Gość: mikro_klik IP: *.lodz.dialog.net.pl 30.12.05, 22:18 Łódź rules:)może wreszcie na myśl o wejściu do pociągu nie będzie mnie rzucać... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gromax Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.gl.digi.pl 30.12.05, 23:12 > Zaoferowała ona zdecydowanie najniższą cenę oraz najlepsze parametry > techniczne i projektowe albo mi się w oczach mieni, albo ten przetarg był ustawiony (i too właśnie zostało powiedziane publicznie) albo.. ktoś nie bardzo się zna na rzeczy. Jeszcze nigdy się nie spotkałem z tym, ze pełnowartościowy produkt jest najtańszy. to jest po prostu niemożliwe Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Co to znaczy "przetarg" na dodatkowe 4 sklady? 30.12.05, 23:27 Przeciez rzecz oczywista, ze musi to byc produkt tego samego producenta z powodu logistycznych jak service czy szkolenie personalu i itd. Oglaszanie w tym przypadku dodatkowego przetargu byloby nielogiczne, bez sensu i szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: Co to znaczy "przetarg" na dodatkowe 4 sklady IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 15:33 A niby czemu??? Na kolei jeżdżą składy wielu producentów, podobnie jak różne są autobusy, tramwaje, nawet wagony metra - i nikomu to jakoś specjalnie nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwas Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 31.12.05, 19:56 Pociągi PESY jezdza w świętokrzyskiem. Sa fatalne. Co chwila w remoncie bo lubia sobie ot tak stanac w szczerym polu. Sa ponadto bardzo wrazliwe na skoki napiecia. Jezeli producent ich nie dopracuje to niewiele pozytku z nich bedzie miala łodz Odpowiedz Link Zgłoś
tomaseusz Kolejowa odmiana Polactwa 30.12.05, 23:23 fajnie, tylko dlaczego dopiero teraz i to raptem kilka sztuk.. Dobrze chociaż, że o tym wspomniano...Cieszę się. To chyba ta choroba, polactwo - nic się nie chce, nic się nie robi, jesteśmy z tyłu za wszystkimi,a jak się coś robi to minimum i często niechlujnie. Zwłaszcza, że nasze pociągi to swoista tragedia - chyba tylko polskie drogi są w gorszym stanie (no i służba zdrowia)... A wiecie ile można by zrobić zamiast dawać górnikom 90 mld! Szczęśliwego Nowego Roku, pozdrawiam Łódź.. Odpowiedz Link Zgłoś
fritz.fritz Re: Kolejowa odmiana Polactwa 30.12.05, 23:28 Co za nonsensowny email Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktoś Re: Kolejowa odmiana Polactwa IP: *.czechowice.net.pl / *.czechowice.net.pl 31.12.05, 01:25 kur.., ale jak by wygrała zagraniczna firma to też byś pluł się po brodzie. Ja perdziele, to właśnie dla mnie jest to "polactwo". Co by się nie działo, to jest źle. A ja się ciesze, że to właśnie polska firma dostarcy ten tabor dla PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zntk Re: Kolejowa odmiana Polactwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:15 NEWAG to też przecież polska firma. Miałem okazję oglądać pewien projekt pociagu. Naprawdę imponujący, tylko problem taki, że nie był zrobiony z byleczego, bo NEWAG bierze pod uwagę jakość, co jak widać w artykule powoduje to, że mają wyższą cenę. Stare powiedzenie mówi: ZA JAKOŚĆ TRZEBA ZAPŁACIĆ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Kolejowa odmiana Polactwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:43 kolejny przetarg w którym wygrał najtańszy projek - ciekawe tylko co sie zrobi za zaoszczedzone pieniążki (może nowa służbowa gablota dla pajaca z urzędu)! z oszczedzaniem trzeba uważać bo kto za bardzo oszczędza płaci podwójnie (a mimo wszystko ciesz sie ze wygrała polska firma) Odpowiedz Link Zgłoś
parob oby mogły jeszcze rozpędzić się do tych 160km, bo 31.12.05, 00:23 PLK remontuje mniej wiecej tak,że co 30 km torów z max. 100-120 km/h są odcinki z max. 40km, a 160km/h występuje sladowo.więc nawet najszybsze pociągi nie zmienią czasu podróży jesli nie zaczną modernizować linii z wiekszym sensem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Kaczka p. Buja IP: *.compi.net.pl / *.compi.net.pl 31.12.05, 06:06 Redaktor Buj odgrzewa informacje znane już i publikowane dwa tygodnie temu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NBydgoszczak Re: Kaczka p. Buja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.05, 17:03 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bydgoszczak Re: Kaczka p. Buja IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 31.12.05, 17:04 Święta prawda.Wystarczy ajrzeć do bydgoskiej GW lub innych tamtejszych dzienników. A PESA robi naprawdę dobre wagony szynobusy itd. COŚ O TYM WIEDZĄ NASI WSCHODNI SĄSIEDZI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BARTOSZSZSZ Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.05, 10:42 i brawo!!!Tylko sie cieszyc ze Polska firma tak dobrze sobie radzi-to nie pierwszy tak duzy przetarg wygrany przez bydgoska PESA:)tylko sie cieszyc a nie dopatrywac sie znowu jakichs machlojek i ukladow..pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
xk Pesa? Przecież to się popsuje przed startem! 31.12.05, 12:27 vide: przykład nowych wagonów dla WKD pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elektromonter Bombardier to też Polska firma /pracuje tam IP: *.Koszarowa.ip.WRO.Korbank.PL 31.12.05, 13:41 Bombardier to też Polska firma to była Panstwowa Fabryka Wagonów PA-FA-WAG WROCŁAW , zatrudnia polaków ma siedzibę w Polsce i sprzedaje prawie 100% swoich produktów za granicą m.in. wagony do TGV i niemieckich pociągów tego typu jak i tramwaje berlińskie powstają właśnie we WROCŁAWIU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wd Re: Bombardier to też Polska firma /pracuje tam IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 31.12.05, 15:06 Lecz sie czlowieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Bombardier to też Polska firma /pracuje tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.06, 01:45 ...i dymać twój wrocław elektromonter Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Tabor KM 01.01.06, 01:47 No tak Przewozy Regionalne podobno niedochodowe zadłużone niedofinansowane potrafią zamówić nowy tabor spełniający jakieś normy europejskie A nasze finansowane z samorządu Koleje Mazowieckie które są podobno w doskonałej sytuacji finansowej od początku swojego powstania nie mogą nawet rozstrzygnąć przetargu na zakup jakieś nowego taboru Przez całe 2 lata zmodernizowano 2 słownie dwie jednostki podmiejskie chociaz nawet w tych po modernizacji są pozostawione największe wady KM cierpiąc na braki taboru zafundowały swoim pasażerom warunki podrózy rodem z Indi czyli podróż w olbrzymim tłoku pasażerowie jadą sciśnięci jak śledzie w beczce Po artukułach w prasie KM zdecydowały sie na wypozyczenie ponad 20 letnich wagonów piętrowych i kupiły 2 jednostki EW60 wycofane już z ekslploatacji oraz 20 autobusów szynowych w tym samym wieku Kiedy pasażerowie KM pojadą wreszcie nowymi składami a nie archaicznymi pamiętającymi lata 30 XX wieku trupami Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Wszystko to się zgadza 05.01.06, 13:52 Poza kilkoma drobiazgami: 1.) Jako, że Koleje Mazowieckie powstały w II połowie roku 2004, to nijak nie mogły czegoś nie zmodernizować "przez całe dwa lata". Dla ścisłości zmodernizowały nie 2, tylko 11 pociągów, zaś do końca I kwartału ma być ich w sumie 40, czyli blisko 1/4 posiadanego taboru. Daj Boże Przewozom Regionalnym kiedykolwiek chociaż zbliżyć się do takiego odsetka. 2.) Wytykanie KM, że przez 1,5 roku nie zakupiły nowego taboru jest o tyle kuriozalne, że PR nie zdołało tego dokonac od 13 lat i gdyby nie liczne w ostatnich latach prezenty od samorządów wojewódzkich, to w ogóle nowego taboru by nie miały. Także nowe pociągi o których mowa w artykule zafunduje PR budżet państwa, bo firmy jak na razie nie stać nawet na umycie okien w już posiadanych. 3.) Pasażerowie KM jeżdżą często w tłoku, ponieważ spółka, wykonując 60% wszystkich przewozów podmiejskich w skali kraju dysponuje zaledwie 184 ezt (na ok. tysiąc użytkowanych przez PKP). Aby jeszcze bardziej uwidocznić "nieudolność" KM, Przewozy Regionalne zabrały jej od grudnia połowę wynajmowanych dotąd pociągów (i oczywiście odstawiły na bocznice, bo też co niby miałyby z nimi zrobić). w ten sposób PR rozpoczęły heroiczny bój konkurencyjny ze spółką w której same mają połowę udziałów, co w języku medycznym wypadałoby okreslić jako objaw schizofrenii. 4.) Wytykanie wieku wypożyczonych wagonów piętrowych jest dość zabawne, zważywszy że KM wypożyczyły je właśnie od Przewozów Regionalnych. 5.) Zakupione w Gdyni EW60 są najmłodszymi "pełnowymiarowymi" ezt w Polsce. Wyprodukowano je w 1993 roku i są w związku z tym nowsze od każdego pociągu będącego własnością PR. 6.) Zakupione szynobusy (nie jest ich skądinąd 20) są po gruntownej modernizacji i stoją na znacznie wyższym poziomie technicznym niż krajowe pociągi (z wyjątkiem tych z najnowszej produkcji, kilkanaście razy droższych od używanych). 7.) Najstarszy pociąg KM został wyprodukowany w 1977 r. (większość w latach osiemdziesiątych), w związku z tym nijak nie może pamiętać lat 30. XX wieku. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
metron1 Re: Wszystko to się zgadza 17.01.06, 01:45 No tak ale pisząc lata 30 XX wieku miałem na myśli rozwiązania techniczne które do tej pory są stoswane w EZT Właśnie idea tych pociągów sięga lat 30 Mnie cały czas ciekawi jedno bo co powołano taką spółkę jak KM nie zapewniając jej wystarczającej ilosci taboru Zrsztą wystarczyło że PR zabrały KM kilka jednostek a pasażerowie zaczęli jeżdzić jak w Indiach Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: Wszystko to się zgadza 02.02.06, 14:10 Idea samochodu sięga XVIII wieku i też nic z tego nie wynika. Siostrzane ezt typu EW55 i EN57 zostały opracowane w latach 50., częściowo z wykorzystaniem doświadczeń z eksploatacji ezt importowanych w latach 40./50. ze Szwecji i NRD, ale bez jakichś bezpośrednich naśladownictw - choć istotnie część elektryczna oparto częściwo na planach zakupionych za granicą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krakus Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.biezanow.sdi.tpnet.pl 01.01.06, 08:41 Szynobusy bf PESA są rewelacyjne! Jechałem nim kilka dni temu i resorowanie jest w nim w porównaniu do klasycznego pociągu znakomite! Nadto jest niskopodłogowy, posiada ciekawą aranżację wnętrza, duże panoramiczne okna, cichą pracę silników itp. Wyróżnia się bardzo nowoczesną i samolotową niemal sylwetką. Nie reklamuję szynobusa z PESA, bo mam jakiś biznes do tej firmy. Gotów jestem wychwalać produkt każdej innej firmy, jeżeli są tak udane jak te szynobusy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.elb.vectranet.pl 01.01.06, 10:26 A ja chcę dobrych i częstych połączeń na trasie między moim miejscem zamieszkania [Elbląg] a stolicą mojego województwa [Olsztyn]. A reszta ch..j mnie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ET41-101 Stare wieści... IP: *.kolnet.com.pl / *.kolnet.com.pl 01.01.06, 10:26 Ale stare te wiadomości... Co autor nie miał już o czym pisać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 37.gora.01.02 Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 11:50 Kochani dlaczego PKP firma panstwowa kupuje za nasze podatki pocigi i pusca je tylko z Lodzi do Warszawy.Potem sie pisze,ze w W-wie zyje sie lepiej,wiecej zarabia,latwiej o prace itp.Proponuje robic to co u nas sie robi.Nie lubimy warszwian/nie mylic z warszawiakami/Nawet byly Prez.W-wy nakazal aby do przetargow na roboty w W-wie brac tylko firmy z Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
wij.paszczak Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg 01.01.06, 14:16 Teoria spisku... Wij też ją wyznaje:;)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstruktor Re: Przetarg na nowe pociągi regionalne rozstrzyg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.01.06, 21:12 Najistotniejsza była cena. Już widzę, jak PESA składa teraz pociąg z najtańszych materiałów. Wiem dobrze jak to wygląda, niejeden taki zakład już widziałem. Cóż, niestety w obecnych czasach liczy się tylko "byle tanio" a o jakości już daaaawno wszyscy zapomnieli. Odpowiedz Link Zgłoś