Dodaj do ulubionych

Internet bez kabla czeka rewolucja

IP: 88.156.63.* 02.05.07, 12:24
Co z tego, ze oferowana teoretyczna predkosc wynosi 3,6 Mb (era juz wspomina o
7,2 Mb), skoro w najtanszych planach limity transferu to 500 MB-1 GB, a w
drozszych 4 GB. Musi tu dojsc do szerokopasmowej rewolucji, czyli po prostu
zniesienia limitow. Bez tego komorkowy internet nie zastapi internetu z kabla.
Obserwuj wątek
    • robert.zimnicki Re: Internet bez kabla czeka rewolucja 02.05.07, 13:17
      i spadku cen

bo jak na razie to chlopcy chca sobie odbic straty, kosztem cen polaczen - za
      kazda paczke danych kaza sobie placic, a przeciez to nie oni pracuja, tylko
      komputery i przekazniki, a zuzycie pradu jest niewielkie w stosunku do ilosci
      danych, ktore sie przesyla, wiec albo spadna ceny przekazu, albo spadna lby w
      zarzadzie spolek, bo na szczescie jest "mozliwosc" zmiany operatora

i dopuki kundle nie zrozumieja, ze za drogoi sobie licza oplaty, doputy beda
      miec zagwozdke z klientami i Urzedem Praw konsumenta

a nie rzutuje to dobrze na rozwoj firmy, wiec albo szefie ery, orange i plusa
      spuscicie ceny internetu, albo beda dalej komplikacje z abonentami i zaczna sie kary
      • slon2002 koszty są zaporowe i pocalujta mnie w doopę 04.05.07, 13:51
    • mjagodzinska Internet bez kabla czeka rewolucja 02.05.07, 13:45
      Ludzie to są jaja - kupiłem internet w Orange i jeżdziłem po całej Warszawie.
      Największa prędkość jaką osiągnąłem to 400 kb/s - a reklamują 3,6 MB/s. Kpina
      sprawdzcie zanim kupicie - a Ci z Orange niechętnie pokazują - ich ulubionym
      sposobem sprzedaży jest kurier. W Blue City w salonie Orange dla przykładu nie
      działa wogóle ale tam panienki są wyuczone teorii o propagacji fal. Ci z Orange
      uwielbiają mówić to o czym nie mają pojęcia. ODRADZAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Seba Re: Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.polkomtel.com.pl 02.05.07, 13:50
        Oj koleżanka chyba na bakier z techniką.
        3.6Mb/s oznacza 3.6 Megabita na sekundę. Czyli 3.6 miliona bitów na sekundę.
        Przy założeniu że 1bajt to 8bitów (ale lepiej zakładać 9) to jest to 400-450
        kB/s czyli tyle ile udało się wyciągnąć.
        BTW. Jak się nazywa technika pozwalająca na wyciągnięcie 3.6Mb/s? HSDPA dawało
        1.8. Czy zaangażowane są 2 kanały ?

SL
        • Gość: Salmon Re: Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.crowley.pl 02.05.07, 14:09
          8b = 1B
          1Kb = 1024b
          1Mb = 1024Kb = 128KB

wielkość literki K czy M nie ma znaczenia (M tradycyjnie używa się duze, k -
          różnie sie pisze). Prosze zwracać uwage na literke B:
          1B = 8b

3,6Mb = 450KB => 3 600 000 b podzielić przez 8 = 450 000 B

p.s. niektórzy sie ciagle reklamoują, że dają 128Kb/sek - to jest lipa bo to
          tylko 16 KB/sek !!
          • mdzj Re: Internet bez kabla czeka rewolucja 02.05.07, 14:39
            > wielkość literki K czy M nie ma znaczenia (M tradycyjnie używa się duze, k -
            > różnie sie pisze). Prosze zwracać uwage na literke B:
            > 1B = 8b

Wielkośc literki 'K' tradycyjnie _ma_ znaczenie bo odróżnia
            "kilo dziesiętne"=10^3=1000 od
            "Kilo dwójkowego"=2^10=1024.
            Z przedrostkiem Mega już nie jest tak prosto z czego chętnie korzystają
            producenci dysków, wg których dysk np. 40GB ma faktyczną pojemność
            40*1000 MB czyli faktycznie ok. 39MB (niesformatowany).

Żeby uniknąć niejednoznaczności, w przypadku operowania
            wielkościami 'informatycznymi' lepiej korzystać z prefiksów opisanych w
            standardzie IEC:

1B = 8b (najczęściej ;) )
            1KiB = 1024B - czyt. 'kibibajt'
            1MiB = 1024KiB - czyt. 'mebi...'
            1GiB = 1024MiB - czyt. 'gibi...'

physics.nist.gov/cuu/Units/binary.html
            • Gość: rr Re: Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 15:05
              mdzj napisał:

> Z przedrostkiem Mega już nie jest tak prosto z czego chętnie korzystają
              > producenci dysków, wg których dysk np. 40GB ma faktyczną pojemność
              > 40*1000 MB czyli faktycznie ok. 39MB (niesformatowany).

Sam sobie zaprzeczyłeś podając nieco niżej przedrostki binarne. W SI mega to
              zawsze 10^6. Pamięci masowe od zawsze były mierzone w sposób prawidłowy, czyli
              10^6 to mega, 10^9 giga. Właśnie dlatego wprowadzono przedrostki binarne, żeby
              uniknąć nieporozumień i np. naiwnego podawania do sądu producentów pamięci
              masowych przez niewykształconych użytkowników.

Tak swoją drogą to producenci pamięci flash również używają przedrostków SI.
              Oczywiście nie zaprzeczam, że względy marketingowe mają tutaj zasadnicze
              znaczenie. Ale w tym przypadku producenci mają rację, używając przedrostków w
              sposób prawidłowy.

Do błędnej interpretacji wielkości przyczynił się też np. Microsoft, który w
              swoich systemach używał niewłaściwych przedrostków. Nie wiem czy zmieniono to w
              Viście, ale np. jądro Linuksa już dawno "wypluwa" właściwe przedrostki.
      • mjagodzinska Re: Internet bez kabla czeka rewolucja 02.05.07, 14:41
        Panowie ORANGE reklamuje 3,6 Mb/s, a ja osiągam 400 kb/s - to już chyba nie
        jest pomyłka...
        • Gość: aow Re: Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 14:47
          osiągasz 400kb/s czy 400kB/s ? to zasadnicza roznica
          • mjagodzinska Re: Internet bez kabla czeka rewolucja 02.05.07, 15:07
            Osiągam 400 kb/s, wiem, że to zasadnicza różnica. Ci z infolinii Orange
            twierdzą, że maks. w Wawie da się osiągnąć 800-900 kb/s !! Więc po co
            reklamowali najpierw do 1,8 Mb/s, teraz do 3,6 Mb/s. Równie dobrze mogliby
            reklamować do 500 Mb/s. Powtarzam ORANGE to straszna kicha - jeśli ktoś chce to
            kupić odradzam zdecydowanie !!!! Nie wspomnę o beznadziejnej obsłudze - jednym
            słowem Telekomunikacja Polska.
            • Gość: regdos.com Re: Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.icpnet.pl 02.05.07, 15:20
              A jesteś w zasięgu sieci HSDPA i masz taki modem ? Bo tylko w niej możesz
              osiągnąć 3Mb/s, a jak osiągasz 400 kb/s to by się zgadzało z prędkością z 3G.

A w jaki sposób badasz, że masz 400kb/s ?
              • mjagodzinska Re: Internet bez kabla czeka rewolucja 02.05.07, 23:15
                mieszkam w sródmieściu - więc jestem, a mierzę to continuum, pozdrawiam
            • Gość: Wiki Re: Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 08:11
              Nie koleżanko, to nie Telekomunikacja Polska, tylko France Telecom próbuje mam
              mydlić oczy. Myślą, że damy się nabrać na ich prędkości jak we Francji,bo tam
              sami Afrykanie mieszkają, tylko z tego co czytam u nas tak łatwo nie ma,
              jesteśmy lepiej wykształceni od "Francuzów". Kandydat na prezydenta to też nie
              Franek tylko Węgier, a i ta kobieta nie ma czystej krwi(tak słyszałem, coś z Indii).
            • druop22 Re: Internet bez kabla czeka rewolucja 03.05.07, 12:07
              to tak jak ze wszystkim, reklama dźwignia handlu :) teoretycznie jest to max i
              tyle a w praktyce to różnie..
              Wczoraj kupowałem kiełbasę na grilla, ciężko było znaleźć towar który by miał
              chociaż 60% zawartości mięsa
    • megasceptyk Dupa nie rewolucja, nie jesteśmy Japonią. 02.05.07, 13:47
      Jak na razie człowiekowi nie jest znana metoda transmisji szybsza, tańsza i pewniejsza niż po kablu (takie uproszczenie dla laika nieistotne). Poza tym, zanim ten internet bezprzewodowy bedzie jako takiej jakosci poza najwiekszymi miastami to mi broda wyrośnie jak świętemu.
    • praeneste Potrzebuje kompa co ma kopa 02.05.07, 15:59
      a nie notebooka dla jajcowania.Czyli i tak wchodzi w grę net z kabla.
      • Gość: squade Re: Potrzebuje kompa co ma kopa IP: *.acn.waw.pl 03.05.07, 00:16
        ...notebooka z core2duo i gf 8800 raczej ma kopa
    • Gość: leku pytanie o pingi do posiadaczy IP: *.devs.futuro.pl 02.05.07, 16:01
      Jakie macie pingi w takich komorkowych polaczeniach internetowych? da sie przez
      to grac w gry online, gdzie ping powyzej 100ms bardzo uprzykrza gre :) ?
      • Gość: Chinczyk Re: pytanie o pingi do posiadaczy IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 02.05.07, 17:01
        Ja mam same pongi, ale jak Ty masz pingi to razem możemy zagrać w ping-
        ponga :)))
      • Gość: kanarek Powinno być: internet przez kartę i sieć komórkową IP: 62.233.164.* 02.05.07, 17:19
        bo brzmi to tak jakby każdy bez dodatkowych akcesoriów i opłat mógł korzystać

fototel.pl/
    • Gość: widzący z Lublina Dowcip miesiąca IP: *.pronet.lublin.pl 02.05.07, 17:51
      „Obecnie szerokopasmowy dostęp do internetu jest traktowany w TP SA jako
      najważniejsza misja na najbliższe lata” – podkreślił prezes Witucki.
      • Gość: widzący z Lublina Re: Dowcip miesiąca IP: *.pronet.lublin.pl 02.05.07, 17:56
        tekst z gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69805,4094903.html
      • Gość: landrover A ja bym wolał, aby to nie była żadna "misja" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.05.07, 21:15
        Zamiast misji niech lepiej potraktują wszystkich jak normalnych klientów,
        którzy potrzebują szerokopasmowej linii dostępowej.

Skończyły sie czasy "walki o wykonanie planu", "czynów na 22-lipca", "misji
        dziejowych", "przedmiotu stałej troski", "dalszego rozwoju" i innych takich
        zaklęć.

Przychodzi klient, zamawia, i po max 7 dniach ma. I tyle.
        Jak to zrobić? Niech zapytają gdziekolwiek w USA.
        • Gość: Trzeźwy Re: A ja bym wolał, aby to nie była żadna "misja" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 11:54
          NICZEGO nie reklamuję. TYLKO odpowiadam. A ja TAK mam, od TP, na zabitej dechami
          wsi pod Grójcem. Zamówiłem przez 9393 i po KILKU dniach miałem, I MAM, stałe
          łacze w lesie, w gminie Chynów, woj mazowieckie. Punkt TP w Grójcu jest
          fantastyczny!!! Szczerze każdemu polecam!!!
          • Gość: landrower Wstaje świt przed świetlaną przyszłością. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.05.07, 17:37
            Mission impossible ? Yes-Yes-Yes!

• Gość: marian Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 19:20
      Szkoda ze takiej oferty nie ma na wyspach - uk/ire. Znaczy się jest ale za łaczę
      które które u nas kosztuje 60-120zł tam płaci się 180-300zł. Plus: a) nie
      wszedzie jest zasieg (czasem nawet gprs nie działa) b) karty są drogie i stare
      modele c) jak przekroczy się limit to albo przywalają karę albo naliczają
      dodaktowe pieniadze zamiast zmiejszyc transfer d) nie ma internetu gsm na karte
      (takie cos jak sim data). ps proszę nie pisać ze sie tam wiecej zarabia itd -
      rozmowy i telefony są tam tansze niż w Polsce wiec czemu internet jest ponad
      100% droższy. Przeciez taki internet jest idealny dla imigrantów. Jaki z tego
      motyw - polscy menagerowie którzy pewnie czytają ten post powinny napisac do
      swoich wspólpracowików w UK o tym co napiałem wyżej.Oczywiście jak polscy
      menagerowie patrzą globalnie na firmę i zalezy im na rozwoju całej grupy a nie
      tylko jednego działu (w danym kraju).
      pozdrawiam
    • Gość: karol_7 Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 20:51
      ale pitolą, jakie HSDPA? to jest w dwóch miastach i nigdzie więcej, reszta
      Polski to marne GPRS z mizerną prędkością więc co to za ściema, nikt przy
      zdrowych zmysłach za takie badziewie grosza nie zapłaci - chyba że to służbowe w
      sferze budżetowej
      • megasceptyk Całkowita racja. Dlatego używają fałszywej reklamy 02.05.07, 21:03
        W naszym zacofanym kraju klient ma małe mozliwości obrony przed nierzetelną reklamą, nieuczciwymi umowami i róznej maści drobnymi oszustami np. posłami.
    • Gość: loko Fajna reklama ... taka podparta zaufaniem do medió IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 07:33
      wwwwwwwwwwww.
    • Gość: Gosc A co z WiMax ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 06:18
      • Gość: Gosc Re: A co z WiMax ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 06:21
        Ta technologia miala dostarczyc prawdziwie szerokopasmowy net bez uzycia przewodu, a tak tylko bodaj Netia z niej komercyjnie kozysta, bo Era wykupila tylko lic aby zablokowac potecjalna konkurecje.
        Teraz po utwozeniu PLAY siec neti obejmujaca i tak maly skrawek polski przestanie prawdopodobnie byc rozwijana gdyz i ona prawdopodobnie nie bedzie chciala szkodzic swojemu operatorowi :(
        I kolejny raz bedziemy 100 lat za muzynami (bez rasizmu)
    • Gość: Jerzy Internet bez kabla czeka rewolucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 22:15
      Plus reklamuje się z dostępem do internetu. Zamiast milczeć i sie wstydzić
      reklamują się na całego. To co oferują jest zwykłym oszustwem. Nie dajcie się
      nabrać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka