Gość: Bubatek IP: 151.193.120.* 29.07.08, 10:15 Mitem jest odgórne ustalanie cen paliw" - tłumaczy "WSJ Polska" Alfred Kubczak z Shell Polska. Tiaaaaaaaaaaaaaaaa... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krycha_z_gazowni "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną... 29.07.08, 10:19 Jakie to typowe... "Co? Gdzie? Jaka obniżka?" Takich to mamy "byznesmenów". Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz 29.07.08, 15:56 Już tłumaczę nieukom ekonomicznym: -kupuję po 100 sprzedaję po 150 -przychodzi konkurencja -po czasie sprzedaję po 110 -cena zakupu rośnie, kupuję po 105, ale cena ani drgnie, każdy się boi mieć po więcej niż 110 -rośnie dalej, kupuję po 110, nie ma rady podnoszę cenę na 112, konkurencja twardo trzyma się 110 -dalej kupuję po 120, sprzedaję po 110 i jest git -co robię gdy cena zakupu spada na 110? Ani myślę obniżać ceny! Tak działa wolny rynek, przedsiębiorcy się wypruwają dla buraków patrzących tylko na cenę, ale jeśli już przedsiębiorcy mieliby się odkuć to wielkie marudzenie. BTW. na stacjach paliw to jest bardziej drastyczne, bo marże tam są śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz 30.07.08, 07:16 manhu napisał: > Już tłumaczę nieukom ekonomicznym: > -kupuję po 100 sprzedaję po 150 > -przychodzi konkurencja > -po czasie sprzedaję po 110 > -cena zakupu rośnie, kupuję po 105, ale cena ani drgnie, każdy się boi mieć po > więcej niż 110 > -rośnie dalej, kupuję po 110, nie ma rady podnoszę cenę na 112, konkurencja twa > rdo trzyma się 110 > -dalej kupuję po 120, sprzedaję po 110 i jest git > -co robię gdy cena zakupu spada na 110? Ani myślę obniżać ceny! > > Tak działa wolny rynek, przedsiębiorcy się wypruwają dla buraków patrzących tyl > ko na cenę, ale jeśli już przedsiębiorcy mieliby się odkuć to wielkie marudzeni > e. > BTW. na stacjach paliw to jest bardziej drastyczne, bo marże tam są śmieszne. Tylko wyksdztalciuch moze wierzyc w te bzdury o wolnym rynku. Hallo Polska, swiat w to przestaje juz wierzyc, czas przestac byc zacofanym. Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel ten artykul to jedna wielka bzdura 30.07.08, 07:24 Gdy ropa naftowa rosla z 50 dolarow do 140 to przeciez paliwa na stacji nie zdrozaly 2,5 krotnie. to raz. Po drugie 200 zl na 1 m3 - to daje 2 grosze na litrze. to sa te ich MASOWE obnizki. Po prostu ktos sieje propagande sukcesu. Karmi glupich wyborcow PO kolejnymi popolistycznymi obiecankami, liczac na to, ze naiwni durnie tym sie jakos nasyca. No. by zylo sie lepiej. Owczarni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: ten artykul to jedna wielka bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 08:38 > Gdy ropa naftowa rosla z 50 dolarow do 140 to przeciez paliwa na stacji nie zdrozaly 2,5 krotnie. A pamiętasz ile wtedy kosztował dolar? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Świcibaka Re: ten artykul to jedna wielka bzdura IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 13:01 Z liczeniem to u Ciebie słabo... Ile jest 200/1000? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ytehhe Nie rozumiem tego mechanizmu spekulacji surowcami IP: 195.150.178.* 29.07.08, 10:22 po pierwsze takiej możliwości W OGÓLE nie powinno być, a po drugie jak ci spekulanci tym obracają, przecież nie kupują fizycznie baryłek ropy. To czym obracają, papierami na ropę? Przecież to farsa. Jeżeli jakiś spekulant podbija cenę ropy na stacji benzynowej, to znaczy że jest gotów kupić ją drożej niż ja. Czyli powinien ją FIZYCZNIE kupić, tak jak ja ją nalewam do baku auta i z nią odjeżdżam. A tak przecież nie jest, jakiś fundusz w to inwestuje ale nie ma najmniejszego zamiaru brudzić sobie rąk jakąś śmierdzącą ropą. To jakaś paranoja, no chyba że ktoś mi to jasno i logicznie wytłumaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Nie rozumiem tego mechanizmu spekulacji surow 29.07.08, 10:35 Sam to jasno i logicznie wytłumaczyłeś. Jak kupujesz akcje developera to nie masz zamiaru brudzić się cementem, a jak google, to nie masz zamiaru grzebać w sofcie. Jak kupujesz mieszkanie na handel to nie masz zamiru w nim mieszkać, a jak ropę na handel to nie masz zamiaru jej lać do baku. W ten sam sposób jak ropą, można spekulowac marchewką, tyle że akurat rynek marchewki jest bardziej płynny. Jest naprawde ciężko ograniczyć spekulacje takimi towarami. Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel Re: Nie rozumiem tego mechanizmu spekulacji surow 30.07.08, 07:20 terion napisał: > Sam to jasno i logicznie wytłumaczyłeś. Jak kupujesz akcje developera to nie ma > sz zamiaru brudzić się cementem, a jak google, to nie masz zamiaru grzebać w so > fcie. Jak kupujesz mieszkanie na handel to nie masz zamiru w nim mieszkać, a ja > k ropę na handel to nie masz zamiaru jej lać do baku. > W ten sam sposób jak ropą, można spekulowac marchewką, tyle że akurat rynek mar > chewki jest bardziej płynny. Jest naprawde ciężko ograniczyć spekulacje takimi > towarami. Nie jest tak ciezko z punktu widzenia prawnego i pewnych mechanizmow. ciezko jest, tylko dlatego, ze chlopaki co na tym kase trzepia po prostu ci nie pozwola wprowadzic pewnych regulacji, az sie wszystko nie rypnie. A oni dbaja tez o to, zeby sie nie rypnelo, i aby dlaej kase ciagneli z baranow. swoja droga jest tyle krajow wydobywajacych rope, a wolny rynek nie dziala. Ciekawe. Naprawde ciekawe. Po raz kolejny nie dziala. Halo sekta wolnorynkowcow - to jak to jest? Gdzie ta wasza slepa reka rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
terion Re: Nie rozumiem tego mechanizmu spekulacji surow 30.07.08, 13:38 > swoja droga jest tyle krajow wydobywajacych rope, a wolny rynek nie dziala.Ciekawe. Naprawde ciekawe. Po raz kolejny nie dziala. Halo sekta wolnorynkowcow - to jak to jest? Gdzie ta wasza slepa reka rynku? Czemu uważasz, że nie działa? Duzo krajów produkuje ropę, a jeszcze więcej jej potrzebuje. Ropy jest na styk, a miejscami brakuje. USA co krok zmniejszają zapasy. Więc nic dziwnego, że cena rośnie. Spekulacje mają też swój udział, ale nie jedyny. > > Nie jest tak ciezko z punktu widzenia prawnego i pewnych mechanizmow. ciezko jest, tylko dlatego, ze chlopaki co na tym kase trzepia po prostu ci nie pozwola wprowadzic pewnych regulacji Ok, podaj przykład jakie mogłyby być te regulacje? I jak uchronisz się przed tym, że np Irak, albo Wenezuela otworzyw własna giełdę ropy, na której ustalą swoje reguły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Nie rozumiem tego mechanizmu spekulacji surow IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 30.07.08, 07:29 Bo to jest trochę jak takie ulokowanie kasy. Jest byznesmen, ma kasę powiedzmy 300 000 $, dzwoni do szejka: -Szejku kupię od Ciebie ropy dziś za 300 000$ a Ty mi ją dostarczysz za np 3 miesiące. -OK Gościu wpłaca kasę (jak na lokatę tylko trochę wyżej oprocentowaną) i czeka. Mijają 3 miesiące, szejku wysyła ropę, którą trza sprzedać. A że gościu (ten co kupił) ma jej dużo składa na rynek ofertę. Powiedzmy 360 000$ za to co kupił. Nikt nie chce kupić, ale też i nie ma innego źródła bo wszyscy się już zaopatrzyli wiec ktoś musi wziąć za jego cenę. I to jest spekulacja. Poczekam, może gdzieś taniej dostanę...a tu psinco. Muszę kupić za tyle ile chcą a jak nie to nic nie będę sprzedawał i pakuję interes. Jednym słowem nie mam wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
go_bsh Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz 29.07.08, 10:22 A i tak w takich miastach jak Gorzów Wlkp. będzie zmowa cenowa i bez presji ludzi, ceny nie drgną... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicpek Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 23:17 podobno mają się wziąć na poważnie (dzisiaj czytałem) za nasze kochane miasto i jego ceny paliw.. pojeździmy - zobaczymy, jak mówi stare indiańskie porzekadło.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kierowca to trzeba będzie nalać do pełna IP: *.tktelekom.pl 29.07.08, 10:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dubliner "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. IP: *.ptr.magnet.ie 29.07.08, 10:46 A w Dublinie benzynka w ciagu ostatnich trzech dni potaniala z 1.35 do 1.28. So WTF?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: compani0n Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 10:47 Ciekawe. Gdy rzecznik Orlenu komentowała blokady stacji benzynowych w Brzegu, chlapnęło jej się, że ceny jednak ustalają analitycy w centrali... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lukrecja P a r a n o j a IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.08, 11:22 Dla mnie wciąż te ceny paliwa w Polsce to jakieś koszmarne nieporozumienie. Dlaczego litr paliwa 95 jest w tej chwili najdroższy w Europie?W bogatej Szwajcarii litr kosztuje ok.4,15. Wiem, ktoś powie..podatki, akcyza, vat. I dlatego zawsze to będzie PO-lska paranoja. Swoją drogą szczytem cwaniactwa i chamstwa jest polityka polskich koncernów naftowych. Jak tylko cena ropy rośnie na rynkach światowych, potrafią z dnia na dzień podnieść na stacji cenę. Kiedy jednak spada...na próżno szukać obniżki cen. Trzeba czekać aż zdenerowani kierowcy opróżnią cysterny. Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną... 29.07.08, 11:23 Oczywiście, że zakres cen na stacjach benzynowych ustalany jest przez analityków w centrali koncernu naftowego. A jak któryś detalista chce zejść niżej - dostaje stamtąd "propozycję nie do odrzucenia". Do tego dochodzi zmowa cenowa na stacjach. Zauważcie, że ceny w danej okolicy zmieniają się w tym samym momencie i o tę samą wartość. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów albo udaje że tego nie widzi, albo jest zainteresowany, aby nie widzieć i głupawo tłumaczy, że tak właśnie działa rynek. Zaradzić temu jest bardzo prosto. Powinna powstać sieć stacji należących do lokalnych samorządów, sprzedających po cenach hurtowych plus niewielka marża. Zmusi to pozostałych cwaniaków do dostosowania się lub nikt u nich nie zatankuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raul to nie zadziałała... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 12:03 bardzo szybko te samorządy znajdą się w rękach owych cwaniaków i wszyscy równo będę golić kierowców... jedyne rozwiązanie to bojówki wysadzające stacje z wysokimi cenami (lub z chrzczonym paliwem) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bobcat0210 Re: to nie zadziałała... 29.07.08, 12:25 Może i masz rację... Ale chyba państwo (jako właściciel) może nakazać Orlenowi i Lotosowi sprzedaż w należących do nich stacjach (nie współpracujących franszyzach) po cenach hurtowych plus niewielka marża, prawda? A że tego nie robi? Widać nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaktus Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:27 OK. Czekam na spadek cen w stacjach Orlen w Plocku . Jak spadną nawet o 5% to deklaruję , że dam sobie obciąć wszystkie i tak już poobgryzane paznokcie aż do łokcia . Ludzie nie wypisujcie bzdur . Please !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Id Od dziecka marzyłem o własnej stacji benzynowej... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 11:41 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ER4444 "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną... IP: 212.106.20.* 29.07.08, 11:47 MASOWE OBNIŻKI ILE: 5 GROSZY CHA,CHA,CZY 10 GROSZY NA LITRZE??, NIE RÓBCIE Z KIEROWĆÓW DEBILI,BO I TAK I TAK NIE BĘDZIE PALIWO TYLE KOSZTOWAC CO W USA( 2,3 ZŁ ZA LITR!!)!!ORLEN I LOTOS=MAFIA PALIWOWA I TAK WYMYŚLI COŚ BY UKŁADNI PSEUDOPOLITYCY NIE OBNIŻALI ZBYTNIO CEN PALIW, BO SIĘ KIEROWCOM W GŁOWACH PRZEWRÓCI Z TEJ DOBORCI,CHA,CHA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 12:46 W 2005 roku prezes Orlenu? 16.000.000 PLN (tak tak słownie 16 milionów złotych) to kwota brutto ale po odciągnięciu podatku nadal okrągła sumka. To wlasnie oznaca mafię paliwową. Odpowiedz Link Zgłoś
szfindel Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz 30.07.08, 07:27 Gość portalu: Gucio napisał(a): > W 2005 roku prezes Orlenu? 16.000.000 PLN (tak tak słownie 16 > milionów złotych) to kwota brutto ale po odciągnięciu podatku nadal > okrągła sumka. To wlasnie oznaca mafię paliwową. to wiecej jak prezes Statoila w Norwegii. duzo wiecej. A obroty obu firm?????? Odpowiedz Link Zgłoś
tkamins "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. 29.07.08, 12:06 Nie widzę żadnego powodu do obniżania cen. Skoro ludzie nadal kupują paliwo mimo obecnych cen, to znaczy że ich stać. Proszę państwa, jesteśmy w Polsce, tu ceny mogą tylko rosnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asdf Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: 212.85.29.* 29.07.08, 14:42 Nie zgadzam sie, ja kupuje mniej. Staram sie mniej zuzywac paliwa, np. jezdze do pracy rowerem. Przez sama zmiane stylu jazdy samochodem zaoszczedzilem ok 15%-20% paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qrnamol Czy ktoś tankuje na Orlenie???? IP: *.toya.net.pl 29.07.08, 12:26 PB98 po 4.99zł podczas gdy na Lukoil można kupić za 4,64zł i to nie jakiś badziewny syntetyk jak na Orlenie... Mało tego, ostatnio Borygo kupowałem a że miałem po drodze Orlen to kupiłem, 5litrów za 51,90zł... Następnego dnia sprawdziłem na Lukoil - 45zł... NIGDY WIĘCEJ ORLENU Odpowiedz Link Zgłoś
peetie "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. 29.07.08, 12:27 Wsiadajcie na rowery zamiast dawać Orlenowi zarobić! Chcesz mi pomóc? klikaj.bubb.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Proporcjonalnie? IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.08, 12:39 Dlaczego paliwa na stacjach mają tanieć PROPORCJONALNIE do obniżek cen hurtowych? Połowa ceny na stacji to akcyza czy inne paskudztwo, ta część się nie zmienia. Czyli na stacjach powinno stanieć (procentowo) ze dwa razy bardziej niż w hurcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: le_on Re: Proporcjonalnie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.08, 07:42 Mylisz się. Stacja kupuje paliwa z juz opłacona akcyza. Ceny hurtowe zawieraja opłacona akcyzę. Odpowiedz Link Zgłoś
tocqueville "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. 29.07.08, 12:39 ostatnio byłem poza Wrocławiem - musiałem zatankować na BP w małym mieście - myślę, kurcze ale podrożało: 4,85 za litr 95, ale trudno dwa dni później jestem we Wrocławiu, zajeżdżam pełen obaw na Shella a tu 4,63 za litr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blins "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. IP: *.kielce.net.pl 29.07.08, 13:23 Najlepsze jest, że na stacjach jednego koncernu cena różni sie nawet o 20 gr na litrze, więc jak to jest z tymi marżami? Nie mówcie mi że to cena dostawy i odległośc od rafinerii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.wbs.ssh.gliwice.pl 30.07.08, 08:25 Koszty transportu, odległość? A paliwo w Płocku jest droższe jak na Śląsku...tak koszty transportu... Odpowiedz Link Zgłoś
paneq89 "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. 29.07.08, 13:33 Częstochowa , Stacja Orlen Ul. Warszawska Cena 4.89 za 98pb plus tylko wypisują faktury nie ma paragonów , czyli i tak wypisują faktury i je sprzedają. Częstochowa , Stacja Jet przy DK1 , Cena 4.70 za 98PB. Nie mam pytań raz zatankowałem na Orlenie i już nigdy więcej tego nie zrobię , współczuje tym co tam tankują :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eh Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.08, 10:30 ja zawsze tankuje na orlenie bo raz ze mnie stac na jakosc, dwa, ze wrzucam sobie to tak i tak w koszty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zbyszko "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.08, 13:38 a co na to świstak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukasz Kupujmy małe samochody IP: *.icpnet.pl 29.07.08, 14:25 Co by było gdybyśmy kupowali małe oszczędne smaochody zeby oszczędzić pieniądze i pomóc miastu ? Zamiast dawać zarabiac rosjanom ... to za zaoszczędzone pieniądze kupowac coś polskiego. Lepsze jedzenie do domu, obiad w polskiej reatruacji, jakiś kurs dla dzieci. Pomijam już bohaterów na rowerach i pasazerów komunikacji miejskiej. Którzy oszczędzając pieniądze pomagają środowisku, państwu, miastu. Mniej korków, zdrowski ludzie, więcej pieniędzy zostaje w kraju, zdrowsi obywatele. Pozdrawiam zdrowo myślących Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 111 Złodziejstwo i tyle. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 14:32 "Ceny dla stacji, których jesteśmy właścicielami, ustalane są w oparciu o kilka czynników, takich jak m.in. konkurencja na rynku, koszty funkcjonowania, obroty. Mitem jest odgórne ustalanie cen paliw" - tłumaczy "WSJ Polska" Alfred Kubczak z Shell Polska. Powiedz ku... jak facet, że rżniecie ludzi w okresie wakacyjnym, a nie będziesz mimozo wciskał ciemnotę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buiv Re: Kupujmy małe samochody IP: *.wro.vectranet.pl 29.07.08, 21:07 wujek - zgodze sie, ale nie do konca :) Dojezdzam do pracy paliwozlopem (srednio 10,8 l PB95/100km) 150 km codziennie (licze w obydwie strony). i tak: primo - duze auto jest bezpieczniejsze snd - lubie paliwozlopa, bo jest wygodny trt - po owych 150 km nie cierpie z bolu kregoslupa (dojezdzalem i malym dla odmiany - zaledwie dwa tygodnie) qtr - serwisowanie silnika benzynowego jest tansze. nowe diesle sa juz "delikatniejsze" od tych montowanych powiedzmy w starych mercedesach Ale - by cie czesciowo poprzec: gdybym dojezdzal mniejsze odcinki (powiedzmy do 50 km) kupilbym cos malego z dieslem 1.4 - 1.5 reszte stwierdzen - zgadzam sie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adam "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną.. IP: *.chello.pl 29.07.08, 15:28 szklanka kiedyś pęknie -oby była pusta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek 1966 "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną... IP: *.toya.net.pl 29.07.08, 15:50 27 lipca bylem w Wiedniu i benzyna 95 Ultimate na stacji BP kosztowala okolo 4 zlote. Na Slowacji 4.20-4.30 zl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 15:54 zamiast narzekać, wpisujcie ludzie się na strone: www.cenapaliw.pl !!!! ja zauważyłem, że jedna stacja na wylotówce jak wpisywałem codziennie cenę to w końcu obniżyła cenę do poziomu stacji dwie ulice dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq-link Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 15:54 www.cenapaliw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qqq Re: "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zacz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.08, 15:55 www.cenapaliw.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jarekp666 "WSJ Polska": Masowe obniżki na stacjach zaczną... 29.07.08, 16:07 spadl popyt na paliwo bo ludize oszczedzaja na samochodzie... to i paliwo potanialo aby nam przypomniec ze do kiosku mozna autem po gazete a nie spacerem ;) _________________________________ Pępek Świata to Dziecko Dieta i ćwiczenia dla zdrowia i sylwetki Światła i reflektory samochodowe Odpowiedz Link Zgłoś