tajemniczy_don_pedro 24.01.07, 18:26 A u nas autorzy "transformacji ustrojowej" postawili na tanią siłę roboczą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tajemniczy_don_pedro I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń 24.01.07, 18:37 ...bo wiem, co piszę. Od 17 lat widzę wśród ekonomistów i publicystów ekonomicznych głównego nurtu eksponowanie tezy o "taniej i wykształconej" sile roboczej w Polsce. W praktyce: tania, to ma być 1000 złotych/miesiąc, a "wykształcona" to licencjat i broń Boże więcej. Efekt był nietrudny do przewidzenia: "armia Syczuanu" jest jeszcze tańsza od polskich pracowników, a "wykształcone" (to naprawdę wykształcone, a nie po Wyższych Szkołach Zarządzania i Cerowania Skarpet) dało dyla na Zachód, wobec braku możliwości pracy w Polsce. Teraz kraje Trzeciego Świata osiągają to, co pan Balcerowicz (nazwisko użyte jako symbol pewnego stylu myślenia, charakterystytcznego dla ekonomicznych wykształciuchów; równie dobrze mógłbym napisać "Gadomski") miał, ale zmarnował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasus3 Re: I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń IP: *.hypair.net 24.01.07, 18:43 Polska jest w pierwszej 10 krajów o największych archiwach służby bezpieczeństwa. Musimy tylko umiejętnie wykorzystać ten potencjał! Zamiast tworzyć instytut nowych technologii, tworzymy instytuty pamięci narodowej. Po kim więcej zostanie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
tajemniczy_don_pedro A żebyś wiedział! 24.01.07, 18:56 Umiejętne wykorzystanie tego potencjału moze pomóc w zapobieganiu przypadkom takim, jak pana Kluski i Optimusa. Przypominan: Klusce najpierw złożono prośbę o wsparcie finansowe, a gdy się nie zgodził, padł ofiarą SKOORDYNOWANEJ akcji służb skarbowych, prokuratury i wojska (sic!). Rzecz się skończyła praktycznym upadkiem prosperującej firmy. Co poddaję pod rozwagę osobom reagującym gromkim rechotem na wszelkie sugestie co do istnienia "układu". Oczywiście, dla mnie ważniejsze są podatki, jakość prawa itp., ale i tych archiwów nie należy zaniedbywać. Bo w nich jest przynajmniej część odpowiedzi na pytanie DLACZEGO mamy takie prawo i podatki, jakie mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: A żebyś wiedział! 24.01.07, 23:25 Ten "Układ" istniał, owszem! Nazwijmy go umownie "układem SLD/PSL". Czy układ "chłopcy Leppera/Giertycha" będzie twoim zdaniem lepszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Re: I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń IP: *.ppath.umn.edu 25.01.07, 03:30 racja - mozemy produkowac teczki i gotowe "wklady" do nich w kilku wersjach - a tlumaczenie tych papierow jezyk danej nacji beda robic translatory gdzies w Indochinach - niech szewc pilnuje kopyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witam Re: I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń IP: *.chello.pl 24.01.07, 19:00 don pedro, postawiono na tanią siłę roboczą, bo spójrz na siebie postawiłeś na wiedze poszedłeś do szkoły i zmarnowałeś pieniądze i czas, bo to za trudne dla takich jak ty. ty nadajesz się jak twoi rodzice, do pracy w kopalni lub przy taśmie montażowej, ale tylko wam radio maryja grało to jest ok. trybune ludy czytasz rydzyka słuchasz to i nie masz nic do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń 20.03.07, 21:15 Poziom Twoich argumentow, wprost poraza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :((( Re: I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń IP: *.acn.waw.pl 27.01.07, 17:08 tajemniczy_don_pedro napisał: >Teraz kraje Trzeciego Świata osiągają to, co > pan Balcerowicz (nazwisko użyte jako symbol pewnego stylu myślenia, > charakterystytcznego dla ekonomicznych wykształciuchów; równie dobrze mógłbym > napisać "Gadomski") miał, ale zmarnował. Masz rację, prócz tego fragmentu. Pan Balcerowicz chciał transformować i rozwijać nasz kraj. Niestety był tylko małym kółkiem w aparacie władzy, która ustami polityka obiecała, że Polska będzie biedna ale katolicka. I to ci politycy, członkowie Opus Dei są autorami naszego bagna gospodarczego. Mam wrażenie, że kościół przeznaczył naszej ojczyźnie rolę przetrwalnikowej gnidy, mającej przewieźć tę instytucję przez czasy otrzeźwienia religijnego na świecie. Takie średniowiecze otoczone nowoczesnym światem. I dlatego nauka Polska to coraz mniej inżynieria czy matematyka a coraz bardziej teologia i "chrześcijańskie nauki społeczne"... Odpowiedz Link Zgłoś
matrek Re: I nie chcę tu widzieć zaprzeczeń 20.03.07, 21:16 Tak - Opus Dei, jak zydzi, masoni i cyklisci - na madagaskar! Odpowiedz Link Zgłoś
gobi03 USA-Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy 24.01.07, 19:15 Zastanawiam się, jak można do jednego worka wrzucić wzrost gospodarczy USA, Chin i Indii? To fakt, że Hindusi pracują bardziej na siebie, niż Chińczycy - i cóż stąd? W Chinach już zaczęła się katastrofa ekologiczna, robotnicy zorientowali się, że w nowych strefach przemysłowych życie jest koszmarem. Wkrótce wystąpi wzrost kosztów związany z infrastrukturą i wydatkami socjalnymi. To nieprawda, że wszyscy Chińczycy z radością jadą do fabryk żeby pracować tam 12 godzin na dobę. Oprócz takich desperatów są inni, którzy nie chcą ruszać się ze swojej wsi, ale chcą mieć opiekę lekarską itp. Spożycie wewnętrzne w Chinach wzrośnie. Polska MOGŁABY konkurować wysoko wykwalifikowaną siłą roboczą, gdyby ta siła robocza faktycznie zdobywała kwalifikacje. Tyczasem w naszych politechnikach sprzęt pamięta Gierka - mam na myśli np. sterowniki przemysłowe udostępniane studentom informatyki. No i powiedzmy sobie szczerze - nasi maturzyści niechętnie wybierają politechniki - wolą Wyższe Szkoły Zarządzania i Czegośtam. Polska nie jest i nie będzie "Tygrysem Europy" - chyba już to widać? Jesteśmy po prostu zaściankiem Europy i nie ma czym się przejmować, trzeba żyć swoim życiem, zamiast podniecać się konkurowaniem z tymi albo tamtymi. To nie wyścig - to życie. My, Polacy jesteśmy w Europie i nie da się udawać, że możemy pracować za miskę ryżu dziennie. Trzeba być głupim, żeby myśleć, że będziemy mieli na to ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Re: USA-Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 23:00 wiesz co? ewidentnie masz kompleksy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek - USA leniwi Hindusi, pracowici Chinczycy IP: 12.146.74.* 24.01.07, 20:05 Ja nie pojde do hinduskiego lekarza, wole chinskiego bo ten zachowuje higiene. Indie nigdy nie osiagna tego co Chiny.Zawsze beda ubogie.Autorzy powinni tam najpierw jechac do Indii i do Chin aby nie pisac farmazonow. Chiny tak, Indie absolutnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: leniwi Hindusi, pracowici Chinczycy IP: 81.144.141.* 24.01.07, 20:15 Najlepiej to widze u siebie - hindusow od groma chinczyk jeden :) Fakt - wszyscy pracowici. A u nas? Teczki, swiatynie i przepychanki kto tak naprawde bedzie prezydentem stolicy. A w d.. niech mnie pocaluja. Ja tu zostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dudek Może zostanę uznany za zawistnika, ale miałem IP: 80.51.194.* 24.01.07, 20:53 okazję pracować z Indyjskimi i Chińskimi informatykami oraz na stworzonym przez nich kodzie. Mówiąc krótko: koszmar. 99% informatyków w Indiach i Chinach to ludzie albo po kiepskich uczelniach albo wręcz po kilkudniowych(!) kursach programowania. Kod przez nich wytworzony przypomina spaghetti. Powstało zresztą określenie "Bangalore programming style", czyli w naszym tłumaczeniu kod-spaghetti. A na dodatek owe 99% wykazuje się znikomą inwencją: tłuką co im się każe, ale żeby samemu coś wymyśleć to już raczej kiepsko. Z mojego punktu widzenia co trzyma przy życiu ich przemysł IT to znakomity PR oraz niesamowita pracowitość. Z tym ostatnim też bywa różnie - niby pracują dużo (np. 16 godzin na dobę przy projekcie to norma), ale z wydajnością to już bym się zastanowił. Podsumowując: w tej chwili mają znakomitą passę, ale jak długo to się utrzyma? Niektóre zachodnie firmy IT już zaczęły zamykać ośrodki badawcze w Indiach i Chinach (vide Intel, IBM) pozostawiając tam produkcję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mar Re: Może zostanę uznany za zawistnika, ale miałem IP: *.pl 25.01.07, 07:19 okazję pracować z Indyjskimi i Chińskimi informatykami oraz na stworzonym przez > nich kodzie. Mówiąc krótko: koszmar. 99% informatyków w Indiach i Chinach to l > udzie albo po kiepskich uczelniach albo wręcz po kilkudniowych(!) kursach progr > amowania. Kod przez nich wytworzony przypomina spaghetti. Powstało zresztą okre > ślenie "Bangalore programming style", czyli w naszym tłumaczeniu kod-spaghetti Mnie zastanawia ,mała ilość programów made in India :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrala Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 21:16 rychły koniec potęgi Usa nadchodzi Chiny już niedługo potęga przemysłowa Indie - umysłowa Rosja - surowcowa EU jaka jest taka jest ale jakoś się wlecze Ameryka Płd - Wenezuela, Brazylia, Argentyna, Boliwia a nawet Chile już nie potrzebują "pomocy" finansowej ani "mądrych" wskazowek Banku Światowego i MFW czytaj Usa co im dotychczas wychodziło raczej na złe. Najbardziej się obawiam że ktoryś z preziow Usa o umyśle pastucha z tego powodu może wywołać wojnę i to światową. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur srutututu! 24.01.07, 23:31 Rychły koniec potęgi USA jest zapowiadany coś tak od roku 1917, kiedy to USA liczyły jakieś 110 milionów mieszkańców. Chiny są potęgą tandety i badziewia jednorazowego użytku, np. trampek rozpuszczających się w kałuży, długopisów mogących napisać 1 kartkę A4, chipów topiących się w dłoni, półpapierowych majtek. Indie są potęgą medytacji i schizofrenii. Potęgą zatopienia się w sobie i ascezy. Rosja potęgą surowcową była ale w przeszłości. Był czas, kiedy miała zboże, zwierzęta hodowlane, zwierzęta futerkowe, drewno, rudy metali. Dzisiaj jedzie na wahnięciu koniunkturalnym cen na ropę i gaz. Oferuje dostawy gazu pod groźbą zamknięcia kurka. O stan umysłów Prezydentów USA nie martw się. Pomartw się raczej o szaleńców choćby z Wenezueli czy Rosji. Lubię ludzi dowcipnych. Także dowcipnie wybierających swój nick. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Neron Re: srutututu! IP: *.mikolow.net 24.01.07, 23:57 Co dokładnie mamy na myśli mówiąc "potęga"? Nie chodzi o ilość dóbr przypadających na jednego mieszkańca (to byłby wskaźnik dobrobytu). Potęga to państwo które ma największy lub zbliżony do największego procent dóbr całej planety. Scenariusz upadku imperium USA nie sprawdził się, bo państwa o porównywalnej liczbie ludności prowadziły debilną politykę, czyli pozbawiły się imperium. A Chiny i Indie stoczyły się do poziomu tak niskiego, że mimo olbrzymiej liczby ludności nie stały się imperium. Więc USA jest imperium tylko dlatego że wciąż trwa szczęśliwy zbieg okoliczności, który prędzej czy później się skończy, bo Chińczycy i Hindusi są ludzmi a nie tępymi małpami. Dlatego żeby utrzymać istnienie cywilizacji grecko-rzymskiej trzeba przestać opierać ją na zbiegu okoliczności. Czyli trzeba scalić do kupy wszystkie jej tereny. Wtedy nikt nie będzie pisał budzących strach artykułów, że zagrażają nam Chińczycy czy Hindusi. Chiny i Indie mają problemy gospodarcze a my mamy problemy polityczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RTG Re: srutututu! IP: *.ppath.umn.edu 25.01.07, 03:33 dokladnie liczac mamy 2 problemy polityczne :) Odpowiedz Link Zgłoś
mike_ab doladnie 25.01.07, 14:41 dwa, i to niewielkie a ile problemow z nimi kiedy rozpoczyna sie sezon polowan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maac91 Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: 66.147.182.* 24.01.07, 21:32 Ze wszystkim w tym artykule mozna sie zgodzic, za wyjatkiem jednej rzeczy. Jezeli ktos nie mial do czynienia wiecej niz z jednym lub kilkoma hindusami niech nie pisze o angielskim jako karcie przetargowej. Wiekszosc hindusow moze i po angielsku mowi, ale malo kto ich rozumie. Silny akcent uniemozliwiajacy swobodna komunikacje w polaczeniu z umilowaniem do awanturowania sie czyni z hindusow ciezkich partnerow w biznesie. Do reformacji dochodzi dopiero po wieloletnim pobycie na zachodzie, a to i tylko wtedy gdy nie ma tam spolecznosci hinduskiej, ktora umozliwialaby egzystencje bez koniecznosci adaptacji do zachodnich norm. Buddha Bar Bay!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami A my jesteśmy Chińczykami Europy!!!! IP: 62.233.164.* 24.01.07, 22:07 i to jest bardzo smutny fakt www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: A my jesteśmy Chińczykami Europy!!!! IP: *.3.cust.bredband2.com 24.01.07, 22:15 Nie obrażaj Chińczyków i nie porównuj z Polakami. Polacy są malutcy do Indyjczyków ,Chiny to potęga a Polska w dalszym ciągu najtańsza siła robocza na świecie i nich tak zostanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kami Re: A my jesteśmy Chińczykami Europy!!!! IP: 62.233.164.* 24.01.07, 22:45 i jest nam tak dobrze że dobrze nam tak! www.fototel.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur "na tanią siłę roboczą"??? 24.01.07, 23:23 Siła robocza w Polsce nie jest tania. Zapytaj najbliższej księgowej. Powie ci, że aby wypłacić pracownikowi netto powiedzmy 1000 PLN, trzeba miesięcznie uzyskać ze sprzedaży jego pracy około 4500 PLN. I to pod warunkiem, że te pieniądze spłyną przed dniem wypłaty. Jeśli nie, to firma popada w zadłużenie. Mądry człowiek powiedział: "Pracownik to nie koszt. To skarb firmy!" Tylko nie z punktu widzenia przepisów podatkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
neiden Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy 24.01.07, 23:31 co na to nasi rekorzy i profesorowie ? czy to do nich dociera ze polska jest na poziomie biednych kraji afrykanskich.w polsce mamy tyle dyplomow ze mozemy nimi sciany tapetowac. i jak stoi nasza technologia.80% procent tego co uczymy w polskich szkolach nie ma zastosowania w czasach dzisiejszych.nasz system nauczania jest przesiakniety chorym elementem.psychopaci,idyjoci,religijni maniacy. Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur "...boom generowany przez niewielką część 24.01.07, 23:38 społeczeństwa..." To trochę tak, jak w Niemczech. Kadra innowacyjna w innowacyjnych firmach utrzymuje molochy ze związkami zawodowymi, radami pracowniczymi, armię urzędasów i jeszcze większą armię zasiłkobiorców. Jeszcze niemiecka gospodarka opiera się szaleństwom podatkowym lewicy, w tym także sztucznemu podwyższaniu cen energii. Jak długo jeszcze? Zresztą, to samo można powiedzieć o Francji, Szwecji itp. O Polsce nie, bo u nas nie ma przedsiębiorstw innowacyjnych. Bo czyż może być innowacyjną firma z branży: - doradztwa podatkowego - agencji celnych - sprzedaży kas fiskalnych - układania stron WWW - rżnięcia desek na palety - tuczu świń i wyrobu kiełbachy - szycia biustonoszy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.cable.ubr01.hari.blueyonder.co.uk 25.01.07, 00:58 Wybierzcie sie i zobaczcie ta indyjska doline krzemowa. Smiechu warte, jeszcze dlugo dlugo dlugo nie doskocza do piet europie i Ameryce, bo to jest tak jak z Rosyjska "potega" militarna czyli kolos na slomianych nogach. Podobnie jak z Chinami jak cos nie ukradna to sami nie wymysla Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bzdurki Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 12:10 Ja bym wogole polemizowal z tym calym artykulem. Prawda jest taka, ze chinczycy zalali amerykanskie i w mniejszym stopniu I nie bajdurz o braku innowacji w Chinach. To takie gadanie europocentryczne majace na celu uzasadnic wyzszosc 'naszych' na 'tamtymi'. Spojrzcie na wszystkie swoje komputery, laptopy i powiedzcie kto je robi. Wiekszosc z was bedzie musiala powiediec: Chinczycy na Tajwanie. W Chinach jest tandeta ale jest i wysoko zaawansowany przemysl, ktory z roku na rok tworzy coraz wiecej innowacji i to czesto bardzo przelomowych. W zakresie nanotechnologii czy biotechnologii Chiny to swiatowa czolowka. Nie poprawiajcie sobie humoru przeinaczajac rzeczywistosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablo Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 15:29 A kto te kompy wymyślił he ????? Same sienie wymyśliły a tym bardziej chińczycy ich nie wymyślili..... A jaki mają zaawansowany przemysł????? Co takiego wymyślili z zakresu nanotechnologi czy biotechnologi??? Chińczyczy czy Hindusi są dobrzy...ale w kopiowaniu!! Takiej biedy jak w Indziach to ja w Polsce czy gdzie kolwiek NIGDZIE nie widziałem!!!! Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sensei Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 17:33 srutututu... kompy powstaly kilkadziesiat lat temu. kto udoskonalil komputery i spowodowal, ze sa takie dobre obecnie? przede wszystkim zasluga w tym japonczykow i chinczykow z tajwanu. jesli bedziecie twierdzic, ze taki np. Sony nic nie robi tylko kopiuje to sie wam wysmieje w twarz. W zakresie nanotechnologii przoduja na swiecie. Pod wzgledem publikacji i patentow przegonili ostatnio Japonczykow i gonia Amerykanow. Chinese Academy of Sciences jest czwarta pod wzgledem cytowan w zakresie nanotechnologii za UC Berkeley, MIT i IBM. Tacy naukowcy jak Chunli Bai (tworca 'scanning tunnelling microscopy') czy Chen Wang to czolowka swiatowa po nagrode nobla. a jak juz mowimy o kopiowaniu to przynajmniej chinczycy nie przywlaszczaja sobie innowacje technologiczne jak Europejczycy (proch, druk, itp.) Jak pisalem: Banda bialasow nie mogacych zniesc, ze ktos jest od nich madrzejszy. Zamiast polepszac sobie humor zaklamujac rzeczywitsosc polecam: nanomat.blogspot.com/2006/06/what-innovation-advantage-chinese-and.html www.demos.co.uk/files/China_Final.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy 25.01.07, 19:31 Pierwszy komp powstał w ...XIX wieku a twórcą był Cahrles Babage (chyba tak się to pisze) jego asystentką a zarazem pierwszą programistką była Lady Bayron (córka Bayrona jeśli wiesz kto to jest) to odnośnie kilku dziesięciu lat.... Odnośnie kompów udoskonalanych że są tak dobre obecnie (osobiście uważam że w tej kwestii nic się nie zmieniło,cały czas wszystko oparte na krzemie) to tylko jedno zdanie mi się ciska na myśl Sony robi dobre..... konsole:-) W zakresie nanotechonologii to lepsi są amerykanie brytyjczycy niemcy...a nawet polacy mają wkład (mimo że u nas wywala się na bzdury vide świątynia.. a nie na naukę), chińczycy już sobie wiele rzeczy przywłaszczyli i dlatego wielu z tamtąd ucieka bądź nie inwestuje wcale... Jakiś forumowicz napisał że miał negatywne doświadczenia ( słyszę to nie pierwszy raz)z informatykami hinduskim, stwierdzam tyle że jeśli ich jest wprost proporcjonalna do jakości życia to...... Byłem w tym kraju wiem co widziałem, w statystykach tego nie widać...wież lub nie twój wolny wybór, żyjemy w wolnym kraju w przeciwieństwie do Chin czy Indii ... Pzdr pablo Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy 25.01.07, 19:34 ..ucieka miałem na myśli firmy Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
pablo63 Klawiatura nawala :(((( 25.01.07, 19:36 ...cholera odnośnie..jeśli ich informatyka jest wprost... Pzdr Pablo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.smgr.pl 25.01.07, 09:15 "a ponadto na korzyść Polski działa bliskie położenie geograficzne względem Europy" hmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
robertpk Tak zaczyna sie III wojna światowa 25.01.07, 09:32 ..powstają dwa supermocarstwa, krańcowo odmienne pod każdym względem, których interesy w nakładjacych się strefach wpływu sa sprzeczne.. demokratyczne, niemal zanarchizowane, nieskończenie różnorodne kulturowo, nastawione na usługi i przepływ wiedzy Indie autorytarne, coraz bardziej szowinistyczne, dązące do ujednolicenia kultury, zwalczające odmienność, nastawione na wytwórczośc w ogromnej skali i ograniczające przepływ wiedzy Chiny a każdy z tych krajów ma ponad miliard obywateli .. szykuje się starcie kolosów jakiego świat jeszcze nie widział Odpowiedz Link Zgłoś
zigzaur Re: Tak zaczyna sie III wojna światowa 25.01.07, 10:38 Spoko, spoko! Nie bardzo sobie wyobrażam forsowanie Himalajów szturmem. Obojętnie, czy przez Hindusów czy przez Chińczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 10:18 Hehe, ale fantastyka. O jakości indyjskich usług typu call-center najlepiej świadczy dowcip rodem z US: Hindus zgłasza się na interview w sprawie pracy. Otrzymuje polecenie aby ułożyć zdanie w którym znajdą się słowa "green", "pink" i "yellow". Wynik jest następujący: "I wake up in the morning, I hear the phone "green green", I pink up the phone and I say "Yellow" Odpowiedz Link Zgłoś
rafal00007 Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy 25.01.07, 11:58 prawda o tych super usługach, nakręcona przez Amerykanów, którzy podobno zachwycają się poziomem usług: www.callcentermovie.com/movie/movie.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciej Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy IP: *.dip.t-dialin.net 25.01.07, 13:05 A co zrobiliscie z Polski! moglo byc tak samo jak w Chinach czy Indiach.Spaskudziliscie wszystko, mlodzi uciekaja a starsi na przedwczesnej emeryturze - pytam kto zaplaci te przedwczesne swiadczenia.Trzeba bylo dac szanse sredniej klasie tak aby wszyscy mogli sie bogacic a nie uciekac za chlebem i na poniewierke. Kogo mam na mysli? was wszystkich przy wladzy przy urzedach i nierobow przedemerytalnych,lobbystow do zbierania glosow wyborczych i tych wszyskich tycvh ktorym Polska wisi.Krotko w Polsce powstaje mocarstwo glupoty i samounicestwienia!!A propo czegoz tak boi sie Gazeta wyborcza ograniczajac dostep do wypowiedzi - jeszcze ja czytam ale to nie bedzie trwalo wiecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
mil1231 Re: Indie-Chiny: Powstaje mocarstwo wiedzy 25.01.07, 18:47 ja jestem klasą srednią i nigdzie sie nie wybieram. Polska to zajebisty kraj, bez bani! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chinczyk ### Sralis - mazgalis ### IP: 82.139.44.* 20.03.07, 16:32 Moja babcia mawiala "Sralis - mazgalis, srol - pierdziol, wode gryzl", zeby opisac gadania glupot jako prawd objawionych. Prawda jest taka, ze wszystkie korporacje pchaja sie do Azji, bo tam maja na wpol-niedozywionych, swietnie wyksztalconych i bojazliwych pracownikow, chetnych pracowac za takie pieniadze, na ktore amerykanin by nie chcial kupy zrobic. Za 20-30 lat podniesie sie poziom zycia w Azji, wzrosnie swiadomosc spoleczenstw, podniesie sie kurs ich walut i korporacjom zacznie oplacac sie inwestowanie zupelnie gdzie indziej. Reka globalnego rynku jest bezdennie lapczywa i prozna w swym dzialaniu. Odpowiedz Link Zgłoś