Dodaj do ulubionych

Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 do...

• Gość: pal kulczyk dość napsuł IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.06, 08:28
      Kulczyk dosyć już w Polsce napsuł. Zbudowana dotąd przez niego autostrada zaraz
      będzie do remontu (zamiast 30 cm podkładu dali 15 cm - lada chwila zacznie się
      sypać). Jako "pośrednik" kosztem Skarbu Państwa (nas wszystkich) zarobił na
      prywatyzacji m.in. Browarów Poznańskich i TPSA. Jednocześnie doprowadził do
      tego,że ceny usług telekomunikacyjnych w RP są jedne z najwyższych na świecie.
      Niewiele brakowało, aby wespół z innymi agentami - Jankielewiczem, Modeckim,
      Kuna, Zaglem, sprzedał Rosjanom PKN Orlen.

Kulczyk powinien budować autostrady, ale w brygadzie ZK Wronki, nosząc cement
      na plecach...
    • Gość: Dominik Obecne autostrady wystarczą PiSowi do zdjęć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 08:33
      PiSowi Autostrady są potrzebne by o nich mówić a nie po nich jeździć. Można też
      jak Marcinkiewicz robić sobie na nich zdjęcia i klipy. Teraz trzeba znaleźć 300
      kolesiów do obsadzenia stanowisk w drogownictwie a potem się pomyśli o drogach.
    • Gość: lolek Autostrady kulczyka to LIPA!!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.03.06, 08:51
      chcialem tylko przypomniec inne artukuly gazety w ktorych bylo opisane jak to kulczyk buduje najdrozej w polsce autostrady. prawie razy drozej niz w przetargach panstwowych!!!! w dodatku buduje tansza i gorsza technologia!!! niektorzy twierdzili ze taka technologia wogole nie powinna byc uzywana bo nie spelnia zadnych norm!!! po co komus takioemu dawac kolejne gwarancje i koncesje???!!! moze lepiej zeby autostrady byly budowane przez panstwo??? moim zadniem za pare lat okaze sie ze kulczyk nie splaca zadnych kredytow oglosi niewyplacalnosc a wszystkie dlugi przejmie skarb panstwa....
    • Gość: lolek kulczy to stary KOMUCH!!!!!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.03.06, 08:54
      ...i zle mu sie bedzie teraz dzialo gdy jego przyjaciele z z SLD nie beda mu dawac wszystkich kontraktow. SLD t o jedna wielka MAFIA !!!!!
    • Gość: dam się wydymać dam się wydymać IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 09:03
      poruszając się w Polsce autostradą i jadąc do rodzinnego miasta 3 godziny w
      komforcie zamiast 5 godzin ze śmiercią na ramieniu jakoś przeżyję fakt, że
      zarabia na mnie ten czy inny cwaniaczek, dymający państwo i mnie.

Prawdę powiedziawszy jestem na tyle zdesperowany, że dam się wydymać Kulczykowi
      czy innemu, byle by te autostrady były. Oczywiście autostrady dobre, nie z za
      cienką papą (Konin - Stryków), trwająymi półtorej roku remontami (Chrzanów -
      Balice) czy za cienką nawierzchnią (Września - Poznań).
      • Gość: znawca Re: dam się wydymać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:27
        Gość portalu: dam się wydymać napisał(a):

> dam się wydymać Kulczykowi
        >
        > czy innemu

Zawsze można otwarcie napisać: "Jestem gejem". Po co w to mieszać autostrady i
        jakieś osoby trzecie?
    • Gość: wrocław Śmieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:13
      Dlaczego rząd nie da poręczenia mojej firmie
      może wybudowałbym autostradę ,fajnie chłopaki mają , kasa sama leci na konto,
      pan kulczyk nieco się przyzwyczaił, jak kolesie były było fajnie ,szkoda takich
      czasów
      teraz gospodarka rynkowa nie ma komu w łap.ę
      pozdrawiam
    • rychu501 Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 10.03.06, 09:43
      Pracuję w dużym zakładzie (ponad 3tys.osób) w którym większościowy udział ma
      skarb państwa (51%), i nigdy nie chciałbym pracować w prywatnej
      spółce.Doskonały przykład mamy z pobliską fabryką żelatyny.Syn który w tej
      chwili przebywa i pracjue w Londynie doświadczył prace u prywaciarzy i w
      państwowej firmie (poczta brytyjska) i mówi ,że nie ma porównania w zarobkach i
      przywilejach socjalnych. Bardzo sobie chwali teraz pracę i atmosferę wśród
      załogi (90%to anglicy).
      A nie tak dawno usłyszałem wiadomość i myślałem,że się przesłyszałem, chodzi o
      to że ze skarbu państwa idą olbrzymie dopłaty do przejazdu ciężarówek właśnie
      prywatnymi autostradami w Polsce.
    • Gość: polak kulczyk z kwachem i millerem na Kube... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:46
      kulczyk niech buduje autostrady razem z kwachem i millerem i reszta tej
      komunistycznej swoloczy w korei polnocznej albo na kubie - towarzysz
      towarzyszom... :-)
      • Gość: wiarus Re: kulczyk z kwachem i millerem na Kube... IP: *.server.ntli.net 10.03.06, 10:08
        Kulczyk wraz ze swoimi towarzyszami z bylej PZPR powinni byc pociagnieci do
        odpowiedzialnosci za wszystkie przekrety ktore zrobili.
        Oni wszyscy powinni wyladowac w wiezieniu
    • Gość: amar| EEtam IP: *.wroclaw.mm.pl 10.03.06, 10:09
      Ja nie rozumiem co sie czepiacie Kulczyka, na jego miejscu tez bym probowal
      nabijac do kieszonki jak najwiecej, to chyba oczywiste ze prywatny
      przedsiebiorca chce zarobic?? Jedyne to co mnie wkur... to, to jak w polsce
      bierze sie za budowe drog, ja nie rozumiem czy my jestesmy jakos umyslowo
      skrzywdzeni czy SLD PiS PO maja jakies urazy z dziecinstwa, bo kto by nie
      rzadzil a chyba rzadzili nami prawica i lewica to gowno zrobili dla drog, tylko
      jakies tam sluzby spec sluzby wassermannny millery a ja mam i w dupie i uwazam
      ze sa idiotami(sluchajac ich wystapien), niech sie wezna za rzadzenie krajem,
      gospodarke autosstrady i inne rzeczy wazne dla mnie i chyba wiekszosci z nas..
      mam taka cicha nadzieje ze kiedys te wszystkie patisony wymra i moze mlodzi
      ludzie jakos dojda do wladzy oby byli ciut inteligetniejsi.. A sam jak mi w
      zyciu nie wyjdze moze zostane politykiem, oby nie!!
    • Gość: jan Janusz Kulczyk IP: 212.191.80.* 10.03.06, 10:29
      Ciekawy jestem od kiedy to on Janusz, zawsze myslalem ze Jan ale moze sie myle bo przeciez nie smialbym zarzucic GW niekompetencji....
    • Gość: xXx Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: 212.160.172.* 10.03.06, 11:09
      No tak - jak zawsze nei możemy mieć dróg bo nie ma jakiegoś studium - i tak
      będzie w tym zaścianku do 22 wieku
    • homosexualista2 I bardzo dobrze Kulczyk Złodziej niech spada 10.03.06, 11:34
    • moheras AW chce budowac za panstwowe pieniadze 10.03.06, 11:43
      bedzie inwestowac z rekompensat za ciezarowki i jeszcze chce dodatkowo
      panstwowa kase. Z kulczykiem to prokurator powinien porozmawiac a nie rzad
    • 4krzych1 no Kulczyk "zaoszczędził" połowę asfaltu... 10.03.06, 12:09
      z odcinka do Konina, więc ma z czego budować na zachód od Poznania!!! Q...rwa
      żeś mać!!! A "niezależne media, jak GW", jak najbardziej popierają oszczędność i
      inicjatywę "wielkiego polaka". Jaka jest granica skurw... wa w polskim biznesie
      i w polskich mediach????
    • m_dubel Ze złodziejami sie nie dyskutuje, tylko aresztuje 10.03.06, 12:44
      Drogi w Polsce były i będą państwowe, bo są to narzędzia wyższej użyteczności
      publicznej. Pieniądze na ich budowę czerpać należy z podatku drogowego który
      zawarty jest w cenie paliwa i płaci go każdy użytkownik dróg. Dziś niestety
      zyski i profity zagarnia złodziej Jan Kulczyk, który w dziwnych i jak do tej
      pory nie wyjaśnionych okolicznościach, jest współwłaścicielem Autostrady, PKN
      ORLEN, Kredyt Banku i WARTY SA, a także Browarów Poznańskiego i Tyskiego. To w
      jaki sposób wszedł w posiadanie tych że dóbr to sprawa dla Sądu Najwyższego , a
      może nawet dla Trybunału Stanu.
      Panie Kulczyk, grabież Majątku Narodowego nie ujdzie panu płazem, i zgodnie z
      prawem majątek zdobyty w wyniku przestępstwa zostanie skonfiskowany na rzecz
      Skarbu Państwa. No ale pan przecież taki rzutki i genialny biznesmen poradzi
      sobie na zagranicznych rynkach finansowych, bo aresztować pana nie zamierzam po
      prostu puszczę pana wolno, tyle tylko że z zasiłkiem dla bezrobotnych jako
      jedyne pana wynagrodzenie.
    • Gość: egeszege Nie no, ludzie żenada i śmiech na sali IP: 62.29.160.* 10.03.06, 12:45
      Ludzie, z takim podejściem to wy nigdy nie będziecie jeździć po porządnych
      atostradach, ponieważ nie macie pojęcia na jakich zasadach działa prawo oraz
      wolny rynek. Tyle psioczenia na Kulczyka i jego przekręty. No i co z tego?
      Uświadomcie sobie moi mili, że ten pan jest przede wszystkim BIZNESMENEM. A
      rzeczą normalną w świecie biznesu jest, że od każdego klienta należy wyciągnąć
      jak najwięcej kasy jak najmniejszym kosztem, i jak najlepiej przy tym chroniąc
      swój tyłek. Tak robią banki, fabryki, instytucje ubezpieczeniowe i inne. Więc
      jeżeli Kulczyk podpisał umowę na budowę autostrady, która po roku jest
      dziurawa, która jest mega droga i ogólnie do dupy, a nie ponosi za to prawnej
      odpowiedzialności, to trzeba zastanowić się nad jedną rzeczą. Mianowicie, kto
      do cholery podpisał z tym facetem kontrakt na budowę drogi z materiałów
      tandetnych, bez klauzul napraw gwarancyjnych, bez kar, bez ustalenia spójnego i
      dobrego systemu pobierania opłat. Jeżeli strona rządowa jest na tyle głupia,
      żeby dać się zrobić w człona takim ludziom jak Kulczyk, to trzeba mieć
      pretensje tylko i wyłącznie do niej!!! Jeżeli nie podpiszą z Kulczykiem to i
      tak znajdzie się jakiś biznesmen, który wydyma państwo w ten sam sposób. Bo
      takie są zasady rynkowe i nikt tego nie zmieni. Jeżeli zbyt korzystna umowa
      została podpisana za łapówki, to też wina rządzących, że zatrudniają takich
      urzędników. Idąc dalej tym tropem, wina rządzących to wina społeczeństwa, które
      je wybrało. Społeczeństwa, które woli słuchać o komisjach ds. wolności mediów,
      prawdy i sprawiedliwości, Balcerowiczu itd. i które nie patrzy na kompetencje
      polityków, tylko na to jak dobrze potrafią psioczyć na opozycję.
      Jeżeli ludzie nie mają pojęcia o prawdziwych przyczynach tej durnej sytuacji,
      to nie miejcie pretensji do Kulczyka, że nie ma dróg w Polsce. Miejcie
      pretensje przede wszystkim do siebie.
    • Gość: stai Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.d.ae.katowice.pl 10.03.06, 13:05
      Co by tu nie gadać, to budowanie autostrad w Polsce w tzw. systemie koncesyjnym
      to niewypał - budowano mało, drogo a przy tym byle jak (vide kulczykowski
      cienki asfalt na a2), budowano z udziałem lub gwarancją państwowych srodków a
      opłaty pozwalano pobierać koncesjonariuszom - w dodatku okazały się raczej
      wygórowane jak na standard dróg (vide a4 kato-krak).
      .
      Może więc warto spróbować inaczej?
    • crazy Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 10.03.06, 13:32
      Boże, w tym kraju jest wszystko popier....one, prywatny inwestor będzie budował
      jak mu Państwo da kasę (poręczenie) Tak to i ja bym potrafił....

...no tak, ja się nie nazywam Dr K.

Crazy
      • Gość: giles Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: 160.44.72.* 10.03.06, 15:44
        mylisz sie. modele, w ktorych prywatny inwestor buduje a potem przez 30 czy
        wiecej lat utrzymuje odcinek autostrady i panstwo mu za to placi sa na swiecie
        jak najbardziej en vouge (np. uk, norwegia, wegry, a od niedawna austria i
        holandia) oczywiscie operator ma tylko wtedy prawo do oplat, jesli droga
        odowiada uzgodnionemu standardowi (service level agreement).
    • Gość: 4krzych1 wynika z tego, że ten rząd "nie jest taki głupi" IP: *.aster.pl 10.03.06, 14:13
      • Gość: Boom Kulczyk juz dosyc oskubal Polakow... IP: 210.84.48.* 10.03.06, 14:21
        Wykorzystal monopol w telekomunikacji, teraz chce sciagac haracz nastepny
        monopol na autostrady i do tego maja jeszcze doplacic podatnicy... Niby z
        jakiej racji?
    • Gość: Jurek Przeprowadzic uczciwy konkurs, zlodziei wykluczyc IP: *.hsd1.ma.comcast.net 10.03.06, 14:56
    • Gość: giles po pierwsze jawnosc i konkurencja!!! IP: 160.44.72.* 10.03.06, 15:18
      w budzecie panstwa nie ma pieniedzy na budowe autostrad systemem
      konwencjonalnym, wiec moim zdaniem jest oczywistoscia, ze albo autostrady beda
      budowac i utrzymywac prywatne konsorcja, albo jeszcze dlugo na nie poczekamy.

nie zmienia to faktu, ze w pl wytworzyl sie w przeszlosci jakis przedziwny
      rodzaj partnerstwa publiczno-prywatnego, ktory z idea ppp nie ma wiele
      wspolnego. otoz ministerstwo infrastruktury nie czekajac na domkniecie
      finansowe projektow rozdzielilo koncesje na poszczegolne odcinki
      autostrad !!!!! oczywiscie wtedy okazalo sie, ze wynegocjowango podzialu ryzyk
      nie akceptuja banki, ktore mialy projekty sfinansowac. zamiast odwolac przetarg
      (tak zrobil np. calkiem niedawno niemiecki bmvbw, kiedy w trakcie przetargu na
      twz. f-modell (bot)strehlasundquerung zaden z oferentow nie oddal oferty
      odpowiadajacej wymogom przetargu) i zrezygnowac z bot na rzecz innego modelu,
      np. dbfo, ministerstwo infrastruktury brnelo dalej, renegocjujac (juz "tylko")
      z "preferred bidderem" zapisane w dokumentacji przetargowej warunki realizacji
      projektu. jak wiadomo, z gtc mi negocjowalo 9 lat!!!!! z kulczykiem nieco
      krocej. jaki jest tego rezultat, kazdy widzi: na a 2 autostrada wielkopolska
      kasuje myto w takiej wysokosci, jakby to wlasnie ona ponosila ryzyko ruchu na
      niej. tymczasem to ryzyko wzial na siebie skarb panstwa!!! to jest oczywiscie
      niczym w porownaniu z faktem, ze myto za przejazd ciezarowek operator pobiera
      od ....gddika!!! takie bot a la polonaise:-)))

resumujac: a2 do swiecka tak!! jak najszybciej! ale po uczciwie przeprowadzonym
      przetargu i bez bot a la polonaise oraz poboru myta na bramkach!!! i koniecznie
      z prywatnym inwestorem, choc niekoniecznie kulczykiem!!!

swoja droga nalezaloby zadac pytanie, czy faktu, ze prywatni inwestorzy i ich
      banki nie beda gotowi przejac ryzyka przeplywu ruchu na autostradach, ktore
      mieli zbudowac i utrzymac, nie dalo sie przewidziec. wiele przemawia za tym, ze
      jednak tak. np. wiesc o spektakularnej klesce projektu bot na m1 na wegrzech na
      poczatku lat 90tych, gdzie spolka projektowa uchronilo przed bankructwem
      przejecie przez panstwo, musiala sie rozesc i po polsce. jak widac bez echa:-)))
      slynny byl w tym czasie tez przyklad projektu bot w meksyku, gdzie , podobnie
      jak calkiem niedawno na a2, kierowcy wybierali drogi lokalne zamiast zaplacic,
      w ich mniemaniu, zbyt wysokie myto!!!

czy moze wiec istnial scenariusz, w ktorym z gory zalozono, ze warunki
      przetargu (udzial panstwa w projekcie ogranicza sie do wykupu gruntow) nie
      zostana spelnione i dojdzie do renegocjacji, co skoleii pozwolilo "lepiej"
      poinformowanym konsorcjom tak skalkulowac oferte, ze w przetargu wysunely sie
      na 1. miejsce, a potem juz "w spokoju", majac koncesje w kieszeni,
      wynegocjowaly korzystne dla siebie rozwiazanie z gwarancjami skarbu panstwa.

• Gość: eureka Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.tnt1.cc.awesomenet.net 10.03.06, 15:21
      wreszcie bedzie porzadek....przez kulczyka jest opoznienie 10 lat w
      budowie...oraz podrozenie za budowe 1 km odcinka autostrady z...4mlmn$ do....
      12mln$!!!!!!!!!!!!!!!! zaleb sie mozna chwycic lub kto wie na czym ta polityka
      polega...my placimy za bramki....a tiry nie daja jeszcze profitu???
      • Gość: giles Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: 160.44.72.* 10.03.06, 16:10
        to przeciez nie kulczyk wydal koncesje kulczykowi a mi czy obecnie mtib!!!
        • Gość: maruti Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.bulldogdsl.com 25.03.06, 19:31
          zalezy jak na to spojrzysz... wg niektorych to jednak kulczyk wydal koncesje kulczykowi...
    • Gość: hihot Spokój goje!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:25
      Co sie mieszacie do nie swoich spraw?!
      • Gość: prawie źe debil Re: Spokój goje!!! IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 10.03.06, 19:56
        No no wlaśn1e!@!
        hihiot-TY M.MZDZ

• Gość: pisowa polityka kali ukrasc dobrze, kalemu ukradli zle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:28
      nieto bym popieral kulczyka 44zl za przejaz 150km autostrady 3 kategorii
      • Gość: Edek Kulczyk i Balcerowicz na Księżyc!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:36
        Niech Kulczyk buduje autostrady na Księżycu za finansowym wsparciem
        Balcerowicza! WARA OD ŚWIECKA! Mam przyjaciół w Rzeszy i chciałbym ich od czasu
        do czasu odwiedzić. Kulczykową autostradą to moze moje wnuki by pojechzły. No
        jak nie uda się ich wyeksportować na Księżyc to choć do Gruzji. Balcerek jest
        tam doradcą, dzięki czemu Gruzja kwitnie a ludzie demonstrują na ulicach.
    • Gość: chory Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 18:09
      Niech doktor leczy ludzi albo zwierzęta, a od dróg precz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka