Gość: driver200 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 00:09 "Autoryzowane" ekipy montażowe to dopiero jest jedna wielka usterka!!! Najczęściej to zbieranina partaczy dostarczając producentowi dodatkowego zysku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
testigo Kogo to za 3 miesiące będzie obchodziło? Run jest 14.12.05, 06:42 Run na okna jest teraz (ulgi podatkowe) - a za 3 miesiace to musztarda po obiedzie. Albo sie bawicie w reprezentacje Konsumentow - albo to jest pic! Taki sam jak mozliwosc zmiany operatora GSM przy zachowaniu swojego numeru telefonu... Zarty dla gawiedzi? <a trzy miesiące je powtórzymy i jeśli nie stwierdzimy poprawy, ujawnimy nazwy tych firm - poinformował Klos.> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imigrant Re: Kogo to za 3 miesiące będzie obchodziło? Run IP: *.idzik.pl / *.idzik.pl 14.12.05, 09:03 ciekawe jak w tych testach wypadła Stolarka Wołomin...??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ząbki_forever Re: Kogo to za 3 miesiące będzie obchodziło? Run IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 15:55 albo stolbud warszawa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIXER Re: Kogo to za 3 miesiące będzie obchodziło? Run IP: *.jelenia / 195.205.145.* 19.12.05, 14:44 Wiem coś o tym, niedawno kupiłem drzwi - PORTA - bubel i jeszcze raz bubel, a obsługa jak za komuny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muniek3 Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.com.pl / *.com.pl 14.12.05, 09:02 Bardzo dobrze że sa nieszczelne! A CZYM LUDZIE CHCECIE ODDYCHAĆ ??? Okno MA BYĆ NIESZCZELNE! albo posiadać nawiewnik - Nie tylko przepisy ale i zdrowy rozsądek nalazuje rozszczelniać okna. Od tego zalezy nie tylko dobre samopoczucie ale zdrowie i życie! Pozdrawiam wszystkich "uszczelnionych" w zapleśniałych mieszkaniach. Inżynier M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inżynier instal Wietrzcie mieszkania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 09:53 potwierdzam konieczność rozszczelniania okien dla zapewnienia stalego doplywu świeżego powietrza. Dla pewności można wyciąć górną uszczelkę. Zyskujemy dostęp tlenu do oddychania i usuwamy parę wodną (którą caly czas my i rośliny wydychamy). Oddychając świeżym i niezagrzybionym powietrzem będziemy zdrowsi. Szczegolnie ważny jest doplyw powietza do piecyków - NIEBEZPIECZEŃSTWO ZACZADZENIA!!!!!!!!! Mimo wietrzenia okna zespolone dają oszczędności energetyczne - zespolone szyby maja lepszą izolacyjność cieplną. Należy przy zakupie zwracać uwagę na ten parametr. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż krenglik Re: Wietrzcie mieszkania IP: 80.48.123.* 14.12.05, 10:26 Nie po to okna są szczelne żeby je rozszczelniać. Wstyd facet, że takie rzeczy wypisujesz. Do szczelnych okien idzie w parze poprawienie wentylacji, a żeby było energooszczędniej warto zastowować rekuperator. Jest jeszcze jeden mit, że ściana musi "oddychać" Wymiana wilgoci przez ścianę w zależności od jej rodzaju wacha się w granicach 2-3%, 95% przez wentylację. Zaraz odezwie się paru oświeconych majstrów, ze swoimi teoriami. Zapraszam zainteresowanych tematem do Instytutu Techniki Budowlanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż krenglik Re: Wietrzcie mieszkania IP: 80.48.123.* 14.12.05, 10:30 mając na myśli szczelność chodziło mi o usuwanie uszczelki. ITB daje aprobatę na okna pod warunkiem nieszczelności okien (zaprojektowanej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Wietrzcie mieszkania IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 13:53 Prawda, tylko ze malo kto montuje okna razem z systemem wymuszonej wentylacji. Wiekszosc powinna montowac wlasnie nieszczelne okna. Za malo sie o tym mowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ed Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: 82.112.146.* 14.12.05, 10:26 chyba kolega inzynier nie zauwazyl ze polskie budownictwo stosuje indywidualna wentylacje pomieszczen to ta kratka na scianie, ktora kolega omylkowo bral za tarke do prania. Odpowiedz Link Zgłoś
julita28 Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! 14.12.05, 10:56 Inżynier M. tylko od czego. Oj niedouczony inżynierku, absolwenci zawodówki wiedzą (jeśli się rzeczywiście uczyli)że okna mają rozszczelnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcometoDisneyPL INTERNET ROZPIRZY CAŁY TEN SYF... IP: *.era.pl 14.12.05, 09:06 Dzięki info na forach można uniknąć tych najgorszych naciągaczy, partaczy albo cenowych obci*gaczy - ale trzeba TYSIĄCE GODZIN NA SAMODOKSZTAŁCANIE SIĘ... Niestety albo czas albo traci się kaskę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GAC Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: 151.92.176.* 14.12.05, 09:25 Całkowicie się zgadzam sie z wypowiedzią przednika. Nie tak dawno mieliśmy do czynienia z taką "ekipą" z autoryzowanego punku sprzedaży firmy "Sokółka" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kontestator Szczelne okna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 10:10 Okna nie moga być szczelne. Spece ze Zwiazku manipuluja opinia publiczna. Tak naprawde to te 3 niby rzetelne firmy sa nierzetelne. ITB daje aprobaty na okna pod warunkiem ich rozszczelniania. Ludzie obudzcie sie zanim sie zadusicie przez "rzetelnych" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doxy Re: Szczelne okna IP: *.mi.gov.pl 14.12.05, 11:40 Wentylatory wciągają powietrze, natomiast nie dostarczają świerzego. I właśnie dlatego powinniśmy rozszczelniać okna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agata Re: Szczelne okna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 13:56 jest jeszcze wentylacja wymuszona! Wtedy nie ma problemu ze swiezym powietrzem, a dodatkowo jakie gigantyczne oszczednosci na cieple. Wtakiej sytuacji okna powinny byc szczelne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Wentylacja wymuszona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 21:57 Jeśli masz na myśli nawiew świeżego powietrza to nie stosuje się jej raczej w budynkach mieszkaniowych. Wymaga ona sporo miejsca, czerpni świeżego powietrza, poza tym nie jest wcale oszczędna (odzysk ciepła z wentylacji nie jest wcale duży za to jest kosztowny). Z kolei wentylacja mechaniczna wymaga dopływu powietrza - przez okna i drzwi. Jeśli te są szczelne, wtedy będziesz mieć przepływ powietrza np. z łazienki do kuchni. To raczej dla miłośników grzybów, szczególnie pleśniowych. M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Wentylacja wymuszona IP: *.netia.com.pl 20.03.07, 14:53 Popieram rok temu kupiłem specjalnie mieszkanie w budynku 18 letnim ze starymi oknami. Poprzednio mieszkałem w 8 letnim z plastikami. Powiem tyle wilgotnosc powiertza przy plastikach i sporym wietrzeniu taka sama jak na zewnatrz ( jak padalo to nawet ponad 70 %). Mój syn jest alergikiem na roztocza, przy szczelnych oknach wzrasta wilgotność i temperatura czyli to co roztocza lubią najbardziej, że nie wspomne o grzybach (co zobaczylem po odstwieniu szafy). Pewnie jakość okien tez gra rolę ale z kim rozmawiam przy szczelnych oknach prędzej czy później pojawiają sie wykwity w łazience czy parują okna. Uwazam iż cała ta technologia jest napedzana nie w tym kierunku co trzeba. Oszczędne nie znaczy zdrowe. Przestrzegam alergików przed wymianą okien mozna porozmawiać z alergologiem na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FreakyMisfit Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.dialog.net.pl / *.dialog.net.pl 14.12.05, 12:23 To wszystko prawda. Sam mam niby nowe okna, a sa tak cholernie nieszczelne, ze dupa blada... :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rubel transferowy Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 12:33 Z tego co mi wiadomo to za aprobatę się płaci kasiurkę, a badań wcale się nie robi. Związek chyba też wydaje takie aprobaty, a kosztuje to ok. 10000 zł. De facto posiadanie aprobaty wcale nie świadczy o jakości. Wniosek 1.kupować w sprawdzonych firmach, najlepiej poleconych przez znajomych 2. kupować poza sezonem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roro kto poleci sprawdzone okna i firme? IP: *.chomiczowka.waw.pl 14.12.05, 16:09 witam zamierzam zakupić 30 okien do domu i niech ktoś poleci sprawdzoną firmę i okna dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: budowlaniec Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:19 Ja kupiłem okna drewniane firmy stodółka i po 2 latach pruchnieja już sa takie dziury że zatykam pianka montażowa to są okna klejone z potrójna szyba nie kupujcie okien tej firmy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: imw Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 16:45 dlaczego nie reklamujesz? okna drewniane maja min. 3-letnią gwarancję ! a szyby potrójne były stosowane 10 lat temu :) teraz się ich prawie nie stosuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 18:31 Kupiłem okna z montażem z firmy w Szydłowcu. Okazało się, że jak wiało zimno przez stare oko - drewniane, tak równie łatwo przenika wiatr i chłodne powietrze przez nowe okno. A firma już znikła z rynku. Uważajcie na Szydłowiec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abcd Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.05, 20:07 a wiesz, że okno musi mieć wyciętą uszczelkę na 10% obwodu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwniak Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.localdomain / *.czajen.pl 14.12.05, 20:14 popieram Cię jak najbardziej ,ja po nich tyle się napoprawiałem ,że sam bym te okna wstawił ze dwa razy!okazja przeważnie jest droższa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okniarz Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.promax.media.pl 14.12.05, 20:28 Polecam wszystkim okna z OKNOPLASTU Kraków.Myśle ze w tej chwili są to najlepsze okna na rynku i radze zapytac kogos kto ma okna z tej firmy czy poleciłby je niezdecydowanym.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: neo Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.05, 21:41 Najlepsze okno to okno zabite dechami. Albo zamurowane. Albo jedne i drugie. Byle małolat nie wybije nam szyby, nie wieje, no i ta przyciemniona atmosfera ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszek Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! IP: *.polish / 212.244.167.* 16.12.05, 13:46 Kupujcie okna z ważnym certyfikatem ITB. Producenci takich okien wskażą chętnie autoryzowane ekipy montażowe. Odpowiedz Link Zgłoś
and_kok Re: Zamierzasz kupić okno? Bądź czujny! 16.12.05, 14:41 Zobaczylibyście okna na budowie Budimexu w szczecinie przy ul. Pszczelnej 4. Dopiero zrobili reklame producentowi. Podam nazwe za trzy miesiące jeżeli nic się nie zmieni ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIXER A drzwi!? IP: *.jelenia / 195.205.145.* 19.12.05, 14:47 Wiem coś o tym kupiłem drzwi PORTA - bubel, a obsługa jak za komuny Odpowiedz Link Zgłoś