genocidezionism 05.01.07, 19:11 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
s-k-i-n Zmarł profesor Cezary Józefiak 05.01.07, 20:54 ekipa Balcerwoicza odchodzi i to dosłownie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lelekl Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:39 Józefiak ekipą Balcerowicza ? Ta GW juz zupełnie Ci mózg wyprała :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzyhu2005 Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:59 Jak śmiesz pisać takie bzdury rodem spod budki z piwem? Zmarł człowiek godny szacunku. Żal, że autorytety odchodzą, a zostają Skrzypki, Jasińskie i Kaczory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pink Floyd Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak IP: *.4web.pl 06.01.07, 00:16 Wielka strata. Miałem zaszczyt uczestniczyć w Jego wykładach na studium doktoranckim. Potrafił bez kredy i tablicy wyjaśnić najbardziej zawiłe modele ekonomiczne. Klasyczny profesor, jakich już prawie nie ma. Pamiętam jak opowiadał o swojej współpracy z Oskarem Lange... Na zawsze pozostanie w mojej pamięci. [*] Odpowiedz Link Zgłoś
genocidezionism [...] 06.01.07, 01:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LZ Re: budowniczy ekonomi socjalizmu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 10:39 Przy całym szacunku przynależnym Zmarłemu; zawsze dziwiło mnie (delikatnie mówiąc) że ekonomia to taka dziedzina (nie nazwę jej nauką), że można wskazać dwie osoby o skrajnie różnych, wykluczających się poglądach na jej podstawy, a jednocześnie obie te osoby tytułować "profesorami doktorami habilitowanymi" i "wybitnymi autorytetami" w swojej dziedzinie. Toż nawet interpretatorzy abstrakcyjnego malarstwa są bardziej precyzyjni i konkretni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr ekonomii Ekonomia to rzeczywiście nie nauka IP: *.orange.pl 06.01.07, 12:22 BARDZO dużo w tym racji. Celne spostrzeżenie:) P.S. Niektórzy filozofowie nauki nawet odmawiają "naukom" społecznym miana nauk. > Przy całym szacunku przynależnym Zmarłemu; > > zawsze dziwiło mnie (delikatnie mówiąc) że ekonomia to taka dziedzina (nie > nazwę jej nauką), że można wskazać dwie osoby o skrajnie różnych, > wykluczających się poglądach na jej podstawy, a jednocześnie obie te osoby > tytułować "profesorami doktorami habilitowanymi" i "wybitnymi autorytetami" w > swojej dziedzinie. Toż nawet interpretatorzy abstrakcyjnego malarstwa są > bardziej precyzyjni i konkretni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pink Floyd Re: budowniczy ekonomi socjalizmu IP: *.4web.pl 06.01.07, 13:59 Zgodnie z Twoją logiką nie powinno być żadnego profesora filozofii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: umbertol Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak IP: *.acn.waw.pl 06.01.07, 00:30 odchodzą autorytety. Pozstaje nam czekać, aż przyjdą następni, godni tego miana. Niestety ich nie widać... Oddaję hołd i szacunek... pokój jego duszy... ['] Odpowiedz Link Zgłoś
emac1 Zmarł profesor Cezary Józefiak 06.01.07, 00:32 Odszedł człowiek ogromnej wiedzy i kultury osobistej [*] Wielka szkoda dla nauki,gospodarki, szkolnictwa wyższego... Słuchałam Jego wykładów, gdy byłam na II roku studiów ekonomicznych bardzo dawno temu...jeden z niewielu, których wartobyło słuchać, bo sporo można było się nauczyć.... Wielka szkoda.... A co do 'genocidezionism' - Twoje słowa świadczą o Twoim poziomie umysłowym.. właściwie szkoda słów na takiego prymitywa, bo tylko tak moge określić kogoś w ten sposób komentującego czyjąś śmierć. Wstyd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikro_klik Bardzo lubiłem zajęcia Pana Profesora IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 01:13 przykro mi, że już nigdy nie będzie mi dane w nich uczestniczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
genocidezionism Re: cała ta ":ekonomia" to jedno wielkie gó.. 06.01.07, 01:58 a ci "ekonomiści" to kmioty o wieliej fantazji i małych rozumkach tak jak u koliberka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pink Floyd Re: cała ta ":ekonomia" to jedno wielkie gó.. IP: *.4web.pl 06.01.07, 02:15 Nie masz bladego pojęcia jak bardzo skomplikowane problemy próbuje (powtarzam: próbuje) wyjaśnić ekonomia i sądząc po poziomie Twoich postów nigdy tego pojęcia mieć nie będziesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artur Szkoda, wielka szkoda. IP: *.galeon.pl 06.01.07, 01:16 Słuchałem jego wykładów z ekonomii politycznej socjalizmu (IIr) i matematycznych teorii wzrostu (IIIr). Na tych pierwszych potrafił mówić ciekawie zwracając uwagę na różne aspekty (szczególnie problemy wzrostu) i w jego wydaniu nie było to wcale pranie mózgów. Propozycję pozostania w jego zakładzie na uczelni po egzaminie z teorii wzrostu do dziś poczytuję sobie za wielki zaszczyt (choć z niej nie skorzystałem). Póżniej zawsze z zainteresowaniem czytałem jego wypowiedzi. Cześć jego pamięci !!!!!!!!!!!!!!!!!! A dupek (genocidezionism) był, jest i pozostanie tylko dupkiem. Ale taki nie do końca jest ten świat sprawiedliwy, że niektórzy potrafią tylko rzygać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Szulgo Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak IP: *.tpn.ceron.pl 06.01.07, 07:25 Zmarł wielki człowiek, wielki autorytet, wielki Polak! Miałem przyjemność poznać Go na początku lat dziewięćdziesiątych, kiedy po zbyt długim oczekiwaniu otrzymał należny mu od dawna tytuł profesorki. Od tego spotkania minęło 16 lat, a ja ciągle jestem pod wrażeniem jego niezwykłej osobowości. Jestem niemal jego rówieśnikiem i niezmiernie żałuję, że to było jedyne i ostatnie spotkanie z profesorem Cezarym Józefiakiem. CZEŚĆ JEGO PAMIĘCI!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asa Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak IP: *.orange.pl 06.01.07, 12:28 > poznać Go na początku lat dziewięćdziesiątych, kiedy po zbyt długim oczekiwaniu > otrzymał należny mu od dawna tytuł profesorki. No co ty. W 89 jak startował z Dietlem do senatu z Łodzi to już startował jako profesor. Wiem bo sam byłem po szkole (LO) na jednym z wieców (pod Dąbrówką na Tatrzańskiej). Odpowiedz Link Zgłoś
szuwax Re: Zmarł profesor Cezary Józefiak 06.01.07, 08:20 genocidezionism napisała: > wykitował jak się dowiedział ,że nie on a skrzypek będzie prezesem NBP. > co za pech chyba pozostana po nim bambosze w których chodził po sejmie. Ciekawe co zostanie po tobie trollu? - chyba tylko smród ... Odpowiedz Link Zgłoś
taglinda jak dyskutować z chamem... 06.01.07, 08:53 chamie buraczany, trzy uwagi: 1. zmarł człowiek. Możesz go nie cenić i nie szanować. Ale spróbuj przy tym nie być bydlakiem. 2. są miejsca na świecie, gdzie kurs walut jest przewidywalny w 100%. U nas zresztą też był (jakiś czas temu). Tęsknisz? Pewnie nawet nie wiesz, o czym mówię. Zresztą generalnie nie masz zielonego pojęcia o sprawach, na temat których usiłujesz się wypowiadać. 3. Forma twoich wypowiedzi stawia po raz n-ty nieśmiertelne niestety (zwłaszcza ostatnio) pytanie: jak dyskutować z chamem. Czasami mam wrażenie, że niegłupio odpowiadał jaśnie pan ("po mordzie sprać"). Tutaj nie dałbym głowy, że Profesor nie kiwnął lekko głową i nie pospacerował dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
proz Dlaczego admin nie wywali tego chamstwa? 06.01.07, 09:32 Przecież po to chyba taki admin jest... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak dyskutować z chamem... IP: *.elpos.net 06.01.07, 09:58 Z Niemcem po niemiecku z chamem po chamsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Pamiętam...pamiętam IP: 82.177.11.* 06.01.07, 10:59 Tak jak wielu innych miałem przyjemność być słuchaczem wykładów profesora na I i II roku Informatyki i Ekonometrii na UŁ z Mikro i Makroekonomii. O ile Mikroekonomia była nudna i na wykłady nie chodziłem, o tyle na Makroekonomię chodziłem z ciekawością. Pan profesor miał swoje specyficzne zachowanie i poczucie humoru. Pamiętam np. jak nigdy nie mówił do mikrofonu, nawet jak my go włączyliśmy to się odsuwał :) Trzeba było siedzieć blisko, żeby coś usłyszeć. A może po prostu nie lubił tłumów na swoich wykładach? Poza tym opowiadał dowcipy, pamiętam tylko jeden. Brzmiał on mniej więcej tak: Samobójca skoczył z bardzo wysokiego budynku. Kiedy był w połowie wysokości pomyślał "Jak na razie nieźle". Takim go zapamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ajax Oskar Lange ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 12:26 Nie odnosze sie do faktu odejscia Czlowieka ... ale ... ekonomia (w ujeciu mikro-, czy nawet makro-) to nie jest NAUKA, a ekonomisci to nie sa NAUKOWCY, Wspolpraca z Oskarem Lange (ew. Wlodzimierzem Brusem i im podobnymi "ekonomistami") ... tym bym sie nie chwalil. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pink Floyd Re: Oskar Lange ??? IP: *.4web.pl 06.01.07, 14:08 Wiele współczesnych prac o historii filozofii podważa autorytet Kołakowskiego. Ludzie robią w życiu różne rzeczy a ocena osób postronnych często nie uwzględnia okoliczności podejmowania decyzji. Tak jak budzi mój szacunek osoba prof. Kołakowskiego, tak z szcunkiem (i pewnym sentymentem) odnoszę się do tego, że prof. Józefiak współpracował z jednym z istotnych polskich ekonomistów. Twój pogląd na temat ekonomii pozostawię bez komentarza, bo co tu pisać.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gradu PKB vs. budżet państwa IP: *.orange.pl 06.01.07, 12:46 I jeszcze pamiętam jak opowiadał historię z prac komisji gospodarki narodowej w senacie pierwszej kadencji. Wtedy to po dłuższym czasie jakiejś dyskusji zorientował się, że jeden z jego kolegów z komisji, też profesor (ale nieekonomista) utożasamia PKB (produkt krajowy brutto) z budżetem państwa (sic!). Śmieszne czy straszne? A jak to wygląda teraz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Żegnam IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.01.07, 23:13 Osobiście znałem Profesora Józefiaka i niestety już nie usłyszę z jego ust żadnego dowcipu jak to było przy każdym spotkaniu... Składam kondeolencje rodzinie Odpowiedz Link Zgłoś