Dodaj do ulubionych

Polska bez prądu

• Gość: student8 Polska bez prądu IP: *.ch.pwr.wroc.pl 26.07.07, 10:13
      a moze by tak zainwestowac w wiatraki??moze w koncu naukowcy wezma sie do
      dziela??a nie tylko rzad ze swoimi widzi mi sie!!! ten kraj robi sie coraz
      bardziej paradoidalny w swoim bycie
      • wesoly_siewca_pesymizmu Re: Polska bez prądu 26.07.07, 11:50
        Ile tych wiatraków musiałbyś nastawiać? Chyba całe Bieszczady wykosić i zamienić
        w jedno wielkie wiatrakowe pole. A co jak będzie bezwietrzna pogoda np przez
        tydzień?
    • Gość: First Solar a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 10:15
      A ja w niemczech prad produkuje, mam 130 kWp na ziemi zainstalowanych, 25 kWp na dachu i jeszcze
      udzialy w wiatrakach. Za pare lat beda te inwestycje w banku splacone i moge z tego spokojnie zyc. A
      gdzie w polsce takie programy? W niemczech juz teraz 10% produkowanej energi pochodzi z wiatruu,
      slonca albo gazu biologicznego. A gdzie jest Polska, znow 100 lat za murzynami?
      • Gość: x Re: a ja prad produkuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 11:13
        bycie na końcu wcale nie jest takie złe
        kraje z bardzo rozwinieto siecia telefoniczną dziś są w kłopocie za co tę sieć
        utrzymać - ludzie masowo przechodzą na komórki
        murzyni takich problemów nie mają - od razu wsiedli na komórki

w artykule jest duzo prawdy - prąd jest u nas za tani i kompletnie nikt nie
        zwraca uwagi na to ile go zużywa (poza tymi co prądem domy ogrzewają)

efekt taki że w nowych mieszkaniach zamiast gazu są kuchnie elektryczne
        coraz więcej AGD w domach (standardem robi się zmywarka a ta ciągnie prawie 1kWh
        na cykl)
        nikt nie zwraca uwagi na zuzucie prądu przez komputery (mój 8 letni komputer
        zużywa 67W(bez monitora), a 4-letni 130W, a nowe ciągną coraz więcej(ok.180-200W))
        wprowadzienie żarówek energooszczednych g... da, bo przy rocznym zużyciu
        1950kWh/rok(średnia na mieszkanie w W-wie) tylko znikomy fragment tego idzie na
        oświetlenie, jakieś 15-20% i oszczedzić z tego można do 80% czyli do 12-16%, to
        po prostu odwlecze kłopoty o 3-4 lata

sprzęt AGD trudno zrobić bardziej energooszczędnym (bo jak oszczedzać na pralce,
        zmywarce, żelazku czy odkurzaczu?)
        za to w elektronice jest dużo do zrobienia:
        - wprowadzić obowiązkowy tryb standbay pobierający do 1W, w tej chwili część
        urządzeń to potrafi a inne biorą w tym trybie 4-10W (co dało by na jednym
        urządzeniu oszczedności 20-50kWh/rok)
        - wprowadzić energooszczedne komputery ,bez problemu można by dziś produkowac
        komputery pobierające ok.60-70W, zamiast tego mamy maszyny biorące >200W (to
        dało by oszczedności 200-400kWh/rok w zależności od stopnia intesnywności
        korzystania z komputera)

IMHO spokojnie można by zejść z tych średnich 1950kWh/rok do około 1300kWh/rok,
        a u naprawdę oszczędnych do 1000kWh/rok
        [mniej już raczej nie da się uzyskać gdzyż:
        - lodówka to 365dni x 0,7kWh/24h=255kWh/rok
        - zmywarka to 250cykli/rok x 1kWh=250kWh/rok
        - pralka to 150cykli/rok x 1kWh= 150kWh/rok
        - komputer to 365dni x 4h/dobę x 0,07kWh=102kWh/rok
        - TV to 365dni x 4h/dobę x 0,05kWh=73kWh/rok
        co daje już: 830kWh/rok
        a do tego żelazko, czajnik elektryczny, odkurzacz, oświetlenie i inne urządzenia]
      • Gość: nie pitol Re: a ja prad produkuje IP: *.atman.pl 26.07.07, 11:20
        Cały "zysk" z takich pseudoekologicznych pierdółek jak wiatraki czy inne baterie
        słoneczne (zwłaszcza w pochmurnej Europie), bierze się z pokrętnego finansowania
        takich "inwestycji", tzn. dotowania z publicznych środków, pod hasłem "troski o
        środowisko". W rzeczywistości ilość energii, zużyta do wyprodukowania,
        konserwacji i utylizacji takiego wiatraka czy innego wynalazku jest większa, niż
        w ciągu swojej eksploatacji ten wynalazek może wyprodukować. Z tym, że materiały
        wyprodukowano gdzieś w dalekich Chinach i tam zużyto tę energię i
        zanieczyszczono środowisko, przetransportowano wszystko z wykorzystaniem taniej
        ropy i publicznych (dotowanych) dróg, taki "inwestor" jak ty dostaje rozmaite
        "ulgi" (dotacje), prąd z takich wiatraków jest marnej jakości, a na koniec
        zużyty wiatrak ląduje na wysypisku śmieci, albo jest "recyclingowany" z użyciem
        ogromnej ilości energii. Zysk ma producent wiatraka, który dogadał się z
        państwem na te wszystkie dotacje, Chińczyk, który sprzedał części, oraz
        "inwestor", który "zarobił" dzięki temu, że dużą część prawdziwych kosztów
        pokryły mu różne ukryte dopłaty ze wspólnej kasy. Taka sprytna sztuczka.
        • Gość: Leppiej Re: a ja prad produkuje IP: *.ija.csic.es 26.07.07, 11:35
          <<prąd z takich wiatraków jest marnej jakości>>

Ze co? Nieswiezy? Czy moze niedokladnie spasowany?
          • wesoly_siewca_pesymizmu Re: a ja prad produkuje 26.07.07, 11:53
            Gość portalu: Leppiej napisał(a):

> <<prąd z takich wiatraków jest marnej jakości>>
            >
            > Ze co? Nieswiezy? Czy moze niedokladnie spasowany?

Może niestały po prostu- raz go masz, a raz nie
            • Gość: First Solar Re: a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 12:03
              Istnieja bardzo dokladne przepowiedzi, ile pradu w danym okresie ze slonca albo z wiatru mozna
              otrzymac. Duze elektrownie wiatrakow moga byc zdalnie odlaczone, jezeli w sieci jest juz za duzo mocy.
              A i tak nadal sie oplaca...
              • wesoly_siewca_pesymizmu Re: a ja prad produkuje 26.07.07, 12:07
                W danym okresie: rok, miesiąc, tydzień?
                • Gość: First Solar Re: a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 12:13
                  ale upierdliwy nie jestes? Wiatraki stoja w cywilizowanym swiecie od ponad 20 lat, wiec bierze sie pod
                  uwage dane z ostatnich lat, potem dokladne prognozy pogody dla tego terenu. W lecie maja wiatraki min
                  a solary max wytwarzania energi, w zimie jest akurat odwrotnie.

W Polsce i tak nie ma szans zeby takie "cuda" wprowadzic, a dlaczego? Bo pierwsze sloneczne panele
                  zostana zaraz ukradzione, albo zdewastowane bo jak ja nie mam to somsiad tez nie. Moze sie ksiadz nie
                  zgodzic, bo taki wiatrak wyzszy od wiezy koscielnej i to obraza pana boga. Ot cala Polska.
        • Gość: First Solar Re: a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 11:52
          A Ty skad masz Twoja "wiedze" ? Byles u cioci na urodzinach i sie glupot nasluchales co starsi mowili?
          Uwazasz ze do produkcji i transportu konwencjonalnych elektrowni nie zuzywa sie energi??? A co Ci sie w
          tym pradzie niepodoba ze jest marnej jakosci? Jaka jakosc pradu wyplywa w Twoim mieszkaniu z
          gniazdka? ja wiem, co Cie boli, ze to nie Ty ten prad produkujesz i pieniedzy nie kasujesz. Ot taka polska
          mentalnosc, somsiad sobie mercedesa kupil to musi byc badziewie, hamulce do dupy, bedzie rdzewiec a
          wogole to ja mercedesow nie lubie....no tak bo mnie na niego nie stac. Polska wyglada tak jak wyglada bo
          mam takich obywateli jak Ty.....
          • Gość: nie pitol Re: a ja prad produkuje IP: *.atman.pl 26.07.07, 12:12
            Chyba nic nie skumałeś, bo myślisz jak zahukany polaczek, że gdy ktoś coś
            krytykuje, to pewnie "zazdrości sąsiadowi tego mercedesa". Nie podoba mi się to,
            że do takich "ekologicznych interesów" muszą się dołożyć wszyscy, bo gdyby nie
            te wszystkie "ulgi", "dotacje" i "preferencje", to "ekologiczny prąd" byłby tak
            drogi, że nikomu by się nie opłacało go produkować, dopóki jest dostępny prąd
            "zwykły" po znacznie niższych kosztach. Czyli nie "zazdroszczę sąsiadowi
            mercedesa", tylko przeszkadza mi, że muszę mu fundować bezpłatne miejsce
            parkingowe, dotować drogi, po których jeździ i wąchać produkowane przez niego
            spaliny, potem dołożyć się do kosztów utylizacji złomu.

• Gość: First Solar Re: a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 12:20
              Panie wizjonerze z PZPR, nie pan sie doklada do tego pradu, tylko niemiecki uzytkownik i niech to tak juz
              zostanie. Ekologiczny prad za pare lat bedzie tak tani, ze dotacje nie beda potrzebne, tylko wtedy niemcy
              beda potega na skale swiatowa w technologi wiatrakowej i slonecznej a Polska jak zawsze bedzie dalej
              biadolic ze pradu brak. Gdyby Polska po wojnie nie dostala niemieckich elektrowni na slasku, to wies
              kielecka do dzis by przy swieczkach siedziala.
              • misiu-1 Re: a ja prad produkuje 26.07.07, 12:42
                Gość portalu: First Solar napisał(a):

> Panie wizjonerze z PZPR, nie pan sie doklada do tego pradu, tylko niemiecki
                > uzytkownik i niech to tak juz zostanie.

Czyli jednak ktos dokłada?

> Ekologiczny prad za pare lat bedzie tak tani, ze dotacje nie beda potrzebne

"A niedługo to będzie tak, że w ogóle nie trzeba będzie sadzić buraków, tyle
                będzie cukru... w cukrze!"
                • Gość: First Solar Re: a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 12:45
                  Widzisz misiu, dlatego ja produkuje prad a ty sadzisz buraki, taka roznica miedzy nami...
                  • misiu-1 Re: a ja prad produkuje 26.07.07, 13:27
                    Gość portalu: First Solar napisał(a):

> Widzisz misiu, dlatego ja produkuje prad a ty sadzisz buraki, taka roznica
                    > miedzy nami...

Nie sadzę buraki, tylko rozmawiam z burakiem. Który uznaje pasożytnictwo
                    wyrosłe na glebie lewicowej, zielonej ideologii za wygodny sposób na życie.
                    • Gość: First Solar Re: a ja prad produkuje IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 14:23
                      Widzisz misiu, dla Ciebie to ja nawet prad lewicowy wyprodukuje. Podaj mi kod pod jaki mam ten prad
                      lewicowy przeslac, potem tylko wbijesz do gniazdka PIN i juz bediesz na pradzie lewicowym jechal.
                      • misiu-1 Re: a ja prad produkuje 26.07.07, 14:39
                        Przyślij mi go w wiaderkach. Każdą fazę w osobnym. Tylko zamknij dobrze, żeby
                        się nie wylał.
    • Gość: Malinowy Polska bez prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 10:22
      Polska powinna mieć ponad 10 % energi ze zródeł odnawialnych tak ustalono gdy
      przyłaczano się do UNI Europejskiej A wykorzystujemy niecałe 2%
    • Gość: Adaś Polska bez prądu IP: *.konin.mm.pl 26.07.07, 10:47
      Znowu jakieś lobby wywinduje ceny jak z materiałami budowlanymi, opałówką. Ten
      sam scenariusz.
    • Gość: bambi7 Polska bez prądu IP: *.csk.pl 26.07.07, 11:08
      "Żmijewski: - Gdyby u nas był silnie rozwinięty rynek, to broniłby się przed
      brakiem prądu, podnosząc ceny. Użytkownicy w trosce o własne portfele
      oszczędzaliby prąd. Ale na rynku energii ciągle mamy socjalizm, ceny ustala
      państwo" - jaki się gość mądry zrobił, od kiedy nie jest już prezesem....

skoro dużo energii eksportujemy, to może na jakies kilka lat przestaniemy? tak
      gdzieś na 5 lat i w tym czasie będzie szansa ze 2-3 nowe bloki energetyczne
      postawić, odłączajac jednocześnie te najbardziej przestarzałe

prawde mówiąc energii mamy dosyć, tylko przesył "siada" z powodu starych linii
      (rok temu na wakacje był tego przykład)
    • jorn Polska bez prądu 26.07.07, 11:14
      "Żmijewski: - Gdyby u nas był silnie rozwinięty rynek, to broniłby się przed
      brakiem prądu, podnosząc ceny. Użytkownicy w trosce o własne portfele
      oszczędzaliby prąd. Ale na rynku energii ciągle mamy socjalizm, ceny ustala
      państwo. Moce się wyczerpały, będą więc wyłączać prąd."

Jakby był wolny (i sprywatyzowany) rynek, to dostawcy energii zbudowaliby tyle
      elektrowni, albo kupili za granica tyle prądu, ile trzeba, a ceny by nie
      wzrosły, tylko spadły. Ale zrozumienie tego faktu najwyraźniej przerasta
      możliwości intelektualne PiSiego pseudoeksperta…
    • iulius Polska bez prądu 26.07.07, 11:28
      Tylko atom może nas uratować.
    • mut podziękujmy UW 26.07.07, 11:42
      po pierwsze podziękujmy UW a przede wszystkim Mazowieckiemu za zamknięcie budowy
      elektrowni w Żarnowcu
      a po drugie ten artykuł to kolejna bzdura wymyślona przez GW na rzecz straszenia
      społeczeństwa
    • Gość: wizjoner z PZPR Polska bez prądu już za 5 lat, chyba, że ... IP: *.atman.pl 26.07.07, 12:01
      ...do władzy wróci właściwa opcja, czyli LiD, czyli SLD, czyli PZPR, czyli
      Kwaśniewski, Miller, Cimoszenko, Geremek, Balcerowicz, z wiernymi przystawkami w
      postaci Tuska i Pawlaka, a nad wszystkim jak dawniej będzie czuwać nadgazeta i
      nadredaktor. Zgadłem, że o to chodzi w tym "artykule"?
    • Gość: elektryk Polska bez prądu IP: 62.233.214.* 26.07.07, 12:03
      Wypowiedż Pana Żmijewskieg w której stwierdza, że: cyt.- "Energii zabraknie
      choćby dlatego, że nasze elektrownie są w rozsypce. 40 proc. z nich ma ponad 35
      lat. W ciągu ostatnich 10 lat zbudowaliśmy zaledwie jedną niewielką
      elektrociepłownię w Zielonej Górze" wskazuje wprost, że prąd w Polsce jest
      tylko dzięki pracy ludzi starego, piętnowanego teraz systemu. Budowanie w tym
      tempie urządzeń energetycznych już niedługo doprowadzi do całkowitej ciemności
      i jeszcze większej ciemnoty.
    • xvart gdyby u zas był wolny rynek 26.07.07, 12:04
      to powstałyby prywatne elektrownie, prądu byłoby za dużo i ceny by spadły, a
      państwowe przestarzałe elektrownie by upadły.
    • Gość: marx Bedzie jak 67 za Geremka - paszporty tylko dla swo IP: *.dip.t-dialin.net 26.07.07, 12:15
      Bedzie jak 67 za Geremka - paszporty tylko dla swoich komuchow ..
      • Gość: Cmok .....................kryzys energetyczny swiata... IP: *.hsd1.nj.comcast.net 26.07.07, 12:55
        Ludzie juz sami nie wiedza czy kapelusz na d... zakladac a buty na rece a
        nastepne auto ma byc Hummer czy na wodor. Wyzwolic Irak z opresji ropy czy nie?
        Itd.

www.ideal-heating.com/article.php?a=56
    • Gość: gość portalu Polska bez prądu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 12:55
      Powinniśmy budować jedną elektrownię rocznie pisze Pani Renata Grochal. Tylko kto je zaprojektuje i wykona? Najmłodsi polscy inżynierowie, których projekty elektrowni zostały zrealizowane i mają w tej branży doświadczenie kończyli studia w latach 60-tych ubiegłego wieku. Polskie firmy budujące nowe elektrownie nie robią tego już od 20 lat. Zatem są wszelkie szanse, aby nową polską elektrownię zbudować co najmniej tak profesjonalnie i terminowo jak terminal na Okęciu!
    • Gość: Andrzej Polska bez prądu IP: *.nll.se 26.07.07, 13:03
      Wiarygodnosc Wybiorczej: www.rzeczpospolita.pl/news.rol?newsId=12648
      • Gość: Yrr Re: Polska bez prądu IP: *.leon.com.pl 26.07.07, 13:53
        Zanim dasz link do jakiejś bzdury przeczytaj sobie całą dyskusję na forum.

Artykuł w GW jest nierzetelny i tylko dotyka tematu (co ostatnio niestety jest
        normą). Artykuł w Rz jest zwykłą propagandową odpowiedzią na publikację GW.
        Jeszcze mniej rzetelny za to przepełniony propagandowym bełkotem. Jak czytam
        takie kwiatki:

Woźniak przyznał, że groziło nam, iż w ciągu 5 lat mogą powstać problemy z
        prądem - "Gdybyśmy nie zrobili tego, co skończyło się miesiąc temu, tzn.
        gdybyśmy nie dokonali konsolidacji w obrębie całego sektora na cztery grupy,
        dlatego że zdolność o inwestycji sektora rozdrobnionego była w okolicach zera".

to nie wiem czy płakać ze śmiechu czy zgrozy. Mam rozumieć, że dzięki
        konsolidacji (czyli papierkowa zmiana nomenklatury i restrukturyzacja
        zatrudnienia w biurach ) bloki się wyremontowały, kotły i turbiny zwiększyły
        wydajność, bo tak chce partia ?

Przeczytałem artykuł, cały wątek na forum i dochodzę do jednego wniosku:
        redaktorzy GW zrównują się poziomem do większości osób na tym forum (za
        przeproszeniem pozostałych), które cechuje: brak zrozumienia tematu, powtarzanie
        frazesów, niechęć do samodzielnego myślenia i zgłębienia problemu, bezsensowe
        obrzucanie się epitetami, brak konstruktywnej dyskusji.
        W sumie to samo dotyczy naszej klasy politycznej. Może po prostu już taki z nas
        naród pieniaczy ?
    • Gość: rufus Re: Polska bez prądu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.07.07, 13:26
      Pesymizm autora raportu nie jest przesadzony.
      Nasze elektrownie są w opłakanym stanie.
      Wprawdzie inwestuje się w nie masę pieniędzy, jednak nie w podniesienie mocy a w
      systemy oczyszczania spalin (odsiarczanie).
      Priorytet mają właśnie te inwestycje, bo za przekroczenie norm grożą ogromne kary.
      Niestety źródła odnawialne stanowią nikły procent produkcji energii i nie
      zapowiada się na to by było znacząco lepiej, a to dla tego, że są drogie i
      zależne od warunków "pogodowych".
      Moim zdaniem potrzeba nam nowoczesnych elektrowni atomowych.
    • guru133 Jeszcze rok,góra dwa kaczych rządów 26.07.07, 14:18
      a powrócimy do systemu kartek na wszystko. Historia lubi sie powtarzać:(
      • Gość: gość Re: Jeszcze rok,góra dwa kaczych rządów IP: *.atman.pl 26.07.07, 15:01
        na razie to "guru" o numerze 133 (nie brak "gurów" na tym forum, stąd tak wysoki
        numer) powtarza gazecianowyborcze konfabulacje :)
      • Gość: KOR Re: ..a co swiatla "unia" znowu zalazala bud elekt IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 26.07.07, 15:05
        rowni?
    • bergman1 po ciemku nie będzie widać kto kradnie. 26.07.07, 14:42
      oj ciężkie czasy idą.
      • Gość: KOR Re: ...ztegoz powodu SLD juz sie cieszy IP: *.fwhq2nat.dot.ca.gov 26.07.07, 15:02
    • Gość: Barr Trzeba zbudować elektrownie atomową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.07, 15:15
      To jest jedyne wyjście. Jest to czysta energia. żeby zaspokoić nasz kraj w
      energię elektryczną trzeba spalić 60 milionów ton węgla. Kiedy uzyskanie energii
      z elektrowni atomowych potrzebuje się tylko 22,3 tony(jeden wagon towarowy).
      niewiem czemu ludzie sie jej tak boja. Było parę wypadków ale nigdy w
      nowoczesnych elektrowniach.
      • Gość: skrzypce1 W IV RP pod wieloma wzgledami... IP: 68.216.38.* 26.07.07, 15:35
        ... jest gorzej jak w PRL-u! Nienawisc do przeszlosci ogranicza wasza
        obiektywna zdolnosc do wyciagania historycznych wnioskow.
        Budowa elektrowni atomowej byla brana od uwage pod koniec lat 70-tych ub.
        stulecia. Jezeli mnie pamiec nie myli, to zaniechano budowy z kilku powodow:
        koszt, niebezpieczenstwo skazenia radioaktywnego, problemy ekologiczne w wyniku
        podwyszenia temp. wody, protesty okolicznej ludnosci...
        • Gość: sneeper_1 Re: W IV RP pod wieloma wzgledami... IP: *.chello.pl 26.07.07, 16:04
          prąd odłączymy
          i gniazda ze ścian wyłupiemy
          • Gość: będą sobie lezby Re: W IV RP pod wieloma wzgledami... IP: *.chello.pl 26.07.07, 16:05
            podączać gołe kabelki
    • Gość: Anna Super - znow przybedzie nam malych Polakow IP: 65.91.103.* 26.07.07, 16:51
      Czyli przyrost naturalny wroci do normy.
    • wildmaster Polska bez prądu 26.07.07, 19:36
      Bez wątpienia skonsolidowane grupy energetyczne maja większe możliwości
      inwestycyjne, inwestycje publiczne , jak np. autostrady czy elektrownie właśnie
      to najmniej efektywny sposób budowania. Optymalne jest zatem rozwiązanie jakie
      mamy za zachodnią i północna granicą a od pewnego czasu także południową: sa to
      duże koncerny energetyczne o dużym potencjale rozwojowym, prywatne lub spółki
      giełdowe.

Tymczasem w Polsce wciąż tkwimy w okresie późnego gierka. Przy władzy są
      ludzie, którzy uważają, że jedynie państwo jest w stanie zapewnić
      zharmonizowany rozwój gospodarczy. Proszę spojrzeć na "światłą" wypowiedź nowo
      powołanej pani prezes operatora (instytucji która dba o bezpieczeństwo
      energetyczne):
      energetyka.wnp.pl/konflikt-interesow-pse-operator-i-polskiej-grupy-energetycznej,28439_1_0_0.html
      Dać im cały majątek a oni go tak rozbudują jak nikt inny na świecie, ciekawe
      dlaczego tak sie nie stało przez ostatnie 20 lat posiadania przez PSE majątku.
      Wystarczy spojrzeć kto decyduje o bsadzie stanowisk kluczowych dla energetyki,
      oto fachowcy jakimi dysponuje skarb państwa:
      www.pse-operator.pl/index.php?dzid=7&did=7

Może znaja Państwo kogoś, boje sie jednak że jeżeli juz to raczej z gazety NIE.
      Być może argumenty użyte w gw są prymitywne i płaskie (pod publiczkę), jednak
      konkluzja jest bardzo trafna... za 5-10 lat będziemy mieli najdroższą
      sprowadzaną z zagranicy energię przy dużej niepewności dostaw.
      • Gość: Apis Re: Polska bez prądu IP: *.ksknet.pl 26.07.07, 20:43
        Bredzisz Waść, popatrz na wypadki w Niemczech, gdzie reklamowany szwedzki koncern energetyczny, chyba Vafenfal, doprowadził do sytuacji podobnej jak w czernobylu, obsługa elektrowni wpadła w panikę, a był tez przypadek, że całkiem pijana uganiała się za panienkami, zamiast pilnować reaktorów. Tak wygląda prywatne, jak brytyjskie koleje teraz. Liberalizm pure jest juz niemodny jest passe.
        • wildmaster Re: Polska bez prądu 05.08.07, 20:13
          Gość portalu: Apis napisał(a):

> Bredzisz Waść, popatrz na wypadki w Niemczech, gdzie reklamowany szwedzki
          konce
          > rn energetyczny, chyba Vafenfal, doprowadził do sytuacji podobnej jak w czerno
          > bylu, obsługa elektrowni wpadła w panikę, a był tez przypadek, że całkiem
          pijan
          > a uganiała się za panienkami, zamiast pilnować reaktorów. Tak wygląda prywatne
          > , jak brytyjskie koleje teraz. Liberalizm pure jest juz niemodny jest passe.

Sam popatrz w jakim stanie jest prywatna niemiecka energetyka i jaka biała
          dziura jest na mapie ucte w okolicach Polski. Tym własnie rózni sie rozwój
          realizowany przez kapitał prywatmy od działań pozorowanych realizowanych przez
          państwo. Zrozumiesz to jak zgaśnie ci swiatło w komunalnym mieszkanku. Jak
          dozyjesz oczywiscie.
    • Gość: Apis Polska bez prądu IP: *.ksknet.pl 26.07.07, 20:37
      Tytuł artykułu idiotyczny. Bo to przecież w PRL zbudowano wszystkie elektrownie, które teraz się "rozsypują', a dlaczego? - bo nikt ich nie modernizuje. Pieniądze za energię znikają w czarnej dziurze, tzw. "inwestorów", jak np. Stoen. W PRL nikt nie wyłączał nikomu pradu, a stopnie zasilania miały inne znaczenie niz pisze niedouczony autor artykułu. To za PRL zelektryfikowano cały krajm a nie za sanacyjnej Polski. Smutny i żałosny ten dzisiejszy poziom dziennikarstwa.
      • wildmaster Re: Polska bez prądu 05.08.07, 20:33
        Gość portalu: Apis napisał(a):

> Tytuł artykułu idiotyczny. Bo to przecież w PRL zbudowano wszystkie
        elektrownie
        > , które teraz się "rozsypują', a dlaczego? - bo nikt ich nie modernizuje.
        Pien
        > iądze za energię znikają w czarnej dziurze, tzw. "inwestorów", jak np. Stoen.
        W
        > PRL nikt nie wyłączał nikomu pradu, a stopnie zasilania miały inne znaczenie
        n
        > iz pisze niedouczony autor artykułu. To za PRL zelektryfikowano cały krajm a
        ni
        > e za sanacyjnej Polski. Smutny i żałosny ten dzisiejszy poziom dziennikarstwa.

Twoja głupota poraża. Stan tych polskich elektrowni podobnie jak i całej sieci
        ma się tak do niemieckich jak stan polskich dróg do niemieckich, jeżeli w ogóle
        wiesz, jaki jest stan niemieckich dróg. Przy maksimum wysiłku być może
        zrozumiesz, że to, co się dzieje w Polsce stawia polską gospodarkę w sytuacji
        ekstremalnie trudnej i ryzykownej ze względu na brak pewności dostaw i coraz
        większe ryzyko cenowe. Tymczasem PSE i Operator a także URE staje się
        folwarkiem dla nieudaczników pisu, w którym mogą obsadzać rodzinę, kolegów itd.
        Ciekawe, kto będzie winien jak te niespłacone cuda polskie energetyki w końcu
        pierdykną, bo pewnie nie ministerstwo i nie niekompetentne rady nadzorcze? Siła
        wyższa?
    • jeremaiah Idz pod prad. 27.07.07, 00:58
      Ponoc w Zarnowcu koncza budowe.
      • wildmaster Re: Idz pod prad. 05.08.07, 21:03
        Wiceminister Szałamacha – na co dzień zarządzający resortem w zastępstwie
        premiera-ministra Kazimierza Marcinkiewicza – przesłuchał Martę Busz (rada
        nadzorcza PSE Operator) kierującą departamentem integracji europejskiej na
        okoliczność metod, jakimi spółki akcyjne wspierają rodziny w krajach OECD.
        Dyrektorka była speszona, gdyż nic dotychczas nie słyszała o prorodzinnej
        działalności w biznesie.
        www.nie.com.pl/art6897.htm

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka