Gość: pal kulczyk dość napsuł IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.03.06, 08:28 Kulczyk dosyć już w Polsce napsuł. Zbudowana dotąd przez niego autostrada zaraz będzie do remontu (zamiast 30 cm podkładu dali 15 cm - lada chwila zacznie się sypać). Jako "pośrednik" kosztem Skarbu Państwa (nas wszystkich) zarobił na prywatyzacji m.in. Browarów Poznańskich i TPSA. Jednocześnie doprowadził do tego,że ceny usług telekomunikacyjnych w RP są jedne z najwyższych na świecie. Niewiele brakowało, aby wespół z innymi agentami - Jankielewiczem, Modeckim, Kuna, Zaglem, sprzedał Rosjanom PKN Orlen. Kulczyk powinien budować autostrady, ale w brygadzie ZK Wronki, nosząc cement na plecach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dominik Obecne autostrady wystarczą PiSowi do zdjęć IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 08:33 PiSowi Autostrady są potrzebne by o nich mówić a nie po nich jeździć. Można też jak Marcinkiewicz robić sobie na nich zdjęcia i klipy. Teraz trzeba znaleźć 300 kolesiów do obsadzenia stanowisk w drogownictwie a potem się pomyśli o drogach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Autostrady kulczyka to LIPA!!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.03.06, 08:51 chcialem tylko przypomniec inne artukuly gazety w ktorych bylo opisane jak to kulczyk buduje najdrozej w polsce autostrady. prawie razy drozej niz w przetargach panstwowych!!!! w dodatku buduje tansza i gorsza technologia!!! niektorzy twierdzili ze taka technologia wogole nie powinna byc uzywana bo nie spelnia zadnych norm!!! po co komus takioemu dawac kolejne gwarancje i koncesje???!!! moze lepiej zeby autostrady byly budowane przez panstwo??? moim zadniem za pare lat okaze sie ze kulczyk nie splaca zadnych kredytow oglosi niewyplacalnosc a wszystkie dlugi przejmie skarb panstwa.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek kulczy to stary KOMUCH!!!!!! IP: *.kom / *.os1.kn.pl 10.03.06, 08:54 ...i zle mu sie bedzie teraz dzialo gdy jego przyjaciele z z SLD nie beda mu dawac wszystkich kontraktow. SLD t o jedna wielka MAFIA !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dam się wydymać dam się wydymać IP: *.acn.waw.pl 10.03.06, 09:03 poruszając się w Polsce autostradą i jadąc do rodzinnego miasta 3 godziny w komforcie zamiast 5 godzin ze śmiercią na ramieniu jakoś przeżyję fakt, że zarabia na mnie ten czy inny cwaniaczek, dymający państwo i mnie. Prawdę powiedziawszy jestem na tyle zdesperowany, że dam się wydymać Kulczykowi czy innemu, byle by te autostrady były. Oczywiście autostrady dobre, nie z za cienką papą (Konin - Stryków), trwająymi półtorej roku remontami (Chrzanów - Balice) czy za cienką nawierzchnią (Września - Poznań). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: dam się wydymać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:27 Gość portalu: dam się wydymać napisał(a): > dam się wydymać Kulczykowi > > czy innemu Zawsze można otwarcie napisać: "Jestem gejem". Po co w to mieszać autostrady i jakieś osoby trzecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wrocław Śmieszne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:13 Dlaczego rząd nie da poręczenia mojej firmie może wybudowałbym autostradę ,fajnie chłopaki mają , kasa sama leci na konto, pan kulczyk nieco się przyzwyczaił, jak kolesie były było fajnie ,szkoda takich czasów teraz gospodarka rynkowa nie ma komu w łap.ę pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
rychu501 Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 10.03.06, 09:43 Pracuję w dużym zakładzie (ponad 3tys.osób) w którym większościowy udział ma skarb państwa (51%), i nigdy nie chciałbym pracować w prywatnej spółce.Doskonały przykład mamy z pobliską fabryką żelatyny.Syn który w tej chwili przebywa i pracjue w Londynie doświadczył prace u prywaciarzy i w państwowej firmie (poczta brytyjska) i mówi ,że nie ma porównania w zarobkach i przywilejach socjalnych. Bardzo sobie chwali teraz pracę i atmosferę wśród załogi (90%to anglicy). A nie tak dawno usłyszałem wiadomość i myślałem,że się przesłyszałem, chodzi o to że ze skarbu państwa idą olbrzymie dopłaty do przejazdu ciężarówek właśnie prywatnymi autostradami w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak kulczyk z kwachem i millerem na Kube... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 09:46 kulczyk niech buduje autostrady razem z kwachem i millerem i reszta tej komunistycznej swoloczy w korei polnocznej albo na kubie - towarzysz towarzyszom... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiarus Re: kulczyk z kwachem i millerem na Kube... IP: *.server.ntli.net 10.03.06, 10:08 Kulczyk wraz ze swoimi towarzyszami z bylej PZPR powinni byc pociagnieci do odpowiedzialnosci za wszystkie przekrety ktore zrobili. Oni wszyscy powinni wyladowac w wiezieniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: amar| EEtam IP: *.wroclaw.mm.pl 10.03.06, 10:09 Ja nie rozumiem co sie czepiacie Kulczyka, na jego miejscu tez bym probowal nabijac do kieszonki jak najwiecej, to chyba oczywiste ze prywatny przedsiebiorca chce zarobic?? Jedyne to co mnie wkur... to, to jak w polsce bierze sie za budowe drog, ja nie rozumiem czy my jestesmy jakos umyslowo skrzywdzeni czy SLD PiS PO maja jakies urazy z dziecinstwa, bo kto by nie rzadzil a chyba rzadzili nami prawica i lewica to gowno zrobili dla drog, tylko jakies tam sluzby spec sluzby wassermannny millery a ja mam i w dupie i uwazam ze sa idiotami(sluchajac ich wystapien), niech sie wezna za rzadzenie krajem, gospodarke autosstrady i inne rzeczy wazne dla mnie i chyba wiekszosci z nas.. mam taka cicha nadzieje ze kiedys te wszystkie patisony wymra i moze mlodzi ludzie jakos dojda do wladzy oby byli ciut inteligetniejsi.. A sam jak mi w zyciu nie wyjdze moze zostane politykiem, oby nie!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Janusz Kulczyk IP: 212.191.80.* 10.03.06, 10:29 Ciekawy jestem od kiedy to on Janusz, zawsze myslalem ze Jan ale moze sie myle bo przeciez nie smialbym zarzucic GW niekompetencji.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xXx Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: 212.160.172.* 10.03.06, 11:09 No tak - jak zawsze nei możemy mieć dróg bo nie ma jakiegoś studium - i tak będzie w tym zaścianku do 22 wieku Odpowiedz Link Zgłoś
moheras AW chce budowac za panstwowe pieniadze 10.03.06, 11:43 bedzie inwestowac z rekompensat za ciezarowki i jeszcze chce dodatkowo panstwowa kase. Z kulczykiem to prokurator powinien porozmawiac a nie rzad Odpowiedz Link Zgłoś
4krzych1 no Kulczyk "zaoszczędził" połowę asfaltu... 10.03.06, 12:09 z odcinka do Konina, więc ma z czego budować na zachód od Poznania!!! Q...rwa żeś mać!!! A "niezależne media, jak GW", jak najbardziej popierają oszczędność i inicjatywę "wielkiego polaka". Jaka jest granica skurw... wa w polskim biznesie i w polskich mediach???? Odpowiedz Link Zgłoś
m_dubel Ze złodziejami sie nie dyskutuje, tylko aresztuje 10.03.06, 12:44 Drogi w Polsce były i będą państwowe, bo są to narzędzia wyższej użyteczności publicznej. Pieniądze na ich budowę czerpać należy z podatku drogowego który zawarty jest w cenie paliwa i płaci go każdy użytkownik dróg. Dziś niestety zyski i profity zagarnia złodziej Jan Kulczyk, który w dziwnych i jak do tej pory nie wyjaśnionych okolicznościach, jest współwłaścicielem Autostrady, PKN ORLEN, Kredyt Banku i WARTY SA, a także Browarów Poznańskiego i Tyskiego. To w jaki sposób wszedł w posiadanie tych że dóbr to sprawa dla Sądu Najwyższego , a może nawet dla Trybunału Stanu. Panie Kulczyk, grabież Majątku Narodowego nie ujdzie panu płazem, i zgodnie z prawem majątek zdobyty w wyniku przestępstwa zostanie skonfiskowany na rzecz Skarbu Państwa. No ale pan przecież taki rzutki i genialny biznesmen poradzi sobie na zagranicznych rynkach finansowych, bo aresztować pana nie zamierzam po prostu puszczę pana wolno, tyle tylko że z zasiłkiem dla bezrobotnych jako jedyne pana wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: egeszege Nie no, ludzie żenada i śmiech na sali IP: 62.29.160.* 10.03.06, 12:45 Ludzie, z takim podejściem to wy nigdy nie będziecie jeździć po porządnych atostradach, ponieważ nie macie pojęcia na jakich zasadach działa prawo oraz wolny rynek. Tyle psioczenia na Kulczyka i jego przekręty. No i co z tego? Uświadomcie sobie moi mili, że ten pan jest przede wszystkim BIZNESMENEM. A rzeczą normalną w świecie biznesu jest, że od każdego klienta należy wyciągnąć jak najwięcej kasy jak najmniejszym kosztem, i jak najlepiej przy tym chroniąc swój tyłek. Tak robią banki, fabryki, instytucje ubezpieczeniowe i inne. Więc jeżeli Kulczyk podpisał umowę na budowę autostrady, która po roku jest dziurawa, która jest mega droga i ogólnie do dupy, a nie ponosi za to prawnej odpowiedzialności, to trzeba zastanowić się nad jedną rzeczą. Mianowicie, kto do cholery podpisał z tym facetem kontrakt na budowę drogi z materiałów tandetnych, bez klauzul napraw gwarancyjnych, bez kar, bez ustalenia spójnego i dobrego systemu pobierania opłat. Jeżeli strona rządowa jest na tyle głupia, żeby dać się zrobić w człona takim ludziom jak Kulczyk, to trzeba mieć pretensje tylko i wyłącznie do niej!!! Jeżeli nie podpiszą z Kulczykiem to i tak znajdzie się jakiś biznesmen, który wydyma państwo w ten sam sposób. Bo takie są zasady rynkowe i nikt tego nie zmieni. Jeżeli zbyt korzystna umowa została podpisana za łapówki, to też wina rządzących, że zatrudniają takich urzędników. Idąc dalej tym tropem, wina rządzących to wina społeczeństwa, które je wybrało. Społeczeństwa, które woli słuchać o komisjach ds. wolności mediów, prawdy i sprawiedliwości, Balcerowiczu itd. i które nie patrzy na kompetencje polityków, tylko na to jak dobrze potrafią psioczyć na opozycję. Jeżeli ludzie nie mają pojęcia o prawdziwych przyczynach tej durnej sytuacji, to nie miejcie pretensji do Kulczyka, że nie ma dróg w Polsce. Miejcie pretensje przede wszystkim do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stai Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.d.ae.katowice.pl 10.03.06, 13:05 Co by tu nie gadać, to budowanie autostrad w Polsce w tzw. systemie koncesyjnym to niewypał - budowano mało, drogo a przy tym byle jak (vide kulczykowski cienki asfalt na a2), budowano z udziałem lub gwarancją państwowych srodków a opłaty pozwalano pobierać koncesjonariuszom - w dodatku okazały się raczej wygórowane jak na standard dróg (vide a4 kato-krak). . Może więc warto spróbować inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
crazy Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 10.03.06, 13:32 Boże, w tym kraju jest wszystko popier....one, prywatny inwestor będzie budował jak mu Państwo da kasę (poręczenie) Tak to i ja bym potrafił.... ...no tak, ja się nie nazywam Dr K. Crazy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giles Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: 160.44.72.* 10.03.06, 15:44 mylisz sie. modele, w ktorych prywatny inwestor buduje a potem przez 30 czy wiecej lat utrzymuje odcinek autostrady i panstwo mu za to placi sa na swiecie jak najbardziej en vouge (np. uk, norwegia, wegry, a od niedawna austria i holandia) oczywiscie operator ma tylko wtedy prawo do oplat, jesli droga odowiada uzgodnionemu standardowi (service level agreement). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4krzych1 wynika z tego, że ten rząd "nie jest taki głupi" IP: *.aster.pl 10.03.06, 14:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boom Kulczyk juz dosyc oskubal Polakow... IP: 210.84.48.* 10.03.06, 14:21 Wykorzystal monopol w telekomunikacji, teraz chce sciagac haracz nastepny monopol na autostrady i do tego maja jeszcze doplacic podatnicy... Niby z jakiej racji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Przeprowadzic uczciwy konkurs, zlodziei wykluczyc IP: *.hsd1.ma.comcast.net 10.03.06, 14:56 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giles po pierwsze jawnosc i konkurencja!!! IP: 160.44.72.* 10.03.06, 15:18 w budzecie panstwa nie ma pieniedzy na budowe autostrad systemem konwencjonalnym, wiec moim zdaniem jest oczywistoscia, ze albo autostrady beda budowac i utrzymywac prywatne konsorcja, albo jeszcze dlugo na nie poczekamy. nie zmienia to faktu, ze w pl wytworzyl sie w przeszlosci jakis przedziwny rodzaj partnerstwa publiczno-prywatnego, ktory z idea ppp nie ma wiele wspolnego. otoz ministerstwo infrastruktury nie czekajac na domkniecie finansowe projektow rozdzielilo koncesje na poszczegolne odcinki autostrad !!!!! oczywiscie wtedy okazalo sie, ze wynegocjowango podzialu ryzyk nie akceptuja banki, ktore mialy projekty sfinansowac. zamiast odwolac przetarg (tak zrobil np. calkiem niedawno niemiecki bmvbw, kiedy w trakcie przetargu na twz. f-modell (bot)strehlasundquerung zaden z oferentow nie oddal oferty odpowiadajacej wymogom przetargu) i zrezygnowac z bot na rzecz innego modelu, np. dbfo, ministerstwo infrastruktury brnelo dalej, renegocjujac (juz "tylko") z "preferred bidderem" zapisane w dokumentacji przetargowej warunki realizacji projektu. jak wiadomo, z gtc mi negocjowalo 9 lat!!!!! z kulczykiem nieco krocej. jaki jest tego rezultat, kazdy widzi: na a 2 autostrada wielkopolska kasuje myto w takiej wysokosci, jakby to wlasnie ona ponosila ryzyko ruchu na niej. tymczasem to ryzyko wzial na siebie skarb panstwa!!! to jest oczywiscie niczym w porownaniu z faktem, ze myto za przejazd ciezarowek operator pobiera od ....gddika!!! takie bot a la polonaise:-))) resumujac: a2 do swiecka tak!! jak najszybciej! ale po uczciwie przeprowadzonym przetargu i bez bot a la polonaise oraz poboru myta na bramkach!!! i koniecznie z prywatnym inwestorem, choc niekoniecznie kulczykiem!!! swoja droga nalezaloby zadac pytanie, czy faktu, ze prywatni inwestorzy i ich banki nie beda gotowi przejac ryzyka przeplywu ruchu na autostradach, ktore mieli zbudowac i utrzymac, nie dalo sie przewidziec. wiele przemawia za tym, ze jednak tak. np. wiesc o spektakularnej klesce projektu bot na m1 na wegrzech na poczatku lat 90tych, gdzie spolka projektowa uchronilo przed bankructwem przejecie przez panstwo, musiala sie rozesc i po polsce. jak widac bez echa:-))) slynny byl w tym czasie tez przyklad projektu bot w meksyku, gdzie , podobnie jak calkiem niedawno na a2, kierowcy wybierali drogi lokalne zamiast zaplacic, w ich mniemaniu, zbyt wysokie myto!!! czy moze wiec istnial scenariusz, w ktorym z gory zalozono, ze warunki przetargu (udzial panstwa w projekcie ogranicza sie do wykupu gruntow) nie zostana spelnione i dojdzie do renegocjacji, co skoleii pozwolilo "lepiej" poinformowanym konsorcjom tak skalkulowac oferte, ze w przetargu wysunely sie na 1. miejsce, a potem juz "w spokoju", majac koncesje w kieszeni, wynegocjowaly korzystne dla siebie rozwiazanie z gwarancjami skarbu panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eureka Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.tnt1.cc.awesomenet.net 10.03.06, 15:21 wreszcie bedzie porzadek....przez kulczyka jest opoznienie 10 lat w budowie...oraz podrozenie za budowe 1 km odcinka autostrady z...4mlmn$ do.... 12mln$!!!!!!!!!!!!!!!! zaleb sie mozna chwycic lub kto wie na czym ta polityka polega...my placimy za bramki....a tiry nie daja jeszcze profitu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giles Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: 160.44.72.* 10.03.06, 16:10 to przeciez nie kulczyk wydal koncesje kulczykowi a mi czy obecnie mtib!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.bulldogdsl.com 25.03.06, 19:31 zalezy jak na to spojrzysz... wg niektorych to jednak kulczyk wydal koncesje kulczykowi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihot Spokój goje!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 16:25 Co sie mieszacie do nie swoich spraw?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawie źe debil Re: Spokój goje!!! IP: *.bel.vectranet.pl / 85.219.140.* 10.03.06, 19:56 No no wlaśn1e!@! hihiot-TY M.MZDZ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pisowa polityka kali ukrasc dobrze, kalemu ukradli zle IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:28 nieto bym popieral kulczyka 44zl za przejaz 150km autostrady 3 kategorii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edek Kulczyk i Balcerowicz na Księżyc!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.06, 17:36 Niech Kulczyk buduje autostrady na Księżycu za finansowym wsparciem Balcerowicza! WARA OD ŚWIECKA! Mam przyjaciół w Rzeszy i chciałbym ich od czasu do czasu odwiedzić. Kulczykową autostradą to moze moje wnuki by pojechzły. No jak nie uda się ich wyeksportować na Księżyc to choć do Gruzji. Balcerek jest tam doradcą, dzięki czemu Gruzja kwitnie a ludzie demonstrują na ulicach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chory Re: Czy polityka wstrzymuje budowę autostrady A2 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.06, 18:09 Niech doktor leczy ludzi albo zwierzęta, a od dróg precz. Odpowiedz Link Zgłoś