Dodaj do ulubionych

O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk...

IP: *.chello.pl 02.06.08, 14:24
Sprywatyzować i wprowadzić konkurencję. Ileż można pielęgnować ten PRL-owski skansen?
Obserwuj wątek
    • Gość: realistaaa [...] IP: *.chello.pl 02.06.08, 14:26
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • zeneczek Tak będzie z każdą spółką-łupem polityków: PADNIE 02.06.08, 15:37
        Wsadziłbym każdego z ostatnich dyrektorów Poczty Polskiej i polityków,
        którzy ich tam ustawiali. Od dawna było wiadomo, że monopol nie będzie
        trwał wiecznie.
    • Gość: snake O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk... IP: *.math.uni.lodz.pl 02.06.08, 14:27
      A ja mam sobie po paczkę z Anglii sam zaiwaniac na pieszo ???? Mam nadzieje że przynajmniej doręcza to co już mają.
    • przyladek.dobrej.nadziei [...] 02.06.08, 14:27
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • Gość: zet O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk... IP: *.chello.pl 02.06.08, 14:28
      nosz kurrrrrrr....
      z drugiej strony dobrze, konkurencja już czeka, dostaną trochę po kieszeni, potem zacznie się gadanie o "redukcjach personelu" i się odechce strajkowania
      • verbensis Re: O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Pol 02.06.08, 15:13
        Tak, oczywiście, a z kranu wódka będzie płynęła.
        InPost jak się poczuł pewniej, to wprowadził zawikłany cennik (oczywiście
        wszystkie taryfy poszły do góry), nie podwyższając w dodatku prowizji dla
        ajentów, dzięki czemu sporo punktów zniknęło. Mieszkam w Warszawie, a do InPostu
        mam przez Wisłę.
        Innej konkurencji nie ma.
    • Gość: kasia Re: O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Pol IP: *.chello.pl 02.06.08, 14:44
      Dokładnie! Szlag mnie trafia jak tylko mam coś wysłać lub odebrać. Pech chce, że
      teraz czekam na papiery potwierdzające przyjęcie mnie na doktorat. I co? I będę
      czekać i czekać, bo im się PRLu zachciało.

Wprowadzić konkurencję! Czy w PL, na miłość boską, nie ma wolnego rynku?:/
      • Gość: A1 Re: ..przyjęcie mnie na doktorat.. IP: *.chello.pl 02.06.08, 14:48
        > przyjęcie mnie na doktorat

wyższa szkoła marketingu i zarzynania
        czy przyszywania guzików

• mokrysedes Re: ..przyjęcie mnie na doktorat.. 02.06.08, 15:04
          Skoro kobita chce sobie zablokować szanse na zamążpójście zostaw ją w spokoju.
      • Gość: poczteks Re: O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Pol IP: *.187.240.11.ip.airbites.pl 02.06.08, 18:06
        Doktorat hehehehe ale się uśmiałem dobre na prawde. W tej bajce
        brakuje tylko smoków ziejących ogniem.
        • Gość: mądry ja sie dostałem na profesorat IP: *.telprojekt.pl 02.06.08, 18:16
          wiec mam jeszcze gorzej
    • Gość: poczta to udupy to jest SRAJ-k!!!!!! IP: 81.219.42.* 02.06.08, 14:49
      niech ich szlag!
      • Gość: ogi Re: to jest SRAJ-k!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:22
        Zapraszamy do pracy w PP, są wolne etaty.
    • Gość: Tomek Uwolnić rynek !!! IP: *.acn.waw.pl 02.06.08, 14:54
      Przecież z pocztą to już nie można wytrzymać. Mają fatalną organizację, muszę
      odbierać paczki z urzędu kilka ulic dalej pomimo, że pozostałe przesyłki mogę
      odbierać w urzędzie po drugiej stronie ulicy.
      Firmy kurierskie też nie są rewelacyjne - kurierzy wychodzą zazwyczaj z
      założenia, że będę cały dzień czekał na nich i nie ruszał się z domu na chwilkę.
      Wyjątkiem są firmy takie jak TNT, DHL czy Opek, których kurierzy próbują się ze
      mną najpierw umówić. Po prostu na tym rynku jest wolna amerykanka.
      • Gość: glupik Re: Uwolnić rynek !!! IP: *.sbs.de 02.06.08, 15:11
        "Kilka ulic" to jest male miki, ja musze jechac 5 km po zakorkowanym
        Wroclawiu. Urzad do niepaczek tez mam po drugiej stronie ulicy.
    • decent76 Jak w firmie może być ok 40 związków zawodowych 02.06.08, 14:59
      przecież to jest niemożliwe aby wszsytkie się dogadały paranoja
      • turtle3 Re: Jak w firmie może być ok 40 związków zawodowy 02.06.08, 15:02
        List z Ursynowa na Ursynów szedł do mnie ostatnio tydzień.
        Faktycznie im się podwyżka należy, nie śmiać się proszę.
        • Gość: kosmosiki Re: Jak w firmie może być ok 40 związków zawodowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 20:53
          > List z Ursynowa na Ursynów szedł do mnie ostatnio tydzień.

W sumie to nic dziwnego. Teraz jest taki system, że nawet list na sąsiednią
          ulicę musi przejść przez węzeł ekspedycyjno rozdzielczy (też na Ursynowie swoją
          drogą). Czyli wrzucasz list, przy pomyślnych wiatrach on tego samego dnia trafia
          do urzędu, następnego dnia trafia do rozdzielni, potem z powrotem do urzędu i do
          Twojej skrzynki.

System jest OK (dojdzie w 2, 3 dni) przy założeniu, że podczas całego procesu
          nie brakuje rąk do pracy. Rozdzielnie są automatyczne, ale samochody się same
          nie załadują, na urzędzie listy same z worków nie wyskoczą i się nie doniosą do
          skrzynek.

No a rąk brakuje w krytycznych miejscach stąd przestoje.

Rąk brakuje bo pracownicy odchodzą i nie chcą pracować za te pieniądze.

> Faktycznie im się podwyżka należy, nie śmiać się proszę.

W zasadzie to każdemu się należy godziwe wynagrodzenie. Jeżeli listonosze nie
          będą dobrze opłacani to:

1) odejdą z pracy i będzie ich brak - Twój list będzie szedł jeszcze dłużej
          2) będą niezadowoleni i będą opieszale wykonywać prace - Twój list będzie szedł
          jeszcze dłużej
          3) będą przeładowani robotą (bo wiesz, emerytury też trzeba donieść i to jest
          ważniejsze niż Twój list) i nie będą się wyrabiać - Twój list będzie szedł
          jeszcze dłużej

Nie rozumiem z czego tu się śmiać i czemu żałować listonoszom podwyżki. Przecież
          to nie idzie z budżetu (Poczta się sama utrzymuje) ani bezpośrednio z Twojej
          kieszeni (no może będzie wzrost cen z 1,30 do 1,70 jak rozumiem strasznie Cię to
          pogłębi), więc właściwie czemu nie mieliby dostać podwyżek?

Nie jestem za tego typu metodami (rozpieprzanie firmy właściwie) jak strajki,
          ale z pewnością listonoszom się należą godne płace - w przeciwnym razie ich po
          prostu zabraknie.
      • kosmosiki 3000 pracowników per związek to nie aż tak dużo 02.06.08, 15:14
        Nie zapominaj, że Poczta liczy 120 tys. pracowników. Przy 40 ZZ wychodzi 3000
        pracowników na jeden ZZ. Nie wiem czy to dużo czy mało, nie jestem też
        specjalnym zwolennikiem strajków, w każdym razie mówiąc o Poczcie pamiętaj o
        *skali*.
    • Gość: bleee O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. IP: 81.15.154.* 02.06.08, 15:07
      Tradycyjnie związki zawodowe... w pale sie nie mieści jak ciemnota ludzka
      toleruje te organizacje na które idą krocie z budżetu, dbające o własne koryto w
      przeciwieństwie do pracowników danej branży... Gdyby tak polikwidować, zostawić
      jeden w każdym zawodzie na podwyżki by było i na co inne by zostało a tak:
      prezesie, viceprezesi, wszystko za państwowe...
    • kosmosiki Re: O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Pol 02.06.08, 15:14
      Gość portalu: x napisał(a):

> Sprywatyzować i wprowadzić konkurencję. Ileż można pielęgnować ten PRL-owski sk
      > ansen?
    • biber O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. 02.06.08, 15:17
      Rozpocznie się??? Jakoś nie mogę się oprzeć wrażeniu, że strajk trwa tam już od kilku lat :/
    • Gość: qe Poczta jest kompromitacją ekip rządzących IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.08, 15:18
      zarządzają pocztą kolesie którzy nie maja pojęcia co należy zmienić
      w firmie zeby mogła prawidłowo działać i czekają na dostawę z
      budżetu worków z pieniędzmi na pokrycie strat
      • kosmosiki Re: Poczta jest kompromitacją ekip rządzących 02.06.08, 15:27
        Gość portalu: qe napisał(a):

> i czekają na dostawę z budżetu worków z pieniędzmi na pokrycie strat

1. Poczta do tej pory sama się finansuje, budżetowych pieniędzy nie tyka. Więc
        nie wiem o czym Ty piszesz.

2. Skokiem na budżetową kasę są właśnie strajki - związkowcy chcą doprowadzić do
        upadłości aby Poczta mogła przyjąć fundusze unijne.

Moim zdaniem to i tak już sporo wynegocjowali (podwyżki o 800zł do końca roku).
        Związkowcy chcą tych podwyżek natychmiast co jest przecież niedorzeczne. Poczta
        liczy 120 tys. pracowników - pomnóż sobie ile to jest pieniędzy (ponad pół
        miliarda w tym roku). Nawet Poczta ma budżety, planowanie roczne itp.

Żądania ZZ są nieco absurdalne, no chyba, że się skojarzy fakty i skuma do czego
        tak na prawdę dążą (do upadłości). Tyle, że po upadłości może stracić pracę
        wielu pracowników, o tym zagrożeniu ZZ jakoś głośno nie chcą mówić.
        • Gość: a1 Re: Poczta jest kompromitacją ekip rządzących IP: *.chello.pl 02.06.08, 16:44
          > Żądania ZZ są nieco absurdalne,

żądania górników też są absurdalne,
          lekarzy są absurdalne itp itd...

wcale nie są absurdalne: w 3 rp kto głośniej
          drze mordę dostaje więcej na koszt innych

najwyżej ich oddłużą...
        • Gość: X Re: Poczta jest kompromitacją ekip rządzących IP: *.chello.pl 02.06.08, 18:26
          Jakie 800 zł ????? Jest mowa o 400 + bony. Bony to nie podwyżka tylko
          jednorazowy dodatek. Ja od początku roku dostałem 24 zł. Z tym obiecanych 400 po
          odjęciu wszystkich "pochodnych" zostanie co najwyżej 100. I tyle.

• Gość: ... Z nowu solidarność smrodzi IP: 64.124.166.* 02.06.08, 15:41
      związki gotowe są zarżnąć swoją firmę byle wyrwać parę groszy.
      • Gość: Miki Re: Z nowu solidarność smrodzi IP: 82.177.197.* 02.06.08, 15:49
        Taka sama sytuacja miała miejsce w 1980r. Nikt nie myślał jeszcze o zamordowaniu
        komuny, ale o wydarciu podwyżek i przywilejów jak najbardziej.
        • Gość: zet Re: Z nowu solidarność smrodzi IP: *.chello.pl 02.06.08, 16:37
          wtedy była gospodarka ręcznie sterowana, teraz jest wolnorynkowa - choćby z tego powodu nie można tych rzeczy porównywać
          • Gość: gandalf Re: Z nowu solidarność smrodzi IP: *.chello.pl 02.06.08, 16:48
            Jaka SOLIDARNOSC ????? To jest banda lobuzow - 40 zwiazkow (!?) -
            podpuszczajacych pracownikow, ktorzy daja sie wprowadzac w maliny ,
            aby uzyskac wieksza kase dla siebie i reszty pijawek, ktore
            przypiely sie do tych zwiazkow - prezesi , wice prezesi, zastepcy
            prezesow, zarzady (rozdmuchane do nieprzyzwoitosci). A wyrzucic to
            dziadostwo na zbity pysk - lacznie z najwyzsza "wierchuszka" i
            stworzyc przedziebiorstwo od nowa. A jak komus sie nie bedzie
            podobac , to won z nowej firmy . niech jada na zmywaki do Irlandi
            albo do Francji (od 1 lipca mozna). Zobacza wtedy na czym polega
            ciezka praca. Jsli chodzi o renty i emerytury , to kazdy emeryt
            powinien - gdy zobaczy "pocztowego lobuza " - przylozyc mu laska lub
            kula po grzbiecie , a potem napluc mu w ten glupi pysk.
            • Gość: Alek Re: Z nowu solidarność smrodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:20
              Hmm, przecież nie musisz korzystać z tej firmy, ludzie chcą godnie
              żyć i zarabiać, pewnie byś wprowadził stan wojenny i akazł im
              przyjśc za darmo do pracy ?
    • Gość: krystoff fajnie! nie ma jak uderzyć w ludzi starszych IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 15:50
      i chorych! renty i emerytury powinny dotrzeć, wiem po mojej babci i
      dziadku, że muszą kupić leki itd. a maja najczęściej wyliczoną na to
      kase

kazdy ma prawo do protestu, mamy demokracje na szczescie! tylko
      pocztowcy kto Was poprze skoro ciepri na tym starjku spoleczeństwo!

tez uwazam ze nalezy uwolnic rynek celem podniesienia jakosci
      swiadczonych uslug i poewnie tez i komfortu pracy i płacy!

• kosmosiki fajnie? 02.06.08, 15:55
        > renty i emerytury powinny dotrzeć (...) tez uwazam ze nalezy
        > uwolnic rynek celem podniesienia jakosci

Ależ misiu jeżeli chodzi o renty i emerytury to rynek jest przecież wolny
        (możesz wysłać czymkolwiek). Tylko problem w tym, że po "otwarciu rynku" (który
        jak napisałem stoi już otworem) może się okazać, że Twoja babcia będzie musiała
        sama lecieć po rentę/emeryturę do banku gdyż sektorowi prywatnemu zupełnie nie
        będzie się opłacało doręczać.
        • Gość: x Re: fajnie? IP: *.chello.pl 02.06.08, 17:00
          Bzdura totalna. Nie ma takiej opcji, że "prywaciarzom nie będzie się opłacać" - firmy staną do przetargu i same określą ceny.
          • Gość: kosmosiki Re: fajnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 17:47
            > Bzdura totalna. Nie ma takiej opcji, że "prywaciarzom nie
            > będzie się opłacać" - firmy staną do przetargu i same określą
            > ceny.

Albo i nie staną w ogóle. Znasz *jakąkolwiek* firmę o takim potencjale (ilość
            rejonowych placówek), która mogłaby (czy w ogóle chciałaby) roznosić emerytury i
            renty po takich stawkach jak dotychczas? Być może ktoś stanie, ale możesz
            spodziewać się znacznego wzrostu cen, a poziom usługi wcale nie musi być lepszy
            (być może będzie nawet gorszy).
            • Gość: x Re: fajnie? IP: *.chello.pl 02.06.08, 19:41
              Przecież to nie musi być przetarg ogólnopolski i firma o potencjale Poczty Polskiej.
              • Gość: kosmosiki Oheheh jeszcze lepiej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 20:39
                Tzn. sugerujesz co województwo (region) inną firmę do doręczania rent i
                emerytur? :))) To byłby dopiero burdel, w mazowieckim noszą ale tylko w
                Warszwawie, natomiast w Białymstoku już nie było chętnych etc. :>

Obecnie wszędzie są trendy w kierunku centralizacji i ujednolicenia takich usług
                (bo to pozwala zmniejszać koszta), a Ty proponujesz je rozpiździć między
                fafnastu małych dostawców, z których każdy będzie wałował jak się da?

No to wtedy dopiero babcia będzie miała powody do niezadowolenia.
                • Gość: x Re: Oheheh jeszcze lepiej IP: *.chello.pl 03.06.08, 09:14
                  Niekoniecznie co województwo, mogą być nawet mniejsze obszary. Nie rozumiem dlaczego małe firmy na małym terenie to od razu rozpizdziel, wałowanie i niezadowoleni klienci? Przeciwnie - najczęściej to z molochami jest problem. Oczywiście stopniowo i tak następowałaby centralizacja i ujednolicenie (dla obniżenia kosztów) - np. kiedy te małe firmy zaczną się konsolidować - ale nie oczekujesz chyba, że Poczcie Polskiej od razu wyrośnie konkurent o skali ogólnopolskiej, albo że Poczta Polska będzie nosiła emerytury do końca świata?
      • loppe Re: fajnie! nie ma jak uderzyć w ludzi starszych 02.06.08, 16:07
        za panów Kaczyńskiego i Dorna nie do pomyślenia
        • Gość: realista Nie ma zgody społecznej na ten strajk IP: 217.116.98.* 02.06.08, 16:28
          Pocztowcy,
          Społeczeństwo nie godzi się na ten strajku.
          Nie terroryzujcie ludzi starszych i chorych!!!
          • loppe Re: Nie ma zgody społecznej na ten strajk 02.06.08, 16:37
            co gorsza, Partia nie godzi się na ten strajk
      • Gość: X Re: fajnie! nie ma jak uderzyć w ludzi starszych IP: *.chello.pl 02.06.08, 18:29
        a jak strajkuje służba zdrowia to nie cierpi na tym społeczeństwo ??? Chyba
        cierpi jeszcze bardziej. W dodatku lekarze składają przysięgę. Jak lekarze
        strajkują to jest ok. Jak poczta strajkuje to jest be!
        • Gość: x Re: fajnie! nie ma jak uderzyć w ludzi starszych IP: *.chello.pl 02.06.08, 19:32
          Wcale nie jest ok gdy lekarze strajkują. Jest jednak pewna różnica między zawodem listonosza i lekarza - na czym ta różnica polega to nawet nie będę tłumaczył.
    • nessie-jp O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. 02.06.08, 15:52
      Jak pięknie i solidarnie! Dokopać chorym rencistom i staruszkom-emerytom, którzy
      będą musieli dyrdać na pocztę nawet kilkanaście kilometrów
      • Gość: tt Re: O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Pol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 22:25
        Powiedz to politykom, nie wiesz może dlaczego zaniedbali to przez
        tyle lat ? Bo mieli gdzie wciskać kolegów.
    • Gość: tk O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. IP: *.net.autocom.pl 02.06.08, 16:06
      A czy ich "praca" do tej pory to nie jest strajk?
      • Gość: zet Re: O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Pol IP: *.chello.pl 02.06.08, 16:38
        to strajk włoski, priorytet idzie tydzień ;)
    • Gość: kraver kiedy wreszcie rozgonią tych nierobów?!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 16:17
      Na wymioty mi się zbiera jak mam iść na pocztę, kiedy doczekamy się
      prywatyzacji? Listy giną, priorytety idą tygodniami, paczki to już zupełna tragedia!
    • pan_opticum O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. 02.06.08, 16:33
      >>"S" zapewnia, że strajkujący nie będą uniemożliwiali pracy tym, którzy chcą
      pracować.

Łaskawcy. To nie jest widzimisię związku, tylko obowiązek, wynikający z Kodeksu
      Pracy.

Z rentami i emeryturami to przegięcie.
    • Gość: Pi Czy S dostanie za yo nagrodę z DHL? IP: *.233.udn.pl 02.06.08, 16:43
      Za rozpieprzenie jeszcze niedeficytowej firmy to chyba wezmą
      pieniądze od DHL (Poczta Niemiecka).
      Po każdym takim numerze w DHL przybywa klientów biznesowych a dla
      poczty zostaja coraz mniej rentowni klienci.
      Większe paczki to już praktycznie stracili - jeszcze ze dwa strajki
      stracą i listy.
      Wywieźć S i dyrekcję na taczkach i zrobić porządek zanim znajdziecie
      się na ulicy.
      • Gość: rasia Re: Czy S dostanie za yo nagrodę z DHL? IP: *.187.240.11.ip.airbites.pl 02.06.08, 18:11
        debilu DHl to nie poczta niemiecka tylko prywatny spedytor.
        Ciemnota.
    • Gość: max63 O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. IP: *.chello.pl 02.06.08, 16:55
      zdelegalizowac ta niby Solidarnosc a panow Sniadkow i innych zagonic
      do roboty !!!!!!!!!!!!
    • Gość: Marszal Alternatyw kilka... IP: 193.63.61.* 02.06.08, 17:18
      Jezeli nie mozemy skorzystac z kochanej Poczty Polskiej to nalezy
      przezucic sie na e-maile i smsy. Jezeli chodzi o paczki to mozna
      skorzystac z konkurencyjnych firm, ktorych pracownicy o dziwo nie
      strajkuja. Jezeli zwiazkowcom nie podoba sie pensja na poczcie to
      niech rzuca robote i jada do zagranice. Poznaja swiat i wiecej
      zarobia.
    • Gość: Solimarność S.r.a.ć .na tych darmozjadów-pocztowcy-śmiech..... IP: 83.1.118.* 02.06.08, 17:34
      j.w.
    • Gość: Swobodny Dżordż O północy rozpocznie się strajk w Poczcie Polsk.. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:12
      Przecież oni stajkują już jakieś kilkanaście lat.... Teraz się
      obudzili???
    • Gość: luk hehehe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.08, 18:49
      Fajnie, że chociaż uprzedzili na kilka godzin wcześniej:) Zdążyłem jeszcze przed
      chwilą zmienić zamówienie, które jutro miało zostać wysłane, z Poczty na DHLa;)
      Tak więc brawo poczta! Nawet jeśli gó.. z waszego strajku będzie to już
      jesteście 100zł w plecy:D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka