Dodaj do ulubionych

Zakładam IKE

01.03.07, 15:22
Witam.Zakładam IKE.Czy może ktoś się podzielić info na ten temat?A dokładniej
czy są jakieś parasole IKE i czy jest gdzieś ranking IKE?
Czy pobierane są opłaty za przystąpienia?
Są przygotowywane jakieś zmiany w ustawie.Czy ktoś coś wie?Bo może warto się
trochę wstrzymać z wpłatami.
Obserwuj wątek
    • josner Re: Zakładam IKE 02.03.07, 11:58
      baros16 napisała:

> Witam.Zakładam IKE.Czy może ktoś się podzielić info na ten temat?A dokładniej
      > czy są jakieś parasole IKE i czy jest gdzieś ranking IKE?
      > Czy pobierane są opłaty za przystąpienia?
      > Są przygotowywane jakieś zmiany w ustawie.Czy ktoś coś wie?Bo może warto się
      > trochę wstrzymać z wpłatami.

Też jestem w trakcie. Jestem po rozmowach z AIG. Pani mi odradzała mi IKE a
      polecała Super Kapitał - to chyba ubezpieczenie z funduszem. Faktycznie super -
      w pierwszym roku inwestują 25%! mojej składki. Bodajże w 10 roku wychodzę na
      zero. W weekend wgłębię się w papiery jaki mi pani zostawiła. Mimo prób
      obrzydzania jednak wejdę w te IKE, takie życie, pani będzie miała mniejszą
      prowizję.
      Jeśli chodzi o AIG to masz dwa warianty opłat do wyboru i kilka funduszy
      typu "I" pomiedzy którymi możesz robić konwersję. Nie potrzebujesz parasola w
      IKE, bo w IKE nie ma belkowego. W AIG musisz na dzień dobry wpłacić 1000zł,
      później min. 125zł. Stawki maxymalne są chyba ustalane odgórnie co roku. W tym
      roku to chyba coś około 3700zł. Dodatkowo, czego nie ma na stronie internetowej
      AIG fundusz pobiera opłaty dystrybucyjne do 4% za zlecenie zakupu jednostek.
      Jak dla mnie teraz jest dobry czas na inwestowanie w IKE w fundusze akcyjne. W
      końcu spadło i można to wykorzystać.
      Muszę pogadać jeszcze z ING jak tam wygląda IKE. Może jeszcze ktoś coś napisze
      na temat IKE.
      • baros16 Re: Zakładam IKE josner 02.03.07, 15:31
        AIG pasowałoby mi ,ale te opłaty za dystrybucje mnie zniechęcają.Będę szukać ike
        bez prowizji.W mBanku jest IKE mBank i Skarbiec.Daj znac jak coś się ciekawego
        dowiesz
        • josner Re: Zakładam IKE josner 02.03.07, 23:58
          baros16 napisała:

> AIG pasowałoby mi ,ale te opłaty za dystrybucje mnie zniechęcają.Będę szukać
          ike bez prowizji.W mBanku jest IKE mBank i Skarbiec. Daj znac jak coś się
          ciekawego dowiesz

Też patrzyłem na mBAnk i wyceny jednostek Skarbca. I że tak powiem do czołówki
          Skarbiec nie należy. Trudno jakoś znaleźć najlepsze rozwiązanie. Pocieszam się,
          że IKE można w razie czego przenieść.

DWS i WBK też mają IKE ale jak tam wyglądają opłaty to Bóg jeden i konsultant
          mogą wiedzieć.
          • johnnysixcannons Re: Zakładam IKE josner 03.03.07, 10:18
            W WBK mają ike oparte na Arce.Nie pobierają prowizji od zakupu
            jednostek.Zmniejszyli wpłaty minimalne zdaje się pierwsza 500zł następne minimum
            100,ale dawno to czytałem i mogę się mylić.Wszystkie informacje są na stronie arki.
            • baros16 Re: Zakładam IKE josner 03.03.07, 10:39
              Dość dobrze to wygląda w Arce IKE.|Ale czy tak jest w rzeczywistości to nie
              wiadomo.Trzeba być osobiście w BZWBK.Jak pisał josner nie wszystko jest napisane
              na stronie internetowej.Jeśli ktoś odwiedzi jakąś placówkę to napiszcie coś.Ja
              również postaram się kogoś odwiedzić.
              Wypłata z ike jest po 60 dla mężczyzn i kobiet?I czy fundusze IKE Arka to te
              same co otwarte tylko w ramach IKE.
              • josner IKE w BZ WBK 04.03.07, 23:17
                Ja na temat IKE w BZ WBK znalazłem nawet coś takiego, jak inwestowanie przez
                rachunek w biurze maklerskim
                www.dmbzwbk.pl/_items/dmbzwbk/pdf/ike_pdf.pdf ale to dla mnie przegięcie.

Jest IKE w funduszach: arka.pl/12277
                I brzmi to zachęcająco:
                "korzystny system opłat
                Od wpłat na IKE, niezależnie od funduszu, nie będzie pobierana opłata
                dystrybucyjna. W przypadku tzw. zwrotu (wycofania środków z IKE bez prawa do
                zwolnienia z podatku od dochodów kapitałowych) lub wypłaty transferowej
                (przeniesienia środków do innej instytucji zostanie) naliczona opłata
                manipulacyjna na poziomie 1,5%. Będzie ona jednak pobierana tylko w odniesieniu
                do tych jednostek, które w momencie wycofania z rejestru były zapisane na
                rejestrze uczestnika krócej niż 1 rok."

Jestem ciekaw czy można robić konwersje przez internet w IKE BZWBK.
                Tu jeszcze znalazłem link do chyba wszystkich IKE:
                studentnews.pl/serwis.php?s=23&pok=776
                • baros16 Re: IKE w BZ WBK 04.03.07, 23:41
                  Dostęp jest poprzez konto w BZWBK .Pasuje mi ta oferta.Niektóre fundusze nie
                  podają opłat.AIG zniechęcają mnie opłatami.Leg masson nie podaje opłat ,czyli
                  chyba pobierają ,a IKe w mBanku dość przeciętne wyniki.Narazie obstawiam Arkę.
                  • josner Re: IKE w BZ WBK 05.03.07, 11:29
                    baros16 napisała:

> Dostęp jest poprzez konto w BZWBK .Pasuje mi ta oferta.Niektóre fundusze nie
                    > podają opłat.AIG zniechęcają mnie opłatami.Leg masson nie podaje opłat ,czyli
                    > chyba pobierają ,a IKe w mBanku dość przeciętne wyniki.Narazie obstawiam Arkę.

Arka wygląda ciekawiej niż AIG. Żadnych opłat dystrybucyjnych, manipulacyjnych
                    i jak tam to zwał. Coś mi się wierzyć nie chce. Spojrzę jeszcze na wyniki AIG i
                    Arki.
                    Minimalna wpłata na fundusz akcji - 500zł, następne - 100zł
                    Minimalna wpałata na bezpieczny fundusz - 1000zł, następne - 100zł
                    Zlecenia konwersji przez telefon po spisaniu umowy i otwarciu rejestru.
                    Tyle dowiedziałem się z infolinii - 0-22 541-78-78.
                    • baros16 Re: IKE w BZ WBK 05.03.07, 11:52
                      Być może będę w banku w tym tygodniu i jak jest tak jak piszą to tam zakładam
                      IKE.Po wszystkim napiszę jak i co.Chyba ,że coś jeszcze wypatrze.
                      • johnnysixcannons Re: IKE w BZ WBK 05.03.07, 15:43
                        BZWBK ma przejżysty i przyjazny serwis internetowy,telefoniczny i w okienku też
                        bez problemów.Mam konto prestige ( 8 zł miesięcznie),przelewy przez internet są
                        darmowe.Wiem bo tak mam.Z dostempu do swego konta obsługuję arkę.na tym samym
                        ekranie mam wszystkie konta.Potwierdzenia przelewów dokonuję za pomocą
                        tokena(chyba 25 zł jednorazowo przy otwarciu konta)ewentualnie sms kod 5
                        miesięcznie darmowo reszta po 50 gr .Ale ceny proszę traktowac orientacyjnie.mam
                        konto 4 lata i bez problemów.arka jako fundusz mi się podoba.każdy fundusz ma
                        zalety i wady.Ale konto w BZWBK jest przyjazne.(nie agituje bo tam nie pracuję)
                        • baros16 Re: IKE w BZ WBK-założone 06.03.07, 13:58
                          Jak pisza tak robią.Nie żadnych i dodatkowych opłat w ike bzwbk.Jedyne opłaty to
                          gdy wycofa sie w okresie do roku.Brak jakichkolwiek innych opłat.Wszystko jak
                          opisane na stronie internetowej.
                          • baros16 Re: IKE w BZ WBK-założone 06.03.07, 14:03
                            Potwierdzaja również korzystne zmiany przygotowywane przez rząd o których pisze
                            Axel.To dodatkowe plusy tej inwestycji.
                            Nie korzystam z PSO ale wpłacam ile chce(zgodnie z limitem)i kiedy chce.Pozdrawiam
                            • josner Re: IKE w BZ WBK-założone 06.03.07, 18:23
                              baros16 napisała:

> Potwierdzaja również korzystne zmiany przygotowywane przez rząd o których pisze
                              > Axel.To dodatkowe plusy tej inwestycji.
                              > Nie korzystam z PSO ale wpłacam ile chce(zgodnie z limitem)i kiedy chce.Pozdraw
                              > iam

A jak wygląda sprawa konwersji? Może coś wiesz na ten temat?

Poza tym myślę, że IKE to jest świetna sprawa zwłaszcza kiedy będę miał 50 lat+,
                              bo wtedy wiedząc że i tak te pieniądze wyciągnę za kilka lat bez podatków, będę
                              ładował kasę ile możliwe.
                              Pozdrawiam.
                              • baros16 Re: IKE w BZ WBK-założone 06.03.07, 18:40
                                Konwersje bezpłatne z tym,że wiem ,że Arka ma wprowadzić nowe zasady o których w
                                banku nie wiedza narazie.Od kwietnia jedna w miesiącu konwersja
                                bezpłatna,następna 0,5%.Czyli do spekulacji raczej gorzej,ale to inwestycja
                                dlugoterminowa.Trzeba zadzwonić do TFI BZWK.A wiem raczej nieoficialnie.
                                Do wyboru 5 funduszy,może 6.Mnie interesuje tylko akcyjny i ewentualnie OK.I one
                                są.Konto w internecie przejrzyste.
                                • baros16 Re: josner 07.03.07, 09:43
                                  Muszę założyć jeszcze ike dla drugiej osoby.Jak coś wypatrzysz interesującego to
                                  daj znać.PKO też chyba bez prowizji ,ale wyniki marne.
                                  • josner Re: josner 07.03.07, 10:49
                                    baros16 napisała:

> Muszę założyć jeszcze ike dla drugiej osoby.Jak coś wypatrzysz interesującego
                                    t
                                    > o
                                    > daj znać.PKO też chyba bez prowizji ,ale wyniki marne.

Wyboru to chyba nie ma. Ja instytucje takie jak PKO czy PZU wolę jednak omijać,
                                    ze względu na ich państwowe korzenie.
                                    DWS, AIG nie są takie tanie. Co w ING? Cholera wie.
                                    W sumie to mogłabyś założyć IKE dla drugiej osoby też w Arce, a jak się za
                                    kilka lat pokażą ciekawsze oferty, to wtedy przenieść IKE.
                                    Przy okazji znalazłem takie forum o IKE:
                                    forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=797POzdrawiam
    • noonka1 Re: Zakładam IKE 02.03.07, 13:34
      ja zdecydowalam sie na IKE w Mbanku tzw.mIKE. jak wejdziesz na storne to mozesz
      sobie poczytac.Ogolnie maja TFI Skarbiec. Obowiezkowe konto - 0 zl za
      prowadzenie - aby moc kupowac jednostki. 0 zl za nabycie jednostek. Ja dopiero
      zrobilam pierwsza wplate 400 zl [otwierajace rejestr] wybralam Mike agresywny..
      zamierzam oszczedzac 200 zl miesiecznie w tej chwili na wiecej mnie nie stac.
      Mam 29 lat.
      Pozdrawiam
    • axel40 Re: Planowane zmiany w IKE w 2007 04.03.07, 20:11
      IKE mają być atrakcyjniejsze

Obecnie prawie 800 tysięcy Polaków posiada Indywidualne Konto Emerytalne, na
      których zgromadzili ponad 1 mld złotych. Jest to znacznie mniej niż planowano w
      2004 roku, gdy szacowano, że z oferty IKE skorzysta nawet 2 miliony osób. Resort
      pracy szykuje więc zmiany, które mają na celu zwiększenie ich popularności.

Jak dowiedziała się „Gazeta Wyborcza” w 2007 roku ministerstwo pracy chce
      zwiększyć limit wpłat na IKE z 1,5 – krotności przeciętnego miesięcznego
      wynagrodzenia do 4,5 – krotności. Tym samym kwota wpłat wzrośnie z ponad 3,5
      tysiąca złotych do około 11 tysięcy złotych. Inną zachęta ma być możliwość
      wcześniejszego wycofania z IKE części odłożonych pieniędzy i zapłacenia tylko od
      niej podatku Belki.

Według instytucji finansowych zarządzających IKE proponowane zmiany idą w dobrym
      kierunku, ale są niewystarczające. Postulują więc wprowadzenie dodatkowych ulg
      podatkowych. W grę wchodziłoby odliczanie wpłat na IKE od dochodu (skorzystaliby
      na tym zwłaszcza lepiej zarabiający) lub przychodu (na tej uldze skorzystaliby
      wszyscy jednakowo - niezależnie od osiąganych dochodów).

IKE to długoterminowa lokata założona w banku, rachunek w biurze maklerskim,
      jednostki uczestnictwa funduszy inwestycyjnych lub polisa ubezpieczeniowa na
      życie z funduszem kapitałowym. Przechodząc na emeryturę, nie zapłaci się od
      zysków z tych lokat 19 proc. tzw. podatku Belki. Pieniądze można wycofać przed
      czasem, ale wtedy fiskus upomni się o swoje. W przypadku śmierci właściciela
      konta zgromadzone oszczędności zwolnione są z podatku od spadku i darowizn. W
      jednym roku na IKE można wpłacić maksymalnie 1,5-krotność przeciętnego
      miesięcznego wynagrodzenia. Nie ma obowiązku dokonywania regularnych wpłat.

Najwięcej IKE prowadzą firmy ubezpieczeniowe, 60-proc. wszystkich. Drugie w
      kolejności są fundusze inwestycyjne, banki, a na końcu biura maklerskie.
      • ewa9923 Re: Planowane zmiany w IKE w 2007 06.03.07, 22:46
        Doradzcie mi czy jest sens zakładać IKE w przypadku mężczyzny , ktoremu do
        emerytury zostało 17 lat, bo prawdopodobnie skorzysta z mozliwości przejścia na
        wcześniejszą emeryturą z tytułu pracy w ciężkich warunkach?
        W momencie przejscia na emeryturę będzie miał 49-50lat.

Trzeba będzie czekać z wypłatą środków do ukończenia 55 roku życia i w tym
        czasie nie wiadomo czy będzie go stać na opłacanie składki do IKE.

Czy w takim przypadku warto załozyć IKE? Jesli nie, jakie jest inne rozwiązanie
        dodatkowego zaoszczędzenia na emeryturę?

• mieszko252 Re: Planowane zmiany w IKE w 2007 06.03.07, 23:01
          Nie ma obowiązku wpłacania corocznie jakiś składek.Ma to wpłaca,nie ma to nie
          wpłaca.To nie jest obowiązkowe.Biorąc pod uwagę zwolnienia podatkowe oraz
          planowane zmiany dla mnie inwestycja atrakcyjna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka