Gość: kix IP: 195.90.102.* 03.10.08, 11:52 He, he. szal konsumpcji, ale na kredyt. to juz sie konczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ahmax Spoko, średnioków u nas ni mo. IP: *.aster.pl 04.10.08, 08:24 Jest coraz lepiej. Widać to w Warszawie po furach z salonów, koszykach w hipermarketach, nowych domach. Akurat ci wiedzą, jak szanować pieniądz. Kłopoty to będą mieli ludzie o percepcji inaczej, gorący zwolennicy kart kredytowych. Tych, niestety, jest sporo więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! 03.10.08, 17:19 Co za idiotyczna propaganda sukcesu. GW przebija komunistyczną propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hahaha sa tacy co nazeraja sie az boki puchna... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 17:42 a na wczasy jada na Teneryfe. lecz to tylko garstka. reszta wpiepsza chleb ze smalcem zeby uciulac na 10 letnia bryke sciagnieta spod szrotu w dojczlandzie... i gdzie tu sukcesy? chyba ze gw mowi wylacznie za wypasiona garstke ktorym sie smalec na mozg rzucil. hahahaha! 4-litery a nie sukces noe-konserwatywnego lyberalizmu spod znaku likudu. ew w polskich warunkach lidu. hahahaha! bleeeeeeeeeeeeee. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vip Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.08, 17:59 syf to masz u siebie w lokum i w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Gó...any szał Donka-Sronka... 04.10.08, 05:43 Gó...any szał Donka-Sronka... Gość portalu: vip napisał(a): > syf to masz u siebie w lokum i w głowie Odpowiedz Link Zgłoś
sapinek Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! 03.10.08, 19:26 polacy jedza poza domem, bo coraz mniej w tym domu przebywaja. dlaczego? bo musza wiecej pracowac, zeby przezyc.. no, ale to sukces przeciez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:30 > polacy jedza poza domem, bo coraz mniej w tym > domu przebywaja. dlaczego? bo musza wiecej pracowac, > zeby przezyc.. no, ale to sukces przeciez... Oczywiście, że sukces. Bo praca to jest wartość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.acn.waw.pl 03.10.08, 19:42 taka jak w polsce to żałosne niewolnictwo a nie praca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:48 > taka jak w polsce to żałosne niewolnictwo a nie praca To wyjeżdżaj do Chin czy Indii - tam to mają socjal super. Polaczki potrafią tylko narzekać jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 4g63 Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.acn.waw.pl 03.10.08, 19:57 spadaj frajerze, sam sobie wyjeżdżaj, szansa polski została zaprzepaszczona przez wąską grupę ludzi, którzy mają na celu wyssanie wszelkich dóbr z tego kraju i jego zniszczenie, każdy chętnie by pracował na lepszą przyszłość gdyby to miało jakikolwiek sens, i nie wyjeżdżaj mi tu z chinami, chyba że uważasz że polska nie jest cywilizowanym krajem - może faktycznie masz racje, ale wtedy chętnie wyjadę na zachód, może zostaną tu masochiści, zobaczymy jak wtedy będziesz piszczała śiwnio Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 20:07 > spadaj frajerze, sam sobie wyjeżdżaj, Och to nie ja uważam, że szansa na to aby móc (czasami nawet ciężko) pracować jest złem. > szansa polski została zaprzepaszczona No to tym bardziej nie masz tu czego szukać. :) > przez wąską grupę ludzi, Przez układ. Napisz to. :) Musi być układ. > którzy mają na celu wyssanie wszelkich dóbr z > tego kraju i jego zniszczenie, każdy chętnie by > pracował na lepszą przyszłość gdyby to miało > jakikolwiek sens, Jasne. Przecież wiadomo, że pracować to nie ma żadnego sensu. :)) > i nie wyjeżdżaj mi tu z chinami, chyba że uważasz > że polska nie jest cywilizowanym krajem Jeżeli uważasz, że w Polsce się dużo i ciężko pracuje to wyjedź np. do USA. Zobaczysz jak się pracuje nierobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naprawde gosc Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: 195.205.202.* 04.10.08, 00:49 co ty pie...sz kosmo-siki. popisz sobie na forum "gry ". nie rozumiesz pewnych aspektow to sie nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: 89.100.153.* 04.10.08, 01:02 ale pie...sz, tak jak na zachodzie nigdy sie w Polsce nie opie...łem. A zarabiam 6 razy tyle Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek w szal konsupcji wpadly pielegniarki ,stoczniowcy 03.10.08, 20:27 za kilka tygodni tez beda sie plawic w rospasanej konsumpcji Odpowiedz Link Zgłoś
dobiczek nepotyzm ,sitwy korupcja trzeba sie sku,,,wic 03.10.08, 20:29 i w tedy mozna sie slizgac na powierzchni.tylko czy warto? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huggies Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.unak.is 03.10.08, 23:28 Nie tylko narzekac "polacy" potrafia. Ale pamietac tez by wypadalo jak bylo kiedys i jak jest teraz. Buractwo w Polsce bylo i jest dlatego zawsze bedzie "syf". Wszystko "od ludzi dla ludzi". ps: jestesmy okropnym narodem "pieniaczy" i szacunku do pracy innych i swojej za grosz nie mamy, Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great GW robi z ciebie: A-idiotę, B-idiotę, C-idiotę ??? 04.10.08, 05:45 GW robi z ciebie: A-idiotę, B-idiotę, C-idiotę ??? sapinek napisał: > polacy jedza poza domem, bo coraz mniej w tym domu przebywaja. dlaczego? bo > musza wiecej pracowac, zeby przezyc.. no, ale to sukces przeciez... Odpowiedz Link Zgłoś
kali23 70% polskich biedaków wpadło w szał konsumpcji!! 03.10.08, 20:51 Co za idiotyzm. Odpowiedz Link Zgłoś
mike-great Szał konsumpcji gazu, prądu, benzyny, i jabłek... 03.10.08, 21:28 Szał konsumpcji gazu, prądu, benzyny, i jabłek... Lenin przy propagandzie Tuska to kapitalista... mark6 napisał: > Co za idiotyczna propaganda sukcesu. > GW przebija komunistyczną propagandę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYX Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.adsl.alicedsl.de 03.10.08, 22:18 Co - gul Ci skacze ? Siedzisz w jakim angielskim gnoju na hinduskim zapleczu i gul Ci skacze, ze inni nie musieli sie tak ponizac jak Ty i maja wyzszy standard zostajac w kraju ? Przszkadz, ze w kraju sie polepsza ??? A bidnych i bezdomnych bedzie zawsze zarowno w Polsce jak i w Anglii, Niemczech czy gdziekolwiek indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
kajman6 Przeczytaj oficjalne dane ty "patrioto inaczej" 04.10.08, 10:57 W/g GUSu około 60% polaków żyje na poziomie minimum,około 5% żyje w nędzy. Od zaradnych i inteligentnych POLAKÓW , którzy mieli odwagę opuścić to bagno zwane Polską, "ŁAPY PRECZ", ty prymitywny śmierdzielu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: huggies Re: W Polsce syf a polacy wpadli w szał!!! IP: *.unak.is 03.10.08, 23:24 zgadzam sie calkowicie. pol roku temu stwierdzilem ze bzdury wypisuje inny portal i dlatego przeszedlem na gazeta.pl aczkolwiek teraz dzieje sie i tutaj to samo (od pewnego czasu). Zapytajcie Polaka w malym miasteczku czy wydaje wiecej, kwoty jak najbardziej ale czy przeklada sie to na ilosc, a "teoretycznie" nawet jesli to czy na jakosc, a nawet juz jesli (choc tak nie jest) to, no wiec wlasnie to, dalej juz nic nie ma. Polska tez "tonie" i tonac bedzie coraz to bardziej. Min. przez absurdalne rzady "Krzykaczy", pozdrawiam pawel ps: nie chce mi sie wracac nawet do PL (choc to zrobie "prawdopodobnie") po studiach, ale kto wie moze dosiegnie mnie ta reka wspanialego rozwoju gospodarczego, CYNIZM to tak dla Panow i Pan z redakcji Odpowiedz Link Zgłoś
przyladek.dobrej.nadziei To chyba normalne w takim mocarstwie, jak nasze 03.10.08, 17:21 Nie tylko Polacy kupują więcej, ale byle czego się nie chwycą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 17:44 No fakt! To WYBITNE OSIAGNIECIE zamienic tansze na drozsze oraz lepsze na gorsze: owoce na "dzemy", mleko na "jogurty", kasze, kapuste, ziemniaki na "mrozonki", "slodycze" i "napoje" (cudzyslow oznacza nazewnictwo a nie FAKTYCZNE ISTNIENIE podanych rodzajow zywnosci tzn. np.PRAWDZIWEJ czekolady, PRAWDZIEGO napoju, dzemu, jogurtu, PRAWDZIWEGO zamrozonego posilku itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.chello.pl 03.10.08, 17:59 żarcie jest coraz gorsze, normy coraz nizsze, nazwy produktów coraz mniej mają wspólnego z zawartością. To wszystko to znak naszych czasów - schyłku kapitalizmu i "wolnego" rynku. Ja jestem człowiek, chcę jeść żywność, a nie paszę dla ludzi. Wplątaliśmy się w system, który nie ma żadnych zasad oprócz zasady maksymalizacji i centralizacji zysków i rozpraszania po kim i po czym tylko się da kosztów. To do niczego dobrego nas nie doprowadzi. Kapitalizm albo się zmieni, albo upadnie - czego mu z całego serca życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 18:29 Jako bolszewik zle interpretujesz rzeczywistosc nakazujac rzeczywistosci dopasowac sie do twoich oczekiwan zamiast SAMEMU dopasowac sie do oczekiwan rzeczywistosci (wydrukuj KONIECZNIE powyzsze i powies na lozeczkiem aby to klepac sobie co wieczor zamiast manifestu komunistycznego lub paciorka) FAKTEM jest, ze zywnosc drozeje. I tej zywnosci nie potrafil TANIO dostarczyc bolszewizm (Polska, Kuba, Rosja, Wietnam, itd.) i dlatego upadl. Kapitalizm tez nie potrafi dostarczyc TANIO zywnosci ale potrafi dostarczyc tanio SUBSTYTUTY zywnosci (technologia). I te tanie substytuty zywnosci sa dla biednych (lepsze to niz NIC). Droga ZYWNOSC oczywiscie ciagle istnieje ale TYLKO dla bogatych. I to JEST PRAWIDLOWE bo wtedy ludziom CHCE sie byc bogatymi = przejawiac inicjatywe, pracowitosc, myslenie, podejmowac ryzyko. I TO sie nazywa kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.chello.pl 03.10.08, 19:02 >Jako bolszewik źle mnie zinterpretowałeś :) >zle interpretujesz rzeczywistosc nakazujac rzeczywistosci dopasowac sie do twoich oczekiwan zamiast SAMEMU dopasowac sie do oczekiwan rzeczywistosci a ja myślałem że, przynajmniej w założeniu, w kapitalixmie to rynek dopasowuje się do potrzeb konsumenta, a nie konsument do potrzeb rynku. To fajnie że piszesz bez ściemniania, że nikt nie ma nic do gadania, że trzeba się całe życie dostosowywać do owczego pędu rynku, konsumentów, marketingowców, polityków. >FAKTEM jest, ze zywnosc drozeje. I tej zywnosci nie potrafil TANIO dostarczyc bolszewizm (Polska, Kuba, Rosja, Wietnam, itd.) i dlatego upadl. FAKTEM jest że żywność drożeje (mówimy o ostatnim okresie) nie dlatego że żwyności jest mniej, nie dlatego że konsumentów przez ostatatni rok przybyło masowo - tylko dlatego i nie jest to wymysł propagandy "bolszewickiej", ale rzecz opisywana przez ekonomistów o pogladach "wolnorynkowych", tylko dlatego drożeje, bo stała się celem spekulacji - sztucznego podwyższania cen po to, by na tych zwyżkach zarobić. Zwykły kapitalistyczny sposobik, by z ludzi wyciągnąć kaskę, zadne prawa ekonomii o podaży i popycie. Przyczyny upadku komunizmu, jak widzę masz w małym palcu, więc nie zamierzam ci tego obrazu psuć, bo nie widze celu. >Kapitalizm tez nie potrafi dostarczyc TANIO zywnosci ale potrafi dostarczyc tanio SUBSTYTUTY zywnosci (technologia). >I te tanie substytuty zywnosci sa dla biednych (lepsze to niz NIC). Ale ci się zebrało na pisanie prawdy. Nie wiem przypadkiem, czy nie jesteśmy po jednej stornie, a ty sztucznie mi tu mnie podpuszczasz...:) >Droga ZYWNOSC oczywiscie ciagle istnieje ale TYLKO dla bogatych. >I to JEST PRAWIDLOWE bo wtedy ludziom CHCE sie byc bogatymi = przejawiac inicjatywe, pracowitosc, myslenie, podejmowac ryzyko. >I TO sie nazywa kapitalizm. Wyobrażasz sobie świat złożony z samych bogatych? 1.5 miliardów bogatych Chińczyków, miliard Hindusów, kilkaset milionów Wietnamczyków... ? Zastanawiałeś się jak rodzi się bogactwo i czy do bogactwa każdy z bogatych doszedł sam, czy potrzebował masy biednych, których wyzyska w pracy, a także takich którym sprzeda jakiś substytut żywności? :) Kapitalizm upada kilkadziesiąt lat po upadku komunizmu. Okazał się kolejną niezrealizowaną utopią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 19:26 >Nie wiem przypadkiem, czy nie jesteśmy po jednej stornie,\ Nie jestesmy poniewaz JA jestem KAPITALISTA. > źle mnie zinterpretowałeś :) Nie, dobrze cie zinterpretowalem. To ty zle interpretujesz fakty. > Kapitalizm upada kilkadziesiąt lat po upadku komunizmu. Okazał się > kolejną niezrealizowaną utopią. Skad taki pomysl? > FAKTEM jest że żywność drożeje (mówimy o ostatnim okresie) Nie. Zywnosc (W doslownym sensie) drozeje im wiecej jest na swiecie ludzi i mniej miejsca na jej uprawe. DLATEGO w miejsce zywnosci wprowadza sie jej SUBSTYTUTY, ktore, NIE tworzy sie TRADYCYJNY SPOSOB. >Zastanawiałeś się jak rodzi się bogactwo i czy do > bogactwa każdy z bogatych doszedł sam, czy potrzebował masy > biednych, których wyzyska w pracy, a także takich którym sprzeda > jakiś substytut żywności? :) Nie zastanawiam sie na tym. Glupi ludzie SA po prostu PO TO aby pracowali na madrych ku korzysci jednych i drugich. Bolszewicy chcieli te sytuacje odwrocic i DLATEGO im nie wyszlo... > FAKTEM jest że żywność drożeje (mówimy o ostatnim okresie) Nie zywnosci drozeje historycznie. I dlatego ta urocza babcia w "Seksmisji" tak cieszyla sie z kwaskowatego dzemiku zamiast swinstwa w tabletkach czy tubki. W starozytnym Rzymie PRAWDZIWA baranine jadano kilka razy w roku a teraz NIEPRAWDZIWEGO hamburgera je sie codziennie. NIEMOZLIWYM jest aby dzisiaj 6 miliardow ludzi jadlo PRAWDZIWA baranine poniewaz przy tradycyjnych sposobach uprawy/chodowli potrzeba by na to ponad 6 miliardow akrow wystarczajsco zyznej ziemi. > a ja myślałem że, przynajmniej w założeniu, w kapitalixmie to >rynek dopasowuje się do potrzeb konsumenta, a nie konsument do >potrzeb rynku. Nie zrozumiales. DOKLADNIE to napisalem. Rynek dopasowuje sie do potrzeb konsumenta. Skoro nie moze mu dac PRAWDZIWEGO jedzenia to daje mu SUBSTYTUT. Gdyby rynek probowal dac konsumentowi PRAWDZIWA zywnosc to stracilby swojego konsumeenta poniewaz konsument umarloby z ..glodu, poniewaz konsumenta NIE STAC na PRAWDZIWA zywnosc. >To fajnie że piszesz bez ściemniania, że nikt nie ma nic do > gadania, że trzeba się całe życie dostosowywać do owczego pędu > rynku, konsumentów, marketingowców, polityków. Dokladnie to my musimy dopasowac sie do rzeczywistosci TWORZONEJ przez politykow a wtedy rynek dopasuje sie do naszych potrzeb. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.chello.pl 03.10.08, 19:39 >> Kapitalizm upada kilkadziesiąt lat po upadku komunizmu. Okazał się >> kolejną niezrealizowaną utopią. >Skad taki pomysl? pokaż mi miejsce na swiecie, gdzie ta utopia została zrealizowana? >Nie. Zywnosc (W doslownym sensie) drozeje im wiecej jest na swiecie ludzi i mniej miejsca na jej uprawe. tak było w starej ekonomii - podaż/popyt kształtował ceny. Teraz to spekulacja jest głównym wyznacznikiem ceny. Nie wiem czy już zaczęli o tym uczyć w szkołach, ale poszukaj w sieci. >DLATEGO w miejsce zywnosci wprowadza sie jej SUBSTYTUTY, ktore, NIE tworzy sie TRADYCYJNY SPOSOB. do czego to doprowadzi? >Nie zastanawiam sie na tym. Glupi ludzie SA po prostu PO TO aby pracowali na madrych ku korzysci jednych i drugich. piszesz to dla jaj czy na serio? :) A przy okazji, jak ocenisz faszyzm? >NIEMOZLIWYM jest aby dzisiaj 6 miliardow ludzi jadlo PRAWDZIWA baranine poniewaz przy tradycyjnych sposobach uprawy/chodowli potrzeba by na to ponad 6 miliardow akrow wystarczajsco zyznej ziemi. czyli czeka nas kryzys? Kapitalizm w końcu się zatrzyma bo nie bedzie dawał rady spełnić oczekiwań rynku? > a ja myślałem że, przynajmniej w założeniu, w kapitalixmie to >rynek dopasowuje się do potrzeb konsumenta, a nie konsument do >potrzeb rynku. >Gdyby rynek probowal dac konsumentowi PRAWDZIWA zywnosc to stracilby swojego konsumeenta poniewaz konsument umarloby z ..glodu, poniewaz konsumenta NIE STAC na PRAWDZIWA zywnosc. czyli co? ka;italizm nie dostarcza nam towarów, tylko jakąś formę ułudy? Coraz mniej mi się to podoba... >Dokladnie to my musimy dopasowac sie do rzeczywistosci TWORZONEJ przez politykow a wtedy rynek dopasuje sie do naszych potrzeb. ej, chyba znowu jakieś ściemnianko, nie jesteśmy po jednej stronie? ;-) Fajna bajka na dobranoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.eranet.pl 03.10.08, 20:15 >> Glupi ludzie SA po prostu PO TO aby >> pracowali na madrych ku korzysci jednych i drugich. > piszesz to dla jaj czy na serio? :) > A przy okazji, jak ocenisz faszyzm? Sam widzisz! Kolejny znakomity dowód, że (jak uważa wielu znakomitych myślicieli, np. Israel Shamir) nazizm był po prostu udoskonalonym judaizmem talmudycznym. Niczym więcej. BYDŁO jest po to, żeby RASIE PANÓW żyło się lepiej. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: the one qwerty Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 22:59 Ciekawa wymiana opinii tam nade mną:) Wg mnie długookresowa tendencja polega na zastępowaniu żywności jej substytutami, jako że dążenie do poprawy zyskowności firm (menedżerowie średniego szczebla nie powiedzą szefom, że wg firma juz wystarczająco dużo zarabia, bo by stracili robotę) wymusza cięcie kosztów (podnoszenie cen w polskich realiach nie za bardzo sprawdza). Szkoda że przeciętny obywatel nei wie, że cały świat zmierza w kierunku oferowania substytutów w miejsce prawdziwych towarów - substytuty sa tańsze w produkcji i dystrybucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 23:10 > Szkoda że przeciętny obywatel nei wie, że cały świat zmierza w >kierunku oferowania substytutów w miejsce prawdziwych towarów - > >substytuty sa tańsze w produkcji i dystrybucji. To dokladnie chcialem przekazac/uswiadomic owym "niewiedzacym przecietnym obywatelom"! ;) Najciekawszym momentem bedzie jednak sytuacja kiedy nastapilby zdecydowany BRAK AKCEPTACJI substytutu (nawet przy najagresywniejszej propagandzie marketingowej lub ideologicznej) a jednoczesnie nie bylo by juz miejsca (w sensie materialnym) na powrot ku orginalowi produktu (mowie o produktach niezbednych do zycia bo bez wielu produktow mozna sie obyc). Mozna miec jednak nadzieje, ze jednak zachowalby sie pewien stan rownowagi calkowicie zaburzony obecnie przez zydowski model pojmowania jakosci zycia ... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.chello.pl 03.10.08, 23:25 >Mozna miec jednak nadzieje, ze jednak zachowalby sie pewien stan rownowagi calkowicie zaburzony obecnie przez zydowski model pojmowania jakosci zycia ... :( wieeeeedziałem!!! wiedziałem, że coś z tobą jest nie tak :) To jak, zaczeło się od tego, że Żydzi zamordowali Pana Jezusa, co było dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odkrywca Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.colc.cable.ntl.com 03.10.08, 21:56 Potrzeby człowieka są nieograniczone a człowiek i społeczeństwo o niezrealizowanych potrzebach …. Nie rozwija się, zamiera w bezruchu, kona i dlatego ciągnie go … by w końcu spocząć w dole. Brak mu siły i motywacji, by podnieść się do walki i pięcia się w górę. Dlatego wszyscy ludzie naraz nie powinni być tylko bogaci lub tylko biedni … motywujące dla człowieka ciągle są …. różnice. Komunizm/socjalizm pomimo „jedynie słusznych założeń” nie umiał ludzi zmotywować do uczciwego działania a w konsekwencji uczył ludzi lenistwa i cwanego czekania na to co mu się słusznie należy według rozdzielnika. Ciężko pracowała tylko ta garstka ludzi, którą udało się zmotywować ideowo ale nawet dla słusznej ideii … czyli w dłuższej perspektywie … za friko, za darmo nawet najwytrwalszym ludziom trudno było wytrwać w postanowieniu … nie kradnij …. tym bardziej, że nawet właściciel był bliżej nieznany i rozpływał się w … całym społeczeństwie. Problem jest w tym, ze żeby Obywatele konkretnego państwa mogli mówić o względnej zasobności swojego własnego portfela powinni … „chcieć być" w ciągłej drodze do lepszego poziomu życia ... a w konsekwencji do … tzw. bogactwa - „coś” musi tych ludzi ruszyć /zmotywować/ do podniesienia szanownych czterech liter z fotela, hamaka czy łóżka i ruszyć w ryzykowną, niebezpieczną, najeżoną problemami „podróż w nieznane” wykonując ( jakoby przy okazji) ciężką i uczciwą pracę (prowadząc łasny biznes czy wykonując pracę w fabryce) w efekcie tej pracy powstaje zazwyczaj wartość dodana (powstają nowe pomysły, nowe technologie, nowe produkty) powstaje wartość o którą znowu warto „zabiegać i wstać z fotela by się „zabijać”. To taki hazard i życiowa gra, która powoduje że życie staje się interesujące, ciekawe i warte wysiłku bez przygnębiającego czekania „ na mannę z nieba”. - To dzięki ludziom zmotywowanym do ciągłego myślenia, działania i wykonywania ciężkiej pracy dobrze się żyje także tej "garstce leniuchów”, którym z różnych powodów nie chcą lub nie mogą w danym czasie pracować. Ludzie lubią się porównywać i ze sobą rywalizować (to naturalne cechy człowieka) a środkiem motywującym do działania jest … wartość którą mają nam do zaoferowania inni ludzie „wartość czegoś o co warto się starać” i wysilać … po wielu wiekach i latach to w konsekwencji ilość i wartość pieniądza …. stał się wartością uniwersalną i motywującą do działania. - Rzecz w tym, że bankowcy w USA „zapomnieli”, że pieniądz łatwo dostępny, łatwo zdobyty (w postaci łatwo dostępnych kredytów hipotecznych, kart kredytowych itd.) nakręca konsumpcję ale i też w konsekwencji tak samo jak w komunizmie „uczy” ludzi kombinować i rozleniwia a zwracać pożyczonych pieniędzy taki człowiek nawet się nie będzie zbyt mocno wysilał jeżeli będzie widział, że nie jest tylko sam w takim samym „złym” położeniu i zapewne też będzie czekał na kolejną pomoc państwa …bo tak jak w komunizmie … też mu się należy „historia kołem się toczy”. Wartość samą w sobie zawsze stanowią …. ludzie moralnie wychowani i uczciwi, trzymający się pewnych zasad (a swoje potrzeby w ryzach) ludzie na których można zawsze polegać i którym można zawsze ufać a takich ludzi jest … coraz mniej nawet w bankach krajów o wielowiekowej tradycji wolnorynkowej … świat zdominowany został przez złodziejskie myślenie jak to można więcej mieć (rozpasana pazerność zamiast skromności) nie zmuszając siebie i innych ludzi do uczciwej i wiargodnej pracy dla siebie i dla innych, która sama w sobie już stanowi wartość i wyznacza wartość pieniądza i …. to jest moim zdaniem prawdziwa przyczyna obecnego tąpnięcia w finansach USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout ...to ja nie chcialbym nazywac sie hu IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 22:25 >to jest moim zdaniem prawdziwa przyczyna obecnego tąpnięcia w finansach USA< Nie. Nie ma zadnego tapniecia w finansach USA. Tapniecie jest w finansach tych, ktorzy unierynkowili swoje waluty, gospodarke, system bankowy, prawo i wladze. Cytat: ..."jak sie ten miliard chinczykow dowie ze ich wielobilionowe oszczednosci poszly z dymem i jak sytuacja zewnetrzna wymusi weryfikacje chinskiego systemu finansowego... to ja nie chcialbym nazywac sie hu "... bush_w_wodzie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: ...to ja nie chcialbym nazywac sie hu IP: *.chello.pl 03.10.08, 22:30 >Nie ma zadnego tapniecia w finansach USA. >Tapniecie jest w finansach tych, ktorzy unierynkowili swoje waluty, gospodarke, system bankowy, prawo i wladze. bredzisz stary. Finanse najpierw się zawaliły, dopiero potem było "unierynkowienie". Czyli inaczej: najpierw w kapitalizmie coś porządnie gruchnęło i się posypało, dopiero potem wprowadzono ( ;- ) ) socjalizm. Do tej pory Ameryka była stawiana jako przykład gospodarki rynkowej, coś za szybko się od niej odwracacie towarzysze kapitaliści :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: ...to ja nie chcialbym nazywac sie hu IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 22:37 Odcyngol sie ode mnie palancie! Nie jarzysz nawet sladu tematu o ktorym sie mowi ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.chello.pl 03.10.08, 22:45 >Potrzeby człowieka są nieograniczone a człowiek i społeczeństwo o niezrealizowanych potrzebach …. hmmm, to raczej niezrealizowane potrzeby są motorem, a nie zrealizowane. >za friko, za darmo nawet najwytrwalszym ludziom trudno było wytrwać w postanowieniu … nie kradnij …. tym bardziej, że nawet właściciel był bliżej nieznany i rozpływał się w … całym społeczeństwie. za friko, za darmo w kapitaliźmie pracuje się jak miało się to nieszczęście urodzić gdzieś w podbrzuszu Azji. Miliardy małych ludzików zaiwaniają, byśmy mogli kupować taniej. Skończą się rynki zbytu dla nich, skończy się pokój - nie będzie powrotu do tego co mamy. Czy pracując w korporacji nie ma sytuacji, że właściciel się rozmywa i jest nieznany? Kapitalizm o tyle różni się od komunizmu w niewoleniu ludzi, ze jest bardziej wydajny i mniej chamski. >ciężką i uczciwą pracę (prowadząc łasny biznes czy wykonując pracę w fabryce) w efekcie tej pracy czy praca po 16 godzin dziennie może być uważana za ciężką? Czy jest uczciwa skoro starcza na jedzenie i dach nad głową z kilkunastoma podobnymi robotnikami? Takie sytuacje mamy na codzień w tzw, krajach rozwijających się Chinach, Wietnamie, Indonezji - dzięki tym ludziom mamy w czym chodzić i w co klepac paluszkami udzielając się na forach. >powstaje zazwyczaj wartość dodana (powstają nowe pomysły, nowe technologie, nowe produkty) powstaje wartość o którą znowu warto „zabiegać i wstać z fotela by się „zabijać”. wartość dodana to jest ta wartość jaką wypracowuje w zakładzie pracy po odjęciu mojej wypłaty. To jest to co zabiera pracodawca dla siebie. >To taki hazard i życiowa gra, która powoduje że życie staje się interesujące, ciekawe i warte wysiłku bez przygnębiającego czekania „ na mannę z nieba”. fajnie jest się urodzić na Północy i żyć w przekonaniu "świat stoi dla mnie otworem". :) >Wartość samą w sobie zawsze stanowią …. ludzie moralnie wychowani i uczciwi, trzymający się pewnych zasad (a swoje potrzeby w ryzach) ludzie na których można zawsze polegać i którym można zawsze ufać a takich ludzi jest … coraz mniej nawet w bankach krajów o wielowiekowej tradycji wolnorynkowej … no jakoś tak jest na Ziemi, że polityka i świat międyznarodowej finansjery ściąga do siebie największe moralne mędy. świat zdominowany został przez złodziejskie myślenie jak to można więcej mieć (rozpasana pazerność zamiast skromności) nie zmuszając siebie i innych ludzi do uczciwej i wiargodnej pracy dla siebie i dla innych, która sama w sobie już stanowi wartość i wyznacza wartość pieniądza i …. to jest moim zdaniem prawdziwa przyczyna obecnego tąpnięcia w finansach USA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:10 Ogólna zasada się zgadza, ale: > Droga ZYWNOSC oczywiscie ciagle istnieje ale TYLKO dla bogatych. Nie uważam się za osobę bogatą. Zlustrowałem zawartość mojej lodówki: - wędzona makrela dwie sztuki, ~15zł - 4 gruszki, ~5zł - 2 jogurty naturalne Danone, ~4zł - ok. 30dkg wiejskiej szynki (od sąsiadów, mam z nimi pewien układ - wartość mi nie znana) - 8 jaj wiejskich (j/w od sąsiada, wartość mi nie znana, podobne na bazarku są w cenie 50gr sztuka) - dwie kolby kukurydzy, ~4zł - masło ekstra, ~4zł - puszka ananasów, ~4zł - pęczek dymki, ~2zł - dwie cebule, ~1zł - 20kg sera żółtego "salami", 20zł - 2 opakowania serka "Beskidzkiego" o smaku "czosnkowy", 2zł - 4 słoiki sosu do spaghetti własnej roboty, ~15zł - główka czosnku, ~1zł - słoik masła orzechowego, ~10zł - tacka kiełków sojowych, ~3zł - 40dkg trybowanych udzików kurczaczych, ~10zł - duży sos sojowy jasny, ~10zł - mały sos sojowy ciemny, ~20zł - olej sezamowy, ~5zł - dwa jabłka krajowe, ~1,5zł - puszka oliwy z oliwek "Knossos", ~5EUR - olej aromatyzowany chilli, ~5zł - sos rybny, ~10zł - 4 butelki piwa "Lech" do wypicia przeglądając Internet jak każdy z elektoratu PEŁO (ale głosowałem tylko dlatego na PO aby odsunąć pisdzielców od władzy) ;), 12zł - 2 butelki wody mineralnej "Muszyna", ~4zł Łączna wartość zawartości lodówki: ~220zł i wystarczy mi to na jakiś tydzień (nawet więcej). Czyli miesięcznie, zakładając, że co tydzień opróżniam całą lodówkę co nie jest prawdą, muszę wydać na żywność 800zł co jest ok. 1/4 średniej krajowej. Hmmm. Tragedia? Teraz biorąc pod uwagę powyższe to pytania do Ciebie: 1. Czy to nie jest ŻYWNOŚĆ, a SUBSTYTUTY? 2. Jeżeli to jest ŻYWNOŚĆ to czy jestem bogaty? 3. Jeżeli to nie jest ŻYWNOŚĆ to czym jest żywność? Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak Zywnosc a Substytut. 03.10.08, 19:40 Na poczatek- nie trzymaj owocow ani warzyw w lodowce. Oliwy rowniez. Dalej- Musialbys luknac na proces produkcji.....aby sobie na to odpowiedzic. granica jest plynna. Czy mieso z krowy karmionej w USA ulepszana genetycznie pasza zmieszana z antybiotykiem to Zywnosc czy Substytut? A mleko takiej krowy? A ser z tego mleka? A co jeszcze dodano do mleka by zrobic ser ? Generalnie nie masz moznosci sobie odpowiedziec na to pytanie...mozesz kupowac 2 X drozszy certified organic food, ale i tam sa przewaly wiec chyba szkoda kasy, a przede wszystkim wysilku by te zywnosc znalezc. Twoj przedmowca prezentujac sie jako bogaty kapitalista uwaza za przwdziwa zywnosc pomidorka, ktory mu wyrosl w ogrodku bez nawozow, pestycydow, antybiotykow i modlow bolszewikow. Kilka razy do roku doznaje orgiastycznej rozkoszy konsumpcji takiejz zywnosci, gdyz do prawdziwego sklepu z prawdziwa certified oranic food to on ma jakies dwie godziny pociagiem i watpie, by udawal sie tam na codzienne zakupy. A samochodem nie pojedzie bo w "prawdziwym" Nowym Jorku ni cholery nie ma jak zaparkowac. No i w samym w korku by stal ze dwie godziny. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Zywnosc a Substytut. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:47 > Na poczatek - nie trzymaj owocow ani warzyw > w lodowce. Oliwy rowniez. Niby czemu? :) Lodówka rozumiesz? Nie zamrażarka. Na dole jest ok. 10 st. i jest to dobra temperatura do trzymania zarówno owoców/warzyw jak i oliwy. > Musialbys luknac na proces produkcji... Och produkcję tej szynki widziałem bo mi sąsiad zdjęcia z uboju podesłał, mało się nie porzygałem. :) > ..aby sobie na to odpowiedzic. granica jest plynna. Czyli nie potrafisz mi odpowiedzieć czy zawartość mojej lodówki to jest ŻYWNOŚĆ i czy jestem bogaty? > Czy mieso z krowy karmionej w USA ulepszana genetycznie > pasza zmieszana z antybiotykiem to Zywnosc czy Substytut? Nie widzę takiego w mojej lodówce. Dalej masz szanse - transport drożeje, słuchałem kiedyś wywodów mądrego człowieka, który stwierdził, że za kilkadziesiąt lat ludzie przestaną się masowo przemieszczać bo nie będzie ich na to stać w większości, no a że w okolicy nie będą mieli bazarku to będą żarli to co jest dostępne. Ale to nie jest na temat. Temat konkretnie dotyczy Polski i jak to jest źle i w ogóle propaganda. No to ja mówię - "nie" - jest OK, nie jest super, ale nie jest też i źle z mojego punktu widzenia. Ty porwałeś się ewidentnie na USA - no cóż, u nas żywność jest bez wątpliwości lepsza. A z pomidorkami czy ogóreczkami uprawianymi bez pestycydów to w sezonie nie mam co robić. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak Re: Zywnosc a Substytut. 03.10.08, 19:57 Gość portalu: kosmosiki napisał(a): > Niby czemu? :) Lodówka rozumiesz? Nie zamrażarka. Na dole jest ok. 10 st. i jest to dobra temperatura do trzymania zarówno owoców/warzyw jak i oliwy. Owoce, warzywa i wiele innych rzeczy przechowuje sie w temperaturze pokojowej. No chyba ze wlasnie je wyciagnieto z plynnego azotu :) to wtedy nie ma roznicy. Co do oliwy to nie wiem dokladnie , ale cos tam sie dzieje. A to co napisano na dolnej szufladzie lodowki albo w instrukcji- to ja akurat mam gleboko w dupie. > > Czyli nie potrafisz mi odpowiedzieć czy zawartość mojej lodówki to jest ŻYWNOŚĆ i czy jestem bogaty? No jablka z lodowki to dla mnie nie jest zywnosc. A czy jestes bogaty to Ci powiem po zawartosci konta w banku i zapisow w ksiegach wieczystych. Ty porwałeś się ewidentnie na USA - no cóż, u nas żywność jest bez > wątpliwości lepsza. Nie porwalem sie na USA tylko na to co napisal Twoj przedmowca i to co Ty napisales. Nawiazalem do obu wypowiedzi. Moze to za trudne ? A z pomidorkami czy ogóreczkami uprawianymi bez pestycydów > to w sezonie nie mam co robić. :) W Polsce. Patrz. moj post w swietle postu na ktory Ty odpowidales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Zywnosc a Substytut. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 20:04 > Owoce, warzywa i wiele innych rzeczy przechowuje sie > w temperaturze pokojowej. Sez hu? > Co do oliwy to nie wiem dokladnie, ale cos tam sie > dzieje. Nie wiesz ale cośtam? > A to co napisano na dolnej szufladzie lodowki albo > w instrukcji- to ja akurat mam gleboko w dupie. A ja mam głęboko w dupie opinie na ten temat z forów Gazety. :) Natomiast jak naprawdę chcesz drążyć ten temat to zajrzyj np. tutaj: pl.foodlexicon.org/o0000180.php Poza tym ja mam zamiar te gruszki jutro opierdzielić, w lodówce leżą raptem kilka dni. > No jablka z lodowki to dla mnie nie jest zywnosc. Tylko niby co to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak Re: Zywnosc a Substytut. 03.10.08, 20:15 Sklaniam sie do opinii, ze jednak spozywasz substytuty. Rob jak chcesz, trzymaj te jablka gdzie ci tam wygodnie. Ja lodowki od ladnych paru lat nie uzywam w ogole i chwale sobie ten stan rzeczy. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Zywnosc a Substytut. IP: *.eranet.pl 03.10.08, 20:47 Co złego w trzymaniu jabłek (gruszek, śliwek, bananów, mandarynek, winogron, brzoskwiń) w lodówce?? Zaleta jest oczywista - kilkukrotne spowolnienie procesu psucia się, zachowanie świeżości - a wady? Dawniej, gdy nie było lodówek lub były za małe, owoce i warzywa trzymało się w ziemnej piwniczce (+/- 8 st. C) aż do wczesnej wiosny i nikomu to nie przeszkadzało. Odpowiedz Link Zgłoś
kadi-lak Re: Zywnosc a Substytut. 03.10.08, 20:59 To zlego, ze spozywa sie niezwieze owoce. Raz magazynowane, pozniej transportowane, pozniej ponownie magazynowane przez konsumenta i do tego w lodowce. Lodowka to nie piwnica. Nie chodzi o sama temperature ale takze o wilgotnosc. Niektore (niewiele) owoce trzyma sie w lodowce. Generalnie, trzymanie owocow w lodowce obniza w nich zawartosc cukru ( tego prostego, czyli zdrowego). Osobiscie kupuje tyle owocow i warzyw , by nie trzeba ich bylo przechowywac w lodowce. Kazdy jednak ma swoj rozum. Znam takich, co w lodowce trzymaja nawet kawe :) Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Cała prawda o elektoracie pe-ło. 03.10.08, 20:18 Gość portalu: kosmosiki napisał(a): > > Owoce, warzywa i wiele innych rzeczy przechowuje sie > > w temperaturze pokojowej. Nawet nie wiedzą, że jabłek nie trzyma się w lodówce. Wiedzą tylko, ile jabłka kosztują - bo im Tusk powiedział podczas debaty z premierem J. Kaczyńskim. Skarpetki pewnie zakładają zimą na ręce, a majtki przez głowę. Cały elektorat Pe-Ło. Lemingi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 20:34 Kadzi-Tak, rozumiem, ze dales dooopy i boli ale czy JEDYNE co potrafisz PERSONALNY odwet? Zycia szkoda ... P.S. Przypominam ci, ze mieszkam na Long Island, North Shore a w lecie mam pomidory z ogrodu, przepyszne polskie malinowki ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.chello.pl 03.10.08, 20:57 ale masz kompleksy, koleś :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoysScout Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 21:13 A ciebie z kompleksow zajmuja cudze kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.chello.pl 03.10.08, 21:18 Napisz po polsku, bo nie do końca rozumiem, chyba że już zapomniałeś języka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoysScout Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 21:23 TO JEST napisane po polsku ale znaczenia tego zdania i tak nie jestes w stanie zrozumiec .... Zegnam, koles .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.chello.pl 03.10.08, 21:54 po polsku, ale nie zrozumiale. Koniec przerwy, boss wzywa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 22:15 > po polsku, ale nie zrozumiale. "Niezrozumiale" PO POLSKU pisze sie RAZEM. marcinmilkowski.pl/Slowniki/Slownik-ortograficzny.html?option=com_content&task=view&id=22&Itemid=33&word=niezrozumia% B3e&do=Sprawd%BC To juz wiesz dlaczego nie chce mi sie z toba gadac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Take it easy, lomzyniaku ... IP: *.chello.pl 03.10.08, 22:23 bo masz kompleksy i brak ci argumentów? Bo się zacząłeś miotać i zabrakło pewności siebie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grek ZŁA cena IP: *.wroclaw.mm.pl 03.10.08, 20:21 Oliwa z oliwek z Knossos kosztuje 1.75 E w markecie, w sklepie dla turystów max cena to 3,50 E wczoraj wróciłem z Krety i sam szukałem tej oliwy, więc nie ściemniaj że kosztuje 5 E :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rex Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:15 Gość portalu: LastBoyScout napisał(a): > Jako bolszewik zle interpretujesz rzeczywistosc nakazujac > rzeczywistosci dopasowac sie do twoich oczekiwan zamiast SAMEMU > dopasowac sie do oczekiwan rzeczywistosci Jesteś UPR-owcem czy kretynem niezależnym? Bolszewizmem to jest wypłacanie prezesom-bandytom milionowych pensji również wtedy, że firma upada, na zasadzie "czy się siedzi, czy się leży, pięć milionów się należy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 19:36 Jesteś UPR-owcem czy kretynem niezależnym? Zdecydowanie jestem niezalezny! :) >wypłacanie prezesom-bandytom milionowych pensji > również wtedy, że firma upada, na zasadzie "czy się siedzi, czy >się leży, pięć milionów się należy". Wiec to zmien. TYLKO w bolszewizmie TYLKO sie narzeka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.chello.pl 03.10.08, 20:04 >Wiec to zmien. >TYLKO w bolszewizmie TYLKO sie narzeka... skoro my tu mamy bolszewizm, to co jest w Stanach?:) Wszystkie zmiany zaczynają się od narzekania, tutaj buduje się opinię społeczną, która może przekształci się w wiatr zmian. Dziś kartka wyborcza nie wystarcza, a wręcz przeszkadza. Zmiany, o ile takie nadejdą, zaczną się od dołu, od ludzi niezadowolonych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PGR Re: Postawa zyczeniowa i NIC wiecej IP: *.bazapartner.pl 04.10.08, 08:13 Ty jesteś ku..a po...ny jak H.J. Pie...l się !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:36 > żarcie jest coraz gorsze Po czym wnosisz? Moim zdaniem prawdopodobnie się ono niespecjalnie zmienia, być może po prostu Ty jesz gorsze. Za Twojej kochanej komuny niby było lepsze żarcie? Buhaha wolne żarty. To co dobre to się sprowadzało ze zgniłego, dekadenckiego zachodu. Jak dziś pamiętam kontrast między czekoladopodobnymi wyrobami gospodarki socjalistycznej, a niemieckim kinderuberaszung. > Kapitalizm albo się zmieni, albo upadnie - czego > mu z całego serca życzę. Ja tam nie narzekam, jem to co mi pasuje. Co tydzień mam dostawy wiejskiej wędlinki i jajek, jem świeżutkie owoce, warzywa z bazarku obok itp. A jak się Ci marudo nie podoba to wypie**** na Kubę jak Ci się kapitalizm nie podoba. Tam w ogóle nie mają co jeść obecnie. Ale coś mi się wydaje, że Ty jesteś z tych co potrafią tylko marudzić nad swoim losem, a nie potrafią się wziąć i coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Smacznego ! IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 19:06 > Ale coś mi się wydaje, że Ty jesteś z tych co potrafią tylko >marudzić nad swoim losem, a nie potrafią się wziąć i coś zrobić. Zrobilem. >To co dobre to się sprowadzało ze zgniłego, > dekadenckiego zachodu. Jak dziś pamiętam kontrast między >czekoladopodobnymi wyrobami gospodarki socjalistycznej, a >niemieckim kinderuberaszung. Jestes zasciankowym chamem wiec nic dziwnego, ze oceniasz sprawy i ludzi jedyniez TEJ pozycji. Odwrotnie niz to UTOZSAMILES ja mieszkam "na zachodzie", TY NIE. Musisz mi w to uwierzyc bo nie jestes w stanie tego zrozumiec ... > > żarcie jest coraz gorsze > Po czym wnosisz? Po tym, ze kiedys jadlo sie np. ziemniaki DLA LUDZI, ze skwarkami ZE SWINI a teraz je sie ziemniaki PASTEWNE (dla zwierzat) zaprawione LOJEM i CHEMIKALIAMI nazywane/wmawiane powszechnie jako chipsy... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Smacznego ! 03.10.08, 19:14 nie ważne co się je ... ważne jak się nazywa i ile punktów lojalnościowych dostajemy;) Obecnie jemy "kiełbasę" i mieszkamy na osiedlach "Za kolorową tęczą". A tak na prawdę jemy papier przemielony z kopytami i mieszkamy w klitkach w mrówkowcach na osiedlach bez infrastruktury i z kiepskim dojazdem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Smacznego ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:21 > Obecnie jemy "kiełbasę" i mieszkamy na osiedlach > "Za kolorową tęczą". A tak na prawdę jemy papier > przemielony z kopytami i mieszkamy w klitkach w > mrówkowcach na osiedlach bez infrastruktury i > z kiepskim dojazdem... Błagam wypowiadaj się za siebie. Ja jestem umiarkowanie uważający jeżeli chodzi o żywność ale w to łapie się akurat obrzydzenie do produktów typu *podobnych, kiełbachy z Tesco itd. I uważam, że nie trzeba być bogatym aby się normalnie żywić - wystarczy tylko wybrać. Z drugiej jednak strony jak komuś odpowiada taka żywność to mi nic do tego. Co do mieszkania to np. ja mieszkam w postgomułkowskim bloku na warszawskiej Ochocie. W okolicy jest niezła infrastruktura - dużo sklepów i punktów usługowych, dwie szkoły podstawowe, dwa przedszkola, park, kilka skwerów, dwa dosyć dobre licea, nie wiem ile żłobków czy gimnazjów etc. Dojazd do centrum - 15 min. komunikacją miejską. I jest OK. Nie chciałbym mieszkać w enklawie, ale takie też są w okolicy. No ale klatka schodowa w moim bloku jest brzydka, nie mam miejsca parkingowego, małolaty drą mordy pod oknami (akurat mi to nie przeszkadza) i np. nie masz na parterze wózkarni co się czasem przydaje. Również jest to kwestia wyboru. Więc błagam pisz tylko i wyłącznie w swoim imieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Smacznego ! 03.10.08, 19:33 pogadaj z tymi co na Białołęce się luksusują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Smacznego ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:41 > pogadaj z tymi co na Białołęce się luksusują. Nie znam takich. Z resztą jak napisałem to ICH WYBÓR i nie mi go oceniać. Mi w Białołęce by się niewygodnie mieszkało. Mam znajomych, którzy kupili mieszkania pod Warszawą (Prószków i podobne), mają kiepski dojazd za to inne zalety np. ciszę i spokój (okno na pole np.), niższą cenę przez co mogli zakupić większe mieszkania, niższe koszta utrzymania etc. Jak napisałem to jest wybór. Jak ktoś lubi Białołękę to niech sobie w niej mieszka. Nic Ci do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Prószków jest w Opolskiem, a nie pod Warszawą. 03.10.08, 20:25 Pod Warszawą to mamy Pruszków, pełowski młocie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Re: Smacznego ! IP: *.nycmny.fios.verizon.net 03.10.08, 19:28 >A tak na prawdę jemy papier przemielony z kopytami I z byczymi jadrami ale wtedy to sie nazywa szynka i w dodatku "luksusowa" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.chello.pl 03.10.08, 19:16 >> żarcie jest coraz gorsze >Po czym wnosisz? Moim zdaniem prawdopodobnie się ono niespecjalnie zmienia, być może po prostu Ty jesz gorsze. po doświadczeniu :) kiedyś, za zasranej komuny mięso to było mięso, a ser to był ser. Teraz kupując ser, musze sprawdzać skład, ale to i tak niewiele pomaga. >Za Twojej kochanej komuny niby było lepsze żarcie? Buhaha wolne żarty. To co dobre to się sprowadzało ze zgniłego, dekadenckiego zachodu. dla niektórych każdy przeciwnik kapitalizmu to komunista. Kapitalizm przeorał umysły i pozostawił dające o sobie znać blizny. Pewnie jeszcze twierdzisz, że w USA panuje wolny rynek i największa na świecie wolność polityczna? Musisz oddzielać propagandę od rzeczywistosci. Propaganda nie jest cechą tylko systemów totalitarnych, spotykasz się z nią na codzień słuchając reklam, czytając opinię ekspertów, słuchając wypowiedzi polityków, czy zwykłe informacje. >Jak dziś pamiętam kontrast między czekoladopodobnymi wyrobami gospodarki socjalistycznej, a niemieckim kinderuberaszung. socjalizm był niewydolny, do tego nie trzeba byc geniuszem by tak stwierdzić. Ale ja do dziś pamiętam mleko o smaku mleka i niestety, o zgrozo pamiętam to z czasów komunizmu :( >Ja tam nie narzekam, jem to co mi pasuje. Co tydzień mam dostawy wiejskiej wędlinki i jajek, jem świeżutkie owoce, warzywa z bazarku obok itp. gratuluje! >A jak się Ci marudo nie podoba to wypie**** na Kubę jak Ci się kapitalizm nie podoba. Tam w ogóle nie mają co jeść obecnie. Nie mają co jeść? Myślałem że kryzys dotknął tylko ich północnych sąsiadów? W komuniźmie też takimi argumentami traktowano wewnętrznych oponentów - szczególnie w NRD. Stamtąd czerpiesz wzorce, nie stać Cię na nic innego? Są ludzie którym kapitalizm nie leży, którzy krytykowali i ostrzegali przed skutkami "wolnego" rynku, przed możliwością kryzysu. I co? Czas zmienić język, bo faktycznie "wolny" rynek okazał się ściemą - nie dającą się faktycznie zrealizować w rzeczywistym świecie. Jak się zaczęło walić, kraj wymuszający na swoich sąsiadach i partnerach stosowanie metod "wolnorynkowych" sam te metody odłożył na półeczkę i zabrał się za ratowanie własnego tyłka metodami jakie przeklinał. USA idzie śladami Kuby i Wenezueli :) Ale coś mi się wydaje, że Ty jesteś z tych co potrafią tylko marudzić nad swoim losem, a nie potrafią się wziąć i coś zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:25 > kiedyś, za zasranej komuny mięso to było > mięso, a ser to był ser. Ta, a czekolada to był czekoladopodobny, a pieluch nie było, a mięso na kartki. Pierdzielisz jak potłuczony. > Teraz kupując ser, musze sprawdzać skład, > ale to i tak niewiele pomaga. No tak racja. Osiołkowi w żłoby dano. To jest zbrodnia, że są produkty tanie gorsze jakościowo i droższe lepsze jakościowo. Wiadomo powinien być dla wszystkich ten sam ser miernej jakości. (...) > socjalizm był niewydolny, No jasne. Doskonałym przykładem wydolności gospodarki socjalistycznej były np. flamastry, które nie pisały bo wysychały czy wyroby czekoladowe, które były czekoladopodobne. Ty chyba się z choinki urwałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: es Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.chello.pl 03.10.08, 20:00 >> kiedyś, za zasranej komuny mięso to było >> mięso, a ser to był ser. >Ta, a czekolada to był czekoladopodobny, a pieluch nie było, a mięso na kartki. Pierdzielisz jak potłuczony. staraj się czytać ze zrozumieniem, nie napisałem że za komuny było lepiej, nie napisałem że zaopatrzenie było lepsze - napisałem że żarcie było bardziej zbliżone do naturalnego, bo komunizm nie dysponował taką ilością polepszaczy, taką technologią co kapitalizm teraz. Teraz jesz wyrob czekoladopodobny i nawet o tym nie wiesz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 00:41 Jedzenei było lepsze tylko dlatego, ze za komuny nie było technologii. Sądzisz, że PRL, czy dowolny inny kraj komunistyczny, z jakichś ideologicnzych względów powstrzymałby się od produkcji szajsu do żarcia w sytuacji, gdy były permamentne braki towarowe, przymusowe dostawy od rolników, a w niektórych krajach klęski głodu?? Wyroby czekoladopodobne są tylko przykładem tego, do czego komunizm dążył i na szczęście nie zdążył. W tym wstrętnym kapitaliźmie półki uginają się od towarów i tylko od Ciebie (preferencji i zamożności) zależy co kupisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Jak konsumowac to tylko drozej i gorzej ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 00:35 "kiedyś, za zasranej komuny mięso to było mięso, a ser to był ser" - tak było! Były! Jak akurat były... Do dziś mam w klaserze kartki żywnościowe i pamiętam radośc, jak przychodziły paczki ze zgniłego, kapitalistycznego RFN ze "śmieciowymi" czekoladami, owocami, napojami... Kapitalizm był, jest i będzie, bo nikt lepszego systemu póki co nie wymyślił. A takich wieszczących rychły/właśnie następujący jego koniec było już wielu. Dziś w miejscach gdzie żyli stoją prywatne fabryki, warsztaty i sklepy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz "PB": Polacy wpadli w szał konsumpcji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:09 Często jadam poza domem zamawiam zazwyczaj 1/2 porcji pierożków ruskich za 1.99 zł.Mam spór jedynie z kelnerką bo pieroszków w pełnej porcji jest 7 sztuk a ona kasuje mnie za 4 mimo że dostaję 3, ale że kobietka ładna stać mnie na ten gest i dalej będę tam się gościć. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski "PB": Polacy wpadli w szał konsumpcji 03.10.08, 18:09 Kupowanie taniego smiecia w marketach zamiast normalnego jedzenia. Wszystko naszprycowane konserwantami, emulgatorami, regulatorami kwasowosci, aromatami identycznymi z naturalnymi. No chyba, ze kogos stac na prawdziwa kielbase za 50zl/kg. smok Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WelcomeToHell Brawo - polacy jedzą szit !:) IP: *.era.pl 03.10.08, 18:10 Może zamiast kolejnych rozbiorów naród wymrze ? Albo ci bogaci wyjadą leczyć się zagranicą. Budować kolejne hale handlowe ! Hurra... Handel wszędzie 24/7 ! Odpowiedz Link Zgłoś
fanatyck Sam jem 12 dannonow dziennie, a co? 03.10.08, 18:15 poszalec nie wolno ??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bimbo Skoro jest tak dobrze, to dla czego jest tak zle? IP: *.drs-tsi.com 03.10.08, 18:17 Nalezy podziekowac za to Tuskowi, bo w gebie i obiecankach jest mocny a jak cos trzeba naprawde zrobic, to dzwoni do kolezki Michnika i ten drukuje na lamch GW jak to nam Polakom sie poprawilo za rzadow Tuska, ze wszyscy oszaleli ze szczescia i rzucili sie konsumowac to na co wiekszosci niestac. I kolo fortuny sie kreci. Ale to tylko do czasu, bo wszystko ma swoj kres, glupota ludzka tez. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Faktycznie poprawiło się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 18:41 Mogę stwierdzić, że absolutnie WSZYSTKIM moim znajomym się poprawiło w ciągu ostatnich kilku lat. Większość z nich jeszcze kilka lat temu była w dosyć beznadziejnej sytuacji - bez pracy, bez mieszkania. Obecnie mają dobre posadki (jak na ich możliwości oczywiście), własne lokum, stabilne zatrudnienie i tak sobie żyją i konsumują. Jak rozumiem większości krzykaczy na tym forum jest to wbrew, że ludzie konsumują - to zbrodnia jak wiadomo. To nie ma nic wspólnego z Tuskiem tylko z wejściem do EU. To naprawdę są proste sprawy, wystarczy aby politycy nie przeszkadzali zbytnio, pozwolili ludziom uczciwie pracować, się bogacić i będzie OK. Odpowiedz Link Zgłoś
doktor.g ... 03.10.08, 19:05 przypomne tylko ze jaroslaw wraz mezem otwarcie opowiadali sie przeciwko wejsciu polski do UE Odpowiedz Link Zgłoś
niestaly_czytelnik Bolek to ty? Siema Boluś. 03.10.08, 20:30 Jak Danuśka? Jak tam "dzieci", jak ten z pomrocznością jasną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bh Re: Faktycznie poprawiło się IP: 79.97.244.* 03.10.08, 19:07 Gość portalu: kosmosiki napisał(a): > Mogę stwierdzić, że absolutnie WSZYSTKIM moim znajomym się poprawiło w ciągu > ostatnich kilku lat. Większość z nich jeszcze kilka lat temu była w dosyć > beznadziejnej sytuacji - bez pracy, bez mieszkania. Obecnie mają dobre posadki > (jak na ich możliwości oczywiście), własne lokum, stabilne zatrudnienie i tak > sobie żyją i konsumują. Wlsne lokum czy banku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Faktycznie poprawiło się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:15 >> Mogę stwierdzić, że absolutnie WSZYSTKIM moim znajomym >> się poprawiło w ciągu ostatnich kilku lat. Większość z >> nich jeszcze kilka lat temu była w dosyć beznadziejnej >> sytuacji - bez pracy, bez mieszkania. Obecnie mają dobre >> posadki (jak na ich możliwości oczywiście), własne lokum, >> stabilne zatrudnienie i tak sobie żyją i konsumują. > Wlsne lokum czy banku? Źle się wyraziłem, własne w sensie dysponują mieszkaniem i nie muszą się gnieździć z rodzicami. Faktycznie to część wynajmuje, część kupiła na kredyt, część odziedziczyła po babci/dziadku. Niemniej nie mieszkają na ulicy tylko po prostu sobie żyją w tych lokalach i sobie konsumują. BTW w jakim kraju większość młodych ludzi człowiek po 5 latach pracy może sobie pozwolić na zakup własnego mieszkania/domu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abe Re: Faktycznie poprawiło się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:19 Czyli poprawa ich sytuacji wynikła wyłącznie z kredytowego boomu, który w USA właśnie się skończył. Bo jeśli ktoś dostał mieszkanie po dziadku, to nie ma to, niestety, nic wspólnego z sytuacją gospodarczą. Ja dostałem takie mieszkanie w 2002 r., czyli w czasach najgłębszego kryzysu i największego bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosmosiki Re: Faktycznie poprawiło się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:26 > Czyli poprawa ich sytuacji wynikła wyłącznie z kredytowego boomu, > który w USA właśnie się skończył. Nie, wynika z tego, że mają szanse (wcześniej mieli problem ze znalezieniem pracy) uczciwie zapierdzielać od rana do wieczora w pracy, która im odpowiada i sobie konsumować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hihi Glupki, gdzie na siwecie lokum kupuje sie za cash? IP: *.ang.sth.bostream.se 03.10.08, 20:29 Mieszkam w Szwecji i nikt tu za gotowke mieszkania nie kupuje (no, moze <1%), kredyty funkcjonuja bez zarzutu, sam mam dom od 19 lat i pozyczke bez rat, place tylko odsetki i nie narzekam. Wiem, ze domu nigdy nie splace, ale nie o to chodzi, gdybym wynajmowal mieszkanie placilbym czynsz (mniej wiecej tyle samo co odsetki teraz) ale nie moglbym go sprzedac, a wartosc domu przez tyle lat wzrosla ponad 3 razy, wiec bankowi jestem tylko winien 1/3 wartosci. Ponial wreszcie??? Wytez mozg to moze choc troche zrozumiesz!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tede To prawda, wpadli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:17 Całkowicie się zgodzę. Widać jak na dłoni, że już nie są zaspokajane podstawowe potrzeby, ale coraz bardziej luksusowe. Kiedyś w mojej rodzinie był jeden samochód - dziś jedna osoba ma dwa wozy. Kiedyś mieszkaliśmy w mieszkaniu komunalnym - dziś jedna osoba ma dwa mieszkania i jeszcze domek nad jeziorem (niezadłużone hipotecznie na dodatek). Nie da się uciec od świadomości tego że się zwyczajnie bogacimy i stać nas na coraz większe luksusy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: To prawda, wpadli. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.08, 00:55 Niektórzy przed tą świadomością bardzo skutecznie się bronią :D Ale kij im w oko - jest coraz lepiej, oczywiście trend jest okresowo mocniejszy lub słabszy, ale wyraźny i jednoznaczny. Żyję na poziomie nieodbiegającym od średniej - rodzice (oboje pracowali, ojciec dobrze zarabiał) będąc w moim wieku mogli tylko pomarzyć o takich "luksusach". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Potwierdzam sukces gospodarczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:23 Jeszcze 4 lata temu w wieku 30 lat z trudnoscią kończyłem dom i na wszystkim oszczędzałem, a dzisiaj mam całkowicie wykończony dom, 200 tys. oszczędności i prawie nowe do roczne BMW 5 touring (E60). Jak dla mnie to sukces. Przyszłość widzę w różowych barwach, bo moja firma świetnie się rozwija. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LastBoyScout Niech zyje rozowy liberalizm! :) IP: *.nycmny.fios.verizon.net 04.10.08, 00:36 Nietrudno cie podliczyc. Miales przez ostatnie lata kilkaset tysiecy dolarow dochodu. Domyslam sie wiec , ze zatrudniasz wielu ludzi, ktorzy zyja w dobrobycie a z podatkow utrzymujesz emerytow, rencistow i biedne dzieci. I to w dodatku za rzadow czerwonych, rozowych i czarnych w Polsce! Jak tu nie pogratulowac? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Fajne 03.10.08, 19:43 Wg komentarzy w tym temacie posiadacze internetu nie narzekają. Niestety pozostali nie mogą się wypowiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tede Re: Fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 19:53 Tych pozostałych jest mniejszość, coraz mniejsza mniejszość... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tede Re: Fajne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 20:13 dziękujemy za niezwykle inteligentny wkład do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
stoik1 co, gdzie... ??? 03.10.08, 20:01 ja i autor zamieszkujemy chyba inny wycinek czasoprzestrzeni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nieburak Prawie racja IP: *.twarda.pan.pl 03.10.08, 20:02 20 bogatych kupuje coraz więcej coraz droższych produktów. 80 biednych kupuje coraz mniej najtańszych produktów - bo na coraz mniej mogą sobie pozwolić jeśli ceny szybują w górę a zarobki stoją w miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
lepszawina Media są zmanipulowanie !!! 03.10.08, 20:07 Media są zmanipulowanie !!! Piszą co im się każe !!! Nie piszą o biedzie o bezdomnych o niedożywionych np. Ile rodzin żyje bez prądu , nie piszą bo to wstyd na całą Europę ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Media są zmanipulowanie !!! IP: *.mikolow.net 03.10.08, 21:54 Pisać takie idiotyzmy to jest czysta manipulacja. Czemu nie piszesz o tych sprawach, placz i wypisuj dyrdymaly i do PISu tam są wszystkie płaczki. Co w tym tekście analfabeto jest nieprawdą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa a dlaczgo kryzys nie dociera do izraela? IP: *.generacja.pl 03.10.08, 20:15 czyzby toksyczne kredyty nie dotyczyły izraela? kryzys bankowy to znana śpiewka odprawiana co jakis czas przez żydowskich bankierów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja coraz mniej zdrowo, coraz dalej od natury IP: *.fdk.airbites.pl 03.10.08, 21:05 z czego tu się cieszyć... czym bardziej jedzenie przetworzone tym większy to szajs... jak to było w reklamie : nasza kiełbasa już przegoniła... tylko co to za kiełbasa co zawiera 10% mięsa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tiger Re: nareszcie!!! moze skonsumuja Tuskiego i szczep IP: *.fwgc.dot.ca.gov 03.10.08, 21:17 POrypanych. A tak naprawde to tym lewackim post-komuchom z GW i Michnikowi ladnie gotuje sie w czajniku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ubogi Polacy jedzą wysokogatunkowe wędliny - czyli ... IP: *.ssp.dialog.net.pl 03.10.08, 22:13 .. napompowany chemikaliami baleron. Bo kiełbasa "zwyczajna" smakuje jak papier toaletowy. Wolałbym zjeść kiełbasę zwyczajną z czasów wrednej komuny niż ten wysokogatunkowy, obecnie dostępny, baleron czy szynkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: najubozszy Re: Polacy jedzą wysokogatunkowe wędliny - czyli IP: *.om.om.cox.net 03.10.08, 22:53 Juz w latach 70 tych zwyczajna byla w okolo 40% niezjadalna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: młody "PB": Polacy wpadli w szał konsumpcji IP: *.sileman.net.pl 03.10.08, 22:17 Dlaczego od razu propaganda. Wielu ludzi zarabia naprawdę przyzwoite pieniądze i po prostu ich stać. Jak się pracuje to się ma, Polska to kraj ogromnych możliwości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niko Uwielbiam konsumować! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.08, 23:07 I radość mi sprawia, jak ja konsumuję, a smętne smędziony udowadniają "nikt nie konsumuje"! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysio "PB": Polacy wpadli w szał konsumpcji IP: *.3s.pl 04.10.08, 00:07 Czasy Gierka wracają. Wystarczy pójść do byle hipermarketu, żeby obalić te radosne stwierdzenia. Można też prześledzić obroty Biedronki i Lidla. Wniosek z tego artykułu jest prosty, panowie z Pulsu Biznesu piszą o wirtualnej Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojejku "PB": Polacy wpadli w szał konsumpcji IP: *.chello.pl 04.10.08, 00:42 Procesy globalne jakos zaobserwowac na własnym podworku sie da, np. nieruchomosci czy paliwo. Ale na co dzien: mam wrażenie że mam wszystko, niemal wszystko o czym marzyłem: mam gdzie spać i jest tam ładnie i cieplo, mam czym jeździć i nie mam rezerwy ani LPG, mam na czym i co oglądać i słuchać i to calkiem kolorowo w 1080 i DD, najlepszą szczoteczkę elektryczna, moge sie spsikac tym albo tamtym, masło moje ma 82%, a kielbasa jest kiełbasą, moje dziecię nie musi chorować w państwowej opiece przedszkolnej, błe, błe błe... Kiedys lubiłem up'gradowac kompa, jeździć ze stelażem na plecach, szperałem na allegro w poszukiwaniu okazji. Teraz została mi jedna podstawowa wartość: praca. Pogrążam sie w niej z przyjemnościa coraz bardziej, i im wieksze sukcesy tym większą mam adrenalinę. Nawet upijanie sie z przyjacielem nie smakuje jak kiedyś... głowa boli. Zmiana władzy spowodowała tyle, że nie straszy mnie Jarek z mężem (jak ktos to ładnie napisał wyżej) z państwowych kanalów, jakos spokojniej jest... Nudno mi czasem, bo coraz mniej rzeczy które mnie kręci.. Chyba sie starzeję po prostu. Czasem chyba tesknie za czasami gdy marzyła mi sie em-pe-trojka za 150 zeta, ale raczej nie zamienie sie :)) Wiem ze sa ludzie którym powodzi sie mniej, i jakos człowiek to stara "równac" na swoj sposób: dawać napiwki w knajpach - bo sam stałem kiedyś na zmywaku, nie negocjowac morderczo - dac ludziom zarobić, to pierwsze rzeczy które przychodza do glowy... Wszystko zależy od nas samych, od naszej pracy, nie lubie ludzi którzy marudzą i powtarzają bez przemyslenia jakies stereotypy, i lubie powiedzenie: jeśli twoim jedynym problemem jest brak kasy - to nie masz problemów. Polityka powinna byc przedmiotem działania wyłącznie ludzi od pokoleń nie martwiących sie pieniedzmi, dla ktorych działalnośc publiczna - odwrotnie niz w Polsce - może byc sposobem na realizowanie się. A nie dla kolesi i ich kolesi po stołki. Nie cierpie maruderów oczekujących że im sie należy, roszczeniowcow, leni. Oby skokojna, nie klótliwa władza nam panowała, a ludzie sami zrobia porządek wokoł siebie, jeśli tylko tego zechcą. I wiecej tolerancji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Panie TUSK pan cos z tym zrobi! IP: *.chello.pl 04.10.08, 01:28 Polaka stac? Jak to tak! Na kolana i do kosciola, a nie na jakies obiady na miescie! Odpowiedz Link Zgłoś