przeżyło podział na
              dwie strefy i zmianę numerów na ośmiocyfrowe. Oczywiście nastąpiło to w innych
              terminach....

I to jest przykład warty cytowania?

A co do Niemiec, to tam jest bałagan iście azjatycki - podejrzewam wręcz sabotaż ;)
              • Gość: Anty-TPSzmata Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: 195.136.7.* 17.08.05, 18:11
                Dawanie przykladow cywilizowanych krajow Polakom jest smieszne.
                Czy w Szwajcarii, Anglii, itp. dziala na prawach monopolu filia
                ultra-bankruta juz wyciukanego z Francji (poza satelitami)
                znanego z grabiezy, z chamstwa i ze zdzierstwa "France Telekom"?
                Nie macie najdrozszej manufaktury swiata, olewajacej prawa UE
                chocby darmowych bilingow swiatowej rekordzistki cen impulsow:
                "TP SA"
                • Gość: Ethebor Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: *.132.3.213.cust.bluewin.ch 17.08.05, 23:13
                  W Szwajcarii do niedawna byl 100% monopol na ostania mile.
                  Byli operatorzy ale tylko miedzymiastowi/miedzynarodowi. Zanych Netii. Kabel w
                  100% byl ze Swisscomu. Teraz zmienilo sie o tyle ze mozna miec telefon cyfrowy
                  przez kablowke.

Odpowiadasz na :

Gość portalu: Anty-TPSzmata napisał(a):

> Dawanie przykladow cywilizowanych krajow Polakom jest smieszne.
                  > Czy w Szwajcarii, Anglii, itp. dziala na prawach monopolu filia
                  • Gość: anty-TPSzmata Re: W Szwacarii - Ethebor - wazne pytania, prosze IP: 195.136.7.* 18.08.05, 01:56
                    Gość portalu: Ethebor napisał(a):

> W Szwajcarii do niedawna byl 100% monopol na ostania mile.
                    > Byli operatorzy ale tylko miedzymiastowi/miedzynarodowi. Zanych Netii. Kabel w
                    > 100% byl ze Swisscomu. Teraz zmienilo sie o tyle ze mozna miec telefon cyfrowy
                    > przez kablowke.
                    >
                    Witaj

Pieknie i cieszy mnie ze chociaz o "prawie ostatniej mili" wspomnaiales.
                    W Polsce nie wolno o tym mowic. Od czasu gdy KE (Komisja Europejska)
                    rozeslala te przepisy jako OBOWIAZKOWE zas TP SA oswiadczyla ze "ma je
                    gdzies" - a chodzilo m.in. o darmowe bilingi, o owa "ostatnia mile" -
                    w Europie raczej "ostatni kilometr" za wspominanie o tym Polacy sa
                    karceni. Nie jest u nas tak pieknie z wolnoscia jak pisza w Szwjcarii.
                    nie bylem nigdy w tym pieknym gorskim kraju. U nas rozmowa jest krotka
                    (teraz nie ma wcale bo szefowie nie przyjmuja) - "nie podobaja sie
                    NASZE (France Telekom-Polska) prawa?" - "to odlaczamy i splywaj".
                    Place 130zl miesiecznie za lacze okolo 7kbps. Nic tanszego nie znajde.
                    130 nowych zlotych to okolo 33 dolary miesiecznie. Zarabiam okolo 200
                    dolarow miesiecznie. Wnioski wyciagnij sam. Dziwi Cie moja zlosc?
                    Czsy w Szwajcarii tez olewaja prawa Unii Europejskiej - jak w Polsce?
                    Jak sobie poradzic z takimi?

Pozdrowienia
                    • Gość: antyTPSzmata Re: W Szwacarii - Ethebor - wazne pytania, prosze IP: 195.136.7.* 18.08.05, 02:08
                      Aha, wspominasz o Netii (konkurencyjna firma). Wlasnie to do nich moge
                      przelaczyc: oferuja mi nizszy abonament i internet za 60zl/miesiac.
                      Moge tylko teoretycznie - oni zadaja dostepu do przylacza (kabla i
                      gniazda) zas TP SA odmawia i kaze mi bulic drozej dalej. Netia doradza
                      mi sprawe sadowa, sami sie nie chca angazowac - podobno to jest typowe
                      postepowanie France Telekom. Nie mam tylu sil i pieniedzy na sady.
                      Czy nie znasz jakichs jasnych paragrafow, moze przepisy UE ktore
                      zmusilyby TP SA (France Telekom-Polska) do przestrzegania prawa?
                      Prawa Czlowieka w Polsce sa takze nagminnie lamane - kilka lat temu
                      zostalem pobity przy swiadkach przez bojowke, po czesci pijana z
                      centrali TP SA.
                      Polska to Kraj Zlodziei. Nie warto juz tu wracac. Marze i ja o ucieczce
                      co noc..
          • mike-great Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani 17.08.05, 11:33
            Cały bajzel dla tej garstki ludzi, co chcą (będą chcieli) przenieść nr tel np.
            z Krakowa do Warszawy, czy odwrotnie??? Niech TEPSA nie ściemnia, tylko powie
            ofen co się za tym kryje!!!

Gość portalu: krytyk napisał(a):

> No wlasnie ... Bo jeżeli dobrze zrozumiałem powyższy artykuł to np. mój cały
            > nowy numer (razem z kierunkowym do Warszawy) będę mógł przenieść do Krakowa.
            > Tylko jak dzwoniący do mnie na numer 0 22....... będą mieć pewność, że to
            jest
            > rozmowa lokalna a nie międzymiastowa. No i odworotnie w Krakowie nie będą
            > dzwonić na numer 0 22... (mimo,że to rozmowa lokalna), gdyż wszyscy będą
            > myśleć, że to połączenie międzymiastowe.
            • Gość: BartOfWar Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: *.bulldogdsl.com 17.08.05, 12:59
              Jakto co sie kryje?? Szwagier prezesa wygral przetarg na nowe centrale, na
              oprogramowanie pewnie Prokom, a przeciez napisali, ze nie bedzie taryfy
              lokalnej, czyli jedynej jakiej sie uzywa od kiedy wszyscy maja komorki.
              • Gość: Ivulspirit Re: W Szwacarii wprowadzono identyczne rozwiazani IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 17.08.05, 16:35
                widac wspaniali spece pracuja w ministerstwie, jesli przewiduja iz im numerow
                dla telefonów stacjonarnych zbraknie. JEDNA WIELKA GŁUPOTA. Telefon stacjonarny
                to PRZEŻYTEK. To próba walki z telefonami komórkowymi, a będzie to próba
                zupełnie nieudana, bo dotychczas numer kierunkowy pozwalał określić w jaką
                stronę Polski się dzwoniło. Poza tym przenoszenie się z miasta do miasta z
                telefonem stacjonarnym będzie się wiązało na bank z milutkimi wizytami w tepsie
                (czy u innego operatora) i podpisywaniem umów. Przecież łatwiej szybciej i
                wygodniej jest przejechać z komórką
        • Gość: LMB Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:30
          Pół Europy już tak ma.
          • mike-great Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. 17.08.05, 11:35
            Co nie znaczy, że w drugiej połowie Europy ma być taki sam bajzel!

Gość portalu: LMB napisał(a):

> Pół Europy już tak ma.
            • Gość: jaceek Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. IP: 212.160.172.* 17.08.05, 15:16
              Wbrew pozorom to jest proces porządkowania numeracji a nie bałaganienie.
              Przykro że zmiany zachodzą akurat za Naszego życia, ale są nieuniknione.
              • mike-great Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. 17.08.05, 20:18
                Różni ludzie różnie postrzegają porządek i bałagan. Ja uważam ostatnie
                działania TEPSY za BAJZEL!!!

Gość portalu: jaceek napisał(a):

> Wbrew pozorom to jest proces porządkowania numeracji a nie bałaganienie.
                > Przykro że zmiany zachodzą akurat za Naszego życia, ale są nieuniknione.
                • Gość: stachu Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 22:28
                  > Różni ludzie różnie postrzegają porządek i bałagan. Ja uważam ostatnie
                  > działania TEPSY za BAJZEL!!!

> Różni ludzie różnie postrzegają porządek i bałagan. Ja uważam ostatnie
                  > działania TEPSY za BAJZEL!!!

To ministerstwo infrastruktury, przygłupie.
                  • mike-great Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. 17.08.05, 22:42
                    Ty Hoooju, a TEPSA to się na to nie zgadza???
                    Ale masz mózg na 1cm3.
                    Bo ci spuchnął!

Gość portalu: stachu napisał(a):

> > Różni ludzie różnie postrzegają porządek i bałagan. Ja uważam ostatnie
                    > > działania TEPSY za BAJZEL!!!
                    >
                    > > Różni ludzie różnie postrzegają porządek i bałagan. Ja uważam ostatnie
                    > > działania TEPSY za BAJZEL!!!
                    >
                    > To ministerstwo infrastruktury, przygłupie.
                    • nelsonek Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. 18.08.05, 22:58
                      a co ma TPSA do gadania? ministerstwo infrastruktury nie nalezy do france telecom
                • Gość: ALF Re:do mike great IP: *.ztpnet.pl 18.08.05, 00:55
                  Jasnie Wielmozny Pan uwaza i wszyscy powinni sie podporzadkowac.Nie zauwaza
                  tylko ze jest glupkiem
                • Gość: jaceek Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. IP: 212.160.172.* 19.08.05, 10:04
                  Każdy stan nieustalony sprawia wrażenie nieuporządkowania.
                  Zeby posprzątać pokój musisz parę rzeczy poprzestawiać - miło ci będzie jak
                  akurat wpadnie koleżanka i zarzuci ci że masz bajzel w pokoju chociaż twoje
                  działania akurat teraz miały na celu zaprowadzenie porządku?
            • Gość: Ethebor Re: W Szwacarii, Francji, Czechach itp. IP: *.132.3.213.cust.bluewin.ch 17.08.05, 23:19
              Jak pisalem, bylo to zwiazane z likwidacja polaczen miedzymiastowych. Nie wiem
              jak w innych krajach ktore to wprowadzily, cala Szwajcaria to teraz jedna
              strefa lokalna (wylaczywszy komorki)

mike-great napisał:

> Co nie znaczy, że w drugiej połowie Europy ma być taki sam bajzel!
              >
              >
              > Gość portalu: LMB napisał(a):
              >
              > > Pół Europy już tak ma.
      • Gość: obywatel Re: W Niemczech nie trzeba dolaczac kierunkowego IP: 195.116.186.* 17.08.05, 09:40
        Kolego trzeba trzeba wykręcac. Nie wiem skad masz te wiadomości.
        A tak swoja droga to w niemczech nie ta tego obowiazku posiadania 9 czy tam 10
        cyfrowego numeru .
        Moi znajomi maja 8 cyfrowy numer, a moj oddział w Berlinie ma 10 cyfrowy nr,
        aha w tym nie licze tego zera.
        • Gość: autochton Re: W Niemczech sa nawet numery 3 cyfrowe! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:25
          Powiem wiecej, system nuemracji niemieckiej ma spore zalety: duze miasta maja
          dlugie numery telefoniczne a krotkie kierunkowe (030 Berlin, 069 Frankfurt, 089
          Monachium). W malych miejscowosciach odwrotnie: dlugie kierunkowe (02103 Hilden)
          a krotkie numery abonenckie nawet 3 cyfrowe!
          Dla wiekszosci abonentow jest to o wiele wygodniejsze niz pamietanie 14
          cyfrowych czy tez wiecej numerow. To ta sama biurokratyczna polska bzdura jak
          numery kont bankowych. Ja mam w Niemczech od 25 lat TEN sam numer konta, w
          niektorych bankach zmieniono tylko 1 (ostatnia) cyfra dopisujac z przodu "100"
          by na przyszlosc mozna bylo tworzyc wiecej kont. W Polsce w tym czasie numery
          zmieniano chab juz z tuzin razy, pamietam wezwanie podpisane przez sprzataczke
          podwojnego nazwiska (G..-W..) ktora w belkotliwy sposob tlumaczyla a wlasciwie
          mataczyla ze z powodu zmiany WEWNETRZNEGO sposobu ksiegowanie w banku miliony
          klientow musza zmienic numery kont. Ta pani teraz w Londynie gdzies sprzata z
          tego co wiem.
          A juz szczytem glupoty i NAPRAWDE wielkim problemem jest dostep do sieci
          komorkowych przez wszystkie mozliwe prefixy jakie tylko sa. Ich lista jest na
          dzisiaj dluzsza od mego mailu.
          Zamiast zrobic PO jednym prefixie dla kazdego operatora np. 0171 ERA, 0172 PLUS
          itd. i pozostaiwc operatorowi jakiej dlugosci numery on stosuje to zmusza sie
          jakims idiotycznym narodowym plenm polskiej glupoty do bajzlu jakiego swiat nie
          widzial. Krotko: Polnische Wirtschaft.

• mike-great Tylko SKYPE !!! Za darmo !!! www.skype.com 17.08.05, 11:37
        Tylko SKYPE !!! Za darmo !!! www.skype.com
        • Gość: AntySKYPE Re: Tylko SKYPE !!! Za darmo !!! www.skype.com IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.05, 15:33
          jakie darmo a abonamentto co o tym już nie wspomnisz
          • nelsonek Re: Tylko SKYPE !!! Za darmo !!! www.skype.com 18.08.05, 23:06
            abonament na co? chyba nie na rozmowy przez SKYPE tylko na Internet. nikt nie mowi bys zakladal Internet tylko po to by przez skype gadac.
      • mike-great Re: W Niemczech nie trzeba dolaczac kierunkowego 17.08.05, 22:48
        Numer telefoniczny nie powinien być krótszy od bankowego...
        I o to chodzi !!!

Gość portalu: gosc napisał(a):

> w sieci lokalnej numer jest tylko 8-cyfrowy + 2 kierunkowego. Chyba TPsa znowu
        > cos wymyslila olewajac klientow.
    • Gość: Ma ciek Ludzie IP: 217.153.6.* 17.08.05, 03:45
      Ludzie czy jest k..... kres reform tepsy i innych europejców.
      • Gość: stachu Jaka tepsa? IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:45
        > Ludzie czy jest k..... kres reform tepsy

Co ma TP SA do planu numeracji krajowej? To nie komuna, kolego, to minister
        decyduje.
        • mike-great Re: Jaka tepsa? 17.08.05, 11:36
          No to wykopać ministra na zbity pysk!

Gość portalu: stachu napisał(a):

> > Ludzie czy jest k..... kres reform tepsy
          >
          >
          > Co ma TP SA do planu numeracji krajowej? To nie komuna, kolego, to minister
          > decyduje.
          • Gość: v-tec Re: Jaka tepsa? IP: *.server.ntli.net 17.08.05, 12:22
            Przyjdzie następny i znowu będzie chciał coś zmienić, żeby ludzie zauważyli
            jego istnienie i żeby mógł powiedzieć, że coś robi za swoja 10.000 zł pensję :)
    • Gość: AZ Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.tarman.pl / 217.117.128.* 17.08.05, 06:44
      U mnie w domu telefon (aparat telefoniczny) jest zablokowany przed dziećmi na nr.zaczynające się od zera. Nie można dzwonić do komórek itd. jeśli jest potrzeba dzwonienia np. za granicę to wystarczy odblokować aparat, przekręcić kluczyk. A jak to będzie po grudniowych zmianach???
      • Gość: R Re: Będą jeszcze dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 07:28
        I o to chodzi ! Gigantyczna liczba pomyłek i wchodzenie na wyśrubowane taryfy ! A jak już ludzie się przyzwyczają, to wprowadzą zasadę kraj+strefa+nr, żeby było jeszcze lepiej...
        • Gość: bib Re: Będą jeszcze dłuższe numery telefoniczne IP: *.cbr.tp.pl 17.08.05, 08:09
          Już możecie zacząć się przyzwyczajać do 13 cyfr jeśli wejdzie w życie uwolnienie
          pętli to żeby zadzwonić trzeba bedzie wklepać numer prefix (dodatkowe 4 cyfry),
          chyba że wybierzecie sobie preselekcję, ale to nie we wszystkich centralach jest
          możliwe

pozdrawiam
          • Gość: v-tec Re: Będą jeszcze dłuższe numery telefoniczne IP: *.server.ntli.net 17.08.05, 12:25
            A co wspólnego ma uwolnienie pętli z prefiksem, specjalisto telekomunikacyjny z
            bożej łaski? :)
      • Gość: Ethebor Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.13.79.83.cust.bluewin.ch 17.08.05, 09:58
        Zero niestety bedzie potrzebne zeby gdziekolwiek sie dodzwonic (poza numerami
        specjalnymi). Nawet lokanie np. do rodziny w tym samym miescie.
        Blokowany fizycznie aparat (tzn nie zakladasz, ze dzieci wepna w siec inny
        telefon)...moze cos wymysla, ale bedzie musialo byc znacznie inteligeniejsze...
        Inaczej pewnie blkowanie na centrali.

Gość portalu: AZ napisał(a):

> U mnie w domu telefon (aparat telefoniczny) jest zablokowany przed dziećmi na n
        > r.zaczynające się od zera. Nie można dzwonić do komórek itd. jeśli jest potrzeb
        > a dzwonienia np. za granicę to wystarczy odblokować aparat, przekręcić kluczyk.
        > A jak to będzie po grudniowych zmianach???
    • Gość: jergor Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 195.117.26.* 17.08.05, 08:31
      Proponuję zatrudnić telefonistki, dodać korbkę do telefonów i łączyć się jednym
      numerem, 0. Dzwoniąc do centrali. Wtedy będzie prosto i przyszłościowo i damy
      miejsca pracy zwalnianym z supermarketów kasjerkom.
    • Gość: jacek Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: 80.53.35.* 17.08.05, 09:09
      Za ciemny na to jestem. Jak dzwonię (obecnie) do Szczecina, to kręcę 091 i do
      żadnego lokalnego numeru 91... sie nie dodzwonię, chyba że się pomylę. W każdym
      razie wiem, że 091 to Szczecin, a nie były mieszkaniec Szczecina zamieszkały w
      Tarnowskich Górach.
      A 7 cyfr w każdej strefie to 9.999.999 (DZIESIĘĆ MILIONÓW BEZ JEDNEJ SZTUKI)
      abonentów. W której strefie zblizamy sie niebezpiecznie do tej liczby? Jasne,
      część numerów odpada z powodu rożnych 999 czy 112, ale nadal sporo zostaje.
      Więcej wykręcanych cyfr to mniej błędów - a ja (głupek chyba jestem) myślałem
      że jest odwrotnie.
      A może ktoś tu nieźle sciemnia, a na końcu zechce za całą przewalankę sporo
      naszej kasy?
      • Gość: j. Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:37
        > Za ciemny na to jestem. Jak dzwonię (obecnie) do Szczecina, to kręcę 091 i do
        > żadnego lokalnego numeru 91... sie nie dodzwonię, chyba że się pomylę. W każdym
        dodzwonisz się na lokalny pisząc np 02291.... i tak dalej
        > razie wiem, że 091 to Szczecin, a nie były mieszkaniec Szczecina zamieszkały w
        > Tarnowskich Górach.
        a po co masz to wiedzieć? jeżeli to Twoj znajomy to i tak wiesz, jeżeli infolinia to nie interesuje Cię to. ta informacja to skutek uboczny dotychczasowej numeracji.
        > A 7 cyfr w każdej strefie to 9.999.999 (DZIESIĘĆ MILIONÓW BEZ JEDNEJ SZTUKI)
        > abonentów. W której strefie zblizamy sie niebezpiecznie do tej liczby?
        a jeśli zbliżamy się w TYLKO jednej to co? to i tak trzeba to zmienić.
        > Więcej wykręcanych cyfr to mniej błędów - a ja (głupek chyba jestem) myślałem
        > że jest odwrotnie.
        to był skrót myślowy, a zdanie jest wyrwane z kontekstu. ale nie martw się - nieumiejętność czytania nie zawsze implikuje głupotę ;-)
        > A może ktoś tu nieźle sciemnia, a na końcu zechce za całą przewalankę sporo
        > naszej kasy?
        właśnie wydaje mi się odwrotnie - takie coś może spowodować rewolucję w planach taryfowych i promocjach - i to raczej na Twoją korzyść. mogę się oczywiście mylić.
      • Gość: Ethebor Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.13.79.83.cust.bluewin.ch 17.08.05, 09:39
        Chodzilo o to ze trzeba dodawac to zero na poczatku, choc wydaje sie nadmiarowe
        (a nie dzwonic jak na "strefe komorkowa" 3+6 cyfr bez zera). Czyli do Szczecina
        z TG bedzie sie dzwonic tak jak teraz 091xxx xx xx, a nie jaby sie teoretycznie
        dalo krocej 91xxx xx xx. Ale istotna roznica polega na tym ze ze Szczecina do
        Szczecina bedzie sie dzwonilo tez 091xxx xx xx.
        Mam tylko nadzieje ze jest to wstep do likwidacji taryfy miedzymiastowej.

Gość portalu: jacek napisał(a):

> Za ciemny na to jestem. Jak dzwonię (obecnie) do Szczecina, to kręcę 091 i do
        > żadnego lokalnego numeru 91... sie nie dodzwonię, chyba że się pomylę. W każdym
        >
        > razie wiem, że 091 to Szczecin, a nie były mieszkaniec Szczecina zamieszkały w
        > Tarnowskich Górach.
      • Gość: stachu Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 11:07
        > W każdym razie wiem, że 091 to Szczecin,

To źle wiesz, bo to możebyć np. Świnoujście.

> A 7 cyfr w każdej strefie to 9.999.999 (DZIESIĘĆ MILIONÓW BEZ JEDNEJ SZTUKI)
        > abonentów.

Maksymalnie 8 milionów abonentow, czyli 7.999.999.

> A może ktoś tu nieźle sciemnia, a na końcu zechce za całą przewalankę sporo
        > naszej kasy?

Ministerialne mózgi nie potrafią przedstawić argumentów, ktore są proste.
        • bigos_kk Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 13:03
          > Maksymalnie 8 milionów abonentow, czyli 7.999.999.

Też pudło - równe 8.000.000 - od numeru 200 0000 do 899 9999.
          • bigos_kk Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 13:29
            Ups - też się rąbnąłem - od numeru 200 0000 do 899 9999 czyli 7 000 000 numerów.
    • Gość: Testo Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.toya.net.pl 17.08.05, 09:15
      JAk na razie to Twoje kretyństwo tutaj przeraża.
      • Gość: ja Do testo: IP: *.chello.pl 17.08.05, 09:21
        Wyraznie widać, że masz coś wspólnego z tpsa.
        Pewnie raczki w tej sprawie masz umoczone, że tak się plujesz...

Tpsa to gó..ana firma. Oszuści i złodzieje.
        • Gość: TPSA-siak Re: Do testo: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:08
          Nieprawda, to nie jest zadna gowniana firma! To jest najlepsza firma
          zlodziejska na swiecie, najwiekszy zlodziej na swiecie!!! Czy widzieliscie
          gdzies drozsze stawki za rozmowy??????
    • Gość: tomek Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.piap.pl 17.08.05, 09:17
      Jeśli Kowalski przeprowadzi się z Warszawy do Szczecina i "zabierze ze sobą
      numer", to będzie miał w Szczecinie numer zaczynający się na 22.

Czy z Warzszawy bedę do niego dzwonił na numer zaczynający się od 022 ?
      Czy dzwoniąc z Warszawy z numeru zaczynającego się na 022 na numer zaczynający
      się 022, który jest w Szczecinie, będę dzwonił lokalnie, czy międzymiastowo ?

Jeśli bedzie to rozmowa międzymiastowa, to np. Wiśniewski, który nie wie że
      Kowalski przeprowadził się do Szczecina ze swoim numerem, dzwoniąc z Warszawy
      do Kowalskiego, będzie płacił za połączenie międzymiastowe, chociaż będzie
      myślał że dzwoni lokalnie - tu jest zarobek dla TPSA.

Jeżeli obecnie Wiśniewski korzysta z prefiksów innych operatorów dla połączeń
      międzymiastowych, to skąd w opisanym wyżej przypadku bedzie wiedział, czy ma
      wybrać swój ulubiony prefiks, czy nie musi - TPSA, chce zmusić abonentów, aby
      zawsze wybierali prefiks, aż w końcu uznają, że to jest uciążliwe i przestaną
      wybierać prefiksy konkurencji.

ALBO TO POPROSTU LIPA Z TYM ZABIERANIEM NUMERU DO INNEGO MIASTA.
      Pewnie jest małym druczkiem, że będzie można zabrać numer o ile nie jest on
      zajęty w nowym miejscu zamieszkania, bo dawny numer kierunkowy musi być
      przypisany do strefy numeracyjnej.
      • Gość: j. Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 09:45
        > ALBO TO POPROSTU LIPA Z TYM ZABIERANIEM NUMERU DO INNEGO MIASTA.
        > Pewnie jest małym druczkiem, że będzie można zabrać numer o ile nie jest on
        > zajęty w nowym miejscu zamieszkania, bo dawny numer kierunkowy musi być
        > przypisany do strefy numeracyjnej.
        będziesz zabierał np mając w warszawie nr 111-111-11 do innego miasta numer 22-111-111-11. ale to chyba było od początku jasne ;-)
      • Gość: mkopek Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.ericsson.net 17.08.05, 13:20
        > Czy z Warzszawy bedę do niego dzwonił na numer zaczynający się od 022 ?
        > Czy dzwoniąc z Warszawy z numeru zaczynającego się na 022 na numer
        zaczynający
        > się 022, który jest w Szczecinie, będę dzwonił lokalnie, czy międzymiastowo ?

Z technicznego punktu widzenia nie ma tu wlasciwie zadnej roznicy. Rozne stawki
        lokalne i miedymiastowe sa w zasadzie nieuzasadnione.

> Jeśli bedzie to rozmowa międzymiastowa, to np. Wiśniewski, który nie wie że
        > Kowalski przeprowadził się do Szczecina ze swoim numerem, dzwoniąc z Warszawy
        > do Kowalskiego, będzie płacił za połączenie międzymiastowe, chociaż będzie
        > myślał że dzwoni lokalnie - tu jest zarobek dla TPSA.

Przy stanie obecnym Wisniewski wcale by sie nie dodzwonil do Kowalskiego, gdyby
        nie wiedzial, ze ten sie przeprowadzil i zmienil numer. Tak Kowalski bedzie
        mogl go o tym powiadomic kiedy Wisniewski do niego zadzwoni. Nikt nie
        zbankrutuje od jednej niespodziewanej rozmowy miedzymiastowej.

> Jeżeli obecnie Wiśniewski korzysta z prefiksów innych operatorów dla połączeń
        > międzymiastowych, to skąd w opisanym wyżej przypadku bedzie wiedział, czy ma
        > wybrać swój ulubiony prefiks, czy nie musi - TPSA, chce zmusić abonentów, aby
        > zawsze wybierali prefiks, aż w końcu uznają, że to jest uciążliwe i przestaną
        > wybierać prefiksy konkurencji.

I znow ten archaiczny i bezsensowny podzial na rozmowy "miedzymiastowe"
        i "lokalne". Podzial ten nie ma zadnego technicznego uzasadnienia. Przykladem
        moga tu byc operatorzy komorkowi. U nich koszt rozmowy zalezy tylko od tego z
        jakiej, do jakiej sieci dzwonisz, a nie od tego czy jest "lokalna" czy
        miedzymiastowa. W przyszlosci bedziesz zabieral ze soba numer stacjonarny, tak
        jak teraz telefon komorkowy. Zas u operatora komorkowego roznica miedzy
        rozmowa "lokalna", a "miedzymiastowa" jest dokladnie taka sama jak u operatora
        stacjonarnego (z technicznego punktu widzenia).

> ALBO TO POPROSTU LIPA Z TYM ZABIERANIEM NUMERU DO INNEGO MIASTA.
        > Pewnie jest małym druczkiem, że będzie można zabrać numer o ile nie jest on
        > zajęty w nowym miejscu zamieszkania, bo dawny numer kierunkowy musi być
        > przypisany do strefy numeracyjnej.

Wlasnie o to chodzi, by numery nie byly przypisane do danej strefy
        numeracyjnej. Inaczej zabieranie numeru nie mialoby zadnego sensu. I tak by sie
        zmienial i nikt nie dodzwonil by sie pod stary. I tak musialbys wszystkich
        powiadamiac, ze zmienil Ci sie kierunkowy. I tak wszyscy by musieli zmieniac
        sobie wpisy w pamieciach telefonow, w notesach i tak samo czesto kupowac nowe
        ksiazki telefoniczne. Teraz nie bedzie numerow kierunkowych tylko to bedzie
        poczatek twojego numeru. To znaczy, ze TPsa czy Dialog nie beda musialy dawac w
        Warszawie nowym abonentom numerow zaczynajacych sie od 22 (choc tak pewnie
        bedzie wygodniej). Mozliwosc zabierania numerow i nie przypisywanie dwoch
        pierwszych cyfr do danego rejonu napewno nie wejdzie od razu i zapewne wymysla
        tez sposob na powiadamianie Cie, ze wybierasz numer miedzymiastowy. Nie wiem,
        czy pamietacie, ze kiedys rozmowy miedzymiastowe byly podzielone na strefy z
        roznymi taryfami w zaleznosci od strefy (odleglosci). Tez nie wiedziales do
        jakiej strefy dzwonisz jesli nie sprawdziles tego w ksiazce. Nikomu to wtedy
        nie przeszkadzalo, jak potrzebowales to dzwoniles.

Nie przejmujcie sie ludzie, to normalne, ze czlowiek boi sie zmian, postepu i
        nowoczesnosci. Nie wiecie dokladnie jak to bedzie wygladalo, wiec sie boicie.
        Ja jestem przekonany, ze tak bedzie wygodniej.
        • Gość: impuls czyli cel jest taki by zlikwidowac lokalne?? IP: *.chello.pl 17.08.05, 18:07
          I tak oto mamy sposob na odzwyczajenie ludzi od nieuzasadnionego przywileju
          znizki na polaczenia lokalne (kiedys byly darmowe).

Wiekszosc abonentow wykonuje ok. 80% rozmow lokalnie. Dla nich zmiana oznaczac
          bedzie ze cena polaczenia wzrosnie, bo szczerze watpie w obnizke na naszym
          oligopolistycznym, podzielonym rowno miedzy 3 operatorow rynku.

W USA miasta maja po 3-6 numerow kierunkowych i jak jest taka potrzeba dochodzą
          nowe. Roznica jest taka, ze rozmowy lokalne obejmuja nie tylko jeden numer
          kierunkowy (twojej dzielnicy np.), ale wszystkich 3-6! (zazwyczaj pokrywa sie
          to z granicami "county"-powiatu). Miedzymiastowe sa rozliczane inaczej.
          Ten sysyem ma swoje wady, ale idea by obnizyc ceny na rozmowy lokalne to dobry
          pomysl.
    • Gość: KJ Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.system / 83.238.0.* 17.08.05, 09:18
      Trzy zera to będzie kierunkowy na Marsa?
      • lilith76 Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 09:30
        > Trzy zera to będzie kierunkowy na Marsa?

tylko dla mężczyzn. kobiety będą się łączyć z Wenus.
    • Gość: anty-teps rezygnujemy z przewodowych IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.08.05, 09:30
      niewielu znam ludzi, którzy potrafią udowodnić, że w ich użytkowaniu telefon
      przewodowy jest tańszy od komórkowego. SIŁA PRZYZWYCZAJENIA. jesli moloch
      poczuje odpływ klientów (i kasy) to zacznie kiedyś w końcu mysleć. mnie w
      tepsie trzyma tylko neostrada (nie mam innego operatora internetu) :-(
    • Gość: M.P. Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.proxy.astra-net.com 17.08.05, 09:36
      TPSA przygotowujac sie do rewolucji powinna wprowadzic podzial na strefy zgodne
      z obecym podzialem administracyjnym. Skonczylby sie absurd wykonywania rozmow
      miedzystrefowych abonentow nalezacych do jednego wojewodztwa, powiatu czy gminy.
    • Gość: tuman Co za brednie?!?!? IP: *.lubin.dialog.net.pl 17.08.05, 09:39
      1. To co teraz za mnie robi komputer (wybierając numer wewmątrz strefy) będę
      robił ja. To rzeczywiście postęp. Proponuję w ogóle wyeliminować komputery i
      komunikować się za pomocą gołębi!
      2. Co za idiota napisał że teraz nie mogę się przenieść z numerem ze Szczecina
      do Krakowa a potem bedę mógł?!!? Jeśli mam w Szczecinie 123456 i taki sam ma
      ktoś w Krakowie to oczywiście nie mogę go zachować. Ale co zmieni dodadnie cyfr
      kierunkowych?? Że posiadany numer (nowy) 94-123456 wezmę do Krakowa? A jak
      centrala zrealizuje połączenie do Krakowa skoro w numerze zaszyty jest kierunek
      do Szczecina? A może dostanę dodatkowe cyfry (12) i mój numer się wydłuży na 12-
      94-123456? To jakie to jest zachowanie numeru?! A Gdybym zmienił miasto kilka
      razy to będę posiadaczem najdłuższego numeru w Polsce? Kompletne bzdury jakiś
      tuman opowiada a dziennikarz to łyka!
      • pavle Re: Co za brednie?!?!? 17.08.05, 09:55
        oj nie żołądkuj się, czasy kiedy numer kierunkowy musiał być z przyczyn technicznych powiązany z regionem minęły już dawno. akurat technicznie nie ma problemu z przeniesieniem całego numeru, razem z kierunkowym.
        • Gość: Pawel Re: Co za brednie?!?!? IP: 5.5R* / *.ocs.mq.edu.au 17.08.05, 10:09
          Owszem, tylko ze dziennikarz glupio napisal ze do numeru dojdzie numer strefy.
          Bo to sugeruje wlasnie to, co napisal poprzednik: ze jak mieszkam w Krakowie to
          nie moge miec numeru kierunkowego z gdanska: a przeniesienie numeru wlasnie na
          tym bedzie polegalo. Czyli jak zobacze ze dwie cyfry z przodu to 12 to wcale nie
          prawda ze gosc dzwoni z Krakowa, tylko moze dzwonic skads innad, ale sie tam
          przeniosl z krakowa... Wg mnie to wcale nie jest ulatwienie.

Na 7 cyfrach zaczynajac nawet od '3' mozna pomiescic 1mln numerow... Czy to
          naprawde taki problem zeby na 7 cyfrach obsluzyc jedna strefe numeracyjna???

Nie podoba mi sie ta zmiana... W komorce chociaz mozna sobie numer zapisac do
          znajomych, i co teraz mam tez wpisywac na wszystkich telefonach stacjonarnych?
          A jak bede do dzwonic do osob z ksiazki telefonicznych? Po prostu trzeba przy
          rozmowach lokalnych krecic numer kierunkowy i jeszcze glupie zero...

Jeszzce do tego doliczmy numer dostepowy typu 1066 to juz wogle mamy jakis kosmos.

Jednym slowem, do bani jest ta reforma.

Pawel
      • Gość: LMB Nie ma czegoś takiego jak "kierunek do Szczecina" IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:34
        > A jak centrala zrealizuje połączenie do Krakowa skoro w numerze zaszyty jest
        > kierunek do Szczecina?

Nie ma czegoś takiego jak "kierunek do Szczecina". Przynajmniej nie będzie od
        01.01.2005.
        A co do przenośności numeru to masz rację, będziesz mógł się przenieść na drugi
        koniec Polski. Ale to chyba później.

> Kompletne bzdury jakiś tuman opowiada a dziennikarz to łyka!

Przestań palić to świństwo.
    • Gość: Krociech Oddawać moje 10 milionów IP: *.sm-rozstaje.pl 17.08.05, 09:51
      Czy naprawdę nie wystarczy nam 10 milionów kombinacji (10^7) na województwo? Wychodzi po jakieś 4-5 numerów na obywatela, od noworodka do staruszka.
      • freewolf Re: Oddawać moje 10 milionów 17.08.05, 10:33
        Gość portalu: Krociech napisał(a):

> Czy naprawdę nie wystarczy nam 10 milionów kombinacji (10^7) na województwo?
        > Wy chodzi po jakieś 4-5 numerów na obywatela, od noworodka do staruszka.

Po pierwsze - 9*10^6 czyli 9 milionów, gdyż numery z zerem na początku nie są
        akceptowane.
        Po drugie – weź pod uwagę, że firmy i instytucje też posiadają czasem po
        kilkadziesiąt numerów telefonów.
        Po trzecie – na rynku jest kilku operatorów i każdy musi mieć własną pulę
        numerów.
        • Gość: autochton Re: polskie "0" czyli nowa numeracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 11:39
          Nie masz racji
          1. numeracja wewnetrzna operatora jest jego sprawa, przejscia pomiedzy
          operatorami to sprawa prefixu: 01069 i juz masz obonentow PLUSA dla przykladu
          2. instytucje nie potrzebuja kilkudziesieciu numerow. Wystarcza nowoczesna
          centrala wewnetrzna PBX i poprawna obsluga po stronie centrali. Wystarcza
          zmienna dlugosc numeru telefonicznego. Podam ci prostszy przyklad: z faktu, ze
          nowy biurowiec ma 10 pieter i 100 pokoi na pietrze nie oznacza, ze sasiedni
          hotelik numeruje pokoje na drugim pietrze w ten sposob: 02058, 02059 i tak dalej
          tylko po prostu ma na 2-gim pietrze pokoje 17, 18 i 19. A oba budynki wyroznia
          numer posesji (=prefix).
          Problemem jest to, ze cwioki warszawsko-mazowieckie cos slyszaly, cos widzialy
          i cos wymyslily. Oczywiscie laczace najgorsze cechy tego co widzialy, slyszaly
          lub liznely. Najlepiej bedzie jak sie po prostu z tego kraju wyniosa - moze na
          Kamczatke albo i Marsa. A rzadzenie zostawia specjalistom ktorych w Polsce (poza
          Warszawa oczywiscie) nie brakuje poki co.
    • Gość: NN Uwaga ! IP: *.mir.gdynia.pl / *.mir.gdynia.pl 17.08.05, 09:52
      Czy telekomuna nie wykorzysta okazji, by "przez pomyłkę" ceny rozmów lokalnych
      nie zrównały się z cenami międzymiastowymi ???
    • Gość: Jerwis Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.master.pl 17.08.05, 09:57
      Nie przybędzie ani jeden numer jeżeli wszystkim z danej strefy dodamy dwie
      liczby.
      • Gość: smuter Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:30
        No właśnie, też nie widzę gdzie tu ma przybyć numerów. Parę lat temu był podobny
        przewał z reformą tablic rejestracyjnych - trzecia litera zmieniona na cyfrę -
        liczba możliwości zmniejszyła się o ponad połowę (24 znaki na 10 znaków) a
        ogłaszano, że numerów przybywa.
        • Gość: YanNo Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.proxy.astra-net.com 17.08.05, 12:27
          No, niezupełnie: wcale nie zamieniono cyfry na literę, tylko przyjęto 2 i 3
          literowe określanie terenu administracyjnego rejestracji.
          Zmieniono rzeczywiście ilość cyfr. Przy dwuliterowych - pięć cyfr z możliwością
          zamiany dwóch ostatnich na litery:
          XX 00000 oraz XX 000XX, a także XX 0000X
          , a przy trzyliterowych - 4 cyfry, z możliwością zazmiany na litery.
          XXX 0000 oraz XXX 000X, a także XXX 00XX

IMHO więcej kombinacji...

A co do numeracji telefonicznej to zgadzam się z tymi, którzy uważają, że
          kompletna bzdura - nie zwiększy to puli numerów.
          Gość portalu: smuter napisał(a):

> No właśnie, też nie widzę gdzie tu ma przybyć numerów. Parę lat temu był
          podobn
          > y
          > przewał z reformą tablic rejestracyjnych - trzecia litera zmieniona na cyfrę -
          > liczba możliwości zmniejszyła się o ponad połowę (24 znaki na 10 znaków) a
          > ogłaszano, że numerów przybywa.
          • jurek7 Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 13:14
            To ja wklejam informację ze strony Ministerstwa Infrastruktury. Może niektórym
            coś się w tej sprawie wyjaśni...

Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 14 lipca 2005 r. w sprawie planu
            numeracji krajowej dla publicznych sieci telefonicznych podtrzymuje termin
            wprowadzenia zamkniętego planu numeracji wyznaczony na dzień 1 stycznia 2006 r.
            już trzy lata temu rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 5 września
            2002 r. w sprawie planu numeracji krajowej dla publicznych sieci
            telefonicznych. Termin ten był także utrzymany w rozporządzeniu Ministra
            Infrastruktury z dnia 15 kwietnia 2004 r. W procesie konsultacyjnym tych
            rozporządzeń brały udział m. in. izby gospodarcze zrzeszające przedsiębiorców
            telekomunikacyjnych, w tym Polska Izba Informatyki i Telekomunikacji, które
            zgodziły się na takie rozwiązanie.

Plan numeracji zamknięty charakteryzuje się występowaniem w publicznej sieci
            telefonicznej jednego poziomu numeracji – numeracji krajowej. Oznacza to
            przejście na system numeracji polegający na stosowaniu numeru krajowego dla
            wszystkich rodzajów połączeń telefonicznych na terenie kraju, niezależnie czy
            będą to połączenia lokalne, czy międzystrefowe oraz czy dokonywane będą w
            obrębie miasta, gminy, powiatu, województwa, czy pomiędzy nimi, podobnie jak to
            ma miejsce w przypadku sieci telefonii komórkowej.

W krajowej sieci telefonicznej (stacjonarna telefoniczna sieć użytku
            publicznego w Polsce podzielona jest na 49 stref numeracyjnych), w połączeniach
            międzystrefowych stosowana jest obecnie numeracja geograficzna obejmująca dwa
            poziomy numeracji abonentów: poziom 7-cyfrowej numeracji strefowej oraz poziom
            numeracji krajowej osiągany po wybraniu przez abonentów prefiksu krajowego „0”,
            wskaźnika strefy numeracyjnej popularnie zwanego „numerem kierunkowym” i numeru
            strefowego (tzw. numeru abonenta), np. 0221234567, gdzie 0 - prefiks, 22 –
            wskaźnik strefy numeracyjnej (numer kierunkowy dawnego województwa
            warszawskiego), 1234567 – numer abonenta.

Najpóźniej od 1 stycznia 2006 r. używane aktualnie „numery kierunkowe” zostaną
            dodane przed 7-cyfrowy numer abonenta (tworząc 9 cyfrowy numer krajowy) i
            przestaną funkcjonować w obecnym rozumieniu, tzn. jako wskaźniki stref
            numeracyjnych zwane potocznie „numerami kierunkowymi”.

Abonent będzie posługiwał się numerem 9-cyfrowym we wszystkiego rodzaju
            połączeniach krajowych, przy czym istnieje konieczność wybierania przed tym
            numerem cyfry „0” jako prefiksu krajowego . Dla przykładu numer
            abonenta „1234567” w Gdańsku, gdzie „numerem kierunkowym” jest „58”, przyjmie
            postać „581234567”, zaś aby uzyskać połączenie z tym numerem będziemy musieli
            wybrać następujące cyfry: 0-581234567 niezależnie od miejsca z którego
            wykonujemy połączenie.

Użycie prefiksu krajowego „0” dla wykonania połączenia z abonentem w Polsce
            odróżnia takie połączenie krajowe od połączenia międzynarodowego, w którym
            używany jest prefiks międzynarodowy „00” umożliwiający realizację połączenia z
            abonentem w innym kraju.

Wybieranie we własnej strefie numeru krajowego poprzedzonego prefiksem „0” jest
            konieczne, gdyż bez „0”, po wybraniu numerów rozpoczynających się cyframi 91
            (Szczecin), 94 (Koszalin), 95 (Gorzów Wlkp.), abonenci uzyskiwaliby połączenia
            z numerami AUS (radio-taxi, monitorowanie alarmów, serwisy informacyjne, itp.)
            z początkowymi cyframi jw.

W większości central w kraju abonenci już mogą wybierać w połączeniach
            wewnątrzstrefowych numer krajowy poprzedzony prefiksem „0”. Abonentom
            wywoływanym na wyświetlaczu aparatu prezentowany jest numer 0 + wskaźnik strefy
            + 7 cyfr. Abonenci mogą wtedy skorzystać z funkcji aparatu „oddzwoń”. Również w
            pamięci aparatu zapisywane mogą być numery krajowe abonentów.

Nie jest prawdą, że dla dokonania wyboru operatora należy zawsze wybierać jego
            czterocyfrowy numer dostępu (NDS) np. 1033. Może to być dokonane poprzez tzw.
            zlecenie preselekcji. NDS jest wtedy zapisywany na stałe do systemu centrali i
            abonent go nie wybiera (tak się dzieje obecnie). W danym połączeniu abonent
            może jednak wybrać NDS i traktowane jest to jako jego dodatkowe uprawnienie.
            Nie działa wtedy zlecenie preselekcji.

W przypadku, gdy abonent nie wybierze NDS, lub nie dokona zlecenia preselekcji
            połączenie będzie kierowane przez sieć operatora, z którym abonent ma podpisaną
            umowę.

Wprowadzenie zamkniętego planu numeracji wpłynie na:
            - powiększenie zasobów (rezerw) numeracyjnych (obecnie w dużych aglomeracjach
            posiadane rezerwy są bliskie wyczerpania),
            - ujednolicenie formatów numerów w sieci krajowej,
            - wprowadzenie w sieci stacjonarnej formatów numerów takich jakie funkcjonują w
            sieciach komórkowych,
            - identyfikację abonenta przez jego numer krajowy i w związku z tym brak
            konieczności zapamiętywania w jakiej strefie numeracyjnej ten numer się
            znajduje,
            - rozszerzenie w przyszłości możliwości funkcjonalnych sieci w celu realizacji
            uprawnień abonentów do zachowania dotychczasowego numeru, a także kształtowania
            nowych planów taryfikacji.

Wprowadzanie zamkniętego planu numeracji jest zgodne z zaleceniem E.164
            Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego. Kraje Unii Europejskiej
            rozpoczęły wprowadzanie zamkniętych planów numeracji począwszy od lat
            dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku (np. Francja, Norwegia, Portugalia, Dania i
            inne) i jest to proces ciągły (np. Włochy).
            (kz)
          • bigos_kk Re: Będą dłuższe numery telefoniczne 17.08.05, 13:16
            > , a przy trzyliterowych - 4 cyfry, z możliwością zazmiany na litery.
            > XXX 0000 oraz XXX 000X, a także XXX 00XX

Nieprawda - kombinacje XXX 0000 oraz XXX 000X czyli LLL CCCC oraz LLL CCCL
            (L=litera, C=cyfra) nie mogą być używane, ponieważ były takie na czarnych
            tablicach i nie mogą się powtarzać.
            W powiatach z wyróżnikiem dwuliterowym są następujące kombinacje:
            I zasób: LLL LCCC (np. EPI S555)
            II zasób: LLL CCLL (np. EPI 55SS)
            III zasób: LLL CLCC (np. EPI 5S55)
            IV zasób: LLL CCLC (np. EPI 55S5)
            V zasób: LLL CLLC (np. EPI S55S)
            VI zasób: LLL LLCC (np. EPI SS55)
            Od 1 maja 2006 ma wejść VII zasób: LLL CCCCC (np. EPI 55555)
            Szkoda, że nie wykorzystano zasobów LLL CCCC oraz LLL CCCL w przypadkach,
            których nie było na czarnyahc tablicach np. ERA 2000 czy EOP 123A.
      • Gość: doc_dr_opia Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.siedlce.net / *.internetdsl.tpnet.pl 17.08.05, 14:34
        Zgadzam się, że ogólnie nie przybędzie ani jeden numer. Jednak trzeba zauważyć, że pula z 7-miu cyfr może być za mała dla np. Mazowieckiego, a za duża dla np. Podlaskiego. Dzięki 9-ciu cyfrom i likwidacji stref przestaje to mieć znaczenie. Oczywiście można by dodać Mazowszu jeszcze jedną lub kilka cyfr ale po co ?? Nie lepiej ujednolicić numer w całym kraju ?
    • Gość: LMB Wszystko jest OK. IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:29
      > A czemu "geniusze biurokracji" nie wprowadzą 30 - to cyfrowych numerów.Było by
      > "jeszcze łatwiej i mniej pomyłek".

O jakich pomyłkach mówisz? Przecież wybierasz 10 cyfr w międzymiastowych i na
      komórki oraz w samej komórce. 7 cyfr jest tylko w lokalnych.

Następujące państwa mają ten system od kilku do kilkunastu lat: Czechy,
      Norwegia, Dania, Islandia, Szwajcaria, Francja, Włochy. Z dużych państw Unii
      nie ma go tylko w UK i Hiszpanii. W niektórych miastach USA są die strefy
      numeracyjne w jednym miejscu i też trzeba kręcić 10 cyfr.

> Zdaje się, że poziom kretyństwa jest wprost proporcjonalny do zajmowanego
      > stanowiska

Typowy Pollack:
      - wszystko wie
      - urzędnik dla niego to zawsze idiota
      - jest zawsze przeciwny, nawet jeśli nie ma pojęcia o czym mówi
    • zpq1 Co za bzdury piszecie!! 17.08.05, 10:29
      Jeżeli do obecnego numeru musze dodać kierunkowy to nie przybędzie ani jeden
      nowy numer!!! Kto tego nie rozumie to winien wrócić do żłobka. Nadal bowiem w
      numerze zmiennych będzie siedem cyfr.
      Żaden z przytoczoinych w artykule argumentów nie ma sensu.
      • freewolf Re: Co za bzdury piszecie!! 17.08.05, 10:41
        zpq1 napisał:

> Jeżeli do obecnego numeru musze dodać kierunkowy to nie przybędzie ani jeden
        > nowy numer!!! Kto tego nie rozumie to winien wrócić do żłobka. Nadal bowiem w
        > numerze zmiennych będzie siedem cyfr.
        > Żaden z przytoczoinych w artykule argumentów nie ma sensu.

W artykule nie jest to dokładnie wyjaśnione, ale przede wszystkim chodzi o
        jedną zasadniczą rzecz. Numery kierunkowe po prostu znikną. Nadal będzie
        funkcjonować pojęcie rozmowy międzymiastowej, ale nie będzie trzeba wykręcać
        numerów kierunkowych. Generalnie chodzi o to, że tak jak na przykład przy
        przedłużaniu numerów w Białymstoku z 6-ciu do 7-iu cyfr dodawali z przodu w
        zależności od początkowej cyfry numeru odpowiednio, dla 1-4 siódemkę, dla 5-9
        szóstkę. Działo się tak dla wygody mieszkańców miasta. System ten jest o wiele
        logiczniejszy niż dodawanie przypadkowych cyfr, gdyż użytkownik pamięta, co ma
        dodać, a nie musi szukać losowej cyfry. Tak samo jest z dodawaniem tych
        kierunkowych. Jest to bardziej intuicyjne, niż losowa kombinacja cyfr. Losowe
        kombinacje będą przydzielane jako nowe numery i dopiero, gdy skończy się
        przydział na zasadzie przedłużania o kierunkowy.
        • bigos_kk Re: Co za bzdury piszecie!! 17.08.05, 13:36
          > (...) Generalnie chodzi o to, że tak jak na przykład przy
          > przedłużaniu numerów w Białymstoku z 6-ciu do 7-iu cyfr dodawali z przodu w
          > zależności od początkowej cyfry numeru odpowiednio, dla 1-4 siódemkę, dla 5-9
          > szóstkę.

Niezupełnie - numery na 9 zostały niezmienione - np. 997. ;P

> Działo się tak dla wygody mieszkańców miasta.

Nieprawda - nie dla wygody, lecz ze względów technicznych nie dało się dodać
          takiej samej cyfry wszystkim.
          Jakbyś np. do numeru 777 777 dodał 7 i miałbys 777 77 77, ale nie mógłbyś
          dodzwonić sięna 777 777 0, bo w okresie przejściowym zgłaszał się stary numer
          777 777 z informacją o zmianie numeru, więc jest 677 77 77.
      • Gość: ja Re: Co za bzdury piszecie!! IP: *.crowley.pl 17.08.05, 12:22
        Ale teraz w każdym ze starych województw będzie mógł być numer 1234567, bo na
        początku będzie albo 22 albo 71 albo 58 itd. Więc nie bedzie to ten sam numer.
        A do tej pory numery 7-cyfrowe rzadko zaczynały sie na te same cyfry w róznych
        województwach.
        • bigos_kk Re: Co za bzdury piszecie!! 17.08.05, 13:23
          Bzdury sam piszesz!!!

012 633 0000 - Kraków
          014 633 0000 - Tarnów
          022 633 0000 - Warszawa
          042 633 0000 - Łódź
          044 633 0000 - Bełchatów
          wymieniać dalej?
    • Gość: Quba Bedą nowe ceny oplat miejscowych.... IP: 195.94.207.* 17.08.05, 10:35
      Chodzi o wydarcie kasy, od abonentow. Zlikwidujcie abonament, albo wprowdzcie
      go za symboliczną 1 zł.
      • Gość: stachu Minister nie wprowadza abonamentów IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:46
        > Zlikwidujcie abonament, albo wprowdzcie go za symboliczną 1 zł.

Mylisz dwie sprawy, to o czym jest artykuł jest w gestii ministerstwa.
    • Gość: al czegoś nie rozumie IP: *.salbis.pnet.com.pl 17.08.05, 10:36
      jeżeli zmiana polega jedynie na dodaniu do obecnego numeru obecnego numeru
      kierunkowego to nie zmieni sie ilość dostępnych numerów , czy sie myle?
      • freewolf Re: czegoś nie rozumie 17.08.05, 10:42
        Gość portalu: al napisał(a):

> jeżeli zmiana polega jedynie na dodaniu do obecnego numeru obecnego numeru
        > kierunkowego to nie zmieni sie ilość dostępnych numerów , czy sie myle?

Patrz mój post wyżej.
      • Gość: LMB Zwiększa się. IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 10:51
        > jeżeli zmiana polega jedynie na dodaniu do obecnego numeru obecnego numeru
        > kierunkowego to nie zmieni sie ilość dostępnych numerów , czy sie myle?

Mylisz się, zwiększa się pula numerów o conajmniej 25%. Będą dostępne numery
        zaczynające się od 0 i 9, np. obecnie niedostępne numery 061 9xx xxxx i 061 0xx
        xxxx będą mogły być użyte.

• Gość: a no ja Moze to i coś lepszego, ale po jaką cholerę to zer IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.05, 10:46
      o jeszcze z przodu!!! Do tej pory zero rozróżniało rozmowy lokalne od
      międzymiastowych, a teraz co ma ono dawać???
      Może w tych numerach specjalnych lepiej dać na początku to zero???
    • Gość: qxq tele2 IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 17.08.05, 10:54
      Ja dzwonia prze tele2 i tak wykrecam nr kierunkowy zeby nie dzwonic prze TP SA.
      jak bedzie po zmianie czy bede musiał dodatkowo wykrecac jakis nr??
      • Gość: stachu dla Ciebie zmiana nastąpiła już wcześniej IP: *.icpnet.pl 17.08.05, 11:03
        > Ja dzwonia prze tele2 i tak wykrecam nr kierunkowy zeby nie dzwonic prze TP SA.
        > jak bedzie po zmianie czy bede musiał dodatkowo wykrecac jakis nr??

Nie, dla Ciebie zmiana nastąpiła już wcześniej. Ciebie nic z tego nie dotyczy.
        • Gość: qxq Re: dla Ciebie zmiana nastąpiła już wcześniej IP: *.hcm.com.pl / *.hcm.com.pl 17.08.05, 12:22
          no tak tylko ze teraz wykrecam nr kierunkowy zeby nie płacic TP SA za rozmowy
          tylko tele2 a jak po zmnianie to bedzie? bo jakas róznica musi byc chyba ze w
          zrobia cos innego
    • Gość: wysz Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.ae.poznan.pl 17.08.05, 11:12
      Głupota, od dodania dwóch cyfr strefy do numeru telefonicznego pula dostępnych
      numerów w żaden sposób się nie zwiększy. Przenoszenie numerów między strefami,
      też jest paranoją - bo po czym poznać, że w strefie 54 numer rozpoczynający się
      np. od 87... jest numerem lokalnym czy zamiejscowym?
      • Gość: minister Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 17.08.05, 11:21
        > Głupota, od dodania dwóch cyfr strefy do numeru telefonicznego pula dostępnych
        > numerów w żaden sposób się nie zwiększy.

Zwiększa o 25%, Geniuszu.

> Przenoszenie numerów między strefami, też jest paranoją

Sam jesteś paranoją.

> bo po czym poznać, że w strefie 54 numer rozpoczynający się
        > np. od 87... jest numerem lokalnym czy zamiejscowym?

Po niczym. Jak masz jedną taryfę, to nie masz problemu.
      • Gość: Seba Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.polkomtel.com.pl 17.08.05, 14:59
        Zwiększy się.
        Po pierwsze o numery zaczynające się od 0 i 9 (do tej pory zarezerwowane).
        Po drugie jak skończy się numeracja w dotychczasowej "strefie numeracyjnej" to
        będa przydzielane abonentom numery (9-cyfrowe) należące kiedyś do innej strefy.
        Tak więc jeżeli w Warszawie zabraknie numerów 022XXXXXXX (Warszawa) to zaczną
        być przydzielane wolne numery z innych dwanych stref np. 048XXXXXXX (Radom).
        Tylko że już po początku numeru nie będzie wiadomo dokąd się dzwoni.
        To samo czeka komórki. Po wprowadzeniu przenośności numerów dzwoniąc z Pluisa
        na numer 0601 będzie można się połączyć z abonentem Idei np. i zapłaci się z
        rozmowę do innej sieci (o ile nasza taryfa rozróznia stawki na swoich i obcych).
    • Gość: titta Re: Będą dłuższe numery telefoniczne IP: *.botany.gu.se 17.08.05, 11:18
      Nie rozumiem tylko jak to sie ma do puli dostepnych numerow. Przeciez nic sie
      nei zmieni - chyba ze wprowadza wiecej stref. I po co to?
    • Gość: docent Proponuję jeszcze dodać cyfrę kontrolną na końcu!! IP: *.chello.pl 17.08.05, 11:22
      A tak na poważnie, to po co to zero? Przecież wystarczy tym korporacjom taksówkowym dodać '0' na końcu, jest ich kilkanaście.
      • Gość: Ethebor Re: Proponuję jeszcze dodać cyfrę kontrolną na ko IP: *.132.3.213.cust.bluewin.ch 17.08.05, 23:34
        Chodzi o wszytskie numery specjalne. Poza tym pewnie beda je ujednolicac z Europa.
    • Gość: Danka Cicha broń na Tele 2 !!! IP: *.adsl.inetia.pl 17.08.05, 11:27
      Wiadomo, o co tak naprawdę chodzi! Przecież w ten sposób dzwoni się do
      największego wroga tepsy, czyli Tele2! Mam nadzieję, że znajdzie się na to
      jakiś sposób...
      Poza tym - nie bardzo rozumiem, w jaki sposób ma się niby zwiększyć liczba
      numerów, skoro mutacje będą możliwe jedynie w numerze 7-cyfrowym, a 3 dodatkowe
      cyfry będą niezmienne!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka