Dodaj do ulubionych

Praca w niedziele tylko dobrowolna

• koloratura1 Zlikwidujemy studia zaoczne? 10.01.07, 02:08
      A co z takimi jak ja, wykładowcami wyższych uczelni, którzy prowadzą zajęcia dla
      studentów zaocznych właśnie w sobotę i niedzielę, bo od poniedziałku do piątku
      ci studenci pracują?
    • lucky81 Dobrowolność i przymus 10.01.07, 03:52
      > Dobrowolna? Co za jełopy.

Mylisz bowiem dwa różne znaczenia słowa "dobrowolny", albo "przymusowy".

1. Decyzja przymusowa w sensie: nie jest to dla mnie najlepsza decyzja, wolałbym
      podjąć inną, ale ktoś grozi mi np. pobiciem lub więzieniem i dlatego muszę to
      zrobić. Przykład: oddanie własnych pieniędzy bandziorowi na ulicy, który grozi
      pobiciem. Albo praca niewolnicza za darmo, gdy "pracodawca" szantażuje zabiciem
      w razie ucieczki.

2. Decyzja przymusowa w sensie: mam ciężką sytuację i ta decyzja jest dla mnie
      najlepsza, choć podejmuję ją z ciężkim sercem. Przykład: podpisanie umowy o
      ciężką pracę za niezbyt wysokie wynagrodzenie, w celu kupna pożywienia dla
      siebie. Albo podpisanie umowy o pracę w niedzielę w celu utrzymania dzieci. Albo
      rezygnacja z zakupu samochodu, bo może nie starczyć pieniędzy na czynsz.

Należy blokować przymusowe decyzje pierwszego rodzaju, ale nie te drugiego
      rodzaju. Te pierwsze pogarszają sytuację, te drugie są najlepszym wyjściem z
      ciężkiej sytuacji.
    • raveness1 Re: Praca w niedziele tylko dobrowolna 11.01.07, 10:19
      Niedziela to taki sam dzien jak kazdy inny. Chodzi o to ze pracodawcy nie
      przestrzegaja warunkow w umowie o prace.
      A wystarczyla by zwykla kontrola i odpowiednie kary...no bo jaki jest
      najczulszy punkt kazdego pracodawcy-groszoroba? Wiadomo, pieniadze.
    • mk1911 Praca w niedziele tylko dobrowolna 11.01.07, 13:47
      Pracuję w hotelu. To jest jeden z zakładów pracujących w tzw. ruchu ciągłym
      tzn. 24h.Co to znaczy, że tu praca w niedziele będzie dozwolona za pisemną
      zgodą pracownika? Przecież nie wyrzucę Gości na bruk w piątek!!! Zakłady pracy
      w ruchu ciągłym powinny być wyłączone spod takiego zapisu w kodeksie pracy.
      Jaka wogóle zgoda pracownika? Przychodzi do firmy, informuje się go, że ten
      konkretny zakład pracuje w niedziele i święta i albo podejmuje w nim pracę albo
      nie. Ale też co z pracownikami, którzy już w danej firmie pracują? Mają pójść
      na bezrobocie, bo nie są w tym momencie potrzebni firmie? Czy ktoś pomyślał
      jak by wyglądała praca w poważnej firmie, w której na niedziele i święta
      zatrudnia się "ludzi z ulicy" nie zorientowanych w specyfice pracy na danym
      stanowisku? Ludzie, gdzie ja jestem?!
      Ktoś chyba upadł na głowę.
    • Gość: myszka Praca w niedziele tylko dobrowolna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 13:48
      praca tylko dobrowolna, za dużą kasę!!!!!
      • Gość: Marta50 Re: Praca w niedziele tylko dobrowolna IP: *.pools.arcor-ip.net 11.01.07, 22:27
        Odpowiadasz na :

Gość portalu: myszka napisał(a):

> praca tylko dobrowolna, za dużą kasę!!!!!
        TAK JEST MASZ RACJE!
        Sklepy, supermarkiety powinny byc zamkniete w niedziele!!!
        Niedziela dla rodziny, dla dzieci, niech sie nie walesaja z braku ciepla
        rodzinnego po ulicach.
        Na zakupy jest czas w piatek czy sobote - kwestia organizacji czasu jak i
        zoobowiazania do tego czlonkow rodziny.
        Tez pracuje zawodowo do poznych godzin popolodniowych, tez mam zobowiazania
        wobec rodziny, ale rodzina tez musi miec zobowiazania wobec mnie, wiec prace i
        obowiazki trzeba odpowiednio organizowac.
        Niedziela jest dla nas przyjemnoscia wspolnego spendzenia czasu dla przyjemnosci.
        Czlowiek nie jest maszyna!!!
      • koloratura1 Re: Praca w niedziele tylko dobrowolna 12.01.07, 09:32
        Gość portalu: myszka napisał(a):

> praca tylko dobrowolna, za dużą kasę!!!!!

Praca zawsze jest DOBROWOLNA: nikt nikomu nie każe podpisywać umowy o pracę w -
        powiedzmy - hipermarkecie, który, jak wiadomo, jest otwarty w niedzielę (tak jak
        mnie nikt nie kazał podpsywać umowy z uniwersytetem, który uczy również
        studentów zaocznych właśnie w soboty i niedziele; mogłabym poszukać pracy w
        liceum, gimnazjum czy nawet w szkole podstawowej).

A odnośnie kasy - jest taka, na jaką zgodzą się pracownik i pracodawca. (Chyba,
        że pracodawca nie wypełnia warunków umowy, to wtedy powinna wkroczyć Inspekcja
        Pracy, a nawet sąd.)
    • Gość: Dobromir Radzik Praca w niedziele tylko dobrowolna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 09:53
      Gratulacje! Najlepiej zakazać pracy w niedziele, środy, po 13:00 i w pierwsze
      oraz drugie piatki miesiąca, a także w każdy pierwszy wtorek tygodnia. A nocy to
      już absolutnie! Podnieść minimalne wynagrodzenia o 248,7 % i wprowadzić dwa
      podatki: na Związki Zawodowwe - proponuję 325 zł miesięcznie od osoby, oraz na
      administracje - 622,50 zł od osoby. Za pracę w ogóle powinno od razu być 100%
      wiecej, po 9:00 jeszcze 100% a przed 16:00 jeszcze 25%. No i żeby ulżyć
      pracodawcom to obnizymy im ZUS o 2,3 zł. Niech maja krwiopijcy i nie narzekają,
      że Państwo o nich nie dba. A już najlepiej to młoteczkiem po głowie się popukać
      i zapytać - kto to wszystko sfinansuje?
    • Gość: ciekawy Praca w niedziele tylko dobrowolna IP: *.bielsko.dialog.net.pl 16.03.07, 12:42
      prosze o odpowiedz na forum czy praca w systemie tkz.czterobrygadowym jest praca w dniach swiatecznych i czy wogole taki system moze byc wprowadzony w kazdym przedsiebiorswie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka