r0b0l 19.10.05, 17:25 niedługo będziemy pierwsi na świecie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mmx Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.acn.waw.pl 19.10.05, 17:28 Proponuje oblozyc pracodawcow jeszcze wiekszymi skladkami - mysle, ze wtedy I miejsca na dlugo nikt nam nie odbierze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:31 już niedługo kaczor to zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
mcov i nic sie nie zmieni :( 19.10.05, 17:40 Belkotliwy program PiS nic nie zmieni. Po reformach Balcerowicza bezrobocie spadlo do 6% procent. Potem rzadzili socjalisci z SLD, PSL, AWS, potem znow z SLD i Samoobrony i bezrobocie wzroslo do 20%. Teraz znow rzadza socjalisci, tym razem z PiS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: i nic sie nie zmieni :( IP: 213.17.226.* 19.10.05, 17:52 Tak - i właśnie dziś dowiedzieliśmy się, że "Balcerowicz musi odejść". Ciekawe, jakie hasła ma jeszcze szanowny prezydent Warszawy, żeby zdobyć kolejne punkty procentowe, które go dzielą od Tuska? Mam kilka propozycji (proponuję nadsyłanie ciekawych pomysłów): * Polska Solidarna = władza bliźniąt + elektryfikacja * ptasiej grypie mówimy stanowcze nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:17 jedna trzecia "bezrobotnych" pracuje na czarno lub na Zachodzie jedna trzecia to nieroby,pijaczki i złodzieje,których nikt nigdy nie zatrudni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: efg a "gospodynie domowe" i dzieci rolników ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:27 Trzeba by zmienic kryteria uznawania za "bezrobotnych" i pomóc tym PRAWDZIWYM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Ciekawe jak jest w skali świata ! IP: *.pl 19.10.05, 18:43 Które miejsce , zawsze to jakaś satysfakcja . Myślę o krajach afrykańskich , tam może mamy godną konkurencję ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk Re: Ciekawe jak jest w skali świata ! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:30 Program Leszka B. dał nam 1-wsze miejsce w w Europie!!! A mówiliście, że słaby to był minister... Odpowiedz Link Zgłoś
filo_de_putino Tęsknię do Polski, a nie mam po co wracać! :( 20.10.05, 19:30 I to mnie właśnie doskwiera. Bidowałem tam z rodzicami na roli. Pracując dzień, noc i weekendy nie dorobiłem się niczego, więc wyjechałem i ściągnąłem całą rodzinę. Chciałbym wrócić jak najszybciej, ale nie chcę już tego przeżywać. Odpowiedz Link Zgłoś
bla_bla_bla2 Re: Ciekawe jak jest w skali świata ! 20.10.05, 14:02 zajac sie uczcziwie prawdziwymi bezrobotnymi - to jedyne wyjscie z bagna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mnie... IP: *.cybernet.ch 20.10.05, 20:15 Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mnie trafia ! W gebach to wszyscy tacy mocni - a jacy butni i pyskaci ! A rezultaty ?! Horror i ostatni koszmar ! Odpowiedz Link Zgłoś
starybaca Re: Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mn 21.10.05, 04:29 Gość portalu: sklepowa napisał(a): > Polska jak zwykle musi byc ostatnia. Szlag mnie trafia ! No jak to ostatnia? Przecież wyraźnie redaktor napisał, że pierwsi jesteśmy, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
navaira Nie ostatnia tylko pierwsza! Kaczyński na prezia!! 21.10.05, 08:55 Wygramyyyyy!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa To wcale nie jest smieszne... IP: *.cybernet.ch 21.10.05, 19:24 To wcale nie jest smieszne... Wiedziemy prym w bezrobociu i korupcji. Ten kraj sie nie szanuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 18:42 ci pracujący za granicą zwyczajnie nie podejmą pracy w kraju za marne pieniądze. Efekt jest: brakuje robotników budowlanych, rzemieślników, pielęgniarek itd. NIE OPŁACA się pracować za mniej niż 1000 brutto i to mnie wcale nie dziwi Tak samo z bezrobotnymi zawodowymi: dorobi trochę na czarno, dostanie kilka groszy z pomocy społecznej, przez pewien okres zasiłek i da radę przeżyć. Pensja rzędu 600 złotych też wystarczy ledwie na przeżycie a trzeba napracować się więcej. Albo obniżyć koszta pracy przez obniżenie haraczu na ubezpieczenia i wszelkie podatki albo wpłynąć na pracodawców poprzez nakręcenie konionktury Jest spora grupa takich którzy i za komuny nie chcieli pracować a jeśli pracowali to dlatego że był obowiązek pracy i dzielnicowy dostarczał wezwania do urzędu pracy. Takich nie opłaca się zatrudniać bo koszta nadzoru przekraczają zysk z ich pracy. Lepiej niech zostaną tam gdzie są, to ledwie 5 % wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:11 > NIE OPŁACA się pracować za mniej niż 1000 brutto i to mnie wcale nie dziwi No jasne - za to na pewno opłaca się brać 500 zł zasiłku. Ewentualnie coś ukraść. Ja jednak wolałbym pracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.pl 19.10.05, 19:31 Zapłac czynsz 450 zł , tak więc zwyczajnie bredzisz , jeżeli tak byś myślał ,to mogłaby nastąpić selekcja naturalna i twój szkielecik podlegałby badaniom nakowym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jozio Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:56 A co z osobami ktore maja powyzej 40stki i nikt ich nie chce bo sa za starzy??? Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) 19.10.05, 23:39 Gość portalu: mbishop napisał(a): > > NIE OPŁACA się pracować za mniej niż 1000 brutto i to mnie wcale nie dziw > i > > No jasne - za to na pewno opłaca się brać 500 zł zasiłku. Ewentualnie coś ukraś > ć. > Ja jednak wolałbym pracować. nie wiem czy warto ci, idioto odpowiadać, ale odpowiem. Zasiłek masz tylko przez pół roku po 3 latach nieprzerwanej pracy na cały etat. Po 3 latach masz poniżej 400 zł, po 6-ciu (w sumie) masz dopiero ok. 600. Ale tak jak mówię trwa to tylko pół roku. Następnym razem stuknij się w ten puściutki łeb, a potem coś napisz. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) 19.10.05, 23:46 z tego co się dowiedziałem po 3 latach pracy (na stałe, w pełnym wymiarze godz.) zasiłek wynosi ok 360 zł. Ale co to jest, wyżyj za to, a po pół roku, jak nie znajdziesz roboty, co zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robert Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.debacom.pl / *.debacom.pl 20.10.05, 21:11 ty kretynie-zasiłek to 380 PLN i tylko przez 6 miesięcy....pracowałem w Urzędzie Pracy i w moim mieście na 17 tys bezrobotnych zasiłek dostawało 1300 osób.....więc co ty bredzisz????a znoworejestrujacych się praktycznie nikomu zasiłek nie przysługuje bo wymogiem jest aby w ciągu ostatnich 18 miesięcy przepracował taki delikwent 12 i to na pełny etat,na umowę o prace ,na minimalnym wynagrodzeniu okolo 850 PLN brutto....I powiedz mi kto spełnia dziś te wymogi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:31 tak się pocieszaj, oszołomie:) Skończysz liceum - możesz asię zdziwić. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) 20.10.05, 00:13 Gość portalu: liberał napisał(a): > jedna trzecia "bezrobotnych" pracuje na czarno lub na Zachodzie > jedna trzecia to nieroby,pijaczki i złodzieje,których nikt nigdy > nie zatrudni Bezrobotnym, ośli łbie, jest ten, któ regularnie się podpisuje w UP, zatem, nie mogą to być ludzie pracujący na zachodzie. Bezrobotnych jest tak naprawdę więcej, bo część, w tym być może pijaczki, nie podpisuje się, nie chce im się, bo po co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obywatel VII RP Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.c154.petrotel.pl 20.10.05, 15:21 jedna trzecia liberałów to złodzieje, jedna trzecia to nieroby, pozostałą część można zresocjalizować i przywrócić społeczeństwu, oczywiście o ile uda się w ich przypadku socjalizacja wtórna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irek-anglia Re: bezrobocie w Polsce : 18% czy 6(sześć) IP: *.range86-128.btcentralplus.com 20.10.05, 20:24 glupi jestes, szkoda na ciebie slow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tadeusz Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.rev112.brygge.net 20.10.05, 21:48 w obliczu zagrozenia ptasia grypa nalezy wyslac kaczory na wieloetnia kwarantanne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:31 > Belkotliwy program PiS nic nie zmieni. Po reformach Balcerowicza bezrobocie > spadlo do 6% procent. Potem rzadzili socjalisci z SLD, PSL, AWS, potem znow z > SLD i Samoobrony i bezrobocie wzroslo do 20%. Teraz znow rzadza socjalisci, tym > razem z PiS. Jak wiadomo Balcerowicz w czasie rządów SLD a zwłaszcza AWS przebywał na księżycu. Bezrobocie wzrosło do 20% po "schłodzeniu gospodarki", nie przypominasz sobie może głównego chłodniczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Nie wagaruj w gimnazjum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:46 Mniej czasu spędzaj na necie, więcej przy odrabianiu zadań domowych. Wtedy nie będziesz musiał chować przed rodzicami tej klasówki z historii z pałą, a może nawet będziesz wiedział kto odpowiadał za gospodarkę w rządzie AWS. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 BALCEROWICZ MUSI ODEJSC!!! :-)))))))))))))))) 19.10.05, 18:52 Zaraz po Czyraku, Schroederze, Zapatero, Chavezie, Luli et consortes ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Kto odpowiada za dręczenie bezrobotnych? IP: *.icpnet.pl 19.10.05, 22:49 Czemu przy takim bezrobociu jeszcze się tych biednych ludzi gnoi? Kolega był zarejestrowany, nie miał od dawna prawa do zasiłku, zależało mu tylko na ubezpieczeniu zdrowotnym, żeby w razie jakiegoś nieszczęścia mógł mieć opiekę lekarską, ale i to jest niemożliwe. Bo co tylko się załapał na jakąś pracę na umowę zlecenie - czasem na 2-3 dni,( a nie mógł się zatrudnić "na czarno",bo pracodawca nie chciał), to musiał pół dnia załatwiać w Urzędzie Pracy wyrejestrowanie. A później się znów rejestrował. W końcu dał sobie spokój. I teraz co? Jak trafi np. do szpitala, to później przyjdzie komornik i mu zabierze 15 letni telewizor? Dlaczego nie ma żadnych systemowych rozwiązań przy takim bezrobociu? Kolegę i tak nikt nie zatrudni na normalną umowę z powodu wieku (jest po 40 stce). I takich ludzi są miliony. Miliony wykluczonych i spychanych poza system opieki zdrowotnej i nie tylko. Jak ta naciągnięta już do końca sprężyna niesprawiedliwości niedługo j....e, to z tej III-ciej..... Pospolitej tylko drzazgi zostaną. Nas jest więcej, coraz więcej, skończymy z tym oligarchicznym Babilonem. Trzeba tylko organizacji i zdecydowania.I tak do piachu i tak. Nie mamy nic do stracenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov kto odpowiadał za gospodarkę w rządzie AWS? 19.10.05, 19:32 ci sami co w PiS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: kto odpowiadał za gospodarkę w rządzie AWS? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:39 > ci sami co w PiS O! Balcerowicz zapisał się do PIS? Kiedy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: chcieli by! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:44 Żeby skończyć jak UW? Odpowiedz Link Zgłoś
mcov UW tak skonczylo bo Balcerowicz odszedl 19.10.05, 23:02 mozna powiedziec, ze PO to dziecko duchowe Balcerowicza, ktore w ostatnich wyborach mialo 30% poparcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: UW tak skonczylo bo Balcerowicz odszedl IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:14 > mozna powiedziec, ze PO to dziecko duchowe Balcerowicza, ktore w ostatnich > wyborach mialo 30% poparcia PO dołowało na poziomie 10%, poparcie zapewnił jej Rokita tropiący afery a nie program gospodarczy. Jak kampania doszła do ekonomii to PO ślicznie przegrała wybory. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov ale nastepne wygra po kompromitacji PiS n/t 19.10.05, 23:22 a te 30% wyborcow nie znalo programu PO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inwestor AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:54 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:42 Próbujący wprowadzić socjalistyczny wymysł zwany podatkiem liniowym? Dotyczy połowy z Twojej listy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:07 Podatek liniowy socjalistyczny? Buahahahaa! Teraz to pierdyknales :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:34 > Podatek liniowy socjalistyczny? Buahahahaa! Teraz to pierdyknales :P Skoro partie które uparcie usiłowały go wprowadzić były jakoby socjalistyczne. Nie chwytasz ironii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:09 Smieszne ze ludzie scigaja liberalow a nawet nie wiedza co znaczy liberalizm :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: AWS=PIS=SLD=PSL po prostu socjalisci IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:39 > Smieszne ze ludzie scigaja liberalow a nawet nie wiedza co znaczy liberalizm :) Po rządach Sojuszu Liberalno Demokratycznego mniej więcej już wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Nie oszukujmy się: IP: *.interkom.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:21 Leszek Balcerowicz był "świętą krową" dla wszystkich dotychczasowych rządów, niezależnie od tego, jakim falowaniom podlegała nasza scena polityczna. Na Boga! 16 lat to już wystarczająco długi okres, aby zweryfikować pomysły tego pana. Spójrzcie na nasz Kraj. Po szesnastu (!!!) latach mamy gigantyczne bezrobocie i gigantyczne zadłużenie, które jest tykającą bombą zegarową. Kto mi to wytłumaczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
mcov ja ci to wytlumacze 19.10.05, 23:00 20% bezrobocie jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP w USA opodatkowanie pracy wynosi 15% wiec stopa bezrobocia wynosi 5,1% Dziekuj Bogu, ze mamy Balcerowicza, ktory uratowal nas przed tzw Argentyna szykowana przez rzady SLD i PSL Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: ja ci to wytlumacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:26 > 20% bezrobocie jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy > opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP > w USA opodatkowanie pracy wynosi 15% wiec stopa bezrobocia wynosi 5,1% Może przypomnij co zrobił Balcerowicz żeby obniżyć opodatkowanie pracy, czyli składkę na ZUS pracowników? Obniżanie podatku dochodowego najbogatszym nie ma nic wspólnego z kosztami pracy. > Dziekuj Bogu, ze mamy Balcerowicza, ktory uratowal nas przed tzw Argentyna > szykowana przez rzady SLD i PSL Kryzys agrentyński był spowodowany ślepym przestrzeganiem zaleceń tzw. chicagowskiej szkoły ekonomicznej, określanych ogólnie jako "consensus waszyngtoński". Tej właśnie szkoły ekonomicznej której przedstawicielem jest Twój idol. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov jednak sie poucz ekonomii 19.10.05, 23:39 Przypomnij mi co zrobila cala klasa polityczna, na czele z LepperoKaczorem, twoim idolem aby obnizyc skladke na ZUS? > Kryzys agrentyński był spowodowany ślepym przestrzeganiem zaleceń tzw. > chicagowskiej szkoły ekonomicznej, określanych ogólnie jako "consensus > waszyngtoński". Tej właśnie szkoły ekonomicznej której przedstawicielem jest > Twój idol. Tak, niskie podatki, zbilansowany budzet, niska inflacja, niskie opodatkowanie pracy to "consensus waszyngtonski" spowodowal krach w Argentynie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Znowu na wagarach? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:50 > Tak, niskie podatki, zbilansowany budzet, niska inflacja, niskie opodatkowanie > pracy to "consensus waszyngtonski" spowodowal krach w Argentynie. Zbilansowany budżet w Argentynie! Uhahahaha!!! To straszne jak niski poziom umysłowy reprezentują dzisiejszy gminazjaliści, czarna przyszłość rysuje się przed Polską. Kryzys argentyński był spowodowany przez ultraliberalne przepisy dotyczące transferów kapitałowych w połączeniu ze sztucznie zawyżonym kursem lokalnej waluty (w przypadku Argentyny kurs był arbitralnie wyznaczony, tzw. "currency board"). I jedno i drugie było wymuszone przez MFW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: ja ci to wytlumacze IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:11 A co mogl zrobic Balcerowicz sam? Do tego potrzeba by bylo zdecydowanego zwyciestwa PO, zeby moglo sie zmienic na lepsze. Ludzie mysla, ze jedna osoba pomimo glupich politykow moze zdzialac cuda.. Sami ludzie nie rozumieja mechanizmow ekonomii wybieraja populistow i ciolkow a pozniej zwalaja wine na Balcerowicza, ktory jako jedyny z niewielu w polityce cos wie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: ja ci to wytlumacze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 21:56 > A co mogl zrobic Balcerowicz sam? Do tego potrzeba by bylo zdecydowanego > zwyciestwa PO, zeby moglo sie zmienic na lepsze. Ludzie mysla, ze jedna osoba > pomimo glupich politykow moze zdzialac cuda.. Sami ludzie nie rozumieja > mechanizmow ekonomii wybieraja populistow i ciolkow a pozniej zwalaja wine na > Balcerowicza, ktory jako jedyny z niewielu w polityce cos wie... Pytałem co zrobił Balcerowicz w sprawie obniżenia składek na ZUS w czasie gdy w latach 1997-2000 był wicepremierem, ministrem finansów, przewodniczącym komitetu ekonomicznego rady ministrów, przewodniczączym partii będącej w koalicji rządowej i czymś tam jeszcze. Może coś wymienisz? Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: i nic sie nie zmieni :( 19.10.05, 21:16 > Belkotliwy program PiS nic nie zmieni. Po reformach Balcerowicza bezrobocie > spadlo do 6% procent. Kiedy? Najniższe było w 1997 r. i wynosiło 10%. Potem przyszedł boski rząd AWS- UW i schładzanie gospodarki. Kto był ministrem finansów i wicepremierem? Potem rzadzili socjalisci z SLD, PSL, AWS, potem znow z > SLD i Samoobrony i bezrobocie wzroslo do 20%. Socjaliści, którzy wprowadzili liniowego dla przedsiębiorców i obniżyli CITa firmom o 8%. Teraz znow rzadza socjalisci, tym > razem z PiS. Nawet rząd nie powstał a już zaczęli rządzić. Kurcze, niezła skuteczność:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk he he he IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:57 > Kiedy? Najniższe było w 1997 r. i wynosiło 10%. Potem przyszedł boski rząd AWS- > UW i schładzanie gospodarki. Kto był ministrem finansów i wicepremierem? tak, tak, pamietaja wszyscy: SLD podnioslo podatki i wzroslo do 20% najnizsze bylo w 1990 i wynosilo 6% sprawdz sobie w GUS Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: he he he 19.10.05, 22:07 > tak, tak, pamietaja wszyscy: SLD podnioslo podatki i wzroslo do 20% Bzdura. Podatki wzrosły w 1993 r. (stawki 21, 33, 45%) a w 1997 r. właśnie je z powrotem obniżono. W tym okresie nastąpił najszybszy spadek bezrobocia, podatki jak widać nie miały znaczenia. > najnizsze bylo w 1990 i wynosilo 6% > sprawdz sobie w GUS A za komuny nie było w ogóle bezrobocia:) Więc logiczne, że im krócej III RP istniała, tym niższe było. Jakie było w 1991, wyższe czy niższe niż w 1990? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk nie osmieszaj sie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:46 > Bzdura. Podatki wzrosły w 1993 r. (stawki 21, 33, 45%) a w 1997 r. właśnie je > z powrotem obniżono. W tym okresie nastąpił najszybszy spadek bezrobocia, > podatki jak widać nie miały znaczenia. Spadek bezrobocia w okresie 1993-1997 byl efektem reform Balcerowicza. SLD podnosilo podatki od 1993 do 1997 i bezrobocie zaczelo rosnac do 20% w latach 1997-2002. Po obizce CITu, a podwyzce PITu w latch 2002-2005 bezrobocie spadlo o 2 pkt proc do 18% w 2004. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: nie osmieszaj sie 20.10.05, 00:36 SLD > podnosilo podatki od 1993 do 1997 i bezrobocie zaczelo rosnac do 20% w latach > 1997-2002. Kto obniżył CIT z 40 do 27%? Właśnie SLD. Czy to też przyczyniło się do wzrostu bezrobocia za Buzka? Poza tym jak byk napisałem, że w 1997 r. podatki poszły w dół. Po obizce CITu, a podwyzce PITu w latch 2002-2005 bezrobocie spadlo > o 2 pkt proc do 18% w 2004. Jakiej podwyżce PITu? Stawki od 1997 roku nie ulegają zmianie. Miller dodatkowo wprowadził liniowego dla przedsiębiorców w 2004 r. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov Re: nie osmieszaj sie 20.10.05, 00:44 > Kto obniżył CIT z 40 do 27%? Właśnie SLD. Czy to też przyczyniło się do > wzrostu bezrobocia za Buzka? SLD obnizyl CIT w 2003?, a Buzek rzadzil w 1997-2002. Do wzrostu bezrobocia za rzadow Buzka przyczylo sie podnoszenie podatkow przez SLD-PSL w latach 1993-1997. > Jakiej podwyżce PITu? Stawki od 1997 roku nie ulegają zmianie. Miller > dodatkowo wprowadził liniowego dla przedsiębiorców w 2004 r. Stawki PIT nie wzrosly, ale nie waloryzowano progow, a wiec obciazenia podatkowe wzrosly. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: nie osmieszaj sie 20.10.05, 00:52 > SLD obnizyl CIT w 2003?, a Buzek rzadzil w 1997-2002. SLD rządziło w latach 1993-1997 również. Czyli przed Buzkiem. I wtedy obniżyli CIT z 40 do 27proc. W 2003 r. obniżyli go do 19%. Do wzrostu bezrobocia za > rzadow Buzka przyczylo sie podnoszenie podatkow przez SLD-PSL w latach 1993- 199 > 7. Czyli wyższe podatki w latach 1994-1997 spowodowały wzrost bezrobocia w 2000? (bo dopiero wtedy zaczęło bezrobocie rosnąć) Ciekawe... > Stawki PIT nie wzrosly, ale nie waloryzowano progow, a wiec obciazenia podatkow > e > wzrosly. Tu zgoda. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov nominuje cie do Nobla 20.10.05, 11:12 za wnioski z twoich w wypowiedzi: podnoszenie odpdatkowania zmniejsza bezrobocie 20% bezrobocie jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP w USA opodatkowanie pracy wynosi 15% wiec stopa bezrobocia wynosi 5,1% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czosnek I TAK JESTEŚCIE ŚMIESZNI IP: 62.29.160.* 20.10.05, 11:14 Oczywiście w takiej sytuacji najbardziej konstruktywną dyskusją jest rozstrząsanie kiedy rządził Buzek, kiedy Miller i kto co obniżył lub podwyższył. Obecnego stanu rzeczy winni są przede wszystkim i tylko Polacy!!! Winny jest naród, który nie ma pojęcia o mechanizmach rządzących gospodarką. Winne jest społeczeństwo ciemne i podatne na manipulacje. Społeczeństwo, które nie domaga się od polityków prawdziwych reform, jedynie zadowala sie lustracją, solidarnością, teczkami i komisjami. Winne jest społeczeństwo, które wybiera na senatora rockmana, który przez 20 lat grał koncerty i chlał wódę a teraz ma czelnosć twierdzić, że idzie do senatu aby poprawiać polskie prawo(!). I to z ramienia partii, która wygrała wybory. Winni są ci, najbardziej świadomi społecznie i gospodarczo (często młodzi, wykształceni i w miarę dobrze sytuowani)ale im się do wyborów chodzić nie chce. Winni są wszyscy ci, dla których własna dupa jest ważniejsza niż dobro kraju (górnicy, kolejarze, urzędnicy, lekarze, samorządowcy - czyli zwolennicy systemu gdzie nikt za nic nie jest odpowiedzialny). Proponuję zastanowić się nad jednym: dlaczego wszyscy są tacy mądrzy teraz, kiedy już jest po ptokach? Czy przed wyborami nikt nie widział że po władzę idą ci sami ludzie którzy już rzadzili, czyli są współodpowiedzialni za stan państwa tak samo jak znienawidzone komuchy z SLD? Ale oczywiście takich rzeczy nikt nawet nie chce zauważać. Jak to jest, że partia współrządzona przez bliźniaków 4 lata temu była tak znienawidzona, że nawet nie weszła do parlamentu, a teraz ta sama partia pod inną nazwą rozdaje karty w dzisiejszym sejmie? Przeżyli niesamowitą metamorfozę czy może społeczeństwo ma za krótką pamięć? A może my wolimy słuchać od polityków tylko tego co chcemy usłyszeć zamiast tego co pownniśmy usłyszeć, zwłaszcza przed wyborami? Łoooo.... ale się napisałem. Mądrości i pomyslunku narodzie życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov Glupi narod dalej popiera PiS, dopiero za 2 lata 20.10.05, 12:02 jak bezrobocie bedzie dalej 20% zrozumie, ze PiS=AWS=SLD=LPR=SO=PSL to jedna socjalistyczna holota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: podroznik Re: I TAK JESTEŚCIE ŚMIESZNI IP: *.ny325.east.verizon.net 20.10.05, 21:57 Pierwsza madra wypowiedz na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Analityk z bozej laski IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 22:27 te 6% bezrobocie w 1990 to bylo przed prawdziwym wielki bum w polskiej gospodarce, czy Ty wiesz jaki na przestrzeni lat 1989-1991 - czasy "reform" byl spadek PKB Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: analityk duzy byl synku, no i co, n/t IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:47 Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Re: duzy byl synku, no i co, n/t 19.10.05, 23:12 Czy może dlatego że PKB z elementu propagandy sukcesu stał się obiektem badań statystyków? Odpowiedz Link Zgłoś
mcov wroc na forum Feminizm 19.10.05, 22:56 > Kiedy? Najniższe było w 1997 r. i wynosiło 10%. Potem przyszedł boski rząd AWS- > UW i schładzanie gospodarki. Kto był ministrem finansów i wicepremierem? Najnizsze bylo w 1997, pewnie dlatego, ze SLD od 1993 roku ciagle zwiekszal obciazenia podatkowe, a nie w efekcie reform z poczatku lat 90. Wroc moze na forum Feminizm, please. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: wroc na forum Feminizm 20.10.05, 00:45 > Najnizsze bylo w 1997, pewnie dlatego, ze SLD od 1993 roku ciagle zwiekszal > obciazenia podatkowe, Obniżka CITu z 40 do 27% to była podwyżka????? Z kolei PITy podwyższyli w 1994 r., ale w 1997 r. je z powrotem obniżyli. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov skoro SLD bylo takie cool to czemu Miller musi sie 20.10.05, 00:49 ukrywac? Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: skoro SLD bylo takie cool to czemu Miller mus 20.10.05, 00:53 Nigdzie nie napisałem, że SLD było cool. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:36 o czym ty gadasz??? Boże, ty widzisz i nie grzmisz!! Akurat po Balcerowiczu bezrobocie wzrosło!! (Dwa razy tak było, bo 2 razy był ministrem) To po pierwsze, po drugie musiało wzrosnąć, bo było to wkalkulowane w ten rodzaj "przemian", które wdrożył pan Leszek. Odpowiedz Link Zgłoś
mcov Re: i nic sie nie zmieni :( 19.10.05, 23:41 20% bezrobocie jest efektem cirka 50% opodatkowania pracy opodatkowanie pracy ustala rzad nie NBP w USA opodatkowanie pracy wynosi 15% wiec stopa bezrobocia wynosi 5,1% bezrobocie wzroslo po 4 rzadach SLD-PSL, na skutek podnoszenia podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: i nic sie nie zmieni :( 20.10.05, 00:00 jakis bełkot z procentami, czyli Trybuna Ludu wraca do łask. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: nie na twoj maly lepek 20.10.05, 00:14 na twój z procentami zamiast zwojów w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:04 Swiete slowa. ALe ludzie to wlasnie Balcerowicza wyklinaja zamiast socjalistow. Za to liberal to "straszne slowo". Zenada :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: i nic sie nie zmieni :( IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:08 > Swiete slowa. ALe ludzie to wlasnie Balcerowicza wyklinaja zamiast socjalistow. > Za to liberal to "straszne slowo". Zenada :( Ale jeden z pomysłów Balcerowicza był świetny, a nazywał się "podatek od ponadnormatywnych wynagrodzeń". Należało by go natychmiast przywrócić - dla Wróbli, Kulczyków, Walczykowskich i samego Blacerowicza. Odpowiedz Link Zgłoś
prawopl nic dziwnego, jak się robi takie rzeczy jak tutaj 19.10.05, 18:04 W największym polskim sądzie gospodarczym dzieją się dziwne rzeczy - znany, bezkarny sędzia Dariusz Czajka ogłasza pośpiesznie upadłości firm, których majątek następnie trafia do biznesów powiązanych z.. tym samym Dariuszem C. Setki milionów złotych fruwają jak jaskółki, firmy są dewastowane a ich majątek wyprzedawany jest po wielokrotnie zaniżonych cenach. Sprawa obszernie opisana przez media (Gazeta Wyborcza, Puls Biznesu, NIE, Życie Warszawy, Superexpress, Businessman Magazine, WPROST). Tutaj szczegóły www.upadloscian.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Enola Gay Wszystkie kraje afrykanskie sa przed nami... IP: *.range86-129.btcentralplus.com 19.10.05, 17:28 I jeszcze pare z Ameryki Lacinskiej oraz z Azji i Pacyfiku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Wszystkie kraje afrykanskie sa przed nami... IP: 213.17.226.* 19.10.05, 17:56 damy radę (pod rządami silnego prezydenta w uczciwej PiSlsce) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop Enola - wyprowadź się zatem do Afryki... IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:17 Pomieszkaj tam parę latek, a jak wrócisz to odśpiewaj ślicznie te swoje bzdury Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezrobotny Niedługo będzie rewolucja.Coraz więcej Polaków IP: *.icpnet.pl 19.10.05, 22:17 ma już dosyć tej III -ciej .....Pospolitej. Czas leci, życie mija, powyżej 40 nie ma szans na pracę, to może się zabawimy na koniec. I tak do piachu i tak. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: depresyjka? okazalo sie, ze PiS=AWS=SLD=PSL 20.10.05, 00:32 UW=KLD=SLD=AWS=PO. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:29 oczywiście biorę pod uwagę tylko te kraje na świecie które zasługują na miano cywilizowanych. Ciekawi mnie jak tam w Argentynie, może ktoś wie? Czy warto tam już szukać pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
zibi1010 Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-tu nie 19.10.05, 17:39 wolno pracowac na stale, przymus nauki jest jak dobrze pamietam do 18/19 roku zycia, wiec skad u diabla az 60% zatrudnionych w wieku 15-24lata(40%bezrobocia w tej grupie). W koncu spora czesc mlodych ludzi po ogolniaku tez nie pracuje tylko studiuje! Ta statystyka jest w naszych realiach wrecz debilna, albo autor notki cos schrzanil Odpowiedz Link Zgłoś
pracownik_gugle Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t 19.10.05, 17:52 poczytaj sobie lepiej jak się liczy stopę bezrobocia (statystycy biorą pod uwagę tylko "aktywnie poszukujących pracy") Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t 20.10.05, 00:20 a aktywnym poszukującym pracy jest ten, kto podpisuje się regularnie w Urzędzie Pracy - nie może to być student czy uczeń dzienny, może być zaoczny. Jak już mówiłem wielu ludzi jednak olewa podpisywanie się, nie chce im się po prostu, ryzykują, że w razie wypadku będą musieli płacić za usługi medyczne, ale, że i tak nie będą mieli z czego to im to wisi. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t 20.10.05, 00:21 czyli de facto bezrobocie w Polsce jest raczej wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:53 liczą nie od głów tylko od ilości pracujących, poszukujących pracy i bezrobotnych. Na pewno spory odsetek tych ujętych w statystyce pracuje za granicą, na szaro ( głównie różne chore 1/8 i 1/4 etetu ) oraz na umowy - zlecenia. Gdyby było inaczej to bezrobocie by spadło bo wszyscy bez pracy pozdychali by z głodu. Jeżeli nawet liczą łącznie ze studiującymi to wychodzi na jedno bo młodzi studiują do oporu zamiast szlifować bruki A grupa do 18 roku życia: ile jest szkół średnich na wsi? Bartdzo dużo młodych kończyło tam edukację na podstawówce a obecnie kończą na gimnazjum czyli w wieku bodajże 16 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ukash SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy... IP: *.szeryf.waw.pl 19.10.05, 18:25 Do bezrobotnych zaliczają się ludzie którzy zarejestrowali sie w Urzedzie pracy. Czyli student ktory sie uczy albo licealista w szkole nie liczy sie do tej statystyki. Osoba która zakończyła edukację i wkraczają na rynek pracy dopiero moze byc uwzglendiony w tej liczbie. Trzeba pamiętać, że osoby ktore nie mają pracy i jej nie poszukują nie są liczeni do stopy bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.05, 18:41 Zdecydowana wiekszosc studentow to Ci co studiuja zaocznie. A tacy juz sa zarejestrowani w urzedach pracy. Poza tym masz osoby po tzw zawodowkach (troche tez ich jest)-oni z reguly sa bezrobotnymi >Trzeba pamiętać, że osoby ktore nie mają pracy i jej > nie poszukują nie są liczeni do stopy bezrobocia. Nie no naprawde? No co Ty ;P. Za chwile powiesz,ze u nas jest raj na rynku pracy, tylko malo kto to w Polsce widzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop Re: SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:14 > Nie no naprawde? No co Ty ;P. > Za chwile powiesz,ze u nas jest raj na rynku pracy, tylko malo kto to w Polsce > widzi. Raju nie ma, ale prawda jest taka, że ktoś, kto naprawdę chce pracować i cokolwiek potrafi, ma pracę. Lepszą lub gorszą, to już zależy od jego kwalifikacji i regionu. 18% to jest liczba z kosmosu, nie ma żadnego oparcia w rzeczywistości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Z kosmosu to Ty jestes IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 22:24 Zobacz Zamosc, Zachodniopomorskie, Przemysl nyles kiedys w takich miastach??? I nie mow mi, ze Polacy sa leniwi, bo to nieprawda, mieszkalem troche w Europie tu i owdzie i to u nich mozna powiedziec, ze te 9% to jest w polowie na niby Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: SPOKOJNIE!!! najpierw zobaczcie jak sie liczy 20.10.05, 00:26 Gość portalu: michu napisał(a): > Zdecydowana wiekszosc studentow to Ci co studiuja zaocznie. A tacy juz sa > zarejestrowani w urzedach pracy. A dlaczego mają się nie rejestrować? Studia zaoczne są płatne i przeznaczone dla pracujących. Jeśli im się chce to się rejestrują. Obawiam się jednak, że większość ze studentów studiujących zaocznie nie pracujących, a więc takich, którym rodzice fundują szkołę, ma to w nosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piersi Jakbys znal kogokolwiek kto jest bezrobotnym IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 21:33 to bys wiedzial, ze w najlepszym razie mozna pracoawc na czrnow kraju, bo wizyty w urzedzie zapeaniajace status bezrobotnego sa co dwa tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Jakbys znal kogokolwiek kto jest bezrobotnym 20.10.05, 00:30 rzadziej, co 2 to tylko ci którzy mają zasiłęk, ale nie zmienia to faktu, że bezrobotnym jest tylko ta osoba, która się zarejestruje znosząc ileś tam kserokopi i później regularnie chodzi się podpisywać. Czyli moim zdaniem bezrobotnych w Polsce jest więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: am98 Re: Ciekawe jak oni to licza?W polsce do lat 16-t IP: 1.3.* / *.proxy.aol.com 20.10.05, 21:07 liczą nie od głów tylko od ilości pracujących, poszukujących pracy i bezrobotnych. Na pewno spory odsetek tych ujętych w statystyce pracuje za granicą, na szaro ( głównie różne chore 1/8 i 1/4 etetu ) oraz na umowy - zlecenia. Gdyby było inaczej to bezrobocie by spadło bo wszyscy bez pracy pozdychali by z głodu. Zarejestrowany bezrobotny, gdy tylko podejmie prace, a wiec podpisze umowe o prace, umowe zlecenie, umowe o dzielo musi w ciagu 7 dni wyrejestrowac sie z Urzedu Pracy. Moze jedynie pracowac na czarno..jezeli chce zachowac prawo do ubezpiecznia...Bezrobotni, aktywnie poszukujacy pracy i ci nie poszukujacy pracy, moga posiadac rodzine, ktora nie pozwoli im, ABY ZDECHLI Z GLODU... Blogoslawie los, bo nie obdarzyl mnie ani mezem, ani dzieckiem...mniej glow do wyzywienia.... Odpowiedz Link Zgłoś
mmmsssmmm Ciekawe co powiedzą 19.10.05, 17:37 ci wszyscy tak fanatycznie popierający PiS na sąsiednich forach GW??? ------------------------------- Liberalizm gospodarczy i wolność ostatnią nadzieją Polaków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol powiedzą że to wina LIBERAŁÓW IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:58 Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: powiedzą że to wina LIBERAŁÓW 20.10.05, 00:36 powiedzą: czas na zmiany, KLD, SLD, UW z liberalnymi programami realizowanymi, Leszkami na stołkach, nie interesowało się losem obywateli. Procenty różniste ładnie wyglądają, a ludzie zdychają z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SU45 gdy w temacie Tusk lub kaczor, zlatują się... IP: *.jjs.pl 19.10.05, 20:50 tu ich prawie nie ma. Ciekawe dlaczego? Wiem za to, że nie ma ich na forum Naszego Dziennika. Bo i forum takiego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mts Re: TUSK=NĘDZA, WYZYSK, BEZROBOCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:55 Tusk to rządy niekompetentnych, słabo wykształconych, pseudoekonomistów. To rządy zakompleksionych ćwierćinteligentów z Koziej Wólki, którym się zdaje, że są wielkimi europejczykami, bo opuścili rodzinną wioskę. Odpowiedz Link Zgłoś
abaddon_696 Re: Ciekawe co powiedzą 19.10.05, 21:19 > ci wszyscy tak fanatycznie popierający PiS na sąsiednich forach GW??? PiS nie zaczął jeszcze rządzić a już wzrosło bezrobocie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geralt Re: Ciekawe co powiedzą IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 20.10.05, 18:13 Na sasiednich forach sa dzialacze PiSu i ludzie kupieni zeby uprawiac propagande (nie wszyscy ale duza czesc, stad tak duzo ich postow. Kaczor najlepiej opanowal wlasnie propagande i taka bedzie wlasnie "IV RP" zero dzialan, glupie pomysly i super propaganda. Ale nie da sie nieskonczonosc oszukiwac ludzi... A ci ludzie na forach nie przyznaja sie ze popierali Kaczke.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: Ciekawe co powiedzą IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:37 > ludzie kupieni zeby uprawiac propagande Ach jakie urocze zdanie. Ordieronośce demonstrujące w Moskwie z potretami Stalina wzruszyliby się do łez gdybyś im to powtórzył. Znowu poczuli by swoją młodość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sklepowa Ta lekcja historii sie Polsce przyda. IP: *.cybernet.ch 19.10.05, 17:52 Ta lekcja sie Polsce przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sceptyk Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: 213.17.226.* 19.10.05, 17:48 Najlepsze dopiero przed nami - Polska Solidarna IV RP. Niech tylko bliźniacy obejmą pełnię władzy - wtedy w tym rodzinnym państwie będziemy naprawdę pierwsi na świecie. Czeka nas jeszcze więcej kategorii do pierwszego miejsca pod rządami populistów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.ip.pop.e-wro.net.pl 19.10.05, 17:56 za jakieś 2 lata i pod rządami kaczorów Polska nie będzie obecna w rankingach. Podobnie jak Korea PN, Kuba i kilka reżimów afrykańskich czy arabskich Chyba że istnieją rankingi republik bananowych to uplasujemy się gdzieś w środku Odpowiedz Link Zgłoś
alkud Znieście HARACZ na ZUS 19.10.05, 17:54 a założę się, że tysiące ludzi pójdzie na samozatrudnienie! islam:czym*jest*taqiyya??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: liberał powiedz to swemu idolowi Kaczorowi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:24 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mbishop Alkud, za chwilę Kaczor dołoży Ci ubezpieczenie IP: *.attu.pl 19.10.05, 19:15 od bezrobocia... Czyli kolejny, po ZUSie, haracz obciążający pracodawcę (i pracownika). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przedsiębiorca Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.10.05, 18:11 Oficjalnie być może, nieoficjalnie nie ma chetnych dowyjścia z "czarnej strefy" pracy a tych, którzy nigdy nie będa pracować jest w społeczeństwie około 5 procent i na tyle oceniam bezrobocie w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.05, 18:25 Chyba na Twojej ulicy. Wg moich szacunkow jest wiecej niz 18-okolo 20. Osoby do 26 roku zycia moga byc ubezpieczone u rodzicow wiec nawet jesli nie maja pracy to nie az tak skorzy do rejestracji w urzedzie. Poza przychodzeniem do urzedu nic w zamian nie otrzymuja - tym bardziej propozycji pracy. A osobom ze wsi nie oplaca sie dojezdzac do urzedu, wiec w wieku 15-24 wg mnie nie jest 40% bezrobocie tylko okolo 60. Juz nie wspominam osob starszych,. ktorzy nigdzie nie sa zatrudnieni, ubezpieczeni i co za tym idzie zarejestrowani w UP. A takich tez jest wbrew pozorom sporo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyk Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.chello.pl 19.10.05, 23:21 bo pracy trzeba szukac .. a nie czekac az spadnie z nieba .. i ruszyć d... trochę ze swojego grajdołka ... młodych to tyczy w szczególności Odpowiedz Link Zgłoś
52b1 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 20.10.05, 12:51 MOGA BYC UBEZPIECZONE ALE JESLI SIE UCZA W INNYM WYPADKU NIESTETY NIE. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ender Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 18:33 qrde nie moge tego belkotu czytac! czy wy mieliscie ekonomie? czy wy wiecie cokolwiek o gospodarce? slyszeliscie o cyklach koniunkturalnych? nic nie wiecie, to sie lepiej nie wypowiadajcie w kwestii bezrobocia! dyletanci ekonomiczni!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:28 to jak żeś taki przedsiębiorstwa, to czemu zatrudniasz na czarno? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.hctx.net 19.10.05, 18:15 Ale w ilosci ksiezy jestesmy potega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michu Po pierwsze Ci co osiagneli wiek emerytalny to IP: *.adsl.inetia.pl 19.10.05, 18:20 niech ida na emerytury i nie podlapuja robote mlodziezy. Pozniej nie dziwmy sie, ze 40% mlodych nie ma pracy. Pozniej ma taki 30 lat w papierach i zero doswiadczenia. Emeryt predzej czy pozniej przestanie pracowac natomiast takiego 30 latka wtedy juz nikt nie bedzie chcial zatrudnic Po drugie wprowadzic podatek liniowy, ktory sprawi,ze nastapi szybszy wzrost gospodarczy,a co za tym idzie wzrosnie zatrudnienie (choc znajac pazernosc polskich prywaciarzy zatrudnienie wzrosnie nie za duzo). Po trzecie zmniejszyc skladki ZUSowskie (skoro nie ma szans na zlikwidowanie tego czegos :( ). Jesliby wszystkich pseudorolnikow z 2 ha ziemi (a wykonujacych inne prace) przeniesc z dofinansowego w 90% przez budzet KRUSu do ZUSu to smiem twierdzic,ze wplywy ZUSu bylyby wyzsze mimo nizszej skladki/osobe. Na potwierdzenie moich slow powiem,ze 4 najblizszych moich sasiadow jest ubezpieczonych w KRUSie,a faktycznie to jeden jest lakiernikiem samochodowym, drugi blacharzem, trzeci pracuje na lewo w niemczech (oficjalnie jest rolnikiem z dwoma czy trzema ha ziemi - lakami), a czwarty dziala w branzy budowniczej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spekulant misiu,KRUS-u nikt nie ruszy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 18:23 pan marszałek Lepper mógłby się zdenerwować... spekulant giełdowy-ubezpieczony w KRUS... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu66 Oczywiście, skończyc z tymi pozorami IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:00 K O N T R O L A !! Jak w RFN. U nas niby "sie nie da" ano bo "sie nie chce". Jestes FAKTYCZNIE rolnikiem na 4 ha, placisz mało, masz 20 placisz normalnie, robisz cos innego = buliC ponat 700 zł miesiecznie, tak jak ten biedny kurier w "stolicy" np.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Oczywiście, skończyc z tymi pozorami IP: *.chello.pl 20.10.05, 17:30 myślę, że odejscie balcerowicza tu nic nie zmieni, o 16 lat za późno, wegry czy czechy miały szczęście- bo mialy innych ministrów finansów, no i ich sytacja jest inna, jeśli przeprowadza się tak brutalnie reformy jak na poczatku tranfosmacji,więc nie powinna dziwic obecna sytuacja, czemu pan balcerowicz przed uwolnieniem niewidzialnej reki rynku, nie pomyslal, ze w kraju istnieje mnóstwo firm, ktorymi zarzadzaja komunistyczni kacykowie i które upadna nie dlatego, że sa kiepskie, a dla tego, ze niemaja menedzerow rozumiejacych nową rzeczywistosc...dzis juz tych firm nikt nie reaktywuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
adamm24 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 18:25 pewnie juz jestesmy ,a mysle ze za rok i we wrzechswiecie zgadzam sie z rozmowca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tolek POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodzinach IP: 83.238.88.* 19.10.05, 18:42 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodz IP: *.pools.arcor-ip.net 19.10.05, 19:09 Skoro PiS wygra zobaczymy jak zmieni sie bezrobocie, tylko w jakim kierunku? Juz teraz przestrasza ta cala kampania wyborcza, zobaczymy co bedzie po wyborach skoro PiS dojdzie do wladzy. Przeciez jest to logiczne, juz teraz nie chca inwestowac zagraniczni inwestorzy, ciekawe czy po wyborach? Polska i Polacy nie potrzebuja wrogöw, oni zniszcza sie sami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodz IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:29 a kiedy chcieli inwestować? Nawet im Balcerowicz ulgi wprowadził, a dalej cisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: POPiS zlikwiduje bezrobocie.....w swoich rodz IP: *.pools.arcor-ip.net 20.10.05, 20:19 Gość portalu: m napisał(a): > a kiedy chcieli inwestować? > Nawet im Balcerowicz ulgi wprowadził, a dalej cisza ======================================================= Podaj mi te slynne polskie produkty, nawet jajko od kury nie jest za polskie pieniadze zniesione, dotacje dla rolniköw z zachodnich pieniedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Podziekujmy Millerowi i LSD!!!! IP: *.crowley.pl 19.10.05, 19:01 Ale tak na marginesie 10lat temu w Hiszpanii bylo takie same Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gk Re: Podziekujmy Millerowi i LSD!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:37 płakać się chce Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mocarz a także najniższy PKB na głowę! Rzecz nie bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:22 znaczenia. ale poza tgym, owszem, jesteśmy mocarstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tynka Re:Trzeba podziekowac mafi Sld za te wyniki IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 19.10.05, 20:28 Odpowiedz Link Zgłoś
thorgal10 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 20:40 Co tu powiedzieć... ku..! Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
szabada Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 20:52 A bedzie jeszcze gorzej. Dzisiejszym mlodym bezrobotnym ubedzie sil i umra ich rodzice. Nie odprowadza przez 25 lat skladki na ZUS, wiec beda pozbawieni prawa do emerytur. Liczac z osobami pracujacymi na czarno, bedzie to kilka milionow ludzi. Kto tych ludzi wtedy utrzyma? Tak oto reformy wykonczyly cale pokolenie Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ursus Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.pools.arcor-ip.net 19.10.05, 20:48 Wybierajcie dalej oszolomow jak Wrzodak. Przez takiego .... stracilo kilka tysiecy ludzi egzystencje. Zeby on tak w grobie szczekal, Zydojad przeklety. Mosad skasuj go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:32 nie wiedziałem, że Wrzodaki i inni byli w KLD, AWS, SLD, UW... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos_rozpaczy IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 20:52 To jest Polska cwaniaków, Kwachów, Rydzyków, Lepperów, zeszmaciałych sedziów, urzedników i innych " co maja głowe na karku", kupili np. ponad 1 ha ziemi i płaca KRUS. Uczciwy człowiek jak ma prowadzić działaność gospodarczą i placic ZUS ponad 700 zł to nie wyrobi. Ja bedac emerytem płace w ZUS-ie długi syna który pracowal od piatej rano do dziewiatej wieczorem jako kurier. Pracowal nie cały rok a długi w ZUSie przerosły jego dochód. Kto taki system wymyślił i utrzymuje ? Może wyjsciem był by IV rozbiór, tylko ze Niemcy nas nie zechca bo za dużo włozyli w byłe NRD, a Ruska nie chcę. Moze jakieś państwo skandynawskie sie zlituje .... ? Nie wierzę już w nic i nikomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emigrant Re: IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: 193.113.235.* 19.10.05, 21:14 Daj Boże jakiś potop szwedzki i niech już nikt nie majstruje przy Ojczyźnie bo nigdy nie będę mógł wrócić. Cytat: z dwóch kaczorów wybieram Donalda (byle zdążył się zaszczepić na grypę "P") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ubu66 Re: IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 21:41 Tak,ci głupi i uczciwi utrzmac musza stado nierobów: utrwalaczy władzy ludowej (emeryturki od 3 tys. w góre),emerytów "mundurowych", tzw. emerytów rolników, (z rodzinami) innych cwanych którzy maja kupione renty. Droga do likwidacji bezrobocia prowadzi przez OBNIZENIE OBCIAŻEŃ SOCJALNYCH państwa, a dokładniej przez SPRAWIEDLIWE rozłozenie obciażeń na ZUS i fundusz zdrowia. Sprawiedliwy podział spowoduje OBNIZENIE składek dla ludzi prowadzacych np. prosta działaność gospodarczą. Jak bogaci breda płacic wiecej to biedniejsi mniej. Likwidacja KRUS(lub jegj gruntowna reforma)JEST NIEZBEDNA !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rozje***y czlowiek Re: IV Rzeczpospolita ? Prędzej IV rozbiór. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 17:27 >Pracowal nie cały rok a długi w ZUSie przerosły jego dochód.< Rozumiem Pana. Ja dostaje 460 zł miesięcznie netto, z tego samego podatku jest ponad 600 zł, nie moge zrezygnowac z zatrudnienia (stażu) przez najbliższe pol roku bo inaczej bede musial oddac cale wynagrodzenie brutto. To by mnie dobilo finansowo. Dzien spedzam na 3 bulkach i herbacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezpracy41 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: *.net.ircam.fr 19.10.05, 21:11 oprocz najwiekszego bezrobocia w UE mamy niemniejsze spozycie alkoholu i to od bardzo wielu lat i nikt tym juz sie specjalnie nie przejmuje,tak samo pewnie bedzie z bezrobotnymi,ktorzy od kilku lat w wiekszosci nie maja zasilku i jakos nikt otym nie mowi bo pewnie niema oczym? Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 21:37 I jak widac po wynikach wyborow parlamentarnych , takze wysoki procent debilizmu w narodzie !! 15 % glosowalo na populistycznego kryminaliste !!! Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 23:53 głosowali ci, którzy zawiedli się na liberałach, wcale mnie to nie dziwi, niestety jest ich jak widać bardzo wielu. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_rozpacz i to po rzadach komunistow.... 19.10.05, 21:15 smieszna historia:) Odpowiedz Link Zgłoś
jacekm22 Re: i to po rzadach komunistow.... 19.10.05, 22:39 Dla kogo smieszna ??? Nie bedzie na pewno smiesznie gdy koalicjanci z PIS i Samobrony i PSL rozpi... GOSPODARKE !!!! No moze wtedy do polakow cos dotrze ?!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moned Re: i to po rzadach komunistow.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:27 do mnie już dotarło jedno ale dość dobitne przesłanie: twoi rodacy to debile i socjal-ciemnota, wyjeżdzaj za granice i żyj w normalnym kraju. To tyle, ;) jestem świeżo po studiach, zostawiam to miejsce bez żalu :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mafj głosujcie dalej na lewaków IP: *.magma-net.pl 19.10.05, 21:56 Głosujcie na kaczorów, wrzodaków, lepperów, kalinowskich, borowskich, oleksych ... to się doczekacie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alex Przynajmniej w bezrobociu Polska górą IP: 83.233.226.* 19.10.05, 22:43 Polak potrafi niby taki głupi a jednak najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
adas313 Jeszcze w korupcji nieźle wypadamy.... 19.10.05, 23:16 sądząc po ostatnim raporcie TI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: głosujcie na liberałów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 22:49 na Tuska, Waltzową, Balcerowicza, Rokitę, itp. doktrynerów to się dopiero doczekacie: BEZROBOCIE, EUTANAZJA, NĘDZA I WYDZIEDZICZENIE Z POLSKIEJ ZIEMI, ODDANIE SIĘ NIEMCOM NA ŁASKĘ I NIEŁASKĘ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacza grypa przedawkowałaś "Czterech pancernych" Anno... IP: *.jjs.pl 19.10.05, 23:18 Dlaczego tak rzadko straszy się nas Rosją? Domagamy się więcej i barwniej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna_turkus Re: głosujcie na liberałów IP: *.lublin.mm.pl 20.10.05, 15:59 już się boję Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: głosujcie dalej na lewaków 19.10.05, 23:51 ale do tej pory mieliśmy KLD, AWS, SLD, UW... Tam są Wrzodaki? Tam są raczej liberały, pajacyku na gumce. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: PiS=AWS=SLD=PSL=LPR czyli zwykli socjalisci 20.10.05, 00:38 bzdury, SLD to jest pseudolewica, a za AWS realizowany był program gospodarczy UW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mk LESZEK B. - podziękujmy temu panu! IP: *.one.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 19.10.05, 23:29 LESZEK BALCEROWICZ - cudotwórca gospodarczy, brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Daj spokój towarzyszu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.10.05, 22:17 Towarzyszu mcov, co wy tak czcicie towarzysza sekretarza Balcerowicza? Nie wiecie że kult jednostki został potępiony jeszcze przez towarzysza sekretarza Chruszczowa? Ale jak widać i po 50 latach uchował się beton do którego to nie dotarło. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Nadchodzi Kacza grypa - zasczep się! 19.10.05, 23:54 może coś się w końcu zmieni. Nie można reformować państwa kosztem obywateli, którzy to państwo tworzą, a tak było do tej pory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaaba Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE IP: 146.245.184.* 19.10.05, 23:40 Macie Polacy najwieksze bezrobocie bo jestescie najglupszym narodem. Kraje madre maja male bezrobocie, ale Polska to kraj nic nie umiejacych zrobic glupcow i dlatego taki wynik. Odpowiedz Link Zgłoś
skun2 Re: Mamy największe bezrobocie w całej UE 19.10.05, 23:55 mamy głupich ekonomów i propagandę potężną. Odpowiedz Link Zgłoś