Dodaj do ulubionych

GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaść"

06.10.08, 17:45
Prywatnych inwestorów to pal sześć ale dlaczego OFE i
inne instytucje muszą spekulować właśnie na akcjach a
nie na przykład na totolotku albo wyścigach konnych?
Zaciął się generator pustego pieniądza. Może
globalizacja zdechnie?
Obserwuj wątek
    • talking_head Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kryzysu! 06.10.08, 17:57
      Jak tak można, przecież "Prezydent Tusk" wyraxnie mówił,
      ze "Prezydent Kaczyński niepotrzebnie straszy i że żadnego kryzysu w
      Polsce nie będzie", skąd ta panika ?
      • zima0001 Fakty przeczą słowom rudego ćwoka 06.10.08, 18:07
        Retorycznym jest więc pytanie: komu wierzyć?
        • krycha_z_gazowni Re: Fakty przeczą słowom rudego ćwoka 06.10.08, 18:42
          Odpowiedź: intuicji.
          • Gość: exist KRACH i co dalej?sztuka to odwrocic sie na dolku;) IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 22:15
            Mój BLOG www.wgpw.blox.pl

Kliknij, żeby zagłosować ;p
        • Gość: liber Re: Fakty przeczą słowom rudego ćwoka IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 06.10.08, 22:15
          >Retorycznym jest więc pytanie: komu wierzyć?

na pewno wiadomo komu nie wierzyc: politykom, konsultantom i ekspertom ekonomicznym - to gormadka grajaca w jednej druzynie. Potrzebne są totalne zmiany w systemach politycznych i ekonomicznych swiata. Swiat musi byc odzyskany przez nas - społeczenstwo. Kryzys moze wywołac w nas, zwykłych ludziach, siłe która zbuduje cos innego niz "demokracja" przedstawicielska - nie pozwólmy jednak, by reformy szły z góry, wszystko co nowe musi byc budowane oddolnie - organizujmy się bez polityków i ekspertów, pilnujmy by nie byc przez zadnych "pzedstawicieli" wykorzystanych. Samorządnosc - to realna alternatywa, dla demokracji przedstawicielskiej.
          • Gość: exist co AUTOR artykułu miał na myśli... ROTFL IP: *.adsl.inetia.pl 06.10.08, 22:28
            artykuł pisał jakiś intelektualnie inny...
            "Giełda w Nowym Jorku gwałtownie zanurkowała w poniedziałek w reakcji na bessę
            na rynkach w Azji i Europie"
            hahaha...

a co do przedpiszcy:
            > Swiat musi byc odzyskany przez nas- społeczenstwo. Kryzys moze wywołac w nas,
            zwykłych ludziach,
            > siłe która zbuduje cos innego niz "demokracja" przedstawicielska - nie
            pozwólmy jednak, by reformy
            > szły z góry, wszystko co nowe musi byc budowane oddolnie - organizujmy się bez
            polityków
            > i ekspertów, pilnujmy by nie byc przez zadnych "pzedstawicieli"
            wykorzystanych. Samorządnosc -
            > to realna alternatywa, dla demokracji przedstawicielskiej.

zgadzam sie i popieram. internet nam to umozliwi. kto zaczyna? ;>
            [coś tam zaczynałem kiedyś jako drugi blog 'bez nazwy', więc proszę mi tylko
            powiedzieć, jak zrobić z tego adres, bo zadnejnazwy.blox.pl/html nie
            dziala ;)]
            • Gość: janek-007 Pierdu, pierdu. IP: 69.157.171.* 06.10.08, 23:55
          • Gość: K Re: Fakty przeczą słowom rudego ćwoka IP: *.chello.pl 07.10.08, 00:38
            Gość portalu: liber napisał(a):

Nie rozumiem o co ci chodzi?
            Czy jest coś lepszego niż demokracja, czy ktoś broni tobie założyć lepszą i nowocześniejszą partię polityczną i zmieniać świat. Jak będą inne systemy to okaże się szybko, że jest jak w PRL i nic nikomu nie wolno, zaczną strzelać do ludzi, którzy inaczej myślą i czy tego chcesz?
            Politycy są idealnym odzwierciedleniem społeczeństwa, jeżeli kradną oszukują, robią rzeczy nieetyczne to widocznie wyborcy są podobni. Nie można tego zmienić tworząc inną władzę opartą na innych zasadach, bo się nie sprawdzi i będzie jeszcze większy bałagan, a jak komuś się marzy to trzeba zaczynać od podstaw i zadziała za kilkadziesiąt lat...
        • Gość: Waldek A masz swój rozum debilku? IP: *.ghnet.pl 07.10.08, 00:14
          Wystarczy się wysilić.
          Może jak krzyknę: kupujcie kupujcie to załapiesz????
          Ileż ja kasy zarobiłem na takich ćwokach....
      • rk111 Re: Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kry 06.10.08, 18:22
        Właśnie przez takie kretyńskie wypowiedzi kaczyńskiego .
        • talking_head Re: Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kry 06.10.08, 18:38
          No tak, ty masz rację ! Pewnie jak w USA usłyszeli co "Kaczory"
          zapowiadają to od razu narobili w gacie i akcje poleciały w dół !
          A tak na serio,co ta GWno Prawda i TVN-WSI potrafia zrobić z mózgami
          tylu Polaków ?
          • rk111 Re: Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kry 06.10.08, 18:44
            Jeśli myślisz że na warszawskiej giełdzie tylko Amerykanie inwestuja
            to jesteś chyba od Rydzyka.
            • Gość: rafvonthorn Re: Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:09
              Co Ty pleciesz?
      • akkj Re: Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kry 06.10.08, 18:44
        Ten "prezydent" od socjalistycznego prawa pracy i cytowania Lenina,
        tuman ekonomiczny i banda jego przygłupów sieją panikę, a tacy
        durnie jak ty wpisujący dziesiatki tych samych rzygowin w kazdym
        wątku ją podbijają tylko.

talking_head napisał:

> Jak tak można, przecież "Prezydent Tusk" wyraxnie mówił,
        > ze "Prezydent Kaczyński niepotrzebnie straszy i że żadnego
        kryzysu w
        > Polsce nie będzie", skąd ta panika ?
        • lava71 Re: Aj waj, przecież "Prezydent Tusk" zakazał kry 06.10.08, 18:52
          masz rację ... cicho szaaa .... jest dobrze.
        • lidek_syn_ubeka po "inwestycjach" w fundusze przyjdzie czas na... 06.10.08, 19:20
          jakby nie patrzec za Kaczora roslo na GPW,a za Tuska pruje sie caly
          majdan.Mlodzi,dobrze wyksztalceni,tolerancyjni mieszkancy wielkich
          miast za rzadow znienawidzonego przez siebie Kaczora zarobili troche
          kasy,a za panowania swojego idola Tuska cała stracą.
          Teraz nadchodzi trudny okres dla POsiadaczy kredytow
          mieszkaniowych.Frank rosnie do zlotowki,raty wkrotce tez wzrosna.I
          bedzie podobna historia;za znienawidzonego przez siebie Kaczora
          niejeden platformers kupil swoje mieszkanie,za ukochanego Donalda
          komornik wypieprzy go z niego na bruk(do rodzicow,na zmywak do
          Irlandii?)Ale GW podpowie,ze to konieczna ofiara ze
          strony"ynteligencji"wiec winą za eksmisje obarcza...Kaczora
          • Gość: aktyw partii Re: po "inwestycjach" w fundusze przyjdzie czas n IP: 89.174.218.* 06.10.08, 20:01
            Ja bym dodał, że za Kaczora rosły także giełdy w USA, w Moskwie, w Paryżu i w Berlinie! A jak tylko do władzy doszedł Rudy Oszust od razu wszystko się posypało!
            Rudy Oszust wszystkich omamił w porozumieniu z pejsatymi masonami z Lehman Braders!
          • Gość: koxiarz Re: po "inwestycjach" w fundusze przyjdzie czas n IP: *.chello.pl 06.10.08, 21:17
            A mnie osobiście pie... kurs franka
            `Mam kredyt zaciągniety przed rokiem, gdy kurs CHFPLN krztałtoeał się w okolicach 3,30-3,40 i jak na razie jestemwięc stratny.
            Ja ise jednak nie boję o dalsze skutki kryzysu, gdyż w umowie kredytowej mam zagwarantowaną stałą marżę, natomaist kredyt złotówkowy chroni mnie przed osłabieniem złotego.

Jeżeli ktoś decydował sie na kredyt we franku w tym roku to sam jest sobie winien. Branie kredytów we frankach, gdy oczywistym jest że nad światem wisi kryzys finansowy jest czystym idiotyzmem przypominającym decyzję o wejściu w fundusze akcji w połowie 2007 roku. Ja osobiście nie przejmuję się, gdy ludzie tracą własną kasę, gdyz spekulowali (tak właśnie trzeba nazwać kredyty w obcej walucie zaciągane w tym momencie) ogromnbymi kwotami, a włąściewie własnym dachem nad głową.

PS. To że giełda rosła za Kaczora a teraz spada za Tuska o niczym nie świadczy, bo równie dobrze mógłbym stwierdzić że giełdy spadają bo Ruydzyk srtracił wpływy na rządy w Polsce. Tak samo gó...ania teoria jak ta o wpływie PO i Tuska na pogłębienie spadków na WGPW.

Myślcie ludzie zwłaszcza przed podjęciem decyzji kluczowych dla waszego życia. Nie opierajcie się na "radach" innych, tylko sami zastanówcie się na co was stać, a co jest poza waszym zasięgiem. Uważajcie przede wszystkim na "niezależnych doradców" którzy w rzeczywistosci żyją z prowizji za sprzedaży produktów finansowych, gdyż to właśnie takie praktyki w bardzo dużym stopniu przycyzniły się do powstania obecnego kryzysu. Nie dajcie się mamić wysokością zysków, gdyż wysokie zyski MUSZĄ się wiązać z wysokim ryzykiem, którego musicie byc świadomi. Nie ma łatwych, wysokich a zarazem bezpiecznych zysków. Żaden rynek nie porusza się tylko i wyłącznie w jednym kierunku a kazdy kto wam kresli takie wizjejest albo niedouczony(najczęściej po kilku sprzedażowych kursach powtarza to czego wyuczyli go na pamieć) albo po prstu chce zarobić prowizję waszym kosztem. Musicie być tego świadomi bp tylko to może was uchronić(MOŻE ale NIE MUSI) przed zostaniem naciagneitym.

PZDR dla myślących samodzielenie
          • Gość: K Re: po "inwestycjach" w fundusze przyjdzie czas n IP: *.chello.pl 07.10.08, 00:45
            lidek_syn_ubeka napisał:

No to ładnie spie...li swoją robotę, bo w polityce, a później w gospodarce jest tak, że na efekty trzeba poczekać.
            Co by się działo jakby nie było przedwczesnych wyborów.

Ze swoją demagogią wypie...j, najlepiej na księżyc.
    • Gość: kkk Re: GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaś IP: *.aster.pl 06.10.08, 18:16
      "Giełda w Nowym Jorku gwałtownie zadołowała w poniedziałek w reakcji na bessę na
      rynkach w Azji i Europie"

To jest mocarne :-) Biorac pod uwage, ze bessa w Azji i Europie nastapila w
      reakcji na dolek na Wall Street (wywolany niedoskonaloscia Planu Paulsona),
      wynikl z niej kolejny dol w NY, ergo czeka nas KOLEJNY dol w Azji i Europie, z
      ktorego NY wyciagnie wniosek, ze nalezy dalej leciec na leb, na szyje, po czym
      przerazone sytuacja w NY Azja i Europa spadnie jeszcze bardziej, a wtedy NY
      straci kompletnie wiare we wlasne sily, poleci na ryj, na co Azja i Europa
      odpowiedza spadkami... Gielda to jednak niesamowity wynalazek.
    • herr7 aż starch pomyśleć co by było. gdyby... 06.10.08, 18:21
      Kongres nie uchwalił Planu Paulsona?!
      • Gość: rafvonthorn Anatomia kryzysu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:11
        Ten plan nic nie da, chcesz wiedzieć dlaczego? Przeczytaj:

kryzys.mises.pl/?page_id=14
    • Gość: cyt GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w prz... IP: 77.236.0.* 06.10.08, 18:22
      Obstawiam 1100pkt na koniec roku!!!Kto da mniej?
    • Gość: Maksymilian GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w prz... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 18:24

A co w tym całym zamieszaniu z cenami paliw????????????????! Halo!
    • lava71 piramida 06.10.08, 18:29
      i tak oto następuje upadek piramid finansowych i ludzi "bogatych" akcjami. W
      zasadzie globalnie bilans wyjdzie na zero bo wirtualne pieniądze znikną i
      pozostaną tylko te realne.
      • Gość: das spiel ist aus ekonomista wal emsa gigant regan IP: *.dip.t-dialin.net 06.10.08, 18:38
        arystokraka komorowski wybitny mysliciel wojtyla naczelny humanista
        rabin jerozolimy
        wiecznie trzezwy president bush i reszta tego towarzystwa
        powinni dostac nobla z nowej
        dziedziny czyli modlitwy
        do swietego obrazu mojego fiuta
        jak mnie poprosicie to zalatwie im
        to
      • Gość: kloss Re: piramida IP: *.chello.pl 07.10.08, 00:03
        Ostatnimi czasy okazywało się że kasę robi się nie produkując coś,
        czy wymyślając tylko handlując papierami, tak powstawały największe
        fortuny, może ludzie w końcu zrozumieją ze akcje to poprostu kredyt
        dla firm, tylko bez ryzyka dla nich. Wartość akcji firmy powinna być
        proporcjonalna do dywidendy jaką można za nie dostać i nic więcej
        reszta to przewał.
    • Gość: Zwienek Ludzie, obywatele, rodacy,... IP: *.pools.arcor-ip.net 06.10.08, 18:31
      Inwestorzy i instruktorzy,
      Gracze, bujacze i ujadacze!

Jeszcze nie jest tak zle. Jak ten facet na zdjeciu zalozy sobie rece na karku albo co gorsza chwyci sie za wlosy to dopiero bedzie rzeznia.
    • Gość: xxx GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w prz... IP: *.toya.net.pl 06.10.08, 18:52
      niech ktoś mi wytłumaczy czemu mamy płacić za błędy amerykańskich banków?
      czy u nas sytuacja jest zła? nie wydaje mi się, wręcz myślę, że jest lepsza
      niż u lekkomyślnych baranów z zachodu.
      Czemu więc my mamy za to płacić? Może już pora ukrócić spekulantów np. o głowę???
      • lava71 Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p 06.10.08, 18:57
        teraz to możemy sobie ręką w nocniku pochlapać. Ukracać to trzeba było na
        początku jak to "fundusze inwestycyjne" "inwestowały" w Polsce ciężkie
        pieniądze. Przecież było tak super i wszyscy się cieszyli ... banki notowały
        super zyski, społeczeństwo się "bogaciło" a gospodarka "pędziła". Niestety
        dopiero teraz się okazuje, że wszystko to była iluzja nakręcona przez kredyty.
        Mamy za to teraz silną złotówkę i super cenne mieszkania w naszym kraju. I kto
        nam skoczy? ... przecież jesteśmy potęgą.
        • Gość: pa Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:05
          prawda jest taka, że prawdy nie ma. żyjemy w kłamstwie, żyjemy nienormalnie w
          Matrixie!!!
          • Gość: rafvonthorn Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:20
            Poszukaj w internecie, prawda jest, ale schowana, tak samo jak w
            matrixie. Jak będziesz wytrwały, to zrozumiesz:

video.google.com/videoplay?docid=-1887591866262119830
            liberalis.pl/2008/04/30/patryk-bakowski-krotka-historia-pieniadza-z-kryzysem-lat-30-tych-w-tle/

• Gość: pawel-l Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 19:13
        Płacimy za własne błędy. Nie daj się zwieść gazetom.
        Wzrost ilości kredytów w Polsce rósł 2 razy szybciej niż w US czy Europie. ( tyle tylko że z niższego pułapu)
        600 mld zadłużenia, deficyt budżetowy od 20 lat, nędza w inwestycjach itp...
      • tomek20062 Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p 06.10.08, 19:26
        A dlczego uwzasz ze w Polsce sytuacja jest lepsza niz na zachodzie? Niby dlaczego?

Polski PKB byl napedzany dotacjami UE, inwestycjami firm zachodnich i miliardami
        funtow, marek i dolarow przysylanych przez 4 miliony ludzi ktorzy wyjechali za
        praca. Teraz, naplyw tych pieniedzy zaczyna malec i PKB zacznie spadac, a wiec
        koniec polskiego cudu gospodarczego. No bo niby co z Polska moze sprzedac aby
        zarobic na rope lub gaz, nie mowiac juz o importach zywnosci, samochodow,
        telewizorow, lodowek, lekarstw, itp... Polska przeciez nic nie produkoje sama,
        no moze Oscypki.
      • Gość: piter Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p IP: *.aster.pl 06.10.08, 21:06
        > niech ktoś mi wytłumaczy czemu mamy płacić za błędy amerykańskich banków?

bo polskich banków prawie nie ma, u nas są przedstawicielstwa zachodnich
        korporacji...

> czy u nas sytuacja jest zła? nie wydaje mi się, wręcz myślę, że jest lepsza
        > niż u lekkomyślnych baranów z zachodu.

sytuacja u nas dopiero się skomplikuje jak kredyty w CHF będą na poziomie 5-6% a
        franek po 2.6-2.8. I wtedy będzie płacz i zgrzytanie zębów że jak to ludzie
        brali kredyty nie biorąc pod uwagę ryzyka kursowego i jak to pozwolono tym
        bankom manipulować klientami.

> Czemu więc my mamy za to płacić? Może już pora ukrócić spekulantów np. o głowę?
        > ??

globalizacja - są tego strony pozytywne i negatywne, najlepiej ukrócić
        handlowanie rzeczami wirtualnmi, np. jak ktoś handluje ropą, to nie tylko
        kontraktem i jego ceną, tylko niech handluje materią - i niech sobie tę ropę
        wsadzi gdzieś. Jakby nie miał gdzie tego składować, to by nie spekulował. To
        samo dotyczy handlu żywnością, złotem, surowcami itp. W przypadku walut
        problemem jest lewarowanie, czyli grasz czymś czego w ogóle nie masz a nawet to
        coś nawet nie istnieje. Akcje - to bezwartościowy papier jeśli nie ma
        bezpośredniego przełożenia na to ile warte jest przedsiębiorstwo. Bo jeśli akcje
        warte są poprzez spekulacje dużo więcej niż faktycznie ktoś kupiłby taką firmę,
        to jest to handlowanie papierkami. W zasadzie handel akcjami powinien być
        zakazany... Pęknęcie bańki internetowej, teraz sub prime i pewnie jeszcze nie
        jednej finansowej piramidki pewnie nie jeden raz jeszcze zakręci cłym tym
        systemem...
      • Gość: koxiarz Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p IP: *.chello.pl 06.10.08, 21:24
        Gość portalu: xxx napisał(a):

> Czemu więc my mamy za to płacić? Może już pora ukrócić spekulantów np. o głowę???

To musiałbyś ściąć 80% kredytobiorcówq z Polski którzy w ostatnim czasi ezaciągęli kreyty we frankach bo "raty są niższe niż w złotych". Ci oto obywatele to najlepszy przykłąd spekulantów, którzy mie dość że grają na forexie, to jeszcze na kredyt sięgający często 70 % ich zdolności kredytowej(a nawet przekraczający ten poziom). Właśnie to ci kredytobiorcy sa głónym zagrożeniem dla polskiego systemu bankowego a nie żaden kryzys w USA, gdyż tylko utrata zdolnosci do obsługi zadłużenia prze takichh klientów doprowaadzi do prawdziwych kłopotów "polskich banków"
    • placebo99 Luuudzie! Pozbywajcie się szybko tych szmat akcji! 06.10.08, 19:14
      Bo za kilka tygodni będziecie mogli podetrzeć sobie niemi dupy.
    • neiden GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w prz... 06.10.08, 19:25
      czy gielda jest potrzebna w normalnie funkcjonujacym panstwie?
      odpowiedz jest bardzo prosta -absolutnie nie, niet,nicht,no !
      • lava71 Re: GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w p 06.10.08, 19:40
        cenna uwaga...
        giełda jest niezbędna tylko całej tej machinie finansowej i tysiącom
        "finansistów", "analityków" i "doradców". Ci ludzie obracają cudzymi pieniędzmi
        tylko po to żeby usprawiedliwić swoje wysokie gaże.
    • Gość: Michajło GPW ostro w dół, "indeksy zostały rzucone w prz... IP: *.centertel.pl 06.10.08, 20:02
      Będę szczery. W zeszłym tygodniu (na razie) straciłem serce do
      naszej giełdy - wyszedłem z inwestycji (ze stratą). Ze stratą się
      nie pogodziłem, mam zamiar się odkuć. Dlatego: jak dla mnie - niech
      spada. I to jeszcze sporo, do jakiegoś solidnego poziomu wsparcia. A
      potem się wróci do gry, bo "jak spada, to kiedyś wzrośnie".
      Pozdrawiam.
    • Gość: Szwindelbaum Teraz prywatny FED dodrukuje szwindlo-dolarów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:05
      i wykupi za szwidlo-centy akcje wielu korporacji przejmując nad nimi
      kontrolę.
    • stop.kretaczom Wypalić zieloną ZARAZE 06.10.08, 21:18
      Gdy kryzys dopadł Japonie w latach 90tych, Japończycy zaczeli żyć
      jeszcze bardziej oszczędnie i pracować wydajniej. I teraz są na
      plusie.

Co w obecnej sytuacji robią amerykańskie nieroby???

Drukują więcej zgniłej zielonej makulatury i usiłują to nam wcisnąc.

Zielona pleśń powinna być natychmiast wycofana z koszyków walutowych
      zdrowych ekonomicznie państw.
      Nie możemy pozwolić żeby kultura szwindli która dotarła do nas za
      Atlantyku zaraziła nasze zdrowe ekonomie.
      Naciskajcie na polityków żeby pozbyć się tego plugastwa i unikać
      finansowych piramid fundowanych nam przez amerykańskich agentów.

Już raz pozbyliśmy się czerwonej zarazy ze wschodu powinniśmy być
      mądrzejsi i nie myśleć że zielona jest lepsza.
      • Gość: neokomunista Re: Wypalić zieloną ZARAZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 23:28
        Jeśli uważasz że w Polsce panuje "zdrowa ekonomia" to niewiele różnisz się do
        takich ludzi jak Balcerowicz czy Winiecki, którzy nie dostrzegają w ogóle że w
        USA jakiś kryzys ekonomiczny się rodzi.
      • Gość: neokomunista Re: Wypalić zieloną ZARAZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 23:29
        USA jakiś kryzys ekonomiczny się rodzi i zaczyna już narastać.
    • Gość: ememem1 Re: GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaś IP: 82.139.23.* 06.10.08, 21:25
      jak to miło słyszeć tak wielu specjalistów na forum. Ekonomia, tak jak i
      medycyna, zawsze przyciągała "najtęższe" umysły.

Nie chcę komentować wypisywanych tu bredni, ponieważ nie ma sensu się wku... -
      znaczy unosić. Dam Wam jedną radę, "specjaliści" - poczytajcie sobie "A Random
      Walk Down Wall Street" napisaną przez B. Malkiela. Jest to pozycja napisana
      przez wybitnego ekonomistę na zasadzie: inwestowanie dla opornych
      • Gość: rafvonthorn Tutaj bardziej ogólne podejście IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 21:26
      • cloclo80 Re: GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaś 06.10.08, 21:45
        Niczym się od tutejszych debili nie różnisz. To żadna sztuka powiedzieć: ja coś
        wiem, ale nie powiem. To jest dobre dla przedszkolaków..,
    • Gość: es Re: GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaś IP: *.85-237-171.tkchopin.pl 06.10.08, 22:07
      taką mam nadzieje, ze nie będzie powrotu do kapitalizmu. Nie chcę obudzic sie na emeryturze z pustym kontem. Owczy pęd ku utopii zwanej nie wiadomo dlaczego "wolnym" rynkiem musiał kiedyś skończyc się katastrofą. Pozostaje teraz pytanie - co dalej?
      • mocten Re: GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaś 06.10.08, 23:07
        Jak wiadomo kryzys jest spowodowany kredytami hipotecznymi na zakup nieruchomości.
        Tak na zdrowy rozum, przeciętny dom w Polsce kosztuje około 500 tys zł, a
        srednie zarobki to około 2500 zł netto.
        Z tego wynika że przeciętny dom jest wart 20 lat przeciętnej pracy.
        Czy to jest normalne?
        Co o tym myślicie?
    • Gość: tom GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaść" IP: *.hsd1.il.comcast.net 06.10.08, 22:22
      Gdzie te tanie dolary 1$=1ZL?
      • Gość: Jacek z Kantora. Re: GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaś IP: *.nycmny83.dynamic.covad.net 06.10.08, 22:43
        Zaczekajmy jeszcze na 2 takie poniedzialki a $$$ beda po 3 zety (
        pisalem o tym 3 tyg.temu, to jakis debil nazwal mnie azbestowy
        jacek, czy cos w tym stylu ) albo i wiecej. Polskie banki umieraja a
        rzad nie ma zadnego planu ratunkowego, bo po prostu nie ma pieniedzy
        na pomoc instytucjom finansowym. Na UE nie ma co liczyc. Kaput .
    • wlodzimierz.ilicz Na stos, rzuciliśmy swych akcji los 06.10.08, 23:16
      Na stos, na stos.

To ostatnie podrygi spekulantów grających na bessę przed
      stabilizacją rynków za pomocą interwencji państowych w wielu krajach.
      Spekulantom stabilizacja fatalnie nie leży.
    • Gość: neokomunista GPW w dół, "indeksy zostały rzucone w przepaść" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.10.08, 23:27
      USA jakiś kryzys ekonomiczny się rodzi.
      • dobiczek niechaj Moc zlotego bedzie z Wami! hi,hi 07.10.08, 00:28
    • Gość: Market Oracle to dopiero poczatek... IP: *.housing.hawaii.edu 07.10.08, 00:43
      widze, widze tylko ciemnosc....jutro bedzie jeszcze gorzej.
      nie ma juz dla nikogo ratunku. czlowiek placi cene za to swoja chciwosc...kazdy
      system wkrotce upadnie.

• Gość: gosc1 Na GPW "indeksy zostały rzucone w przepaść". Dr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 00:46
      pytanie jest tylko jedno, dlaczego normalne kraje maja placic za to,
      ze tzw bankierom amerykanskim zachcialo sie udzielac kredytu calej
      cholocie z ich kraju
    • Gość: rafal ch.uj z usa niech pasa na pysk wazne zeby europa IP: 89.101.142.* 07.10.08, 01:23
      zyla.usa to najwiekszy pasozyt swiata
    • Gość: polak Wszystkiemu winni pyszałkowaci Amerykanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.10.08, 09:06
      Cały ten krach to wina zarozumiałcych i pyszałkowatych Amerykanów. Tam liczyła
      się liczy i będzie liczyć tylko kasa i ludzie przez to już pogłupieli a banki
      robiły wszystko aby zrobić wynik. No i zrobili tylko, że teraz my niewinni
      Polacy (i nie tylko) za to wszystko płacimy z naszych często szczupłych
      portfeli. I tak widać jak po raz kolejny Ameryka nam pomaga. Tym razem w
      opróżnieniu naszych portfeli i to bez wojny. Podobno za tym ktoś stoi pewna
      nacja, ale tego tylko się można domyślać. Trzymajcie się Polacy i nie myślcie,
      że ktoś zza oceanu wam pomoże bezinteresownie. Nawet za kasę też można mieć
      wątpliwości. Także co do tarczy w naszym kraju zmmieniam zdanie i jestem przeciw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka