Dodaj do ulubionych

Banki zabezpieczają się przed hakerami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 20:35
BUHAHA!

Warto przeczytać, tak żebyście sami nie stracili kasy!
www.parkiet.com/forum/viewtopic.php?t=34555&highlight=

To jest ostrzeżenie dla wszystkich osób używających kart płatniczych do
transakcji online niezależnie czy w Polsce, czy poza nią.

Wczoraj wieczorem nieznana/ne mi osoba/y dokonała/ły transakcji używając
numeru jednej z moich kart na kwotę: 1929,72 złotych. Część transakcji nie
została zrealizowana, jednakże suma wszystkich zakupów miała opiewać na kwotę
$4.000. Zakupów dokonano w 1x Nowym Yorku (USA) oraz 2x Uppsali (Szwecja).
Pozostałe środki na koncie odrazu przelałem na subkonto.....
Obserwuj wątek
    • Gość: ben MasterCard security breach hits Morgan Stanley! IP: *.naim.com.af / 63.219.4.* 01.05.06, 20:43

software.silicon.com/security/0,39024655,39158448,00.htm
      Morgan Stanley customers in the UK are the latest to have been hit by a major
      security breach that has resulted in thousands of MasterCard credit card
      details being stolen by fraudsters.

silicon.com yesterday exclusively revealed how at least 2,000 MasterCard
      holders have had their credit card details compromised.

MasterCard notified card issuers of the breach last week and they have been
      calling affected customers to cancel their cards, close accounts and issue new
      cards and details.

The Clydesdale Bank is one of the issuers that has already admited its
      customers were affected and now silicon.com can reveal Morgan Stanley credit
      card holders have also been hit by the fraud.

One Morgan Stanley customer who contacted silicon.com said: "I was told it was
      because of advice of a security breach from MasterCard. When I asked what the
      suspicious activity was I was told that MasterCard was not giving
      details 'because it would be damaging to its reputation'."

A Morgan Stanley spokeswoman told silicon.com: "The breach is something that
      has affected lots of issuers not just us. MasterCard informed Morgan Stanley
      [about the breach] and we are taking action to contact all cardholders
      affected, shut their accounts and issue new cards."

Some Visa cardholders have also contacted silicon.com to say they have had
      their cards cancelled in the last week because of fraudulent activity on their
      account but Visa has so far been unable to confirm whether this is connected to
      the breach affecting MasterCard.

Speculation is now growing that the UK incident could be linked to a massive
      security breach in the US earlier this month which resulted in hundreds of
      thousands of card details and PIN numbers being compromised by hackers.

MasterCard has so far declined to comment on the scale or source of the credit
      card security breach beyond issuing a statement saying it took immediate action
      as soon as the breach was discovered.
      • Gość: ben UK retailer at centre of credit card security scar IP: *.naim.com.af / 63.219.4.* 01.05.06, 20:48
        www.silicon.com/financialservices/0,3800010322,39158482,00.htm
        UK-based online retailer has been identified as the source of a security
        breach that has resulted in thousands of MasterCard and Visa holders having
        their credit cards cancelled this week.

At least 4,000 UK MasterCard holders are believed to have now been affected by
        the breach which occurred after hackers gained access to credit card details
        via the as-yet-unnamed e-tailer.

It was initially believed 2,000 credit card details had been stolen after
        silicon.com exclusively revealed that MasterCard advised card issuers to shut
        down the accounts of the cardholders affected and issue new cards after
        discovering the breach.

But a MasterCard holder whose card was stopped as a result of the security
        breach told silicon.com today that his card issuer, Goldfish, part of Morgan
        Stanley, said more than 4,000 people have been affected.

The Clydesdale Bank and Morgan Stanley itself are two other MasterCard card
        issuers that have been proactively calling customers whose details have been
        compromised by the breach over the past week.

MasterCard said it is unable to name the retailer or release any more details
        about the incident because of the sensitivities of the ongoing investigation
        but stressed that MasterCard's own systems were not breached.

A statement issued by the company said: "MasterCard International is aware of a
        potential security breach at a UK-based retailer. But because this is an
        ongoing investigation, we cannot disclose specific details regarding the
        incident or comment, other than to say that we are co-operating and we have
        notified the banks that issue MasterCard cards to monitor for any suspicious
        account activity and take the necessary steps to protect cardholders."

Visa also said it notified the issuing banks of the affected cardholders as
        soon as the security breach was discovered.

A spokesman for Visa Europe said: "Visa Europe can confirm that it is aware of
        a suspected data compromise involving a UK-based online merchant. A full
        investigation is continuing and Visa is working closely with all appropriate
        organisations to resolve this issue as a matter of urgency."

• Gość: brak tematów? Nie do wiary!!! Citibank JEST taki dziurawy??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 14:53
          Myślałem ze to tylko BPH ma taki archaiczny system który nie wymaga "haseł jednorazowych" - do wykonania każdej jednostkowej operacji (przelewu).
          Żeby dostać sie do kont klientów wielkiego Citibanku wystarczą 2 hasła wpisywane zawsze przy logowaniu???

I errata: mBank NIE PORZUCA list haseł jednorazowych a ROZSZERZA możliwośc uzyskania
          haseł poprzez SMS - konieczne jest tylko wczesniejsze "przełączenie" która opcja jest
          wykorzystywana - SMSowa czy poprzez papierową liste haseł przysyłaną do domu.
    • Gość: mrc68 Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.org / *.internetdsl.tpnet.pl 01.05.06, 21:09
      mBank nie porzucił list haseł jednorazowych na rzecz haseł SMS-owych, tylko
      umożliwił wybór między tymi dwoma sposobami potwierdzeń operacji...
      • Gość: xxx Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 15:11
        i bardzo dobrze, bo niektorzy nie posiadaja komorek, poniewaz sa one im do
        niczego nie potrzebne (nie musza byc caly czas pod telefonem)
    • Gość: LMB Paranoja nie jest zła IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 01.05.06, 21:41
      > To jest ostrzeżenie dla wszystkich osób używających kart płatniczych do
      > transakcji online niezależnie czy w Polsce, czy poza nią.
      >
      > Wczoraj wieczorem nieznana/ne mi osoba/y dokonała/ły transakcji używając
      > numeru jednej z moich kart na kwotę: 1929,72 złotych. Część transakcji nie
      > została zrealizowana, jednakże suma wszystkich zakupów miała opiewać na kwotę
      > $4.000. Zakupów dokonano w 1x Nowym Yorku (USA) oraz 2x Uppsali (Szwecja).
      > Pozostałe środki na koncie odrazu przelałem na subkonto...

Ja do zakupów online używam tylko karty "podłączonej" do subkonta. Jest to karta
      dodatkowa, za którą płacę ogromne 12 złotych rocznie. Przed zapłatą w internecie
      przelewam przewidzianą kwotę na to subkonto, kupuję, potem resztę spowroten na
      główne konto.

Na razie mam tan w Inteligo. Czy ktoś się może orientuje, czy bzwbk na to
      pozwala? Nie musi być karty do subkonta, wystarczy jedynie możliwość otwarcia
      samego subkonta. Może jakieś inne banki mają taką lub podobną możliwość?
    • oniza A ja praktycznie nie uzywam gotowki 01.05.06, 21:56
      Mieszkam w Londynie, od lat prawie nie place gotowka (za gazety chyba). Zakupy
      zamawiam z supermarketu przez internet, placac karta oczywiscie. Zreszta
      pracujac prawie caly dzien (9-17) kto ma czas na robienie zakupow w sklepie :-)
      Jakos, odpukac, przez tyle lat nic mi z kont i kart nie zginelo - jakies malo
      bezpieczne te polskie banki.
      • 1europejczyk polskie ani lepsze ani gorsze od zagranicznych 03.05.06, 20:24
        O bezpieczenstwo banki zaczely dbac kiedy panstwowe przepisy bankowe zaczely
        obciazac banki wszelkim kosztami oszustw tak na kartach bankowych jak na
        internecie. Z poczatku lat 80 nie bylo nieomal zadnych zabezpieczen. W Angli
        obowiazkowy kod do placenia kartami wprowadzono rok czy dwa lata temu. Przedtem
        starczylo podpisac fakture z automatu, ktory odbijal numer karty.
        Wszystkie banki sa bardzo dyskretne jesli chodzi o koszta oszustw na kartach co
        pozwolilo przez dlugi czas funkcjonowac bez zabezpieczen. Tylko ci co pracowali
        przy obsludze kart wiedzieli jak sie dobierac do kont (co nie bylo wtedy wcale
        trudne). Kradli cale listingi z wydrukami numerow kart z bankow. Takie listingi
        mozna bylo uzyskac z prawie wszystkich programow obslugujacych platnosci karta
        w sklepach nie wspominajac o stacjach benzynowych. W miare jak koszta bankow (
        zaczely rosnac (a nie klientow bo te niektorym przez dlugie lata nie tylko
        psuly wakacje ale pozbawialy na ladnych kilka miesiecy dostepu do okradzionego
        na skutek opieszalosci bankow konta) i organizacje konsumenckie zaczely blizej
        przygladac sie niefrasobliwosci bankow w zabezpieczaniu pieniedzy klientow te
        podejmowaly pod presja, a najczesciej pod przymusem nowych przepisow
        zmuszajacych banki do natychmiastowych i bezwarunkowych zwrotow pieniedzy rozne
        dzialania zabezpieczajace.
        Ciesz sie ze masz szczescie: graj w totka. Szansa za zostaniesz okradziony na
        karcie bankowej jest o 1000 razy wieksza niz ta jaka masz by wygrac w totka.
        Oczywiscie banki tego nie poswiadcza. Sa to instytucje w ktorych fachosc jest
        rownie cenna co poufnosc i dyskrecja. Do polowy kat 90 korzystano w sprawie
        zabezpieczenia kart bankowych bardziej z poufnosci i dyskrecji niz z fachowosci
        i kompetencji sluzacych ochronie pieniedzy klientow. Dzisiaj jest juz troche
        lepiej ale nie oznacza to ze nie ma takich co potrafia "wyczyscic" konto w
        kazdym banku!
        • oniza Re: polskie ani lepsze ani gorsze od zagranicznyc 03.05.06, 21:45
          No wszystko pieknie, ale nawet jezeli sie zdazy, ze ktos uzyje mojej karty
          kredytowej, to i tak mi bank to zwroci. Nie wiem jak dzialaja banki w Polsce
          ale tutaj w razie sporu, bank musiabyby mi udowdnic, ze transakcja miala
          miejsce za moim przyzwoleniem: przez PIN, autentyczny podpis, numer
          veryfikacyjny (trzycyrfowy numer na odwrocie karty). Jesli to zawiedzie to na
          kazdej mojej karcie mam ubezpieczenie. Nie martwie sie, bo banki nie spia:
          zdazyly mi sie rzeczy nastepujace: kiedy z karty debetowej pobralam raz spora
          gotowke, za piec minut mialam telefon z banku, pytajacy czy to rzeczywiscie
          mialo miejsce za moja zgoda, raz tez zdarzylo sie ze moja karta kredytowa
          zostala zablokowana, gdzyz dokonalam zakupu telewizora (przez internet w
          dodatku). Obie transakcje byly na tyle niezwykle, ze zwrocily uwage. Za kazdym
          razem jak jestem zagranica przynajmniej jedna z moich kart jest prowizorycznie
          blokowana przez bank, dopoki nie potwierdze, ze rzeczywiscie. Przed kazdym
          wyjazdem do Polski nabralam nawyku uprzedzania o tym mojego banku - za kazdym
          razem blokowali mi karte, prawie zanim zdazylam ja wyciagnac z portfela. Wiem,
          ze brzmi to nieprawdopodobnie, ale tak jest.
          • 1europejczyk Jedna z interpretacji: osoba ktora zajmuje sie 03.05.06, 23:59
            Twoim kontem nie tylko wie co warte sa ubezpieczenia i jak uciazliwe sa (byly)
            procedury by obciazac banki kosztami oszustw (w zleznosci od kraju mozesz
            reklamowac pozycje na debicie nie pozniej niz 30 czasem 60 dni, pismo polecone;
            bank ma od 30 do 60 dni by sie odniesc i podjac decyzje: z reguly odmowna pod
            byle jakim fachowym pretekstem trudnym przez Ciebie do sprawdzenia, odwolanie
            rowniez poleconym itd....jak jestes przekonywujacy to moze po 6 miesiacach /ale
            niekoniecznie/ osiagniesz zwrot sumy) ale na dodatek jeszcze udaje, ze dba o
            Ciebie jak o swojego dobrego klienta.
            To ze do Ciebie dzwonia by kontrolowac czy aby na pewno Ty wykonujesz
            transakcje swiadczy bardziej, ze teraz oni boja sie o swoje pieniadze (te ktore
            musieliby ci zwrocic gdybys odpowiedzial, ze to nie Ty) niz o Twoje.
            Mnie przeszkadzolaby potrzeba informowania banku o moich podrozach a juz na
            pewno po trzeciej blokadzie karty szukalbym innego banku.
            Wyobraz sobie, ze regulujesz rachunek za obiad na ktory zaprosiles do
            restauracji pare osob a kelner przychodzi i dyskretnie mowi Ci ze karta jest
            zablokowana !
            W koncu uzywanie karty jest bardziej korzystne dla banku niz dla Ciebie.
            Dostarczasz im nie tylko pieniedzy placac za karte ale rowniez olbrzymia ilosc
            informacji o sobie i Twoim sposobie wydawania pieniedzy czyniac Cie latwa
            ofiara roznego rodzaju sprzedawanego pozniej przez bank marketingu!
    • huzio_juzio Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami 02.05.06, 00:03
      Ale fajnie te banki robią. Rewelka! Ha ha!
      Przecież to właśnie klienci Citibanku i BPH jako jedyni w Polsce zostali
      okradzeni przez internetowych złodziei. Z takim szumem ogłasza się, że banki
      wprowadzają zabezpieczenia, które w innych bankach są już dawno. Mam na myśli
      hasła jednorazowe (nieważne czy na papierze czy SMSem, bo obie metody znacząco
      podnoszą poziom bezpieczeństwa). Ale wyczyn...
    • Gość: znik Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.pronet.lublin.pl 02.05.06, 09:21
      citi jest dziurawy jak sito. w umowie o rachunek lub kartę wypiera się wszelkiej
      odpowiedzialności za transakcje przeprowadzane z pośrednictwem internetu.
      podstawowe zabezpieczenia już dawno powinni wdrożyć. wdrażają dopiero teraz.
      wstyd. ciekawe czy po zabezpieczeniu będzie równie niebezpiecznie jak teraz.
      • Gość: Paweł Kierski Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.arcabit.com 02.05.06, 11:21
        I tak jest lepiej niż przy starcie. Całkiem niezły system handlobanku wywalili,
        a zastąpili go takim, w którym hasłem był PIN karty (sic!). Teraz jak widzę
        jest "nieco" lepiej, ale nadal na poziomie zabezpieczenia konta... darmowej
        poczty.
        • Gość: tadeusz Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 12:33
          Gość portalu: Paweł Kierski napisał(a):

> I tak jest lepiej niż przy starcie. Całkiem niezły system handlobanku wywalili,
          >
          > a zastąpili go takim, w którym hasłem był PIN karty (sic!). Teraz jak widzę
          > jest "nieco" lepiej, ale nadal na poziomie zabezpieczenia konta... darmowej
          > poczty.

Jako użytkownik Citi jestem zduminy twoją wiedzą.
          Fakt bankowe usługi mają drogie, zabezpieczenie beznadziejne.
          Ja tam się nie boję bo zwykle to mam max. 200-300 zł na koncie i loguję się tylko z bezpiecznego komputera (nie tego z którego teraz stukam).
          Do Citi Online jest inny pin niż do karty.
          • Gość: Tommy Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 13:00
            Ale domyślnie ustawiony był PIN karty, który potem trzeba zmienić. Tak buło u
            mnie (ale już to konto zamknąłem - na rzecz VWBank - token)
    • watashi79 Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami 02.05.06, 13:02
      litości, chyba żaden inny bank nie miał tak zabezpieczeń na tak żenującym
      poziomie. więc w tym kontekście "kolejny duży bank" brzmi trochę dziwnie (bo
      który jeszcze?), jak również trudno mówić o umacnianiu zasieków
    • Gość: peter11c Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.06, 14:43
      to wystarczy że haker zmieni w danych nr komórki i już ma pełny dostep !
      jakby nie było papierowe hasła są najbezp. aktualnie chociaż też nei 100% pewne
      • Gość: Maciek Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.5.waw.pl / *.crowley.pl 03.05.06, 17:10
        Najbezpieczniejszy jest token, a nie papierowe hasła.
    • Gość: z-USA A w USA bez tokenow... IP: *.cinci.res.rr.com 02.05.06, 15:18
      place kilkoma kartami juz od wielu lat i nie mialem zadnego pojedynczego
      problemu (online ponad 1000 transakcji, tych w zwyklych sklepach nie licze).
      Konto w banku rowniez dostepne z sieci i zero problemow (+ zero tokenow).

Nie mozna wiece generalizowac tylko trzeba z zaufaniem podchodzic do wszelkich
      miejsce gdzie prosza o numer karty (z kilku sklepow internetowych zrezygnowalem
      po tym, jak zobaczylem witryne). Oczywiscie wlamanie na serwer do banku (lub
      wyciek z banku) to inna sprawa, ale tu raczej nie trzeba sie martwic o stracona
      kase. Pozdro.
      • 1europejczyk Masz szczescie: wiesz mi graj w totka a wygrasz! 03.05.06, 20:28
    • Gość: pumper Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: 86.40.27.* 02.05.06, 16:12
      Bardzo ladnie sponsorowany artykul :)
      Rece mozna zalamac, czytajac o tym ze jedyne zabezpieczenie to dwa stale hasla.
      Ciekawe co to za roznica, dwa czy jedno. Moze byc ich nawet dziesiec, ale jesli
      sa stale, to nic nie sa warte.
      • Gość: Observer Re: Banki zabezpieczają się przed hakerami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.06, 17:08
        Artykuł wprowadza w błąd czytelnika. Aby zalogować się należy wpisać nr karty a
        potem hasło, które można zmienić o każdej porze dnia i nocy. O co tyle hałasu!
        Ktoś robi Wam wodę z móżgów. Citi jest OK!
        • 1europejczyk Zaden bank w dziedzinie zabezpieczen nie jest OK ! 03.05.06, 20:30
    • Gość: AlekxS BPH przywrócił starszy system logowania się IP: *.devs.futuro.pl 03.05.06, 09:07
      Bank BPH przywrócił starszy system logowania się z wybranymi znakami hasła. Ten
      system obowiązywał chyba do roku 2003!

A co do bezpieczeństwa, to BPH non stop zdarzają się wpadki z brakiem wysłania
      haseł SMS-owych oraz innych komunikatów systemowych np. potwierdzeń zalogowania
      się na konto!

A tak wogóle to banki próbują RATOWAĆ SWOJĄ REPUTACJĘ. Zainteresowanych odsyłam
      do raportu bezpieczeństwa banków
      security.psnc.pl/reports/e-banking_polska_ssl_report.pdf
      AlekxS
    • Gość: JAroslaw kaczka. Citibank = dno dno dno. IP: 212.180.160.* 03.05.06, 18:48
      Przecz, precz, przecz.

Jeszcze gorsze od pekao psa. fuj.
    • Gość: katowiczanka moje konto juz jest puste IP: 217.17.32.* 28.07.08, 13:28
      22 lipca hakerzy przelali sobie wyszystkie moje pieniądze. Bank nie uwzględnił
      mojej reklamacji - zauważyłam brak pieniedzy następnego dnia. Zgłosiłam to na
      policji. Nie zgubiłam karty, nie zapisuję nigdzie haseł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka