dziedzicznacytadelafinansjery 31.08.05, 20:10 Cui bono? Rzetelna odpowiedź na to pytanie mogłaby wyjaśnić wiele mechanizmów rządzących wydarzeniami w dzisiejszym świecie... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
katolik_polski1 TRAWA JAKO PALIWO NR 1 31.08.05, 20:13 Jeszcze troche i przestana sie smiac z furmanek ! Sam sie zastanawiam ,lepszy kon czy osiol ? Najwazniejsze,zeby byc mobilnym !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 31.08.05, 20:27 katolik_polski1 napisał: > Jeszcze troche i przestana sie smiac > z furmanek ! > Sam sie zastanawiam ,lepszy kon czy osiol ? > Najwazniejsze,zeby byc mobilnym !!! ***************************** I koń, i osioł, są udarzająco podobne do genseka LPR-u, więc nie wiem czy wypada... Odpowiedz Link Zgłoś
katolik_polski1 Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 31.08.05, 20:40 Wlasciwie chodzilo mi o wzgledy ekonomiczne. Garaz moge na stajnie zamienic. Kogo na laczke prowadzaja, kto sie sianem wykreca interesuje mnie jakos mniej. Wiem tylko jedno,wszyscy zostaniemy oslami po wyborach ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 02:24 koń jest szybszy, osioł ekonomiczny, tutaj Leszek B. powinien ci podpowiedziać w specjalnym wystąpieniu po dzienniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afred PGING szybciutko IP: 213.17.149.* 01.09.05, 07:42 miliony są jesszcze za tej kadencji do zagarnięcia, szybko prywatyzować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: PGING szybciutko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:33 pewnie wkrótce sprywatyzują łąki, a my zapytamy: ile rządzący mają udziałów w "Łąki Polskie SA" i kto siedzi w radzie nadzorczej:) Odpowiedzi nie będzie, ale będzie komisja śledcza. Koń zostanie przewodniczącym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gls1 Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 IP: *.pl / *.pronets.pl 01.09.05, 07:55 To wtedy wprowadza 70% akcyzy na trawe dla konia tudziez na "paliwa alternatywne" czyli suchy chleb.. PZDR!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Podziękujcie Balcerowiczowi, Belce, Gronickiemu, i 01.09.05, 09:03 katolik_polski1 napisał: > Wlasciwie chodzilo mi o wzgledy ekonomiczne. > Garaz moge na stajnie zamienic. > Kogo na laczke prowadzaja, kto sie sianem wykreca > interesuje mnie jakos mniej. > Wiem tylko jedno,wszyscy zostaniemy oslami po wyborach ! Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 01.09.05, 09:03 Podziękujcie Balcerowiczowi, Belce, Gronickiemu, i innym fajansiarzom !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ANONIM CO MAJA CENY BENZYNY W POLSCE Z KATRINA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 07:45 Co maja wspolnego ceny benzyny w Polsce czy Europie z huraganem Katrina? Rafinerie zamknieto w USA i to kila stanow dotknelo. Wyglada na to ze kazdy pretekst jest dobry w Polsce aby podniesc ceny benzyny. My nie otrzymujemy ani ropy ani benzyny ze Stanow Zjednoczonych. Zaraz aktywnosc wulkaniczna na ksiezycu bedzie wplywala na ceny benzyny w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: CO MAJA CENY BENZYNY W POLSCE Z KATRINA IP: 80.72.34.* 01.09.05, 12:13 > My nie otrzymujemy ani ropy ani benzyny ze Stanow Zjednoczonych. Za to otrzymujemy ropę z podobnych źródeł. Jeśli miałbym ropę, to sprzedawałbym tam, gdzie drożej. A drożej jest tam, gdzie akurat brakuje ropy, czyli aktualnie w USA. Skoro USA dają więcej, to ty też musisz dać więcej, bo inaczej sprzedam wszystko im, zamiast tobie. To takie trudne do zrozumienia? Rynek ropy jest rynkiem globalnym i tyle. A że ceny rosną teraz - za benzynę sprzedawaną teraz na stacji rafinerie muszą kupić już ropę, która dopłynie za miesiąc-dwa, a za kolejne tygodnie pojawi się jako benzyna na stacjach. Owszem - można by przesunąć podwyżkę na moment sprzedaży gotowego wyrobu z droższego surowca, ale - rafinerie raczej nie mają takich rezerw, a nawet jeśli mają, to dopiero byś się zdziwił, gdyby podwyżka była nie o 10-20gr, ale od razu o złotówkę... Odpowiedz Link Zgłoś
hummer IV droga 01.09.05, 12:31 Hugo Chaveza i Chin. Jak narazie oba Kraje mają się bardzo dobrze. A nie są tak pazerne jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
nowotka1 Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 01.09.05, 09:02 Wreszcie nadchodzi czas ROWERU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:35 w Chinach już dawno na to wpadli! A to przecież potęga gospodarcza. Uczymy się od najlepszych. P.S. Podatek liniowy jest na Słowacji...W Irlandii, jak już ktoś zauważył nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: TRAWA JAKO PALIWO NR 1 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:39 P.S.Gonimy Słowację, bo już nas wyprzedziła:) Odpowiedz Link Zgłoś
hummer Biopaliwo 01.09.05, 10:18 www.polityka.pl/polityka/index.jsp?place=Lead10&news_cat_id=12&news_id=163721&layout=1&forum_id=847&fpage=Threads&page=text "Co zrobimy, jeśli cena benzyny dojdzie do 10 zł za litr? Szwedzi zaczęli całkiem serio przygotowywać się do takiej ewentualności. Tomasz Walat Nie chodzi tylko o samą cenę, chociaż nie wszyscy będą ją w stanie ekonomicznie unieść. Dalszy, niekontrolowany już, wzrost cen ropy naftowej może doprowadzić do innych nieprzewidywalnych dzisiaj konsekwencji. W najczarniejszym scenariuszu mogących doprowadzić do paraliżu gospodarczego. Zdaniem szwedzkich ekspertów, nie ma dziś ? i prawdopodobnie na najbliższe 20 lat ? żadnej dobrej alternatywy dla benzyny. Najmniejsze zło to wzgardzone u nas biopaliwa, które stosunkowo szybko i tanio mogą zastąpić benzynę, łagodząc wiszący nad nami szok cenowy. Cena alkoholu etylowego wytwarzanego w Brazylii i innych krajach tropikalnych nie przekracza złotówki za litr. A jest to przecież prawie gotowy środek napędowy, jedynie o 30 proc. uboższy energetycznie niż benzyna. Szwedzi ze swoich surowców (zboża i odpadów rolniczych) są w stanie produkować etanol tylko o połowę drożej, co ? jak łatwo wyliczyć ? czyni go w pełni konkurencyjnym w stosunku do benzyny (przy jej dzisiejszych cenach). Mają również w tej branży spore doświadczenie: samochody zaczęły jeździć na etanolu w tym kraju już w latach 40. minionego stulecia ? też w wyniku prób wyjścia z ówczesnego spowodowanego wojną kryzysu paliwowego." Odpowiedz Link Zgłoś
vinogradoff Kon i osiol to mile zwierzeta i na trawe. 01.09.05, 14:19 Mysle, ze kon jest lepszy jako motor w pojazdach transportowych. Osiolek jest zbyt delikatny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kierowca Re: Benzyna w górę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:08 ceny w góre, a autko nadal zjada 12l/100km i to przy delikatnej jezdzie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? Re: Benzyna w górę! IP: *.jjs.pl 31.08.05, 22:36 to trzeba je zmienić. Moja Toyota Carina z 1988 roku pali 5/100 i to ropy. Może przejdę na olej rzepakowy? Odpowiedz Link Zgłoś
patman Oszczędna jazda Fiata 126p :) 31.08.05, 23:26 Uzyskuję coraz lepsze wyniki, udaje mi się wycisnąć 100 km na 4,7 litra, ale trzeba stosować jedną zasadę - im mniej hamujesz, tym mniej przyspieszasz. Chociaż trzeba umieć brać ostre łuki przy 60 km/h, a opony strasznie piszczą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gls1 Re: Benzyna w górę! IP: *.pl / *.pronets.pl 01.09.05, 07:57 Ja zasuwam na LPG i narazie nie mam tego problemu a jak zaczna cos kombinowac z cena gazu to przesiadam sie na furmanke....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubu5000 YEAH IP: *.chello.pl 31.08.05, 22:08 tiry na tory!!! na tory tiry!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Móóóóó!! ? dopóki nie odpekapi się pekapu IP: *.jjs.pl 31.08.05, 22:34 nic z tego nie będzie. Nędznie opłacany kierowca+tankowanie olejem opałowym ciągle jest tańsze od debilnej oferty dinozaura PKP. W dotychczasowych realiach pomysł "Tiry na tory" miał rację bytu tylko w bogatych krajach, które do tego dopłacały. Teraz może to się zmieni, ale PKP i jego Kogucik na pewno na tym nie zyskają. Precz z nimi!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: YEAH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 02:25 na jakie tory, tory poszły na złom, synku, ekonomia wolnorynkowa i te sprawy, spytaj leszka, wyjaśni ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: YEAH IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 02:27 p.s. prezes pkp wyciąga tak około ze 20 000 na miesiąc - należy obniżyć mu podatki poprzez wprowadzenie liniowego, alleluja. Odpowiedz Link Zgłoś
52548o ekonomia wolnorynkowa a PKP, buhahahahahahahahahah 01.09.05, 09:13 Chodzi mam nadzieję o Leszka M, tego co kończy? Albo o Staszka kogucika, kaczorzego kandydata na senatora???? PKP woli linię rozkraść, zamknąć, zniszczyć niż pozwolić jeździć innej firmie! Pomyślta trochę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: ekonomia wolnorynkowa a PKP, buhahahahahahaha IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:12 a kiedy padło wszystko w Polsce? Za Leszka, ale B. Za drugiego leszka tory już dawno były w hutach przetopione... Nie bądź naiwny. Dzięki temu, że nie ma kolei lokalnej, albo dzia ła byle jak (a lokalną jest nawet trasa Wrocław - Jelenia Góra - kolejna ściema), można podnosić ceny paliwa, a jak się jeszcze jest/było(?) w posiadaniu akcji odpowiednich (patrz cimoszko z rodziną) niezły szmal można skasować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esski Re: Benzyna w górę! IP: *.235-201-80.adsl.skynet.be 31.08.05, 22:19 Szybka reakcja na wzrost cen. Ropa to nie zapalki, tego nie kupuje sie wkiosku. Podnoszenie cen teraz jest zwyklym zlodziejstwem, okazja na latwy zysk. Czy jutro na stacjach bedzie paliwo, ktore Orlen kupil dzisiaj i przerobil w nocy. Tak na marginesie. Czy ktokolwiek zna tak szybka reakcje na obnizki cen??? Ja nie. Jestem ciekaw kiedy jakis dziennikarz zada takie pytanie??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Benzyna w górę! IP: 80.72.34.* 01.09.05, 12:16 Otóż to - to nie zapałki. Już teraz podnoszą, żeby zebrać kasę na zakup tej ropy, która dopłynie za miesiąc-dwa, a za kolejne tygonie dopiero trafi na stacje. Ale kasę na zakup surowca trzeba wykładać już. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Blondi I tak zawsze tankuje za 50PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 22:42 Eeee tam...co mnie to obchodzi!I tak zawsze tankuję za 50. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowski Żak Re: I tak zawsze tankuje za 50PLN IP: *.boreknet.com 31.08.05, 22:57 BUAHAHAHA dobre. dobrze że podpisałaś się blondi bo w sumie nie trzeba więcej komentarzy... bez urazy. tak się składa że sektor paliwowo - energetyczny to jest to co studiuję. powiem wam tyle: 25 maja 2005 G. Bush otwarł w hameryce pierwszą stację z paliwkiem wodorowym (stacja shell). w 2009 bmw wypuszcza na rynek pierwszy model na to paliwko. w latach kolejnych normalna produkcja reszty firm (kołó 2011). oczywiście nie mówię o samochodach koncepcyjnych którymi jeździ już kilka set (tysięcy) amerykanskich kowbojów. ciekawe co się stanie z tym całym złomem z zachodu (mowa ofkors o samochodach na paliwo ropopochodne). hehe co? już wiecie? Tak - to my polacy będziemy tym złomowiskiem dziadostwa. koniec mojego pesymizmu. pozdrawiam Was i oby nie sprawdziło soę w dużej mierze to co tu wyklikałem. do usłyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blondi Re: I tak zawsze tankuje za 50PLN IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 23:03 paliwo wodorowe? Hmm... to jak zatankuję za 50 tego paliwka to jak podłączę sobie czajnik do tej rurki co mam z tyłu to bedzie woda na herbatkę! Super! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivulspirit Re: I tak zawsze tankuje za 50PLN IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.05, 01:26 dobre dobre... tylko że wodór jest pewnie droższy od ropy (wytworzenie) przechowywanie bardziej niebezpieczne od ropy (wodór tworzy mieszanke wybuchową z powietrzem), nie mówiąc o samochodach na które stać tylko Hamerykanów. Nie zapominajmy również o tym skąd się bierze wodór. Otóż wodór produkuje się z węglowodorów czyli z gazu ziemnego. Gazu ziemnego, który tak jak ropa nie ma przyszłości. PS: kto mi przypomni jak ta reakcja przechodzi (węglowodory w wodór) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krakowski Żak Re: I tak zawsze tankuje za 50PLN IP: *.boreknet.com 01.09.05, 09:40 hehe, miałem na myśli ogniwa wodorowe jeśli chodzi o wykorzystanie wodoru w napędach. a jak się otrzymuje wodór z węglowodorów... drogi kolego tego się uczą dzieci w podstawówce (ogólnie ale już wiedzą, bez urazy). "zwykła" reakcja dehydrogenacji alkanów na ten przykład i to w temperaturze 500 - 700 stopni celsjusza w obecności katalizatora, którym to są tlenki metali (vanadu, chromu, cezu, molibdenu, tytanu, cyrkonu). oczywiście wydziela się wodór w postaci gazowej. pozdrawiam żądnych wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ivuslpirit Re: I tak zawsze tankuje za 50PLN IP: *.plock.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.05, 20:44 heh, dzieki Żaku, chemii nie ucze sie gdzieś 5 lat i troche mi tak uciekły te wiadomości... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.kulczyk Re: I tak zawsze tankuje za 50PLN 01.09.05, 11:59 > BUAHAHAHA dobre. dobrze że podpisałaś się blondi bo w sumie nie trzeba więcej > komentarzy... bez urazy Hehe niby krakowski żak, a poczucie humoru twarde jak zelówka łódzkiego szewca, nie przymierzając. Blondi, jeden z najlepszych postów w tym wątku, hehe! <lol> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop Re: Benzyna w górę! IP: *.attu.pl 31.08.05, 23:07 dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > Cui bono? Wiadomo - Żydzi. > > > Rzetelna odpowiedź na to pytanie mogłaby wyjaśnić wiele mechanizmów rządzących > wydarzeniami w dzisiejszym świecie... Taaak, niezwykła mądrość tkwi w kadym twoim słowie Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Benzyna w górę! 31.08.05, 23:39 Gość portalu: mbishop napisał(a): > dziedzicznacytadelafinansjery napisał: > > > Cui bono? > > Wiadomo - Żydzi. > > ******************************* Podejrzewasz przedpiścę o uczestnictwo w swiatowym spisku antysemickim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Longislander Re: Benzyna w górę! IP: *.dsl.invision.com 31.08.05, 23:41 Na Long Island cena dochodzi juz do $3/gal. a wiec prawie 2.60PLN/litr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek2 Re: Benzyna w górę! IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 31.08.05, 23:48 Do 5 zl za litr jeszcze im sporo brakuje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny rencista Re: Benzyna w górę! - Od kogo kupujemy rope? IP: *.mad1.adsl.uni2.es 01.09.05, 11:12 Z tego co sie orientuje (poprawcie, jak truje), USA nie zaopatruje Polski w rope! Wobec tego, korzysci z podwyzek cen ropy ciagna ..................? Wszystkie produkty technjiczne, uslugi powinny byc odpowiednio fakturowane tym "producentom i wlascicielom". A, moze dobrym pomyslem byloby aby Polska dostawala troche ropy po "przyjacielskiej" cenie z Iraku - przeciez wyzwolilismy ich od Saddama, przynajmiej partycypujemy dzielnie przy boku naszych najwiekszych przyjaciol? Wszystkie odpowiedzi mile widziane. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krm Gaz to jest to IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 00:18 Jak dobrze mieć instalację gazową w swoim autku, benzyna drożeje, a gaz praktycznie od miesięcy stoi w miejscu :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Gaz to jest to 01.09.05, 00:36 Gość portalu: krm napisał(a): > Jak dobrze mieć instalację gazową w swoim autku, benzyna drożeje, a gaz > praktycznie od miesięcy stoi w miejscu :) Nie ciesz sie tak bardzo !! Minister finansow napewno nie zapomni o powyzce akcyzy na gaz , gdy mu spadna wplywy z akcyzy na benzyne i rope !!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: omlet A to co nie mamy na to wpływu??!!! Niech tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 10:00 sprobuja wprowadzić wyższą akcyzę na gaz, to zbierzemy się w Warszawie, zrobimy rozróbe jak górnicy i akcyzy nie będzie. Mówie całkiem poważnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyc Re: Benzyna w górę! IP: *.hsd1.il.comcast.net 01.09.05, 01:38 3.55$ w chicago za galon na maanhaim/armitage Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: samochodzik Re: Benzyna w górę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 02:22 nie ma to jak mknacy po polskich autostradach darmowych własny samochodzik:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Benzyna w górę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 05:51 te pieniążki są potrzebne na sfinansowanie kolejnej wizyty jana pawła drugiego - tym razem w niemieckiej wersji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Radek Re: Benzyna w górę! IP: 157.25.139.* 01.09.05, 08:25 Jak dobrze że jeżdżę na gaz. Amortyzacja już się kończy a różnica jest w mojej kieszeni nie Państwa i złodziejskiego Orlenu. W takich wypadkach Rząd powinien zmniejszyć podatek, aby wyrównać stratę przeciętnego Kowalskiego. Przynajmniej na czas uruchomienia platform. Urząd antymonopolowy powinien bacznie przyglądać się korelacji w cenach Orlenu a sytuacji na rynku. Ale wątpię, że coś w ogóle zrobią jak platformy uruchomia i cena na rynku światowym spadnie pazerny Orlen pozostanie przy swoich. Kowalski powinien pokombinować i zrobić mini konkurencje i samowystarczalność w postaci mini rafinerii z rzepaku, drogo z początku, ale się opłaci i zwróci tym prędzej im wyższa będzie cena. To samo tyczy się energii elektrycznej. Bojler 400l na płyty dolarowe (około 8 tyś) w normalne dni temperatura może wynosić nawet 80 stopni, Ciepło w domu wczesną wiosną i późną jesienią, wydatek (około 4 tyś) chodzi o ciepłe powietrze osusza to budynek i dostarcza świeże powietrze. Energia elektryczna jest najdroższa, lecz i to można po trochu rozbudować minimalizując zużycie prawie do zera (na mały domek jednorodzinny może wystarczyć minimum 8płyt, najlepiej jeszcze jeden wiatrak na prądnicę (mały). Dodatkowo Urzędy powinny zwracać część nakładów (ekologia). Woda mam trzy różne źródła, do ogródka własna studnia, do picia źródło studni (kat 0) doprowadzone łączem do domu i dodatkowo miejską (dobre tylko do szybkiej kąpieli) Warto się zastanowić ja powoli uciekam w samowystarczalność. A tym samym ucieka mi spora część wydatków. Widzę to po różnicy w opłatach znajomych, a swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glos.ze.wsi Od 2002 roku cena baryłki ropy zwrosła o 150%. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 08:43 Od 2002 roku cena baryłki ropy zwrosła o 150%. Wegług "niezależnych" ekspertów zwrost cen ropy spowodowany jest (a) zwrostem gospodarki Chin, (b) potopem w Orlreanie, (c) plamami na Słońcu. Tankując drogie paliwo, płacisz za błędy w amerykańskiej i polskiej polityce zagranicznej ! www.posel-wojcik.pl www.malgorzata.pelczar.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goran Re: Od 2002 roku cena baryłki ropy zwrosła o 150% IP: *.slowiki.one.pl / *.one.pl 01.09.05, 09:10 Jakoś nie widać by po ulicach mniej autek jeździła, czyzby wszyscy sie juz na gaz przesiedli? Analitycy przewiduja wzrost cen ropy o 3 gr/litrze, a rafinerie podnosza ceny o 6 gr... do d... z takim analitykami ;(. Wszystko byłoby dobrze jakby kaska za paliwo wpływała do kasy państwowej a nie do kieszeni takiego kluczyka czy innej rybki rekinopodobnej. Cena paliwka mogłaby być zaporowa może mniej autrek bedzie pomykac na ulicach, mniejsze bedą korki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meerkat1 Maja poczucie humoru!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:28 Gość portalu: glos.ze.wsi napisał(a): "Według "niezależnych" ekspertów zwrost cen ropy spowodowany jest (a) zwrostem gospodarki Chin, (b) potopem w Orlreanie, (c) plamami na Słońcu. Tankując drogie paliwo, płacisz za błędy w amerykańskiej i polskiej polityce zagranicznej !" Przejawami tych bledow sa, jak widac wzrost gospodarki chinskiej, Huragan Katlina i plamy na sloncu:-))) A przy okazji... Jesli ceny benzyny siegna w USA $3.00 za galon (b. prawdopodobne), to bedziemy placic w Hameryce prawie 2.60 PLN za litr. Jesli $4.00 za galon (mozliwe na krotka mete), to 3.48 PLN za litr. A jesli $5.00 za galon (malo prawdopodobne), to 4.34 PLN za litr. Porownajcie to sobie z cenami w Polsce! ;-) Takze dla porownania.. Cena galona benzyny w Tokio - $5.00 Cena galona benzyny w Paryzu -$6.00 Cena galona w Amsterdamie - $6.50 Hameryka? "SIE NIE UTRZYMA TEN KRAJ!" :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikim 790 $ za tonę - to daje 1,85 PLN za 1 litr IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 01.09.05, 08:57 Paliwo i ropa nie są drogie. Cenę "załatwia" chciwość Państwa - PODATKI!!! I trzeba to sobie wreszcie uświadomić. Inna sprawa to bzdety, którymi się tłumaczy podwyżki ropy na świecie. No comments po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB USA nie pomoże IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 09:23 Nie wiem co mnie jeszcze zaskoczy ws. USA. Wczoraj na BBC specjalista z USA przyznał, że w przeciwieństwie do Europy, USA nie ma strategicznych rezerw beznyny. Oni trzymają tylko ropę nieprzetworzoną. Nie ma jak jej przetworzyć (rafinerie zamknięte), więc benzyny nie będzie, ceny nie spadną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB zapomniałem dodać... IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 09:27 ...że USA to jednak najlepsze państwo na świecie, ma rozwiniętą demokrację, a wyborcy mają ogromny wybór na kogo głosować. W końcu są aż dwie partie i aż jedna obowiązująca religia (WASP - white anglosas protestant, jedynie Kennedy, the infidel, był katolikiem, ale wiemy jak się to dla niego skoczyło). Niech żyje prezydent! Kolejny raz USA udowodniło swoją wyższość - tym razem wyższość cen beznyny :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Welcome to Hell Z niepokojem na sytuację na rynkach patrzy OPEC :) IP: *.spray.net.pl 01.09.05, 09:26 ha, ha, ha ! ALE BULLS*IT !!! Arabom stukają kasy póki mają jeszcze ropę sprzedają coraz drożej - MIÓD DLA ICH USZU ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LMB Niekoniecznie IP: *.icpnet.pl 01.09.05, 09:28 Nie do końa. Cena ok. 50..60 USD za baryłkę to cena, przy której opłaca się przechodzić na inne źródła energii. Widocznie jednak Arabowie uznali, że teraz w USA mają ważniejsze problemy niż dywersyfikacja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Rynkowi ulży obniżka podatków na paliwo! IP: *.skorosze.net 01.09.05, 09:33 A co ceny ropy na swiatowych rynkach mają do naszej sytuacji tzn. kupujemy od Federacji Rosyjskiej ropę na zupełnie innych zasadach.I cena ta jest niższa m.in. ze względu na jakość ( właściwie brak ) tejże.Jak FR podniesie cła na export ropy to odczujemy to boleśnie i to nie ze względu na 70 czy 80 USD na swiatowych rynkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unijny rencista Re: obojętnie gdzie kupujesz - podatki w dół i sp IP: *.mad1.adsl.uni2.es 02.09.05, 00:06 Toja, ty masz klopoty z logika. Zostaw forum w spokoju. W domu duzo pracy czeka - lepiej sie przydasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Kierski Re: Rynkowi ulży obniżka podatków na paliwo! IP: 80.72.34.* 01.09.05, 12:23 O ile wiem, to ceny ropy importowanej z Rosji są skorelowane z cenami rynkowymi. W końcu Rosjanie nie są idiotami i tak skonstruowali kontrakty, żeby sprzedawać za podobną (średnio) cenę, jak na wolnym rynku. Z drugiej strony - dla nas to też ważne, bo gdyby cena rynkowa spadła, to i tak jesteśmy zobowiązni do odbioru jakiejś ilości (dlatego w sumie jest nieco taniej), ale nie będziemy płacić ceny z sufitu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: petrogłód Re: Benzyna w górę! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 09:29 Dziękuje redakcji Gazety.pl za wyrzucenie mojej opinii z forum... hmm..za dużo prawdy? czy uraziłem któregoś z kandydatów na "reprezentanta"RP?? Śmiech w żywe oczy.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hancock Zostalo nam 7 lat IP: *.t-systems.com.pl 01.09.05, 10:17 zainteresowanym polecam poszukac odpowiedzi w teoriach nt przebiegunowania ziemi, kalendarza Majów, roku 2012 go. Kto chce niech wierzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: facio60 Re:NAIWNIAKI IP: *.dip.t-dialin.net 01.09.05, 11:25 1.Ceny paliwa rosna wszedzie, nie tylko w Polsce.Nie wiem wiec po co to glupawe wpisy o jakiejs polityce w Polsce (SLD,Balcerowicz,itp.,itd). I ceny beda rosnac.W krajach tzw.Zachodu,gdzie narzuty na paliwo sa wyzsze niz w Polsce ceny rosna jeszcze bardziej.Przykladowo, w Niemczech cena litra ropy do diesla wzrosla o 4- 5 centow od wczoraj.Tj.ok. 20 groszy!!! 2.Tak na prawde, jak sie przejrzy strukture ceny za litr paliwa, to wyjdzie nam, ze Arabowie wcale nie sa pazerni!Jeden litr ropy kosztuje ok.1,45 zl.To znaczy, ze reszte zarabiaja rafinerie,posrednicy i przede wszystkim panstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca dla tych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.05, 11:38 złodziei każdy pretekst do podwyżek jest dobry. to jest prawdziwa mafia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TomKs Re: Benzyna w górę! IP: *.pai.net.pl 01.09.05, 13:11 To żadna tajemnica! Na wysokich cenach ropy zarabiają producenci, czyli przede wszystkim kraje arabskie i Rosja, USA w mniejszym stopniu. OPEC (głównie arabowie) sztucznie ogranicza wydobycie windując ceny ropy do niebotycznych poziomów. A Ruscy zacierają ręce. Niech Bush daruje sobie rezerwy strategiczne i uruchomi złoża w Iraku! W ciągu roku baryłka spadnie do 30 dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: über Re: Benzyna w górę! IP: *.ito.uni-stuttgart.de 01.09.05, 13:49 To prawda ale wg ostatnich danych zyski firm paliwowych (a nie producentow samego surowca) wzrosly nawet o 100 % w tym roku. Tlumacza ze latwiej jest ukryc wzrost marzy kiedy ceny na gieldach tez rosna, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Googi Artykul nie jest rzetelny. IP: 61.51.192.* 01.09.05, 15:25 Pogon za sensacja. Polaczenie faktow nie imajacych sie kupy. Autor artykulu ma mala wiedze na temat rynku paliw. Z przykroscia sie zauwaza kierunek "Wybor'a" w strone tabloidow typu "Fakt". Odpowiedz Link Zgłoś
mickey.mouse Kathrine nazwali "wicherkiem" :)) 01.09.05, 18:16 Przez miejsce gdzie zyje, ten huragan przeszedl jeszcze jako huragan zaledwie I stopnia, w porownaniu do V stopnia, jaki osiagnal pozniej, nad Zatoka Meksykanska i uderzyl w Nowy Orlean. Trzeba bylo tu byc, aby zobaczyc, jaki to byl "wicherek"... Wicherki, to ma dziennikarz z Warszawy, ktory pisal ten tekst, nad swoim domem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aztek_zory Re: Kathrine nazwali "wicherkiem" :)) IP: *.ipt.aol.com 01.09.05, 18:52 Pisal tekst nad swoim domem? Troche spokoju jak piszesz.... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Kathrine nazwali "wicherkiem" :)) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.05, 19:29 akurat wczoraj przejeżdżałem przez tory lokalnej linii, tory były tylko na przejeździe - pozostałe rozkradzione, dworzec - (był "zabezpieczony" przez zamurowanie okien, ale pustakami - wybitymi przez wandali) - zdemolowany. 15 lat temu jeżdziłem tą linią - nie było miejsc siedzących, mimo, ze pociągi jeździły wolno, a połączenia były do d... 8 lat temu zmniejszono o połowę liczbę pociągów , jeszcze bardziej pogorszyły się połączenia, zlikwidowano kasy, podniesiono ceny i oczywiście poc. opustoszały. 7 lat temu jeździły już tylko 3 pociągi po tej trasie i w śmiesznych porach - prawdopodobnie dostosowane były do godz. pracy kolejarzy i ich powrotom do domu. 4 lata temu zlikwidowano linie. Ze 3 lata temu rozkradziono tory a także (często w biały dzień) słupy trakcyjne. Wielu tu marzekających teraz na cenę benzyny krzyczało wtedy razem z liberałami z UW, SLD itp.: "super, pociągi sa nierentowne", dużo później zauważono, że wszędzie w Europie jest to nierentowne, a działa i to świetnie i nie tylko na zachodzie, ale i na południu (Czechy) i na wschodzie.... W międzyczasie nie powstały nowe drogi, ani nawet płatne autostrady. Zdrożało paliwo. Ktoś na tym zarobił, miliony straciło. To nie jest zwykła niegospodarność i nieumiejętność - to jest zapewne PRZEKRĘT! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skubi Re: Benzyna w górę! trzeba przejść na CNG IP: *.visp.energis.pl 01.09.05, 20:11 Trzeba się przesiąść na CNG (Metan) 1 kg kosztuje 0,80zł stacji coraz wiącej 16gr Vaty nie ma akcyzy i podatku drogowego. Kupić trochę akcji PGNiG-en bo to na dziś chyba najtańsze paliwo a skoro będziemy jeździć na CNG to będziemy mieć udział w zysku. Modlić się aby szybko nie powyśleli o akcyzie i podatku drogowym. Instalacja trochę droga ok 6000zł ale przy tej galopadzie cen chyba szybko się zwróci. Najgorzej, że arabuski będą miały gotową butlę z gazem tylko ciężko wsypać do niej gwoździe. No i pomożemy Rządowi RP wypełnić zobowiązanie w stosunku do Gazpromu w sprawie zakupu zwiększonej ilości Gazu za kilka lat. Odpowiedz Link Zgłoś