Gość: Tomek a premiować tych co nie wykupili mieszkań wolno? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 13:53 I zostawiać wściekłych tych którzy wydali grube miliony na wykup mieszkań, to się nazywa równosć wobec prawa i pewność prawa w kraju Prawa i Sprawiedliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Re: a premiować tych co nie wykupili mieszkań wol IP: *.mi.gov.pl 13.07.07, 14:11 Nie doczytałeś o co chodzi z tym "premiowaniem" i krzyczysz. Chciałbyś płacić kilkadziesiąt lat za mieszanie które i tak nie jest twoje choć spłaciłeś je juz dawno? Jak ktoś chciał kupić i miał na to kase to kupił i zył spokojnie wiedząc że to już jest jego a nie tak jak moi rodzice którzy ponad dwukrotnie spłacili wartość swojego mieszkania i nadal jest ono spółdzielni a nie ich własne. Chciałbyś tak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamaska Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 14:03 Nie można premiować nierzetelnych podatników, gdyż w ten sposób podważa się zaufanie obywateli do istniejącego porządku prawnego. Takie działanie mogłoby także wywołać negatywne zachowania podatników w przyszłości - napisał wiceminister finansów Jacek Dominik. He,he panie ministrze przecież pan wie (tylko pan tego nie powie bo nie wypada urzędnikowi państwa), że państwo jest nierzetelne (nieuczciwe, złodziejskie, bandyckie – określenie do wyboru), gdy prawem kaduka nakłada haracze na obywatela. Tak, tak haracze nie podatki, bo podatki zapłacił w krajach gdzie pracował. Prawo jest durne bo uzależnia podatki od kraju gdzie ktoś pracuje. Dlaczego nie zapłacę haraczu pracując np. w Hiszpanii a mam zapłacić za pracę w Anglii? No, no dlaczego panie ministrze? No bo......niech pan dokończy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.chello.pl 15.07.07, 12:06 Po 5 latach od zakończenia roku podatkowego ściganie za zaległości podatkowe i tak ulega przedawnieniu. Wystarczy poczekać zatem do 2012 roku i po sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doom Niech spłacają dług za edukację. IP: *.mi.gov.pl 13.07.07, 14:07 i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Niech spłacają dług za edukację. IP: *.freedom2surf.net 13.07.07, 14:27 Ciekawy masz sposob rozumowania, charakterystyczny zreszta dla polityki obecnego rzadu. Swoja droga, IP z ktorego piszesz zdaje sie to potwierdzac. Szkoda ze urzednicy rzadowi nie zauwazaja tego, iz umowy na podstawie ktorych pracownicy UK mieli by placic podatek w Polsce sa gleboko niesprawiedliwe wobec obywateli, poniewaz pracownicy innych krajow unikneli opodatkowania. Umowy o unikaniu podwojnego opodatkowania, podpisywane w glebokim komunizmie, staly sie sposobem obecnego rzadu na okradanie ludzi. Ciekawe rze robi to rzad ktory tak bardzo chce sie odciac od sposcizny komunistycznej. Dlaczego rzad chce byc konsekwentny w niesprawiedliwosci, wmawiajac ze bycie niekonsekwentnym byloby niesprawiedliwe? Odnosnie splaty dlugu za edukacje, to prosze zauwazyc, jak duzo dobrego zrobily inwestycje w kraju osob pracujacych za granica. Dzis czytajac kolejny juz raz straszak na emigrantow przeczytalem takze artykul o starzeniu sie spoleczenstwa Europy wschodniej. Mysle ze obecna polityka zniechecania ludzi do powrotu i inwestycji w kraju, wynika z nieswiadomosci zagrozen systemu emerytalnego i nie tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flame Re: Niech spłacają dług za edukację. IP: *.chello.pl 20.07.07, 12:27 Przecież Kaczyńscy renegocjowali niekorzystną umowę z Wlk. Brytanią, więc o co Ci chodzi? To jest umowa dwustronna, zanim została ratyfikowana w obu krajach musiało upłynąć trochę czasu, tym bardziej, że dla GB to na pewno nie była kwestia priorytetowa. Chwilę wcześniej, tuż przed oddaniem władzy, Belka postąpił dokładnie odwrotnie z pracującymi w Austrii i jakoś nikt na nim psów nie wiesza. Dziwne, że twarde życie na emigracji wciąż nie nauczyło Was samodzielnego myślenia. Jak widać etos wykształciucha jest nie do przełamania nawet w zetknięciu z cywilizacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jèè Re: Niech spłacają dług za edukację. IP: *.42.29.23.62.rev.coltfrance.com 13.07.07, 14:42 jaki dlug misiu puszysty? co prawda sprawa mnie nie dotyczy bo zyje i pracuje w kraju, z ktorym bolanda ma podpisana umowe o unikaniu podwojnego opodatkowania ale oczarowala mnie twoja rewolucyjna logika. i jeszcze co do rownosci jak vminister wyjasni polakom z uk, ze sa przez fisk gorzej traktowani niz ja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Niech spłacają dług za edukację. IP: *.freedom2surf.net 13.07.07, 15:03 Jesli to bylo do mnie, to tez nie wiem o jaki dlug mogloby chodzic. Z powyzszych wypowiedzi wynika, ze czesc osob piszacych na forum ma pretensje do rodakow pracujacych za granica, ze powinni placic podwojny podatek, dlatego ze zostali za darmo wyksztalceni w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mania Re: Niech spłacają dług za edukację. IP: 80.51.251.* 13.07.07, 15:10 A nie boisz się że wszyscy wrócą i TY wtedy stracisz pracę Odpowiedz Link Zgłoś
opiniodawca Do redakcji. 13.07.07, 14:19 "Wedle niekorzystnych z punktu widzenia podatników, zasad (metoda odliczenia proporcjonalnego) nadal opodatkowane są u nas dochody Polaków zarabiających w Austrii, Belgii, Danii, Finlandii, Holandii, Rosji czy USA." Wydaje mi sie, ze nie we wszystkich wymienionych przez p. redaktora panstwach obowiazuje metoda odliczenia proporcjonalnego. Dolaczam link. Jesli sie myle prosze o korekte! www.mf.gov.pl/dokument.php?const=3&dzial=150&id=9741 opiniodawca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: air USA tez? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 13.07.07, 14:31 Mam zielona karte od prawie 8 lat i zlozone papiery na obywatelstwo. Rozliczam sie w USA. W Polsce nie pracowalem. Nie bylem w ojczyznie juz ponad 2 lata. W 2006 wyszlo ze zarobilem $50k netto. Czy powinienem to zglosic polskiej skarbowce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dzidek Re: USA tez? IP: *.dsl.stlsmo.swbell.net 13.07.07, 14:50 Niestety, nie wiem ale nigdy nie slyszalem o tym, aby ktokolwiek zatrudniony w USA rozliczal sie z fiskusem w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zz Re: USA tez? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.07.07, 19:18 Wszystko zalezy od ustalenia osrodka zyciowego. U ciebie z zielona karta i pobytem 8 lat pewnie bedzie latwo. Ale np. jezeli bys pojechal na pol roku do pracy w USA to musialbys placic podatki tez w PL. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 14:49 Czyli, "nie wracajcie durnie do Polski bo Polska macierz was wydoi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HH Najlepiej zrezygnować z polskiego obywatelstwa... IP: *.comarch.com 13.07.07, 15:18 I sr.. na ten "kibel". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maz Dziękuje ci Polsko ......Ze weszłaś do UE IP: 217.8.182.* 25.07.07, 18:48 No i dlatego między innymi nie wracam a polski fiskus może mnie pocałować w d..e , właśnie jestem w trakcie kupowania mieszkania i załatwiania formalności w związku z z przeniesieniem do szkoły w Londynie dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
korkix78 Oddawac pieniadze za edukacje !!! 13.07.07, 15:18 Kilka slow w sprawie tego argumentu, jako ze jest to argument wyjatkowy - mianowicie jeden z najglupszych pod sloncem. Co niby ktos ma oddawac? Przypominam, co w ogole oznacza wyraz 'oddawac', 'zwracac'. Co prawda oddac sie mozna komus, lub oddac swoje zycie Bogu. Ale poza tymi dosc szczegolnymi przypadkami, oddaje sie cos, co sie tymczasowo pozyczylo. Gdy Kazik iustali z Jadzia ze pozyczy jej 10 zlotych na wafelki to potem logika wskazuje na to,ze moze chciec by mu oddala te 10 zlotych. Natomiast gdy daje jej kwiaty, czestuje ja cistkami, i nie wzmiankuje, ze daje jej je na przechowanie/tymczasowo - do zwrotu - to nie moze pozniej nagle wystrzelic ni w 5 ni w 9 po latach zeby mu je oddala, tylko dlatego,ze ta teraz bawi sie w innej piaskownicy. Nigdzie nikt nikomu nie pozyczal edukacji, ani nie dawal jej warunkowo (ok mozesz sie uczyc, ale musisz odpracowac). Domaganie sie po latach zwrotu czegos, co jest powszechnie darmowe, jest tak samo bezsensu, jak gdyby za przejazd przez niemieckie autostrady, ktore wiadomo ze sa darmowe, po latach nagle Rzad Niemiecki domagalby sie zwrotu poniesionych kosztow eksploatacji tej autostrady. Nie podoba sie, ze ktos ma darmowe wyksztalcenie? Zabiegajcie o wprowadzenie platnego. Wtedy zasady beda jasne, i to co jest teraz darmowe, bedzie mialo swoja cene i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
skrzypce1 Wow! 13.07.07, 15:36 Czyli po 30 latach zycia poza granicami PZPR, III RP, IV RP i moze kolejenej RP wciaz jestem zobligowany do placenia podatkow w kraju? I tylko dlatego,ze sie nie wyrzeklem obywatelstwa polskiego? Wszystko co mialem zostawilem w kraju, wlacznie z mieszkaniem i ktos to wzial. A podatki place i to solidne a ze nie kolejnym ekipom rzadrzacym w RP, sorry ale ja tam nie mieszkam. Ja skonczylem z tym bezsensownym zyciem nad Wisla 3 dekady temu. Ciekawy jestem jak prawo podatkowe w Polsce zinterpretuje moj przypadek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ty tez fuck off Re: Oddawac pieniadze za edukacje !!! IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 13.07.07, 16:00 wiesz co to jest obowiązek szkolny? mama w dupie waszą edukację, nie prosiłem o nią więc zamknij ryja.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.in-addr.btopenworld.com 13.07.07, 15:24 Proponuje aby ktos z naszego rzadu podja prace w UK zyl tu przez pare miesiecy,placil podatki mieszkanie transport.Poprostu zu=yl,a po powrocie do Polski zaplacil zalegly podateg!!!!Zaloze sie ze nie mial by za bardzo z czego.Pewnie by musial wziasc kredyt!!!!!! Nie rozumiem naszego rzadu.A mogliby tak wiele zyskac gdyby nie podwojne opodatkowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re:polski Fiskus czesze podatnika 13.07.07, 16:01 kto durny ten placi podatek na kacze panstwo i tfu rczosc kaczych i koalicyjnych elit; - na swiatynie boszej opatrznosci - na wojny w Iraku ,Afganistanie , - na utrzymanie taniego kaczego panstwa , - na durnych politykierow dyletantow - itd Polacy placa jedne z najwyzszych podatkow w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzegzolek fiskus - fuck off!!!! IP: *.cable.ubr11.edin.blueyonder.co.uk 13.07.07, 15:58 tyla mam na ten temat do powiedzenia, jednego pensa ode mnie nie dostaniecie, darmozjady!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janeczka Podatki (nalezne) powinno sie placic IP: 82.109.186.* 13.07.07, 16:16 ... ale zasada proporcjonalnosci nie bierze pod uwage tego, ze zycie w Anglii jest drozsze... poza tym, z tego co czytam, to tak na prawde prawo jest nie jasne. nie kazdy musi zaplacic, tylko Ci, ktozry swojego "centrum zyciowego" nie przeniesli do WB. Co jest fair, bo jak zarabiasz w funtach, a wydajesz w PLN, a dodatkowo nie placisz za drogi, policje i inne sluzby, ktore uzywasz, to to nie jest dobrze! frustrujaca jest ta niejasnosc, bo uczciwi ludzie, ktorzy chca placic nalezne podatki czuja sie jak oszusci, a to nie fair. ktos moze wie jak szukac dobrego poradcy podatowego, tory by mogl wyjasnic ta niejasnosc prawna i doradzic co zrobic, zeby wyjanic swoja indywidulana sytuacje?? Odpowiedz Link Zgłoś
renebenay Re: Podatki (nalezne) powinno sie placic 13.07.07, 17:00 Podatki powinno sie placic ale nie dwa razy,zrobcie jak ja przed laty-poprostu zainstalojcie sie tam gdzie macie wygodne i spokojne zycie a na Polske poczekajcie az bedzie normalnym krajem,mysle za 30-40 to sie poprawi a wiec nie za mojego zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeszcze miejscowy Fiskus a praca w Holandii?? IP: *.rtr.bait.pl 13.07.07, 16:49 Witam państwa, bardzo zabawna dyskusja, tym bardziej, że jedni wiedzą co mówią, a drudzy mówią, co wiedzą. A może przypadkiem ktoś z Państwa wie, jak się rozliczamy pracując w Holandii? I co zrobić, żeby nie płacić dwa razy, dajmy na to za stypendium naukowe? Po pobycie w USA próbowano mnie np. zmusić do zapłacenia pdatku za dwa lata stypendium naukowego (za które będąc tam z rodzinką - 2000$/miesięcznie przymierałem głodem). Musiałem się nieźle nagimnastykować z panią naczelnik US. Będę wdzięczny za fachową odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek Re: Fiskus a praca w Holandii?? IP: 216.196.182.* 15.07.07, 22:39 W jaki sposób udało Ci się w końcu przekonać Urzą Skarbowy, by nie płacić podatku za stypendium naukowe w USA? Pytam, bo sam jestem teraz a identycznej sytuacji i jeśli by ode mnie chceli po powrocie do Polski jakiś podatek, to po prostu nie wracamy do Polski. Ta umowa a USA o podwójnym opodatkowaniu jest pewnie na rękę rządowi USA i on jej nie będzia chciał zmienić, po wowoduje ona to, że Polska dofinansowuje USA. Bo przyjeżdząją tu ludzie po studiach, często po doktoracie, za których wykształcenie zapłaciła Posla, a USA może teraz korzystać z ich pracy. Większość wyjeżdzając tu zamierza za 2-3 lata wrócić do Polski, ale jak się dowiadują, że musieliby zapłacić w Polsce ogromny podatek, na który w żaden sposób nie byli w stanie odłożyć będąć tu jako graduate student, czy postdoc, po prostu decydują się zostac w USA na stałe. Już kilku moich kolegów tak zrobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baka Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 16:54 Wyobrazmy sobie: Pracuje w GB Zarobil 200 000 pln (rok) Zaplacil skladki (niewiarygodne, ale tez tam sa): 50 000 Zaplacil podatek 35 000 Zaplacil za swoje utrzymananie: 35 000 Zostaje: 80 000 Zglasza sie polski fiskus i podlicza podatek 40% i to od kwoty przychodu, skladki go NIE INTERESUJA: 80 000 Wychodzi na 0, moze gdzies kwoty sie nakladaja, ale wychodzi z 200 000 na max. 30-40 000 pln. Gratulacje, swietny interes za tyle wyrzeczen, tylko pozazdroscic. Powiedza inni: Trzeba bylo nie wyjezdzac. Trzeba bylo pracowac na czarno. Oni powiedza: Trzeba bedzie tam zostac na zawsze. Uwaga to bedzie bardzo prawdopodobny wariant dla wielu. A to mlodzi ludzie z malymi dziecmi, ktore sie tam szybko adoptuja. Sam widzialem na pikniku w malej miejscowosci tu w Polsce rodzicow polskich stamtad (ok. 30 lat) i male dzieci (przedszklone) ktore ze soba "gaworzyly" zupelnie swobodnie po angielsku. A u nas ganiaja za Lepperem, Niemcem, czarneckim, dr G., Bartoszewskim i kim tam jeszcze. Ludzie opamietajcie sie, bedzie niedobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
peternadolski3 Re: Fiskus nie odpuści podatnikom 13.07.07, 16:54 zgadzam sie w calosci z panem.rzeczywiscie wydawaja pozniej na koscioly na rydzyka tego super zlodzieja i antysemity aby jego przyszle kadry mogly terroryzowac spoleczenstwo polskie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KasiaZFrancji Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.w86-214.abo.wanadoo.fr 13.07.07, 16:54 Przestanmy wysylac pieniadze do Polski, jakiekolwiek. Od lat pomagamy rodzinom w Polsce i co rodziny robia? Glosuja na PIS i tym podobne organizacje. Gdyby tak przez miesiac, dwa, przestaly plynac pieniadze do Polski, to i wladze by to wziely pod uwage a i Ci co biora pomoc moze zaczeli myslec. Probonuje bojkot do czasu uchwalenia abolicji podatkowej i zawarcia ukladow z wszystkimi panstwami, do ktorych Rodacy wyjezdzaja za praca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczciwy Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.aster.pl 14.07.07, 12:49 pracowalem na wyspach i zarabialem bardzo dobrze w jednym z londynskich bankow. Wrocilem, bo wole zycie w Polsce. Zaplacilem podatek bo takie mamy prawo i bylem tego swiadom przed wyjazdem. Nie widze powodow dla ktorych miala by byc wprowadzona abolicja. Zgadzam sie co do powszechnosci i rownosci zasad. Jesli ma byc abolicja, nalezy zwrocic uczciwym podatnikom zaplacone w Polsce wyrownania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: us I tak zaplacicie co musicie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 17:11 zlapiemy was na lotnisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz UK juz nas nie zlapiecie na lotnisku ...nigdzie IP: 130.117.82.* 17.07.07, 10:54 Polska wchodzi do panstw grupy Schoengen i od stycznia 2008 znika jakakolwiek kontrola graniczna (lotnicza od marca 2008) bo nkit nie bedzie utrzymywal celnikow-nierobow i niepotrzebnej strazy granicznej, hahaha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fl. Re: juz nas nie zlapiecie na lotnisku ...nigdzie IP: *.chello.pl 20.07.07, 12:35 Kolejny skarpetowiec, który podpisuje umowy i myśli, że jakiś tam świstek nie zostawia po nim śladu. Chyba, że pracujesz nielegalnie, w takim razie powodzenia. Ale wtedy komentowany artykuł nie dotyczy Ciebie, więc nie musisz się unosić ze swoim wioskowym sprytem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lak Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.07, 23:04 zlodzieje tu laduja proporcjonalnie a tam pierwiastkowo złodzieje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emeryt Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 212.122.223.* 14.07.07, 09:12 Kazdy zdaja sobie sprawe z tego,ze dotychczasowe przepisy podatkowe mialy charakter restrykcyjny.Powstaly w czasach socjalistycznych po to aby ograniczyc wyjazdy zarobkowe.Braly one (te przepisy) pod uwage przeliczniki walut,ktore byly astronomiczne i to co zostawalo po oplaceniu podatku bylo i tak b.duza suma,nie do osiagniecia w kraju. Podtrzymywanie tych przepisow przez tak dlugi czas po 1989 roku mialo zapobiegac masowym wyjazdom z kraju na stale.Nie zauwazono jednak,ze "Polak potrafi" i wylano dziecko z kapiela.Wielu ludzi wyjezdzajac z kraju na jakis czas,zostalo zmuszonych do pozostania na dluzej z powodow finansowych. Wielu ludzi wyjezdzajacych do krajow poza europejskich wogole nie rozlicza sie,ba nawet nie wie,ze taki obowiazek istnieje.Np.amerykanski fiskus oficjalnie podpowiada jak uniknac tego opodatkowania,oczywiscie niczego nie sugerujac a tylko zyczliwie informujac. Zatem brak "abolicji" ze strony polskiego fiskusa utrzyma na wiele lat ten stan typowo socjalistyczny.To jest chowanie glowy w piasek ze strony Polski i namawianie ludzi do emigracji.Czy o to chodzi polskiemu fiskusowi??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cogito_ergo_sum Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 217.197.79.* 16.07.07, 00:27 Na tym forum aż roi się od wiecznych malkontentów, zakładających przeróżne maski, aby ukryć swoje frustracje, usprawiediwić brak umiejętności wzięcia swego losu we własne ręce, opluwających na różne sposoby tych, którym na emigracji wiedzie się lepiej niż w rodzimym kraju. To żałosne... Podziwiam naszych emigrantów właśnie za ich odwagę, tym bardziej że mnie samemu jest jej brak, inaczej byłbym tam z nimi, a nie pracował w tym kraju za rządowe minimum. A żądanie przez polskiego fiskusa opłacania podatku za dochody uzyskane za pracę za granicą to czysty bandytyzm. Podatki płaci się na rząd kraju, który daje człowiekowi możliwość godziwego zarobku i bytowania. Za co mają płacić Polsce? Za to że musieli z niej wyemigrować za chlebem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomasz Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: 130.117.82.* 17.07.07, 10:59 Swiete slowa mojego poprzednika. Jeszcze sie chamy przeprosicie z emigrantami jak nie bedzie komu w Polsce inwestowac, jak skonczy sie rzekoma "prosperity PIS-u". A to, ze mnie kraj wyksztalcil a potem "dal prace" u prywaciarza za laskawe 800 brutto i musialem wyjechac to glupota tego kraju. Nikomu nic nie ukradlem, chce tylko normalnie zyc w normalnym kraju jakim Polska nigdy nie byla, nie jest i nie bedzie. AMEN!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szczurwa Re: Fiskus nie odpuści podatnikom IP: *.aster.pl 20.07.07, 14:23 Pracę za 800 pln dała ci III RP i jej mandaryni, a nie PIS, koleżko. Mając na uwadze samodzielnośc myślenia, na więcej i tak nie zasługujesz. Odpowiedz Link Zgłoś