Dodaj do ulubionych

Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzygnięty

IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.12.05, 22:18
Łódź rules:)może wreszcie na myśl o wejściu do pociągu nie będzie mnie
rzucać...
Obserwuj wątek
    • Gość: gromax Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.gl.digi.pl 30.12.05, 23:12
      > Zaoferowała ona zdecydowanie najniższą cenę oraz najlepsze parametry
      > techniczne i projektowe

albo mi się w oczach mieni, albo ten przetarg był ustawiony (i too właśnie
      zostało powiedziane publicznie) albo.. ktoś nie bardzo się zna na rzeczy.
      Jeszcze nigdy się nie spotkałem z tym, ze pełnowartościowy produkt jest
      najtańszy. to jest po prostu niemożliwe
      • fritz.fritz Co to znaczy "przetarg" na dodatkowe 4 sklady? 30.12.05, 23:27
        Przeciez rzecz oczywista, ze musi to byc produkt tego samego producenta z
        powodu logistycznych jak service czy szkolenie personalu i itd.

Oglaszanie w tym przypadku dodatkowego przetargu byloby nielogiczne, bez sensu
        i szkodliwe.
        • Gość: Krzysztof Re: Co to znaczy "przetarg" na dodatkowe 4 sklady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 15:33
          A niby czemu??? Na kolei jeżdżą składy wielu producentów, podobnie jak różne są
          autobusy, tramwaje, nawet wagony metra - i nikomu to jakoś specjalnie nie
          przeszkadza.
      • Gość: qwas Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.12.05, 19:56
        Pociągi PESY jezdza w świętokrzyskiem. Sa fatalne. Co chwila w remoncie bo
        lubia sobie ot tak stanac w szczerym polu. Sa ponadto bardzo wrazliwe na skoki
        napiecia. Jezeli producent ich nie dopracuje to niewiele pozytku z nich bedzie
        miala łodz
    • tomaseusz Kolejowa odmiana Polactwa 30.12.05, 23:23
      fajnie, tylko dlaczego dopiero teraz i to raptem kilka sztuk..
      Dobrze chociaż, że o tym wspomniano...Cieszę się.
      To chyba ta choroba, polactwo - nic się nie chce, nic się nie robi, jesteśmy z tyłu za wszystkimi,a jak się coś robi to minimum i często niechlujnie.
      Zwłaszcza, że nasze pociągi to swoista tragedia - chyba tylko polskie drogi są w gorszym stanie (no i służba zdrowia)...
      A wiecie ile można by zrobić zamiast dawać górnikom 90 mld!
      Szczęśliwego Nowego Roku, pozdrawiam Łódź..
      • fritz.fritz Re: Kolejowa odmiana Polactwa 30.12.05, 23:28
        Co za nonsensowny email
      • Gość: ktoś Re: Kolejowa odmiana Polactwa IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 31.12.05, 01:25
        kur.., ale jak by wygrała zagraniczna firma to też byś pluł się po brodzie. Ja
        perdziele, to właśnie dla mnie jest to "polactwo". Co by się nie działo, to jest
        źle. A ja się ciesze, że to właśnie polska firma dostarcy ten tabor dla PKP.
        • Gość: zntk Re: Kolejowa odmiana Polactwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:15
          NEWAG to też przecież polska firma. Miałem okazję oglądać pewien projekt
          pociagu. Naprawdę imponujący, tylko problem taki, że nie był zrobiony z
          byleczego, bo NEWAG bierze pod uwagę jakość, co jak widać w artykule powoduje
          to, że mają wyższą cenę.
          Stare powiedzenie mówi: ZA JAKOŚĆ TRZEBA ZAPŁACIĆ !
          • Gość: kaczor Re: Kolejowa odmiana Polactwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:43
            kolejny przetarg w którym wygrał najtańszy projek - ciekawe tylko co sie zrobi
            za zaoszczedzone pieniążki (może nowa służbowa gablota dla pajaca z urzędu)! z
            oszczedzaniem trzeba uważać bo kto za bardzo oszczędza płaci podwójnie (a mimo
            wszystko ciesz sie ze wygrała polska firma)
    • parob oby mogły jeszcze rozpędzić się do tych 160km, bo 31.12.05, 00:23
      PLK remontuje mniej wiecej tak,że co 30 km torów z max. 100-120 km/h są odcinki z max. 40km, a 160km/h występuje sladowo.więc nawet najszybsze pociągi nie zmienią czasu podróży jesli nie zaczną modernizować linii z wiekszym sensem.
    • Gość: Zenon Kaczka p. Buja IP: *.compi.net.pl / *.compi.net.pl 31.12.05, 06:06
      Redaktor Buj odgrzewa informacje znane już i publikowane dwa tygodnie temu.
      • Gość: NBydgoszczak Re: Kaczka p. Buja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.05, 17:03
      • Gość: Bydgoszczak Re: Kaczka p. Buja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.05, 17:04
        Święta prawda.Wystarczy ajrzeć do bydgoskiej GW lub innych tamtejszych
        dzienników. A PESA robi naprawdę dobre wagony szynobusy itd. COŚ O TYM WIEDZĄ
        NASI WSCHODNI SĄSIEDZI.
    • Gość: BARTOSZSZSZ Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:42
      i brawo!!!Tylko sie cieszyc ze Polska firma tak dobrze sobie radzi-to nie
      pierwszy tak duzy przetarg wygrany przez bydgoska PESA:)tylko sie cieszyc a nie
      dopatrywac sie znowu jakichs machlojek i ukladow..pozdro
    • xk Pesa? Przecież to się popsuje przed startem! 31.12.05, 12:27
      vide: przykład nowych wagonów dla WKD

pozdr
    • Gość: elektromonter Bombardier to też Polska firma /pracuje tam IP: *.Koszarowa.ip.WRO.Korbank.PL 31.12.05, 13:41
      Bombardier to też Polska firma to była Panstwowa Fabryka Wagonów PA-FA-WAG
      WROCŁAW , zatrudnia polaków ma siedzibę w Polsce i sprzedaje prawie 100% swoich
      produktów za granicą m.in. wagony do TGV i niemieckich pociągów tego typu jak i
      tramwaje berlińskie powstają właśnie we WROCŁAWIU
      • Gość: wd Re: Bombardier to też Polska firma /pracuje tam IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.05, 15:06
        Lecz sie czlowieku.
      • Gość: kaczor Re: Bombardier to też Polska firma /pracuje tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:45
        ...i dymać twój wrocław elektromonter
    • metron1 Tabor KM 01.01.06, 01:47
      No tak Przewozy Regionalne podobno niedochodowe zadłużone niedofinansowane
      potrafią zamówić nowy tabor spełniający jakieś normy europejskie A nasze
      finansowane z samorządu Koleje Mazowieckie które są podobno w doskonałej
      sytuacji finansowej od początku swojego powstania nie mogą nawet rozstrzygnąć
      przetargu na zakup jakieś nowego taboru Przez całe 2 lata zmodernizowano 2
      słownie dwie jednostki podmiejskie chociaz nawet w tych po modernizacji są
      pozostawione największe wady
      KM cierpiąc na braki taboru zafundowały swoim pasażerom warunki podrózy rodem z
      Indi czyli podróż w olbrzymim tłoku pasażerowie jadą sciśnięci jak śledzie w
      beczce Po artukułach w prasie KM zdecydowały sie na wypozyczenie ponad 20
      letnich wagonów piętrowych i kupiły 2 jednostki EW60 wycofane już z
      ekslploatacji oraz 20 autobusów szynowych w tym samym wieku
      Kiedy pasażerowie KM pojadą wreszcie nowymi składami a nie archaicznymi
      pamiętającymi lata 30 XX wieku trupami
      • kapitan.kirk Wszystko to się zgadza 05.01.06, 13:52
        Poza kilkoma drobiazgami:

1.) Jako, że Koleje Mazowieckie powstały w II połowie roku 2004, to nijak nie
        mogły czegoś nie zmodernizować "przez całe dwa lata". Dla ścisłości
        zmodernizowały nie 2, tylko 11 pociągów, zaś do końca I kwartału ma być ich w
        sumie 40, czyli blisko 1/4 posiadanego taboru. Daj Boże Przewozom Regionalnym
        kiedykolwiek chociaż zbliżyć się do takiego odsetka.
        2.) Wytykanie KM, że przez 1,5 roku nie zakupiły nowego taboru jest o tyle
        kuriozalne, że PR nie zdołało tego dokonac od 13 lat i gdyby nie liczne w
        ostatnich latach prezenty od samorządów wojewódzkich, to w ogóle nowego taboru
        by nie miały. Także nowe pociągi o których mowa w artykule zafunduje PR budżet
        państwa, bo firmy jak na razie nie stać nawet na umycie okien w już posiadanych.
        3.) Pasażerowie KM jeżdżą często w tłoku, ponieważ spółka, wykonując 60%
        wszystkich przewozów podmiejskich w skali kraju dysponuje zaledwie 184 ezt (na
        ok. tysiąc użytkowanych przez PKP). Aby jeszcze bardziej uwidocznić
        "nieudolność" KM, Przewozy Regionalne zabrały jej od grudnia połowę
        wynajmowanych dotąd pociągów (i oczywiście odstawiły na bocznice, bo też co niby
        miałyby z nimi zrobić). w ten sposób PR rozpoczęły heroiczny bój konkurencyjny
        ze spółką w której same mają połowę udziałów, co w języku medycznym wypadałoby
        okreslić jako objaw schizofrenii.
        4.) Wytykanie wieku wypożyczonych wagonów piętrowych jest dość zabawne,
        zważywszy że KM wypożyczyły je właśnie od Przewozów Regionalnych.
        5.) Zakupione w Gdyni EW60 są najmłodszymi "pełnowymiarowymi" ezt w Polsce.
        Wyprodukowano je w 1993 roku i są w związku z tym nowsze od każdego pociągu
        będącego własnością PR.
        6.) Zakupione szynobusy (nie jest ich skądinąd 20) są po gruntownej modernizacji
        i stoją na znacznie wyższym poziomie technicznym niż krajowe pociągi (z
        wyjątkiem tych z najnowszej produkcji, kilkanaście razy droższych od używanych).
        7.) Najstarszy pociąg KM został wyprodukowany w 1977 r. (większość w latach
        osiemdziesiątych), w związku z tym nijak nie może pamiętać lat 30. XX wieku.

Pozdrawiam
        • metron1 Re: Wszystko to się zgadza 17.01.06, 01:45
          No tak ale pisząc lata 30 XX wieku miałem na myśli rozwiązania techniczne które
          do tej pory są stoswane w EZT Właśnie idea tych pociągów sięga lat 30
          Mnie cały czas ciekawi jedno bo co powołano taką spółkę jak KM nie zapewniając
          jej wystarczającej ilosci taboru Zrsztą wystarczyło że PR zabrały KM kilka
          jednostek a pasażerowie zaczęli jeżdzić jak w Indiach
          • kapitan.kirk Re: Wszystko to się zgadza 02.02.06, 14:10
            Idea samochodu sięga XVIII wieku i też nic z tego nie wynika. Siostrzane ezt
            typu EW55 i EN57 zostały opracowane w latach 50., częściowo z wykorzystaniem
            doświadczeń z eksploatacji ezt importowanych w latach 40./50. ze Szwecji i NRD,
            ale bez jakichś bezpośrednich naśladownictw - choć istotnie część elektryczna
            oparto częściwo na planach zakupionych za granicą.
    • Gość: krakus Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.06, 08:41
      Szynobusy bf PESA są rewelacyjne! Jechałem nim kilka dni temu i resorowanie
      jest w nim w porównaniu do klasycznego pociągu znakomite! Nadto jest
      niskopodłogowy, posiada ciekawą aranżację wnętrza, duże panoramiczne okna,
      cichą pracę silników itp. Wyróżnia się bardzo nowoczesną i samolotową niemal
      sylwetką. Nie reklamuję szynobusa z PESA, bo mam jakiś biznes do tej firmy.
      Gotów jestem wychwalać produkt każdej innej firmy, jeżeli są tak udane jak te
      szynobusy!
    • Gość: Pasażer Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.elb.vectranet.pl 01.01.06, 10:26
      A ja chcę dobrych i częstych połączeń na trasie między moim miejscem
      zamieszkania [Elbląg] a stolicą mojego województwa [Olsztyn]. A reszta ch..j
      mnie obchodzi.
    • Gość: ET41-101 Stare wieści... IP: *.kolnet.com.pl / *.kolnet.com.pl 01.01.06, 10:26
      Ale stare te wiadomości... Co autor nie miał już o czym pisać?
    • Gość: 37.gora.01.02 Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 11:50
      Kochani dlaczego PKP firma panstwowa kupuje za nasze podatki pocigi i pusca je
      tylko z Lodzi do Warszawy.Potem sie pisze,ze w W-wie zyje sie lepiej,wiecej
      zarabia,latwiej o prace itp.Proponuje robic to co u nas sie robi.Nie lubimy
      warszwian/nie mylic z warszawiakami/Nawet byly Prez.W-wy nakazal aby do
      przetargow na roboty w W-wie brac tylko firmy z Warszawy.

• wij.paszczak Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg 01.01.06, 14:16
        Teoria spisku...
        Wij też ją wyznaje:;))))
    • Gość: konstruktor Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:12
      Najistotniejsza była cena.

Już widzę, jak PESA składa teraz pociąg z najtańszych materiałów. Wiem dobrze
      jak to wygląda, niejeden taki zakład już widziałem.
      Cóż, niestety w obecnych czasach liczy się tylko "byle tanio" a o jakości już
      daaaawno wszyscy zapomnieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka