Dodaj do ulubionych

Allegro blokuje nigeryjskich oszustów

IP: *.filter.imagine.ie 24.11.08, 23:01
witam pracuje w paypalu i oszustawa z nigerii to codziennosc,
uwazajacie na tak zwane falszywe mejle (spoof emails) zazwyczaj
brzmia one tak, ze juz dostales pieniadze ale zeby je odblokowano
muiszisz przedstawic dowod wysylki ktora mozna sledzic w internecie
(tzw tracking number) takze uwazajcie
Obserwuj wątek
    • Gość: henio a proxy? IP: *.chello.pl 24.11.08, 23:21
      co jak nigeryjczycy użyją proxy? najlepszą obroną w takim przypadku jest
      używanie umysłu ;)
      • krycha_z_gazowni Re: a proxy? 25.11.08, 06:43
        Jak widać - nie tylko Polak potrafi.
        • Gość: nigeryjczyk skad wiesz? IP: *.resetnet.pl 25.11.08, 09:53
          moze w tej nigerii siedza wlasnie Polacy :)
          • Gość: Lukasz DHL Pracuje w DHL IP: *.dhl.com 25.11.08, 11:32
            Pracuje w DHL i rok temu musilismy ustawic polaczenie Europy z Lagos. Samolot
            leci tam pelny i wraca pusty. Teraz juz wiemy dlaczego. Ciemna masa z Europy
            wysyla dary dla nigeryjczykow:) Codziennie pelny samolot:)
            • Gość: mzimu Nowa forma pomocy dla... IP: *.icpnet.pl 25.11.08, 13:36
              ...krajów rozwijających się ;)
              • Gość: wjaz Re: Nowa forma pomocy dla... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 15:11
                Jeżeli ktoś lubi się pośmiać z nigeryjskich oszustów to polecam stronkę www.419eater.com i np. www.419eater.com/html/hall_of_shame.htm.

Zebrane są tam różne opisy korespondencji z dość naiwnymi (lub po prostu zdeterminowanymi) oszustami oraz zdjęcia, jakie udało się od nich wydębić.

Świetne!
                • manhu Re: Nowa forma pomocy dla... 25.11.08, 15:53
                  Jeżeli ktoś lubi się pośmiać z własicieli Allegro (wspomagających polskich oszustów), to radzę poczytać polskie prawo, w którym nie wolno dyskryminować ze względu na rasę czy narodowość. Nigeryjscy oszuści mają pewną wygraną w sądzie i gigantycznę karę dla allegro.

A co do proxy to co to da? Owszem może się zarejestrują, ale klienta raczej zdzwi kompletnie inne państwo rejestracji, a inne wysyłki.
                  • Gość: Miki Naiwniak IP: 78.152.28.* 25.11.08, 23:40
                    Mój serwis, moje warunki. Mogę w regulaminie napisać cokolwiek. Jak się tobie
                    nie podoba nie korzystaj. Tyle.
                    • manhu Re: Naiwniak 26.11.08, 15:24
                      Wyobraź sobie w Niemczech supermarket XYZ z napisem "Żydom wstęp wzbroniony", fajna byłaby kara, nie? Nawet za "Polakom wstęp wzbroniony" byłaby kara bankructwa.
                      • Gość: Kali x2 Re: Naiwniak IP: *.mgt.pl 26.11.08, 19:45
                        A masz napisane "Nigeryjczykom wstęp wzbroniony"?
                        Nie dorabiaj na siłę treści rasistowskich do działań Allegro, które chce
                        uratować 4 litery naszym polskim naiwniakom.
                        • manhu Re: Naiwniak 27.11.08, 14:56
                          1.Nie wiem gdzie to napisane, pewnie przy próbie wejścia z Nigerii.
                          2.Pewna gmina też chciała uratować Polaków, segregując Cyganów do osobnych klas i od razu była afera na całą Polskę. Dodam że ogromna większość Cyganów to przestępcy (zakładam że są tam jacyś uczciwi odmieńcy, ale nie słyszałem o takich), zaś tu chodzi o 1/mln Nigeryjczyków.
                          • Gość: Woukeq Re: Naiwniak IP: *.chello.pl 14.09.09, 15:17
                            manhu jesteś tak głupi i tępy że aż szkoda gadać

a w sieci jest pełno niemieckich sklepów które Polaków NIE OBSŁUGUJĄ

np. biura podróży Dertour czy Meier's Weltreisen

jak próbujesz u nich kupić wycieczkę czy zarezerwować samochód (ceny b.
                            korzystne!) to ci wyskakuje komunikat, że bez miejsca zamieszkania w RFN,
                            Austrii, Szwajcarii albo Liechtensteinie NIE ZOSTANIESZ OBSŁUŻONY

a teraz tępy baranie smaruj skargę na Niemiaszków i zobaczymy co wskórasz
          • Gość: ... Re: skad wiesz? IP: *.chello.pl 30.05.09, 09:13
            I trafiłeś w 10tkę.Długo by się rozwodzić,ale sprawdziliśmy adresy IP
            tych niby Nigeryjczyków,we wszystkich przypadkach były to adresy
            komputerów logujących się w Polsce/sieci bezprzewodowe/ i w stanach/
            wszystkie tylko w jednym miejscowości,na jednej ulicy i pod tym
            samym adresem stacjonarnym.Użytkownicy tych komputerów logują się na
            portalach informatyczno-hakerskich w Polsce i nawet wypowiadają się
            na ich forach oczywiście w języku polskim.W nigerii zapewne są tylko
            ludzie słupy do odbierania przesyłek i do otrzymywania swojej doli za
            użyczenie adresu.Podkreślam:całe przedsięwzięcie prowadzone jest przy
            udziale polaków przebywających na 100% w polsce i na stałe lub
            okresowo w stanach.A spróbujcie z tym iść na policje...pierwsze co
            zrobią to zabezpieczą wasz twardy dysk jako dowód w sprawie,a sprawe
            umorzą wobec niewykrycia sprawców po roku.
    • Gość: kajet najpierw kasa, potem wysyłka! to wiedzą już IP: *.MAN.atcom.net.pl 24.11.08, 23:35
      oszukani i mam nadzieję, że inni też. Blokowanie ludziom dostępu do serwisu to
      nie jest sposób.
      • Gość: gość [...] IP: *.ists.pl 24.11.08, 23:47
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: Bartek Re: Wtedy wyślesz kasę a towaru nie dostaniesz.. IP: 194.88.224.* 24.11.08, 23:49
          Ja również z tym się spotkałem ale nie wysłałem zakupionych rzeczy. Lagos itd...
        • 4v te, naganiacz...!!! 25.11.08, 00:12
          ... Nigeryjczycy oszukują SPRZEDAJĄCYCH a nie kupujących i niech to do Twojego
          pustego naganiaczego łba dotrze.

czytaj ze zrozumieniem, bo jeszcze Cie z Komputronika wywalą...
        • mar_or Re: Wtedy wyślesz kasę a towaru nie dostaniesz.. 25.11.08, 01:26
          Przeczytałeś, że w artykule chodzi o oszustwa dokonywane na sprzedających ? Nie
          wiem czy wiesz, ale na allegro można kupować w 100% bezpiecznie nawet drogie
          rzeczy, wystarczy zachować minimalny rozsądek. Jeśli wolisz przepłacać w
          komputroniku, twoja strata.
          • Gość: gość Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... IP: *.ists.pl 25.11.08, 05:28
            Że najpierw kasa a potem... A co a potem? A potem jakiś
            oszust "firma krzak", a? Wolę przepłacić, ale mam gwarancję, np. w
            znanych firmach dają 3 lata gwarancji na sprzęt elektroniczny.

A co mi da "firma krzak". Jeśli w ogóle wyśle towar, co nie jest
            takie pewne, to gwarancji nie da żadnej.

A jak przyśle towar uszkodzony albo zapakowaną cegłę, no to szukaj
            wiatru w polu.

Nie jestem żadnym naciagączem, jak tutaj obok jakiś idiota albo inny
            handlarz nagryzmolił. Ja jestem gość, który nie ma czasu na głupoty
            w życiu. Wolę zapłacić dodatkowo za jakość i solidność. W obojętnie
            jakiej ale uznanej dużej solidnej rzetelnej firmie niż w handelku
            pokątnym. Internetowy handel, to w większości niestety hm... /dopisz
            sobie sam/.

A ponadto, o czym piszący tutaj pewnie jeszcze nie słyszeli, ten
            handelek jest przeważnie nielegalny a zarówno sprzedajacy jak i
            kupujący powinien zgłosić towar do urzędu skarbowego i zapłacić duże
            podatki. I nagle się okaże, że ten interesik wcale nie jest taki
            tani. Więc po co się w to w ogóle ładować??

Oj, czuję, że sam usiłujesz dorobić na handelku w internecie. DO
            CZASU AŻ CIĘ SKARBÓWKA DOŁAPIE.
            • pe1 Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... 25.11.08, 09:47
              Aż dziw bierze, że Komputronik zatrudnia takich imbecylów.

Gdzie masz napisane cieciu, że kupowanie przez Allegro (np. w sklepach Allegro)
              to omijanie skarbówki?
            • turbo_wesz Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... 25.11.08, 10:02
              > a zarówno sprzedajacy jak i
              > kupujący powinien zgłosić towar do urzędu skarbowego i zapłacić duże
              > podatki

tylko kupujący, i to kiedy wartość sprzedanego towaru przez rok jest większa niż
              1000 PLN (bodajże)
              • turbo_wesz Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... 25.11.08, 10:03
                sprzedający, oczywiście, a nie kupujący
                • Gość: ~hiena Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... IP: *.171.205.240.awakom.net 15.09.09, 13:12
                  zgłasza kupujący. płaci 2% wartości przedmiotu, jeśli przedmiot jest warty 1000
                  zł lub więcej.

sprzedający natomiast powinien zapłacić podatek dochodowy, jeśli przedmiot nie
                  jest starszy niż 6 miesięcy.
              • Gość: Filip Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... IP: 217.149.44.* 25.11.08, 10:06
                Chciałeś chyba napisać tylko sprzedający.
            • nurek_76 Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... 25.11.08, 10:52
              Na 90% produktów masz gwarancję producenta: niewazne czy kupiłes w
              sklepie, na targu czy przez internet z niesprawnym towarem idzesz do
              serwisu producenta. tak więc argument o gwarancji nietrafiony...
            • Gość: lump Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.11.08, 11:27
              1. Jak sprzedaje firma to obecnie dostajesz fakturę lub paragon fiskalny więc
              argument o byciu na bakier z fiskusem jest bzdurny. Jeśli sprzedaje osoba
              prywatna to jak wspomniano ona się musi martwić o to czy przedmiot można
              zaliczyć do używanych i czy nie przekroczyła dopuszczalnych progów.
              2. Jak jest firma krzak to jak wspomniano w artykule allegro daje gwarancje do
              10tyś.
              3. Gwarancja jest producenta, a sprzedający jest tylko pośrednikiem do tego
              sprzedającego zawsze obowiązuje ustawowa rękojmia.
              4. Jesteś naciągaczem i nie ubliżaj komuś od idiotów jak nie zadajesz sobie
              sprawy z tego jakie farmazony wypisujesz.
              5. Te duże rzetelne firmy nigdy nie trzymają się terminów realizacji gwarancji...
            • rock73 Re: Zobacz, co proponuje kol. Kajet powyżej... 25.11.08, 11:27
              Gość portalu: gość napisał(a):

> Że najpierw kasa a potem... A co a potem? A potem jakiś
              > oszust "firma krzak", a?

Jasne, na Allegro są sami oszuści, wszystkie transakcje to oszustwa,
              wszyscy wszystkich oszukują, tylko jakoś nikomu to oprócz Ciebie nie
              przeszkadza.

Albo druga wersja: tak, ileś tam tysięcy osób zarejestrowało się,
              powystawiali sobie nawzajem pozytywy, ale to wszystko to gigantyczny
              spisek służb specjalnych, który tylko czeka, żebyś wszedł, kupił
              coś, po czym sprzedający się zwijają z kasą i tyle ich było widać.

Ty chyba z góry zakładasz, że uczciwość się nie opłaca i jeśli ktoś
              prowadzi jakąś działalność, a już szczególnie przynoszącą dochód, to
              nie może być uczciwym.

> A ponadto, o czym piszący tutaj pewnie jeszcze nie słyszeli, ten
              > handelek jest przeważnie nielegalny a zarówno sprzedajacy jak i
              > kupujący powinien zgłosić towar do urzędu skarbowego i zapłacić
              duże
              > podatki.

2% podatku od czynności cywilnoprawnych, obowiązuje od kwoty 1000 zł
              i jeśli żadna ze stron nie jest płatnikem VAT. Jeśli ktoś kupuje np.
              używany samochód, to bez zapłacenia tego podatku nie zarejestruje
              go. Kupienie przez Internet nie daje możliwości ominięcia tego
              podatku. Przy niższych kwotach PCC nie obowiązuje. Oprócz tego w
              Internecie działają normalne sklepy, które wystawiają paragony i
              pewnie płacą od swojej działalności podatki. Owszem, mogą fałszować
              księgowość i czegoś tam nie płacić, ale dokładnie to samo może robić
              normalny sklep i znowu tu Internet nie jest żadnym ułatwieniem.

Dla uściślenia: tak, zdarzyło mi się być oszukanym na serwisie
              aukcyjnym. Sprzedający z ustaloną reputacją, mający ponad 400
              pozytywów, nagle zgarnął kasę od sprzedających i zniknął bez śladu.
              Zdarzyło mi się to jeden raz (słownie: jeden). Straciłem
              kilkadziesiąt PLN, a to za mało, żeby policja ścigała. A może
              sprzedawca akurat umarł? Człowiek ma tylko jedno życie, Internet też
              tego nie zmienia.
              • Gość: gość Mnie oszukali kilka razy, zapłaciłem a towar... IP: *.ists.pl 25.11.08, 15:53
                Zapłaciłem a towar nie doszedł. Ale tylko kilka razy, NATOMIAST
                KILKA RAZY SIĘ UDAŁO /lecz już u innego sprzedawcy/.

Dlaczego piszę, że interes jest podejrzany? Ano to jest proste. Na
                Allegro i innych tego typu pokątnych handelkach sprzedający zbywają
                towar nabyty uprzednio w hurcie. Jaki jest zysk? Ano taki -
                sprzedający stara się omijać podatek dochodowy a podatkiem vat
                dzieli się z kupującym. Gdy się urząd skarbowy zajmie tą nielegalną
                działalnością - nagle okaże się, że cały ten interes przyjdzie
                zwijać, bo jest nieopłacalny. Wtedy okaże się, że sprzedający jest
                przestępcą, a kupujacy nie zapłacił vatu i też czeka go dotkliwa
                kara finansowa. Ponadto duże firmy nastawione na większy obrót mogą
                stosować znacznie mniejsze marże a przy okazji dają lepszy produkt
                finalny, bo posiadają profesjonalny serwis. Niejednokrotnie
                obserwuję handlarzy Allegro itp. aukcji na poczcie. To te same
                osoby, które nadają na poczcie mnóstwo kopert i paczuszek, blokujac
                załatwienie drobnej sprawy zwykłym interesantom. Równie dobrze
                spotkasz takie lub te same osoby na ulicy podczas wykonywania
                zajęcia pracownika MPO.

A dlaczego to co piszę wywołuje taką kolosalną furię? Skąd te
                przepotworne wyzwiska pod moim adresem? Ano handlarze boją się
                nagłośnienia tej "tajemnicy" o której przecież wszyscy wiedzą. Nie
                jest prawdą, że wszystkie firmy są zmuszone do płacenia podatków.
                Firmy "krzak" nie płacą - wszakże robią za "amatorów". Wiekszość
                sprzedających handluje pokątnie jako "przypadkowi" zbywcy używanych
                rzeczy. Nie oszukujmy się, tak to wyglada. Zaś internet jest
                doskonałym sposobem omijania kontroli skarbowej.

Co robić, gdy się zapłąci za towar a przyślą cegłę? Duża firma tego
                nie zrobi - to nierealne. W razie towaru uszkodzonego można
                reklamować. A firma "krzak"? Ano przykładów jest bezmiar, a reakcja
                może być jedna - nic się nie poradzi. Szukaj wiatru w polu.

Jeszcze raz pytam retorycznie - skąd taka furia tutaj wobec mnie?
                ANO POKATNI HANDLARZE SIĘ PIENĄ I BIJĄ PIANĘ. Denerwuje ich, że
                skarbówka się nimi w końcu zajmie i wpakuje to całe wesołe
                towarzystwo do pudła razem z ich naganiaczami z Allegro, E-Baya itp.

No cóż, w świetle obowiazującego prawa, które uchwalili zgodnie
                wszyscy najwięksi WASI FAWORYCI /tak tak drodzy handlarze- WASI
                FAWORYCI/ z SLD, PIS, PO, PSL, UD, OKP, Solidarności, UW, AWS i
                czego tam jeszcze, jesteście przeważnie zwyczajnymi złodziejami
                oszukujacymi Skarb Państwa. Przez was emeryci i dzieci niedojadają a
                kilaset tysięcy polityków którzy decydują o tym co się w Polsce
                dzieje narzeka na zbyt małe pensje, bo zamiast jak ich koledzy na
                zachodzie po kilka milionów euro rocznie mają w większości zaledwie
                kilkaset tysięcy euro rocznie /a i to "sposobami"/.

WSTYDŹCIE SIĘ ZŁODZIEJE HANDLARZE!

Ps. Oczywiście moje słowa kieruję do nieuczciwych handlarzy a nie do
                autora powyższego wpisu, którego nie znam i niczego o nim pewnego
                nie wiem.

• Gość: henio co za kłamca... IP: *.chello.pl 25.11.08, 16:02
                  serwis w dużych firmach?? <rotfl> śmieszny jesteś frajerze, Takie sklepy jak
                  Saturn MediaMarkt czy MixRTVAGD nie mają żadnego serwisu uszkodzony sprzęt
                  wysyłają do producenta, tak właśnie kiedyś Saturn wysłał moje ps2 do Sony i
                  czekałem na nie 2 miesiące. Każdy o zdrowych zmysłach nie oddaje rzeczy na
                  gwarancje tylko używa rękojmi!!
    • Gość: piksel Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.chello.pl 24.11.08, 23:49
      NIe wiem po co blokowac dostęp ,trzeba nazwać rzecz po imieniu
      naiwnosc sprzedajacych.Nie wysyla sie towaru gdy nie ma kasy na
      koncie szczegolnie ze ktos jest z nigerii no prosze was, marchewki
      na targu sprzedawac.
    • 4v już im dawno proponowałem by blokować nigerie 25.11.08, 00:17
      póki naciągali naiwnych i pazernych jeleni, to w sumie wszystko było OK. pazerny
      oszust i pazerny naiwniak to symbioza stara jak świat

ale przegieli, gdy zaczeli sie rejestrować na Bułgarskim Allegro i pisać z tych
      swoich kont. ludzie zaczeli wyzywać cały nic nie winny i przemiły bułgarski naród.

i teraz sie kurna skończy. a na proxy, moi kochani, to te pastuchy są za głupie.
      zresztą all ciężko działa na proxy - już sprawdzałem.
    • Gość: lpqq2 więcej tanich laptopów dla Afryki:))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 00:21
      to sobie dzieciaki poużywają...
    • Gość: Balin kinden Intolerance IP: *.opera-mini.net 25.11.08, 00:29
      This is big intolerance, nazismus, antisemitismus. Is tipical polish. I am nigerian hebrew. I love poland , i have many friends in poland. And I use allegro. In this year i send to poland 15000$. I bay : miz uszatek, cepelia shoos, lech walesa book, and many more.

Stop this intolerance. Allegro - kulva maç.

• Gość: verylongone Re: Intolerance IP: *.spray.net.pl 25.11.08, 00:40
        Wow, commrade! you are qlwa 100% right! ;o)
      • Gość: gosc Re: Intolerance IP: *.hsd1.pa.comcast.net 25.11.08, 04:38
        don't forget those ciupagas. May come in handy in Nigeria.
        • Gość: alina Re: Intolerance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 06:36
          A nie dostajecie meili w stylu Załóż konto na 20% w nigerii? Takie
          numery robili juz 20 lat temu. Po drodze były jeszcze fałszywki z
          funduszami, piramidy etc. Nie wiem dlaczego akurat Nigeria
          specjalizuje się w tego typu wyludzeniach. To juz jest na tak masową
          skalę, że chyba nawet dzieciaki o tym wiedzą! Pamietam jak mój
          kolega (notabene też z Afryki) dal się skusić, dostawal jakies pisma
          z pieczątkami, wpłacił chyba 1500 USD, co wowczas było
          równowartością rocznych (jak nie więcej) zarobków i to wszystko
          przepadło. Kolega był nieostrożny- delikatnie mowiąc, a poza tym w
          tamtych czasach mafia nigeryjska dopiero zaczynala biznes w
          Polsce.
          • Gość: sprawiedliwy Re: Intolerance IP: *.wroclaw.mm.pl 25.11.08, 07:37
            Gość portalu: alina napisał(a):

> Nie wiem dlaczego akurat Nigeria
            > specjalizuje się w tego typu wyludzeniach.

Bo to chyba jedyny kraj w Afryce gdzie naprawdę biedni ludzie mają w miarę
            swobodny dostęp do internetu. Chociaż osobiście uważam że usprawiedliwianie
            kradzieży biedą to czyste kurestwo.
            • Gość: jazz Re: Intolerance IP: *.pptp.stw-bonn.de 25.11.08, 08:34
              jaka bieda? ci goscie nie sa biedni, to przestepcy, ale niestety w niektorych
              rejonach Nigerii oszusci sa respektowani.. malo pracuja, a mala duzo kasy, wiec
              wszyscy ich podziwiaja...
          • Gość: janspruce Nigeryjczycy mieli Relidze nowa klinike budowac!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 09:48
            Pamietam jak przyszly minister i senator skarzyl sie w wywiadzie ze
            mu urzednicy rzucaja klody pod nogi i nie pozwalaja inwestowac
            biznesmenom z Afryki. A on mial tylko podac konto na jakie beda
            wplywac pieniadze i budowa kliniki miala ruszyc z kopyta. Co sie
            wiec dziwic kupcom z Allegro - profesor tez lyknol przynete.
      • Gość: LongJoe Re: Intolerance IP: 62.29.165.* 25.11.08, 08:52
        I would like to buy oil ship. If you have that ship i will be happy.
        It may be something like "Sirius Star". I would like to buy by
        Allegro if You wont to sell.
        • Gość: lemmy Re: Intolerance IP: 83.238.141.* 25.11.08, 14:51
          Gość portalu: LongJoe napisał(a):

> I would like to buy oil ship. If you have that ship i will be
          happy.
          > It may be something like "Sirius Star". I would like to buy by
          > Allegro if You wont to sell.

Oil ship ? A co to ? Chyba tanker vessel.
      • Gość: mama said Re: I am nigerian hebrew IP: *.icpnet.pl 30.05.09, 19:36

Lenny Kravitz ?
    • cyndyndanda [...] 25.11.08, 07:57
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: piotr Re: bambusy skubia naiwnych bialasow - zupelnie j IP: *.torun.mm.pl 25.11.08, 09:48
        a co Biali Dumni Polacy robili w latach 70-90 w Niemczech?
        • Gość: otto Re: bambusy skubia naiwnych bialasow - zupelnie j IP: 88.128.73.* 25.11.08, 10:02
          PRACOWALI - nawet jesli na czarno to jest jednak roznica miedzy ciezko
          pracujacym polakiem na czarno a leniwym oszustem z nigerii. Skoro maja tak
          swobodny dostep do internetu i chca zarabaic to moze naucza sie jakiegos jezyka
          programowania i zaczna w ten sposob zarabiac kase ? Bieda nie jest
          wytlumaczeniem dla oszostow i zlodziei.
          • Gość: piotr Re: bambusy skubia naiwnych bialasow - zupelnie j IP: *.torun.mm.pl 26.11.08, 10:07
            to dlaczego mamy/mielismy taka fatalna opinie w Niemczech? aaa, fakt, za ta
            ciezka prace na czarno. biedni Polacy, tak ciezko pracowali a ich od zlodziei
            wyzywali/ja.
            pamietam jeszcze kawal z tamtych czsow:
            reklama w radio w niemczech. 'jedziesz do Polski na urlop samochodem? Nie musisz
            sie juz martwic o auto. Ono juz tam dawno jest'
            taaaaak, ciezko parcowali na czarno, na pewno byli i tacy, tak jaj sa
            Nigeryjczycy, ktorzy tez gdzies (np UK) pracuja na czarno, ciezko.
            punkt widzenia zalezy niestety od punktu siedzenia.
            Pozdro
            • Gość: Zani Re: bambusy skubia naiwnych bialasow - zupelnie j IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.10, 11:06
              Zani , penerze i zryty żydzie odjeb się od Polaków , współmorderco Palestyńczykow.
    • Gość: Michał Ale że też ludzie dają się na to nabrać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 08:02
      Są pieniądze na moim koncie - wysyłam towar. Nie ma - nie wysyłam.
      Proste.
      • Gość: Mariola Re: Ale że też ludzie dają się na to nabrać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 08:31
        ""Nie wiem, co mnie napadło, ale też się dałem oszukać na dwa laptopy wartości 8
        tys. zł. "
        kasa Misiu kasa
    • Gość: gosc Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.barczewo.macrosat.pl 25.11.08, 09:01
      tez chcieli ode mnie kupic iPoda za 200 usd, chociaz wystawilem go za niecale
      300, no ale zlalem bambusow.pozdro
      • clepsydra Re: Allegro blokuje nigeryjskich oszustów 25.11.08, 09:06
        ten kolo od lapkow to sciemnia, nigdy nic nie wyslal, ale zglosil kradziez.

ja zawsze ich zwyzywam oraz przeklne.
    • Gość: G Ochrona na allegro - tylko kupujących IP: *.adsl.inetia.pl 25.11.08, 09:10
      Bawi mnie wypowiedź z allegro, że coś tam tracą. Najwyżej prowizję od
      transakcji. Allegro ma wyłącznie program ochrony kupujących. Praktycznie w żaden
      sposób nie chroni sprzedających.
      • Gość: Wojtek Re: Ochrona na allegro - tylko kupujących IP: *.zeork.com.pl 28.11.08, 14:19
        A po co Sprzedających chronić co? Przed czym? Przed tym, że kasa pójdzie w ciągu
        tygodnia a nie w dniu dokonania transakcji. Co traci sprzedający jak mu kasy nie
        wpłacę co? Towaru nie wyśle. A co tracę ja czyli kupujący? Kupę nerwów i
        czekania w nadziei, że jeden z drugim typek przyśle to co obiecał. Bo moją kasę
        to każdy by chciał z góry na konto. Tyle że po wpłaceniu kaski czasem i tydzień
        i dwa nie ma info czy towar poszedł ani nawet pocałuj mnie w nos i to mają być
        poważni sprzedąjcy?. A jak odważyłem się kiedyś napisać maila
        z zapytaniem co z paczką to była wielka obraza majestatu, bo gość pracuje i jest
        zalatany. A ja cholewcia siedzę na kasie, nic nie robię i tylko czekam żeby
        takiego dupka zasilić, a potem pisac maile dzwonić i się dopytywać. I może się
        jeszcze z policją i sądami o moją kasę prowadzać. A jak nie postawię takiemu
        "pozytywa" to ja bogu ducha winny kupujący zarobię negatywa za to, że kasę
        przelałem tego samego dnia co transakcja poszła? I jeszcze się
        2 tygodnie naczekałem aż Pan i Władca raczy iść na pocztę i paczkę nadać. I
        jeszcze mnie jeden z drugim w opinii obsunie, że się czepiam. Pazerność wam
        oszukanym sprzedającym bokiem wyszła.
        I dobrze może się nauczycie czegoś z tej lekcji.
        I jeszcze jedno - z góry odrzucam gości którzy nie reagują na prośby wysyłki za
        pobraniem za droższy sprzęt albo nie godzą się na Escrow.
    • Gość: 4g63 Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: 213.77.0.* 25.11.08, 09:26
      nie wiem, czy byłbym tak głupi, żeby wysłać sprzęt za 8 tys na skan dowodu lub elektroniczną wizualizację. jeśli znajdują się tacy, to współczuję!!.. przedewszystkim głupoty i naiwności... ale cóż, w tym kraju 90% ludzi zanosi czarnym darmozjadom kasę w zębach, coż się dziwić że dają się oszukiwać... ech polaczki
    • Gość: tomerskn Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.08, 09:40
      Pare lat temu jeden Niger chcial ode mnie kupic towar. Koles wyslac nawet
      Fedexem czek podpisany. Poszedlem do banku czek zostal wyslany do banku nadawcy
      i oczywiscie okazal sie bez pokrycia. Stracilem 100 pln na tej zabawie.
    • Gość: hyp naiwnych nie brakuje... IP: *.aster.pl 25.11.08, 09:44
      Slyszeliscie o gangu wyludzajacym karty pamieci?

hyper-news.blogspot.com/search/label/pitawal
    • Gość: JJB Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: 88.128.73.* 25.11.08, 09:54
      Nie przekonuje mnie takei zabezpieczenie. Wystarczy ze zainstaluja sobei
      TOR-a, JAP-a badz wykupia usluge PROXY w jakims innym kraju...
    • Gość: matis33 Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.11.08, 10:07
      UWAGA NA MAŁOPOLSKIE CENTRUM ELEKTRONIKI SAMOCHODOWEJ
      Uwaga na firmę z Krakowa oszukała mnie na 1000zł.
      Procedura jest prosta. Zamawiasz np. część za 1000zł, wysyłają ci za
      100zł. Po twojej interwencji mówią, ze to pomyłka i po ...kasie.
      Czekam już 2 lata.
    • Gość: aga Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.aster.pl 25.11.08, 10:31
      Hej,
      Ja też niestety dałam się nabrać ale na szczescie sie zorientowalam
      o co chodzi - szkoda tylo ze jak juz nadalam paczke ...prosilam o
      zablokowanie tej przesyłki w pocztexie w nigerii i po pół roku
      odzyskałam laptopa...ale ile przy tym maili powysyłałam to tylko ja
      wiem chyba poruszylam niebo i ziemie :)
    • Gość: Mariusz Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: 195.205.6.* 25.11.08, 10:34
      Mnie też próbowano w ten sposób oszukać. Niewiele brakowało, ale
      przez swoją dociekliwość i wnikliwość, wreszcie popełnili błąd i
      dało się łatwo wywnioskować że to oszustwo.
    • Gość: mbwana Pazernych baranów wciąż nie brakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 10:56
      no to murzyny ich golą
    • rock73 Allegro blokuje nigeryjskich oszustów 25.11.08, 11:34
      Allegro blokuje dostęp użytkownikom z Nigerii. Kiedyś się
      wkurzaliśmy, jak nas nie chcieli wpuścić do krajów zachodnich, bo
      Polak to pijak i złodziej. Do tej pory mamy wizy do USA. Nie
      twierdzę, że Allegro nie powinno tak robić. Sam na ich miejscu
      zrobiłbym to samo: jeśli rząd nie potrafi zrobić u siebie porządku,
      a obywatele nie potrafią takiego rządu wybrać, to trudno,
      bezpieczeństwo uczciwych użytkowników jest ważniejsze, niż równe
      traktowanie obywateli całego świata. Ale mamy teraz możliwość
      spojrzenia na sprawę z drugiej strony.
      • Gość: Jim Re: Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.chello.pl 25.11.08, 12:49
        Co zrobić? W Nigerii internetowe oszustwa to nie pojedyncze przypadki, to przemysł. Nigdy nie dostałeś podobnego scamu jak ten poniżej?

Lagos, Nigeria.
        Attention: The President/CEO

Dear Sir,

Confidential Business Proposal

Having consulted with my colleagues and based on the information gathered from the Nigerian Chambers Of Commerce And Industry, I have the privilege to request your assistance to transfer the sum of $47,500,000.00 (forty seven million, five hundred thousand United States dollars) into your accounts. The above sum resulted from an over-invoiced contract, executed, commissioned and paid for about five years (5) ago by a foreign contractor. This action was however intentional and since then the fund has been in a suspense account at The Central Bank Of Nigeria Apex Bank.

We are now ready to transfer the fund overseas and that is where you come in. It is important to inform you that as civil servants, we are forbidden to operate a foreign account; that is why we require your assistance. The total sum will be shared as follows: 70% for us, 25% for you and 5% for local and international expenses incidental to the transfer.

The transfer is risk free on both sides. I am an accountant with the Nigerian National Petroleum Corporation (NNPC). If you find this proposal acceptable, we shall require the following documents:

(a) your banker's name, telephone, account and fax numbers.

(b) your private telephone and fax numbers —for confidentiality and easy communication.

(c) your letter-headed paper stamped and signed.

Alternatively we will furnish you with the text of what to type into your letter-headed paper, along with a breakdown explaining, comprehensively what we require of you. The business will take us thirty (30) working days to accomplish.

Please reply urgently.

Best regards

Howgul Abul Arhu
    • kupelweiser Allegro blokuje nigeryjskich oszustów 25.11.08, 11:54
      Szopenfeldziarze, wystarczy zablokować możliwość wysyłania paczek do
      Nigerii. W całej tej zabawie chodzi o to, żeby towar znalazł się
      fizycznie na Czarnym Lądzie. Nie sądzę, żeby Kali chciał użyć
      rezydentów w Rumunii albo gdzieś :))
    • Gość: tolek Kali nie chcieć oszukać, Kali chcieć kupić inaczej IP: *.chello.pl 25.11.08, 12:13
    • Gość: BAH Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.111.233.58.static.crowley.pl 25.11.08, 12:51
      Uważam, że blokowanie całego kraju jest
      aktem stosowani odpowiedzialności zbiorowej.
      Skuteczność jest wątpliwa.

Nie widze przeszkód by wysłać paczkę do Nigerii
      po otrzymaniu kasy.

• Gość: gość portalu Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.pam.szczecin.pl 25.11.08, 12:53
      trzeba być ciężkim idiotą żeby dać się nabrać w ten sposób. jak się dostaje
      kopię takiego "przelewu" to dzwoni się do banku i prosi o potwierdzenie - 99%
      przypadków oszustw da się uniknąć w ten sposób...
      • Gość: mzimu Re: Allegro blokuje nigeryjskich oszustów IP: *.ericsson.net 25.11.08, 13:08
        A ja proponuje by wysylac do nigerii paczki ze sprzetem typu laptopy czy konsole, wzbogaconym, o powiedzmy 10 deko semteksu. Potem bedzie bardzo latwo zidentyfikowac oszustow w Lagos.....
    • gazamate Allegro blokuje nigeryjskich oszustów 25.11.08, 13:03
      prosta sprawa - nie ma kasy na koncie, nie ma wysyłki a jak trwa to
      dłuzej to jest negatyw dla kupującego oraz prośba do allegro o
      zwrot prowizji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka