wujaszek_joe 14.04.08, 08:44 niezły bajzel. nikt w kraju nie wie na pewno od czego płacić podatek, a od czego nie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pos3gacz Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 08:53 wujaszek_joe napisał: > niezły bajzel. nikt w kraju nie wie na pewno od czego płacić podatek, a od > czego nie xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Idiotyzm polskich urzedników nia ma granic. Wymyślili podatek od podatku. Tak trzymać, a w niedługim czasie pozostaną w kraju tylko emeryci, kalecy i nieudacznicy. A reszta.??? a reszta wyjedzie nie oglądając się za siebie.!!! Odpowiedz Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 09:19 co mają do tego urzędnicy? czy to oni wymyślają tak durne prawo? Odpowiedz Link Zgłoś
mako75 Re: oni je tylko 14.04.08, 10:00 p_iki napisał: > interpretuja w durnowaty sposob.. Bo ktoś tworzy durnowate prawo dające pole do popisu interpretatorom.... Gdyby prawo było jane i spójne nie byłoby problemu...a tak co IS i US to inan interpretacja tego samego prawa. Odpowiedz Link Zgłoś
dezindoktrynator Re: liniowy 14.04.08, 10:26 W ich INTERESIE jest, by prawo było niespójne i zagmatwane. W ten sposób można każdego w dowolnym momencie złapać za jaja. Inaczej już dawno mielibyśmy podatek liniowy BEZ ulg, BEZ zwolnien i BEZ wyjątków - zaletą liniowego nie jest to, że niższy (może i pewnie z początku byłby wyższy), ale że urzędnicy nie mają ŻADNEGO pola do interpretacji. --- dezindoktrynator.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Wcale nie liniowy IP: 77.233.237.* 14.04.08, 12:00 Podatek nie musi byc liinowy zeby byl prosty. Progrseywny tez moze byc latwy do rozliczania. Liniowy tez mozna skostruowac tak, ze niekt nie bedzie wiedzial jak go zaplacic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: au Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.ols.vectranet.pl 14.04.08, 09:44 Niestety, tak. Ich kreatywna interpretacja jest tak daleko posunięta, ze to już jest w zasadzie nowe prawo. W przypadku US - dla premii od dodatkowych podatków. A rząd rżnie głupa i na wszystko pozwala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outs Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 10:44 >>W przypadku US - dla premii od dodatkowych podatków Nie pisz głupot. Nie ma w US takich premii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cianek Ciekawe kiedy wymyślą podatek od podatku od ... IP: *.chello.pl 14.04.08, 11:06 podatku od podatku ... itd Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: Ciekawe kiedy wymyślą podatek od podatku od . 14.04.08, 13:52 Gość portalu: Cianek napisał(a): > podatku od podatku ... itd Juz wymyslili... Dajmy na to takie opodatkowanie emerytur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kto zaplaci czy US przeleje 1% bezpłatnie? IP: *.spray.net.pl 14.04.08, 10:46 Urzędy Skarbowe teraz będą same przekazywać kwoty 1% dla instytucji darbiorców. Ja przekazywałem pełne kwoty 1% bez potrącenia kosztów przekazu, bo taki miałem układ z bankiem. Czy teraz jak US będzie przekazywał te 1% - to potrąci koszt przelewu? Za moje pieniądze będzie tuczył jakiś bank znajomka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yello Re: czy US przeleje 1% bezpłatnie? IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.04.08, 12:09 > darbiorców. Ja przekazywałem pełne kwoty 1% bez potrącenia kosztów > przekazu, bo taki miałem układ z bankiem. Czy teraz jak US będzie > przekazywał te 1% - to potrąci koszt przelewu? Za moje pieniądze > będzie tuczył jakiś bank znajomka? Mi nic nie potrącili - US Wrocław Psie Pole. A próba wyciągnięcia podatku od podatku to już po prostu żenada! Odpowiedz Link Zgłoś
gandalph Czyżbyś sądził, że to idiotyzm? 14.04.08, 13:10 pos3gacz napisał: Nie!! Społeczeństwem ludzi uczciwych nie da się rządzić. Dlatego tworzy się - celowo - przepisy, których nie da się przestrzegać, nie da się egzekwować ani nie da się jednoznacznie interpretować. W ten sposób tworzy się społeczność przestępców, bo takimi łatwiej rządzić. > wujaszek_joe napisał: > > > niezły bajzel. nikt w kraju nie wie na pewno od czego płacić > podatek, a od > > czego nie > xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx > Idiotyzm polskich urzedników nia ma granic. Wymyślili podatek od > podatku. Tak trzymać, a w niedługim czasie pozostaną w kraju tylko > emeryci, kalecy i nieudacznicy. A reszta.??? a reszta wyjedzie > nie oglądając się za siebie.!!! > Odpowiedz Link Zgłoś
areabis O! Takiego wała! A ja nikomu 14.04.08, 08:55 nic nie dałem , bo to przewidziałem !!! Podatnik Odpowiedz Link Zgłoś
metall Re: O! Takiego wała! A ja nikomu 14.04.08, 09:22 areabis napisał: > nic nie dałem , bo to przewidziałem !!! > Podatnik A to sie nasze (p)osly usmieja w drodze do bankomatu, jak to przeczytaja. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 08:58 Ta banda nie odpusci zadnej okazji, aby ludzi okrasc! smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Ale to przeciez urzad skarbowy dokonuje darowizny! IP: *.gprs.plus.pl 14.04.08, 09:16 A podatnik tylko mowi komu, nieprawdaz? Czyli sami siebie chca opodatkowac/okrasc? Prawnicy: prosze nie odpowiadac na to pytanie. Wiem, ze to nie tak, ale absurdalnosc sytuacji troszke mnie rozbawila. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.crowley.pl 14.04.08, 09:31 tak sie zastanawiam, bo darowizna do 4902 zł dla osoby nie spokrewnionej (w III grupie podatkowej)jest zwolniona z podatku, wiec może by tak dopisać te informacje w artykule i nie siać paniki. info tutaj: www.gazetawyborcza.pl/1,79078,5096714.html?as=2&ias=4&startsz=x Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartlomiej "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 09:35 Podatek nalezy placic od samego istnienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry21 Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.Red-80-25-162.staticIP.rima-tde.net 14.04.08, 11:03 zgadza sie - a istnienie mierzyc iloscia oddechow lub praca serca - i trudno bedzie wtedy oszukac - chyba ze zacznie sie cwiczyc joge ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wkurzony obserwato "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 09:44 Kłania się prawo powielaczowe i zasada urzędnicza państwo to ja i ja ustanawiam prawo Ministerstwo Finansów ogłosiło że 1% podatek spersanalzowany ma trafić do osoby i czego tu się wpieprza jakiś naczelniczyna z Opola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcin Tluszcza pracujaca w skarbowce to skrajni debile IP: 217.147.104.* 14.04.08, 09:53 M Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd nie debile a zlodzieje. tzn panstwo EU to zlodziej 14.04.08, 10:38 nie debile a zlodzieje. tzn panstwo EU to zlodzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 10:15 Urzędnicy spieprzą wszystko. A potrzebujący i dedykowane darowizny padną. Tym sk-nom którzy tak fatalnie dołują nasz kraj życze wszystkiego najgorszego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outs Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 10:47 > Urzędnicy spieprzą wszystko. A co mają do tego urzędnicy? Urzędnik jest od tego, żeby przestrzegać obowiązującego prawa. To ne jego wina, że prawo jest durne. A kto tworzy to durne prawo? Posłowie, senatorowie, a na końcu podpisuje prezydent. Może tak do nich skierować swoje uwagi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: 195.94.201.* 14.04.08, 17:06 a kto ma największą możliwość zasygnalizowac posłom-młotom, że to co ustanawiają to idiotyzm? Ale urzędnik nie będzie się przeciez wysilal - łatwiej przywalic "szaremu czlowiekowi" interpretacje, a posłom lepiej nie podskakiwać. No, chyba ze chodzi o podwyzki dla urzednikow. Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 17:15 Istnieje cos takiego jak wykładnia prawa, często niemozliwa do zdefiniowania interpretacja. W tym wypadku jestem przekonany, choć nie znam żródeł, że pomysłodawca "jednego procenta" nie miał na myśli darowizny i nie zakładał, że przekazanie części podatku to darowizna. Podobnie ustawodawca dumając nad przepisami dot. darowizn nie miał na celu skubania wszystkich po kolei jak leci. Drogą eliminacji dochodzę zatem do wniosku, że to ten nadgorliwy gamoń z Opola dopuścił się nadinterpretacji, co zresztą jest typowe u tego rodzaju zakutych łbów których horyzonty wyznacza ustawa definiująca sposób działania urzędów skarbowych. Ogólnie - smutek i żal. Ciekawe czy równie gorliwie tenże urzędas odprowadza podatek od uzyskanego z US zwrotu nadpłaconego podatku (przeciesz go to wzbogaca! :) ------------------------------ Odwiedź www.upr.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 17:17 Przepraszam za błędy powyżej, wzburzyłem się :) ------------------------------ Odwiedź www.upr.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstanty52 Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.adm.uni.wroc.pl 14.04.08, 18:03 Nie jestem prawnikiem, ale pamiętam, co mówiono, kiedy ten odpis wprowadzano: to nie darowizna - to redystrybucja podatku rękoma obywatela, któremu pozwolono, by w do wysokości 1% wyręczył państwo i sam zdecydował, na co pójdzie ten 1% jego podatku. Inaczej państwo dokonałoby redystrybucji całych 100% na różne cele wedle własnego uznania. A państwo wszak nie dokonuje darowizny, tylko wspomaga różne działy życia publicznego tego wymagające, redystrybuując to, co nam zabrało w postaci podatku. Niech się ten idiota z Opola powiesi. Ponieważ swój 1% już przekazałem, chętnie wyślę mu drugi - na zakup sznura. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 21:58 Gość portalu: outs napisał(a): > > Urzędnicy spieprzą wszystko. > > A co mają do tego urzędnicy? Urzędnik jest od tego, żeby przestrzegać obowiązuj > ącego prawa. To ne jego wina, że prawo jest durne. > A kto tworzy to durne prawo? Posłowie, senatorowie, a na końcu podpisuje prezyd > ent. Może tak do nich skierować swoje uwagi? xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Może i prawo jest ""durne"", ale zrozum, że to naczelniczyna z Opola zrobił NADINTERPRETACJĘ tego przepisu. Żaden inny US [jak dotąd nic nie było słychać] nie wysunął się przed szereg, tylko ten jeden baran chciał byc bardziej papieski od papieża. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GM "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 10:17 Rząd musi powstrzymać tę radosna twórczość sk-syńskich urzędasów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outs Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 10:50 > Rząd musi powstrzymać tę radosna twórczość sk-syńskich urzędasów Tak. Rząd rzeczywiście ma wiele do zrobienia. Niech wreszcie napiszą prostą ustawę, której nie trzeba będzie interpretować. I tak w to nie wierzę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mała Mi "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.aster.pl 14.04.08, 10:23 Podatek od podatku... Bardzo skutecznie zniechęci do samodzielnego decydowania o tym, na co przeznaczyć 1% podatku. I o to chodzi - żeby obywatel za bardzo nie myślał o obywatelskich sprawach. Państwo wie najlepiej, co dla niego dobre i na co mają iść jego pieniądze. Mam nadzieję, że to tylko urzędniczy wybryk i wszystko się wyjaśni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mim Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: 84.38.160.* 14.04.08, 10:28 Pazerne złodzieje - psy ogrodnika Odpowiedz Link Zgłoś
tofik321 "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 10:32 idąc tym tokiem rozumowania - dlaczego nie opodatkować kościół,przecież również otrzymuje darowizny w postaci chociażby datków na tacę. Czy to ktoś wogóle kontroluje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outs Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.04.08, 10:52 > idąc tym tokiem rozumowania - dlaczego nie opodatkować > kościół [...] Hehe. Bo Kościół katolicki nie jest głupi i zabezpieczył swoje interesy w umowie międzynarodowej jaką jest konkordat [jest ważniejszy od ustaw podatkowych], podpisany swego czasu w pośpiechu przez niejaką premier Suchocką. I możemy im naskoczyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 17:18 A na końcu ogłoszono, że to wielki sukces, przełom i powód do dumy dla każdego Polaka :) ------------------------------ Odwiedź www.upr.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
rtd5rtd dobre dobre :-) 14.04.08, 10:37 twoje pieniadze to nie twoje pieniadze tylko nasze pieniadze - wspolne , czyli panstwowe czyli rzadowe. wiec oddaj krajowi 40% zus, 19% pit, 22% vat + podatek w benzynie w elektrycznosci i 80% pensji poszlo sie ... Odpowiedz Link Zgłoś
gem58 Re: dobre dobre :-) 14.04.08, 17:20 A pozostałe 20%, które gdzieś wydasz, i które ktoś inny zarobi, znów się rozpłynie pomiędzy zus, pit, akcyze itd... idziemy ku dobrobytowi, nie ma co. Dobrobyt będzie! Ale najpierw socjalizm! :/ ------------------------------ Odwiedź www.upr.org.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.nokia.com 14.04.08, 10:38 Co za bzdura totalna. Jak podatek moze byc darowizna?! Podatek z definicji jest przymusowy, a darowizna dobrowolna, wiec podatku nie mozna interpretowac jako darowizny. A ten 1% musze placic obowiazkowo, dobrowolny jest tylko wybor, komu go przeznaczam. Odpowiedz Link Zgłoś
marcinm1976 Właśnie dlatego biznes woli Czechy i Słowację 14.04.08, 10:48 Właśnie z uwagi na podatki zostaniemy Grecją UE, już dziś Słowacja (5mln mieszkańców!) ma większy przemysł motoryzacyjny niz Polska, o Czechach nie wspominam. Inwestora interesują dwie rzeczy: podatki i siła robocza. Jedyni zadowoleni z obecnego bałaganiu to doradcy podatkowi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Rząd krwi sobie utoczył IP: 195.94.201.* 14.04.08, 17:12 i przeznaczył AŻ CAŁY 1% na ludzi, którymi ma sie z zasady opiekować, ale nie potrafi (mimo jednych z najwyższych podatkow w UE) bo po drodze połowa pieniedzy jest rozkradziona. natomiast urzednicy, "tylko wykonując rozkazy" zrobili to co najlepiej potrafia - ukradli z tego 1% jeszcze cos dla swojego Pana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leesior "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 11:02 W takim razie proponuję też aby podatki płaciły też ZUS i NFZ, bo przecież też dostają pieniądze potrącane z naszych wynagrodzeń... :) Typowa darowizna. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcozio podatek od podatku ? debilizm IP: 81.210.9.* 14.04.08, 11:02 tzn juz mamy podwójne opadatkowanie - raczej niezgodne z prawem .. gratuluje.. do szkoły tego urzędasa albo od razu zwolnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.chello.pl 14.04.08, 11:14 Granda w biały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 podatek od podatku, ciekawe............. 14.04.08, 11:18 przeciez 1%jest z podatku, w tej chwili to my tych pieniedzy nie widzimy w ogóle na oczy, alez Wy kombinujecie, jak zawsze zresztą, interpretacja by polish US- wyciągnąć jak najwięcej kasy od obywatela, nawet niezgodnie z prawem, ciekawe ze jakos przez poprzednie lata kiedy obowiązywał 1% podatku na organizacje pozytku publicznego jakoś nie widzieliście tego jako zwykłej darowizny, dopiero teraz w tym roku kiedy to wy musicie przesyłać te pieniądze w imieniu podatnika, rozumiem ze nie chcecie tego robic zadarmo i żadacie opłaty za przesyłanie.........hahahhaha, a wasze wypłaty to myślicie z czego są? Z nieba? Nie, tez z naszych podatków. polski US to ma tylko durne pomysły w stylu jak ten ostatni wasz postulat do rządu żeby wszyscy urzednicy skarbówek byli wolni od płacenia podatków........... wypier....ać!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adax1 "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: 212.160.172.* 14.04.08, 11:47 halo, halo. a co z decyzją Min. Gilowskiej, że źródłem wszystkich interpretacji przepisów ma być ministerstwo a nie drobne urzędy skarbowe? jak to się ma do interpretacji opolskiej? bo może i ja mogę jakąś interpretację wydać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: 77.79.213.* 14.04.08, 11:56 Za dużo tych nierobów w skarbówkach i wyraźnie odbija im ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podwórkowy chuliga A co to jest interpretacja "przegotowana" przez .. IP: 212.244.192.* 14.04.08, 12:12 Dyrektora IS w Opolu :)????? Jakieś nowe uprawnienie do gotowania interpretacji na podstawie Ordynacji podatkowej?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cron Przecież to państwo daruje ten jeden procent !!! IP: *.bremultibank.com.pl 14.04.08, 12:19 Jak panstwo ma pd tego zapłacić podatek???? My przecież dajemy tylko wskazówkę - na co państwo ma przekazać ten jeden procent. Kto obsługuje prawnie fiskusa????? Jakiś dyletant???? Odpowiedz Link Zgłoś
flamengista podatek od podatku? 14.04.08, 13:21 Co to za bzdury? Przecież ten 1% to dokładnie podatek, który płacimy państwu. Tyle że mamy wpływ na to, by 1% z naszego podatku wydało nie państwo, ale organizacja pożytku publicznego, która zrobi to lepiej i efektywniej. Na co czeka minister finansów? Za taką "interpretację" naczelnik urzędu powinien zostać zdegradowany - niech przyjmuje PITy w okienku, do tego się nadaje. Odpowiedz Link Zgłoś
pos3gacz Re: podatek od podatku? 14.04.08, 22:15 flamengista napisał: > Co to za bzdury? > > Przecież ten 1% to dokładnie podatek, który płacimy państwu. Tyle że mamy wpływ > na to, by 1% z naszego podatku wydało nie państwo, ale organizacja pożytku > publicznego, która zrobi to lepiej i efektywniej. > > Na co czeka minister finansów? Za taką "interpretację" naczelnik urzędu powinie > n > zostać zdegradowany - niech przyjmuje PITy w okienku, do tego się nadaje. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Tam też bałbym się tego barana postawić. Jeszcze gorszego bajzlu mógłby narobić. Odpowiedz Link Zgłoś
lukask73 Re: podatek od podatku? 15.04.08, 09:02 Tak. Przecież pieniądze, które zarabiają te darmozjady w urzędach też są z podatków i są opodatkowane najpierw przy wypłacie, a później - tak samo jak nasze, prawdziwe - w sklepie. Te, których sklep nie musi zapłacić w formie VAT-u i CIT-u, pójdą na wypłaty, a od nich też jest PIT, a później VAT. Opodatkowanie jest nieustanne. Tych samych pieniędzy. To dlatego społeczeństwo ma ich tak mało, a te czerwone świnie tak się mocno trzymają stołków. Odpowiedz Link Zgłoś
mlody-inwestor Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną 14.04.08, 13:50 > niezły bajzel. nikt w kraju nie wie na pewno od czego płacić podatek, a od > czego nie Ba ! to jeszcze nic. Niedosc ze nikt nie wie, to jeszcze mozna isc za to do wiezienia. Lub komornik by sciagnac ci naleznosc 100PLN z konta firmowego, zablokuje ci cale konto i rozlozy firme... Welcome to Poland ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konstanty52 Re: "Gazeta Prawna": 1 proc. może być darowizną IP: *.adm.uni.wroc.pl 14.04.08, 18:09 Komornicy to odrębna bajka - gorsi są od prawników (choć to wydawałoby się nieprawdopodobne). Odpowiedz Link Zgłoś