Gość: Wojtek Przecz z imbecylem kolodkiem. IP: *.116.62.81.dial.bluewin.ch 11.06.03, 10:28 Wczoraj bylo mi wszystko jedno, czy beda nowe wybory czy nie. Dzisiaj, zaczynam sie obawiac, ze sie jednak mylilem. Po ostatnich wiadomosciach zaczynam dochodzic do wniosku, ze chyba jednak trzeba sie pozbyc SLD! Kiedys podatek liniowy 18% chcial wprowadzic Balcerowicz. Oczywiscie nie znalazl zbyt wielkiego poparcia: wszyscy nagle zaczeli sie "martwic" o najubozszych. Teraz mamy 18% ale bezrobocia. I niezle zatroszczyli sie o Polakow. Czyzby znowu podatek mial przejsc nam kolo nosa? Czy znowu bedzie to tak jak z konstytucja 3-cio Majowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Andrzej Re: Rząd sięga do rezerw IP: *.nll.se 11.06.03, 10:33 Nastepnym krokiem jest siegniecie do rezerw zgromadzonych przez Polakow na prywatnych kontach zlotowkowych, ktore komunisci z SLD, jak za dawnych czasow, traktuja jak swoje. Wystarczy zdewaluowac zlotowke np: o 30 % i wewnetrzny dlug panstwa, bez kiwniecia palcem w bucie, jest zredukowany o te 30 %. Przy okazji niektore zagrozone bankructwem firmy (wiele z nich jest w taki czy inny sposob we wladaniu albo posiadaniu towarzyszy z SLD), w krotkiej perspektywie, do nastepnego kryzysu, beda mogly byc bardziej konkurencyjne. Wszystkie te " wirtualne osiagniecia" mozna pozniej, we wszystkich sprawozdaniach, potraktowac jako sukces polityki gospodarczej rzadu. Oczywiscie w rzeczywistosci wszystko, niestety, musi sie odbyc na koszt tych wszystkich obywateli RP, ktorzy kiedys uwierzyli, ze zlotowka nie bedzie podlegala juz wiecej manipulacjom takim jak za czasow PZPR i, ze panstwo nie bedzie ich okradalo w taki bezczelny sposob jak kiedys. P.s. Dla kogos kto sie interesuje ekonomia i polityka, swietnym przykladem niszczenia panstwa przez ograniczonych decydentow, kierujacych sie tylko doraznym interesem partyjnym, jest przyklad Szwecji, ktora w ciagu ostatnich 40 lat, z drugiego miejsca na swiecie w lidze najzamozniejszych panstw swiata spadla na pozycje 16-sta, a przecietny Szwed, finansowo, czuje sie jak u siebie w domu, tylko w Turcji, Egipcie i Tajlandii. Pozdrowienia Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Co za bzdurny plan IP: proxy / 10.33.160.* 11.06.03, 10:47 Inwestycje wzrosna o x% co automatycznie przelozy sie na wysoki wzrost? Smierdzi mi tu komunizmem, i uzaleznieniem wszystkiego od wielkosci inwestycji. Tylko inwestycje ktore przynosza ZWROT i sa oplacalne przyczyniaja sie do wzrostu gospodarczego. Poza tym, bardzo dokladnie pokazano ze dlugoterminowy wzrost NIE ZALEZY od inwestycji ale od innowacji, postepu technicznego, i elastycznosci gospodarki w dostosowaniu sie do ciagle zmieniajacych sie warunkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid PO NAS CHOCBY POTOP IP: firewall:* / 192.168.200.* 11.06.03, 10:51 wszystkie dotychczasowe ekipy zyly na koszt przyszlych pokolen, a ta juz totalnie rozwala co sie da. trzeba sie ewakulowac jak najszybciej - ten kraj tonie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: druid podatek liniowy... IP: firewall:* / 192.168.200.* 11.06.03, 10:56 "Dochody z PIT (22,9 mld zł) skalkulowano z uwzględnieniem 17-proc. stawki dla dochodów do 6,6 tys. zł rocznie (ubytek o 987,6 mln zł), możliwości przekazania 1 proc. podatku organizacjom użytku publicznego (ubytek 165 mln zł). Dodatkowe dochody z PIT przyniesie likwidacja ulg i zwolnień podatkowych (234,2 mln zł) i wzrost dywidendy (130 mln zł)." --> z tego wynika, ze moznaby spokojnie wprowadzic liniowy 17% - i dochody by nie spadly. A na pewno obnizyly by sie koszty sciagania tegoz. Z drugiej strony uwazam, ze i tak budzet jest rozdmuchany i powinno sie wywalic polowe biukorkatow na bruk droga losowa - na pewno by tego braku nikt nie zauwazyl :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AB Re: Rząd sięga do rezerw IP: 194.181.74.* 11.06.03, 11:29 Dla dopełnienia tych bzdur proponuję: 1. od założonego deficytu odjąć niekonstruktywną opozycję parlamentarną, 2. przetrzepać Narodowi dupę kijem, i będzie projekt budżet na miarę ambicji tego uciemiężonego Narodu...., no Wiecie, rozumiecie no, ten tego i tak dalej. No a za ewentualne błędy w tych, no propozycjach budzetowych proponuję obciążyć - Wiecie tego, no: Wałęsę, Geremka, albo nie Geremka, a tego no Michnika i tego, no jak On się nazywa, k..., no Acha, Minca i Mijala! Acha i jeszcze jedno nie zapomnijcie o nagrodach dla tych co skonstruowali no, ten ambitny Narodowy Budżet. No, ale Wiecie żeby te nagrody nie były tak głupie jak ten no ... No to - pomożecie Toważysze? No bo widzicie! Towazysze jak dotąd zrobiliśmy trochę mniej od Edka i Piotra w "niedokończonej dekadzie". No ale My zrobimy jeszcze więcej, wiecie rozumiecie. Tylko, no co zrobić z tym cholernym smrodem, wiecie, rozumiecie. A z resztą czort z tym, o to będzie się martwić opozycja. A ten no - Balcerowicz musi odejść! I basta, acha i jeszcze aborcja ten cholerny kler - "... powstańcie ludu ziemi, ruszymy bryłę z posad świata ... ". Kiedyś to były czasy ! cho, cho!, Telefon, Moskwa, Bratnia pomoc, ewentualnie czołgi i po sprawie. A teraz, strach pomyśleć! A ten, no - Balcerowicz musi odejść! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: biada nam Lewwaccy złodzieje - Janosikowe IP: 217.96.4.* 11.06.03, 11:29 sięganie do cudzej kieszeni jako pomysł na życie tego NIErządu wyssali z mlekiem swych proletariackich matek Odpowiedz Link Zgłoś
jkwt Rząd ma jedynie słuszny program 11.06.03, 12:14 "Ja mogę realizować tylko i wyłącznie słuszne programy a nie cudze błędne programy" Grzegorz W. KOŁOdko (TVN24, 9.06.2003) I wszystko jasne. A jak się komuś nie podoba to niech spier.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tedi Spokojnie-wszystko gra IP: *.bphpbk.pl 11.06.03, 13:06 Siedźcie na miejscu. Jest źródło dużych i długofalowych dochodów.Mógłby kołodko(podobno prof)skorzystać z odnawialnych źródeł energii. Jeśli wiatr wieje ze wschodu na zachód sprzedawać go drogo za euro- niech sobie tam wyprodukują prąd. Jak wiatr zmieni kierunek z zachodu na wschód nie kupować i tak sam przyleci - za darmo.Tyle tylko, że trzeba będzie poczekać na nowe dochody do zmiany kierunku wiatru. No ale na ten czas możemy spokojnie iść na urlop razem z tow jaskiernią. I może rządzić nawet sld, nawet 100 lat. I kot nie będzie potrzebny i myszy będą harcować. Do zobaczenia w ecokołodkowie - Towarzysze niedoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: peter a czy "wirtualną stratę" NBP rząd odda? IP: *.uga.pl 11.06.03, 12:57 Odpowiedz Link Zgłoś
mr_watchman Re: a czy 'wirtualną stratę' NBP rząd odda? 11.06.03, 14:50 Ależ nie, bo to przecież tylko pieniądze na papierze. Nie wiesz o tym? Pan Kołodko zaraz ci objaśni, jak można przelać z pustego w próżne, a jak nie można - z próżnego w puste. Był taki facet kiedyś, Marks, on by na pewno zrozumiał pana Kołodkę i nie zadawał mu takich nieeleganckich pytań. Ja tam do dziś boję się tych kołodkowych nożyczek (całe szczęście, że są tępe - ciekawe czemu?). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agent008 Re: a czy 'wirtualną stratę' NBP rząd odda? IP: 80.50.28.* 12.06.03, 10:00 A czy dla Brazylii NBP też udzielił wirtualnej pożyczki? Jeżeli to były jednak "papiery" to może też udzieli wsparcia "własnemu" krajowi chyba,że ma inne dyrektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AK Re: Forumowicze IP: aga:* / 192.168.6.* 11.06.03, 14:39 Chciałem coś dodać , ale się rozmyśliłem, bo byłoby mi wstyd być razem z takimi samymi głupkami jak nasz rząd. Niech was wszystkich szlag trafi. Jaki naród, taki parlament, prezydent i rząd. Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Forumowicze 11.06.03, 15:30 A Ty AK to skąd się urwałeś? Z Marsa. Nie widzisz, że sobie tu odreagowujemy kołatkowyfinansizm? A co mamy robić? Płakać? Ja płaczę ze śmiechu jak to czytam!!! I mówię sobie: DUCH W NARODZIE NIE GINIE jak jeszcze ma poczucie humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
kataryna.kataryna Re: Rząd sięga do rezerw 11.06.03, 18:06 Może mi ktoś powie po jaką cholerę wczoraj rząd przyjął założenia do budżetu skoro to właśnie za nie wyleciał dzisiaj minister finansów? Nikt się wczoraj nie zorientował? Odpowiedz Link Zgłoś
basia.basia Re: Rząd sięga do rezerw 11.06.03, 19:01 Gdzieś tu ktoś wklepał wywiad ze Sztaniskis na temat dziwnych ruchów sld. Ona ma bardzo ciekawą teorię. Wg niej jest jakaś niewidzialna egzekutywa. Nie mogę tego znaleźć. Ale Ty sobie poradzisz w mig. ps odebrane? Odpowiedz Link Zgłoś