Dodaj do ulubionych

Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górnic...

28.11.05, 18:07
nie zdziwię się jak jutro marcinkiewicz na slasku bedzie się pytał czy "pomożecie". mam nadzieję że odrzuci.
Obserwuj wątek
    • block-buster Reakcja kaczorow na ustawe-zadecyduje o ich wladzy 28.11.05, 18:21
      Przyjma-to oznacza,ze olewaja Polske,spoleczenstwo i gospodarke.Odrzuca-bedzie
      swiadczylo,ze zaczynaja myslec...
      • premier_pacynka Kto zacznie myslec?? Kaczory? BUHAHAHA!! 28.11.05, 18:54
        Ci ludzie mozgu uzywaja ale napewno nie do myslenia.
        • kochanka.dorna Lutek mowi, ze Kaczory dadza kase gornikom 29.11.05, 10:39
          Nie likwiduja KRUS, nie oPITowuja rolnikow, nie obnizaja podatkow PIT mimo
          wyborczych obietnic, wiec spoko gornikom moga dac 70mld zl.
          • Gość: zolza Re: Lutek mowi, ze Kaczory dadza kase gornikom IP: *.man.poznan.pl 29.11.05, 11:05
            do MKOPEK - wspaniale to wszystko ująłeś, tylko trzeba to było wydrukować
            bardzo wielkimi literami, żeby te wszystkie kaczo ciołki to zauważyły. Swoja
            droga skąd im rośnie ten procent elektoratu nie mogę zrozumieć.
            • Gość: Trickster państwo przemocy IP: 217.97.232.* 29.11.05, 15:06
              Wygląda na to, że zaczynamy żyć w państwie, w którym rządzi prawo pięści. Otóż większe emerytury dostanie grupa ludzi, która potrafi zrobić zadymę pod sejmem i rozp... parę radiowozów po pijaku (jak to było, kiedy sejm głosował nad tą ustawą i znów się odgrażają). Tudzież np. grupa neofaszystowskich bandytów może spowodować brak zezwolenia na pokojową manifestację równości (vide Poznań).
              Wybaczcie, ja w takim kraju mieszkać nie chcę.
      • Gość: pm Re: Reakcja kaczorow na ustawe-zadecyduje o ich w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:05
        kto zacznie myśleć,kurduple oni są już w wyższej sferze latają pod niebem i
        problemy tego świata ich nie obchodzą.
      • Gość: | to jest jakis zly sen. IP: *.localdomain / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.05, 19:06
        przypomne tylko, ze budowa 'polskiego tgv' czyli linii hst z predkoscia
        projektowa 350 km/h laczacej wroclaw i poznan z lodzia i warszawa bedzie
        kosztowac ok 11-12 mld zl. innymi slowy za ta jedna ustawe moznaby polaczyc
        *wszystkie* polskie duze miasta siecia superszybkiej kolei i jeszcze by zostalo!
        wypadaloby sie jeszcze zastanowic nad tzw. zwrotem z inwestycji, ale jak widac
        dla niektorych wazniejsza jest arbitralnie ustalona sprawiedliwosc spoleczna.

otoz ja taka sprawiedliwosc szczerze pier*ole! jesli ta ustawa wejdzie w zycie
        polske czeka los grecji - cala kasa z unii na rozwoj zostanie przejedzona, wejda
        nowe kraje, my zaczniemy na nie lozyc, a u nas zostanie bida. u nas? o nieee, u
        was. mnie tu juz nie bedzie. nie dam sie okradac pasozytom!
        • Gość: mkopek Re: to jest jakis zly sen. IP: *.ericsson.net 29.11.05, 09:45
          Ja tam nie mam nic przeciwko wczesniejszym emeryturom dla gornikow. Ale niech
          to bedzie na uczciwych zasadach. To znaczy niech gornicy zaplaca za te
          wczesniejsze emerytury. Kazdy komu bedzie przyslugiwala taka emerytura,
          powinien miec okolo piec razy wieksza stawke ubezpieczenia emerytalnego. Jesli
          ta ich praca jest taka ciezka, to niech kopalnie dadza dodatkowe pieniadze na
          sfinansowanie skladek. Jesli chca strajkowac o wczesniejsze emerytury, to ja
          proponuje strajkowac przeciw pracodawcom, a nie przeciw rzadowi, ktoremu nic do
          tego. Najlepszym rozwiazaniem byloby, gdyby pracodawcy wykupili im te
          wczesniejsze emerytury w prywatnych firmach ubezpieczeniowych. Po co wogole
          jakas ustawa. Panstwu nic do tego, jak kto ciezko pracuje. Kazdy powinien miec
          te same zasady ze strony panstwa.
        • Gość: kokokokogut TGV - tak, ale PKP nie IP: *.jjs.pl 29.11.05, 10:25
          tytułem przypomnienia, trzeba często i dobitnie:

www.pkp.pl/zwiazki_zawodowe.php
          ta prężna firma jest w stanie pożreć i schować w czarnej dziurze absolutnie
          dowolną kwotę. W IV RP kolej wielkich prędkości to 60 km/h.
        • anna-dark Zapraszam Balcerowicza na 1 dzień do kopalni... 29.11.05, 11:24
          Zapraszam Balcerowicza na 1 dzień do kopalni...
          Rokitę i Tuska też. Bochniarz niech stanie na płuczce.
          Potem pogadamy.
          • pvuii Re: Zapraszam Balcerowicza na 1 dzień do kopalni. 29.11.05, 11:55
            anna-dark napisała:

> Zapraszam Balcerowicza na 1 dzień do kopalni...
            > Rokitę i Tuska też. Bochniarz niech stanie na płuczce.
            > Potem pogadamy.
            A kto im kazal pracowac pod ziemia, durna babo?!? Mieli wolny wybor, nikt ich na
            sile do kopalni nie wysylal!!!
            • kolargolo zapraszam gornikow na izbe przyjec w Warszaww 29.11.05, 12:02
              • Gość: kasiam też mi porównanie bueheheh żałosne IP: *.cache.iB3.rudanet.com / *.rudanet.pl 29.11.05, 15:12
                chyba nie wiesz co mówisz, co ci gónicy mają z życia, po pracy juz nie mają sił
                do niczego, 25 lat to i tak za dużo !!!!!
                • Gość: abba Re: też mi porównanie bueheheh żałosne IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.05, 15:13
                  Gość portalu: kasiam napisał(a):

> chyba nie wiesz co mówisz, co ci gónicy mają z życia, po pracy juz nie mają sił
                  >
                  > do niczego, 25 lat to i tak za dużo !!!!!

no i?
                • Gość: fRANK Re: też mi porównanie bueheheh żałosne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 16:19
                  Droga Kasium,

Bardzo współczuję górnikom, że po pracy nie mają na nic siły. Ja rownież ciężko
                  pracuję - tyle że nie pod ziemią a na powierzchni. I również po pracy często
                  nic mi się nie chce i padam na twarz. Różnica jest tylko taka, że ja nie chce
                  aby inne grupy pracowaly na mnie. Jestem sam w stanie zarobić na swoją
                  emeryturę i tego samego wymagam od innych. Już i tak utrzymuję całe stado
                  mocherowych beretów. Jeśli dojdą jeszcze górnicy, to ja mam to gdzieś. Spadam z
                  tego kraju - niech inni dokładają do kieszeni sąsiada.
                  Pozdrawiam,
            • kolargolo Zapraszam na IZBE PRZYJEC w Warszawie 29.11.05, 12:08
              gdzie lekarz zarabia 900 zlotych za miesiac pracy na reke. A teraz bedzie
              zarabial 850 bo mu podwyzsza skladke na ZUS. Zapraszam kazdego gornika ktory
              uwaza ze z taka pensja mam sie skladac na jego emeryture bo gornik to ma ciezka
              i wazna prace! Ciezka prace to mam ja bo dyzury mam 24-godzinne.
              Gornik to popracuje polowe tego czasu co ja, zona nie musi nic robic bo gornik
              zarabia 3-4 razy tyle co ja, a potem przyjedzie do mojego miasta, obrzuci
              kamieniami przechodniow i moj 12-letni samochod, podpali pare opon i przyjdzie
              do mnie na izbe pijany zebym go opatrzyl bo sie potknal o kukle Balcerowicza.
            • anna-dark A kto każe lekarzoi pracować za 900zł? 29.11.05, 13:35
              A kto każe lekarzowi pracować za 900zł?
              Niech pracuje za więcej, albo będzie np. prawnikiem
              (to z dedykacją tym półgłówkom, którzy wysuwają argumenty typu:
              "kto kazał górnikom być górnikami, i pracować pod ziemią...")
              • Gość: Palestrina 2005 Mają jeszcze łapówki... Nie jest tak źle... IP: 212.160.172.* 29.11.05, 13:40
                A uczciwi lekarze pewnie niedługo wyjadą za granicę bo nie po to studiowali
                żeby teraz zarabiać 900 PLN brutto.
                A górnicy niech nie lamentują. Jak im ciężko to po np. 10 latach pracy w kopali
                mogą iść do Biedronki...
              • Gość: khmmm Buzek wam już dał (idiota) !!! IP: 212.122.214.* 29.11.05, 14:08
                A ten lekarz jak policzy to wkrótce stąd wyjedzie i na emeryturę Twojego mężusia
                górnika będą chyba tu Azjaci pracować... Praca na budowie jest równie ciężka i
                co ? Górnictwo musi być samowystarczalne. Najgorsze rzeczy dla was porobił Buzek
                dostaliście wtedy takie odprawy tam że się w pale nie mieści. I co ? Dziś
                chcecie nowych przywilejów !!!
              • Gość: . a dlaczego podatnik ma fundować wcześnieszą IP: 64.124.166.* 29.11.05, 15:51
                emeryturę górnikom (i nie tylko) ? Przecież to kompanie węglowe czerpią
                największe zyski z ciężkiej pracy górników, więc niech się dokładają. Poza tym
                górnicy mogliby sobie płacić wyższe składki bo nie zarabiają tak mało...

Może wyborcy PiS sami się opodatkują na poczet wszystkich obietnic które ich
                pupile złożyli?
              • Gość: wuetend Re: A kto każe lekarzoi pracować za 900zł? IP: 62.29.137.* 29.11.05, 15:59
                sama zaczelas uderzac w te tony, ciemna aniu
          • Gość: Palestrina2005 Zapraszam gornika na miesiąc do Biedronki IP: 212.160.172.* 29.11.05, 13:38
            Za 800 PLN brutto.
            Jak się górnikom nie podoba w kopalini to niech popracują w supermarkecie
          • Gość: $ Re: Zapraszam Balcerowicza na 1 dzień do kopalni. IP: 64.124.166.* 29.11.05, 15:41
            praca górników pod ziemią jest taka ciężka więc powinna być odpowiednio
            wynagradzana. A jak górnicy chcą iść na wcześniejsze emrytury to niech sobie
            płacą większe składki lub niech kompanie węglowe więcej się dokładają skoro tak
            tych biednych górników wykorzystują. Chyba zwykli podatnicy muszą zacząć
            demolować Warszawę bo nikt nie zauważy ich praw
        • Gość: ... a ile autostrad można by zbudować IP: 64.124.166.* 29.11.05, 15:31
          za te pieniądze. Nie chodzi tylko o górników, w Polsce jest cała
          armia "młododcianych" emerytów na uczymaniu państwa. Budżet dopłaca też do KRUS
          i emerytur rolniczych itd. a reszta społeczeństwa płaci haracz dla
          uprzywilejowanych. Czy ktoś w końcu powie dość?
      • Gość: makroman Re: Reakcja kaczorow na ustawe-zadecyduje o ich w IP: *.zicom.pl / *.zicom.pl 29.11.05, 20:24
        Tylko skrajne chamy którym słoma wystaje z butów moga uzywac takich określeń -
        ale cóz w końcu łajza która pisze o kaczorach to "człowiek inteligentny,
        wykształcony, mieszkaniec duzego miasta itd itp " ...
        Super tak trzymac !
    • Gość: gdn Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.devs.futuro.pl 28.11.05, 18:24
      Hm, wg Kalosza 20 mld zł to drobnostka...
      • krystin3 [...] 28.11.05, 18:33
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • fpitt Re: Czy premier- i co ? 28.11.05, 19:47
          Bylo ORMO, bylo ZOMO - a teraz co? gornicy "bijace serce Partii?" - przeciez
          juz dostali, za komuny , wszystko co chcieli. I znow PRZEWODNIA SILA NARODU?
          moze sklepy za "zoltymi firankami", "talony" .... czy co tam jeszcze?moze troche
          ekonomii - w koncu zamiast dokladac do wegla (no, a na ile go jeszcze wystarczy
          - 50-60 lat - moze poszukajmy innych zrodel??? - moze dajmy sobie szanse na
          rozwoj a nie na socjalny "terroryzm"? te kopalnie ( na Slasku) sa takie
          "metanowe", niebezpieczne ( to fakt), a po cholere nam one ???? lubelszcyzna ma
          tez wegiel. Bez metanu. Troche albu (kurzawka) - ale jakos nie slyszalem, zeby
          kopalnia Bogdanka jechala n a WARSZAWE zmieniac rzad. Moze warto zmienic
          "orientacje" gornicza?
          • anna-dark Węgiel mamy - inne "źródła" to jeszcze matrix 29.11.05, 11:26
            Węgiel mamy - inne "źródła" to jeszcze matrix
        • Gość: tj Raczej wystraszy sie gorniczych protestow IP: *.an2.dca17.da.uu.net 28.11.05, 20:02
          Mysle ze ta ustawa kupia sobie spokoj. A szkoda bo tym samym utrwala
          przekonanie, ze kto glosniej krzyczy, ten ma racje. Ustawa ta byla uchwalona w
          okresie przedwyborczym i byla pomyslana jako polisa ubezpieczeniowa dla tych,
          ktorzy za nia glosowali, teraz do nastepnych wyborow mamy 4 lata i PIS nie musi
          sie obawiac o swoje stolki w najblizszej przyszlosci, i moglby sie z niej
          wycofac, ale tego nie zrobi
    • Gość: Sidamo Niech wszyscy ida na rete a ostatni zagasi swiatlo IP: *.dip.t-dialin.net 28.11.05, 21:49
    • adam_l27 Pora na męską decyzję !!! 29.11.05, 02:15
      Albo górnicy albo zmniejszanie bezrobocia. Górnictwo ostatnio nie ma się tak źle
      przy wysokich kosztach innych paliw. Ograniczenie becikowego sugeruje że
      Marcinkiewicz jednak mysli realnie o budżecie. Myślę że tutaj może zasugerować
      że PiS przygotuje własną ustawę w późniejszym terminie i wybrnąć z tego impasu
      grająć tradycyjnie poPiSowo na przeczekanie ;) Czego życzę.
      • stek22 A górnicy są .. 29.11.05, 07:33
        podjudzani przez swoje władze. Idźcie, to rząd powinien wam zapewnić. To ich
        pracodawca - kopalnie powinny opłacać im wyższą składkę. A górnicy
        przyzwyczajeni do hołubienia na koszt narodu łykają to i idą na Warszawkę. Bo
        prezesikom i związkom szkoda kasy.
        • Gość: mkopek Re: A górnicy są .. IP: *.ericsson.net 29.11.05, 09:54
          Dokladnie. Przeciez kopalnie moglyby wykupic gornikom wczesniejsze emerytury w
          prywatnych ubezpieczalniach. Skoro praca gornikow jest taka ciezka, to kopalnie
          powinny doplacic za nia te dodatkowe skladki. Dlaczego to my mamy placic za
          gornicze emerytury?
    • wlodek31 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn 29.11.05, 06:52
      Czy widziałeś ostatni przebieg " pokojowej " demonstracji górników przed
      sejmem. Wydaje mi się, że również oni stwarzali bezpośrednie zagrożenie życia i
      zdrowia. I co. . Nie słyszałem, aby ktokolwiek domagał się wyciągniecia
      konsekwencji w stosunku do winnych górników. Może dlatego, że nikt nie zginął.
      W zamian od wspaniałych posłów uzyskali przedłużenie przywilejów emerytalnych.
      Tak wygląda państwo prawa. Państwo nasze / wolno nam wszystko/, innym nie
      wolno nic. To między innymi posłowie swoim zachowaniem /czytaj głosowanie / w
      tym konkretnym przypadku zamiast państwa prawa wybrali burdel.
      Nie dziwię się, że w UE chcą obciąć budżet dla Polski. Po co walczyć o niego
      jeżeli rządzący nie potrafią wydać rozsądnie tego co mają. W dodatku kosztem
      pozostałej części społeczeństwa.
    • valupol Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn 29.11.05, 07:07
      Rozgonic holotę pałami i czołgami. G.. mnie obchodzi, że te buraki pracują 25
      lat pod ziemią. Niech się przebranżowią i sprzedaja ciastka w cukierni.
    • Gość: rocznik52 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 29.11.05, 07:16
      Ta baba mnie wnerwia,młoda gó..ara nie przepracowała nawet kilku lat tylko
      gdzieś po amerykach studiowała, pewnie ma bogatych rodziców i ona będzie mi
      mówić styranej kobiecie,że mam ryć do śmierci? Nigdy w życiu, w roku 2007
      przechodze na emeryturę na który to rok czeka juz mój pracodawca, bo chce mnie
      wymienić na młodszy model.Nie mam zamiaru być pomiotłem i płażyc sie o parę
      groszy.Mam wypracowane pieniądze na emeryturę ,płaciłam do tej pory 36 lat
      składki a w 2007 roku nikt mnie nie powstrzyma.Inaczej podam tą babe Domińczak
      do sądu, za to,że cały czas nas stresuje, ja juz nabawiłam sie wrzodów,i moje
      zdrowie sie pogorszyło własnie przez to kręcenie cały czas.Pisza co innego a
      mówia co innego.W razie czego my kobiety razem z górnikami przyjedziemy do
      Warszawy.Nie popuścimy.
      • Gość: amelia Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 07:28
        Wot, zacofana Polska.
        Postawa - mnie się należy. Dopóki w Polsce będzie jeszcze żyło dzisiejsze
        pokolenie 50-latków + to nadal będzie taki ciemnogród. Pokolenie z
        wykształceniem podstawowym i co najwyżej zawodowym, tępiące ludzi
        wykształconych, pęlne nienawiści wobec osób ambitnych i myślących i pełne
        pretensji do życia na kredyt Państwa, roszczeń. Niestety, takie darmozjady nie
        wezmą się już za robotę bo są za starzy. Zniszczona psychika komuną. Tylko czas
        ten problem rozwiąże.
        • Gość: inna57 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.05, 13:20
          Hej proszę nie generalizować. Mam pięćdziesiąt lat, na swoją emeryturę odkładam
          sama z własnych zarobków, na tą z przymusowego haraczu na zus nie liczę wcale.
          Jestem wykształcona i zaradna. Prowadzę od dwudziestukilku lat firmę, nigdy nie
          liczyłam na mannę z nieba. Więc bez uogólnień, co do wyksztalcenia to jest w
          tym trochę racji ale jak ktoś chciał to nawet za komuny nie kończąc studiów
          (jak się nie było robotniczo-chłopskim ani partyjnym dzieckiem nie było łatwo
          dostać się na studia)można było być człowiekiem wykształconym (dyplom to nie
          wszystko).
      • Gość: behemot Roczniku 52 informuję Cię, że inni też płacą ... IP: *.promax.media.pl 29.11.05, 08:03
        ...składki. Naprawde nie widzę powodu, zeby górnicy mieli być ta uprzywilejowaną grupą. Nikt nie karze im przecież do "60" ryć pod ziemią. Są inne zawody. Składka dla nich po prostu powinna być wyższa, skoro chcą wcześniej iśc na emeryturę i tyle. Nie chcę byc brutalny, ale czy ktoś kogoś zmusza do bycia górnikiem?
      • qtasinski [...] 29.11.05, 09:07
      • acd2 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn 01.12.05, 12:33
        Odpowiadam uprzejmie:
        - przepracowałam już więcej niż kilka lat;
        - nie studiowałam w Ameryce, lecz w Warszawie;
        - moja mama owdowiała kiedy miałam 3 lata i wychowywała mnie i mojego brata
        pracując w instytucji publicznej.

Na przyszłość proszę więc nie obrażać osób, o których pani nic nie wie.

Agnieszka Chłoń-Domińczak
    • Gość: ronin72 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: 195.39.217.* 29.11.05, 07:47
      Dlaczego nikt nie liczy ile kosztują nas służby mundurowe oraz nauczyciele???
      Niech ktoś pokaże mi człowieka który wytrzyma w wieku 55 lat pracę na dole
      kopalni - i co potem z takim człowiekiem który nie dostanie zdolności do pracy,
      chcecie ich wyrzucić na bruk??
      • Gość: Wojtekmt Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: 217.153.224.* 29.11.05, 08:39
        Nie mam nic przeciwko pracownikom dołowym...
        Ale ustawa wymuszona przez zwiazki gwarantuje wcześniejsze emerytury
        wszystkim "górnikom" - nawet tym co na dole byli tylko na wycieczce...
        Czy im tez się należy - jeśli tak to niby za co ?
      • Gość: mkopek Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.ericsson.net 29.11.05, 10:18
        Ale nie chodzi o wiek do jakiego masz pracowac na dole kopalni. Ja Ci tam nie
        kaze siedziec ani minuty dluzej. Ja chce tylko, zeby ktos nie dawal Tobie
        emrytury za pieniadze zarobione przeze mnie. Jesli gornicy chca wczesniejszych
        emerytur, to niech sobie za nie zaplaca, albo niech to zrobia kopalnie. To
        przeciw zarzadom kopalni powinniscie pracowac, a nie przeciw rzadowi. To
        kopalnia powinna wam zapewnic odpwoednie warunki pracy i odpowiednie warunki
        emerytalne, a nie reszta spoleczenstwa, na ktorym probujecie wymusic, zeby
        zaplacilo za wasze emerytury. Po prostu jestescie nieuczciwi wobec reszty
        ludzi, ktorzy musza pracowac, na wasze wysokie emrytury do wieku 65 lat, by
        potem przez zaledwie kilka lat dostawac od panstwa grosze.
    • Gość: meleme Górników trzeba szanować tak samo jak IP: 213.17.170.* 29.11.05, 07:49
      innych ciężko pracujacych. Ale nie może być tak, że ktoś jest uprzywilejowany
      kosztem reszty.
    • Gość: zrozpaczona Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 29.11.05, 07:56
      Kobiety z rocznika 1952 zamiast na wcześniejsze emerytury pójdą na renty przez
      taką jak p.Chłoń.Już jesteśmy zestresowane, mamy wrzody żołądka więc jeszcze
      trochę a pójdziemy na renty.A za kobiety które będa zwalniane z pracy po 50-tce
      będzie odpowiedzialna własnie ta młoda niedoświadczona osoba.Zaden pracodawca
      nie będzie trsymał kobiet do 60-tki,oni czekaja na 2007 rok ,żeby sie nas pozbyć
      i po co nam zatruwacie życie? Ile kobiet zostanie bez środków do życia,tego nie
      bierzecie pod uwagę.Przecież wiadomo,że pracodawcy nie zatrudnią kobiety która
      ma 50 lat nie ma co sie łudzic a te które jeszcze pracuja będa mięsem armatnim
      do wykopania.więc my musimy w 2007 roku mieć ta gwarancję że możemy spokojnie
      bez strachu przed widmem nędzy przejść na emeryturę.Tylko niektóre i to
      te,prezesowe,dyrektorki mogą jeszcze liczyc na dłuższe zatrudnienie,weżcie
      przykład prosty że nawet w tv niema żadnej spikerki po 50-tce i tak jest w
      każdej firmie albo już kończą prace albo wypad.Taka jest prawda,więc zostawcie
      nam rok 2007!!!!
      • qtasinski [...] 29.11.05, 09:11
      • r306 Zeto.... 29.11.05, 12:39
        zeto.opole.pl
        Droga Pani - co mi tu Pani pierniczy.... Czym sie to Pani zajmuje w ZETO?
        Tak sie skada, ze jestem informatykiem i swiadomi wybieralem sobie ten zawodc -
        konczy sie konktrakt, rynek przezywa chwilowy regres - szuka sie innych zlecen,
        innego pracodawcy. A praca jest ciezka i stresujaca.
        Sami odkladamy na trzeci filar inwestujemy w swoj przyszly byt, bo nawet jak
        dociagne w zawodzie do 65roku zycia (hehehe juz widze tak leciwego informatyka-
        programiste), to emeryture bede dostawal duzo nizsza niz obecni gornicy czy
        policjanci. Wiem, mam tego swiadomosc i SOBIE RADZE. Ale do ciezkiej cholery -
        nie bede siedzial cicho, gdy jeszcze ktos, dla swojej wygody, bedzie mnie
        okradal w majestacie prawa. Tfuuuu - gardze takimi ludzmi.
    • Gość: Kamilus A nie można prosciej? IP: *.pzl.swidnik.pl / 212.182.108.* 29.11.05, 08:00
      Wcześniejsza emerytura, ale i wyższe składki ubezpieczeniowe dla samych
      górników.
      • mniklas5 Re: Mysle ze Dorn 29.11.05, 08:28
        ktory odgraza sie ze jest bardzo twardy wyda wlasciwy rozkaz dla zaprowadzenia
        porzadku w sytuacji marszu na Warszawe.
        • Gość: czarzasto dornowo w Rumunii górników wzięto za paszcze już w 1995 IP: *.jjs.pl 29.11.05, 09:16
          i efekty są - wyprzedzenie tej potęgi ekonomicznej IV RP wydaje się być kwestią
          czasu
      • Gość: JohnnyD Re: A nie można prosciej? IP: *.e-pwn.pl 29.11.05, 14:24
        Niech po prostu będzie tak, że każdy idzie sobie na emeryturę kiedy chce ale
        dostaje ją w takiej wysokości jakie składki odłożył. Koniec kropka.
    • paaddy Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn 29.11.05, 08:56
      parob napisał:

> nie zdziwię się jak jutro marcinkiewicz na slasku bedzie się pytał czy "pomożec
      > ie". mam nadzieję że odrzuci.
      nie , poprze, za duze poparcie dostał PIS od górników podczas wyborów
    • Gość: ogro Re: Mam 39 lat pracy i 9 lat do emerytury IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 09:02
      przez te 9 lat będę płacił składki na emerytów nawet 20 lat młodszych
      odemnie.CZy to już ta czwarta solidarna RP ? PS. te 9 lat to wariant
      optymistyczny zakładający że reformatorzy nie wydłużą wieku emerytalnego.
    • Gość: kris mam nadzieję że rząt się nie ugnie!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 09:22
      koniec z tym PRL..myśleniem. Wegiel taki drogi to niech zarabiają na siebie. czy
      tu nie może zadziałać kapitalizm. czy dalej bedą dorobkiewicze . czy my szaraki
      będziemy dalej pracować na tych górników!!!!!koniec z tym. posłuchajcie też nas
      !!!!my też mamy jakies parawa a nie ciągle ci Górnicy --psełdo
      • Gość: kasiam tego już za wiele!!! IP: *.cache.iB3.rudanet.com / *.rudanet.pl 29.11.05, 15:16
        to było chamskie!!! przyjedź na Śląsk, zobacz w jakich warunkach ci ludzie
        pracują i co za to mają. Wszystko mówisz dla górników??
        dzięki nim masz w domu prąd i ciepło. 1 dnia byś na kopalni nie wytrzymał,
        URzędasek jeden!!1
        • pacal2 nie muszę wytrzymywać 29.11.05, 15:41
          bo nie jestem górnikiem. Mam inną pracę, niestety zarabiam mniej - m.in. właśnie
          dlatego że nie jestem górnikiem.
          Co mnie obchodzi w jakich warunkach pracują górnicy? No co? Wywalczcie sobie ich
          poprawę w waszych firmach (kopalniach).
          Ciekawe co byś powiedziała dziewczyno gdybyś trafiła na intensywną terapię a
          lekarz: "dopóki nie dostanę podwyżki do wysokości górniczej pensji i emerytury w
          tej wysokości w wieku 45 lat nie tknę Pani palcem".

Czy twierdzisz że praca górnika jest bardziej odpowiedzialna i cięższa od pracy
          lekarza?

Zrozum że są dziesiątki zawodów w których ludzie wkładają w pracę równie wiele
          wysiłku co górnicy, i nie dostają ani dużych pensji, ani wcześniejszych lub
          wyższych emerytur od państwa.

Są też setki zawodów wymagających mniejszego wysiłku fizycznego, za to ogromnej
          odpowiedzialności i odporności psychicznej na stres - tacy pracownicy wychodzą z
          pracy nieraz po zaledwie kilku godzinach tak wykończeni psychicznie że muszą
          przez pozostałą część dnia odpoczywać od przeżytych stresów. Przez to bardzo
          łatwo zapadają na choroby serca i układu krążenia, często umierają młodziej z
          powodu ataków serca itp.

Wszyscy ci ludzie nie dostają od NICZEGO państwa za to. I wcale tego nie oczekują.

Czy wg ciebie gónicy są od tych wszystkich innych lepsi i zasługują na inne
          traktowanie tylko dlatego że pracują pod ziemią? Przemyśl to sobie.

Spytaj też siebie samą DLACZEGO górnicy muszą wcześniej odchodzić na emeryturę,
          jakie są choroby zawodowe i KTO nic nie robi żeby im zapobiegać.
    • widokzmarsa wojsko niech ich zatrzyma i spokój, jeszcze nigdy 29.11.05, 09:28
      kilof chama nie wygrał z karabinem maszynowym.
    • Gość: były socjal prawicy czyli pop-populiści IP: 217.153.131.* 29.11.05, 09:32
      Dla Kaczorów (tak samo jak dla Samozagłady i LPR - ale to było zawsze jasne)
      zupełnie nieopłacalnym jest zmniejszanie elektoratu roszczeniowego (czyli
      zmniejszanie bezrobocia i obszarów biedy). Obawiam się, że doskonale znają
      konsekwencje swoich pomysłów i cynicznie grają populistyczną retoryką. W razie
      czego będzie gorzej czyli (dla nich) lepiej. Tak samo jak im się w gruncie
      rzeczy nie opłaca edukacja społeczeństwa. Bo oba te procesy powodują, że
      wyborców im ubywa. Nie tylko dlatego moga tę ustwę poprzeć, że są wdzięczni.
      Popra ją, bo w ten sposób za chwilę będzie mozna polityke rozgrywac równiez
      kolejarzami i energetyką. A graczami sPiSkowcy są dobrymi (głównie dzięki
      cynizmowi - Urban się chowa). A że bywają tak mali, że im się serce w gó..e
      macza to inna sprawa. Ryba psuje się od głowy.
      • Gość: gość Re: socjal prawicy czyli pop-populiści IP: *.era.pl 29.11.05, 11:36
        "Dla Kaczorów (tak samo jak dla Samozagłady i LPR - ale to było zawsze jasne)
        zupełnie nieopłacalnym jest zmniejszanie elektoratu roszczeniowego (czyli
        zmniejszanie bezrobocia i obszarów biedy). Obawiam się, że doskonale znają
        konsekwencje swoich pomysłów i cynicznie grają populistyczną retoryką. W razie
        czego będzie gorzej czyli (dla nich) lepiej. Tak samo jak im się w gruncie
        rzeczy nie opłaca edukacja społeczeństwa. Bo oba te procesy powodują, że
        wyborców im ubywa. Nie tylko dlatego moga tę ustwę poprzeć, że są wdzięczni.
        Popra ją, bo w ten sposób za chwilę będzie mozna polityke rozgrywac równiez
        kolejarzami i energetyką. A graczami sPiSkowcy są dobrymi (głównie dzięki
        cynizmowi - Urban się chowa). A że bywają tak mali, że im się serce w gó..e
        macza to inna sprawa. Ryba psuje się od głowy.
        " - Niestety, mam takie samo zdanie
    • krasnal44 Koszty ustawy płatnik klasa średnia 29.11.05, 09:41
      Premier Marcinkiewicz ustawe przyjmie. Kaczyńscy boją się rewolty i postawić
      związkom zawodowym, poparli ich w wyborach. 70% ludzi z wykształceniem wyższym
      i średnim w dużych miastach poparło liberałów PO, wieś gmina i powiat byli za
      PiS. PiS nie daruje klasie średniej i to jest cicha zemsta, obciążyć kosztami
      opornych. Powoli rodzi się przyzwolenie jak w latach 80 emigracja opozycji,
      gdzie wwyjeżdżali ludzie młodzi i dobrze wykształceni i najwięksi przeciwnicy
      komuny, teraz obozu władzy. Teraz zaczyna się podobnie, poprzez obciążenia
      liberałów i klasy średniej, ciche przyzwolenie na emigracje. Klasa średnia nie
      zastrajkuje nie będzie rzucać petardami nie zrobi medialnego szumu. Będzie po
      cichu wyjeźdżać z Polski, ale o tym dowiemy się za pięć sześć lat gdy będzie
      brakować specjlaistów, których zastąpią sympatycy Radia Maryja i Samoobrony z
      PiS em na czele.
    • bronek25 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn 29.11.05, 09:41
      Rząd ma trudny orzech do zgryzienia! W poprzednim Sejmie były kluby poselskie
      (ktore- nie wiem?), które mówiły o zagrozeniach dla budżetu panstwa
      wynikających z przyjetej ustawy o emeryturach i rentach gorników! Ale PiS był
      za ich przyjęciem i dzis zdaje sobie sprawe co sobie nawarzył! Myśle,że ustawa
      będzie miala szybko nowelizację, górnikom słynne radyjko wytłumaczy a górniki,
      które chętnie jadą na Sejm jak rzadzi SLD, też stracą animusz! I kolejny sukces
      rządu expertów osiagniety!
    • Gość: stres Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 29.11.05, 09:50
      Domińczak i Bochniarz wywalić i będzie w końcu spokój.To dwie baby które są
      przeciwko ludziom,kobietom i wszystkiemu.Tak naprawde to jakim prawem podważają
      ustawe która wcześniej podpisał sejm,senat,prezydent? Co te dwie baby maja do
      powiedzenia,chyba im sie coś w głowach pomieszało.O co im tak naprawde chodzi,
      chyba o to żeby zabłysnąc kosztem wielu zestresowanych ludzi.Pozbyc sie takich
      doradców co sa przeciwko wszystkiewmu.
      • Gość: jak mi czarzasto? czy jest to oficjalne stanowisko firmy ZETO Opole? IP: *.jjs.pl 29.11.05, 10:00
        Myślę, że dodatkowe obciążenie podatkowe da się załatwić.
      • r306 Kobieto z ZETO 29.11.05, 12:45
        Przestan sie jednostajnie produkowac na tym forum, bo przypominasz mi najgorsze
        biurwy pracujace w ZETO od dziesiecioleci....
    • superkulfon Witamy w II PRLu 29.11.05, 10:00
      wybory wygrala partia klamcy wyborczego. Teraz bedziemy mieli rozdawanie
      pieniedzy i powrot wladzy robotniczo chlopskiej oraz jedynie slusznej i
      przewodniej sily narodu partii rowniez zaczynajacej sie na P jak PZPR
      • Gość: Swoboda_T Ja jestem dobrej myśli ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:23
        Jakoś tak mam przeczucie, że MArcinkiewicz jednak ustawy z TK nie wycofa.
        KAczory nie są głupie, widzą, że obywatele są niezadowoleni z tej ustawy i
        przewidywanych kosztów. Stąd uważam, że dla przymilenia się większości Polaków
        rząd zaryzykuje górnicze protesty. JEśli te się odbedą, a rząd wykaże się
        skutecznością w ich tłumieniu nabije sobie dodatkowych punktów u "ludu".
        Generalnie-choć ten rząd uważam za żałosny-spodziewam się jednak rozsądnej
        decyzji. Co do samych emerytur-bez wątpienia dołowym należą się wcześniejsze
        emerytury, praca jest niewyobrażalnie ciężka i niebezpieczna. Jestem z Katowic
        i mam górników w rodzinie więc coś niecoś wiem. Ale za taką specyfikę zawodu
        koszty powinni ponosić pracodawcy, podwyższone składki powinny
        płacić "kopalnie". Jest to logiczne i sprawiedliwe. Rozwiązania proponowane w
        omawianej ustawie to po prostu bezczelność i chamstwo.
      • Gość: TEDUNIO Re: Witamy w II PRLu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:58
        NIECH SIĘ WEZMĄ ZA SŁUŻBY MUNDUROWE SIEDZĄ I PIERDZĄ W STOŁKI I PO 25 LATACH
        BEZ OPŁACANIA SKŁADEK PRZECHODZĄ NA EMERYTURY. A GÓRNICY NIECH PŁACĄ WIĘKSZE
        SKŁADKI JAK CHCĄ WCZEŚNIEJSZEJ EMERYTURY BO OD MOICH PIENIĘDZY NIECH SIĘ
        OD......DOLĄ
    • Gość: kobieta1952 Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.zeto.opole.pl / *.zeto.opole.pl 29.11.05, 10:08
      Dziwi mnie jedna rzecz, mianowicie Lewiatan zrzeszenie pracodawców domaga sie
      wycofania ustawy a przecież to ci sami pracodawcy ,którzy nie zatrudnią osób po
      50-tce, nie zatrudnią kobiety która ma po 40-tce .Więc o co tu chodzi?Z jednej
      ztrony wrzeszczą a z drugiej pozbywają się ludzi przekraczających 50 lat i po
      prostu ich wyrzycają, więc gdzie tu logika? O co im chodzi bo napewno nie o
      żywego człowieka!!!!
      • naels Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn 29.11.05, 11:20
        Zestresowana kobieto po piecdziesiatce! Moze ty sie po prostu wez do roboty? W
        przeciwnym razie wcale nie bede zdziwiona, jesli kierownik "Zeto Opole" cie
        rzeczywiscie zwolni i zatrudni jakas mloda i ambitna, kiedy sie dowie, ile
        postow na forum Gazety wysylasz w czasie pracy.
    • Gość: mowika Re: Czy premier wystraszy się kosztów ustawy górn IP: *.europe.hp.net 29.11.05, 10:25
      A niech sobie protestują!!! Szlag mnie trafia, kiedy widzę, ile co miesiąc
      płacę na zusy, srusy, krusy, podatki, służbę zdrowia... Darmozjady jedne, psia
      krew! Zamknąć kopalnie, które są nierentowne! Poza tym nikt nikogo nie zmuszał,
      żeby został górnikiem! Wyciąganie rączki i histeryczne tupanie nóżkami jak
      rozwydrzony bachor nie powinno być tolerowane!!!!
    • Gość: polak Re: scenariusz bedzie taki: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:29
      pan "przednie siedzenie" marcinkiewicz ustawe wycofa z trybunału i powie cos w
      stylu "jakos to bedzie". kaczynscy nie moga sobie pozwolic na konflikt z
      górnikami i uzycie policji przeciwko demolującym warszawę 'górnikom', jak to
      zrobiono z pedałami i lesbami którzy zamiast petard i pałek mieli baloniki.
      • Gość: polak Re: a następnie, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.05, 10:33
        po cichutku, ustawę będzie się rozrzedzać, po trochu blokować itp. takie
        działanie z premedytacją w stylu: "polski nie stac na te ustawe, ale nie mozemy
        sie do tego przyznac, bo nazywamy sie kaczyńscy, a my się nigdy nie przyznajemy;-)
    • Gość: Antygórnik Strajk, marsz i co dalej?Górnik=bandit!!!!!!!!!!!! IP: 212.244.68.* 29.11.05, 10:36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka