Dodaj do ulubionych

Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy?

IP: *.as.kn.pl 25.04.07, 23:26
przeciez to jest dodatkowy podatek!
Obserwuj wątek
    • skubi6 Rzemieślnicy ja Geremek 25.04.07, 23:33
      Już jesteś rzemieślnikiem - to teraz zdaj egzamin. To trochę tak, jak: już cię
      wybrali na europosła - to teraz się zlustruj.

www.skubi.net/macierewicz.html
      • arcyfioletowy Czy Polska schodzi na psy? 26.04.07, 10:46
        W komentarzu pod zdjęciem do mojej notki o nowym ministrze Wiecheckim pewien Czytelnik napisał:
        Nóż się w kieszeni otwiera! Polska schodzi na psy, zawsze broniłem mojej ojczyzny, ale teraz nawet myślę by wyjechać za granicę. Jak takie typy rządzą Polską nie pozostaje nic innego jak wyjechać...
        Po przeczytaniu dramatycznego komentarza na powrót zatopiłem się w rozważaniach nad polskim syfem. Postawiłem sobie pozornie proste pytanie: czy Polska schodzi na psy? Po godzinach rozważań uzyskałem niepokojącą odpowiedź. Polska się w ogóle nie zmienia, może wejście do UE i dotacje trochę ten syf przypudrowały... To nie Polska schodzi na psy, a Polacy się zmieniają. Mają wartości, cele, chcą żeby było lepiej. Polska nie nadąża, a powiem więcej: degraduje się w oczach... ludzi o coraz bardziej wyostrzonych zmysłach. Stąd nie dziwi fakt, iż od wejścia do UE uciekło z tego kraju 2 mln takich obywateli.

W Białymstoku wśród absolwentów uczelni przeprowadzono ankietę. Zadawano pytania odnośnie pracy za granicą, emigracji itp. Około 80% osób zadeklarowało, iż po ukończeniu studiów wyjeżdża z kraju. Z tego, dokładnie nie pamiętam, chyba połowa stwierdziła, że być może wróci do Polski... Panie Prezesie, melduję wykonanie zadania!

oto-polska.blogspot.com/search/label/prognozy
        • Gość: Montero Nie zapominajmy, ze Jarek ma kota! IP: *.dial.bell.ca 26.04.07, 13:45
    • maruda.r Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? 26.04.07, 02:08

Jerzy Bartnik, prezes ZRP: Kwalifikacje to antidotum na bezrobocie. Mając
      kwalifikacje - co potwierdza zdany egzamin - łatwiej im będzie znaleźć pracę.

Bartnik faktycznie jest idiotą, czy też dla pieniędzy z egzaminów jest w stanie
      odegrać każdą farsę?

Przecież ustawa jest ewidentnie sprzeczna z Konstytucją i porozumieniami
      unijnymi. Kolejny raz dwie izby parlamentu mają w dupie zapisy Konstytucji?

Efekty farsy tworzenia zbędnych korporacji egzaminacyjnych widzimy na
      przykładzie systemu szkolenia kierowców. System zbudowany tylko po to, by
      egzaminatorzy mogli brać łapówki. Skutkiem tego jest olbrzymia rzesza
      niedouczonych kierowców, która kwalifikacje traktuje jako zło konieczne.
      Stworzono system łapówek, a nie szkoleń.

Fatalnie wygląda zestawienie cenowe egzaminu z egzaminami SEP-owskimi. Dlaczego
      hydraulik może wykonywać pracę po opłaceniu 800 zł, a elektryk po opłaceniu 120
      zł? I jakie sankcje spotkałyby tych, którzy sprawę oleją? Skarbówka odmówi
      przyjmowania podatków?

• Gość: Montero A wicepremierem moze byc kazdy nieuk? IP: *.dial.bell.ca 26.04.07, 02:48
      Co za kraj?
    • Gość: pyra16 Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 07:52
      Ludzie przecież to jest skandal. Partaczy weryfikuje klient a nie jakaś komisja
      egzaminacyjna. Przecież to jest podatek na nierobów. To co jak ktoś nie będzie
      miał dyplomu to nie będzie mógł prowadzić działalności gospodarczej ?? Paranoja.
      To jest totalne zaprzeczenie wolności gospodarczej.
    • bodziot1 Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? 26.04.07, 08:52
      Akurat osoby które zajmują się instalacją gazową to zły przykład, bo osoby te
      powinny mieć uprawnienia (zdaje się Energetyczne)
      • Gość: MichalM Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.idc.net.pl 26.04.07, 10:09
        Nie musza ale juz inzynier ktory odbiera instalacje musi miec naprawde sporo
        popierkow ze wie co robi.
    • Gość: J-k Re: Haracz a nie podatek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 08:57
      Myślę, że słowo haracz jest w tym przypadku bardziej adekwatne. A swoją drogą to
      interesującym by było poznanie kalkulacji cen za te egzaminy.
      • Gość: Mistrz Re: Haracz a nie podatek. IP: *.chello.pl 26.04.07, 09:23
        Nie polecam "fachowca", który uczył się "bo widział jak inni to robią". Takiego
        miałem glazurnika. Nie polecam go nikomu. Nie chcę też żeby taki "fachowiec"
        budował mi dom, stawiał garaż. Technologie nawet przy niby prostych pracach są
        już dość zaawansowane i trzeba mieć choć trochę chęci do nauki i pogłębiania
        tych wiadomości. Taki egzamin może zmobilizuje. Szef dużej firmy budowlanej
        stwierdził, że kleje budowlane wszystkie maja taki sam skład chemiczny. Różnią
        się tylko ceną i o czym z nim rozmawiać jak ON wie swoje, a ja nie mam praktyki
        tylko to co wyczytałem w jakiś kolorowych "Muratorach" lub innych kolorowych
        pismach. W kosztorysie był klej za 45 zł ON kupował inny w takim samym składzie
        chemicznym pod inną nazwą za 15 zł. Papier mistrzowski czy czeladniczy też
        wszystkiego nie załatwi, ale da jakąś nadzieje, że powinno byc lepiej.
        • Gość: Tomek Re: Haracz a nie podatek. IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 10:49
          OK, rozumiem że nie polecasz - ale nie zabraniaj mi korzystać z usług kogo chcę!
        • Gość: Magrat Re: Haracz a nie podatek. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.07, 17:28
          Drogi Mistrzu, mój tata z zawodu jest kierowcą, a od prawie dziesięciu lat
          prowadzi firmę remontowo- budowlaną. W ciągu tych dziesięciu lat nie było
          żadnych skarg na jego usługi. Ma wyrobioną markę, ludzie polecają go swoim
          znajomym. Firma już w lutym ma zlecenia na lipiec. Pytanie teraz, po co on ma
          zdawać te egzaminy? Żeby zmniejszyć bezrobocie? Dobre...
    • Gość: BZDURA Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:02
      Bezczelność związku rzemiosła i Parlamentu nie zna granic... Czytając tę
      argumentację pomyślałem sobie parę mocnych myśli o tym Panu i jemu podobnych ...
    • Gość: pawlik morozow etatystyczne debile IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:31
      PiSiory partią narodowych bolszewików. Kretyńska "troska" o klientów. Jak chcesz młocie jeden z drugiom "dbać o klientów", to zadbaj o sprawne sądy. TO WYSTARCZY
    • Gość: Tomek Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 10:42
      > przeciez to jest dodatkowy podatek!

Nie tylko podatek, ale i państwowy monopol.
    • Gość: Arek Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 10:59
      Dziwiło mnie i popierałem to że Narodowi Bolszewicy z PiS'u chcieli demontować
      korporacje prawnicze. Ale widać to była przykrywka - komunistyczne ziarno siedzi
      jednak w ich umysłach.
    • Gość: Motu WON Z TYM ŚMieciem prawnym, to tylko okazja, aby IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 11:00
      załatwić sobie posadkę na lata. Kto nie da w łapę w Izbie NIE BĘDZIE MÓGŁ
      PRACOWAĆ. Skandal do d**py z taką walką z korporacjami!!!
    • dzakarta Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? 26.04.07, 11:03
      Ale mają pie..a!
      Toz to wymaga leczenia w zakładzie zamkniętym.
    • Gość: Tomek Absurd jak w PRL IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 11:30
      > Leszek Kostrzewski: Dlaczego chcecie egzaminów dla fryzjerów, kominiarzy,
      > kosmetyczek, murarzy?
      > Jerzy Bartnik, prezes ZRP: Kwalifikacje to antidotum na bezrobocie. Mając
      > kwalifikacje - co potwierdza zdany egzamin - łatwiej im będzie znaleźć pracę.

To już jest absurd na miarę PRL-u. Tan pan stwierdza, że ustawa o ZAKAZIE PRACY
      BEZ EGZAMINU ma na celu dobro tych, których ma ona dotyczyć.

Przecież jeśli ktoś chce zdać u Pana płatny egzamin aby mieć dyplom
      potwierdzający kwalifikacje, to i teraz może to zapewne zrobić. Zakaz pracy nie
      jest do tego potrzebny.
    • Gość: - jeśli coś może zgubić pis to ten fiskalizm... IP: *.acn.waw.pl 26.04.07, 11:44
      ...no i klapa przy Euro, ale tu UEFA nie dopuści :P Oby pisy upadły jak
      najszybciej!
    • Gość: krzycho A dlaczego pilitycy mają nie zdawać egzaminów? IP: 80.48.1.* 26.04.07, 11:49
      Przecież najwięcej nieuków jest wśród polityków. Mało tego, nie mają zamiaru
      nawet się czegokolwiek nauczyć
    • morowy I znowu budrzet łatamy my prości ludzie 26.04.07, 11:51
      Jak najlepiej zdobyć dodatkowe pieniądze do załatania dziur budżetowych i
      swoich kieszeni (bo w końcu cały czas przylegają do ciała)? Sięgnąć po
      pieniądze podatników, tych najniżej sytuowanych w hierarchii. A jak to zrobić ?
      Wymyślając najróżniejsze przepisy na bazie których trzeba oczywiście zmusić nas
      do płacenia. Uważam, że tego typu egzaminy są dobrym posunięciem, ale dlaczego
      muszę za to płacić. Jeśli je sobie wymyślają, to niech egzaminatorom płaca ci
      co to wymyślili. Żaden człowiek nie przystępuję do egzaminów z uśmiechem i w
      dobrym nieskrępowanym humorze.
      Ciekawe nad czym teraz pracują ?
      • Gość: Tomek Re: I znowu budrzet łatamy my prości ludzie IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 12:08
        > Uważam, że tego typu egzaminy są dobrym posunięciem, ale dlaczego
        > muszę za to płacić. Jeśli je sobie wymyślają, to niech egzaminatorom płaca ci
        > co to wymyślili.

No, ci co wymyślili, i ci co popierają takie egzaminy - czyli m.in. Ty. Jeszcze
        tylko proszę, nie zabraniaj mi ostrzyc sąsiada bez egzaminu, a będę szczęśliwy.
    • Gość: tombi Ograniczenie konkurencji i forsa dla swoich IP: 193.164.157.* 26.04.07, 12:13
      Sprawa jest oczywista: egzaminy, koncesje, zezwolenia to najlepszy sposób na
      ograniczenie konkurencji. Pomijam już durnowatość tego nowego pomysłu w
      porównaniu z wysiłkami na rzecz rozbicia korporacji radców prawnych, adwokatów
      i notariuszy. Teraz jakiś mądry inaczej próbuje przywrócić zasady obowiązujące
      za komuny. Pamiętam jak to było: nie liczyły się kwalifikacje tylko papier
      uzyskany od znajomka za pół litra albo od jakiejś komisji za pękatą kopertę.
      Nie wierzcie ludzie, że te nowe przepisy sprawią iż usługi rzemieślników będą
      tańsze i lepiej wykonane. Skutek będzie odwrotny: drożej i gorzej, to nie
      klient bedzie wybierał rzemieślnika, tylko pan rzemiecha z odpowiednim papierem
      łaskawie wybierze klienta. Rynek o niczym już nie zadecyduje.
      • Gość: Tomek Jakie kary? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 13:17
        Artykuł nie podaje, jakie kary są proponowane, np. za strzyżenie bez egzaminu.
      • Gość: Theodosia Re: Ograniczenie konkurencji i forsa dla swoich IP: 213.25.48.* 26.04.07, 13:43
        Przeczytałam z uwagą ten durnowaty tekst jakiegoś pożal się Boże tekściarza,
        który tak ubolewa nad kwotą 300zł za egzamin a nie nad zawodami,które są
        zagrożeniem dla życia i zdrowia człowieka.A takie zawody wykonywane przez
        rzemieślników są.Przecież jak ktoś kończy szkołę zawodową to makwalifikacje
        technikum też mogą zdawać przed CKEnie koniecznie w Izbach.Autor tekstu robi
        celowo z ludzi idiotów tak jak zwykle Gazeta Wyborcza.
    • Gość: gosc Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:19
      Nastepni ktorzy niepracujac chca zarobic na egzaminach. Tlumaczenie - przeciez
      zeby zostac posrednikiem w nieruchomosciach nalezy tez zdac egzamin a co dopiero
      na hydraulika. Jest to ukryta forma ograniczenia wykonywania pracy na ktorej
      ktos sie zna i lepiej czesto wykonuje niz pozal sie Boze POMYSLODAWCY. Nastepni
      do tzw.zawodow z papierkami czyli ograniczanie dostepu do wykonywania tzw.
      zawodow. Adwokaci, posrednicy nieruchomosci, rzemieslnicy a moze jeszcze rolnicy.
    • Gość: alz777 ta ustawa i tak jest niekonstytucyjna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.07, 12:22
      i jako taka zostanie "zatrzymana" przez Trybunał. Pytanie tylko brzmi: czy
      polski parlament jest juz tak beznadziejny, że Trybunał musi ratować
      normalność?!
    • Gość: to ja Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.acn.waw.pl 26.04.07, 12:27
      Niedługo PiS wprowadzi egzaminy z dmuchania między małżonkami , kochankami
      itp .PARANOJA .
    • Gość: murzyn No to rozwijamy szrą strefę - IP: *.233.udn.pl 26.04.07, 13:11
      pracujcie ludzie na czarno - tak wynika z tej "propozycji"
    • Gość: rzemieślniczka Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: 213.25.48.* 26.04.07, 13:16
      A co mają nie mieć zadnych kwalifikacji i zajmować się farbowaniem włosów ,
      zakładać instalacje gazowe.Przypomnijcie sobie tragedię hali w
      Katowicach.Przecież tam też ktoś zawinił bo zabrakło kwalifikacji.To jest
      nagonka na posła Wójcika, która zajmuje sie sprawami na jakich się zna.Pan
      Chlebowski podpisał poprawki a teraz PO udaje, że o niczym nie wie.Opamiętajcie
      się.
      • Gość: Tomek Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: *.ipslin.dsl-w.verizon.net 26.04.07, 13:21
        > A co mają nie mieć zadnych kwalifikacji i zajmować się farbowaniem włosów

Rzemieślniczko, mam 2 pytania:

1. Czy należy karać za farbowanie własnych włosów bez papieru z Komisji
        Egzaminacyjnej?

2. Czy należy karać za farbowanie włosów własnej siostry?

3. Jeśli pójdę na czarno do fryzjera bez papieru, to czy będę winny współudziału
        w przestępstwie?
    • Gość: ślązaczka Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: 213.25.48.* 26.04.07, 13:27
      Czy nie widzicie o co tu chodzi? Nie chcą,żeby Polacy mieli kwalifikacje
      czeladnicze albo mistrzowskie bo wtedy mogliby zakładać firmy w Niemczech a
      tego najbardziej boi się rynek niemiecki.Szkoda ,że autor tego pseudo artykułu
      nie zapoznał się z ustawodawstwem w Niemczech zwłaszcza.To jest nie
      dziennikarstwo to jest nieudacznictwo.Brak merytorycznych uzasadnień posła
      Wójcika to już świadczy nie o lobbowaniu a o nagonce na niego.
      • Gość: europejka Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: 213.25.48.* 26.04.07, 13:35
        Nie wiem czy śmiać się czy płakać nad idiotycznym artykułem, który w XXIw
        zastanawia sie czy kominiarz, elektryk, murarz czy fryzjer ma mieć
        kwalifikacje.Chodzi o to, żeby Polacy na Zachodzie nie mogli dostać dobrej
        pracy tylko żeby byli murzynami zatrudnionymi na czarno.Wstyd dla autora tego
        tekstu, dlaczego nie ma wypowiedzi posła tylko jednostronnie jest komentowane.
        • Gość: Montero Dodatkowo egzamin z religji? Kiedy? IP: *.dial.bell.ca 26.04.07, 13:47
          Oby Polska byla Polskom ...
          • Gość: Leonardo Re: Dodatkowo egzamin z religji? Kiedy? IP: 213.25.48.* 26.04.07, 14:00
            Skandal dla autora tekstu.W całości popieram wypowiedż rzemieślniczki.Byłam na
            szkoleniach we Francji i Niemczech poświęconych legislacji.Mozna sprawdzić jak
            oni to prowadzą jest nie do pomyślenia aby rzemieślnik nie mial
            kwalifikacji.Przy fryzjerze jeszcze dodatkowe ponieważ wchodzą oprócz innych
            czynników chemikalia.W Niemczech skarżyli się, że Polacy, którzy mają papiery
            mistrzowskie mogą zakładać firmy w Niemczech a tego oni sobie nie życzą.Ustawa
            jest więc bardzo dobra dla polskich rzemieślników ale nikt nie chce wysłuchać
            drugiej strony.Pytam sie dlaczego i jaki to ma podtekst juz nie długo zobaczymy.
            • Gość: opolanka Re: Dodatkowo egzamin z religji? Kiedy? IP: 213.25.48.* 26.04.07, 14:03
              Zgadzam się to nagonka!!!!!!!!!!!!!
              • Gość: Montero Re: Dodatkowo egzamin z religji? Kiedy? IP: *.dial.bell.ca 27.04.07, 03:12
                Bez zdanego egzaminu z religii nie mozna byc kelnerem - to bardzo prosty
                koncept!
                • belus77 Re: Dodatkowo egzamin z religji? Kiedy? 29.04.07, 02:41
                  Nie zapominaj o fryzjerach ateistach!
    • czesiekkk Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? 26.04.07, 14:08
      Cała nadzieja w tym, że posłowie opozycyjni napiszą i dobrze umotywują wniosek o
      zbadanie zgodności przepisów przyszłej ustawy z przepisami Konstytucji.
      Nie wiem jaki interes publiczny, przemawia za stworzeniem korporacji
      rzemieślników i ograniczeniem tak drastycznym ograniczeniem gwarantowanej przez
      Konstytucję wolności prowadzenia działalności gospodarczej.
      • Gość: arka Re: Rzemieślnicy będą zdawać egzaminy? IP: 213.25.48.* 26.04.07, 14:14
        Już któryś raz na tym forum piszesz o tym,że nie jest ustawa
        konstytucyjna.Śmieszne bo jest, głosowali za nią wszystkie kluby za wyjątkiem
        PO.Mieć kwalifikacje w XXIw to nie grzech.Natomiast jest to nie wygodne dla
        Krajowej Izby Gospodarczej całej z PO jak również Lewiatanem.Rzemieślnicy ta
        Ustawa jest dla Was bardzo dobra tylko autor tekstu robi Wam wodę z mózgu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka