Dodaj do ulubionych

"Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz...

IP: 212.180.160.* 28.02.08, 08:24
Szkoda że żaden z polityków nie wspomina, że w tej niby niewielkiej grupie
podatników płacących te 300 baniek są głównie OFE. Gdyby tego podatku dla nich
nie było, ta kasa mogłaby pójść na nasze emerytury. Ale póki społeczeństwo nie
wie kto jest w tej niewielkiej grupie, wszystko będzie przecież w porządku.
Przynajmniej oficjalnie...
Obserwuj wątek
    • Gość: przedsię "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz... IP: *.devs.futuro.pl 28.02.08, 08:28
      "Jeszcze na tym posiedzeniu Sejmu PSL złoży projekt ustawy dający rolnikom,
      bezrobotnym i rencistom zasiłki na dzieci w wysokości 1145 zł na każdą
      pociechę - dokładnie tyle, ile wynosi ulga w PIT. Ma to kosztować budżet około
      3,5 miliarda złotych"

Ech... Liberalizm!? Socjalizm! Czy chodzi o to żeby mnożyć biedę? Odliczenie
      1145 zł od podatku z założenia miało dotyczyć ludzi, który płacą podatki
      (czyli nikt im do tego nie dokłada - to są ich pieniądze, ciężko zapracowane).
      W sumie trudno PSL posądzić o liberalizm, a PO pewnie ulegnie. A obiecanego
      odliczenia VATu od zakupu paliwa pewnie nie wprowadzi - bogaci przedsiębiorcy
      poradzą sobie przecież.
      • stolat3 Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w 28.02.08, 08:59
        Gość portalu: przedsię napisał(a):

> Odliczenie
        > 1145 zł od podatku z założenia miało dotyczyć ludzi, który płacą
        podatki
        > (czyli nikt im do tego nie dokłada - to są ich pieniądze, ciężko
        zapracowane).

Mylisz się mówiąc że to są ich pieniądze. Przy wprowadzaniu podatku
        PIT każdy pracownik dostal na ten cel 20% podwyżkę. Więc jak z tego
        wynika to nie są "ich pieniądze ciężko zapracowane"
    • Gość: ag Bywam tu i ówdzie na świecie i jedno wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 08:35
      Bywam tu i ówdzie na świecie i jedno wiem - zacofana, rozdrobniona,
      leniwa i roszczeniowa polska wieś jest kulą u nogi, która zawsze
      będzie nas skutecznie hamowała w pogoni za nowoczesną i zasobną
      częścią świata. Politycy, którzy ten stan utrwalają są albo głupi
      albo krańcowo cyniczni.
      • Gość: podatnik Re: Bywam tu i ówdzie na świecie i jedno wiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 08:46
        może wreszcie rolnicy zaczna płacić podatki,to nabędą prawa dfo ulg! bo nasza
        wieś to skansen przyzwyczajony tylko do brania i bez śwaidomości że te
        pieniadze komuś oinnemu w formie podatku ZABRANO! na dodatek skansen coraz
        bogatszy! I niech nikt oczu ie mydli- strumien kasy z unii i z budżetu płynie na
        wieś,dzisiaj wiele gospodarstw to niezle prosperujace firmy, proszę zobaczyć
        wsie np w Wielkopolsce, opolskim!
        • mcozio rolnik powinnien 28.02.08, 09:10
          jak kazdy inny przedsiebiorca płacic zus, rozliczac sie jak kazda inna firma,
          tyle ze jeden ma hurtownie , inny jest informatykiem i obsluguje pare firm a
          ktos inny jeszcze rolnikie,

KRUS w choolere wypieprzyc,
          • Gość: piotr Re: rolnik powinnien IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 10:39
            Rolnicy to nie tylko KRUS - to również społecznośc która nie płaci
            składki zdrowotnej .
            Dlaczego lekarz płaci składkę zdrowotną , a rolnik nie .
            Jak tu wymagać od lekarza aby dobrze traktował takiego pacjenta .
            Przecież to fizyczna niemożliwość .
            • Gość: AntyWsiok no to teraz będzie... IP: *.plock.mm.pl 28.02.08, 12:14
              cytat:
              "
              Jeszcze na tym posiedzeniu Sejmu PSL złoży projekt ustawy dający
              rolnikom, bezrobotnym i rencistom zasiłki na dzieci w wysokości 1145
              zł na każdą pociechę - dokładnie tyle, ile wynosi ulga w PIT. Ma to
              kosztować budżet około 3,5 miliarda złotych.
              "

to teraz chyba będą sie tylko płodzić...
              średnia na wsi będzie chyba wynosiła ze 20 dzieci na rodzinę, a to
              wszystko za darmo i na krzywy ryj, do lekarza, do szkoły, bez
              płacenia podatków, ino na KRUS 250zł kwartalnie;

a całe stado wsioków będą utrzymywały dalej rodziny w miastach,
              płacące normlane podatki i mające 1 lub 2 dzieci...

bo rolnicy biedoki, będą się tylko pier.... zajmować, bo nic innego
              nie będzie im się opłacać...

ja z żoną płacę rocznie samej składki zdrowotnej ok 7000 zł - mamy
              jedno dziecko;

a rolnik, z żoną, i stadem śmierdzących siurbów nie płaci nic;

a nalezy im się to samo... i jaka to równość?? I taka jedna ze wsi
              jak przyprowadzi całe stado do lekarza, to na pół dnia zablokuje
              przychodnię....
              • Gość: AntyWsiok aha, i jeszcze bilet darmowy IP: *.plock.mm.pl 28.02.08, 12:16
                dajcie tym ze wsi; żeby mogli dojeżdżać do lekarza, no bo jak
                zapakuje do PeKaeSu całe stado to z czego zapłaci?, przecież ni mo,
                bo łona ze wsi...
              • Gość: antyanty Re: no to teraz będzie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:36
                Z ust mi to wyjąłeś!
              • rivervind Do Antywsioka 28.02.08, 13:16
                człowieku lecz sie i to szybko bo z twoim poziomem intelektualnym i
                kulturalnym jesteś ze 100 lat za tymi na których tak plujesz!!
                • Gość: AntyWsiok samo mi przejdzie IP: *.plock.mm.pl 28.02.08, 13:32
                  jak wieś przestanie przeżerać moje podatki!

i w końcu zacznie płacić za to wszystko, za co ja muszę dzisiaj płacić;

szewcem w mieście nikt się nie przejmuje, czy ma 1000 co miesiąc na ZUS i podatki, ale wsiok tyko przez to, że jest wsiokiem nie płaci nic (no, jakieś 80zł na miesiąc)- nawet nawet jeśli stać go na wielki dom, "hektary" i dwa niezłe samochody;

a obaj mają przez państwo zapewnione to samo -

i to jest sprawiedliwość i równość konstytucyjna?

• yola13 Re: samo mi przejdzie 28.02.08, 14:32
                    małe sprostowanie, nie "Twoje" podatki tylko podatki nas wszystkich
                    podatników, ale i tak masz rację
                    • Gość: AntyWsiok przez wrodzą skromność IP: *.plock.mm.pl 28.02.08, 14:41
                      nie wypowiadam się nigdy "w imieniu ogółu"

dlatego "moje", a nie "nasze";

ale "moje" nie wykluczają "twoich" - no i poza tym, może wśród "naszych" są tacy, którym odpowiada taka sytuacja -> sponsorowania "świętych krów" podatkowych mieszkających na wsi - wszystkich, bez wyjątku ;)

• naprawdetrzezwy Nie może być! Tusk chce dotrzymać słowa? 28.02.08, 08:43
      No to byłby chyba pierwszy polityk na świecie, dotrzymujący słowa i
      realizujący to, co obiecał narodowi.

Donek - obserwujemy i zapamiętamy...
    • jan.neq oszukali? 28.02.08, 08:50
      miała byc druga Irlandia a tymczasem mamy wielkie g...
    • Gość: tiaaa Co mi po liniowym jak moje podatki zjedzą zasiłki IP: 195.42.249.* 28.02.08, 08:53
      Co mi po liniowym jak moje podatki zjedzą zasiłki dla rolników :(
      Ehhhh, chyba nie ma co liczyć na jakąś poprawę. A ten linowy to chyba będzie musiał wynosić ze 25% żeby starczyło na te wszystkie dopłaty dla innych - "uprzywilejowanych". Dziękujemy ci władzo.

ps. czas zostać rolnikiem :) mniejszy zus, dopłaty, zasiłki - kupi się gdzieś ze 2 hektary i wiśta wio aby do przodu :)
      • Gość: jet Re: Co mi po liniowym jak moje podatki zjedzą zas IP: 62.29.168.* 28.02.08, 09:04
        Niestety rolnikiem trudno zostać w tym feudalnym kraju. PSL
        skutecznie przyblokowało już dawno transfer mieszczuchów na wieś
        wymogami, które trzeba spełnić żeby zostać rolnikiem - ukończenie
        sggw, albo naturalne, wiejskie pochodzenie. Tylko wtedy Pan
        wielmożny na urzędzie zadecyduje o nadaniu tytułu do posiadania
        ziemi rolnej i przejścia pod skrzydła KRUS. Wiadomo, gdyby trochę
        ludzia przeszło z powrotem na wieś cały system by się rozsypał, a
        tak kasta uprzywilejowanych pozostaje w granicach wytrzymałości
        finansów, przynajmniej na razie. Jedyne co Ci pozostaje to rozglądać
        się za jakąś pomostówką lub rentą, tylko wtedy załapiesz się na
        darmowe konfitury.
        • Gość: tiaaa Re: Co mi po liniowym jak moje podatki zjedzą zas IP: 195.42.249.* 28.02.08, 09:25
          Żona mnie ratuje :) ma "naturalne, wiejskie pochodzenie" jak to ująłeś :). Tak
          więc czas na konfitury o ile powyższy stan starczy wymogom szanownego Pana
          urzędnika.
          Smacznego!
          • Gość: jet Re: Co mi po liniowym jak moje podatki zjedzą zas IP: 62.29.168.* 28.02.08, 10:08
            Zaczynam Ci zazdrościć.. też się muszę rozejrzeć jak by tu się
            ustawić i się nie narobić:)
            • Gość: tiaaa Re: Co mi po liniowym jak moje podatki zjedzą zas IP: 195.42.249.* 28.02.08, 10:43
              Mam znajomego, który jak jeszcze było łatwiej przerobił się na "rolnika" mając
              klika kupionych za bezcen hektarów na Mazurach. Płacił więc na KRUS ;) prowadząc
              działalność. Chyba wezmę z Niego przykład.
    • Gość: Ekonomista Brak jakiegokolwiek planu działania... IP: 193.201.167.* 28.02.08, 08:59
      rządu jest przerażający. Jeśli podatek liniowy to absolutnie należy
      znieść wszelkie ulgi, odliczenia, zwroty itp. bzdurne przepisy bo
      znowu zapaskudzi się system. Wystarczy poprostu podnieść kwotę wolną
      od podatku.

Jeśli chodzi o podatek belki to zwolnienie lokat bankowych z podatku
      spowoduje wycofanie się z rynku giełdowego dużej ilości graczy
      indywidualnych którzy póki co stanowią ogromną siłę naszej giełdy.
      Paradoksalnie stracą także banki, gdyż zmieni się struktura porfela
      na ich niekorzyść. Klienci już nie będą ponosić
      współodpowiedzialności za swój kapitał. Lokaty są dla banków
      produktami niskomarżowymi, a z czego jak nie z marży się utrzymują?
      • stolat3 Re: Brak jakiegokolwiek planu działania... 28.02.08, 09:05
        Nie rozumiem dlaczego ciągle coś próbujemy manipulować przy
        podatkach . Najpierw mówiono że likwidujemy wszelkie ulgi. Nagle
        walnęło komuś do pustego łba by wprowadzić ulgę na dzieci . Belka
        opodatkował zyski kapitałowe i słusznie , ale już się
        znaleźli "dobrodzieje" , którzy chcą to zmieniać .
      • Gość: jet jak to brak planu? IP: 62.29.168.* 28.02.08, 09:07
        każda ekipa ma plan utrzymania się jak najdłużej na fali i go
        realizuje. Co potem, to już zmartwienie podatników, bo i następcy u
        żłoba się tym martwić nie będą.
        • Gość: Ekonomista Re: jak to brak planu? IP: 193.201.167.* 28.02.08, 09:42
          W sumie tak, ale ja rozpatruję problem nie biorąc pod uwagę czynnika
          politycznego.
          • Gość: jet Re: jak to brak planu? IP: 62.29.168.* 28.02.08, 10:15
            Nie warto, szkoda Twoich nerw, ja juz sobie odpuściłem. Politycy
            dokładnie wiedzą co należałoby zrobić, wiedzą też, że nie idzie to w
            parze z ich poblicity i tym samym -ich karierą. Realia same zmuszą
            kiedyś do reform, potrzeba "jedynie" bankructwa jednego z socjalnych
            państw unii, a strach się rozejdzie po całej Europie.
            • dc99 Niespełnione mrzonki UPRu 28.02.08, 11:02
              > Realia same zmuszą kiedyś do reform, potrzeba "jedynie" bankructwa
              > jednego z socjalnych państw unii, a strach się rozejdzie po całej
              > Europie.

Ostatnie spektakularne bankructwo miało miejsce w Argentynie a było ono skutkiem
              ścisłego przestrzegania zaleceń neoliberałów. Przedostatnie spektakularne
              bankructwo miało miejsce w Azji a było ono skutkiem ścisłego przestrzegania
              zaleceń neoliberałów. Przedprzedostatnie bankructwo (niespektakularne tylko
              dzięki skokowi cen ropy i gazu) miało miejsce w Rosji a było ono wynikiem
              ścisłego przestrzegania zaleceń neoliberałów. Aktualnie jeżeli jakiś kraj
              cywilizowany jest kandydatem do spektakularnego bankructwa to przypadkiem są to
              USA a będzie ono (o ile będzie) skutkiem wyboru neoliberalnego prezydenta.

Wyciągnij wnioski.
              • Gość: jet Re: Niespełnione mrzonki UPRu IP: 62.29.168.* 28.02.08, 11:46
                Odnośnie przykładów - Rosję trudno nawać liberalnym państwem, brak
                interesy robią tam własciwie tylko ludzie władzy lub z nią
                powiązani, nie ma tam miejsca na wolność gospodarczą.
                Przyczyną bankructwa jest nadmierne zadłużenie, US mają swoje
                zadłużenie -głównie z powodu niskich podatków, które mogą jednak
                podwyższyć, państwa EU mają swoje -pomimo wysokich podatków, których
                podwyższać właściwie już nie ma jak, zadłużenie stale rośnie, efekt
                może być tylko jeden.
                • dc99 Re: Niespełnione mrzonki UPRu 28.02.08, 11:52
                  > Odnośnie przykładów - Rosję trudno nawać liberalnym państwem, brak
                  > interesy robią tam własciwie tylko ludzie władzy lub z nią
                  > powiązani, nie ma tam miejsca na wolność gospodarczą.

Przecież na tym właśnie polega liberalizm - każdemu wszystko wolno, rządzi prawo
                  silniejszego, a że silniejsi są akurat ci którzy żyją blisko władzy a władza
                  żyje blisko tych którzy są silniejsi to już oczywista konsekwencja. Nie
                  pamiętasz orgazmicznych zachwytów liberalnych ekonomistów nad Jelcynem, Gajdarem
                  i "rosyjską prywatyzacją"?

> Przyczyną bankructwa jest nadmierne zadłużenie, US mają swoje
                  > zadłużenie -głównie z powodu niskich podatków, które mogą jednak
                  > podwyższyć, państwa EU mają swoje -pomimo wysokich podatków,
                  > których podwyższać właściwie już nie ma jak, zadłużenie stale
                  > rośnie, efekt może być tylko jeden.

Porównaj kursy euro i dolara, ukochany przez liberałków "wolny rynek" podobno
                  nigdy się nie myli.
                  • Gość: jet Re: Niespełnione mrzonki UPRu IP: 62.29.168.* 28.02.08, 12:13
                    > Przecież na tym właśnie polega liberalizm - każdemu wszystko
                    wolno, rządzi praw
                    > o
                    > silniejszego, a że silniejsi są akurat ci którzy żyją blisko
                    władzy a władza
                    > żyje blisko tych którzy są silniejsi to już oczywista konsekwencja.

--żadna oczywista konsekwencja, liberalizm zakłada wolność jednostki
                    także w sferze gospodarczej, jedną z konsekwencji jest oddzielenie
                    państwa od gospodarki - wówczas trzymanie się blisko władzy nic nie
                    pomoże w interesach.
                    Liberalizm to także równość wobec prawa, o czym socjaliśći -
                    miłośnicy klasowych przywilejów - zawsze zapominają.

Nie
                    > pamiętasz orgazmicznych zachwytów liberalnych ekonomistów nad
                    Jelcynem, Gajdare
                    > m
                    > i "rosyjską prywatyzacją"?

--nie pamiętam, pamiętam natomiast mnóstwo raportów mówiących o
                    oligarchizacji Rosji, mającą z liberalizmem/wolnym rynkiem niewiele
                    wspólnego

> Porównaj kursy euro i dolara, ukochany przez liberałków "wolny
                    rynek" podobno
                    > nigdy się nie myli.

--ale o co Ci chodzi z kursem?
                    • dc99 Re: Niespełnione mrzonki UPRu 28.02.08, 12:29
                      > --żadna oczywista konsekwencja, liberalizm zakłada wolność jednostki
                      > także w sferze gospodarczej, jedną z konsekwencji jest oddzielenie
                      > państwa od gospodarki - wówczas trzymanie się blisko władzy nic nie
                      > pomoże w interesach.
                      > Liberalizm to także równość wobec prawa, o czym socjaliśći -
                      > miłośnicy klasowych przywilejów - zawsze zapominają.

Socjalizm zakładał sprawiedliwość społeczną i co z tego? Mówimy o liberaliźmie
                      realnym czy utopijnym?

100% oddzielenie państwa od gospodarki jest niemożliwe, bo państwo zawsze będzie
                      dysponentem koncesji (sorry, pasmo radiowe nie rozszerzy się żeby pomieścić
                      nieograniczoną liczbę sieci komórkowy) i dysponentem dużych pieniędzy
                      (inwestycje publiczne) więc trzymanie się blisko władzy zawsze i wszędzie będzie
                      pomagać w interesach.

Liberałowie również są zwolennikami przywilejów klasowych, tylko skierowanych do
                      ICH klasy. A samochodziki z kartkami, przywileje ZUSowskie czy "opcja Hausnera"
                      to niby nie przywileje klasowe?

> --nie pamiętam, pamiętam natomiast mnóstwo raportów mówiących o
                      > oligarchizacji Rosji, mającą z liberalizmem/wolnym rynkiem niewiele
                      > wspólnego

Z którego roku pochodzą te raporty? Przypadkiem nie z czasów gdy "mleko już się
                      wylało"? Liberalizm realny jest równoważny oligarchizacji a gadka-szmatka o
                      "wolności" i "równości wobecprawa" ma jedynie legitymizować liberalne prawo
                      silniejszego na tej samej zasadzie co gadka-szmatka o "sprawiedliwości
                      społecznej" miała legitymizować komunizm.

> --ale o co Ci chodzi z kursem?

Kurs rośnie jak ktoś chce kupić (= chce posiadać) i spada jak ktoś chce sprzedać
                      (= chce pozbyć się). Więc z kursu wynika że obecnie wolny rynek chce posiadać
                      euro i chce pozbyć się dolara. Podbno wolny rynek jest wszechwiedzący.
                      • Gość: jet Re: Niespełnione mrzonki UPRu IP: 62.29.168.* 28.02.08, 13:21
                        > 100% oddzielenie państwa od gospodarki jest niemożliwe,

--zgoda

bo państwo zawsze będzi
                        > e
                        > dysponentem koncesji (sorry, pasmo radiowe nie rozszerzy się żeby
                        pomieścić
                        > nieograniczoną liczbę sieci komórkowy) i dysponentem dużych
                        pieniędzy
                        > (inwestycje publiczne)

--absolutnie nie rozumiem czemu państwo ma być dysponentem dużych
                        pieniędzy, przecież komuś trzeba je wyrwać. I co to znaczy duzych?

więc trzymanie się blisko władzy zawsze i wszędzie będzi
                        > e
                        > pomagać w interesach.

--i właśnie o to chodzi aby zminimalizować obszar na którym państwo
                        styka się z gospodarką, tylko w ten sposób zminimalizujesz korupcję
                        i marnotrastwo, żadne urzędy kontroli nie pomogą.

> Liberałowie również są zwolennikami przywilejów klasowych, tylko
                        skierowanych d
                        > o
                        > ICH klasy. A samochodziki z kartkami, przywileje ZUSowskie
                        czy "opcja Hausnera"
                        > to niby nie przywileje klasowe?
                        >
                        > > --nie pamiętam, pamiętam natomiast mnóstwo raportów mówiących o
                        > > oligarchizacji Rosji, mającą z liberalizmem/wolnym rynkiem
                        niewiele
                        > > wspólnego
                        >
                        > Z którego roku pochodzą te raporty? Przypadkiem nie z czasów
                        gdy "mleko już się
                        > wylało"?

--dokładnie z połowy lat 90. jeszcze przed załamaniem 1997

Liberalizm realny jest równoważny oligarchizacji

--zależy co kto rozumie przez oligarchizację, jeśli to że są bogaci
                        i biedni to rzeczywiście jest, jak mówisz. Ale liberalizm to także
                        silna klasa średnia i to ona jest fundamentem.

a gadka-szmatka o
                        > "wolności" i "równości wobecprawa" ma jedynie legitymizować
                        liberalne prawo

--Czy prawo dające swobodę jednostce przy poszanowaniu swobody
                        innych jest złe? Jakie powinno byc zatem "nieliberalne" prawo?

> silniejszego na tej samej zasadzie co gadka-szmatka
                        o "sprawiedliwości
                        > społecznej" miała legitymizować komunizm.

--sęk w tym żeby państwo skupiło się na umożliwieniu wszystkim
                        łatwego dostępu do wymiaru sprawiedliwości zamiast dłubaniu w
                        gospodarce

> > --ale o co Ci chodzi z kursem?
                        >
                        > Kurs rośnie jak ktoś chce kupić (= chce posiadać) i spada jak ktoś
                        chce sprzeda
                        > ć
                        > (= chce pozbyć się). Więc z kursu wynika że obecnie wolny rynek
                        chce posiadać
                        > euro i chce pozbyć się dolara. Podbno wolny rynek jest
                        wszechwiedzący.

--może ktoś chce zainwestować eur bo stopy % w EU są wyższe? Jest
                        pewnie wiele innych powodów tylko nie wiem jakie chcesz wyciągnąć
                        wnioski, bo tego nie rozwinąłeś. Czy to że pln zyskał na wartości
                        wobec eur w ostatnim roku, to sygnał że Polska jest bardziej
                        rozwinięta od EU?
                      • Gość: jet Re: Niespełnione mrzonki UPRu IP: 62.29.168.* 28.02.08, 13:26
                        > Liberałowie również są zwolennikami przywilejów klasowych, tylko
                        skierowanych d
                        > o
                        > ICH klasy. A samochodziki z kartkami

--a którzy "liberałowie" wprowadzili auta z kratkami? Właśnie taki
                        wymysł jest sprzeczny z liberalizmem, którego bronię.

, przywileje ZUSowskie

--jak wyżej

czy "opcja Hausnera"
                        > to niby nie przywileje klasowe?

na czym polegała "opcja" hausnera? Czy chodzi Ci o weryfikację
                        lewych rencistów? O likwidację funduszu alimentacyjnego, czyli
                        zrzutki podatników za "ojców dzieciorobów"?
      • Gość: gościu Re: Brak jakiegokolwiek planu działania... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.08, 18:12
        oj to straszne! A powiedz dlaczego się tak reklamują z lokatami?
        Czyżby to się jednak opłacało?
    • mcozio proponuj 28.02.08, 09:00
      od razu,,najlepiej w tym roku

pit,cit,vat,15%
      kwote wolna od podatku około 4000-6000 tys zł
      zero odliczen
      zero ugl

80% pracowników skarbówki moza by zwolnic, co dale miliony oszczedności
      • mcozio obnizka 28.02.08, 09:03
        vatu do 15% bedzie równoważnieem podniesienia stawki preferncyjnej 7% do poziomu
        UE,,poza tym UE nas goni za te rózne stawki, bo prawo mowi o stawce
        podstawowej, która u nas jest 22 a mogłaby byc 15..

odwagi politycy,,,
    • tajemniczy_don_pedro Oszuści! 28.02.08, 09:01
    • Gość: techi "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. IP: *.mentorg.com 28.02.08, 09:04
      Jestem zaskoczony decyzja PO.
      PO nie bierze pod uwagę, że istnieje rzesza milionów drobnych inwestorów którzy
      dysponują kwotą rzędu do 5 tysięcy złotych i nią inwestują na giełdzie. Rzesza
      tych inwestorów cały czas się powiększa. Jakby nie było tych inwestorów to
      Płynność papierów w obrocie znacznie by zmalała, to oni w znacznej mierze
      generują obrót giełdowy.
      Obecnie sam prezez warszawskiej giełdy chce spopularyzować inwestowanie na
      giełdzie jako efektwyny sposób oszczędzania, alternatywe wobec lokat bankowych.
      Gdzie tu jest sprawiedliwość ? Ja inwestuję na giełdzie, wykładając pieniądze na
      rozwój polskiej przedsiębiorczości.
      Przedsiębiorstwa, dzięki temu się rozwijają, płacą PODATKI, Państwo zarabia. A
      ja cholera mam jeszcze płacić podatek od tego jeśli akcje spólki wzrosna, a mnie
      się ude je sprzedać. PO nie myśli, że każda inwestycja niesie ryzyko poniesienia
      strat, inwestując na giełdzie inwestuje się w POLSKE, a tu jeszcze podatki.

• klip-klap a ja sie dziwie, ze w ogole chca cos zniesc 28.02.08, 11:27
        > Jestem zaskoczony decyzja PO.

Hahahahaha...
        Przepraszam, po prostu to jest smieszne.
        PO mialo pole do manewru, bo PiS zglosilo takie ograniczone zniesienie belkowego
        i platforma mogla isc na calosc. A tak mamy potwierdzenie tezy, ze sa to
        pseudoliberalowie, nie rozniacy sie prawie od pisu.

Hahahahaha...
    • Gość: emeryt góral "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.08, 09:04
      Brawo dla PO za propozycje zniesienia podatku Belki.Zyskalą na tyn biedni
      emeryci którzy ciułaja pieniądze na kontach na tzw.czarna godzine bo nie stać i
      na wieksze wydatki i od tego zabiera sie im jeszcze podatek.Przeciwny temu Lid
      ukazuje w ten sposób o co i o kogo
      dba
      • tajemniczy_don_pedro LiD dba o biednych - żeby ich było jak najwięcej. 28.02.08, 09:06
        :)
        • stolat3 Re: LiD dba o biednych - żeby ich było jak najwię 28.02.08, 09:10
          Biedny który ma lokatę . Koń by się uśmiał . Biedny to ten który
          pracując zarabia 800-1000 zł. I raczej o tych rząd powinien
          pomyśleć . Jak obniżyć im podatki.
      • klip-klap tylko, ze to jest projekt pisu... 28.02.08, 11:50

• Gość: j23 "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. IP: *.chello.pl 28.02.08, 09:16
      Donald ...o moim głosie zapomnij
    • dc99 Bzdura. OFE nie są osobą fizyczną 28.02.08, 09:58
      > Szkoda że żaden z polityków nie wspomina, że w tej niby niewielkiej
      > grupie podatników płacących te 300 baniek są głównie OFE

Bzdura, "podatek Belki" dotyczny wyłącznie osób fizycznych a OFE do takowych nie
      należą. Natomiast firmy i inne byty nie-fizyczne podatek od zysków giełdowych
      płacą od dawna i nikt o tym nie dyskutuje.
    • Gość: @ Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowanie.. IP: 81.15.226.* 28.02.08, 09:59
      to dofinansowanie bogatych kosztem biednych.
      Widać, że decydenci dokładnie dbają o swoją kieszeń.
      • sharn1 Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa 28.02.08, 10:08
        Gość portalu: @ napisał(a):

> to dofinansowanie bogatych kosztem biednych.
        > Widać, że decydenci dokładnie dbają o swoją kieszeń.

A to ciekawe. Niby dlaczego jeśli ktoś zarabia więcej to ma większą
        część swoich dochodów oddać niż ten który zarabia mniej? Przecież w
        liczbach bezwzględnych i tak ci lepiej zarabiający ponoszą większy
        koszt utrzymania państwa.

(Inaczej wygląda 19% podatku od dochodu osoby zarabiającej 40 tys.
        rocznie a inaczej 19% od dochodu osoby zarabiającej 400 tysięcy).
        • dc99 Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa 28.02.08, 10:27
          > A to ciekawe. Niby dlaczego jeśli ktoś zarabia więcej to ma większą
          > część swoich dochodów oddać niż ten który zarabia mniej? Przecież w
          > liczbach bezwzględnych i tak ci lepiej zarabiający ponoszą większy
          > koszt utrzymania państwa.
          >
          > (Inaczej wygląda 19% podatku od dochodu osoby zarabiającej 40 tys.
          > rocznie a inaczej 19% od dochodu osoby zarabiającej 400 tysięcy).

A to ciekawe czemu liberałom jakoś zawsze "zapomina się" o silnie preferującej
          bogatych składce ZUS. Może tak najpierw wprowadzimy liniowy ZUS bez ulg, skoro
          liberałowie tak kochają prostotę i liniowość powinni przyklasnąć, a potem
          pogadamy o liniowym PITcie?

Progresja w PIT jako-tako rekompensuje przywilej nie płacenia najbardzij
          uciążliwych składek ZUS od dochodów w III progu, więc tak ukochany przez
          liberałów podatek liniowy zgrubsza mamy w chwili obecnej. Ciekawe czemu ekstazy
          jakoś nie widać.
          • Gość: tiaaa Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa IP: 195.42.249.* 28.02.08, 10:39
            Ciekawe z czego ZUS wypłaciłby emerytury, tym którzy teraz wpadają w 2 i 3 próg
            podatkowy nawet gdyby wszystko szło liniowo tak jak piszesz? Dlaczego ich
            składki ZUSowskie miałyby iść na utrzymanie innych teraz, np. krusowców?
            • dc99 Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa 28.02.08, 10:48
              > Ciekawe z czego ZUS wypłaciłby emerytury, tym którzy teraz wpadają w > 2 i 3
              próg podatkowy nawet gdyby wszystko szło liniowo tak jak
              > piszesz? Dlaczego ich składki ZUSowskie miałyby iść na utrzymanie
              > innych teraz, np. krusowców?

ZUS nie działa na zasadzie OFE! Składka którą wpłacasz na ZUS nie jest
              przeznaczona (w lwiej części) na TWOJĄ emeryturę tylko natychmiast wypłacana
              OBECNYM emerytom. Tak naprawdę ZUS nie jest żadną składką tylko zwykłym ukrytym
              podatkiem i nie ma żadnego uzasadnienia dla takiego przywileju - bogaci tak samo
              jak biedni kiedyś korzystali z pracy obecnych emerytów. A o tej części ZUS która
              idzie na TWOJE konto emerytalne sam sobie decyduj, proszę bardzo.
              • Gość: Marcin bogaci tak samo IP: 217.147.104.* 28.02.08, 11:08
                Czytaj to do smierci, moze zrozumiesz ???

PS. Dzieki za madry cytat ;-]
              • Gość: tiaaa Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa IP: 195.42.249.* 28.02.08, 11:20
                Ze jest to ukryty podatek to wiadomo od momentu wprowadzenia płacy brutto/brutto przed ubruttowieniem i mydlenie ze płacimy 19%,30% lub 40% bo tak naprawdę to od początku zaczynamy płacić te 40%. Ale skoro ZUS zaczyna akcję www.mojaskladka.zus.pl wraz z możliwością podglądu konta to chętnie będę decydował o całych składkach ZUS tam idących!

Nie każdy rodzi się bogaty, część ludzi dochodzi wytrwałą i ciężką pracą do swoich pieniędzy, a to że ZUS jest niewydolny i woli nie brać na siebie odpowiedzialności za przyszłe emerytury, których by nie był w stanie wypłacić to nie wina tych tzw. "bogatych" jak ich nazywasz.
                Tym bardziej, że żeby skorzystać z pierwszej ulgi zus trzeba zarabiać ok 7500 brutto (co wcale nie jest jakąś astronomiczną kwotą w dużych miastach jeśli chodzi o utrzymanie wraz z kupnem mieszkania - kredyty). I taki "bogaty" z tymi 7500 brutto - czyli średni 4970 netto w ciągu roku, oszczędza na tym zusie w grudniu w części pracownika jakieś 530 zł (a w części pracodawcy 670 zł - choć tej części pieniędzy i tak nie zobaczy na swoim koncie więc się nie liczy) a podatek 30% płaci już od sierpnia i w sumie dopłaca do podatku 3600 zł. Ot wielki mi bogacz i wielka oszczędność 530 versus 3600 wydatku.

A Ci naprawdę bogaci nie płacą ani jednego ani drugiego najwyżej 19% z odpisami kosztowymi i najmniejszy zus, bo głupi nie są - dlatego zresztą są bogaci.
                • Gość: Marcin Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa IP: 217.147.104.* 28.02.08, 11:27
                  Dodam, ze 1500-2000 euro to jest niska placa jak na standardy europejskie.
                  • Gość: tiaaa Re: Wprowadzenie podatku liniowego to dofinansowa IP: 195.42.249.* 28.02.08, 11:34
                    A ciekawe ile od tej płacy płacone jest w CIĄGU ROKU podatku i ubezpieczenia np.
                    w Niemczech, Hiszpanii, Anglii, Szwecji??? Dajmy na to od równowartości tych 2000 €.
                • dc99 Nie zrozumiałeś 28.02.08, 11:47
                  > Nie każdy rodzi się bogaty, część ludzi dochodzi wytrwałą i ciężką
                  > pracą do swoich pieniędzy, a to że ZUS jest niewydolny i woli nie
                  > brać na siebie odpowiedzialności za przyszłe emerytury, których by
                  > nie był w stanie wypłacić to nie wina tych tzw. "bogatych" jak ich
                  > nazywasz. Tym bardziej, że żeby skorzystać z pierwszej ulgi zus
                  > trzeba zarabiać ok 7500 brutto (co wcale nie jest jakąś
                  > astronomiczną kwotą w dużych miastach jeśli chodzi o utrzymanie
                  > wraz z kupnem mieszkania - kredyty).

Nie zrozumiałeś. To wszystko prawda że ZUS jest nieudolny i rozrzutny (tylko
                  dlaczego rządzący przez 15 lat neoliberałowie nie wprowadzili zmian w ZUSie
                  zamiast bić pianę o podatku liniowym?), że progi podatkowe są absurdalnie nisko
                  (tylko dlaczego rządzący przez 15 lat neoliberałowie nie podnieśli tych progów
                  zamiast bić pianę o podatku liniowym?), że KRUS jest skandalem (tylko dlaczego
                  [nie chce mi się 3 raz powtarzać]) itp. itd.

Ale to wszystko bynajmniej nie usprawiedliwia przyzwolenia na wyłączenie pewnej
                  uprzywilejowanej kasty spod zawartej wcześniej umowy! Bo "stary" tzn.
                  wprowadzony zaraz po II WS system emerytalny polegał właśnie na umowie
                  społecznej - każde pokolenie płaci za emerytury POPRZEDNIEGO pokolenia a nie
                  swoje własne. Wtedy miało to sens, teraz nie ma, ale podstawową zasadą
                  jakiejkolwiek cywilizaji jest "umów się dotrzymuje". Natomiast KLD-owsko,
                  UW-olsko, SLD-owskie liberałki zamiast poprawiać system wybrały najprostsze (dla
                  siebie) rozwiązanie - niech wszystko będzie do dupy byle byśmy MY, RASA PANÓW
                  tego nie odczuli. A jak nas to nie dotyczy to chociażby potop.
                  • Gość: tiaaa Też nie zrozumiałeś IP: 195.42.249.* 28.02.08, 13:05
                    A czy Ty zrozumiałeś, że bardziej będzie się opłacało płacić nawet liniowy zus
                    przy liniowym dochodowym (zakładając, że cześć zus'u płacona przez pracodawcę
                    cię nie obchodzi). Nawet zarabiając 100 tyś miesięcznie płacąc linowy podatek i
                    liniowy zus będziesz ponad 130 tyś do przodu w ciągu roku niż przy obecnym systemie.
                    Chcesz linowy zus niech będzie tez liniowy podatek. Jak wszyscy równi wobec
                    siebie to niech wszyscy równo płacą (oczywiście procentowo) i ci bogatsi i ci
                    biedniejsi.
                    Poza tym, głową muru nie przebijesz zawsze będą równi i równiejsi :(

A to chyba znasz (nie czepiaj się więc bogatych za bardzo):

"Załóżmy, że każdego popołudnia 10 znajomych wybiera się wspólnie na obiad do
                    restauracji. Rachunek za cały obiad wynosi 100 zł. Ponieważ cała dziesiątka nie
                    zarabia po równo, a wręcz przeciwnie
                    • Gość: bet Re: Też nie zrozumiałeś IP: 213.69.142.* 29.02.08, 09:43
                      Piękna przypowieść!
                      Proponuje, zeby dla odmiany wszyscy ciężko pracujący wyszli wzięli
                      tydzień urlopu i zroblili demonstrację pod sejmem.
                      A skoro jest podatek od zysków z giełdy, to dla czego nie ma dopłat
                      do strat z giełdy?
          • Gość: Marcin Komuna rulezz IP: 217.147.104.* 28.02.08, 11:04
            To proste jak budowa cepa. Wy - komuchy nazwaliscie zus ubezpieczeniem (tfu -
            spolecznym). Ubezpieczenie dotyczy okreslonej kwoty od ktorej jest okreslona
            skladka. Mowiac wprost nieograniczona skladka i ograniczona wyplata
            ubezpieczenia to najbardziej jaskrawy przyklad niesprawiedliwosci spolecznej (wy
            komuchy tak lubicie to okreslenie).
            • dc99 Re: Komuna rulezz 28.02.08, 11:54
              > To proste jak budowa cepa. Wy - komuchy nazwaliscie zus
              > ubezpieczeniem (tfu - spolecznym). Ubezpieczenie dotyczy okreslonej
              > kwoty od ktorej jest okreslona skladka. Mowiac wprost nieograniczona > skladka
              i ograniczona wyplata ubezpieczenia to najbardziej jaskrawy
              > przyklad niesprawiedliwosci spolecznej (wy komuchy tak lubicie to
              > okreslenie).

Zamiast się podniecać zabierz się do nauki. Może wtedy przestaniesz mylić ZUS z OFE.
    • Gość: stan "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. IP: *.adsl.inetia.pl 28.02.08, 10:04
      Jak inwestorzy giełdowi zarabiają to państwo chetnie wyciaga łapę po kasę, a jak giełda w dołku i inwestorzy tracą to rząd siedzi cicho. Typowe myślenie "Kalego" ,to specjalność tego rządu.
    • Gość: wkurzony Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 10:16
      Jakim cudem podatek z giełdy płaci "niewiele osób", jeśli w funduszach
      inwestycyjnych inwestujących na giełdzie ma oszczędności kilka
      milionów Polaków? Kilka milionów to jest "niewiele osób"?
      • dc99 Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w 28.02.08, 10:33
        > Jakim cudem podatek z giełdy płaci "niewiele osób", jeśli w
        > funduszach inwestycyjnych inwestujących na giełdzie ma oszczędności
        > kilka milionów Polaków? Kilka milionów to jest "niewiele osób"?

Taki cudem że "podatek Belki" dotyczy tylko zysków giełdowych OSÓB FIZYCZNYCH,
        czyli tych co grają na giełdzie INDYWIDUALNIE. Fundusz inwestycyjny osobą
        fizyczną nie jest i podatek od zysków z giełdy płaci na innych zasadach nie
        mających nic wspólnego z "podatkiem Belki"
      • miedzymorze Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w 28.02.08, 10:42
        Niech jaśnie rolnicy zapłacą podatki w wysokości takiej jak pracujący na etatcie, to porozmawiamy o ulgach. Ulga nie oznacza, że komuś wpadnie extra kasa, tylko że o tyle zmniejszy mu się podatek. Jak nie płaci podatków to nie ma co mu się zmniejszać i tyle.
        Pazerność PSL wiecznie żywa.
        pozdr,
        mi
        • stolat3 Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w 28.02.08, 11:04
          miedzymorze napisała:

> Niech jaśnie rolnicy zapłacą podatki w wysokości takiej jak
          pracujący na etatci
          > e, to porozmawiamy o ulgach. Ulga nie oznacza, że komuś wpadnie
          extra kasa, tyl
          > ko że o tyle zmniejszy mu się podatek. Jak nie płaci podatków to
          nie ma co mu s
          > ię zmniejszać i tyle.
          > Pazerność PSL wiecznie żywa.
          > pozdr,
          > mi

Pracujący na etacie dostali podwyżkę wynagrodzeń w wys.20% w
          momencie wprowadzania podatku PIT , więc przestań pitolić że coś
          płacą.
          • Gość: mi Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w IP: 193.110.99.* 28.02.08, 11:26
            Jak nic nie płacą, to jakim cudem w budżecie pojawiają się wpływy z podatku PIT ?

pozdr,
            mi
    • zg13 kolejny cud! pieniadze dla wiesniakow sa! 28.02.08, 10:35
      zamiast zlikwidowac KRUS to dupki z PO wprowadza nowe przywileje dla pasozytow.
      I kto tu rzadzi? Tusk czy Pawlak?
    • piotr.marcinkowski Re: "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla w 28.02.08, 10:55
      Człowieku mylisz podatki. Tzw. podatek Belki dotyczy osób fizycznych
      a nie prawnych (OFE)
    • lewy_bez_druzyny "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. 28.02.08, 11:00
      "Jeszcze na tym posiedzeniu Sejmu PSL złoży projekt ustawy dający
      rolnikom, bezrobotnym i rencistom zasiłki na dzieci w wysokości 1145
      zł na każdą pociechę - dokładnie tyle, ile wynosi ulga w PIT"

z której większość pracujących nigdy nie skorzysta z powodu niskich
      dochodów-> braku możliwości odliczenia. A rolnicy, którzy w ogóle
      nie płacą podatków mieliby dostać ekstra zasiłek? TO PARANOJA
    • placebo99 Zaplute, oszukańcze, parszywe ścierwa odbytnicze! 28.02.08, 11:01
      Front bolszewicki uderze drugą falą pod ksywą ścierwoliberalizm
      zawszawiały - odbytnicza padlina załganych pomiotów komunizmu.
    • Gość: TojToj Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem IP: 217.147.104.* 28.02.08, 12:06
      Rownie dobrze moge przyjsc do ciebie do domu i powiedziec, ze jest taka "umowa
      spoleczna", ze oddajesz polowe pieniedzy ktore masz. Fajnie ?
      • dc99 Re: Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem 28.02.08, 12:11
        > Rownie dobrze moge przyjsc do ciebie do domu i powiedziec, ze jest
        > taka "umowa spoleczna", ze oddajesz polowe pieniedzy ktore masz.
        > Fajnie ?

Jak to jest fajnie to 95% społeczeństwa sprawdziła na własnej skórze, gdy
        została ograbiona przez Belkę a uzyskane w ten sposób pieniądze Hausner
        przekazał w postaci przywileju podatkowego bogaczom. Ciekawe że ich też nikt się
        nie spytał czy chcą finansować pałace i bryczki byznesmeńskich dzieciątek.

W podskokach do domów oddawać zagrabione przez liberałków pieniądze. Z karnymi
        odsetkami rzecz jasna.
        • Gość: TojToj Re: Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem IP: 217.147.104.* 28.02.08, 12:15
          Powtarzam, ze wzmiankowana umowa nalezy zglosic sie do osob ktore ja
          podpisywaly. Nie ma tam mojego podpisu wiec mnie ona nie dotyczy.
          • dc99 Re: Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem 28.02.08, 12:34
            > Powtarzam, ze wzmiankowana umowa nalezy zglosic sie do osob ktore ja
            > podpisywaly. Nie ma tam mojego podpisu wiec mnie ona nie dotyczy.

Zapewne powstałeś poprzez wyłonienie się wzorem Wenus z morskiej piany, które to
            zdarzenie nastąpiło w dniu wczorajszym. Jeżeli tak to faktycznie umowa Ciebie
            nie dotyczy. W przeciwnym jednak wypadku podpisałeś umowę samym faktem swojego
            istnienia i wypisywania na formum (ktoś Cię nauczył pisać, ktoś sprawił że nie
            wykitowałeś na ospę w wieku lat 4) więc nie bredź że nic nie podpisywałeś.
            Zwyczajnie nie chcesz płacić za usługę z której skorzystałeś, co w całym
            cywilizowanym świecie jest nazywane kradzieżą albo oszustwem.
            • Gość: TojToj Re: Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem IP: 217.147.104.* 28.02.08, 12:43
              Prawda, ale ludzie ktorzy uczyli mnie czytac dostali za to pieniadze. Co z nimi
              zrobili ich sprawa. Jesli komus musieli oddac - niech ida do nich a nie do mnie.
              Pieniadze ktore dostali pochodzily od moich rodzicow wiec to moja prywatna
              sprawa miedzy nami jak sie z tego rozlicze. Dawniej czarny rodzil sie
              niewolnikiem teraz maja nimi byc wszyscy, bo nie wylonili sie z piany.
              Przepraszam ale to poglady kogos ze skrzywiona psychika. Powtarzam, z samego
              faktu ze ktos sie urodzil nie wynika, ze mozna do niego isc i na mocy "umowy
              spolecznej" zabrac mu wszystko co posiada. I zalosny klekot o jakims biznesie -
              to ze ktos kantuje na podatkach to jeszcze nie powod zebym ja musial placic
              krocie od moich juz europejskich zarobkow. Mnie to nie dotyczy a powinno
              prokuratora ktory dostanie za to pieniadze i zrobi z nimi co chce a nie jakis
              debil bedzie mu mowil o umowie spolecznej.
              • dc99 Re: Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem 28.02.08, 12:57
                > Prawda, ale ludzie ktorzy uczyli mnie czytac dostali za to pieniadze. > Co z
                nimi zrobili ich sprawa. Jesli komus musieli oddac - niech ida
                > do nich a nie do mnie.

Zmajstruj se machinę czasu i zmień se system emerytalny w latach 50-ątych. Albo
                nie krzyw się jak kiedyś usłyszysz "Co nas obchodzi że Cię okradli? Dostałeś
                pieniądze, mogłeś wynająć sobie ochronę". Przyjemnie by było sobiepanku?

> Dawniej czarny rodzil sie niewolnikiem teraz maja nimi byc wszyscy, > bo nie
                wylonili sie z piany. Przepraszam ale to poglady kogos ze
                > skrzywiona psychika.

Nazywanie jakichkolwiek ograniczeń własnego sobiepaństwa niewolnictwem to
                dopiero świadczy o skrzywieniu psychiki. Był kiedyś taki król który kazał walić
                batem w morze bo nie chciało na JEGO rozkaz przestać falować, wyraźnie idziesz w
                jego ślady.

> a nie jakis debil bedzie mu mowil o umowie spolecznej.

Jak Ci się nie podobają umowy społeczne to pakuj manatki i wyjazd do Sudanu albo
                Afganistanu. Tam znajdziesz ideał swojej złotej wolności liberalnej - nikt
                TOBIE, SOBIEPANOWI, WŁADCY ŚWIATA nie będzie mówił co ma robić. Chyba że
                przypadkiem spotkasz tam silniejszego, he he.
                • Gość: TojToj Re: Ja zadnej umowy spolecznej nie podpisywalem IP: 217.147.104.* 28.02.08, 13:14
                  No wlasnie o tym pisze, nie chce od nikogo slyszec cos takiego bo SAM chce sie
                  przed tym ochronic. Wiem, ze za iles tam lat nic nie bede mial z haraczu ktory
                  teraz place bo wtedy ktos powie 'kasy niet'. Dlatego nie chce widziec nikogo
                  kto mi macha jakas umowa spoleczna.
                  Przyklad z krolem i morzem jest zupelnie nie trafiony - widze ze zupelnie tego
                  nie czujesz. Ja nie chce niczego od morza, to morze rosci sobie pretensje na
                  podstawie pewnej lipnej umowy ktora nie podpisywalem.
                  No i Sudan, rownie dobrze haraczo-biorcy moga tam jechac ale nie pojada bo ich
                  wysmieja z ta umowa spoleczna. Jak juz jestesmy przy tego typu "umowach" - kto
                  uczyl rolnikow i ksiezy ?
    • Gość: cudanakiju PO poza realizacja progmau PiS nie robi niczego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:10
      i cale szczescie - mniejsze beda szkody dzialalnosci tych POpulistow
    • Gość: nieznamsię "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:31
      Salomon jak nie miał z czego, to też nie nalał...
      • Gość: scpetykkkk Czym się podniecać??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.08, 12:53
        Co się podniecacie tym podatkiem liniowym prezydent, a potem LiD przyblokują i będzie PO podatku liniowym. :)
    • yola13 Powiem jedno 28.02.08, 12:59
      jezeli PO z Tuskiem na czele wprowadzi postulaty PSL to w nastepnych
      wyborach przegra, a jak tego nie wprowadzi to koalicja z PSL szlag
      trafi, zobaczycie, PSL mysli tylko o wlasnej dupie i o elektoracie
      który pragnie odzyskac, tylko dlaczego za nasze pieniadze, ja się
      pytam?
    • Gość: wuj liberał "Dz": PO zniesie podatek Belki, ale nie dla wsz.. IP: 84.203.168.* 28.02.08, 13:03
      Socjalizm to jest taki ustroj, w ktorym jednym doroslym ludziom wydaje sie, ze
      maja prawo do pieniedzy innych doroslych ludzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka