zibi45be 26.12.08, 10:51 I to jest wlasnie To, poczatek Wielkiego kryzysu hehehehehee Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojciech6j A my się kryzysu nie boimy IP: *.ip.netia.com.pl 26.12.08, 11:00 bo mamy Tuska!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mark6 ..i balcerowicza,Winieckiego,Filara,o rłowskiego 26.12.08, 11:05 mając takich "geniuszy" za ekonomistów , nic złego nam się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taki jeden dla mnie sie nic nie zmieni, i tak jestem bez IP: *.elk.mm.pl 26.12.08, 11:36 pracy. rudy mowi, ze czekala na mnie godna praca po powrocie, a tu moj dyplom jak byl g...o warty, tak jest, zbyt dobra znajomosc angielksiego przeszkadza, bo polaczki-managery z sianem w butach uznaja mnie za zbyt gronzego dla ich przyszlej pozycji. pozostaje mi zacisnac zeby i zawierzyc rudemu, albo spakowac sie poki jest jakas praca za granicami. Odpowiedz Link Zgłoś
marekmarek44 Re: dla mnie sie nic nie zmieni, i tak jestem bez 26.12.08, 12:30 produkcja w Polsce zacznie mocno spadać,a wraz z nią sondaże niewydarzonego "cudotwórcy",i tak opadnie z oczu łuska,i naród zobaczy gó...warte obietnice Tuska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ee Re: dla mnie sie nic nie zmieni, i tak jestem bez IP: *.rdm.vectranet.pl 26.12.08, 12:44 Tak, bo Tusk wywołał kryzys światowy, ale Jarek "bez konta" Kaczyński zostanie ponownie premierem i uratuje nie tylko Polskę, ale i świat... Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Re: dla mnie sie nic nie zmieni, i tak jestem bez 26.12.08, 17:40 na początek założy konto czym uratuje sektor bankowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 to jest b.zły znak IP: *.chello.pl 26.12.08, 12:49 jeżeli taka potęga jak Japonia ma takie problemy, a właśnie Japonia jest tu dobrym probierzem, bo nie miała strat subprime, czy tych instrumentów pochodnych ( no, może trochę kupili, ale nie gra to takiej roli jak w USA). Jeżeli taka czysto produkcyjna, zamożna gospodarka tak hamuje to skala kryzysu u jej partnerów jest wielka. To oznacza,że ludzie autentycznie nie kupują już aut, bo jeżeli by kupować mieli, to oszczędne,bezawaryjne japońskie. To oznacza,że i po azjatyckiej stronie będzie problem, trudności meldują już Chiny. Nie jest to już problem anglosaskiego modelu a la USA,GB, to jest global issue. W tym Polska, mała gospodarka, zależna od eksportu i dotacji UE, jaki u nas będzie kryzys? Duży jak na naszą skalę, mały jak na skalę globalną. Pewne jest,ze bardzo straci złoty - zobaczymy poziomy złotego nie widziane od lat, np. 5 zł za euro, 4,30 za dolara, itd, i to jest jeszcze optymistyczna wersja, bo znana z początku 2004 roku, obawiam się spadku złotego na 6 zł za euro i podobnie innych realcji do walut, np. do franka. Tu problemy ze spłatą kredytów, gdy dodamy do tego rosnące bezrobocie, mogą być Polish subprime. I u nas, jak znam rząd i nasze realia, nikt tym kredytobiorcom nie pomoże, wg. motta: Srali wyżej niż dupę mieli. Albo: Trzeba było 1 pokój na przedmieściu wynajmować i u matki zupę ziemniaczaną jeść. I w tych głosach będzie trochę racji, bo widząc to, co sie działo przez ostatnie 3 lata w Krakowie z cenami mieszkań,kredytami i beztroską młodych ludzi byłem już dawno pewien,że nadejdzie chwila prawdy o tym rzekomym polskim cudzie podpartym kredytem we franku. Nie sądziłem tylko,że ta chwila prawdy nadejdzie tak szybko, szacowałem to wariactwo na następne 4 lata fo tego słynnego 2012, stało się inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: to jest b.zły znak 26.12.08, 13:33 >jeżeli taka potęga jak Japonia ma takie problemy, Japonia ma te problemy od lat, ok.15-tu. W Japonii zadłużenie osiągnęło 140% PKB i ot tego czasu gospodarka stoi w miejscu. W ostatnich latach doszły makabryczne ceny ropy (w latach 70-tych też ropa załamała światową gospodarkę) i działania Keynesistów, w tym Greenspana w USA, który absurdalnymi stopami% wywołał ten krysys (kredyty dostali ci których na nie nie było stać, no ale przy 1% to czemu nie, a obecnie jest obłęd 0%). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maruti Re: to jest b.zły znak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 13:43 Greenspan to monetarysta i wolnorynkowiec. Żaden z niego Keynesista, ale zawsze najłatwiej odwrócić kota ogonem. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: to jest b.zły znak 26.12.08, 17:02 To monetaryści już teraz uważają, że należy "stymulować gospodarkę" nawet kosztem hiperinflacji? Jak tak dalej pójdzie to pewnie się okaże, że Trocki był ultraliberałem :> Odpowiedz Link Zgłoś
znajomy_jennifer_lopez Skończy sie dłuuuuuuuuuugą recesją 26.12.08, 17:49 Wszyscy tak walczą o niedopuszczenie do bum że zamiast ostrego ale krótkiego bum (zgodnie z duchem Balcerowicza, zaorać PGR a na ich gruzach nowe prężne jednostki), zamiast zaorać tzw banki inwestycyjne próbuje sie je ratować, wespół z kilkoma innymi firmami które po prostu przeinwestowały lub/i przeszacowały koniunkturę. Tyle że w przyrodzie nic nie ginie, zamiast krótkiego bardzo ostrego spadku po ktorym zaczęło by się to zbierać będzie 10 lat męczarni i konwulsji. Eecesja odroczona (rozwleczona) w czasie przyniesie ze 2x wieksze koszty. Rządy powinny doprowadzić do niechby i kontrolowanych ale jednak bankructw firm, w przeciwnym razie bedziemy za to płacić do 2018r :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HelicopterBen Re: to jest b.zły znak IP: 67.159.44.* 26.12.08, 14:27 W stanach dug vs pkb wynosi obecnie prawie 400%! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HelicopterBen Re: to jest b.zły znak IP: *.moebius.pl 26.12.08, 15:12 Przez caly 09 bedziemy miec proces deflacyjny ale juz w 1Q kasa z bazooki paulsona oraz helikopterow bena, plus obamy dadza upust inflacyjny. Pytanie jak bardzo negatywna bedzie reakcja spoleczenstwa na te procesy! documents.scribd.com/docs/2cx49b5lo1ydb0uhhlbe.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: to jest b.zły znak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 15:07 Kryzys w Japonii wywolala jej zaleznosc od USA. Ameryka wymusila na Japonii rewaloryzacje jena, co spowodowalo mniejsza konkurencyjnosc japonskiej gospodarki i jej wieloletnie pozostawanie w stanie rececji... Japonia nie ma przyszlosci, dopoki bedzie ona zalezna politycznie i militarnie od USA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zet Re: to jest b.zły znak IP: *.dip.t-dialin.net 26.12.08, 13:42 Niespecjalnie mozna traktowac Japonie jako pobierz obecnego stanu gospodarki swiatowej z tej prostej przyczyny, ze tam sa duze problemy juz od polowy lat 90-tych. Tamten kryzys byl wykreowany w samej Japonii, z ktorego sie nie wygrzebala, takze kiedy reszta swiata sie rozwijala. Odpowiedz Link Zgłoś
stan123 Re: to jest b.zły znak 26.12.08, 16:46 Gucia0; wiedząc o nadchodącym kryzysie, bo mieszkam od wielu lat w USA, ostrzegałem od 2-ch lat naszych pracownikow w Polsce, aby nie brali kredytow i nie kupowali mieszkan, bo za 3 lata kupia je dużo taniej (za 40% ceny). Zdaje sięj ednak, że nikt mnie nie posłuchał. Ja sprzedałem wszystko co miałem w Krakowie z poczatkiem 2008, teraz chociaż mam tyle satysfakcji, ale jest mi żal tych młodych ludzi na dorobku, bo umoczyli przez swoją pewność siebe, i to na całe lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: dla mnie sie nic nie zmieni, i tak jestem bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 15:05 No coz, obecny prezydent RP, jak i jego solidarnosciowy poprzednik (Walesa) nie znaja dobrze nawet polskiego... :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michaił Re: Rekordowy spadek produkcji przemysłowej w Jap IP: *.toya.net.pl 26.12.08, 13:26 Oczywiście fakt, że spodziewano się wyższego bezrobocia jak i znacznie większego spadku wydatków gospodarstw domowych jest do pominięcia, gdyż nie pasuje do ogólnej tezy? Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: encik Re: Rekordowy spadek produkcji przemysłowej w Jap IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.08, 15:50 Słuszna uwaga ale wszystkie dane z Japonii sugerują słabe wyniki za 4 kwartał pewnie będzie duży spadek PKB a w trzecim kwartale zanotowano spadek PKB o 1,8%. Fakt że dane odnośnie wydatków japończyków to miła niespodzianka a co do bezrobocia to w Japonii jest dziwny system i tam tylko wielkie bankructwa spowodują duży wzrost bezrobocia czego nie można wykluczyć w 2009. Kryzys jest faktem a jako rozmiar w 2009 wielką nie wiadomą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Japonia placi za zaleznosc od USA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 15:02 en.wikipedia.org/wiki/Plaza_Accord books.google.pl/books?id=aHDFdqAALtgC&pg=PA205&lpg=PA205&dq=plaza+accords&source=bl&ots=Gzb JcFQBsn&sig=x1nefCaFQBK7I9OvEdZ1kGZv13Y&hl=pl&sa=X&oi=book_result&res num=4&ct=result#PPA206,M1 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: Rekordowy spadek produkcji przemysłowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 15:03 Kolejny cykliczny kryzys kapitalizmu, przewidziany przez Marksa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A1 Muszą koniecznie wprowadzić Euro -- wtedy od razu IP: *.chello.pl 26.12.08, 15:21 pójdą do przodu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julia Re: Muszą koniecznie wprowadzić Euro -- wtedy od IP: *.vast.net.pl 26.12.08, 16:26 chyba tak. handel z UE bez posrednikow? mam tu na mysl min sprzet foto. Odpowiedz Link Zgłoś
nikodem_73 Re: Muszą koniecznie wprowadzić Euro -- wtedy od 26.12.08, 17:05 Albo obniżyć stopy procentowe ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benka Rekordowy spadek produkcji przemysłowej w Japonii IP: 195.116.133.* 26.12.08, 15:34 Jakoś mnie nie przerażają dane o gospodarce Japonii . Fajnie by było , żeby w Polsce bezrobocie wynosiło 3.9 % .Ale zastanawiam się czy ich sytuacja będzie miała konsekwencje dla japońskich zakładów produkujących w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
maksimum Tobie Kagan zaczyna sie na glowe rzucac. 26.12.08, 17:29 Gość portalu: Kagan napisał(a): > Kryzys w Japonii wywolala jej zaleznosc od USA. Ameryka wymusila na > Japonii rewaloryzacje jena, co spowodowalo mniejsza konkurencyjnosc > japonskiej gospodarki i jej wieloletnie pozostawanie w stanie > rececji... Japonia nie ma przyszlosci, dopoki bedzie ona zalezna > politycznie i militarnie od USA! --------- A EU i Australia nie sa zalezne gospodarczo i militarnie od USA. Napisz tez cos o N.Z. Kagan,Ty jestes Marksem XXI wieku. Cale zlo na swiecie pochodzi z USA i swiat temu nie potrafi zaradzic. Odpowiedz Link Zgłoś