Dodaj do ulubionych

W IV RP reprywatyzacja a la SLD

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 09:22
W uzupełnieniu powyższego tekstu - Zabużanie jeszcze niczego nie "dostali" i
zanosi się niestety na to, że poczekają jeszcze długo. PiSowskie Ministerstwo
Skarbu nie potrafi przeprowadzić od 7 grudnia ub. roku (data rozporządzenia
zatwierdzającego wzory dokumentów)prostego przetargu na wdrożenie tzw.
rejestrów cyfrowych. A to obowiązek ustawowy. Jeżeli jest to - a raczej
powinna być - realizacja "uproszczonej ścieżki" PZP to nie wróży to obecnie
panującym nic dobrego. Wszystkie przedwyborcze frazesy kolejno toną, ciekawe
kiedy zaczną chwytać się brzytwy?
Obserwuj wątek
    • Gość: abc W IV RP reprywatyzacja a la SLD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.06, 15:46
      Ja od Skarbu Państwa nie oczekuję żadnej jałmużny, tylko zwrotu zagrabionego w majestacie prawa mienia, zwłaszcza, iż mienie to nadal stanowi własność Skarbu Państwa, który nie spełnia żadnych obowiązków właścicielskich. Wszystko rozkradzione,zdewastowane. Zabudowania gospodarcze w 90% nie istnieją- w powodu ruiny zostały rozebrane.Patrzeć na to wszystko nie można.
      • atomm Czemu Warszawa jest traktowana inaczej?? 05.09.06, 16:00
        co to za dyskrymnacja reszty Polski??
    • tales1 A GW by chciała by Skarb Państwa wyprzedał alles? 05.09.06, 16:28
      I najlepiej żeby nabyła to ... Agora, co? I najlepiej za bezcen? Wtedy byłaby
      dopiero nowoczesna prywatyzacja a la Unia Wolności (dzisiejsza Partia
      Demokratyczna - to ta, która z ... postkomunistami! idzie wspólnie do wyborów)
      • linfan Re: A GW by chciała by Skarb Państwa wyprzedał al 05.09.06, 17:22
        tales1 napisał:

> I najlepiej żeby nabyła to ... Agora, co? I najlepiej za bezcen? Wtedy byłaby
        > dopiero nowoczesna prywatyzacja a la Unia Wolności

wskaz prosze, gdzie to w tekscie jest.

> (dzisiejsza Partia
        > Demokratyczna - to ta, która z ... postkomunistami! idzie wspólnie do wyborów)

Ci, postkomunisci, sa znacznie nigdy nie byli tak grozni, jak jareczek z edrju i
        czlowiekiem-koniem.

"... widzisz i nie grzmisz ..."
        • myslacyszaryczlowiek1 Re: A GW by chciała by Skarb Państwa wyprzedał al 05.09.06, 20:59

> > (dzisiejsza Partia
          > > Demokratyczna - to ta, która z ... postkomunistami! idzie wspólnie do wyb
          > orów)
          >
          > Ci, postkomunisci, sa znacznie nigdy nie byli tak grozni, jak jareczek z edrju
          > i
          > czlowiekiem-koniem.
          Mniej grożni tylko że były to bardzo odległe formacje polityczne pod względem
          ideowym. Ale jak się popatrzy na bliskość etniczną liderow tych partii to już
          widok Michnika i Kwaśniewskiego pod jednym parasolem na grobie Kuronia nie
          dziwi. I nie jestem antysemitą, po prostu tak się złożyło że Stalin zarządził
          aby kierownictwo w kraju na średnich i niższcy szczeblach objęła mniejszość
          narodowa.
          www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20060902&id=my17.txt

• jww20 Re: A GW by chciała by Skarb Państwa wyprzedał al 06.09.06, 00:09
        tales1 napisał:

> I najlepiej żeby nabyła to ... Agora, co? I najlepiej za bezcen? Wtedy byłaby
        > dopiero nowoczesna prywatyzacja a la Unia Wolności (dzisiejsza Partia
        > Demokratyczna - to ta, która z ... postkomunistami! idzie wspólnie do wyborów)
        >

Facet, poproś informatyka o zainstalowanie legalnego Windowsa, bo to co masz,
        ciągle wysyła jakieś bzdury na inny temat, a w zasadzie te same głupotki na
        wszystkie możliwe tematy... to jakiś wirus pewnie? A najbardziej podobała mi się
        Twoja wypowiedź na temat Miss Polonia - która wg. Ciebie jest agentką Mossadu, i
        drugi tekst o opanowaniu produkcji oscypków przez Michnika.
    • scolopetarius Reprywatyzacja czy odszkodowanie? 05.09.06, 16:53
      Trzeba się mocno zastanowić którego ze słów używamy na określenie tego co
      chcemy powiedzieć. Przecież zastany stan IV RP jaki jest to wiemy. Dzisiejszy
      Polski podatnik/obywatel nic Zabużanom nie jest winny!
      Majątki zostały utracone z winy umów międzynarodowych, a Polska swoją
      suwerenność odzyskała nie w 1945r. tylko pod rządami Solidarności.
      Na wysiedlenia nie mieliśmy jako Państwo żadnego wpływu i dziś obywatele Polscy
      nie mogą z tego tytułu ponosić ciężarów, właściwym adresatem żądań byłby organ
      podejmujący decyzję o wysiedleniu lub państwa uczestniczące w tej decyzji, ale
      w żadnym razie obecny polski podatnik.
      Czym innym jest utrata majątku na terenie Polski wskutek dekretu Bieruta,
      Państwo Polskie nie było suwerenne tylko pod zaborem komunistycznej Rosji.
      Trzeba zawsze o tym pamiętać. Dzisiejsza Polska to nie jest to samo Państwo co
      wtdy.
      Spawy są w sądzie i może wreszcie za IVRP uzyskamy unieważnienie tego aktu
      prawnego i tam gdzie jeszcze można odzyska sie mienie w naturze,a tam gdzie po
      tylu latach jest to niemożliwe otrzyma się zadośćuczynienie od Skarbu
      Państwa/podatników, płatników do budżetu.
      • jww20 Re: Re:prywatyzacja? 05.09.06, 23:42
        "Dzisiejszy
        Polski podatnik/obywatel nic Zabużanom nie jest winny!"

Racja, z tego powodu pieniądze dla zabużan mają pochodzić ze sprzedaży ziemi z
        zasobów "Agencji Rolnej Skarbu Państwa"- czyli głównie z ziem tzw. odzyskanych.
        Prosta logika dziejowa, prawda? Co do innych odszkodowań to nie rozumiem z
        jakiego powodu ktoś kto mieszkał w moim domu w Warszawie przez 60 lat, nie jest
        mi nic winien? Polski podatnik zaoszczędził sobie przez te lata, płacąc
        symboliczne czynsze, dostając mieszkania i ziemię za grosze. Kiedyś trzeba za to
        zapłacić!!
    • mlodydaniel Re: W IV RP reprywatyzacja a la SLD 05.09.06, 17:23
      Ja to nie mogę się nadziwić co stoi na przeszkodzie żeby oddać to co można w
      naturze. Jest pełno kiedyś zabranych majątków które stoją teraz puste (działki,
      fabryki, domy) są własnością skarbu państwa, zostały kiedyś zrabowane, dawni
      właściciele są i zgłaszają chęć odzyskania a mimo to z jakiś dziwnych
      złodziejskich przyczyn nie można im tego oddać.
    • Gość: volks_zbyszek czy osoby narodowosci niemieckiej to rowniez dotyc IP: *.tpnet.pl 05.09.06, 19:16
      czy osoby narodowosci niemieckiej to rowniez dotyczy?
      • 1zorro Ale zarty sie ciebie trzymaja... 05.09.06, 20:41
        narodowosci niemiecko- slaskiej?
    • Gość: The.Libertarian PiS to nie prawica IP: *.nwrk.east.verizon.net 05.09.06, 20:19
      PiS (Populizm i Socjalizm), to nic innego jak katolicka lewica...
      W Polsce jedyna partia ktora zasluguje na miano partii prawicowej jest UPR...
      Dochodzi do tego jeszcze centro-prawica w postaci PO.
      • 1zorro Szanowna GW. Faktycznie wprowdziliscie cenzure... 05.09.06, 20:31
        to smutne. Czas sie wymeldowac z forum . Na stale.
    • a.ba piszesz nieprawdę - dostali: 05.09.06, 22:20
      Przykład: mój sąsiad około 20 lat temu dostał mieszkanie 120 m kw.
      Mieszkam w byłym mieście wojewódzkim na zachodzie polski - tu wielu lodzi
      otrzymało po wojnie domy za mienie nadbużańskie - wielu niesłusznie więcej niż
      tam zostawili.
      Nie mam nic przeciwko temu żeby oddawać ukradzione - tylko niech oddają
      złodzieje.
      Mój ojciec pracował 40 lat za marną pensję "bo odbudowywano kraj" a do partii
      (złodziei) nie należał. Teraz ja płacąc podatki mam refinansować złodziejstwo
      komunistów?
      Jeszcze może by tak pozwracać majątki skonfiskowane pod zaborami?
      I się potem dziwicie, że wykształceni ludzie wolą w Londynie gary zmywać niż
      pracować na majątki staruszkom (60 lat po wojnie).
      • Gość: zabużanin piszesz nieprawdę - nie dostali: IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.09.06, 11:06
        Poczytaj ustawę dotyczy tylko tych co nic nie dostali

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka