Gość: ja POlbank nie oszukuje ??? ha ha ha IP: *.tktelekom.pl 16.09.07, 22:32 TO BYŁA REKLAMA Odpowiedz Link Zgłoś
johnny.b.good Re: POlbank nie oszukuje ??? ha ha ha 17.09.07, 01:21 Byłem ostatnio (w sierpniu) na wakacjach na Słowacji. Sporo płaciłem kartą Visa wydaną przez Polbank. Transakcje zostały bezpośrednio przeliczone z koron na złotówki, a kurs niższy niż w kantorze kiedy kupowałem korony przed wyjazdem (minimalnie, ale jednak). Odpowiedz Link Zgłoś
p.manczyk Z regulaminu Banku Milelnnium 16.09.07, 23:03 Ponieważ to nie jest dokładnie tak jak napisał autor artykułu pozwolę sobie zacytować fragment regulaminu Kart Kredytowych Banku Millennium. Płacąc w euro mamy 1 przewalutowanie, płacąc w innej walucie - 2 przewalutowania. DOdatkowo w przpadku Visy marża 3%. W przypadku MC bez marży. § 13. 1. Transakcje dokonane w walutach obcych kartami systemów płatniczych VISA International oraz American Express, przed ich zaksięgowaniem na rachunku karty są przeliczane na PLN, po uprzednim przeliczeniu transakcji na USD, za wyjątkiem transakcji dokonanych w EUR w systemie płatniczym VISA, które są przeliczane bezpośrednio na PLN. 2. Przeliczenia walutowe są dokonywane odpowiednio przez VISA International/ American Express, według kursów walut rynku hurtowego stosowanych przez VISA International/ American Express z dnia poprzedzającego dzień rozliczenia, powiększone o marże określone w Cenniku usług. 3. Transakcje dokonane w EUR kartami systemu płatniczego MasterCard są przeliczane na PLN wg kursu sprzedaży EUR stosowanego przez Bank w dniu rozliczenia. Transakcje dokonane w innej walucie niż EUR są uprzednio przeliczane na USD według kursu zakupu waluty danego kraju, a następnie na EUR wg kursu sprzedaży USD stosowanych przez MasterCard w dniu rozliczenia transakcji, a następnie na PLN wg kursu sprzedaży stosowanego przez Bank. Odpowiedz Link Zgłoś
hjalmar Re: Banki czarują na kursach 16.09.07, 23:37 Niestety. W Polsce fajnie jest używać karty, ale za granicą to samobójstwo. Próbowałem używać tych podobno najlepszych w Polsce kart Citibanku i płaciłem za każdego dolara i euro 6% więcej niż kurs średni NBP. Rozbój w biały dzień. Teraz wożę gotówkę w miarę możliwości i jakoś sobie radzę. Panom bankierom już dziękujemy. Pazerność sprawiła, że prędzej zarobią na mnie kieszonkowcy niż bankierzy. Dla kieszonkowca będzie z tego większy pożytek, bo on przecież nie pobiera za dzień pracy mojej rocznej pensji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Giorgio Re: Banki czarują na kursach IP: *.subscribers.sferia.net 16.09.07, 23:42 kolejny argument by wreszcie wprowadzic EURO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Banki czarują na kursach IP: *.cable.ubr03.craw.blueyonder.co.uk 17.09.07, 00:50 euro to prawie samobujstwo dla polakow pracujacych zagranica wiec jak bedzie referendum to na pewno wszyscy przyjad i zaglosuja nie:D NIE DLA POLSKI W EURO:D CHCEMY FUNTA:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: unk Re: Banki czarują na kursach IP: *.chello.pl 17.09.07, 09:34 >> Niestety. W Polsce fajnie jest używać karty, ale za granicą to samobójstwo.(..) << >> Banki sciagaja potrojny haracz za kazda transakcje zagraniczna i nikt nie kiwnie palcem...(..) << Ja płacim w wielu krajach kartą i nie czuję się oszukanym.Radzę najpierw sprawdzić, a dopiero potem takie rzeczy pisać... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wujjek Re: Banki czarują na kursach IP: 195.116.22.* 17.09.07, 11:53 najgorsze jest to, ze facet ma racje.. placac w czechach, austrii, wegrzech i slowacji kurs po jakim bank rozliczal mi transakcje, zawsze byl wyzszy od tego w kantorach.. tez juz jezdze z gotowka w kieszeni.. Odpowiedz Link Zgłoś
olek_01 Re: Banki czarują na kursach 17.09.07, 11:17 Banki to chyba najwięksi przestepcy finansowi,cale szczęście że są banki internetowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karol Banki czarują na kursach IP: *.brnt.cable.ntl.com 16.09.07, 23:53 milo by bylo gdyby wzpomniano o Maestro, w przypadku tej karty nie ma oplat za przewalutowanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Max Bankowa przestepczosc zorganizowana... IP: *.static.destracomms.com 17.09.07, 02:00 Banki sciagaja potrojny haracz za kazda transakcje zagraniczna i nikt nie kiwnie palcem... Tu jest miejsce na interwencje panstwa np. w postaci banku panstwowego, ktory tego nie robi... Ale PKo tylko slepo nasladuje bankowe kartele prywatne, zamiast rozwijac konkurencyjne uslugi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jan Re: Bankowa przestepczosc zorganizowana... IP: *.c5425.msk.pl 17.09.07, 06:14 Ale przesadzasz. Bylem na wakacjach. Placilem karta w Chorwacji i na Wegerzech. W Chorwacji wychodzilo gdzies 10% taniej niz gotowka! Doszedlem do wniosku, ze to kantory ludzi lupia. Karte mialem z mbanku. Moze w innych bankach rzeczywiscie jest zlodziejstwo, no ale skoro sa glupi ludzie, ze trzymaja pieniadze np. w PKO to inna sprawa. Na glupote nie ma rady. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Bankowa przestepczosc zorganizowana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 07:20 Gość portalu: jan napisał(a): > Ale przesadzasz. Bylem na wakacjach. Placilem karta w Chorwacji i na Wegerzech. > W Chorwacji wychodzilo gdzies 10% taniej niz gotowka! Doszedlem do wniosku, ze > to kantory ludzi lupia. Karte mialem z mbanku. Moze w innych bankach > rzeczywiscie jest zlodziejstwo, no ale skoro sa glupi ludzie, ze trzymaja > pieniadze np. w PKO to inna sprawa. Na glupote nie ma rady. Potwierdzam twoje spostrzeżenia na przykładzie Szwecji, Holandii, Belgii, Austrii, Słowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NoName Re: Bankowa przestepczosc zorganizowana... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.09.07, 08:49 Potwierdzam. Słowacja, Węgry, Bośnia, Chorwacja i USA. Karta kredytowa Visa oraz karta płatnicza mBanku. Transakcje bez oszustwa, rozliczenia w $ wg kursu średniego, bez naciągania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Re: Bankowa przestepczosc zorganizowana... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 07:19 Gość portalu: Max napisał(a): > Banki sciagaja potrojny haracz za kazda transakcje zagraniczna i > nikt nie kiwnie palcem... Tu jest miejsce na interwencje panstwa np. > w postaci banku panstwowego, ktory tego nie robi... Ale PKo tylko > slepo nasladuje bankowe kartele prywatne, zamiast rozwijac > konkurencyjne uslugi... Nie masz pojęcia o czym piszesz i nie potrzebujemy tutaj twoich marksistowsko-leninowskich porad. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mam Re: Bankowa przestepczosc zorganizowana... IP: *.dyn.iinet.net.au 17.09.07, 10:20 Zgadzam sie z Maxem 3 lata temu byla jedna oplata zagranica, teraz sa 3 oplaty za kazda wymiane, sprawdzilem 3 inne banki - to samo! Kartel/Zmowa prywatnych bankow! To ze jeszcze sa banki ktore nie pobieraja haraczu, to tylko kwestia czasu: zbyt latwa okazja zeby obrobic klientow, zeby to przepuscic... To jest miejsce, gdzie panstwo powinno wkroczyc i karac prywatna przestepczosc zorganizowana przez czy to przez banki czy przez inne podmioty gospodarcze na rynku - liberalizm nie oznacza zgody na zlodziejstwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jj CitiBank handlowy tez shit IP: *.ppp.asahi-net.or.jp 17.09.07, 04:11 Raz ze biora co m-c za utrzymanie konta 10zl,- to wybierajac pieniadze przy uzyciu karty bankomatowej za granica biora 10zl,- za uzycie w innym automacie + 2% od sumy tranzakcji + waluty np. wyciagam w japonskich jenach, ktore nastepbnie sa przeliczane na dolary a z dolarow na zlotowki, tak wiec mozna sobie wyobrazic jaki koszt jest. CitiBank zamykam, koniec! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ą Potwierdzam CitiHandlowy to wyłudzacze IP: 217.8.161.* 17.09.07, 09:54 Mam u nich 2 karty kredytowe Visę i Master. Gdy zakładałem Master była rozliczana przez euro (z waluty transakcji na euro, potem na złote). Zrobiłem kiedyś zakup na 350 euro (w euro) więc płaciłem Masterem bo jedno przewalutowienie mniej. Kwota w złotych była o 120 zł większa od kursu kantorowego euro>pln w dniu transakcji!!! 120zł na 350 euro! Reklamowałem, a oni na to że od pewnego czasu ta karta rozliczana jest w USD a nie euro.... zmienili to gdy weszlismy do UE i wiadomo było że będzie coraz więcej transakcji w EUR!!! Tak wiec na przeliczeniu 350 euro na dollara i z niego na złoty zarobili 120pln! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pero Banki czarują na kursach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.07, 07:41 spójrzcie na to jeszcze tak: mam kartę Visa - płacę w Niemczech, oni przeliczają sumę w Euro na Dolary, potem na Euro, potem na złotówki, Euro wychodzi po 4,5 zł - czyli, kradną :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PINK Mastercard od dawna rozlicza się w USD a nie w EUR IP: 199.67.138.* 17.09.07, 08:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rmrmg Banki czarują na kursach IP: 158.195.46.* 17.09.07, 08:29 Mieszkam teraz w Bratyslawie, place czasem visa electron z mbanku. Slyszalem, ze zakupy zagraniczne beda przewalutowane na euro/dolara a potem na zl, wiec spodziewalem sie ze uzywanie karty bedzie dosc drogie. Sprawdzalem w poprzedni weekend jaki jest karciany kurs (tj porownywalem kwote blokady na koncie w PLN i rachunek ze sklepu w SKK) i bylo 11,54zl za 100 koron. We Wroclawiu w kantorach 100SKK kosztowalo 2 tygodnie temu od 11,90 do 12,20 (w Krakowie udalo mi sie znalesc kantor gdzie 100SKK kosztowalo 11,50zl) wiec chya nie jest tak zle. Odpowiedz Link Zgłoś
mn Re: Banki czarują na kursach 17.09.07, 08:38 Właśnie. Może przeanalizować konkretne przykłady. Fragment wyciągu z karty: Transakcja (...) KARSTADT 101 BERLIN z dnia 2007-08-24 9.00 EUR 35.15 Wychodzi zatem, że za 1 euro płacę 3,9055 zł. W kantorze w tym czasie mogłem kupić euro za ok. 3,83 zł - co oznacza, że kartą wyszło jakieś 2% drożej. Dla mnie do zaakceptowania, ale dobrze mieć taką świadomość. Bank BPH; karta kredytowa ECMC. I druga transakcja tą samą kartą: Transakcja (...) LIDLCZ0286 FRYDLANT z dnia 2007-08-27 129.20 CZK 18.24 Tutaj 100 CZK wychodzi po 14,1176 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Banki czarują na kursach IP: *.cable.ubr03.craw.blueyonder.co.uk 17.09.07, 09:46 ja miszkam w uk i mam karte Visa Debit z lloydsa i jesli place w polsce(poza strefa euro) to od razu bezposrednio przelicza mi na funty ze zlotowek. Malo tego mam kurs napisany po jakim kursie zostalo to przliczone jedyny bol to taki, ze doliczaja mi 1 funt za taka transakcje ktora nie przekracza wartosci 100 funtow. ale to i tak malo bo tutaj 1 funt to jak wpolsce 2 zl;) nawte dobrego chleba za to nie kupis;z) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on w pracy:) Re: Banki czarują na kursach IP: 195.205.118.* 17.09.07, 11:58 "...ja miszkam w uk i mam karte Visa Debit z lloydsa i jesli place w polsce(poza strefa euro) to od razu bezposrednio przelicza mi na funty ze zlotowek. Malo tego mam kurs napisany po jakim kursie zostalo to przliczone jedyny bol to taki, ze doliczaja mi 1 funt za taka transakcje ktora nie przekracza wartosci 100 funtow..." Skorzystałeś z bardzo popularnej w krajach europejskich usługi DDC, czyli: "Dynamiczne Przeliczenie Walut", która w Polsce dopiero raczkuje. Wprowadził ją w tym roku CardPoint. Dzięki tej DDC zapłaciłeś w PLN i poznałeś (oprócz PLN) wartość transakcji wyrażoną w walucie w której obciążone jest konto karty, czyli w Twoim przypadku-funty. Poza tym decydując sie na DDC uniknąłeś lub zminimalizowałeś (nie wiadomo jakie kursy stosuje CardPoint) koszty przewalutowania ze strony banku. Bank zabezpieczył się jedynie w ten sposób,że pobrał stałą opłatę 1 funta zależną od wartość transakcji. Wartość Twojej transakcji byłaby inna (wyższa), gdybyś nie zdecydował się na DDC. Zatem Twój przykład nie jest idealny:) Odpowiedz Link Zgłoś
emeryt21 Banki czarują na kursach 17.09.07, 09:36 Dlaczego nie napisano u gory,ze to jest artykul sponsorowany przez Polbank?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: literka_m Re: Banki czarują na kursach IP: 81.15.180.* 17.09.07, 10:14 >> Niestety. W Polsce fajnie jest używać karty, ale za granicą to samobójstwo.(..) << >> Banki sciagaja potrojny haracz za kazda transakcje zagraniczna i nikt nie kiwnie palcem...(..) << etam, placiłem kredytówką mbanku w niemczech, austrii, wloszech, usa, japonii, chorwacji, grecji WSZEDZIE kursy byly ok a w strefie euro ze dwa razy wydzel mi kurs kepszy od kantorowego Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Banki czarują na kursach 17.09.07, 11:52 Banki są stworzone do zarabiana pieniędzy. Będą to robić gdy tylko nadarzy się taka okazja. To normalne choć nie zawsze moralne. Szmalu ! Bogu nasz wspaniały. Posiadanie ciebie to piękne uczucie. Gdy już będę cię miał w nadmiarze zrozumiem, że to nie ty jesteś tym co chciałbym mieć. Odpowiedz Link Zgłoś