Dodaj do ulubionych

UE: Żarówki mają być zmienione na energooszczędne

• Gość: alfa&omega UE: Żarówki mają być zmienione na energooszczędne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 19:12
      kretynska unia kretynska unia kretynska unia
    • juesej Produkcja tradycyjnych wystrzeli w góre 09.03.07, 19:40
      Podejrzewam że ludzie teraz będą masowo kupować żarówki tradycyjne, na zapas, a
      w ostatnich miesiącach produkcji sprzedaż pewnie będzie 100 razy większa niż
      obecnie. Może kupić udziały Philipsa i Osram?
    • Gość: tadeusz światła przez cały rok to dwa miliony ton spalin IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 20:21
      Proponuję zacząć od zgaszenia lamp samochodowych w dzień zmniejszy to emisję
      spalin natychmiast o dwa miliony ton - Gra idzie o los 6 miliardów ludzi
      • Gość: smoluch kominowy Re: światła przez cały rok to dwa miliony ton spa IP: *.it-net.pl 09.03.07, 20:56
        od dupy strony sie jak zwykle do tego zabieraja, powinni postarac sie o to by
        zarowki kompaktowe kosztowaly jak najmniej + plus porzadna akcja informacyjna a
        nie zakazy

a co do tych zmienionych kolorków przy nergooszczednych switlówkach kompaktowych
        - to jakiego badzaiewia wy uzywacie???? bo ja mam sporo tych zarowek w domu i
        jakos zadna nie swieci na niebiesko czy filetowo, a swoja droga zwykle zarowki
        tez niezle przeklamuja kolorki
        • xaliemorph Re: światła przez cały rok to dwa miliony ton spa 10.03.07, 01:15
          Niektórzy ludzie słabiej tolerują światło pochodzące ze świetlówki i nie powiesz mi że ze świetlówek ogólnie dostępnych w sklepach (włącznie z philipsem i osramem które też przerabiałem) światło jest lepszej jakości anieżeli z żarówek, choć przyznam rację że czasem światło z najtańszych szajsów potrafi się trafić o trupio różowym kolorze. Ale sama charakterystyka światła pochodzącego ze świetlówki jest kompletnie inna od światła żarowego. Wystarczy porównać widma, gdzie żarówka ma ciągłe, a świetlówka punktowe. Nie trzeba chyba wspominać do jakiego typu światła przystosowywał się wzrok przez miliony lat. Uważam że akcja "wymiany żarówek" powinna prędzej skutkować poszukiwaniem nowych, lepszych źródeł światła, bądź udoskonalaniem choćby takich jak diody. Owszem one też nie mają doskonałej charakterystyki ale generalnie mniej drażnią oczy. A czy widział ktoś odpowiednik "żarówki" opartej na diodach z produkcją światła porównywalną z żarówką załóżmy 150W? Nie bo nie ma takich.
      • Gość: fi DIODY IP: *.chello.pl 09.03.07, 21:23
        Następny krok to raczej oświetlenie diodowe - zespoły diod tworzące lampy.
        Wytrzymałość nie do pobicie, tylko ceny narazie za wysokie.
        • Gość: Jan Re: DIODY IP: *.versanet.de 09.03.07, 21:34
          Jest tego juz do wyburu i koloru.
          www.dotlight.de/shop/index.php/cPath/203
    • Gość: siouks ja już dawno zmieniłem sam w całym domu IP: *.chello.pl 09.03.07, 21:04
      to co prawda jendorazowo spory wydatek ale juz w kolejnym półrocznym
      rozliczeniu ze stoenu była wyraźnia różnica

ok 30 pln miesięcznie oszczędności na prądzie - po pół roku zwróciły się
      wszystkie żarówki :)

nie trzeba UE żeby policzyć że to się opłaca
      • misiu-1 Re: ja już dawno zmieniłem sam w całym domu 09.03.07, 21:25
        Ja też zmieniłem, ale wprowadzanie przez eurolewactwo przymusu wymiany to
        granda. Co będzie następne? Już jakiś bolszewik z Wielkiej Brytanii przebąkuje
        coś o konieczności racjonowaniu mięsa. Z tego samego powodu - walki z "efektem
        cieplarnianym". Pewnego dnia obudzimy się w państwie z zamordyzmem gorszym niż
        w PRL. Precz z tą zafajdaną ch**nią.
        prawica.net/node/2865
    • Gość: jfk Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz IP: *.gre.pl 09.03.07, 21:15
      i co z tego im mniej zuzywamy tym wiecej placimy jaki sen oszczedzania skoro
      zaklady podnosza cene bo maja straty oni musza swoje zarobic zagwarantujcie
      niezmienna cene energii przez 20 lat to zobaczymy jak ludzie zaczna oszczedzac
      ja osobiscie przez ostatnie 5 lat zmiejszylem o okolo 40 % zuzycie a rachunki
      place wieksze
      • Gość: cyr Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz IP: 213.199.198.* 09.03.07, 21:18
        kur#a
        wybudować 100 elektrowni atomowych i po sprawie do k. nędzy a nie narzucać mi
        jakie żarówki (i od kogo) mam kupować
        • nessie-jp Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz 09.03.07, 22:30
          Nikt ci nic nie będzie narzucać - po prostu żarówek nie będzie. I już. Nikt nie
          będzie produkował, bo zrobić jedną to się nie opłaca, a zrobić milion nie będzie
          można. Będziesz chciał sobie przemycać żarówki z Chin - to se będziesz
          przemycał, twoja sprawa.

A tak w ogóle, to po prostu należałoby wprowadzić podatek od towarów
          energo-rozrzutnych i niszczących środowisko, na wzór podatku VAT. Wtedy ceny
          żarówek zrównałyby się może z cenami świetlówek, a reszta to byłby już wybór
          obywatela. Chcesz obywatelu żarówkę za 20 zł, co poświeci 3 miesiące, czy
          świetlówkę za 20 zł, co poświeci 8 lat?
          • xaliemorph Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz 10.03.07, 01:19
            > A tak w ogóle, to po prostu należałoby wprowadzić podatek od towarów
            > energo-rozrzutnych i niszczących środowisko, na wzór podatku VAT.

Całkiem dobry pomysł. Ale jedno ale. Gdzie ten podatek by szedł? Bo jeśli na kolejne diety dla europosłów i biurwokratów to jestem przeciw. Wreszcie by trzeba przyznać że pieniądze z takich podatków powinny iść na badania związane z opracowywaniem nowoczesnych energooszczędnych technologii. I choćby wystarczy tu argument iż UE wydaje mniej na badania naukowe niż USA.
          • misiu-1 Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz 10.03.07, 01:24
            nessie-jp napisała:

> A tak w ogóle, to po prostu należałoby wprowadzić podatek od towarów
            > energo-rozrzutnych i niszczących środowisko

Tak w ogóle, to powinno się wprowadzić podatek od durnych postów. Jakbyś
            musiała za swój zapłacić 100zł, to może byś wreszcie pomyślała choć odrobinę.
    • Gość: antena Na Podlasiu... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.07, 21:18
      ... i Suwalszczyźnie tylko świeczki i tylko z wosku.
      • babette666 Re: energooszczedne od lat !!!! 10.03.07, 11:09
        zastanawiam sie ile bym placila za elektryke gdybym nie miala takich zarowek w
        calym domu, gdzie mam wszystko "elektryczne". Kilkanascie lat temu widzialam
        dom po wybuchu gazu, nigdy nic na gaz nie bedzie goscilo w moim domu, 4 lata
        temu zmienilam wszystkie zarowki na energooszczedne, elektryka ze 111€/mc
        spadla mi na 68€/mc wiec to najlepszy dowod ze sa oszczedne, a od tamtej pory
        wymienilam TYLKO 1 zarowke !!!!!
    • Gość: adalbert A kto zadba o biogazy ? IP: *.dip.t-dialin.net 09.03.07, 21:27
      Unia powinna jeszcze szybciej wprowadzic w zycie dyrektywe o zagospodarowaniu
      biogazow, ktore powstaja w procesie trawienia u kazdego unijnego obywatela
      (czyli euroludka). Te palne w duzej czesci gazy powinny byc uzytkowane, a nie
      bezuzytecznie wydalane. Mozna je np. wykorzystac do ogrzewania mieszkan
      euroludkow. Jakie to wtedy beda oszczednosci !
      • mniklas5 Re: A kto zadba o biogazy ? 09.03.07, 22:13
        pmietam byla to moja pierwsza praca w Kanadzie 1990, sprzedawalem je
        wlascicielom blokow mieszkalnych , rzad doplacal 40 % ceny, biznes byl swietny
        • adalberto3 Re: A kto zadba o biogazy ? 09.03.07, 22:19
          Rzad doplacal 40% do kazdego pierdniecia ? Jezeli tak, to interes rzeczywiscie
          swietny. Tylko jak obliczyc wartosc takiego baka ?
    • Gość: Kamil Jak będę wchodził po schodach?Z latarką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.03.07, 23:28
      Mieszkam w domku jednorodzinnym,gdzie łazienka ,kuchnia są na dole,a na piętrze
      pokoje.Dziennie ja i moja rodzina chyba z 50 razy wchodzimy po schodach
      zapaląjąc światło na ok 40 sekund i po wejściu lub zejściu gasząc je.Która
      świetlówka kompaktowa wytrzyma włączanie i wyłączanie po 50 razy
      dziennie?Zrewsztą zapalając taką świetlówką na owe 40 sekund zużyje ona więcej
      energii niż te stare poczciwe zarówki w kinkiecie.Co mam zapalać jak będę
      wchodził na schody?A co z wyłącznikami czasowymi na klatkach w blokach?Tam
      światło zapala się ze 200 razy dziennie...
      • xaliemorph Re: Jak będę wchodził po schodach?Z latarką? 10.03.07, 01:22
        Wniosek? Diody. Ale niestety prostych zamienników opartych na diodach, zbudowanych tak by pasowały do gwintów E-27 i E-14 brak na rynku. Mówię też o zamiennikach o dużej mocy a nie takie co dają tylko półmrok.
        • emeryt21 Re: Jak będę wchodził po schodach?Z latarką? 10.03.07, 02:54
          Policzcie jaka jest roznica ceny zarowki "energooszczednej" a zwyklej.Kiedy to
          sie zamortyzuje?bedziemy kupowac zarowki z przemytu,bo u nas nie bedzie.bylem w
          sklepie i widzialem ten absurd.Kto bedzie oszczedzal?
        • Gość: Jan Jak to nie ma? IP: *.versanet.de 10.03.07, 06:02
          www.google.de/search?hl=de&client=opera&rls=de&hs=bSt&q=led++230+volt&btnG=Suche&meta=lr%3Dlang_de
          • xaliemorph Re: Jak to nie ma? 10.03.07, 20:30
            Tak, ale ceny dla polskiego klienta są narazie ... nieciekawe. A po drugie ustrzeżesz tam odpowiednik żarówki 150W albo 200W jaką mam w kuchni (tak, ktoś mógłby się spierać iż można zmienić oprawę)?
        • salt1 Re: Jak będę wchodził po schodach?Z latarką? 10.03.07, 21:23
          Diody LED! Dają bardzo przyjemne, żywe, białe światło. Są praktycznie nie do
          popsucia. 15,000 do 30,000 godzin pracy. Zużycie energii stanowi 3-4 % zużycia
          żarówki żarowej, gdyż jest to zimne źrodło światła. Dla ciekawych:
          www.uncrate.com/men/home/lighting/zbar-led-desk-lamp-001862.php
          Dla tradycjonalistów oprocz żarówek kompaktowych można polecić żarówki
          halogenowe włożone w tradycyjną formę klasycznej żarówki. Bardzo dobra jakość
          widmowa światła, a zużywa od 40 do 50 % mniej energii. Rozwiązań jest całe
          mnóstwo. Zaś tak zwane energooszczędne żarowki kompatkowe są tylko formą
          przejściową.
      • Gość: | Re: Jak będę wchodził po schodach?Z latarką? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.03.07, 14:27
        > Mieszkam w domku jednorodzinnym,gdzie łazienka ,kuchnia są na dole,a na piętrze
        > pokoje.Dziennie ja i moja rodzina chyba z 50 razy wchodzimy po schodach
        > zapaląjąc światło na ok 40 sekund i po wejściu lub zejściu gasząc je.Która
        > świetlówka kompaktowa wytrzyma włączanie i wyłączanie po 50 razy
        > dziennie?Zrewsztą zapalając taką świetlówką na owe 40 sekund zużyje ona więcej
        > energii niż te stare poczciwe zarówki w kinkiecie.Co mam zapalać jak będę
        > wchodził na schody?A co z wyłącznikami czasowymi na klatkach w blokach?Tam
        > światło zapala się ze 200 razy dziennie...

Istnieja specjalne modele przystosowane do czestego wlaczanie i wylaczania (co
        minimum 15 minut). Kosztuja troche wiecej, ale sa.
        • xaliemorph Re: Jak będę wchodził po schodach?Z latarką? 10.03.07, 20:31
          Tylko to 15 minut w porównaniu do potrzeb oświetlenia sobie schodów czy choćby kilkuminutowego korzystania z łazienki podczas pośpiechu rannego to wieczność. Po prostu świetlówka nie jest stworzona do takich celów, i nie ma jej tam na siłę co wciskać.
    • Gość: alter Moi rodacy przystąpili do masowego wykupu żarówek IP: *.broadband.pl 10.03.07, 07:21
      Wie pani jakie później będą drogie ?...
    • ramirez Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz 10.03.07, 23:06
      zigzaur napisał:

> A co z reflektorami samochodowymi?
      Reflektory ksenonowe to właśnie żarówki oszczędne
    • jewropejczyk Eurobolszewizm w pełnej krasie, rozpędzić na 11.03.07, 15:40
      cztery wiatry tą bandę socjalistów z brukseli ! Won z tym rakotwórczym narośle
      na ciele wolnych narodów Europy jakim jest ZSRE !
    • Gość: Jan Re: UE: Żarówki mają być zmienione na energooszcz IP: *.versanet.de 11.03.07, 18:13
      Zarowki energooszczedne - w Polsce szok,placz,zgrzytanie zebow.Nie ma sie co dziwic - jak taka lampka kosztuje 3 godziny pracy..!Gdyby kosztowala jak na Zachodzie 15 minut to by nikt w Polsce z tego powodu nie ujadal.Dla biedaka najpierw wazny brzuch a potem dopiero rozum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka