Dodaj do ulubionych

Mamy największe bezrobocie w całej UE

19.10.05, 17:25
niedługo będziemy pierwsi na świecie
Obserwuj wątek
    • Gość: mmx Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.acn.waw.pl 19.10.05, 17:28
      Proponuje oblozyc pracodawcow jeszcze wiekszymi skladkami - mysle, ze wtedy I
      miejsca na dlugo nikt nam nie odbierze.
      • Gość: robol Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:31
        już niedługo kaczor to zrobi
        • mcov i nic sie nie zmieni :( 19.10.05, 17:40
          Belkotliwy program PiS nic nie zmieni. Po reformach Balcerowicza bezrobocie
          spadlo do 6% procent. Potem rzadzili socjalisci z SLD, PSL, AWS, potem znow z
          SLD i Samoobrony i bezrobocie wzroslo do 20%. Teraz znow rzadza socjalisci, tym
          razem z PiS.
          • Gość: Sceptyk Re: i nic sie nie zmieni :( IP: 213.17.226.* 19.10.05, 17:52
            Tak - i właśnie dziś dowiedzieliśmy się, że "Balcerowicz musi odejść". Ciekawe, jakie hasła ma jeszcze szanowny prezydent Warszawy, żeby zdobyć kolejne punkty procentowe, które go dzielą od Tuska? Mam kilka propozycji (proponuję nadsyłanie ciekawych pomysłów):
            * Polska Solidarna = władza bliźniąt + elektryfikacja
            * ptasiej grypie mówimy stanowcze nie
            • Gość: liberał bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:17
              jedna trzecia "bezrobotnych" pracuje na czarno lub na Zachodzie
              jedna trzecia to nieroby,pijaczki i złodzieje,których nikt nigdy
              nie zatrudni
              • Gość: efg a "gospodynie domowe" i dzieci rolników ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:27
                Trzeba by zmienic kryteria uznawania za "bezrobotnych" i pomóc tym PRAWDZIWYM
                • Gość: M Ciekawe jak jest w skali świata ! IP: *.pl 19.10.05, 18:43
                  Które miejsce , zawsze to jakaś satysfakcja .
                  Myślę o krajach afrykańskich , tam może mamy godną konkurencję !
                  • Gość: mk Re: Ciekawe jak jest w skali świata ! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:30
                    Program Leszka B. dał nam 1-wsze miejsce w w Europie!!!
                    A mówiliście, że słaby to był minister...
                    • filo_de_putino Tęsknię do Polski, a nie mam po co wracać! :( 20.10.05, 19:30
                      I to mnie właśnie doskwiera. Bidowałem tam z rodzicami na roli. Pracując dzień,
                      noc i weekendy nie dorobiłem się niczego, więc wyjechałem i ściągnąłem całą
                      rodzinę. Chciałbym wrócić jak najszybciej, ale nie chcę już tego przeżywać.
                  • bla_bla_bla2 Re: Ciekawe jak jest w skali świata ! 20.10.05, 14:02
                    zajac sie uczcziwie prawdziwymi bezrobotnymi - to jedyne wyjscie z bagna
                    • Gość: sklepowa Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mnie... IP: *.cybernet.ch 20.10.05, 20:15
                      Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mnie trafia !

W gebach to wszyscy tacy mocni - a jacy butni i pyskaci !

A rezultaty ?!

Horror i ostatni koszmar !
                      • starybaca Re: Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mn 21.10.05, 04:29
                        Gość portalu: sklepowa napisał(a):
                        > Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mnie trafia !

No jak to ostatnia? Przecież wyraźnie redaktor napisał, że pierwsi jesteśmy, nie?
                        • navaira Nie ostatnia tylko pierwsza! Kaczyński na prezia!! 21.10.05, 08:55
                          Wygramyyyyy!!!!
                          • Gość: sklepowa To wcale nie jest smieszne... IP: *.cybernet.ch 21.10.05, 19:24
                            To wcale nie jest smieszne...

Wiedziemy prym w bezrobociu i korupcji.

Ten kraj sie nie szanuje...
              • Gość: robol Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 18:42
                ci pracujący za granicą zwyczajnie nie podejmą pracy w kraju za marne
                pieniądze. Efekt jest: brakuje robotników budowlanych, rzemieślników,
                pielęgniarek itd.
                NIE OPŁACA się pracować za mniej niż 1000 brutto i to mnie wcale nie dziwi
                Tak samo z bezrobotnymi zawodowymi: dorobi trochę na czarno, dostanie kilka
                groszy z pomocy społecznej, przez pewien okres zasiłek i da radę przeżyć.
                Pensja rzędu 600 złotych też wystarczy ledwie na przeżycie a trzeba
                napracować się więcej.
                Albo obniżyć koszta pracy przez obniżenie haraczu na ubezpieczenia i wszelkie
                podatki albo wpłynąć na pracodawców poprzez nakręcenie konionktury
                Jest spora grupa takich którzy i za komuny nie chcieli pracować a jeśli
                pracowali to dlatego że był obowiązek pracy i dzielnicowy dostarczał wezwania
                do urzędu pracy. Takich nie opłaca się zatrudniać bo koszta nadzoru
                przekraczają zysk z ich pracy. Lepiej niech zostaną tam gdzie są, to ledwie 5 %
                wszystkich.
                • Gość: mbishop Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:11
                  > NIE OPŁACA się pracować za mniej niż 1000 brutto i to mnie wcale nie dziwi

No jasne - za to na pewno opłaca się brać 500 zł zasiłku. Ewentualnie coś ukraść.
                  Ja jednak wolałbym pracować.
                  • Gość: m Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.pl 19.10.05, 19:31
                    Zapłac czynsz 450 zł , tak więc zwyczajnie bredzisz , jeżeli tak byś myślał ,to
                    mogłaby nastąpić selekcja naturalna i twój szkielecik podlegałby badaniom nakowym
                  • Gość: Jozio Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:56
                    A co z osobami ktore maja powyzej 40stki i nikt ich nie chce bo sa za starzy???
                  • skun2 Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) 19.10.05, 23:39
                    Gość portalu: mbishop napisał(a):

> > NIE OPŁACA się pracować za mniej niż 1000 brutto i to mnie wcale nie dziw
                    > i
                    >
                    > No jasne - za to na pewno opłaca się brać 500 zł zasiłku. Ewentualnie coś
                    ukraś
                    > ć.
                    > Ja jednak wolałbym pracować.

nie wiem czy warto ci, idioto odpowiadać, ale odpowiem.
                    Zasiłek masz tylko przez pół roku po 3 latach nieprzerwanej pracy na cały etat.
                    Po 3 latach masz poniżej 400 zł, po 6-ciu (w sumie) masz dopiero ok. 600.
                    Ale tak jak mówię trwa to tylko pół roku.
                    Następnym razem stuknij się w ten puściutki łeb, a potem coś napisz.
                    • skun2 Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) 19.10.05, 23:46
                      z tego co się dowiedziałem po 3 latach pracy (na stałe, w pełnym wymiarze
                      godz.) zasiłek wynosi ok 360 zł.
                      Ale co to jest, wyżyj za to, a po pół roku, jak nie znajdziesz roboty, co
                      zrobisz?
                  • Gość: robert Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 20.10.05, 21:11
                    ty kretynie-zasiłek to 380 PLN i tylko przez 6 miesięcy....pracowałem w
                    Urzędzie Pracy i w moim mieście na 17 tys bezrobotnych zasiłek dostawało 1300
                    osób.....więc co ty bredzisz????a znoworejestrujacych się praktycznie nikomu
                    zasiłek nie przysługuje bo wymogiem jest aby w ciągu ostatnich 18 miesięcy
                    przepracował taki delikwent 12 i to na pełny etat,na umowę o prace ,na
                    minimalnym wynagrodzeniu okolo 850 PLN brutto....I powiedz mi kto spełnia dziś
                    te wymogi???
              • Gość: m Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:31
                tak się pocieszaj, oszołomie:)
                Skończysz liceum - możesz asię zdziwić.
              • skun2 Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) 20.10.05, 00:13
                Gość portalu: liberał napisał(a):

> jedna trzecia "bezrobotnych" pracuje na czarno lub na Zachodzie
                > jedna trzecia to nieroby,pijaczki i złodzieje,których nikt nigdy
                > nie zatrudni
                Bezrobotnym, ośli łbie, jest ten, któ regularnie się podpisuje w UP, zatem, nie
                mogą to być ludzie pracujący na zachodzie.
                Bezrobotnych jest tak naprawdę więcej, bo część, w tym być może pijaczki, nie
                podpisuje się, nie chce im się, bo po co?
              • Gość: obywatel VII RP Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.c154.petrotel.pl 20.10.05, 15:21
                jedna trzecia liberałów to złodzieje, jedna trzecia to nieroby, pozostałą część
                można zresocjalizować i przywrócić społeczeństwu, oczywiście o ile uda się w
                ich przypadku socjalizacja wtórna
              • Gość: irek-anglia Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.range86-128.btcentralplus.com 20.10.05, 20:24
                glupi jestes, szkoda na ciebie slow
            • Gość: Tadeusz Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.rev112.brygge.net 20.10.05, 21:48
              w obliczu zagrozenia ptasia grypa nalezy wyslac kaczory na wieloetnia kwarantanne.
          • Gość: dc99 Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:31
            > Belkotliwy program PiS nic nie zmieni. Po reformach Balcerowicza bezrobocie
            > spadlo do 6% procent. Potem rzadzili socjalisci z SLD, PSL, AWS, potem znow z
            > SLD i Samoobrony i bezrobocie wzroslo do 20%. Teraz znow rzadza socjalisci, tym
            > razem z PiS.

Jak wiadomo Balcerowicz w czasie rządów SLD a zwłaszcza AWS przebywał na księżycu.
            Bezrobocie wzrosło do 20% po "schłodzeniu gospodarki", nie przypominasz sobie
            może głównego chłodniczego?
            • mcov nic nie wiesz o ekonomii zmien forum na Edukacja 19.10.05, 18:40

• Gość: dc99 Nie wagaruj w gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:46
                Mniej czasu spędzaj na necie, więcej przy odrabianiu zadań domowych. Wtedy nie
                będziesz musiał chować przed rodzicami tej klasówki z historii z pałą, a może
                nawet będziesz wiedział kto odpowiadał za gospodarkę w rządzie AWS.
                • meerkat1 BALCEROWICZ MUSI ODEJSC!!! :-)))))))))))))))) 19.10.05, 18:52
                  Zaraz po Czyraku, Schroederze, Zapatero, Chavezie, Luli et consortes ;-)))
                  • Gość: Bezrobotny Kto odpowiada za dręczenie bezrobotnych? IP: *.icpnet.pl 19.10.05, 22:49
                    Czemu przy takim bezrobociu jeszcze się tych biednych ludzi gnoi? Kolega był
                    zarejestrowany, nie miał od dawna prawa do zasiłku, zależało mu tylko na
                    ubezpieczeniu zdrowotnym, żeby w razie jakiegoś nieszczęścia mógł mieć opiekę
                    lekarską, ale i to jest niemożliwe. Bo co tylko się załapał na jakąś pracę na
                    umowę zlecenie - czasem na 2-3 dni,( a nie mógł się zatrudnić "na czarno",bo
                    pracodawca nie chciał), to musiał pół dnia załatwiać w Urzędzie Pracy
                    wyrejestrowanie. A później się znów rejestrował. W końcu dał sobie spokój. I
                    teraz co? Jak trafi np. do szpitala, to później przyjdzie komornik i mu
                    zabierze 15 letni telewizor? Dlaczego nie ma żadnych systemowych rozwiązań przy
                    takim bezrobociu? Kolegę i tak nikt nie zatrudni na normalną umowę z powodu
                    wieku (jest po 40 stce). I takich ludzi są miliony. Miliony wykluczonych i
                    spychanych poza system opieki zdrowotnej i nie tylko. Jak ta naciągnięta już do
                    końca sprężyna niesprawiedliwości niedługo j....e, to z tej III-ciej.....
                    Pospolitej tylko drzazgi zostaną. Nas jest więcej, coraz więcej, skończymy z
                    tym oligarchicznym Babilonem. Trzeba tylko organizacji i zdecydowania.I tak do
                    piachu i tak. Nie mamy nic do stracenia.
                • mcov kto odpowiadał za gospodarkę w rządzie AWS? 19.10.05, 19:32
                  ci sami co w PiS
                  • Gość: dc99 Re: kto odpowiadał za gospodarkę w rządzie AWS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:39
                    > ci sami co w PiS

O! Balcerowicz zapisał się do PIS? Kiedy ???
                    • mcov chcieli by! 19.10.05, 20:31

• Gość: dc99 Re: chcieli by! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:44
                        Żeby skończyć jak UW?
                        • mcov UW tak skonczylo bo Balcerowicz odszedl 19.10.05, 23:02
                          mozna powiedziec, ze PO to dziecko duchowe Balcerowicza, ktore w ostatnich
                          wyborach mialo 30% poparcia
                          • Gość: dc99 Re: UW tak skonczylo bo Balcerowicz odszedl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:14
                            > mozna powiedziec, ze PO to dziecko duchowe Balcerowicza, ktore w ostatnich
                            > wyborach mialo 30% poparcia

PO dołowało na poziomie 10%, poparcie zapewnił jej Rokita tropiący afery a nie
                            program gospodarczy. Jak kampania doszła do ekonomii to PO ślicznie przegrała
                            wybory.
                            • mcov ale nastepne wygra po kompromitacji PiS n/t 19.10.05, 23:22
                              a te 30% wyborcow nie znalo programu PO
                    • Gość: inwestor AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:54
                      • Gość: dc99 Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:42
                        Próbujący wprowadzić socjalistyczny wymysł zwany podatkiem liniowym? Dotyczy
                        połowy z Twojej listy.
                        • Gość: Geralt Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:07
                          Podatek liniowy socjalistyczny? Buahahahaa! Teraz to pierdyknales :P
                          • Gość: dc99 Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:34
                            > Podatek liniowy socjalistyczny? Buahahahaa! Teraz to pierdyknales :P

Skoro partie które uparcie usiłowały go wprowadzić były jakoby socjalistyczne.
                            Nie chwytasz ironii?
                        • Gość: Geralt Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:09
                          Smieszne ze ludzie scigaja liberalow a nawet nie wiedza co znaczy liberalizm :)
                          • Gość: dc99 Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:39
                            > Smieszne ze ludzie scigaja liberalow a nawet nie wiedza co znaczy liberalizm :)

Po rządach Sojuszu Liberalno Demokratycznego mniej więcej już wiedzą.
            • Gość: LZ Nie oszukujmy się: IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:21
              Leszek Balcerowicz był "świętą krową" dla wszystkich dotychczasowych rządów,
              niezależnie od tego, jakim falowaniom podlegała nasza scena polityczna. Na
              Boga! 16 lat to już wystarczająco długi okres, aby zweryfikować pomysły tego
              pana. Spójrzcie na nasz Kraj. Po szesnastu (!!!) latach mamy gigantyczne
              bezrobocie i gigantyczne zadłużenie, które jest tykającą bombą zegarową. Kto mi
              to wytłumaczy???
              • mcov ja ci to wytlumacze 19.10.05, 23:00
                20% bezrobocie jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy
                opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP
                w USA opodatkowanie pracy wynosi 15% wiec stopa bezrobocia wynosi 5,1%

Dziekuj Bogu, ze mamy Balcerowicza, ktory uratowal nas przed tzw Argentyna
                szykowana przez rzady SLD i PSL
                • Gość: dc99 Re: ja ci to wytlumacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:26
                  > 20% bezrobocie jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy
                  > opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP
                  > w USA opodatkowanie pracy wynosi 15% wiec stopa bezrobocia wynosi 5,1%

Może przypomnij co zrobił Balcerowicz żeby obniżyć opodatkowanie pracy, czyli
                  składkę na ZUS pracowników? Obniżanie podatku dochodowego najbogatszym nie ma
                  nic wspólnego z kosztami pracy.

> Dziekuj Bogu, ze mamy Balcerowicza, ktory uratowal nas przed tzw Argentyna
                  > szykowana przez rzady SLD i PSL

Kryzys agrentyński był spowodowany ślepym przestrzeganiem zaleceń tzw.
                  chicagowskiej szkoły ekonomicznej, określanych ogólnie jako "consensus
                  waszyngtoński". Tej właśnie szkoły ekonomicznej której przedstawicielem jest
                  Twój idol.
                  • mcov jednak sie poucz ekonomii 19.10.05, 23:39
                    Przypomnij mi co zrobila cala klasa polityczna, na czele z LepperoKaczorem,
                    twoim idolem aby obnizyc skladke na ZUS?

> Kryzys agrentyński był spowodowany ślepym przestrzeganiem zaleceń tzw.
                    > chicagowskiej szkoły ekonomicznej, określanych ogólnie jako "consensus
                    > waszyngtoński". Tej właśnie szkoły ekonomicznej której przedstawicielem jest
                    > Twój idol.

Tak, niskie podatki, zbilansowany budzet, niska inflacja, niskie opodatkowanie
                    pracy to "consensus waszyngtonski" spowodowal krach w Argentynie.
                    • Gość: dc99 Znowu na wagarach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:50
                      > Tak, niskie podatki, zbilansowany budzet, niska inflacja, niskie opodatkowanie
                      > pracy to "consensus waszyngtonski" spowodowal krach w Argentynie.

Zbilansowany budżet w Argentynie! Uhahahaha!!! To straszne jak niski poziom
                      umysłowy reprezentują dzisiejszy gminazjaliści, czarna przyszłość rysuje się
                      przed Polską.

Kryzys argentyński był spowodowany przez ultraliberalne przepisy dotyczące
                      transferów kapitałowych w połączeniu ze sztucznie zawyżonym kursem lokalnej
                      waluty (w przypadku Argentyny kurs był arbitralnie wyznaczony, tzw. "currency
                      board"). I jedno i drugie było wymuszone przez MFW.
                  • Gość: Geralt Re: ja ci to wytlumacze IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:11
                    A co mogl zrobic Balcerowicz sam? Do tego potrzeba by bylo zdecydowanego
                    zwyciestwa PO, zeby moglo sie zmienic na lepsze. Ludzie mysla, ze jedna osoba
                    pomimo glupich politykow moze zdzialac cuda.. Sami ludzie nie rozumieja
                    mechanizmow ekonomii wybieraja populistow i ciolkow a pozniej zwalaja wine na
                    Balcerowicza, ktory jako jedyny z niewielu w polityce cos wie...
                    • Gość: dc99 Re: ja ci to wytlumacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:56
                      > A co mogl zrobic Balcerowicz sam? Do tego potrzeba by bylo zdecydowanego
                      > zwyciestwa PO, zeby moglo sie zmienic na lepsze. Ludzie mysla, ze jedna osoba
                      > pomimo glupich politykow moze zdzialac cuda.. Sami ludzie nie rozumieja
                      > mechanizmow ekonomii wybieraja populistow i ciolkow a pozniej zwalaja wine na
                      > Balcerowicza, ktory jako jedyny z niewielu w polityce cos wie...

Pytałem co zrobił Balcerowicz w sprawie obniżenia składek na ZUS w czasie gdy w
                      latach 1997-2000 był wicepremierem, ministrem finansów, przewodniczącym komitetu
                      ekonomicznego rady ministrów, przewodniczączym partii będącej w koalicji
                      rządowej i czymś tam jeszcze. Może coś wymienisz?
          • abaddon_696 Re: i nic sie nie zmieni :( 19.10.05, 21:16
            > Belkotliwy program PiS nic nie zmieni. Po reformach Balcerowicza bezrobocie
            > spadlo do 6% procent.

Kiedy? Najniższe było w 1997 r. i wynosiło 10%. Potem przyszedł boski rząd AWS-
            UW i schładzanie gospodarki. Kto był ministrem finansów i wicepremierem?

Potem rzadzili socjalisci z SLD, PSL, AWS, potem znow z
            > SLD i Samoobrony i bezrobocie wzroslo do 20%.

Socjaliści, którzy wprowadzili liniowego dla przedsiębiorców i obniżyli CITa
            firmom o 8%.

Teraz znow rzadza socjalisci, tym
            > razem z PiS.

Nawet rząd nie powstał a już zaczęli rządzić. Kurcze, niezła skuteczność:)
            • Gość: analityk he he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:57
              > Kiedy? Najniższe było w 1997 r. i wynosiło 10%. Potem przyszedł boski rząd AWS-
              > UW i schładzanie gospodarki. Kto był ministrem finansów i wicepremierem?

tak, tak, pamietaja wszyscy: SLD podnioslo podatki i wzroslo do 20%

najnizsze bylo w 1990 i wynosilo 6%
              sprawdz sobie w GUS
              • abaddon_696 Re: he he he 19.10.05, 22:07
                > tak, tak, pamietaja wszyscy: SLD podnioslo podatki i wzroslo do 20%

Bzdura. Podatki wzrosły w 1993 r. (stawki 21, 33, 45%) a w 1997 r. właśnie je z
                powrotem obniżono. W tym okresie nastąpił najszybszy spadek bezrobocia, podatki
                jak widać nie miały znaczenia.

> najnizsze bylo w 1990 i wynosilo 6%
                > sprawdz sobie w GUS

A za komuny nie było w ogóle bezrobocia:) Więc logiczne, że im krócej III RP
                istniała, tym niższe było. Jakie było w 1991, wyższe czy niższe niż w 1990?
                • Gość: analityk nie osmieszaj sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:46
                  > Bzdura. Podatki wzrosły w 1993 r. (stawki 21, 33, 45%) a w 1997 r. właśnie je
                  > z powrotem obniżono. W tym okresie nastąpił najszybszy spadek bezrobocia,
                  > podatki jak widać nie miały znaczenia.

Spadek bezrobocia w okresie 1993-1997 byl efektem reform Balcerowicza. SLD
                  podnosilo podatki od 1993 do 1997 i bezrobocie zaczelo rosnac do 20% w latach
                  1997-2002. Po obizce CITu, a podwyzce PITu w latch 2002-2005 bezrobocie spadlo
                  o 2 pkt proc do 18% w 2004.

• abaddon_696 Re: nie osmieszaj sie 20.10.05, 00:36
                    SLD
                    > podnosilo podatki od 1993 do 1997 i bezrobocie zaczelo rosnac do 20% w latach
                    > 1997-2002.

Kto obniżył CIT z 40 do 27%? Właśnie SLD. Czy to też przyczyniło się do wzrostu
                    bezrobocia za Buzka?
                    Poza tym jak byk napisałem, że w 1997 r. podatki poszły w dół.

Po obizce CITu, a podwyzce PITu w latch 2002-2005 bezrobocie spadlo
                    > o 2 pkt proc do 18% w 2004.

Jakiej podwyżce PITu? Stawki od 1997 roku nie ulegają zmianie. Miller dodatkowo
                    wprowadził liniowego dla przedsiębiorców w 2004 r.
                    • mcov Re: nie osmieszaj sie 20.10.05, 00:44
                      > Kto obniżył CIT z 40 do 27%? Właśnie SLD. Czy to też przyczyniło się do
                      > wzrostu bezrobocia za Buzka?

SLD obnizyl CIT w 2003?, a Buzek rzadzil w 1997-2002. Do wzrostu bezrobocia za
                      rzadow Buzka przyczylo sie podnoszenie podatkow przez SLD-PSL w latach 1993-1997.

> Jakiej podwyżce PITu? Stawki od 1997 roku nie ulegają zmianie. Miller
                      > dodatkowo wprowadził liniowego dla przedsiębiorców w 2004 r.

Stawki PIT nie wzrosly, ale nie waloryzowano progow, a wiec obciazenia podatkowe
                      wzrosly.
                      • abaddon_696 Re: nie osmieszaj sie 20.10.05, 00:52
                        > SLD obnizyl CIT w 2003?, a Buzek rzadzil w 1997-2002.

SLD rządziło w latach 1993-1997 również. Czyli przed Buzkiem. I wtedy obniżyli
                        CIT z 40 do 27proc. W 2003 r. obniżyli go do 19%.

Do wzrostu bezrobocia za
                        > rzadow Buzka przyczylo sie podnoszenie podatkow przez SLD-PSL w latach 1993-
                        199
                        > 7.

Czyli wyższe podatki w latach 1994-1997 spowodowały wzrost bezrobocia w 2000?
                        (bo dopiero wtedy zaczęło bezrobocie rosnąć) Ciekawe...

> Stawki PIT nie wzrosly, ale nie waloryzowano progow, a wiec obciazenia
                        podatkow
                        > e
                        > wzrosly.

Tu zgoda.
                        • mcov nominuje cie do Nobla 20.10.05, 11:12
                          za wnioski z twoich w wypowiedzi: podnoszenie odpdatkowania zmniejsza bezrobocie

• Gość: czosnek I TAK JESTEŚCIE ŚMIESZNI IP: 62.29.160.* 20.10.05, 11:14
                          Oczywiście w takiej sytuacji najbardziej konstruktywną dyskusją jest
                          rozstrząsanie kiedy rządził Buzek, kiedy Miller i kto co obniżył lub
                          podwyższył. Obecnego stanu rzeczy winni są przede wszystkim i tylko Polacy!!!
                          Winny jest naród, który nie ma pojęcia o mechanizmach rządzących gospodarką.
                          Winne jest społeczeństwo ciemne i podatne na manipulacje. Społeczeństwo, które
                          nie domaga się od polityków prawdziwych reform, jedynie zadowala sie lustracją,
                          solidarnością, teczkami i komisjami. Winne jest społeczeństwo, które wybiera na
                          senatora rockmana, który przez 20 lat grał koncerty i chlał wódę a teraz ma
                          czelnosć twierdzić, że idzie do senatu aby poprawiać polskie prawo(!). I to z
                          ramienia partii, która wygrała wybory. Winni są ci, najbardziej świadomi
                          społecznie i gospodarczo (często młodzi, wykształceni i w miarę dobrze
                          sytuowani)ale im się do wyborów chodzić nie chce.
                          Winni są wszyscy ci, dla których własna dupa jest ważniejsza niż dobro kraju
                          (górnicy, kolejarze, urzędnicy, lekarze, samorządowcy - czyli zwolennicy
                          systemu gdzie nikt za nic nie jest odpowiedzialny).
                          Proponuję zastanowić się nad jednym: dlaczego wszyscy są tacy mądrzy teraz,
                          kiedy już jest po ptokach? Czy przed wyborami nikt nie widział że po władzę idą
                          ci sami ludzie którzy już rzadzili, czyli są współodpowiedzialni za stan
                          państwa tak samo jak znienawidzone komuchy z SLD?
                          Ale oczywiście takich rzeczy nikt nawet nie chce zauważać. Jak to jest, że
                          partia współrządzona przez bliźniaków 4 lata temu była tak znienawidzona, że
                          nawet nie weszła do parlamentu, a teraz ta sama partia pod inną nazwą rozdaje
                          karty w dzisiejszym sejmie? Przeżyli niesamowitą metamorfozę czy może
                          społeczeństwo ma za krótką pamięć? A może my wolimy słuchać od polityków tylko
                          tego co chcemy usłyszeć zamiast tego co pownniśmy usłyszeć, zwłaszcza przed
                          wyborami?
                          Łoooo.... ale się napisałem. Mądrości i pomyslunku narodzie życzę.
                          • mcov Glupi narod dalej popiera PiS, dopiero za 2 lata 20.10.05, 12:02
                            jak bezrobocie bedzie dalej 20% zrozumie, ze PiS=AWS=SLD=LPR=SO=PSL to jedna
                            socjalistyczna holota
                          • Gość: podroznik Re: I TAK JESTEŚCIE ŚMIESZNI IP: *.ny325.east.verizon.net 20.10.05, 21:57
                            Pierwsza madra wypowiedz na tym forum
              • Gość: Piersi Analityk z bozej laski IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 22:27
                te 6% bezrobocie w 1990 to bylo przed prawdziwym wielki bum w polskiej
                gospodarce, czy Ty wiesz jaki na przestrzeni lat 1989-1991 - czasy "reform" byl
                spadek PKB
                • Gość: analityk duzy byl synku, no i co, n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:47
                  • adas313 Re: duzy byl synku, no i co, n/t 19.10.05, 23:12
                    Czy może dlatego że PKB z elementu propagandy sukcesu stał się obiektem badań
                    statystyków?
            • mcov wroc na forum Feminizm 19.10.05, 22:56
              > Kiedy? Najniższe było w 1997 r. i wynosiło 10%. Potem przyszedł boski rząd AWS-
              > UW i schładzanie gospodarki. Kto był ministrem finansów i wicepremierem?

Najnizsze bylo w 1997, pewnie dlatego, ze SLD od 1993 roku ciagle zwiekszal
              obciazenia podatkowe, a nie w efekcie reform z poczatku lat 90. Wroc moze na
              forum Feminizm, please.
              • abaddon_696 Re: wroc na forum Feminizm 20.10.05, 00:45
                > Najnizsze bylo w 1997, pewnie dlatego, ze SLD od 1993 roku ciagle zwiekszal
                > obciazenia podatkowe,

Obniżka CITu z 40 do 27% to była podwyżka?????
                Z kolei PITy podwyższyli w 1994 r., ale w 1997 r. je z powrotem obniżyli.
                • mcov skoro SLD bylo takie cool to czemu Miller musi sie 20.10.05, 00:49
                  ukrywac?
                  • abaddon_696 Re: skoro SLD bylo takie cool to czemu Miller mus 20.10.05, 00:53
                    Nigdzie nie napisałem, że SLD było cool.
          • Gość: m Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:36
            o czym ty gadasz???
            Boże, ty widzisz i nie grzmisz!!
            Akurat po Balcerowiczu bezrobocie wzrosło!!
            (Dwa razy tak było, bo 2 razy był ministrem)
            To po pierwsze, po drugie musiało wzrosnąć, bo było to wkalkulowane w ten
            rodzaj "przemian", które wdrożył pan Leszek.
            • mcov Re: i nic sie nie zmieni :( 19.10.05, 23:41

bezrobocie wzroslo po 4 rzadach SLD-PSL, na skutek podnoszenia podatkow
              • skun2 Re: i nic sie nie zmieni :( 20.10.05, 00:00
                jakis bełkot z procentami, czyli Trybuna Ludu wraca do łask.
                • mcov nie na twoj maly lepek 20.10.05, 00:02

• skun2 Re: nie na twoj maly lepek 20.10.05, 00:14
                    na twój z procentami zamiast zwojów w sam raz.
          • Gość: Geralt Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:04
            Swiete slowa. ALe ludzie to wlasnie Balcerowicza wyklinaja zamiast socjalistow.
            Za to liberal to "straszne slowo". Zenada :(
            • Gość: dc99 Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:08
              > Swiete slowa. ALe ludzie to wlasnie Balcerowicza wyklinaja zamiast socjalistow.
              > Za to liberal to "straszne slowo". Zenada :(

Ale jeden z pomysłów Balcerowicza był świetny, a nazywał się "podatek od
              ponadnormatywnych wynagrodzeń". Należało by go natychmiast przywrócić - dla
              Wróbli, Kulczyków, Walczykowskich i samego Blacerowicza.
      • prawopl nic dziwnego, jak się robi takie rzeczy jak tutaj 19.10.05, 18:04
        W największym polskim sądzie gospodarczym dzieją się dziwne rzeczy - znany,
        bezkarny sędzia Dariusz Czajka ogłasza pośpiesznie upadłości firm, których
        majątek następnie trafia do biznesów powiązanych z.. tym samym Dariuszem C.
        Setki milionów złotych fruwają jak jaskółki, firmy są dewastowane a ich majątek
        wyprzedawany jest po wielokrotnie zaniżonych cenach.

Sprawa obszernie opisana przez media (Gazeta Wyborcza, Puls Biznesu, NIE, Życie
        Warszawy, Superexpress, Businessman Magazine, WPROST). Tutaj szczegóły
        www.upadloscian.org.pl
    • Gość: Enola Gay Wszystkie kraje afrykanskie sa przed nami... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 19.10.05, 17:28
      I jeszcze pare z Ameryki Lacinskiej oraz z Azji i Pacyfiku.
      • Gość: Sceptyk Re: Wszystkie kraje afrykanskie sa przed nami... IP: 213.17.226.* 19.10.05, 17:56
        damy radę (pod rządami silnego prezydenta w uczciwej PiSlsce)
      • Gość: mbishop Enola - wyprowadź się zatem do Afryki... IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:17
        Pomieszkaj tam parę latek, a jak wrócisz to odśpiewaj ślicznie te swoje bzdury
      • Gość: Bezrobotny Niedługo będzie rewolucja.Coraz więcej Polaków IP: *.icpnet.pl 19.10.05, 22:17
        ma już dosyć tej III -ciej .....Pospolitej. Czas leci, życie mija, powyżej 40
        nie ma szans na pracę, to może się zabawimy na koniec. I tak do piachu i tak.
        • mcov depresyjka? okazalo sie, ze PiS=AWS=SLD=PSL 19.10.05, 23:57

• skun2 Re: depresyjka? okazalo sie, ze PiS=AWS=SLD=PSL 20.10.05, 00:32
            UW=KLD=SLD=AWS=PO.
    • Gość: robol Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:29
      oczywiście biorę pod uwagę tylko te kraje na świecie które zasługują na miano
      cywilizowanych.
      Ciekawi mnie jak tam w Argentynie, może ktoś wie?
      Czy warto tam już szukać pracy?
      • zibi1010 Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-tu nie 19.10.05, 17:39
        wolno pracowac na stale, przymus nauki jest jak dobrze pamietam do 18/19 roku
        zycia, wiec skad u diabla az 60% zatrudnionych w wieku 15-24lata(40%bezrobocia w
        tej grupie). W koncu spora czesc mlodych ludzi po ogolniaku tez nie pracuje
        tylko studiuje! Ta statystyka jest w naszych realiach wrecz debilna, albo autor
        notki cos schrzanil
        • pracownik_gugle Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t 19.10.05, 17:52
          poczytaj sobie lepiej jak się liczy stopę bezrobocia
          (statystycy biorą pod uwagę tylko "aktywnie poszukujących pracy")
          • skun2 Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t 20.10.05, 00:20
            a aktywnym poszukującym pracy jest ten, kto podpisuje się regularnie w Urzędzie
            Pracy - nie może to być student czy uczeń dzienny, może być zaoczny.
            Jak już mówiłem wielu ludzi jednak olewa podpisywanie się, nie chce im się po
            prostu, ryzykują, że w razie wypadku będą musieli płacić za usługi medyczne,
            ale, że i tak nie będą mieli z czego to im to wisi.
            • skun2 Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t 20.10.05, 00:21
              czyli de facto bezrobocie w Polsce jest raczej wyższe.
        • Gość: robol Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:53
          liczą nie od głów tylko od ilości pracujących, poszukujących pracy i
          bezrobotnych. Na pewno spory odsetek tych ujętych w statystyce pracuje za
          granicą, na szaro ( głównie różne chore 1/8 i 1/4 etetu ) oraz na umowy -
          zlecenia. Gdyby było inaczej to bezrobocie by spadło bo wszyscy bez pracy
          pozdychali by z głodu.
          Jeżeli nawet liczą łącznie ze studiującymi to wychodzi na jedno bo młodzi
          studiują do oporu zamiast szlifować bruki

A grupa do 18 roku życia: ile jest szkół średnich na wsi? Bartdzo dużo młodych
          kończyło tam edukację na podstawówce a obecnie kończą na gimnazjum czyli w
          wieku bodajże 16 lat
          • Gość: ukash SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy... IP: *.szeryf.waw.pl 19.10.05, 18:25
            Do bezrobotnych zaliczają się ludzie którzy zarejestrowali sie w Urzedzie pracy.
            Czyli student ktory sie uczy albo licealista w szkole nie liczy sie do tej
            statystyki.

Osoba która zakończyła edukację i wkraczają na rynek pracy dopiero moze byc
            uwzglendiony w tej liczbie. Trzeba pamiętać, że osoby ktore nie mają pracy i jej
            nie poszukują nie są liczeni do stopy bezrobocia.
            • Gość: michu Re: SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.05, 18:41
              Zdecydowana wiekszosc studentow to Ci co studiuja zaocznie. A tacy juz sa
              zarejestrowani w urzedach pracy. Poza tym masz osoby po tzw zawodowkach (troche
              tez ich jest)-oni z reguly sa bezrobotnymi

>Trzeba pamiętać, że osoby ktore nie mają pracy i jej
              > nie poszukują nie są liczeni do stopy bezrobocia.

Nie no naprawde? No co Ty ;P.
              Za chwile powiesz,ze u nas jest raj na rynku pracy, tylko malo kto to w Polsce
              widzi.
              • Gość: mbishop Re: SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:14
                > Nie no naprawde? No co Ty ;P.
                > Za chwile powiesz,ze u nas jest raj na rynku pracy, tylko malo kto to w Polsce
                > widzi.

Raju nie ma, ale prawda jest taka, że ktoś, kto naprawdę chce pracować i
                cokolwiek potrafi, ma pracę. Lepszą lub gorszą, to już zależy od jego
                kwalifikacji i regionu.
                18% to jest liczba z kosmosu, nie ma żadnego oparcia w rzeczywistości.
                • Gość: Piersi Z kosmosu to Ty jestes IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 22:24
                  Zobacz Zamosc, Zachodniopomorskie, Przemysl nyles kiedys w takich miastach??? I
                  nie mow mi, ze Polacy sa leniwi, bo to nieprawda, mieszkalem troche w Europie tu
                  i owdzie i to u nich mozna powiedziec, ze te 9% to jest w polowie na niby
              • skun2 Re: SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy 20.10.05, 00:26
                Gość portalu: michu napisał(a):

> Zdecydowana wiekszosc studentow to Ci co studiuja zaocznie. A tacy juz sa
                > zarejestrowani w urzedach pracy.

A dlaczego mają się nie rejestrować? Studia zaoczne są płatne i przeznaczone
                dla pracujących.
                Jeśli im się chce to się rejestrują.
                Obawiam się jednak, że większość ze studentów studiujących zaocznie nie
                pracujących, a więc takich, którym rodzice fundują szkołę, ma to w nosie.
          • Gość: Piersi Jakbys znal kogokolwiek kto jest bezrobotnym IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 21:33
            to bys wiedzial, ze w najlepszym razie mozna pracoawc na czrnow kraju, bo wizyty
            w urzedzie zapeaniajace status bezrobotnego sa co dwa tygodnie
            • skun2 Re: Jakbys znal kogokolwiek kto jest bezrobotnym 20.10.05, 00:30
              rzadziej, co 2 to tylko ci którzy mają zasiłęk, ale nie zmienia to faktu, że
              bezrobotnym jest tylko ta osoba, która się zarejestruje znosząc ileś tam
              kserokopi i później regularnie chodzi się podpisywać.
              Czyli moim zdaniem bezrobotnych w Polsce jest więcej.
          • Gość: am98 Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.10.05, 21:07
            liczą nie od głów tylko od ilości pracujących, poszukujących pracy i
            bezrobotnych. Na pewno spory odsetek tych ujętych w statystyce pracuje za
            granicą, na szaro ( głównie różne chore 1/8 i 1/4 etetu ) oraz na umowy -
            zlecenia. Gdyby było inaczej to bezrobocie by spadło bo wszyscy bez pracy
            pozdychali by z głodu.

Zarejestrowany bezrobotny, gdy tylko podejmie prace, a wiec podpisze umowe o
            prace, umowe zlecenie, umowe o dzielo musi w ciagu 7 dni wyrejestrowac sie z
            Urzedu Pracy. Moze jedynie pracowac na czarno..jezeli chce zachowac prawo do
            ubezpiecznia...Bezrobotni, aktywnie poszukujacy pracy i ci nie poszukujacy
            pracy, moga posiadac rodzine, ktora nie pozwoli im, ABY ZDECHLI Z GLODU...
            Blogoslawie los, bo nie obdarzyl mnie ani mezem, ani dzieckiem...mniej glow do
            wyzywienia....
    • idiotyzmy-kacze Za PiSuaru dojdzie spokojnie do 25% 19.10.05, 17:33
      • mmmsssmmm Ciekawe co powiedzą 19.10.05, 17:37
        ci wszyscy tak fanatycznie popierający PiS na sąsiednich forach GW???

-------------------------------

Liberalizm gospodarczy i wolność ostatnią nadzieją Polaków.
        • Gość: robol powiedzą że to wina LIBERAŁÓW IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:58
          • skun2 Re: powiedzą że to wina LIBERAŁÓW 20.10.05, 00:36
            powiedzą: czas na zmiany, KLD, SLD, UW z liberalnymi programami realizowanymi,
            Leszkami na stołkach, nie interesowało się losem obywateli.
            Procenty różniste ładnie wyglądają, a ludzie zdychają z głodu.
        • Gość: SU45 gdy w temacie Tusk lub kaczor, zlatują się... IP: *.jjs.pl 19.10.05, 20:50
          tu ich prawie nie ma. Ciekawe dlaczego?

Wiem za to, że nie ma ich na forum Naszego Dziennika. Bo i forum takiego nie ma.
          • Gość: mts Re: TUSK=NĘDZA, WYZYSK, BEZROBOCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:55
            Tusk to rządy niekompetentnych, słabo wykształconych, pseudoekonomistów. To
            rządy zakompleksionych ćwierćinteligentów z Koziej Wólki, którym się zdaje, że
            są wielkimi europejczykami, bo opuścili rodzinną wioskę.
        • abaddon_696 Re: Ciekawe co powiedzą 19.10.05, 21:19
          > ci wszyscy tak fanatycznie popierający PiS na sąsiednich forach GW???

PiS nie zaczął jeszcze rządzić a już wzrosło bezrobocie?
        • Gość: Geralt Re: Ciekawe co powiedzą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:13
          Na sasiednich forach sa dzialacze PiSu i ludzie kupieni zeby uprawiac propagande
          (nie wszyscy ale duza czesc, stad tak duzo ich postow. Kaczor najlepiej opanowal
          wlasnie propagande i taka bedzie wlasnie "IV RP" zero dzialan, glupie pomysly i
          super propaganda. Ale nie da sie nieskonczonosc oszukiwac ludzi...

A ci ludzie na forach nie przyznaja sie ze popierali Kaczke..
          • Gość: dc99 Re: Ciekawe co powiedzą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:37
            > ludzie kupieni zeby uprawiac propagande

Ach jakie urocze zdanie. Ordieronośce demonstrujące w Moskwie z potretami
            Stalina wzruszyliby się do łez gdybyś im to powtórzył. Znowu poczuli by swoją
            młodość.
      • Gość: sklepowa Ta lekcja historii sie Polsce przyda. IP: *.cybernet.ch 19.10.05, 17:52
        Ta lekcja sie Polsce przyda.

• Gość: Sceptyk Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: 213.17.226.* 19.10.05, 17:48
      Najlepsze dopiero przed nami - Polska Solidarna IV RP. Niech tylko bliźniacy obejmą pełnię władzy - wtedy w tym rodzinnym państwie będziemy naprawdę pierwsi na świecie. Czeka nas jeszcze więcej kategorii do pierwszego miejsca pod rządami populistów.
      • Gość: robol Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:56
        za jakieś 2 lata i pod rządami kaczorów Polska nie będzie obecna w rankingach.
        Podobnie jak Korea PN, Kuba i kilka reżimów afrykańskich czy arabskich
        Chyba że istnieją rankingi republik bananowych to uplasujemy się gdzieś w
        środku
    • alkud Znieście HARACZ na ZUS 19.10.05, 17:54
      a założę się, że tysiące ludzi pójdzie na samozatrudnienie!

islam:czym*jest*taqiyya???
      • Gość: liberał powiedz to swemu idolowi Kaczorowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:24
      • Gość: mbishop Alkud, za chwilę Kaczor dołoży Ci ubezpieczenie IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:15
        od bezrobocia... Czyli kolejny, po ZUSie, haracz obciążający pracodawcę (i
        pracownika).
    • homo.europeus Wzmocnic zlotowke, to spadnie :((( n/t 19.10.05, 17:56
    • Gość: przedsiębiorca Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.05, 18:11
      Oficjalnie być może, nieoficjalnie nie ma chetnych dowyjścia z "czarnej strefy"
      pracy a tych, którzy nigdy nie będa pracować jest w społeczeństwie około 5
      procent i na tyle oceniam bezrobocie w Polsce
      • Gość: michu Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.05, 18:25
        Chyba na Twojej ulicy. Wg moich szacunkow jest wiecej niz 18-okolo 20. Osoby do
        26 roku zycia moga byc ubezpieczone u rodzicow wiec nawet jesli nie maja pracy
        to nie az tak skorzy do rejestracji w urzedzie. Poza przychodzeniem do urzedu
        nic w zamian nie otrzymuja - tym bardziej propozycji pracy. A osobom ze wsi nie
        oplaca sie dojezdzac do urzedu, wiec w wieku 15-24 wg mnie nie jest 40%
        bezrobocie tylko okolo 60. Juz nie wspominam osob starszych,. ktorzy nigdzie
        nie sa zatrudnieni, ubezpieczeni i co za tym idzie zarejestrowani w UP. A
        takich tez jest wbrew pozorom sporo.
        • Gość: sceptyk Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.chello.pl 19.10.05, 23:21
          bo pracy trzeba szukac .. a nie czekac az spadnie z nieba .. i ruszyć d...
          trochę ze swojego grajdołka ... młodych to tyczy w szczególności
        • 52b1 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 20.10.05, 12:51
          MOGA BYC UBEZPIECZONE ALE JESLI SIE UCZA W INNYM WYPADKU NIESTETY NIE.
          • Gość: ender Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 18:33
            qrde nie moge tego belkotu czytac! czy wy mieliscie ekonomie? czy wy wiecie
            cokolwiek o gospodarce?
            slyszeliscie o cyklach koniunkturalnych?
            nic nie wiecie, to sie lepiej nie wypowiadajcie w kwestii bezrobocia!
            dyletanci ekonomiczni!!!!!
      • Gość: m Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:28
        to jak żeś taki przedsiębiorstwa, to czemu zatrudniasz na czarno?
    • Gość: T. Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.hctx.net 19.10.05, 18:15
      Ale w ilosci ksiezy jestesmy potega.
    • Gość: michu Po pierwsze Ci co osiagneli wiek emerytalny to IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.05, 18:20
      niech ida na emerytury i nie podlapuja robote mlodziezy. Pozniej nie dziwmy
      sie, ze 40% mlodych nie ma pracy. Pozniej ma taki 30 lat w papierach i zero
      doswiadczenia. Emeryt predzej czy pozniej przestanie pracowac natomiast takiego
      30 latka wtedy juz nikt nie bedzie chcial zatrudnic Po drugie wprowadzic
      podatek liniowy, ktory sprawi,ze nastapi szybszy wzrost gospodarczy,a co za tym
      idzie wzrosnie zatrudnienie (choc znajac pazernosc polskich prywaciarzy
      zatrudnienie wzrosnie nie za duzo). Po trzecie zmniejszyc skladki ZUSowskie
      (skoro nie ma szans na zlikwidowanie tego czegos :( ). Jesliby wszystkich
      pseudorolnikow z 2 ha ziemi (a wykonujacych inne prace) przeniesc z
      dofinansowego w 90% przez budzet KRUSu do ZUSu to smiem twierdzic,ze wplywy
      ZUSu bylyby wyzsze mimo nizszej skladki/osobe. Na potwierdzenie moich slow
      powiem,ze 4 najblizszych moich sasiadow jest ubezpieczonych w KRUSie,a
      faktycznie to jeden jest lakiernikiem samochodowym, drugi blacharzem, trzeci
      pracuje na lewo w niemczech (oficjalnie jest rolnikiem z dwoma czy trzema ha
      ziemi - lakami), a czwarty dziala w branzy budowniczej
      • Gość: spekulant misiu,KRUS-u nikt nie ruszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:23
        pan marszałek Lepper mógłby się zdenerwować...
        spekulant giełdowy-ubezpieczony w KRUS...
      • Gość: ubu66 Oczywiście, skończyc z tymi pozorami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:00
        K O N T R O L A !! Jak w RFN. U nas niby "sie nie da" ano bo "sie nie chce".
        Jestes FAKTYCZNIE rolnikiem na 4 ha, placisz mało, masz 20 placisz normalnie,
        robisz cos innego = buliC ponat 700 zł miesiecznie, tak jak ten biedny kurier w
        "stolicy" np.!!!
        • Gość: g Re: Oczywiście, skończyc z tymi pozorami IP: *.chello.pl 20.10.05, 17:30
          myślę, że odejscie balcerowicza tu nic nie zmieni, o 16 lat za późno, wegry czy
          czechy miały szczęście- bo mialy innych ministrów finansów, no i ich sytacja
          jest inna,
          jeśli przeprowadza się tak brutalnie reformy jak na poczatku tranfosmacji,więc
          nie powinna dziwic obecna sytuacja,
          czemu pan balcerowicz przed uwolnieniem niewidzialnej reki rynku, nie pomyslal,
          ze w kraju istnieje mnóstwo firm, ktorymi zarzadzaja komunistyczni kacykowie i
          które upadna nie dlatego, że sa kiepskie, a dla tego, ze niemaja menedzerow
          rozumiejacych nową rzeczywistosc...dzis juz tych firm nikt nie reaktywuje..
    • adamm24 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 18:25
      pewnie juz jestesmy ,a mysle ze za rok i we wrzechswiecie zgadzam sie z rozmowca
    • Gość: tolek POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodzinach IP: 83.238.88.* 19.10.05, 18:42
      • Gość: Thea Re: POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodz IP: *.pools.arcor-ip.net 19.10.05, 19:09
        Skoro PiS wygra zobaczymy jak zmieni sie bezrobocie, tylko w jakim kierunku?
        Juz teraz przestrasza ta cala kampania wyborcza, zobaczymy co bedzie po wyborach
        skoro PiS dojdzie do wladzy. Przeciez jest to logiczne, juz teraz nie chca
        inwestowac zagraniczni inwestorzy, ciekawe czy po wyborach?
        Polska i Polacy nie potrzebuja wrogöw, oni zniszcza sie sami.
        • Gość: m Re: POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodz IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:29
          a kiedy chcieli inwestować?
          Nawet im Balcerowicz ulgi wprowadził, a dalej cisza.
          • Gość: Thea Re: POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodz IP: *.pools.arcor-ip.net 20.10.05, 20:19
            Gość portalu: m napisał(a):
            > a kiedy chcieli inwestować?
            > Nawet im Balcerowicz ulgi wprowadził, a dalej cisza
            =======================================================
            Podaj mi te slynne polskie produkty, nawet jajko od kury nie jest za polskie
            pieniadze zniesione, dotacje dla rolniköw z zachodnich pieniedzy.
    • Gość: x Podziekujmy Millerowi i LSD!!!! IP: *.crowley.pl 19.10.05, 19:01
      Ale tak na marginesie 10lat temu w Hiszpanii bylo takie same
      • Gość: gk Re: Podziekujmy Millerowi i LSD!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:37
        płakać się chce
    • Gość: mocarz a także najniższy PKB na głowę! Rzecz nie bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:22
      znaczenia. ale poza tgym, owszem, jesteśmy mocarstwem.
    • Gość: tynka Re:Trzeba podziekowac mafi Sld za te wyniki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 19.10.05, 20:28
    • thorgal10 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 20:40
      Co tu powiedzieć... ku..!

Pozdrawiam,
      • szabada Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 20:52
        A bedzie jeszcze gorzej. Dzisiejszym mlodym bezrobotnym ubedzie sil i umra ich
        rodzice. Nie odprowadza przez 25 lat skladki na ZUS, wiec beda pozbawieni prawa
        do emerytur. Liczac z osobami pracujacymi na czarno, bedzie to kilka milionow
        ludzi. Kto tych ludzi wtedy utrzyma? Tak oto reformy wykonczyly cale pokolenie
        Polakow.
    • Gość: ursus Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.pools.arcor-ip.net 19.10.05, 20:48
      Wybierajcie dalej oszolomow jak Wrzodak. Przez takiego ....
      stracilo kilka tysiecy ludzi egzystencje. Zeby on tak w grobie szczekal,
      Zydojad przeklety. Mosad skasuj go.
      • Gość: m Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:32
        nie wiedziałem, że Wrzodaki i inni byli w KLD, AWS, SLD, UW...
    • Gość: głos_rozpaczy IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:52
      To jest Polska cwaniaków, Kwachów, Rydzyków, Lepperów, zeszmaciałych sedziów,
      urzedników i innych " co maja głowe na karku", kupili np. ponad 1 ha ziemi i
      płaca KRUS. Uczciwy człowiek jak ma prowadzić działaność gospodarczą i placic
      ZUS ponad 700 zł to nie wyrobi. Ja bedac emerytem płace w ZUS-ie długi syna
      który pracowal od piatej rano do dziewiatej wieczorem jako kurier. Pracowal nie
      cały rok a długi w ZUSie przerosły jego dochód. Kto taki system wymyślił i
      utrzymuje ? Może wyjsciem był by IV rozbiór, tylko ze Niemcy nas nie zechca bo
      za dużo włozyli w byłe NRD, a Ruska nie chcę. Moze jakieś państwo skandynawskie
      sie zlituje .... ? Nie wierzę już w nic i nikomu.
      • Gość: emigrant Re: IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: 193.113.235.* 19.10.05, 21:14
        Daj Boże jakiś potop szwedzki i niech już nikt nie majstruje przy Ojczyźnie bo
        nigdy nie będę mógł wrócić. Cytat: z dwóch kaczorów wybieram Donalda (byle
        zdążył się zaszczepić na grypę "P")
      • Gość: ubu66 Re: IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:41
        Tak,ci głupi i uczciwi utrzmac musza stado nierobów: utrwalaczy władzy ludowej
        (emeryturki od 3 tys. w góre),emerytów "mundurowych", tzw. emerytów rolników, (z
        rodzinami) innych cwanych którzy maja kupione renty.

Droga do likwidacji bezrobocia prowadzi przez OBNIZENIE OBCIAŻEŃ SOCJALNYCH
        państwa, a dokładniej przez SPRAWIEDLIWE rozłozenie obciażeń na ZUS i fundusz
        zdrowia. Sprawiedliwy podział spowoduje OBNIZENIE składek dla ludzi prowadzacych
        np. prosta działaność gospodarczą. Jak bogaci breda płacic wiecej to biedniejsi
        mniej. Likwidacja KRUS(lub jegj gruntowna reforma)JEST NIEZBEDNA !!!!
      • Gość: Rozje***y czlowiek Re: IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:27
        >Pracowal nie cały rok a długi w ZUSie przerosły jego dochód.<
        Rozumiem Pana. Ja dostaje 460 zł miesięcznie netto, z tego samego podatku jest
        ponad 600 zł, nie moge zrezygnowac z zatrudnienia (stażu) przez najbliższe pol
        roku bo inaczej bede musial oddac cale wynagrodzenie brutto. To by mnie dobilo
        finansowo. Dzien spedzam na 3 bulkach i herbacie.
    • Gość: Bezpracy41 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.net.ircam.fr 19.10.05, 21:11
      oprocz najwiekszego bezrobocia w UE mamy niemniejsze spozycie alkoholu i to od
      bardzo wielu lat i nikt tym juz sie specjalnie nie przejmuje,tak samo pewnie
      bedzie z bezrobotnymi,ktorzy od kilku lat w wiekszosci nie maja zasilku i jakos
      nikt otym nie mowi bo pewnie niema oczym?
      • jacekm22 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 21:37
        I jak widac po wynikach wyborow parlamentarnych , takze wysoki procent
        debilizmu w narodzie !! 15 % glosowalo na populistycznego kryminaliste !!!
        • skun2 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 23:53
          głosowali ci, którzy zawiedli się na liberałach, wcale mnie to nie dziwi,
          niestety jest ich jak widać bardzo wielu.
    • czarna_rozpacz i to po rzadach komunistow.... 19.10.05, 21:15
      smieszna historia:)
      • jacekm22 Re: i to po rzadach komunistow.... 19.10.05, 22:39
        Dla kogo smieszna ???
        Nie bedzie na pewno smiesznie gdy koalicjanci z PIS i Samobrony i PSL rozpi...
        GOSPODARKE !!!! No moze wtedy do polakow cos dotrze ?!!
        • Gość: moned Re: i to po rzadach komunistow.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:27
          do mnie już dotarło jedno ale dość dobitne przesłanie:

twoi rodacy to debile i socjal-ciemnota, wyjeżdzaj za granice i żyj w normalnym
          kraju.

To tyle, ;) jestem świeżo po studiach, zostawiam to miejsce bez żalu :D
    • Gość: mafj głosujcie dalej na lewaków IP: *.magma-net.pl 19.10.05, 21:56
      Głosujcie na kaczorów, wrzodaków, lepperów, kalinowskich, borowskich, oleksych ...
      to się doczekacie.

• Gość: Alex Przynajmniej w bezrobociu Polska górą IP: 83.233.226.* 19.10.05, 22:43
        Polak potrafi niby taki głupi a jednak najlepszy.
        • adas313 Jeszcze w korupcji nieźle wypadamy.... 19.10.05, 23:16
          sądząc po ostatnim raporcie TI.
      • Gość: Anna Re: głosujcie na liberałów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:49
        na Tuska, Waltzową, Balcerowicza, Rokitę, itp. doktrynerów to się dopiero
        doczekacie: BEZROBOCIE, EUTANAZJA, NĘDZA I WYDZIEDZICZENIE Z POLSKIEJ ZIEMI,
        ODDANIE SIĘ NIEMCOM NA ŁASKĘ I NIEŁASKĘ...
        • Gość: kacza grypa przedawkowałaś "Czterech pancernych" Anno... IP: *.jjs.pl 19.10.05, 23:18
          Dlaczego tak rzadko straszy się nas Rosją? Domagamy się więcej i barwniej!
        • Gość: panna_turkus Re: głosujcie na liberałów IP: *.lublin.mm.pl 20.10.05, 15:59
          już się boję
      • skun2 Re: głosujcie dalej na lewaków 19.10.05, 23:51
        ale do tej pory mieliśmy KLD, AWS, SLD, UW...
        Tam są Wrzodaki?
        Tam są raczej liberały, pajacyku na gumce.
        • mcov PiS=AWS=SLD=PSL=LPR czyli zwykli socjalisci 20.10.05, 00:21

• skun2 Re: PiS=AWS=SLD=PSL=LPR czyli zwykli socjalisci 20.10.05, 00:38
            bzdury, SLD to jest pseudolewica, a za AWS realizowany był program gospodarczy
            UW.
    • Gość: mk LESZEK B. - podziękujmy temu panu! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:29
      LESZEK BALCEROWICZ - cudotwórca gospodarczy, brawo!
      • mcov Beger w NBP gwarantem oszczednosci Polakow ha ha 20.10.05, 00:18

• Gość: dc99 Daj spokój towarzyszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:17
          Towarzyszu mcov, co wy tak czcicie towarzysza sekretarza Balcerowicza? Nie
          wiecie że kult jednostki został potępiony jeszcze przez towarzysza sekretarza
          Chruszczowa? Ale jak widać i po 50 latach uchował się beton do którego to nie
          dotarło.
    • Gość: ... Nadchodzi Kacza grypa - zasczep się! IP: 64.124.166.* 19.10.05, 23:32
      • skun2 Re: Nadchodzi Kacza grypa - zasczep się! 19.10.05, 23:54
        może coś się w końcu zmieni.
        Nie można reformować państwa kosztem obywateli, którzy to państwo tworzą, a tak
        było do tej pory.
    • Gość: aaaba Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: 146.245.184.* 19.10.05, 23:40
      Macie Polacy najwieksze bezrobocie bo jestescie najglupszym narodem. Kraje
      madre maja male bezrobocie, ale Polska to kraj nic nie umiejacych zrobic
      glupcow i dlatego taki wynik.
      • skun2 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 23:55
        mamy głupich ekonomów i propagandę potężną.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka