loppe 14.02.08, 08:50 warto by podać zadłużenie per capita w róznych krajach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hippis Polacy w spirali długów IP: *.171.92.97.crowley.pl 14.02.08, 08:58 Lukas Bank ??? schodzą na psy, nagminnie "mylą się" i spłatę jednej karty księgują na rachunek drugiej, a potem żądają haraczu za niespłacenie tej pierwszej (monit, odsetki.) dlatego jedną kartę już pocięłem, a wkrótce zrobię to z drugą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yourij Re: Polacy w spirali długów IP: *.adsl.xs4all.nl 14.02.08, 09:03 zeby miec karte, to trzeba zeby bylo na nią stać... sama karta nie oznacza wzrostu zarobków a jedynie wzrost pseudo-prestiżu przy kasie w Tesco... :) Ludzie.. nie ma nic za darmo :) Nie mam karty kredytowej a jakoś jeszcze żyje..! Odpowiedz Link Zgłoś
23kobieta nic za darmo nie ma ? 14.02.08, 09:07 ludzie uwierzyli ,że życie jest ładne i kolorowe. Nie ma co się dziwić skoro co chwila masz telefon do domu z prośbą,żebys wziął kredyt. Rozpasana konsumpcja. A swoją drogą ,że takie banki nie maja problemów z nadzorem finansowym. Przecież grożi to bankructwem. Chyba ,że nastąpi póżniej fuzja z innym bankiem. Odpowiedz Link Zgłoś
23kobieta czy banki nie zabiorą rolnikom ziemii 14.02.08, 09:10 za udzielone kredyty na zakup gruntów. Bo i to się szykuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow kredyty trzeba splacac baranku bozy 14.02.08, 13:19 a co ma oznaczac ta wstawka o rolnikach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hippis Re: Polacy w spirali długów IP: *.171.92.97.crowley.pl 14.02.08, 10:27 jak tez nie potrzebuje karty do bieżących płatności, jedną wzięlem dla oplacania abonamentu cyfry+, a drugą tylko dlatego że dawali za to 50 zł. tej drugiej nigdy nie używałem, tyle że księgowali na jej rachunek wpłaty na spłatę salda za cyfrę+. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądrzejszy24 Re: Polacy w spirali długów IP: *.net.autocom.pl 14.02.08, 11:03 mnie wystarcza karta płatnicza, także uważam, że da się żyć bez możliwości zadłużenia się pod ręką. płatnicza jest o tyle lepsza, że po pierwsze nie kusi, po drugie zaś jest tańsza - ja za swoją nie płacę w ogóle ponieważ nie sposób nie przekroczyć limitu zwalniającego z opłat (limit 100 zł, jeśli nieprzekroczony to opłata 2 zł, mam konto Direct w ING) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: Polacy w spirali długów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.02.08, 19:09 Karta płatnicza to karta zarówno debetowa jak i kredytowa. Więc zdecyduj się która masz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: viki srednio zadluzenie na tysiąc sto złotych IP: *.acn.waw.pl 14.02.08, 09:05 10 mld dlugu podzielone na 9 mln kart to srednio nieco ponad 1000zl. No rzeczywiście straszna kasa... Odpowiedz Link Zgłoś
mateusz546 Polacy w spirali długów 14.02.08, 09:06 mnie się zadaje ,że wraz ze wzrostem łatwości brania pożyczek będą rosły długi . ludzie opamiętajmy się. Odpowiedz Link Zgłoś
nunez74 Karta Kredytowa tylko dla osłów 14.02.08, 09:06 Zastanawialiście się w jakim celu bank "daje" wam/nam karty kredytowe bez odsetek? Na czym bank zarabia skoro kredyt jest "za darmo", opłat dla klienta brak a prowizja od sklepów takia sama jak przy zwykłej debetówce? Otóż zarabia bo wie że większość klientów kiedyś: zapomni, spóźni się ze spłatą, pomyli numer rachunku, pomyli karte, bank będzie w remoncie-naprawa systemu a na poczcie kolejka. Kwestią czasu jest kiedy wyciśnie z was swoją złodziejską opłate i na nic wtedy negujące mnie komentarze. Ku rozwadze - pozdrawiam rozsądnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 80.68.236.* 14.02.08, 09:10 Skoro pozdrawiasz rozsądnych, to chyba tych którzy takie karty posiadają, bo przecież rozsądni nie zapomną, nie spóźnią się ze spłatą i nie pomylą numeru rachunku :-P www.money-expert.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 09:53 Rozsadni nie maja karty kedytowej - tylko debetowa. Masz kase - po co ci KK ? Dla tych paru groszy co oszczedzisz na grace-period, a bank i tak sobie odbieje na rocznej oplacie ? Nie masz kasy - po co ci KK ? Zeby lawirowac na miedzy terminami splat, wyplat i grace- prediodow ? Czy moze po to zeby wziazc sobie czasem najdrozszy na rynku kredycik na rzecz na ktora cie nie stac ? Niestety - KK tylko dla idiotow. A skoroś podpisal sie jako money-expert to tym bardziej powienienes o tym wiedziec - chyba ze jestes ćwokiem ktory to badziewie wciska kolejnym naiwniakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 80.68.236.* 14.02.08, 10:34 W porządku, nikt nikogo nie zmusza do posiadania karty kredytowej. Kolega, którego skomentowałem lamentował o kosztach posiadania takiej karty. Koszty te jednak "sam sobie zafundował" (te zapomniane spłaty etc.). Jeśli ktoś rozsądnie dysponuje środkami na karcie, nie wpadnie w kłopoty. A co powiesz o płatnościach kartą w internecie? Nie przydaje się? www.money-expert.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jk Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.eranet.pl 14.02.08, 12:08 a to do placenia w internecie potrzebna jest karta kredytowa?? pierwsze slysze... moze powinienes zmienic bank? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.icpnet.pl 14.02.08, 12:15 no np można kupić bilety lotnicze w necie. albo np. kosmetyki zagranicą (też poprzez net). wtedy nie robi się przelewów tylko płaci kredytową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rayven Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 80.68.236.* 14.02.08, 12:57 No to proponuje spróbować kupić coś np. w Stanach, płacąc przelewem. Gratuluję znajomości tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.ds.pg.gda.pl 14.02.08, 13:09 no dobra, ale musi to byc koniecznie karta kredytowa? tam juz nie ma zwyklych kart platniczych? pytam bo nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wer Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:12 Są 2 opcje, (i) debetówka inteligo - ta jest akceptowana w płatnościach przez net; (ii) karty wirtualne - doładowywane gotówką z konta a służące tylko do płatności przez net. Osobiście posiadam zwykłą KK i nie ponoszę w związku z tym żadnych opłat. To wymaga samokontroli - ale czyż zawsze, co miesiąc muszę wydać dostępne środki do spodu? Odpowiedz Link Zgłoś
twojj_stary Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów 14.02.08, 13:35 Trzecia opcja to wypukla visa classic, akceptowana na calym swiecie(sprawdzone :-)). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ms Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.mimuw.edu.pl 14.02.08, 14:32 ja używam do takich zakupów wypukłą kartę debetową Mastercard (ale nie w Polsce ją dostałem, więc może się nie liczy) Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów 14.02.08, 12:17 Czy mógłbyś z łaski swojej nie wypowiadać się na temat, który jest Ci obcy? Z Twoich wypowiedzi wnioskuję, że z karty kredytowej nie korzystasz i nie korzystałeś. Więc nie wiesz, jak bardzo ułatwia ona wykonywanie codziennych płatności. Poza tym karta kredytowa nie jest narzędziem zaciągania długu długoterminowego. Jeśli ktoś tego nie wie, to jego problem. Do tego służą inne instrumenty. Ty w tej chwili twierdzisz, że można porównywać - nie przymierzając - rower z samochodem. Niby oba są środkami transportu ale jednak nie na każdym dystansie oba się tak samo sprawdzą. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 13:32 mialem. nie jest mi odbcy. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów 14.02.08, 14:42 Gość portalu: asdf napisał(a): > mialem. nie jest mi odbcy. Więc nie jesteś rozsądny (według Twojej klasyfikacji ludzi). Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majkel Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 195.188.191.* 14.02.08, 12:56 Niestety - KK tylko dla idiotow. A skoroś podpisal sie jako money-expert to tym bardziej powienienes o tym wiedziec - chyba ze jestes ćwokiem ktory to badziewie wciska kolejnym naiwniakom. moze i dla idiotow ale bez kredytowki nie wypozyczysz samochodu ani nie zarezerwujesz hotelu , bilet lotniczy moze jakos ci sie uda kupic ale to nie w kazdje lini jak mnie ograbia w podrozy dostane z Visy 500 euro zeby sie jakos ogarnac, no jest pare plusow ale jak siedzisz w swoim pierdziszewie i udajesz sie conajwyzej do lidla to rzeczywiscie w twoim wypadku karta kredytowa okazuje sie zbedna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 13:43 zgadza sie - siedze w pierdziszewie, kupuje w lidlu i nie mam kk bo jest calkowiecie zbedna (mialem, wiec wiem o czym mowie, zeby sie ktos nie czepial). ale za to widze jak te miliony polakow z kk z limitem 2400 ruszaja w swiat samolotami, wypozyczaja samochody, odbijaja kk na imprinterach, jak leja ich wszystkich potym po mordach zabieraja wlasnie co kupione buty i jak dostaja potem 500 dolcow. jest kilka wyjatkowych sytuacji w krotych kk sie (jeszcze!) przydaje, ale w wiekszosci przypadkow bannki wydaja je po to zeby lowic naiwniakow na "darmowy kredyt", "placenie pieniedzmi banku" i inne pierdoly. dlatego dalej twierdze, ze kk dla naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów 14.02.08, 14:50 Gość portalu: asdf napisał(a): > [...] dlatego dalej twierdze, ze kk dla naiwnych. Ja z kolei mogę powiedzieć, że Ty jesteś naiwny, ponieważ nie korzystasz z darmowego kredytu, który ktoś Ci udostępnia na niemal dwa miesiące. Kk jest dla rozsądnych i nie dla naiwnych. Jeśli ktoś posługuje się narzędziem, którego zastosowania i skutków użycia nie zna, to skutki będą raczej opłakane. Nie trzeba być Arystotelesem, żeby do takiego wniosku dojść. I jeszcze jedno: marże banków na kredytach krótkoterminowych będą zawsze dużo wyższe niż na długoterminowych. Karta kredytowa nie służy do zadłużania się w długim okresie. Sam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monnap Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.nycmny83.covad.net 14.02.08, 20:34 Karta kredytowa to nie dlugoterminowy kredyt, ale rachunek, ktory nalezy oplacic co miesiac. Poza tym, bedac w podrozy dokonywanie zakupow za pomoca karty kredytowej jest o wiele bezpieczniejsze niz uzywanie karty platniczej - w razie kradziezy danych lub tez karty,nie tracisz wlasnych oszczednosci, a firmy wydajace karty kredytowe szybko reaguja na jakiekolwiek proby kradziezy i podejrzane wydatki. Jak strecisz pieniadze ze swojego konta - uzywajac karty platniczej - to zastanow sie czy ban bedzie w stanie w jakikolwiek sposob pomoc ci w odzyskaniu pieniedzy. Firmy kredytowe maja za zadanie przesledzic wszelkie podejrzane tranzakcjie i w wiekszosci klient nie musi ponosic tak ciezkiej odpowiedzialnosci finansowej jak kradziez bezposrednio z konta. Bedeac na wwakacjach za granica, nie da sie zbyt wiele zrobic bez karty kredytowej. Wszelkiego rodzaju rezerwacje, wycieczki - wymagana jest karta kredytowa, nie platnicza. Karta kredytowa jest dla ludzi rozsadnych,a nie idiotow. Mowienie,ze karta platnicza w zupelnosci wystarczy to bledne myslenie osob, ktore nigdy nigdzie nie wyjezdzaja, nie robia zakupow za granicami kraju, nie robia rezerwacji i nie zdaja sobie sprawy ze takie karty ulatwiaja zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Popieram IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 09:45 Karta kredytowa nie daje nic ponad to co mozna dac karta debetowa w dobrym banku (no moze poza kilkoma specyficznymi zastosowaniami typu wynajem samochodu), a jest duzo drozdsza. Daja ja niby za darmo, ale o oplacie za odnowienie juz nikt nie wspomina. Kredyt w karcie jest najdrozszy z mozliwych (czesto na granicy ograniczenia ustawowego). Jest niby grace-period ale tak na prawde dzieki temu ze jest dluzszy niz okres rozliczeniowy wprowadza znakomity balagan w faktycznym obrazie finansow posiadacza - znakomita pulapka na nieumiejacych liczyc naiwniakow. Wyplata z bankomatu jest zawsze oprocentowana (o tym tez nikt nie wspomina). Prestiż... pomine milczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry głupoty piszesz IP: 212.160.138.* 14.02.08, 11:27 KK to taki kredyt odnawialny z grace-period. Bardzo sensowny jak się umie z niej korzystać, czyli nie bierze limitu = 10-krotności miesięcznych przychodów i wydaje wszystkiego na pierdoły pierszego miesiąca. Tańszy od debetu na koncie, który może się zdarzyć przy korzystaniu tylko z "realnych" pieniędzy. Daje więc możliwość przerzucenia spłaty wydatków na czas, gdy np. wpłynie na konto pensja lub inna kasa. Proste i przyjemne. Jak ktoś jest za głupi, żeby z niej korzystać to jest jego problem. Jak z każdym kredytem. Dla mnie branie 100% 10-letniego kredytu na auto jest kompletną głupotą i naiwnością ale ludzie tak robią i żyją. Mogę napisac że brak jakichkolwiek oszczędności, życie na kredyt jest już skrajną głupota, ale ludzie (i to niby wykształceni) tak żyją i jeszcze się cieszą, że tyle mają.... No i trzeba być w skrajnej potrzebie aby wypłacac z bankomatu za pomocą KK... Acha, jeszcze jedno - teraz już się to wyrównuje, ale kiedys często zdarzało się, że transakcje kartami debetowymi "nie wchodziły" a KK - tak ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: głupoty piszesz IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 13:15 Sorry wybacz, ale to co ty piszesz to glupoty. Co zyskujesz na tym niby darmowym kredycie na pare dni ? 0,1% odsetek od tej kasy ktora miesiecznie wydasz karta (bo ta twoja, prawdziwa lezy i straszliwie procentuje na lokacie) ? Ile to bedzie bezwzglednie ? 2 czy 10pln ? A ile zaplacisz pozniej za odnowienie karty ? Kompletnie bez sensu. A co daje przerzucanie w czasie wydatkow (nawet darmowe) ? Ze mozesz przetrwac miesiac bez pieniedzy i splaci sie jak bedzie kasa, tak ? I to nie jesy zycie na kredyt, tylko madre korzystanie z karty ? Nie rozsmieszaj. Jak ktos ma kase to nie potrzebuje kk, jak nie ma to powinien trzymac sie z daleka od kk. I tyle. KK jest dla naiwanikow ktorzy wierza, ze dzieki kk cokolwiek zyskuja. Jakby zyskiwali to banki ich by tach chetnie nie dawaly - a banki na kk zarabiaja krocie - polowa uzytkownikow kk korzysta z kredytu w kk. Zgroza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jerry jednak głupoty piszesz IP: 212.160.138.* 14.02.08, 15:51 Mnie tam stać na KK, kosztuje mnie coś 30zł rocznie - na cholerę mi gold? - wystarczy zwykła wypukła (chociaż teraz już też bez większego sensu bo niemal nie ma transakcji nie-elektronicznych) A jak wydam na nia ileś tam miesięcznie przez rok - ostatnio nie wydałem ;) - to jest za darmo. Nigdy się na niej nie zadłużałem poza grace-period, mam na niej większy limit niż na debetowych, więc jak bym miał coś kupić "większego" to mam zapas. Nie traktuję jej jako "korzyści majątkowej" tylko jako wygodny sposób płacenia, teraz już nie ma większych kłopotów z debetowymi ale kiedyś bywało, że były i wtedy kredytowe ratowały. Każda odroczona płatność kosztuje - tak samo jak tak popularne kredyty odnawialne... Najlepiej oczywiście mieć kupę kasy dobrze zainwestowaną i żyć jako rentier z odsetek... ale jakoś trudno dojść do takiego stanu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: głupoty piszesz IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:18 I jeszcze jedno - widział ktoś z was kiedykolwiek imprinter? Poważnie pytam. Bo ja już kilka razy chowałem elektrona i wyciągałem classica żeby go odbić na potwierdzeniu. Raz w Niemczech, raz albo dwa na wyspach i z pięć razy w Stanach. Tam jest najciekawiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf przekonales mnie IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 13:28 zadzieram kiece i lece zeby sobie zrobic kredytowke za 250 pln rocznie (gold oczywiscie) bo jeszcze nieopacznie trafie na ten straszliwy imprinter. kiedy ty to widziales w latach 80-tych ? musze sie jeszcze nad ksiazeczka czekowa powaznie zastanowic... Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto do czego? 14.02.08, 15:41 musisz mieć bardzo nieciekawą historię kredytową/bankową skoro bank każe bulić 250 zł za kartę ;-) Teraz nawet dożywotnio golda dostać to nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr nauk Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.cust-adsl.tiscali.it 14.02.08, 09:52 Nie sadze, zeby banki liczyly na zapominalskich. Raczej chodzi o: 1) tych, ktorzy nie splaca w terminie bo chwilowo kasa jest im na cos bardziej potrzebna a te pare zlotych odsetek sie przeciez zaplaci; 2) to, ze znacznie latwiej sie wydaje pieniadze, ktorych sie nie ma (placisz a kasa na koncie zostaje - cud!!!), niz te ktore sie ma. Stad wiecej wydatkow i wieksza prowizja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:22 3) przykład: wydajesz 2000zł, pod koniec grace periodu spłacasz powiedzmy 1500zł. Od czego naliczą te "parę groszy" odsetek? Odp. od CAŁYCH 2000zł! a nie od niespłaconej części. Tak to właśnie działa i tu bank ma sporą kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 13:54 i oczywscie o tym drobiazgu tez nikt nie wspomina, kiedy daja karte. to nawet nie jest wprost napisane w regulaminach, ale jest zlozeniem kilku punktow, w ktore sie trzeba dokladnie wczytac zeby zrozumiec jak to dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miu Re: Karta Kredytowa tylko dla osłów IP: 193.111.166.* 14.02.08, 10:40 za KK sklepy placa wiecej niz za debetowke Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sasza Re: Ja na swojej KK zarabiam 800zł IP: *.chello.pl 14.02.08, 15:23 Trzeba myśleć to nie boli :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Polacy w spirali długów IP: 80.68.236.* 14.02.08, 09:07 Na Zachodzie życie na kredyt to norma (nie wymuszone sytuacją życiową). U nas jest to o tyle niebezpieczne, że odsetek zagrożonych kredytów będzie dużo wyższy. Ryzykuje zarówno człowiek biorący pieniądze (nieterminowe spłaty lub ich brak) jak i bank (wpisanie kolejnego kredytu po stronie strat). www.money-expert.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Polacy w spirali długów IP: 82.177.197.* 14.02.08, 09:40 Coś ci sie pochrzaniło. Posiadnie kredytu na dom, mieszkanie, samochod to nie to samo co życie na kredyt. Nikt nie zadłuża się na potrzeby życia codziennego. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Polacy w spirali długów 14.02.08, 09:45 a słyszałeś o kredytach konsumpcyjnych? Na różne okazje? ... wesele, ślub, komunia, Święta? To nie jest życie codzienne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: Polacy w spirali długów IP: 80.68.236.* 14.02.08, 09:49 Może rzeczywiście to nie do końca trafne określenie. Chodzi o życie z kredytem (tak lepiej ;-) ). Zaznaczyłem też "nie wymuszone sytuacją życiową". Na samochód, mieszkanie, wycieczkę. www.money-expert.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: Polacy w spirali długów IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:27 Nie wiem jak to jest gdzie indziej ale np. w Stanach osoba prywatna może zbankrutować. Człowiek zadłużony ogłasza bankructwo, jego majątek zostaje zlicytowany, długi spłacone tak pozyskanymi pieniędzmi a nawet jeśli ich nie wystarczy - reszta musi zostać umorzona. Taki człowiek może zacząć życie od zera- od czystego zera. U nas jak sobie zrobisz np. 1mln zł długu, wiesz, że nie masz jak tego spłacić do końca życia, to nic cie nie zwalnia, musisz płacić, bank(i) naliczają odsetki, odsetki karne, dług rośnie w straszne miliony a ty już do usranej śmierci tylko na ten dług robisz. Tyle. Dlatego u nas kredyty są zdecydowanie bardziej niebezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Polacy w spirali długów IP: 212.160.138.* 14.02.08, 09:13 Żenada ten parametr jest stosunkowo niski znowu jakiś pismak z gazety koszernej czy jak kto woli wybiórczej potraktował temat wybitnie bez polotu trochę niech się autor wysili a nie na kolanie takie teksty odstawia . Niech wykaże w swoim artykule wskaznik zadłużenia do PKB i otrzyma wskaznik odmrożenia kapitału który jest w Polsce bardzo niski na poziomie 4-5% co jest niewielkim poziomem . A autorowi polecam dokształt i to solidny bo nie ma pojęcia o czym piszę . Ludzie na szczęście jeszcze myślą samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 09:28 bezrobotni też bo im opieka wpłaca na kartę zasiłek. I gitara! Ja, z dochdami 190% średniej krajowej nie mam karty. Polikwidowałem wszystkie Visy MAster i Elekron i mam spokój. Odpowiedz Link Zgłoś
tiges_wiz Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty 14.02.08, 09:36 przeciez electron to zwykla karta platnicza a nie kredytowa. Taki wygodniejszy potfel, ktory powala placic gotowka z konta osobistego. katra kredytowa to cos innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: El Moherro Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: 193.201.167.* 14.02.08, 09:40 Visa Electron jest nośnikiem. Podpięta może być do rachunku karty kredytowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdasd Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: 193.111.166.* 14.02.08, 09:39 dochod 3 x srednia krajowa i juz 2 karty kredytowe zniszczylem, ktore mi w banku wcisneli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubek Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 09:40 a ja korzystam z kredytowki gemoney, robie zakup np za 2tysie a splacam go 'na dwa razy' dzieki czemu nie musze miesiecznego budzetu nadwyrezac a koszty kredytu sa w tym wypadku niewielkie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lemur Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.08, 12:29 Gość portalu: kubek napisał(a): > a ja korzystam z kredytowki gemoney, (...) Współczuję GEMoneyBank to jeden z najdroższych banków na rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: visowiec Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: 212.160.172.* 14.02.08, 09:45 Ja mam z żoną w sumie 2 konta kredytowe (mamy po dwie karty) i jeśli się umiejętnie z nich korzysta to nawet złotówki nas one nie kosztują! Ani utrzymanie karty ani zakupy ! A po co nam te karty? Czasami brakuje gotówki na koncie i szkoda korzystać z debety na koncie bo jest od razu oprocentowany a druga sprawa to Citibank i BZWBK daje karty dzięki którym robiąc zwykle zakupy można zbierać punkty i odbierać fajne nagrody potem. Wiadomo ilości tych punktów żeby coś sensownego wziąć to rzeczywiśćie ogrom jednak i tak robimy zakupy jak każdy a punkty przy okazji się zbierają. Tylko najwazniejsze aby spłacać terminowo takie karty i umiejętnie z nich korzystać. Najwygodniejsze są za granicą gdzie nie trzeba placić gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 10:04 Mam gdzieś ich punkty i nagrody-wyciweczka na Sri Lankę o 200 złoty drożej niż u N...., portfelik ze skaju za 120 - śmiech na sali. Własnie CityVisa była moją pierwszą kartą, ta ze zdjęciem. prawie 6 dych miesięcznie gołych opłat, jakies procenty od transakcji, w styczniu 7 dych za kartę kiedyś spóżniłem się 8 minut wpłata była godzina 0 08 i juz naliczyli 45 zł no i CityVisa ze zdjęciem i punktami wraz z nagrodami poszła pod nożyczki jako pierwsza. I tak wszystko zaczyna i kończy się na papierkach z naszymi królami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 10:05 Nawciskali ci glupot a ty poszedles jak po sznureczku. A wystarczy zebys mial zwykla debetowke, zawsze na koncie jedna/dwie wyplaty w zapasie i debet w koncie. Taniej, bez stresu, bez pilnowania terminow i biegania jak piesek zeby te 800 zl/mies koniecznie karta zaplatacic bo oplate nalicza. A z bankomatu i tak wyplacasz pewnie debetowka. A z tymi nagrodami to zes mnie do lez rozsmieszyl... dorosly czlowiek a w bajki wierzy. Dżizas... Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty 14.02.08, 10:24 Gdybyś wkroczył w XXI wiek, to wiedziałbyś, że istnieje coś takiego jak polecenie zaplaty lub automatyczna spłata zadłużenia karty i problem znika. Mam chyba od 10 lat wypukłą Visę i nie płacę za nią ani grosza (także za dodatkową) niezależnie jak często z niej korzystam. Od jakiegoś czasu mam też również darmowego Mastercarda. Niech mi ktoś udowodni, że to nie jest darmowy kredyt :) O bonusach typu punkty w różnych programach lojalnościowych (Miles&More, czy programy firm partnerskich) nie wspominam, choć na przestrzeni lat jest to także rzecz godna uwagi. A to, że ktoś nie potrafi kontrolować swoich wydatków i szaleje kartą ile wlezie nie patrząc na swoje możliwości finansowe to nie wina produktu, ale bezmyślności właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:34 Żeby ten kredyt był darmowy to po pierwsze musi być on na bardzo króką metę (kupujesz tv ale spłacasz go nie przez rok a za 3-4 tygodnie). A po drugie to trzeba umieć korzystać. Potwierdzam, da się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pokemon Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 10:08 Zwykle karty (np. visa elektron) za granica tez dzialaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ula Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.chello.pl 14.02.08, 11:50 O ile mi wiadomo w Niemczech nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:36 czasem jeszcze cie ktos imprinterem zaskoczy :P Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto zlikwiduj jeszcz konto, wyrzuć prawo jazdy i ... 14.02.08, 10:04 ... zamieszkaj u mamy. Będzie komplet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takitam Re: rispettoJa tylko powiedziałem zadanie na temat IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 10:55 kart płatniczych i zarządzania MOIMI pieniędzmi więc facet wyluzuj i nie napinaj się. Chyba że początek mojej wypowiedzi "Wszystkie lumpy na osiedlu..." odgrywa tu jakąś rolę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki tam Re: Jak już podpisujesz się >rispetto< to już IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.08, 11:00 do czegość zobowiązuje. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: rispettoJa tylko powiedziałem zadanie na tema 14.02.08, 12:41 no więc mówię, że najlepiej będziesz zarządzał SWOIMI pieniędzmi trzymając je w skarpecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: zlikwiduj jeszcz konto, wyrzuć prawo jazdy i IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:35 kota jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hella Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.softdesk.com.pl 14.02.08, 11:36 ale oni mają chyba płatnicze. ja tam kredytową mam i nie zamierzam z niej rezygnować, zawsze jakaś rezerwa na paliwo jest :] no i płatność w necie tez jest ważna ale banki z kartami to przesadzaja, teraz praktycznie każdemu wciskają, nawet przy kredycie na zakup czegokolwiek. nie mówie już o przysyłaniu do domu. taka ciekawostka - jeszcze jakis czas temu o wypukłej mogłam marzyć (dochody za niskie) i jakbym sama sie zgłosiła, to by mi g... dali a nie kartę. ale nie przeszkadzało to bankowi w przysłaniu mi wypukłej z kosmicznym limitem na 6800 :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: *.isinfo.pl 14.02.08, 13:18 licza na twoja naiwnosc - ze skorzystasz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: Wszystkie lumpy u nas na osiedlu mają karty IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:40 Spoko. 3 lata temu mB odmówił mi nawet visy electron kredytowej. Dziś mam golda. To takie sidła - zastawili i czekają na zwierzynę (na mnie? :0 ) Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Polacy w spirali długów 14.02.08, 09:44 Mieć kartę kredytową to takie cool, modne i wygodne. Banki przy okazji kredytów dorzucają "gratis" karty kredytowe. To tak jak by człowiekowi, który ma już jedną kulę u nogi dać możliwość zakucia się samemu na druga nogę. Życie na kredyt z założenia jest złe i przyzwyczaja do złych nawyków. Brak planowania wydatków i życie ponad stan, na pokaz, to to co możemy obserwować w ostatnim czasie. Ciekawe gdzie w ten sposób zajdziemy i czym to się skończy? Odpowiedz Link Zgłoś
gringo68 kartę warto mieć 14.02.08, 10:02 ale np. typu charge - pokrycie ze środków na koncie, dodatkowy limit zadłużenia automatycznie spłacany z pieniędzy na koncie, więc nie trzeba się więc martwić o terminy spłat... w kraju praktycznie jej nie używam, tu wystarczają mi karty płatnicze maesto/visa electron, jednak za granicą się przydaje - "wypukła" karta konieczna jest przy rezerwacji hoteli, na lotniskach sklepy przyjmują tylko karty "wypukłe", podobnie wiele innych sklepów czy np. agencji wynajmu samochodów... Odpowiedz Link Zgłoś
pogromca_kretynow karty kredytowe sa dla ludzi myslacych 14.02.08, 13:17 karty typu charge uzywam wylacznie do wyplaty gotowki w bankomacie, a wszelkich platnosci dokonuje karta kredytowa. Skoro mam odroczona platnosc, to dlaczego mam nie skorzystac? Tylko przy calej tej operacji nalezy odrobine myslec i splacac wselkie zobowiazanie w terminie. To jest taki elementarz. Odpowiedz Link Zgłoś
jag66 trzeba umieć z KK korzystać, i nie dać się ponieść 14.02.08, 10:27 emocjom. A ci którzy traktują KK jako żródło kredytu to... żal mi ich. Ktoś pisał że jak braknie mu na koncie to łatwo pożyczy z KK a potem spłaci, bo na koncie debet jest wysoko oprocentowany. A nie łatwiej uruchomić kredyt linię na koncie??? To nie to samo co dopuszcalny debet, a oprocentowanie jest tylko ok. 11-12% w skali roku a KK chyba z 25%. Wystarczy tylko spłacać na czas. Poza tym często kupuję w necie, za granicą np. ebay, i w przypadku kupna biletów lotniczych nie da się inaczej jak tylko płacić Kartą K. Odpowiedz Link Zgłoś
levy Podaję rozwiązanie problemu! 14.02.08, 10:39 Dziś niejaki Putra (pisowski aparatczyk, "ynteligent" po technikum) powiedział, że długi jego byłej partii PC były "wirtualne i nie do ściągnięcia". Niech każdy ogłosi, że jego długi są wirtualne! PS. Nagrodę Nobla z ekonomii proszę mi przelać na konto. No dobra - podzielę się po połowie z Putrą jeśli z niej spłaci długi partii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: luzny_stolec Re: Podaję rozwiązanie problemu! IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 14.02.08, 10:59 mam 1 cc i 1 laser - duzo latam, duzo kupuje w necie, pozyczam samochody, splate mam ustawiona w banku na 100% czyli kupuje a za kilkanascie dni - wplywa 1 rata z mojego konta w wys 100% obciazenia Odpowiedz Link Zgłoś
lokis76 Polacy w spirali długów 14.02.08, 10:52 hehe.. bo głupki jestesmy !! debety i karty kredytowe no najdrozsza forma zadluzania sie - po co - pytam ?? jak juz sie zadluzac to pod hipoteke!- kredytem skonsolidowanym! splacam niby mieszkanie a tak naprawde splacam samochod i wszystko oprocentowane na jkies smieszne 4% . tak wlasnie niedawno zrobilem i sobie chwale. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmena Re: Polacy w spirali długów IP: *.crowley.pl 14.02.08, 12:08 Bez przesady. Wszystko jest dla ludzi jesli tylko umie sie z tego korzystac. Karta kredytowa to ani zaden prestiz, ani zaden diabel, ktorego nalezy sie wystrzegac. Takie samo narzedzie jak i kazde inne. Mam od lat. Regularnie korzystam, regularnie splacam, nie place odsetek, nie place za uzytkowanie, nie widze powodu, dla ktorego nie mialabym korzystac. Jak ktos jest duren i nie myslac czy go stac rzuca sie na zakupy to niech potem nie placze, ze bank nalicza mu "zlodziejskie oplaty". Widzialy galy co braly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veee Re: Polacy w spirali długów IP: 217.147.104.* 14.02.08, 13:47 Faktem jest, że w umowie o kartę + regulaminie i taryfie widnieją wszystkie koszty związane z posiadaniem karty. Trzeba przeczytać i zrozumieć. Problem taki, że często klient pyta o szczegóły pracownika banku mieszczącego się w przejściu w tesco a taki pracownik to kompetentny jest. On ma prowizję od sprzedaży usług więc chętnie przemilczy wszystko o co klient nie zapyta a czasem nawet delikatnie zełga - jeśli klient uwierzy i podpisze niedoczytawszy, to już jego problem ("mówiłem tak? niemożliwe, regulamin mówi że...."). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Polacy w spirali długów IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.08, 12:52 Przecietny Amerykanin jest zadluzony w kartach kredytowych na przecietnie $8,562, podczas kiedy mieszkaniec stanu Nowy York moze nawet na 25-40 tysiecy $. Przecietna ta nie jest jednak wysoka biorac pod uwae zauwazony przez CIA sredni dochod w RP 16400 USD na glowe Polaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mc Polacy w spirali długów IP: *.broker.com.pl 14.02.08, 14:38 Trzeba mieć rozum, jak się go nie ma to ma sie kłopoty. I tychy sie to nie tylko kart kredytowych. Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: Polacy w spirali długów 14.02.08, 14:52 Niedawno jeden z bankow (jeden z liderow w wydawaniu kart kredytowych) przeprowadzil "lapanke" w moim miejscu pracy - (urzad JST); na okolo 40 zatrudnionych skierowal swoja "oferte" do ok 20, z ktorych nie daly sobie wcisnac karty oprocz mnie jeszcze 2 osoby - ciekawostka - bez karty zostaly osoby najwiecej zarabiajace; "uprzywilejowani" posiadacze pomalu "nabieraja rozumu", ale troche pozno... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: loyd Re: Polacy w spirali długów IP: *.chello.pl 14.02.08, 20:28 Do dixi: Nie no rzeczywiście, jako pracownik JST to musisz rzeczywiście zajebiście zarabiać ! - chyba złoże do Wad podanie (napisz tylko który urząd to :):)) - ogólnie to rescect za samopoczucie !!!. A do rzeczy - mam kartę VISA GOLD i bardzo sobię chwalę - rezerwacja hoteli, bilety lotnicze, zakupy przez net - bez kart nie byłoby to możliwe. Zadłużam się do takiej wysokości, że spoko spłacam z pensji i nie ponoszę z tego tytułu żadnych kosztów (jak spłacę w 23 dni). Suma moich płatności powoduje, że kartę mam za darmo (bez tego kosztowałaby 250 pln więc też nie tragedia). Reasumując - karta kredytowa jest dla ludzi rozsądnych a nie nauczycieli za 2 koło brutto albo mających wysokie poczucie włąsnej wartości pracowników JST (tu za 3 koło :):)) pozdr dla wszytskich; Odpowiedz Link Zgłoś
dixi Re: Polacy w spirali długów 14.02.08, 20:56 Gość portalu: loyd napisał(a): > Reasumując - karta kredytowa jest dla ludzi rozsądnych a nie > nauczycieli za 2 koło brutto albo mających wysokie poczucie włąsnej > wartości pracowników JST (tu za 3 koło :):)) reasumując - dokladnie się z Tobą zgadzam, gdybys czytal uwaznie to wywnioskowalbys bez problemu ze o to wlasnie mi chodzi; szkoda ze bankowi "konsultanci" tego nie wiedza... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anton [...] IP: *.bredband.comhem.se 14.02.08, 16:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Polacy w spirali długów IP: *.ny325.east.verizon.net 14.02.08, 18:15 Najwyższy czas na wprowadzenie upadłości osobistej (personal bankruptcy) tak jak np. w Kanadzie, UK, lub innych cywilizowanych krajach. Wtedy być moze banki będą zatanawiać się dwa razy zanim wcisną komuś credit kartę. W przeciwnym razie coraz więcej niedoinformowanych konsumentów będzie wpadać w pulapkę zadłużenia, z której w 4tej czy 3-iej RP (nie wiem już, ktorą mamy) nie ma wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fama Re: Niech was "ryzy" i Michnik maja w swojej opiec IP: *.fwgc.dot.ca.gov 14.02.08, 21:30 Odpowiedz Link Zgłoś
tomekjot Bzdura, bzdura 17.02.08, 10:33 to nie sa normalne karty kredytowe- kazdy burak który kupuje z a 2000 lodówke na raaty prze GE albo AIG dostaje przypisana karte kredytową- dlatego wiele wyliczeń o zadłkuzeniach z tytułu kredytów i kart biorą w łeb Odpowiedz Link Zgłoś