Dodaj do ulubionych

Piraci gnębią Hollywood

05.05.06, 02:41
grab zagrabione !!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: openmind.desk.pl lobbying IP: *.jjs.pl 05.05.06, 03:25
      nie można zakładać, iż każdy, kto ściągnął film z internetu, zamiast tego
      kupiłby go legalnie w sklepie. 1
      • Gość: aaa nie straty, tylko mniejszy zarobek IP: *.icpnet.pl 05.05.06, 17:50
        nie można mówić o stratach, można powiedzieć, że przez piractwo
        mogli zarobić 6 mld dolarów więcej, ale nie koniecznie aż tyle,
        bo nie każdy, kto skorzysta z pirackiej kopii - kupiłby oryginał.

• sirus_curse To sa szczyty bezczelnosci 05.05.06, 06:21
      Ci goscie niedlugo wymysla, ze jak sobie kupie krzeslo, to tylko ja bede mogl na
      nim zasiadac. Gdy zaprosze goscia, bede potrzebowal dla niego nowe krzeslo albo
      przynajmiej nowa licencje. A dalsza sprzedaz czy wymiana krzesla z inna osoba
      bedzie karana dozywotnia kara smierci. Ci krolowie zycia kreca haly, z
      katastrofalnie wielkie pieniadze i dziwia sie, ze nikt nie chce za nie placic.
      Przynajmniej tyle, ile wysnili sobie w swojej fabryce snow.
      • Gość: hanys nie zamierzam utrzymywać willi, operacji plastyczn IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 05.05.06, 15:53
        plastycznych, samochodów, kochanek i kochanków, itp, gwiazd zarabiających
        kilkadziesiąt milionów dolarów za jedną rolą. Jeśli ktoś twierdzi że to jest
        moralne, to ja przepraszam
    • Gość: x Nic nie stracili, chcialiby zarobić, marzy im się. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 05.05.06, 07:22
      Oczywiście nie zarobiliby tych pieniędzy, gdyż popytu na tanie "pirackie" kopie
      nie zaspokoi się podażą drogich "legalnych".
      • Gość: prw Nic nie stracili !!! IP: *.adsl.alicedsl.de 05.05.06, 07:36
        jak mozna stracic na czyms czago sie nie ma
        Wcale sie nie dziwie ludziom ze nie kupuja np. muzyki tylko sciagaja ja z netu.
        Bardzo dobrze , dlaczego mam placic za jakies covery, ponad 90 % nowych piosenek
        to covery starych nagran i nic nowego

Do kina chodze a niektore mniej ciekawe filmy na ktore bym nie poszedl nawet
        zeby bilet byl po 2 zlote sciagam czasem z netu , jak i wiekszosc ludzi na swiecie.

Gdzie tu jakies straty ?
    • maruda.r Hollywood gnębi odbiorców 05.05.06, 09:10

Podobnie jak dużo wolniejsze wypieranie kupowania pirackich kopii i kopiowania
      legalnych filmów przez piractwo filmowe w internecie.

Cóż w tym takiego niezwykłego? Operacja zakupu kilkunastu filmów na bazarze jest
      znacznie mniej uciążliwa, niż mozolne ściąganie kota w worku (jakość części
      kopii pozostawia do wiele do życzenia, że o wartości merytorycznej gniotów z
      hollywood nie wspomnę). Ponadto nie pozostawia żadnych śladów.

Mało kogo stać na ściąganie pełnych wersji DVD ze względu na wielkość. Znacznie
      lepiej jest przygotować kopię bez reklam i zabezpieczeń i bezproblemowo kopiować
      na domowej nagrywarce.

Założenie, że hollywood stracił, bo ktoś nie kupił, jest żenujące. Gdyby nie
      piracki rynek, to większością filmowej tandety nie zainteresowałby się nawet
      pies z kulawą nogą.

• Gość: twojastara wystarczy żeby filom kosztował połowę mniej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 09:38
      i straty bedą odpowiednio mniejsze.
      z tego samego powodu byle wichura w stanach powoduje większe straty niż tsunami
      na pacyfiku, bo tam pod wodą znikają rozlatujące się łódki i rowery, a w stanach
      porysowany cadillac idzie na złom.
    • Gość: marek Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.range86-133.btcentralplus.com 05.05.06, 13:11
      ja w sobote stracilem kilka milionow. bo nie wygralem na loterii. A dzis
      stracilem znowu, bo sprzedalem tylko dwie komorki, a nie piecset. To prawdziwy
      skandal, trzeba cos z tym zrobic!
    • Gość: dante Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 14:31
      Filmy po jakimś czasie tanieją i nadal są opłacalne. Czyli krótko mówiąc kroi
      się dopóki się da. I najgorsze jest to, że najwięcej zarabiają producenci i
      dystrybutorzy a nie twórcy.
    • plzoltek Co? a Hollywood maniluluje, oszukuje dzieci i naiw 05.05.06, 14:59
    • Gość: konikoni Hollywood gnębi lud :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 15:29
      Faktycznie gdyby nie byłoby piratow zarobiliby gora 20% tej kwoty, bo tylko
      tylu ludzi skusiło by sie na zakup
      Faktycznie filmy sa za drogie do poniesionych kosztów, jest tak jak z
      muzyka "artysta" z płyty ktora w sklepie kosztowala 15$ dostawal do reki 50
      centow, film na drozszej kasecie VHS jest tanszy niz na DVD.
      Faktycznie jest tu ktos poje..y by oskarzac ludzi za to ze kupili film i
      rozsylaja go znajomym i rodzinie, niedlugo pewnie bedzie jeden nosnik (licencja)
      dla jednego czlowieka a 50% dla psa ktory pod fotelem z toba oglada film
    • Gość: JohnnyD To nie piraci IP: *.pwn.net.pl 05.05.06, 15:55
      To nie piraci gnębią producentów tylko miłośnicy filmów i muzyki. Przestańmy
      nazywać miłośników kultury piratami i oskarżać ich o całe zło.

Kultura jest ludziom tak potrzebna jak powietrze. Jeśli ktoś zacząłby sprzedawać
      powietrze po 100 dolców za oddech to ludzie, których nie stać oddychaliby
      nielegalnie.

Trzeba skończyć ze zmową cenową koncernów filmowych i fonograficznych. Piractwo
      kwitnie dlatego, że coś, co jest potrzebne do zycia jest za drogie dla wielu ludzi.
    • Gość: lukka Re: Piraci gnębią Hollywood IP: 217.153.177.* 05.05.06, 16:12
      Skoro wytwórnie liczą niesprzedane bilety do kin, filmy niewypożyczone z wypożyczalni i niekupione w
      sklepach, to może po prostu te filmy są słabe?
    • Gość: Hastour Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 16:40
      Beczelną manipulacją jest oskarżanie o powodowanie strat ludzi, którzy
      skopiowali film znajomym - to jest zupełnie legalne! Z rodziną i znajomymi
      można się dzielić utworami objętymi prawem autorskim do woli. Liczenie strat z
      tego tytułu ma takie samo uzasadnienie, jak z faktu, że znajomi w odwiedzinach
      u mnie nie wykupują sobie licencji na siadanie na moim krześle...
    • Gość: ara Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.2.14.vie.surfer.at 05.05.06, 16:42
      Bardzo dziwne sa te opinie. Dla mnie kopiowanie filmow - to zwykla kradziez.
      Taka sama jak kradziez samochodu, cudzego roweru czy ograbienie mieszkania.
      Jak kogos nie stac na chodzenie do kina - to trudno. Da sie bez tego zyc.
      • maruda.r Re: Piraci gnębią Hollywood 05.05.06, 16:57
        Gość portalu: ara napisał(a):

> Bardzo dziwne sa te opinie. Dla mnie kopiowanie filmow - to zwykla kradziez.
        > Taka sama jak kradziez samochodu, cudzego roweru czy ograbienie mieszkania.
        > Jak kogos nie stac na chodzenie do kina - to trudno. Da sie bez tego zyc.

Jak kogoś nie stać na chodzenie do kina, to nie chodzi. Jak więc producenci
        wyliczyli owe straty?

• Gość: b Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.lemoyne.edu 05.05.06, 17:32
        Dziwne? Dorosnij czlowieku. Moze ty bez kultury potrafisz zyc (o przepraszam TV
        to szcyt Twojej kultury- o poziomie sie nie wypowiem)
        Poza tym kopiowanie to nie kradziez jak juz uzywasz takich porownan- jakbym
        skopiowal twoje auto i sie nim przejechal to jestem posiadaczem kopi ktory nia
        jezdzi a nie zlodzieje bo to juz nie twoje auto.
        NIe jest to tez ograbienie bo ,znowu, skopiowalem twoje rzeczy i mam ich kopie,
        ale to juz nie twoje rzeczy. I nie bede Ci placil 100dolcow tylko za to bys Ty
        mi mogl ich kopie zrobic, skoro mam dostep do technolodi gdzie kopie moge za
        50centow zrobi. WIec zejdz na ziemie i zaspokoj popyt po cenie jaka Ja jestem w
        stanie zaplacic a nie jaka Ty chesz bym placil.
      • Gość: 8472 Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.mgt.pl / *.mgt.pl 05.05.06, 18:55
        Pleciesz waść bez sensu. Jeśli robię sobie kopię bezpieczeństwa ze swojej płyty,
        to nie jest kradzież - czytaj przepisy, a nie to, co gdzieś usłyszałeś od
        jakichś pazernych naciągaczy.
        Przykład. W Polsce są do nabycia dwa sezony "ST: TNG". Fajnie, kupiłbym, ale
        jest jedno "ale". Cena - 450 zł i bez polskich napisów. To chyba jakiś ponury
        żart (wolę poczekać aż cena spadnie albo będą gdzieś emitować - wtedy pomyślę, a
        tak - mogę wytrzymać).
        W Empiku widziałem wszystkie sezony "Smallville". Cena za 1 sezon - 140 zł i z
        napisami. Za tę cenę wolałbym kupić, niż ściągać przez miesiąc-dwa. Ale i tak
        nie kupię, bo TVN/TVN7 często emituje (teraz ciutkę nowsza seria jest). Czy
        dystrybutor (ten 3 literowy) mógłby coś zrobić w kierunku fanów ST? Na pewno
        wielu chętnych znalazłoby się.
    • camel_3d stracily? a ile zarobily? 05.05.06, 16:42
      pewnie nieco wiecej niz stracily....
    • Gość: b Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.lemoyne.edu 05.05.06, 17:23
      pamietam jak kiedys chyba w GW czytalem dosc madry artykul i nawet w pewnym
      okresie byla moda na to stwierdzenie. Otoz zamiast walczyc z piractwem i
      wydawac olbrzymie kwoty na zabezpieczenia koncerny powinny robic wszystko by
      obnizac koszty sprzedazy oryginalow. I to stwierdzenie pozostania moim pkt
      widzenia na sprawe.
      I aby nie bylo nieporozumien- uwazam ze koncenry nas oszukuja zadajac min.50 zl
      za dvd (nawet wielkiego hitu) i 35-50 zl za plyta CD. Z technologicznego pkt
      iwdzenia nic nie stoi na przeszkodzie by DVD kosztowalo 10-15 zl a CD 5-10.
      Jakos pozostala by ta sama a zyski z dobrych produktow pozostaly by te same bo
      fanow bylo by stac by kupowac ukochane kapele i filmy. Gorzej z chlamem na 1
      sezon- ale moze wlasnie to rozwiazanie przynioslo by nam z powrotem gwiazdy
      wielu pokolen?
    • Gość: zartie Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 05.05.06, 17:41
      A złodziejstwem nie jest np. żądanie przez Warnera prawie 600 zł (cena ze
      sklepów internetowych, w normalnych może być jeszcze drożej) za polskie wydanie
      rozszerzonej wersji trylogii "Władca pierścieni" ?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!
      Żeby było ciekawiej: na brytyjskim Amazonie cena wydania 12-płytowego to
      obecnie 29,97 funta.
      • Gość: kris Re: Piraci gnębią Hollywood IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 05.05.06, 22:18
        ja co prawda "kinowych" filmów nie ściągam - bo zwykle kupuje na dvd jak mi się coś podoba, natomiast na potęgę ściągam seriale. Chętnie bym kupił, ale dziwnym trafem nikt nie chce w Polsce wydać - z polskimi napisami takich serialowych hitów jak:

Stargate SG-1
        Battlestar Galactica
        Buffy
        Angel
        Farscape
        Veronica Mars

no i chociażby osławiony Lost...datę wydania dvd w Polsce przesuwano już chyba z pięć razy - najpierw miało być 25 listopada 2005...potem styczeń, potem luty, kwiecień..a teraz wrzesien 2006...to jest chore....
    • Gość: Tomir kupili i rozdali znajomym - no kurde zgroza 8-O IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.05.06, 12:07
      > Ale największe straty - 529 mln dol.
      > - wygenerowali Amerykanie, którzy legalnie
      > kupili DVD czy VHS, skopiowali filmy
      > i rozesłali je wśród znajomych.

W naszym kraju działania takie legalizuje
      isntytucja dozwolonego użytku.
      Ala ale może już nie długo?
      Kroi się jakaś poprawka stosownej ustawy.

Skoro producenci ponoszą "straty"
      to może niedługo będą filmy na oddzielnych licencjach:
      - do oglądania samemu: 100 zł
      - do oglądania z rodziną: (max 5 osób) 169 zł

A jak ktoś zechce obejrzeć film dwa razy,
      to zapłaci już tylko 30% pierwotnej ceny
      ;-)ppp
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka