Dodaj do ulubionych

Fiskus nie odpuści podatnikom

IP: *.bmly.cable.ntl.com 12.07.07, 22:01
I dlatego mnóstwo osób zostaje w UK, a zarobione pieniadze inwestuje w
dom/samochod/zycie/etc własnie tam a nie w Polsce. Dzieci ucza sie w
brytyjskich szkolach, wychowuja sie w innej kulturze. Dlaczego? Bo bandyckie
panstwo PL, gdzie panstwowy ZUS zostal rozkradziony przez rzadzacych, gdzie
pieniadze podatnikow ida na swiatynie opacznosci bozej, itd itp. chce jeszcze
wydrzec swymi brudnymi lapami to, co obywatele w trudach zarobili zagranica.
NIE WYCIAGAJCIE RAK PO TO, CO NIE WASZE!
Obserwuj wątek
    • korkix78 Mnie na reke, by lekarze,budowlancy zostali w UK 12.07.07, 22:20
      Jest wiele ciekawych perspektywicznych miejsc gdzie kilkuset tysieczna Polonia
      brytyjska moze inwestowac swoje nadwyzki finansowe.

Oczy swiata naprawde nie sa zwrocone tylko i wylacznie na jeden z Emerging
      Markets - swiat jest duzy Chin, Indii, Turcji, Bulgarii, Rumunii, Meksyku,
      Czech, Slowacji, Chorwacji itd itp.

A skoro rzad uwaza, ze skusznie czyni mowiac
      lekarzom - jesli tu przyjedziecie, to tak zaplacicie, ze sie nie pozbieracie
      • korkix78 Nie to nie 12.07.07, 22:25
        Uff, za szybko mi sie wyslalo.

Kontynuujac: rzad twierdzi, ze to dobrze dla IVRP by
        lekarze, pielegniarki, opiekuni do dzieci, starszych, inzynierowie,
        specjalisci IT, anestezjolodzy, pracownicy budowlani nie wracali, a jak tak
        zrobia, to spotka ich surowa finansowa kara.

Mnie to w zasadzie pasuje - ja chce, by tu w UK bylo jak najwiecej dobrych
        lekarzy, anestezjologow, budowlancow (by nieruchomosci nie drozaly tak szybko
        jak w Polsce, i latwiej bylo o ekpie remontujaca moj dom) itd.
        • Gość: noname711 zlodziejski rzad IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 10:53
          nie znam osoby ktora zaplacila podatek pracujac na wyspach. i bardzo dobrze. nie interesuje mnie placenie za durnego prezydenta i jego wycieczki nad morze, jak rowniez za drugiego jacka placka ..... wszyscy powinni przestac placic podatki .. tylko dzieki podatkom panstwo funkcjonuje czyli dzieki ludziom, jesli sie ludzi nie szanuje to znaczy ze cos jest nie tak i trzeba to zmienic .... dlaczego do polityki pchaja sie rolnicy, chlopi, idioci, idioci i kilku doslownie kilku ludzi z pasja. Ale co z tego ze jest kilku takich ktorzy wiedza jak i co zrobic zeby bylo lepiej jak musza dyskutowac o tym z ludzmi ktorzy pokolenie temu jeszcze siedzieli na drzewach. To nie jst panstwo to jest jakas smieszna zabawa .. a my jakoo spoleczenstwo musimy placic za bilety na ten cyrk czy chcemy czy nie..... NIE PLAC ...
          • milet_z_sedesu Tak prosto powiedzieć; nie płac podatków 13.07.07, 12:47
            i:
            - emerytów zgładzic,
            - drogi zaorać,
            - słuzbe zdrowia rozpędzić,
            - zamiast policji kazdy kupuje sobie panzerfausta.
            Tak, że zastanów sie zanim coś napiszesz.
            A złodziejem jest ten co podatków nie płaci.
            • noname711 Re: Tak prosto powiedzieć; nie płac podatków 13.07.07, 12:54
              OOOOOO JASNE .... emerytow zgladzic, słuzbe zdrowia rozpędzić - to na dobra sprawe bylo bardzo korzystne, niestety niewykonalne ale bardzo korzystne ... ale czemu zaorac drogi i po co rozpedzac policje .. tego nie rozumiem .. i nadal uwazam ze nie warto placic podatkow i robic wszystko zeby ich unikac ...
              • milet_z_sedesu tez będziesz emerytem :-) ale najpierw 13.07.07, 12:57
                skończ gimnazjum
                • Gość: noname711 mam nadzieje ze nie dozyje tych czasow IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:04
                  bycie emerytem nic przyjemnego ... na pewno nie bede nim w polsce ... blagajac o prawo do zycia, uwazajac na kazdy krok zeby komus nie podpasc bo znowu obetnie 20 zl renty ... a gimnazjum ... mowisz o tym horym wymysle frankensteina. Pozdrow go odemnie :) Na szczescie skonczylem wszystkie szczeble zanim ta banda dorwala sie do wladzy ..... i zanim lepper pomyslal .. po co ja mam tyrac i pracowac jako rolnik - zostane politykiem i bede osmieszal wszystkich i siebie, beda mi za to placili a za mnie beda pracowac inni ... I TO WLASNIE Z MOICH POATKOW.... wiec dlatego NIE PLACCIE PODATKOW\!!
                  • Gość: Polka-galopka W UK też trąbisz wokoło że nie zapłacisz podatku? IP: *.aster.pl 13.07.07, 13:16
                    Ciekawe skad sie w świeżych emigrantach bierze taka miłość do królowej
                    brytyjskiej że z radościa niosą w zębach funciaki na utrzymanie dworu?
                    Czyżby wyssali miłość do monarchii z mlekiem matki?
                    Popatrzy sobie polaczek na przejazd rodziny królewskiej karetą i już czuje
                    potrzebę zapłaty haraczu na Buckingham...
                    Żałośni dorobkiewicze bez ojczyzny
                    • Gość: noname711 po pierwsze primo hi hi hi IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:28
                      Po pierwsze nie jestem dorobkiewiczem tylko znudzilo mi sie w Polsce i postanowilem pojechac gdzies indziej. Akurat mialem troche znajomosci w UK wiec zatrzymalem sie tutaj. Nie palam miloscia do Krolowej, jej karety nie widzialem na zywo. Chcialbym taka miec i jezdzic do pracy albo na golfa. Wypas, nie uwazacie. I mozliwe ze za rok czy dwa wybiore sie di hiszpanii, francji, nowej zelandii, cypru czy tez australii bo tam mnie jeszcze nie bylo i zobacze jak tam sie zyje. A podatki w UK place regularnie i spokojnie, PONIEWAZ tutaj podatki sa rownie wysokie ale pensja od ktorej odporowadza sie podatek jest rownie wysoka i wystarcza na spokojne zycie z mnostwem przygod, wygod i usmiechu. JEsli nie pada :) A ojczyzna moja jest Polska i za kazdym razem jak wyjezdzam to mam lzy w oczach ale jeszcze chetniej do niej wracam po jakims czasie. A jesli chodzi o haracz to moge go placic poniewaz widze ze moje funciki wlozone do tego systemu sa cos warte. Widac to jak ide do lekarza - nie czekam 3 godzin tylko przychodze i juz - milo i spokojnie i szybko, jak potrzebna policja to bedzie w sekunde i laza i kreca sie wszedzie, jak potrzeba pomocy od counsilu bo scioles krzaki i nie masz co zrobic ze sterta zielonego to przysla Ci specjalne worki ktore wystawiasz przed dom i odpowiednie sluzby to zabieraja. Za to place ... !! wiec nie mow mi polko-glaopko-wszechpolska-do-sukcesu-pedem-goniaca ze place za palac buckingam. Bo widze za co place. w odroznieniu do bezmyslnych pezpisow i oplat w polsce..!!!!!!!!!
                      • Gość: polka-galopka Wielkie mi odkrycie IP: *.aster.pl 13.07.07, 13:55
                        Że w UK są wyższe pensje i wyższy poziom życia.
                        JA mogę natomiast wskazać w Europie parę miejsc gdzie jest czyściej,
                        przyjemniej, porządniej i bogaciej niż w okolicach trasy wspaniałej królewskiej
                        karety.
                        No i co z tego?
                        Mało mnie obchodzi gdzie sie wybierzesz i na ile sie podniecisz wspaniałym
                        życiem w innych krajach.
                        Ja mówię o skali makro, w której niemożliwe jest przeprowadzenie 38mln obywateli
                        RP do raju w którym sie znalazłeś.
                        Tak sie składa że mamy okres wzrostu gosp. na Europie, zobaczysz jak się zmieni
                        nastawienie Brytoli do Polaczków gdy przyjdzie stagnacja w gosp., gdy nieco
                        podskocza wskaźniki bezrobocia.
                        I zamiast klepać frazesy o bezmyślnych opłatach i przepisach w Polsce zastanów
                        sie skąd wynika pozycja Polski w rankingu atrakcyjności inwestycyjnej.
                        Czyżby inwestorzy nie zwracali uwagi na podatki i prawodawstwo?
                        • korkix78 Co tu filozofowac - w UK chcemy placic. W PL - nie 13.07.07, 14:06
                          ..i tak wlasnie czynimy.

UK otrzymuje znaczace wplywy z podatkow od polskich emigrantow a Polska - zero,
                          nic (poza tymi, ktorzy zaplacili, gdyz szybko wrocili).

Polskie prawo w tejh kwestii wiekszosc irytuje niesprawiedliwoscia, tak wiec
                          wiekszosc ma je w powazaniu, bo jest bez sensu.

Gdyby ktos w Polsce nagle sie dowiedzial, ze w kraju jego przodkow, dajmy na to
                          w Mongolii wprowadzono podatek 75% powyzej kworty 4000zl rocznie ktory Polacy
                          maja oplacic, to mnie sie wydaje, ze przeciwko placeniu podatku w Polsce nie
                          mieli by duzo przeciwko, ale na doplacenie "tylko roznicy" Mongolii malo kto by
                          bez szemrania sie zgodzil (bo podatki nalezy placic, Mongolowie placa to i my
                          musimy).

To ciekawe, ze Tobie by placenie tej zgodnej z prawem mongolskim daniny nie
                          przeszkadzalo i uwazasz to za sluszne.
                          • Gość: noname711 hahahhahha brawo :) to bylo dobre IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 14:10
                            Hi Hi Hi. Nie moge. Dobre, dobre. Pozdrawiam
                          • milet_z_sedesu a dlaczego akurat w Mongolii???????? 13.07.07, 14:13
                            • Gość: noname711 zaraz sie dowiesz IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 14:18
                              bo tam sedesy sa po to zeby na nich pupe posadzic i po nic wiecej :)
                              • noname711 Re: zaraz sie dowiesz 13.07.07, 14:35
                                Cos chyba sedesowi klapa opadla :)
                                • milet_z_sedesu poziom odpowiedzi, że ho ho!!!! 13.07.07, 14:54
                                  • palantunio2 Ile kosztuje krolowa 13.07.07, 16:25
                                    królowa i cala rodzina królewska kosztują podatników 62p rocznie czyli jakieś
                                    3,5 złotego. Wolę płacić 4 złote na królową do końca życia niż choćby 2 grosze
                                    na bliźniaków, Leppera, Giertycha, Łyżwińskiego, Wassermana, Macierewicza i całą
                                    resztę hołoty
                          • Gość: ZAL Re: Co tu filozofowac - w UK chcemy placic. W PL IP: *.range81-154.btcentralplus.com 14.07.07, 20:14
                            i tak wlasnie czynimy.

UK otrzymuje znaczace wplywy z podatkow od polskich emigrantow a Polska - zero,
                            nic (poza tymi, ktorzy zaplacili, gdyz szybko wrocili).

Polskie prawo w tejh kwestii wiekszosc irytuje niesprawiedliwoscia, tak wiec
                            wiekszosc ma je w powazaniu, bo jest bez sensu.

Gdyby ktos w Polsce nagle sie dowiedzial, ze w kraju jego przodkow, dajmy na to
                            w Mongolii wprowadzono podatek 75% powyzej kworty 4000zl rocznie ktory Polacy
                            maja oplacic, to mnie sie wydaje, ze przeciwko placeniu podatku w Polsce nie
                            mieli by duzo przeciwko, ale na doplacenie "tylko roznicy" Mongolii malo kto by
                            bez szemrania sie zgodzil (bo podatki nalezy placic, Mongolowie placa to i my
                            musimy).

To ciekawe, ze Tobie by placenie tej zgodnej z prawem mongolskim daniny nie
                            przeszkadzalo i uwazasz to za sluszne.

TAK - CO ZA GLUPIE MYSLENIE- W POLSCE ZA PRACE PLACI SIE KILKA RAZY MNIEJ NIZ W
                            INNYCH KRAJACH A PODATKI FIRMY PLACA NIE W POLSCE TYLKO W KRAJU W JAKIM FIRMA
                            JEST ZAREJESTROIWANA WIEC NIE PLEC GLUPOT O TYCH MADRYCH CO TO NIBY INWESTYA W
                            POLSKE.. ONI INWESTUJA W NIEWOLNIKOW PRACUJACYCH W POLSCE ...
                        • Gość: noname711 Z czego wynika? IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 14:08
                          Wynika z taniej sily roboczej, z tego ze wyprodukowany sprzet mozna sprzedac na zachodzie z kilkukrotnym przebiciem i nadal bedzie konkurencyjny. ''Ja mówię o skali makro, w której niemożliwe jest przeprowadzenie 38mln obywatel i RP do raju w którym sie znalazłeś.'' -
                        • Gość: argutus Re: Wielkie mi odkrycie IP: *.range86-142.btcentralplus.com 13.07.07, 21:27
                          Ja tylko w sprawie jednego ustepu.Pozycja Polski w rankingu atrakcyjnosci
                          inwestycyjnej wynika w duzej mierze z polaczenia taniej i stosunkowo dobrze
                          wykwalifikowanej sily roboczej,ktora de facto umyka z Polski co wstrzymuje
                          inwestorow.Zdaje sie w Financial Times opublikowali ostatnio kraje najbardziej
                          atrakcyjne inwestycyjnie w Europie;sa to UK,Niemcy i Francja.Wroce do Polski
                          kiedy najnizsza krajowa stawka godzinowa bedzie odpowiadala 5,45funtow na
                          godzine(czy cos kolo tego)a Polska wygra ranking atrakcyjnosci
                          inwestycyjnej.Moze warto zajrzec do gazet Brytoli...i przestac ujadac;psy
                          szczekaja a karawana idzie dalej jak mowi powiedzenia.
                        • Gość: ZAL Re: Wielkie mi odkrycie IP: *.range81-154.btcentralplus.com 14.07.07, 20:18
                          Że w UK są wyższe pensje i wyższy poziom życia.
                          JA mogę natomiast wskazać w Europie parę miejsc gdzie jest czyściej,
                          przyjemniej, porządniej i bogaciej niż w okolicach trasy wspaniałej królewskiej
                          karety.
                          No i co z tego?
                          Mało mnie obchodzi gdzie sie wybierzesz i na ile sie podniecisz wspaniałym
                          życiem w innych krajach.
                          Ja mówię o skali makro, w której niemożliwe jest przeprowadzenie 38mln obywateli
                          RP do raju w którym sie znalazłeś.
                          Tak sie składa że mamy okres wzrostu gosp. na Europie, zobaczysz jak się zmieni
                          nastawienie Brytoli do Polaczków gdy przyjdzie stagnacja w gosp., gdy nieco
                          podskocza wskaźniki bezrobocia.
                          I zamiast klepać frazesy o bezmyślnych opłatach i przepisach w Polsce zastanów
                          sie skąd wynika pozycja Polski w rankingu atrakcyjności inwestycyjnej.
                          Czyżby inwestorzy nie zwracali uwagi na podatki i prawodawstwo?
                          PODATKI INWESTORZY PLACA U SIEBIE A W POLSCE ZATRUDNIAJA NIEWOLNIKOW ZA KILKA
                          RAZY MNIEJSZA PENSJE NIZ BY PLACILI U SIEBIE - WE WLOSZECH NP MUSIELIBY ROBOLOM
                          ZAPLACIC 3 RAZY WIECJ ALBO 6 NIZ W POLSCE ....
                    • Gość: ms Re: W UK też trąbisz wokoło że nie zapłacisz poda IP: *.cable.ubr01.wake.blueyonder.co.uk 14.07.07, 16:26
                      O czym Ty mowisz Zalosna kretynko? Jestes na dragach piszac te teksty? Chodzi
                      tylko o to ,ze nie chcemy pracujac tutaj placijc jeszcze podatkow w Polsce,bo
                      to jest niesprawiedliwe i tyle. Co z tego,ze zarabiamy wiecej? Wszy stko to
                      kosztem rozlaki z rodzina, znajomymi,krajem. Tak krajem,bo wyobraz sobie
                      Zalosna,ze olbrzymia wiekszosc ludzi jednak teskni za ojczyzna i napewno
                      wolalaby byc w Polsce. Ludzie tu kupuja mieszkania, wynajecie tez sporo
                      kosztuje, niektorzy (tak jak ja np. ucza sie w colleage'u-)za co tez trzeba
                      zaplacic. Robie mnostwo overtimeow poswiecajac swoj czas. I dlatego to jest
                      niesprwiedliwe,ze trzeba sie jeszcze w Polsce opodatkowac-rozumiesz? Pewnie
                      nie,bo sadzac po tonie wypowiedzi Ty i tak wiesz swoje.
                    • Gość: z UK Re: W UK też trąbisz wokoło że nie zapłacisz poda IP: *.range81-154.btcentralplus.com 14.07.07, 20:09
                      Nie obrazaj ludzi ktorzy tu ciezko pracuja, jelsi zazdroscisz to pakuj manatki
                      i przyjedz tu i popracuj. Place podatki na krolowa bo prztnajmniej cos z tego
                      mam.. w polsce placilem i nie mialem nic. Tu jest moja ojczyzna, ktraj, ktory
                      mnie zywi, daje prace i dba o mnie wiecej niz macoha polska,...
                  • Gość: myślący Re: noname IP: 212.106.16.* 13.07.07, 15:30
                    I właściwie masz rację, tylko nie dyskutuj na forum internetowym, bo nie ma
                    sensu. Wśród "uczestników" i tak nikt Ciebie nie zrozumie.
            • Gość: rozsadny Re: Tak prosto powiedzieć; nie płac podatków IP: 84.203.168.* 13.07.07, 14:05
              Faktycznie, glos z sedesu. Siedzac w nim, trudno zauwazyc, ze sa panstwa, w
              ktorych emeryci sami sobie oszczedzaja na emerytury, sluzba zdrowia jest
              prywatna, profesjonalna i w gruncie rzeczy tansza niz panstwowa. Policja chyba
              jednak panstwowa, choc przyklad Kolumbii pokazuje, ze prywatna bywa mniej
              zdemoralizowana i realnie zajmuje sie problemami obywateli. Na drogi niestety
              placic trzeba... Na to, co napisalem wystarczy 12% podatku, a nie 40%, jak jest
              w tym chorym kraju.
            • Gość: Jacek Re: Tak prosto powiedzieć; nie płac podatków IP: *.malbork.mm.pl 15.07.07, 10:55
              tak, tylko nie rozumiem co ma mój podatek dochodowy do lekarzy i służby zdrowia.
            • Gość: Pawel, Belgia Re: Tak prosto powiedzieć; nie płac podatków IP: *.116-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.07.07, 20:29
              Walnij sie w leb, palancie, ja mam utrzymywac i emerytow belgijskich i
              polskich? a ty jak nie masz ochoty pracowac to jeszcze sie do moich pieniedzy
              podlaczysz jako bezrobotny?! Zlodziejski rzad, cwani leniwi ludzie - taka
              wlasnie Polske soba reprezentujesz!
          • Gość: HH W Polsce płacisz na jacków-placków a w Anglii na.. IP: *.comarch.com 13.07.07, 15:21
            ... cyrk z królową na czele - tu i tam zdzierają bandyci.
            • Gość: Grzesiek ale w Anglii za te pieniadze zbuduja ci drogi IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 13.07.07, 17:31
              i zapewnia sprawne sady i policje. W Polsce najwyzej dadza wczesniejsze
              emerytury gornikom, nauczycielom, lesnikom i wszystkim ktorzy o to poprosza (z
              wyjatkiem moze sluzby zdrowia).
          • Gość: duralex Re: zlodziejski rzad IP: *.motorola.com 13.07.07, 19:11
            No pewnie, najlepiej sobie wyjechać by dla dużo większych pieniążków usługiwać angolom i ich dobrobyt budować, a do tego nie płacić podatków. Moralność Kalego.

Dobrze że Państwo nie odpuści podatkowym cwaniaczkom.
            • korkix78 Puszka Pandory,trabka Eustachiusza &Kostka Rubika! 13.07.07, 20:15
              > No pewnie, najlepiej sobie wyjechać by dla dużo większych pieniążków usługiwać
              > angolom i ich dobrobyt budować, a do tego nie płacić podatków.
              > Moralność Kalego

Bardzo nowatorskie wyjasnienie pojecia Moralnosci Kalego.

Mozna z ciekawosci sie dowiedziec, jak do tego doszedles? :)

Bo ja kombinuje to tak, ze jak Anglicy by przyjachali do Polski dla duzo
              mneijszych pieniazkow, uslugiwac Polakom, to wtedy budowanie naszego dobrobytu -
              dobrobytu Polakow juz by nam sie nie podobala, czy tak? :)
      • 1europejczyk Przepisy podatkowe od 1 stycznia 2007 zmienily sie 13.07.07, 17:45
        na korzysc wyjezdzajacych i pracujacych za granica.
        Ci co wyjechali i zarabiali w UK wczesniej znali obowiazujace polskie przepisy
        podatkowe i decydujac sie na prace w UK /mogli sobie wybrac na przyklad Francje
        gdzie takiej sytuacji nie bylo i nie ma/ godzili sie, ze w razie powrotu
        przyjdzie im zaplacic czesc podatku w Polsce.
        Czym byloby prawo gdyby dostosowywalo sie do tych co go nie szanuja ?
        Zle czy dobre pierwsza i niepodwazalana zasada silnego panstwa polega
        przestrzeganiu prawa.
        Tyle, ze Polacy z jednej strony nie chca silnego panstwa a z drugiej w slabym
        takim jakim bylo i jest czujac sie niepewnie wobec najblizszych sasiadow
        oskarzaja ich o wlasne polityczne i historyczne kleski bedace bezustannym i
        trwalym zrodlem ich antyrosyjskich i antyniemieckich fobi i schizofreni.

Re: Mnie na reke, by lekarze,budowlancy zostali w
        • korkix78 Re: Przepisy podatkowe od 1 stycznia 2007 zmienil 13.07.07, 20:25

> Ci co wyjechali i zarabiali w UK wczesniej znali obowiazujace polskie przepisy
          > podatkowe

O, i jeszcze budowe lancetnika, sposoby lepienia garnkow z gliny i kod genomu
          czlowieka.

Prawie nikt nic nie wiedzial w 2004 roku, a jeszcze w polowie 2005 roku nawet w
          Urzedach Skarbowych galy wybaluszali na pytania podatnikow-niepodatnikow
          dotyczace tego podatku i dawali sprzeczne odpowiedzi, bo nikt nie wiedzial co i
          jak. Dopiero mniej wiecej pod koniec 2005 roku zrobila sie wrzawa , gdy
          wygrzebano jakas stara, martwa wowczas ustawe z czasow kiedy nikt sie nie
          spodziewal, ze papiezem bedzie kiedys w przyszlosci Polak.

> decydujac sie na prace w UK /mogli sobie wybrac na przyklad Francje

Nie, nie mogli. Wybor byl baardzo ograniczony, a ludzie chcieli normalnie moc
          pracowac tj legalnie, oplacajac nalezne podatki, rzecz jasna w kraju w ktorym
          pracuja, a nie pracowac na czarno i to byl priorytet.

> gdzie takiej sytuacji nie bylo i nie ma/ godzili sie, ze w razie powrotu
          > przyjdzie im zaplacic czesc podatku w Polsce.

Nie wiem jak teraz,ale wiesz,ze nie wywieszajac polskiej flagi w swieta
          narodowe, jeszcze kilka lat temu popelniales wykroczenie?
          Rowniez godziles sie swiadomie na kary pieniezne.

Tez Ci wmowie, ze o tym musiales sluszes i godziles sie na te kary, nei
          wystawiajac flagi.

> Czym byloby prawo gdyby dostosowywalo sie do tych co go nie szanuja ?

Tym czym jest w Polsce.
          Skala jego egzekwowania jest odwrotnie proporcjonalna i odwrotnie wspolmierna do
          blachosci sprawy.
          Ciezko pracujacy za granica finansowymi przestepcami, pijani kierowcy
          przejezdzajacy dziecko i uciekajacy z miejsca wypadku otrzymuja kary wiezeienia
          w zawieszeniu i grzywne. Szkoda,ze nie mam linku.
          • Gość: flame ??? IP: *.chello.pl 20.07.07, 11:53
            Umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania były do ściąnięcia ze strony Ministerstwa Finansów na długo przed wejściem Polski do Unii. Doradcy podatkowi także funkcjonowali w Polsce na długo przed 2004. Ludzie pracujący legalnie zagranicą od dawna płacili te podatki lub wybierali kraje z korzystniejszymi umowami, choćby Irlandię. Takie bilateralne umowy to standard w cywilizowanym świecie.

Jeśli ktoś nie potrafił zdobyć tego tekstu i przeczytać go ze zrozumieniem to teraz sam jest sobie winien. Najwyraźniej należy do klasy wykształciuchów, czyli ludzi z formalnym wykształceniem, ale w praktyce wtórnych analfabetów, bo współczesny człowiek powinien rozumieć konsekwencje zobowiązań prawnych i podatkowych podejmowanych przez państwo, którego jest obywatelem.
    • tppiotr Grupa G8/państwa rozwinięte/trzeci świat/IV RP 12.07.07, 23:17
      ... tylko śmierć jest pewna i podatki w Polsce.
      • milet_z_sedesu podatki płaci sie w kazdym kraju :-) w 13.07.07, 12:48
        • noname711 tylko nie w kazdym kraju zarabia sie gowno w 13.07.07, 12:57
          ....... i jesli sie ma z czego placic podatki i widac skutki placenia podatkow .. drogi .. metro ... (nie jedna linia) .. drogi nie wiejskie ubite ... to wtedy zrozumiale ze warto placic bo ktos tym rozsadnie zarzadza .. a co jest z naszych podatkow ... piekne marmury i piekne samochody dla matolow na stolkach albo i pod ... zalezy ile wypija
          • milet_z_sedesu w Twoich wulgaryzmach nie ma śladu logiki 13.07.07, 12:59
            popracuj też nad składnią i interpunkcją. Mam nadzieję że przerabiałeś to już w
            szkole :-)
            • Gość: noname711 Re: w Twoich wulgaryzmach nie ma śladu logiki IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:09
              przepraszam za wulgaryzmy jesli byly obrazliwe .. interpunkcja .. nie ardzo sie tym przejmuje bo nie pisze oficialnych listow czy raportow tylko wpisuje na forum posty ktore maja odzwierciedlac jak bardzo to wszystko jest chore i nieudolne .. mozliwe ze moja skladnia i interpunkcja jest do bani ale piszac nie zastanawiam sie nad kazdym slowem tylko pisze slowa ktore akurat znajduje w glowie albo na koncu jezyka. Zreszta nie jestes prof. Miodkiem, to nie jest forum poswiecone mowie polskiej i znaczeniu kropki i trzykropka w zdaniu tylko forum o bezmyslnym systemie rzadzenia

Pozdrawiam
              • milet_z_sedesu popracuj nad formą wypowiedzi 13.07.07, 13:30
                Twoich wypowiedzi nie sposob czytać, a zrozumienie ich jest awykonalne
                • Gość: e Re: popracuj nad formą wypowiedzi IP: *.gsf.de 13.07.07, 13:33
                  dlatego proponuje wrocic do szkoly,

bo wychowawczyni sie niecierpliwi, a nie dyskutowac na powazne tematy

szanowny Panie, nic nie napisales do tej pory mondrego, a siem czepiasz
                • Gość: noname711 alez oczywiscie, czemu nie IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:35
                  ok ok postaram sie. samodoskonalenie na pierwszym miejscu. najpierw spedze kilka dni na szukaniu znaczenia slowa aawykonalne - u mnie w malym slowniku takich dlugich wyrazow nie ma. :)
                  • milet_z_sedesu awykonalne a nie aawykonalne 13.07.07, 15:01
                    to wyjaśnia dlaczego znalezienie znaczenia tego skomplikowanego wyrazu może
                    Tobie zająć kilka dni.
                    Módl się i pracuj.
                    • Gość: HH Nie denerwuj się, przecież połowa co tam wyjechała IP: *.comarch.com 13.07.07, 15:28
                      ... jest niestety poziomu właśnie takiego jaki reprezentuje twój przedmówca. Nic
                      dodać, nic ująć.
        • Gość: Grzesiek tylko ze polski rzad chce zeby placic dwa razy IP: *.dsl.pltn13.sbcglobal.net 13.07.07, 17:33
          i o to jest spor. Efekt bedzie taki ze Polacy nie wroca. Zreszta o to chyba
          rzadowi chodzi - przeciez na PiS by i tak nie zaglosowali.
    • Gość: gość I dlatego nie ściągnąłem do kraju swojej nadpłaty IP: *.pbg-sa.pl 13.07.07, 08:47
      podatku zapłaconego w UK. No bo po co, jak mi zaraz skarbówka da po łapach? A przecież bym nie zjadł tych kilku tysięcy, tylko wydał tutaj, ktoś by zarobił troszkę, poszedł by VAT...

Ale u nas rządzą dornie bez wyobraźni, lepiej przecież zabrać każdemu co się tylko da.
      • gugcia polski rzad ma zamiar pozbyc sie na zawsze obywa 13.07.07, 10:13
        teli obecnie pracujacych w UK. Sa im do niczego niepotrzebni. Przeciez wladze
        swietnie sobie bez nich radza, moze wyjechac 10 milionow ludzi, wladzy to
        zupelnie nie przeszkadza. Jak mawial Urban "Rzad sie wyzywi" - ta zasada
        obowiazuje nadal i tak bedzie juz zawsze. Obywatele RP sa tylko dla wladz
        balastem, jakas ciemna masa szarych, glupich ludzi,ktorzy chca lekarza, szkoly,
        przedszkola i takich innych idiotycznych spraw, ktore wladzy zupelnie nie
        interesuja. Jako, ze wladze nie potrzebuja rodakow z UK dlatego nie zalezy im
        czy sie obraza i nie powroca.Jak powroca to zaplaca zalegly podatek plus kare
        plus odsetki oraz uslysza jakimi sa zlymi obywatelami co moze spowoduje, ze
        jednak sie obraza i wyjada, co byloby wladzy na reke. Podatki tych osob sa
        wladzy potrzebne na oplacanie osob w kraju, ktore wladze lubia i wladzy
        pomagaja, tj. ABW,AW,CBS,IPN,CBA,kierowcy limuzyn,BOR, lekarze rzadowi,kuchnie
        rzadowe,hotele rzadowe, kancelarie, sprzataczki. Reszta obywateli wladzy nie
        pomaga i jest po prostu na nic nie potrzebna, nudzi tylko, wystaje przed
        budynkami, cos chce. Okropni ludzie, nie daja wladzy spokoju.
        • milet_z_sedesu głosuj mądrze na wyborach a potem narzekaj 13.07.07, 13:00
          • Gość: noname711 ''głosuj mądrze'' ?? czyli na na kogo slusznego?? IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:17
            Czyli jezeli ktos krytykuje rzad, ktory jest beznadziejny w swojej bezsilnosci uporania sie ze soba nie mowiac o jakimkolwiek wysilku przy rzadzeniu zwyklymi obywatelami to znaczy ze glosowal bezmysleni? ... z tego wynika ze tak. Ten rzad zrobil bardzo duzo bo uwidocznij sprawy ktore byly dla kazdego normalne i udowodnil ze sa zle. Ale sam sie nie moze pozbierac wiec jak ma rzadzic.
            • milet_z_sedesu logika jest tylko jedna 13.07.07, 13:28
              • Gość: noname711 no wlasnie nie IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:32
                jest wiele odmian logiki, ktora miales na mysli? Filozoficzna, matematyczna? ''Logika, jako dyscyplina normatywna, nie tylko opisuje jak faktycznie przebiegają rozumowania, ale także formuuje twierdzenia normatywne, mówiące o tym, jak rozumowania powinny przebiegać.'' - zrodlo WIkipedia. I jak ma sie logika ro zumowania naszych rzadzacych?
                • milet_z_sedesu dlaczego nie uważałeś na lekcjach? 13.07.07, 13:46
                  teraz masz wakacje, dokształć się trochę :-)
                  • Gość: noname711 ciekawe, ciekawe IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 14:01
                    niestety czasy wakacji i ferii mam juz dawno za soba wiec nie za bardzo mam czas ale fajnie by bylo znowu wrocic. Widze jednak ze Ty masz to na bierzaco :) to moze mi podpowiesz lub wyjsnisz. :D
                    • milet_z_sedesu zakończyłeś edukację na 4 klasie? 13.07.07, 14:05
                      To wiele wyjasnia. Popracuj również nad ortografią. Na bieżąco :-)
                      • Gość: noname711 tu mnie masz panie Miodek IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 14:17
                        Tak naprawde to moj syn jest w tszeciej a ja siedze pod oknem i mysle rze sie czegos morze naocze. Bo wierz w tamtych czasah cierzko bylo o chlep a co dopiero o edukaie. Morze cos mi wpadnie do glowy jak tak bede siedzial. Wlasnie przerabiamy przysluwek .. cieszko cieszko, ale jakby co to poprosze cie kaczy kwiecie o korepetycje. Musze konczyc posta bo mi nauczycielka przez ramie zaglada. :D Pozdrawiam panie Miodek. Widze ze nie masz nic wiecej do powiedzenia na temat naszego forum, wiec zmykaj stad sedesie zanim Ci ktos klape zatrzsnie :D albo spluczke urwie :)
                        • milet_z_sedesu miażdżysz inteligencją hi, hi, hi 13.07.07, 14:56
                  • Gość: kasia Re: dlaczego nie uważałeś na lekcjach? IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.07, 16:32
                    ale jestes kur*a drętwy!

półgłówek.
    • Gość: pedros Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.ppp.onetel.net.uk 13.07.07, 10:02
      Jezeli wiekszosc Polakow w WB zarabia srednia lub ponizej(tam obowiazujaca) i
      zostalo zoobowiazane do zaplaty 40%. Logicznym krokiem bylo by podniesienie
      podatku dla najbiedniejszych w Polsce zeby zasada rownosci byla zachowana.
      Co jesli ktos zarabia w WB tylko tyle zeby sie utrzymac placac za tanie
      zakwaterowanie i tania zywosc. W WB nie placi wcale podatku ewentualnie 10% od
      malej czesci kwoty. W WB jest uznawany za biedaka. Po powrocie do Polski
      musialby zaplacic 20% bo stalby sie "klasa srednia" bez grosza przy duszy. O
      jakiej rownosci mowa???
    • Gość: Yoyo Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:12
      Zaraz..... Ale czy nie ma sytuacji ze jezeli ktos przeniosl osrodek zyciowy do
      UK to nie musial placic podatkow? Nie rozumiem dlaczego sie o tym nie mowi.

Jezeli ktos wyjechal na stale do UK nie musial placic podatkow. Wowczas bez
      problemu dostanie karte stalego pobytu, prace na czas nieokreslony, kupi tam
      samochod, dostanie certyfikat rezydenta podatkowego itd. Jezeli wyjedzie na
      dlugo np. 5 lat i bedzie tam mial osrodek zyciowy to nie wiem czy nie bedzie
      potem trudno taka osobe pociagnac do jakiejkolwiek odpowiedzialnosci. Wazne
      zeby rodzina wyjechala, dzieci sie uczyly w UK, zona tam byla i pracowala. Zeby
      to bylo klarownie ze osrodek zyciowy byl poza PL.

Malo tego moze z UK napisac do MF o wiazaca interpretacje podatkowa.

Rozumiem ze maja problemy ludzie ktorzy pojechali do UK na rok do pracy, czy do
      pracy sezonowej.
      • Gość: wb Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 87.102.49.* 13.07.07, 12:36
        Wlasnie. Ciagle piszecie o tych podatkach i omijacie sprawe tzw osrodka
        zyciowego. Jest wielu Polakow tu w UK, ktorzy sa tu z rodzinami, kupili
        samochody, mieszkania czy domy. Dzieci ich ucza sie w tutejszych szkolach a oni
        sami pracuja legalnie. Przeciez tacy ludzie jezeli nawet wroca kiedys do PL nie
        beda mogli byc pociagnieci do zwrotu podatku bo na czas pobytu w UK przeniesli
        swoje i rodziny centrum zyciowe do UK. Przydalo my sie troche szerszych
        wyjasnien dla czytelnikow a nie skupianie sie wylacznie jednym aspekcie
        dotyczacym tych, ktorzy przyjezdzaja tu na kilka miesiecy "dorobic".
      • Gość: pikus Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.range86-141.btcentralplus.com 13.07.07, 12:39
        Chyba, że pacuje się dla polskich firm, np TV lub media. Potrącają 20% z
        honorariów, ew. 5% po zdobyciu certyfikatu rezydencji podatkowej. Twierdzą, że
        jest to zgodne z polskim prawem. Anglicy tego nie chcą uwzględniać, jako
        podatku zapłaconego. No i możesz fiskusowi na plecy wskoczyć...i tak nie
        oddadzą.
        • Gość: yoyo Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 18:37
          Tak. Ale mnie niepokoi ze media sa w stanie wyslac jednostronny artykul ktory
          dla czesci moze sugerowac ze jezeli pracuja w UK a maja obywatelstwo Pl to
          musza placic tez podatek w PL. A to niekoniecznie prawda.

Jezeli maja stale zamieszkanie w UK zadnego podatku nie placa. Warto zdobyc
          wowczas karte stalego pobytu, nawet dostac obywatelstwo UK, prace na czas
          nieokresolny, wyjechac z rodzina, dom w PL wynajac czy sprzedac, kupic samochod
          w UK itd. I najlepiej byc dlugo na czas nieokreslony.

Inna sprawa jednak jest ze wiekszosc Polakow wyjezdza na pol roku, nie ma nawet
          prawa jazdy UK, ma rodzine w PL. Wowczas niestety trzeba placic podatek w PL -
          jest to proste.

Chodzi o to zeby wyjechac do UK na stale a nie na pol roku czy rok.

Teraz nie wiem jak to jest jezeli firma PL wysyla kogos do UK. Wedlug mnie ona
          czesto bedzie chciala zeby ktos wrocil docelowo do PL. Wiec to pachnie mi
          podatkiem polskim jak nic. Ale nie jestem tu ekspertem.

Duzo by Wyborcza pomogla gdyby napisala opinie ekspertow ktorzy by pomogli
          Polakom przestrzegac prawo podatkowe PL.

A teraz to wyglada tak. 90% nie zaplacilo wiec oni sa dluzni. A to bzdura bo
          nie maja szacunkow ile pojechalo do UK na stale.
    • Gość: bird i'th'and Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 13.07.07, 11:19
      ..a ja wszystkie zarobione pieniadze przepuszcze w kasynie
      a jak bede chcial wracac to poprosze mamunie o pieniadze na bilet
      i z czego ja mam zaplacic ??
      • Gość: jaceek Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 212.160.172.* 13.07.07, 11:27
        Pożycz od mamuni na podatek.
        • Gość: bird i'th'and Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 13.07.07, 11:30
          podatki place tylko i wylacznie tu
          no i nie zebym mial wracac
          cyrk tylko do ogladania
          nie do uczestniczenia
          • Gość: HH Jeśli nie chcesz wracać, to problemu nie masz ale IP: *.comarch.com 13.07.07, 15:34
            ... powinieneś jeszcze zrzec się polskiego obywatelstwa obejmując nowe Wielkiej
            Brytanii, dzięki czemu zabezpieczysz się przed jakimikolwiek żądaniami państwa
            polskiego zapłacenia zaległych podatków.
      • Gość: nienaiwny Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.zgora.dialog.net.pl 13.07.07, 12:04
        "Nie można premiować nierzetelnych podatników, gdyż w ten sposób podważa się
        zaufanie obywateli do istniejącego porządku prawnego"

??? zaufanie do czego? Ani prawa ani porządku. Tak więc, nie musi pan
        wiceminister obawiać się utraty zaufania.
        • leszlong Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 12:22
          Panu wiceministrowi odpowiem tak: Dlaczego na zasadzie wspomnianej równości
          wobec prawa posłowie i senatorowie nie płaca podatków od diet poselskich oraz
          kwot na działanie biur poselskich. Jeśli by pracodawca dawał mnie kwoty na
          przeprowadzkę do innego miasta, to ta kwota jest opodatkowana. Jeśli równo, to
          wicku równo. Każdy ma płacić podatki, również posłowie. Dość żywienia tych
          klaunów z naszych podatków. Poseł nie płaci podatku od 8tys. zł diety,a moja
          babcia płaci od 1tys zł emerytury. Czy to jest równość?
    • Gość: Viking Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.elisa-laajakaista.fi 13.07.07, 11:27
      powtórzę jeszcze raz. mając prawo stałego pobytu i tzw social ID osoba staje
      się rezydentem drugiego państwa, czyli jej interes życiowy koncentruje się już
      w nowym państwie. według niekorzystnych umów o unikaniu podwójnego
      opodatkowania rezydencja zwalnia z obowiązku deklarowania dochodów w Polsce i
      wymagana jest tylko deklaracja podatkowa w nowym państwie. point!
      • Gość: Marcin Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 82.177.11.* 13.07.07, 11:36
        Zasada jest prosta. Jestes obywatelem Polskim i placisz podatki w miejscu
        zameldowania. Nie chcesz placic. Droga wolna. Zrzecz sie obywatelstwa, wyrób
        paszport Angielski (czy jakiklowiek) i sparwa rozwiazana. Ja tez nie mam
        zamiaru placic za twoja emeryture i twoje leczenie kiedy wracasz leczyc sie do
        kraju.
        • Gość: Jonek Mylisz pojęcia. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:43
          Obywatelstwo polskie nie jest równoznaczne z zameldowaniem.
        • Gość: totta Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.ippt.gov.pl 13.07.07, 11:47
          to nie takie proste, jak Ci sie wydaje. Dlugo sie tym interesowalem i
          przemielilem sporo dokumentow. Zmiana obywatelstwa, malzenstwo, posiadanie domu
          za granica itp. NIE zwalnia od zaplacenia podatku w Polsce (nieograniczony
          obowiazek podatkowy). Posiadanie tu czegokolwiek (konto w banku, zarejestrowany
          samochod....) powoduje ze twoj osrodek interesow pozostaje tutaj. Czy tego
          chcesz czy nie, ewentualne watpliwosci rozstrzygna na TWOJA niekorzysc urzednicy
          interpretujacy przepisy. Sorry. You have to pay.
        • ampolion Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 14:54
          Nie; podatki płacić w kraju zarobkowania. Także od obcych emerytur.
        • Gość: mania Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 80.51.251.* 13.07.07, 15:00
          O jakim leczeniu mówisz? Ja zarabiam dośc dobrze i płacę duże podatki, ale moje
          dziecko musze laczyć prywatnie bo gdybym chciała brać ciągle urlopy na stanie w
          kolejkach i dobijenie sie do lekarzy to juz dawno zostałabym zwolniona.
          Albo np. wylecz zęby na kasę chorych - zycze powodzenia.

Otwórz oczy nie pracujemy nie na emerytury tylko na nowe gmachy ZUS
      • Gość: oliwia Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 11:49
        Tak, zgadza się. Ale polski fiskus interpretuje to inaczej, wystarczy,że masz w
        Polsce mieszkanie/udział w nim/, lub mieszka tu twoja żona lub dziecko.wtedy
        każą płacić.
        • Gość: Viking Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.elisa-laajakaista.fi 13.07.07, 15:05
          to ja mam przynajmniej spokój, bo w kraju w którym aktualnie mieszkam płacę
          wyższe podatki niż w Polsce. a jeśli polski urząd skarbowy chce wiedzieć ile
          zarabiam sam może się zgłosić z wnioskiem do mojego urzędu (warunkiem
          niezbędnym jest również zgłoszenie deklaracji zmiany danych osobistych chyba na
          druku NIP-15 z podaniem aktualnego adresu zagranicą i social ID).
          rezydencja, zagraniczny social ID i deklaracja do polskiego urzędu skarbowego i
          jesteście w porządku co do polskich przepisów.
          mieszkania można mieć w każdym kraju i je np wynajmować. konta bankowe można
          też mieć w kilku krajach jako rachunki osobiste czy do transakcji giełdowych.
          Liczy się tzw ośrodek interesów życiowych i zasada 180 dni w krajach UE.
          poza tym urzędy skarbowe skandynawskie są otwarte na współpracę z pozostałymi
          krajami UE i problemy mogą mieć tylko te osoby, które coś ukrywają przed
          opodatkowaniem. jeśli ktoś pracuje na oficjalnym kontrakcie i podatkuje
          wszystkie inne źródła dochodu to nie ma się czego obawiać.
          uwaga do Marcina, taniej jest się leczyć w Skandynawii niż w Polsce, a
          emerytury mojej nie płacisz tylko swoją. moje indywidulane konto emerytalne ma
          się dobrze, procentuje i jest dziedziczne bez niczyjej łaski, więc daruj sobie
          takie uwagi. w sumie to ciekam jestem czy kiedykolwiek odbiorę swoje składki
          emerytalne kiedyś zapłacone w Polsce do ZUSu...
        • Gość: blablabla Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 16:03
          sytuacja jest taka. Informacja jest z pewnego zródła. US nie namierzy cie dopóki
          cie nikt nie podpier...z sasiadów (na tym jest to oparte w Polsce) lub nie
          kupisz sobie np mieszkania za gotówkę. Chodzi tu o krótki bądź długi okres czasu
          (w 90 % przypadków zależy to od donosu). Co do przedawnienia to trwają prace nad
          wydłużeniem okresu przedawnienia z 5 do ... na razie nie wiadomo ilu lat. W
          takim przypadku fiskus w naszym kraju bedzie miał niewybredna mozliwosc zdarcia
          z ciebie skory razem z miesem, kiedy wrócisz tu i jak oni to nazywaja
          zainwestowac w Polsce. Nikt tu nie wroci po 5 latach bo US go zje a inwestowanie
          bedzie mogl sobie w dupe za przeproszeniem wsadzic.
          W UK nie musze sciemniac z podatkiem, dostaje P-60 jak nie chce zwrotu i nara.
          Robi to za mnie pracodawca i nie musze sie pakowac w pity tak jak w Polsce nawet
          jak nie mam zwrotu musze wypełniac kwity a oni mnie sprawdzaja.
          małe urzedy skarbowe nie sa w stanie cie sprawdzic a w wiekszych moze byc to
          latwiejsze ale musi byc jakis hak na ciebie lub sam sie przyznasz.
          Cały czas panuje nagonka medialna na ludzi pracujacych za granica ze znajda, ze
          dowala, ze zabiora. To tylko propaganda tego skarlowaciałego panstwa. I
          najwazniesze, macie 5 lat na zrobienie korekty zeznania za dany rok i tyle.

tyle ile ludzie tu przesłali kasy z zachodu napedza w znacznym,jezeli nie bardzo
          duzym stopniu gospodarke ale Polska chciałaby "odrobine wiecej" a wszyscy
          kretyni pracusie trabia: idzcie precz do UK tu na was nie ma miejsca. I mowie
          wam oni sie zwyczajnie boja powrotu nie sprzataczy czy robotnikow budowlanych
          ale ludzi zarabiajacych dobre pieniadze oraz posiadajacych wiedze praktyczna i
          teoretyczna z danej dziedziny bo wtedy leza na pysku a ich podłe awansiki ida w
          cholere sie je...

pozdro
        • Gość: yoyo Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 19:14
          Nieprawda. Wszystko zalezy od okolicznosci. Czy wyjezdzasz na stale?

Na przyklad mozesz miec 2 mieszkania z rodzina mieszkac na stale w UK ale
          przyjezdzac na wakacje do PL. Na przyklad to ze warszawiak ma chalupe na
          Mazurach nie znaczy ze tam mieszka.

• Gość: yoyo Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 18:43
        Nieprawda. Byly nawet orzeczenia NSA gdzie czlowiek mial staly pobyt w USA i
        musial zaplacic podatek w PL.

Chodzi o interes zyciowy a karta stalego pobytu jest jednym z wielu czynnikow
        branych pod uwage. Na przyklad beda badali:
        1) Gdzie jest rodzina?
        2) Czy praca na stale w UK?
        3) Jak dlugi pobyt w UK i jak dlugie pobyty w PL?
        4) Czy czeka na czlowieka mieszkanie niewynajete w PL?
        5) Gdzie dzieci?
        6) Czy zona tez ma karte stalego pobytu?
        7) Czy dostal czlowiek certyfikat rezydencji podatkowej?
        itd. itd.

Chodzi o to zeby nie miec sam papierek ze pojechal czlowiek na stale do UK
        tylko tez umiec to uzasadnic.
    • Gość: luigi Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.nat.student.pw.edu.pl 13.07.07, 11:53
      Skoro inni płacą podatki, to dlaczego Ci z UK mają być wyjątkiem?
      • maruda.r Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 12:11
        Gość portalu: luigi napisał(a):

> Skoro inni płacą podatki, to dlaczego Ci z UK mają być wyjątkiem?

Bo płacą podatki w UK. Dlaczego mieliby płacić jeszcze w Polsce?

• luigi22 Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 14:19
          Bo ich rodziny żyją w Polsce, bo przyjeżdżają do Polski się leczyć itd.
          • Gość: mania Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 80.51.251.* 13.07.07, 15:05
            Ale rodziny pracują w Polsce i tu płaca podatki za siebie.
            Leczyć się tutaj przyjeżdzają a jakże ale najczęściej w prywatnych gabinatach
            a nie na Chorę Kasę
      • Gość: emigrantka Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.nrth.cable.ntl.com 17.08.07, 20:50
        kurcze.co masz na mysli mowiac ze nie placimy podatkow.place jak
        najbardziej w kraju w ktorym prace wykonuje,gdzie mieszkam,chodze do
        lekarza,dzieci do szkoly.zyje normalnie.a moze ty chcesz zaplacic
        podatek tutaj?jaka miedzy nami jest roznica?
    • Gość: valditen Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.ipt.aol.com 13.07.07, 11:53
      "Trochę podatku płaciło się w Wielkiej Brytanii i trochę po powrocie do kraju"
      Kto wraca?
    • Gość: jony to dajcie pracę w kraju za przyzwoite pieniądze ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 12:08
      sami jesteście żenujący, koryto obsadziliście swoimi pachołkami
    • Gość: K Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.07, 12:12
      Gość portalu: PolkaInaczej napisał(a):

> I dlatego mnóstwo osób zostaje w UK, a zarobione pieniadze inwestuje w
      > dom/samochod/zycie/etc własnie tam a nie w Polsce. Dzieci ucza sie w
      > brytyjskich szkolach, wychowuja sie w innej kulturze. Dlaczego? Bo bandyckie
      > panstwo PL, gdzie panstwowy ZUS zostal rozkradziony przez rzadzacych, gdzie
      > pieniadze podatnikow ida na swiatynie opacznosci bozej, itd itp. chce jeszcze
      > wydrzec swymi brudnymi lapami to, co obywatele w trudach zarobili zagranica.
      > NIE WYCIAGAJCIE RAK PO TO, CO NIE WASZE!

To samo można powiedzieć o tych, którzy pracują w Polsce i płacą podatki, co za różnica, czy tu czy tam. Ów podatki...
    • zenek_z_puszczy Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 12:15
      Pewnie. dowalic tym co smieli wyjechac - lepiej bylo siedziec w kraju na
      bezrobociu. a najlepiej to zakazac im powrotu/wydawania pieniedzy w
      kraju/przekazow - bo cholercia, nie wazne ze napedzaja gospodarke - ale przez
      nich zlotowka za mocna!
      tylko wtedy rzad zamiast sie chwalic zaslugami (tym jak to niby zbil
      bezrobocie z 20 do 12%) musialby pogonic lekarzy i pielegniarki zeby wyrobic na
      zasilki....
    • Gość: emi No to zostaniemy. IP: *.dyn.optonline.net 13.07.07, 12:15
      Pieniedzy do Polski wysylac sie bedzie mniej albo wcale.
      Rzad skroi paru frajerow , ktorzy wroca , reszta nie wroci.
      W perspektywie roku , dwoch to moze budzet panstwa wyjdzie na plus , chociaz
      niekoniecznie. W dluzszej pespektywie to tylko same straty dla panstwa nad
      Wisla ..... ale tym akurat nikt sie nie przejmuje.
      Ciekawe ilu obywateli bedzie miec Polska za lat 10.
      Obstawiam , ze kilka milionow mniej i wtedy sie okaze ze te kompromisy ,
      pierwiastki ,Nicea itp to nic nie warte sa.

Pozdrawiam
    • Gość: giewont Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.acn.waw.pl 13.07.07, 12:26
      Gość portalu: PolkaInaczej napisał(a):

> I dlatego mnóstwo osób zostaje w UK, a zarobione pieniadze inwestuje w
      > dom/samochod/zycie/etc własnie tam a nie w Polsce. Dzieci ucza sie w
      > brytyjskich szkolach, wychowuja sie w innej kulturze. Dlaczego? Bo bandyckie
      > panstwo PL, gdzie panstwowy ZUS zostal rozkradziony przez rzadzacych, gdzie
      > pieniadze podatnikow ida

Do miejsca powyzej zgoda

> na swiatynie opacznosci bozej, itd itp

A to juz jest zacietrzewione kretynstwo. Przez 17 lat RP na Swiatynie
      Opatrznosci poszlo z budzetu 20 milionow. DWADZIESCIA milionow. A ile krzyku a
      ile gadania. 20 milionow na obiekt ktory bedzie stal w kraju i sluzyl ludziom.
      Moze nie tym co tak krzycza ale jakims ludziom bedzie sluzyl.

A lekko liczac ok. 225 000 milionow - DWIESCIE DWADZIESCIA PIEC TYSIECY milionow
      wydanych na obsluge zadluzenia - pieniadze psu w paszcze, pieniadze wydarte
      polskiemu podatnikowi i wyekspediowane NA ZAWSZE za granice - to im nie
      przeszkadza , to ich nie boli.
      • Gość: Sithicus Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.range86-138.btcentralplus.com 13.07.07, 12:30
        Wiesz człowieku jakbyś chociaż te 8 klas miał to wiedziałbyś że ów mityczny 1000
        milionów to tzw. miliard :)
        • pan_niemota Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 14:37

a moze on tak juz bardzo po amerykańsku mysli??

--
          zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe
    • Gość: Odbyt PiSdzielce złodzieje! IP: *.devs.futuro.pl 13.07.07, 12:30
      Odpieprzcie się od uczciwie pracujących ludzi!
    • maruda.r Nierzetelny fiskus 13.07.07, 12:32

I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie nieuregulowana sytuacja podatków sprzed 2007
      r. - W dziedzinie prawa podatkowego zasada równości, o której mowa w art. 32
      konstytucji jest uszczegółowiona przez art. 84 konstytucji, który ustanawia
      zasadę powszechności opodatkowania. Tymczasem abolicja podatkowa wprowadziłaby
      nieuzasadnione zróżnicowanie sytuacji prawnej osób, które zapłaciły należny
      podatek w terminie i osób, które tego nie uczyniły. Osoby korzystające z
      abolicji znalazłyby się w sytuacji szczególnie uprzywilejowanej. Taka regulacja
      naruszałaby więc wskazane wyżej konstytucyjne zasady równości - przekonuje
      minister Dominik.

W jaki sposób znalazłyby się w sytuacji uprzywilejowanej? Płacąc podatki na
      państwo, z którego dobrodziejstw aktualnie nie korzystają? Dlaczego mają płacić
      podatki dwa razy, skoro pracujący w Polsce podatnicy płacą raz? Dosyć ciekawa
      interpretacja zasad opodatkowania.

W przeddzień referendum akcesyjnego państwo uruchomiło wielką kampanię medialną,
      w której jednym z częściej wymienianych punktów było zniesienie zasady
      podwójnego opodatkowania. Prawdopodobnie sporo podatników uznało zniesienie jej
      za pewnik. Poza tym fiskus o obowiązku podatkowym przypomniał poniewczasie.

Wicecmini Dominik powołując się na zasady powszechności opodatkowania poddaje w
      wątpliwość zdrowy rozsądek i wzmiankowaną umowę między RP i UK regulującą zasady
      podwójnego opodatkowania.

Fiskus łamie też własne zasady, bo za brak podatków pracowników najemnych ściga
      w Polsce pracodawców, a w UK ma zamiar ścigać pracowników. Interpretacja
      obowiązków podatkowych odbywa się więc wg widzimisię fiskusa.

• milet_z_sedesu z podwojnym opodatkowaniem mamy do czynienia 13.07.07, 13:03
        wyłącvznie w przypadku gdy ten sam przychod jest opodatkowany dwukrotnie. W
        przypadku przychodow osiagnietych w UK w Polsce dopłaca sie rznice między
        podatkiem naleznym w Polsce i UK.
        Nie ma to nic wspolnego z podwjhnym opodatkowaniem.
        • Gość: e Re: z podwojnym opodatkowaniem mamy do czynienia IP: *.gsf.de 13.07.07, 13:38
          tak

tyle, ze placenie podatkow w kraju, w ktorym sie pracuje

i placenie püodatkow w kraju, w ktorym sie jest zameldowanym

to jest dokladna forma placenia podwojnego podatku

skoro Polska nie dala szans na prace w kraju, to jakim prawem uzurpuje sobie
          pieniadze, do ktorych zarobienia nie przylozyla reki?????

to tak jakbym nienawidzil sasiada i go tepil, ale po dniu w ktorym dostaje
          wyplate bezczelnie przychodzil do niego, zeby sie najesc i napic
          • Gość: noname711 Re: z podwojnym opodatkowaniem mamy do czynienia IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:42
            nie chodzi o to ze nie dala szansy, bo pracy jest mnostwo i wystarczy lekko ruszyc swoje 4 litery zeby znalezc. Polacy jednak sa narodem bardzo dumnym, za dumnym i nawet bez wyksztalcenia i jakichkolwiek zdolnosci licza na prace za wielkie pieniadze. Patrzac na nasz rzad niektorym sie to udaje. A placisz podatki z tego powodu ze jestes Polakiem i masz polskie obywatelstwo. :)
        • Gość: noname711 ma racje ale i tak jest to bzdura IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 13:39
          Masz racje, doplaca sie tylko roznice. Tylko ze w Polsce z zarobkami angielskimi wchodzisz na wysokie progi podatkowe i to co mialo byc mala tylko roznica jest suma rzedu 15000 zl rocznie, sama roznica. Wiec sprawdz jak prawo ma sie w praktyce zanim zostaniesz prawnikiem ulicy.
          • milet_z_sedesu gdzie logika chłopcze, gdzie logika? 13.07.07, 13:44
            • Gość: noname711 a Ty swoje IP: *.dsl.data.net.uk 13.07.07, 14:19
              juz bys przestal, ''logoka, logika'' widze ze wstydzisz sie swojej jedynej slusznej. moze bys sie jednak pochwalil :)
              • milet_z_sedesu prosta i logiczna wypowiedź jest trudną 13.07.07, 14:57
                umiejętnością.
                Życzę wytrwałości w podejmowanych próbach.
            • pan_niemota Re: gdzie logika chłopcze, gdzie logika? 13.07.07, 14:49

chłopie, do pełnej logiki brakuje ci drobnego elementu - czlowieczeństwa. Sa
              rzeczy, ktorych nie da sie w prosty sposób przeliczyć na kwoty pieniezne.

A poza tym skoro tak bardzo chcesz eksperymentowac z logiką, to prosze cie bardzo.
              Skoro progi podatkowe maja w pewien sposób określić poziom (odpowiednio - niski,
              średni, wysoki) życia danego obywatela (odpowiednio przycinajac jego dochody w
              postaci podatków, dla przeciętneg kowalskiego czy tez smitha dochodem wprost
              będzie to co moze wydać, niezależnie ood nazwy brutto-neto-hgw)
              Dalej idac tym rozumowaniem - skoro realność zycia w dwóch różnych krajach jest
              znacząco różna, to mozna przyrównac jedynie klasy danych progów. Co akurat w
              przypadku polski i uk uda się w miarę prosto, jako że mozna patrzeć po polsku
              (najniższy próg podatkowy z kwotą wolną od podatku i następnie dwa wyzsze progi
              progresywne) lub też kwota wolna od podatku, mały-średni-duży podatek (także
              progresywanie).
              Dalej potrzebujesz fantazjowania w otoczeniu pseudo-logicznym? ja tam jestem jak
              minister Dorn, w wolnych chwilach moge pisac bajki bynajmniej nie dla dzieci

--
              zła wypowiedź? to tylko skróty myślowe
              • milet_z_sedesu akurat jestem zwolennikiem podatku liniowego 13.07.07, 14:59
                trafiłeś Kolego jak kulą w płot
    • ikmar Rządy PiS-u wkrótce się skończą 13.07.07, 12:33
      więc i problem zniknie .
      • Gość: flame Re: Rządy PiS-u wkrótce się skończą IP: *.chello.pl 20.07.07, 12:15
        Hahaha
        Wróci Belka (obecnie LiD, koalicjant PO) i dopiero wtedy dobiorą się Wam do kasy, jak Polakom pracującym legalnie w Austrii. Belka tuż przed złożenim urzędu zmienił umowę z Austrią na niekorzystną dla polskich podatników, zaczęła obowiązywać od tego roku. Pewnie po powrocie na stołki renegocjuje z powrotem umowę z Wlk. Brytanią (poprawioną na korzystną dla podatników przez Kaczyńskich) i wtedy dopiero będziecie piszczeć. Choć nie wykluczone, że chętnie podzielicie się, z tym któremu, zgodnie z Waszym wyznaniem wiary, zawdzięczacie rozwój gospodarczy Polski.

Tak na marginesie GW pisząc: "wedle niekorzystnych z punktu widzenia podatników, zasad (metoda odliczenia proporcjonalnego) nadal opodatkowane są u nas dochody Polaków zarabiających w Austrii", popełnia nieścisłość, by nie powiedzieć drobną manipulację, ale czego się nie zrobi, żeby dowalić kaczorom. Bo z Autrią nie "nadal", a "dopiero co". Powtórzę: dzięki panu Belce, temu samemu od opodatkowania oszczędności i ciułania na giełdzie.
    • Gość: pikus Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.range86-141.btcentralplus.com 13.07.07, 12:33
      Polski f..kus nie odpuszcza!!! Pracuję w UK jako selfemployed od stycznia tego
      roku dla polskiej firmy z Warszawy. Zanim dostarczyłem certyfikat rezydencji
      podatkowej potrącali mi 20% podatku "u źródła", teraz potrącają 5% bez podania
      podstawy(pow. się na umowę o unikaniu po2 opodatkowania :)))Do 5 kwietnia
      (rozliczenia w UK) podatku w Polsce uzbierało mi się 1800 GP!!! Podatku
      angielskiego zapłaciłem 71 GP. Angole powiedzieli, że skoro Polska mi zabrała,
      to niech Polska mi odda :(( Chyba trzeba będzie dołożyć do kaczek :))
    • Gość: Xman na emigracji Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 213.31.11.* 13.07.07, 12:35
      Moim zdaniem to jestescie zlodzieje. I tyle. Sa pewne zasady i nalezy sie do
      nich stoswac. Jak nie to dla takich jak Wy jest wiezienie. Ja tez mam na glowie
      podwojny podatek, ale go zaplacilem. Kazdy z Was mial swiadomosc, ze dzien
      placenia podatku nadejdzie. I prosze nie przesadzac, 40% nie placi sie od
      calego dochodu i jak raz zaplacicie wiecej to Wam korona z glowy nie spadnie.
      Potem przez takich jak Wy brakuje wlasnie kasy w budzecie i cala reszta polski
      musi doplacac do interesu.
    • olias Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 12:46
      to tyle w temacie powrotu. Jak wrócicie pójdziecie z torbami. albo do
      więżienia. bo brakuje w budżecie forsy dla managerów i prezesów.
    • Gość: me Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.vianw.co.uk 13.07.07, 12:53
      >Osoby korzystające z abolicji znalazłyby się w sytuacji szczególnie uprzywilejowanej>

a jak nazwac rozdawanie mieszkan za psi grosz gdy inni musieli wykupic za kilka - dziesiat tys.zloty????
    • Gość: Lolo_B Jak sie nie podoba to z dala od Polski IP: *.aster.pl 13.07.07, 13:07
      Powiem to brutalnie, ale inaczej nie mozna.
      Jest swoboda wyboru, wyjeżdżaj z ojczystego kraju, zatrzaśnij drzwi i trzymaj
      sie z daleka.
      Nie przestrzegasz zasad - np. że podatki trzeba płacić - to osiądź na stałe w
      UK, wybierz chleb emigranta ale nie wieszaj psów na Polsce że coś ci chce zabrać.
      Mam tylko nadzieję że ktoś mądry i odważny przeforsuje wreszcie w Polsce zasadę
      pełnej odpłatności za wyższe studia.
      Żeby nie było - żądam bezpłatnego wykształcenia a jednocześnie bezczelnie
      oświadczam że po stażu spieprzam z kraju na emigrację.
      • Gość: bird i'th'and Re: Jak sie nie podoba to z dala od Polski IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 13.07.07, 13:12
        > Żeby nie było - żądam bezpłatnego wykształcenia a jednocześnie bezczelnie
        > oświadczam że po stażu spieprzam z kraju na emigrację.

moi rodzice harowali na to "bezplatne" wyksztalcenie
        • Gość: bird i'th'and Re: Jak sie nie podoba to z dala od Polski IP: *.cable.ubr09.live.blueyonder.co.uk 13.07.07, 13:16
          i popieram pelna odplatnosc za studia
          ..jak rowniez sluzbe zdrowia
          platne drogi, dobrowolna skladka emerytalna i dostep do broni itp itd
          precz z vatem, podatkiem dochodowym
          precz z opiekunczym panstwem
          ;O)
        • Gość: Lolo_B Re: Jak sie nie podoba to z dala od Polski IP: *.aster.pl 13.07.07, 13:19
          Harowali?
          A gdzie jest konto z tymi pieniędzmi?
          Może jest jakiś sekretny skarbiec z kasa na wykształcenie takich matołów o
          socjalistycznych poglądach?
      • Gość: abc Re: Jak sie nie podoba to z dala od Polski IP: *.libs.com 13.07.07, 13:41
        Kolego nie wzrusza mnie ten tekst.

Zgadzam sie z odplatnoscia za studia - mam nadzieje ze dzieki temu produkt
        bedzie lepszy a i studenci bardziej sie przyloza do szkoly.

Ja na Polske psow nie wieszam i wieszac nie bede. Tu nie chodzi o te czy inna
        partie, niektorych jak widze ponioslo.

Tu chodzi o bajzel/bubel prawny i jak rozmawiam z ludzmi w PL to slysze - jak to podatki 3ba placic

Otoz wbijcie sobie do glowy ze placi sie jeden podatek, a jak ktos twierdzi ze to nie jest podatek tylko roznica to jest w bledzie. Prawo ang jest proste byles tu na stale jakies np 150 dni (nie pamietam dokl) to placisz podatek tu i tam, wiecej to placisz tylko w UK. U nas wykladnie prawa, kazdy urzednik mowio co innego, strasza jak za PRL-u, a czlowiek jak skolowany byl tak jest.

Centrum interesow zyciowych czy ktos wie co u boga jest za czort !!
        Papier mam z ang urzedu ze przenioslem centrum, czy musze tez wziac z polskiego
        Jak udowodnie payslipami, etc ze bylem tu bite 5 lat bez przerwy na wakacje w PL to sie odczepia. Czy 5 lat temu powinenembyl wziac jakis kwit od Pani Heli z US, ze przenosz sie do Anglii i nie wracam przez 5 lat.....kto to k***wa mogl wiedziec, czy ja mam szklana kule !!

To jest sztandarowa zagywka fiskusa przemalujmy podatek na danine, jalmuze, roznice podatkowa miedzy PL i UK
        i co ?..... juz nie jest tak strasznie, nie nie w zyciu - to nie jest podatek...

Czy wziales jednen z drugim olowek i policzyles ile to bedzie od kwot zarobionych w UK pod odliczeniu kosztow zycia i skladek wniesionych na NI ??

Nie jedna biurwa z druga mowia - mysle ze 25 nie moze 30, hhmmm w sumie 40 dadza rade zaplacic.

Idz do urzedu i zapytaj o te sprawy w kazdym uslyszysz cos innego

DLATEGO LUDZIE NIE PLACA I NIE BEDA PLACIC !!

Czesc pracy czy w UK czy w PL
        (ja poczekam na PO przy strach, musza sie z tym zmierzyc, jak nie to czekam na przedawnienie, jak nie to osiedle sie gdzies np: w Hiszpanii, ladny kraj mili ludzie po co mam sie kopac z koniem, ....a za 10 lat moj kochany kraj niestety zmierzy sie z problemem bo mial kiedys w du** nas tutaj.

Czy wy wszyscy myslicie ze tu jest takie Eldorado !!

A nawet jesli to po paru latach masz kapital, jezyk i kontakty, chcesz wrocic i zalozyc firme - US cie przwita i obedrze ze skory, po co mi to

Na razie czekam spokojnie, mysle ze ten rzad jest do bani, PO musi to jakos wyprostowac. Mam nadzieje ze tak sie stanie, jestem optymista.

Wroce legalnie a nie zastraszany przez US, i MF ktory bladego pojecia nie ma o uwarunkowaniach zycia tutaj.

Pzdr Polakow gdziekolwiek jestescie
        NIE JESTESMY PRZESTEPCAMI jak Wam to wmawia MF !
        • pga_23 Re: Jak sie nie podoba to z dala od Polski 13.07.07, 14:42
          Popieram przedmowce w 100% - wlasciwie nic dodac nic ujac.

Warto jeszcze wspomniec drobna roznice w prowadzeniu dzialalnosci gospodarczej
          na wyspach. W Polsce osoba samozatrudniona na dzien dobry placi do ZUS i US
          kilkaset zlotych - doslownie za nic. W UK osoba samozatrudniona z oplat ktore sa
          obowiazkowe zaplaci mniej wiecej tyle co miesieczna polska skladka.
          Podatek od dochodow jest zobowiazany zaplacic w ciagu 9 miesiecy od zakonczenia
          roku podatkowego a przypadki utopienia firm przez urzad skarbowy w UK sa nie znane.

Druga sprawa - kwota zwolniona od podatku - w Polsce to 3000zl (czyli troche
          powyzej miesiecznej sredniej krajowej), w UK to ok 5000 funtow (czyli +/- sredni
          dwumiesieczny dochod brutto _statystycznego_ brytyjczyka).

Jakby nie liczyc panstwo Polskie jest baaardzo lase na pieniadze obywateli - a
          co daje w zamian: niejednoznaczne przepisy i klody pod nogi rzucane firma oraz
          osobom prywatnym.

Na wyspach wcale nie jest rozowo jak sie wydaje rzadzacym i mieszkajacym w
          Polsce. Mnostwo osob predzej czy pozniej chce wrocic. Ale jestem pewien, ze
          zadna z tych osob nie zrobi tego, jesli bedzie ciazylo na niej widmo zaplacenia
          podatku w PL ktory sie polskiemu rzadowi po prostu nie nalezy.

A namawianie Polakow w UK do powrotu z aktualna postawa US i MF to po prostu drwina.
      • Gość: jojo Re: Jak sie nie podoba to z dala od Polski IP: *.chello.pl 15.07.07, 11:58
        Ależ ja chętnie będę płacił za studia, mało tego, za szkoły wszystkich szczebli,
        za lekarza, za szpital, będę się ubezpieczał na starość! Pod jednym warunkiem:
        będę płacił zryczałtowany podatek dochodowy w wysokości 200zł miesięcznie,
        1-promilowy podatek od nieruchomości, 1% podatek obrotowy od prowadzenia
        dowolnej firmy. To jest tyle, by starczyło na zawodowe wojsko, policję, wymiar
        sprawiedliwości, 100-osobowy parlament, 20-osobowy rząd i jednego prezydenta.
    • Gość: Dosia Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 195.33.121.* 13.07.07, 13:16
      "W dziedzinie prawa podatkowego zasada równości, o której mowa w art. 32
      konstytucji jest uszczegółowiona przez art. 84 konstytucji, który ustanawia
      zasadę powszechności opodatkowania".

Jaki problem zwrocic nadplacony podatek osobom, ktore sie rozliczyly???

I dlaczego panstwo powoluje sie na jakas rzekoma zasade rownosci, skoro ta
      zasada nie dziala jakos w przypadku osob zarabiajacych w USA i w innych
      krajach, ktorych do tej pory nie zmieniono krzywdzacej umowy...? Tutaj zasada
      rownosci nie dziala???
      • Gość: embart Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 13.07.07, 13:45
        5 lat i przedawnienie....
      • korkix78 Bo samozwanczy antykomunisci rownaja w dol :) 13.07.07, 13:55
        Uroczyscie oglaszaja wszem i wobec, ze nastaje nowa Rzeczpospolita, po czym w
        swoim zachowaniu malpuja nie tyle III RP, co druga.

Wtedy tez rownano w dol.
        • Gość: Leszek Wyjeżdzający powinni zwracać koszty wykształcenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 16:39
          Wszyscy wyjeżdzający zwłaszcza (np. lekarze inżynierowie itd) na stałe do UK
          powinni zwracać budżetowi państwa koszty swojego wykształcenia. Tj. zsumowane
          koszty szkoły podstawowej, średniej, studiów (zaoczni płaciliby tu mniej).

Przykłądowo wykształcenie jednego lekarza kosztuje budżet ponad 100 tys zł.
          Zatem wyjeżdzając państwo polskie traci tę sumę, a UK dokładnie tyle zarabia.

Każdy kto chce na stałe wyjechać, powinien spłacić sumę swojego wykształcenia
          np. zaciągając kredyt. W wypadku opornych powinna istnieć możliwość nałożenia
          hipoteki przymusowej, np. na nieruchomościach należących do rodziców
          wyjeżdzającego, które kiedyś przypadną mu w spadku.
          • Gość: jeszcze miejscowy Re: Wyjeżdzający powinni zwracać koszty wykształc IP: *.rtr.bait.pl 13.07.07, 17:17
            Zgadza się, powinni. Po 10 latach pracy w państwowej klinice kardiologii (takie
            dziwne ambicje, chęć rozwoju, zrobienia specjalizacji, itp) z zarobkami
            miesięcznymi 1500-2700 z dyżurami, lecząc rocznie(w dobrym standardzie
            europejskim, to opinie pacjentów) 300-350 pacjentów (oczywiście wszystko w
            ramach składki, bo u nas jakoś dziwnie się nie bierze) myślę, że spłaciłem
            "dług" na kilka kolejnych żyć, i w kolejnym zostanę np. niebieskim ptakiem na
            koszt państwa. A chwilowo mam dość. Do widzenia.
            Hipotekę przymusową założę na M4 rodziców Pana Leszka z przyjemnością, kiedy
            przyjdzie i poprosi o receptę na cokolwiek, bo kolejka w przychodni i trzeba
            wstać o szóstej żeby się dostać do lekarza pierwszego ryzyka (to nie
            przejęzyczenie, kto był to wie).
    • Gość: happy A mi mogą... IP: *.lutn.cable.ntl.com 13.07.07, 13:46
      Wprawdze mam w PL dom i jestem zameldowany, ale przeniosłem "centrum interesow"
      do UK i mam juz papier od ministra stwierdzajacy ze nie musze placic podatkow w
      PL. ByeBye skarbowcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka