Dodaj do ulubionych

Tanie rzeczy z Chin zdrożeją?

IP: *.adsl.inetia.pl 11.01.09, 20:54
Oby te prognozy były prawdziwe. Zarabiam w jurkach, więc dla mnie kurs 5,00 za
jurka jest OK. Nawet jak coś tam podrożeje, to i tak jestem na plusie.
Obserwuj wątek
    • Gość: RECESJA Re: Tanie rzeczy z Chin zdrożeją? IP: *.aster.pl 11.01.09, 21:06
      Wystarczy że w maju/czerwcu wejdziemy do ERM2 i wrócą spekulanci z Londynu (JPM)
      do kraju nad Wisłą kręcić lody, a wtedy euro poleci w druga stronę do 3 PLN.
      • Gość: mk Polak narzeka, a Azjatom oplaca sie! IP: *.fbx.proxad.net 11.01.09, 22:58
        • Gość: mk W PL jak nie ma kokosow to "sie nie oplaca" IP: *.fbx.proxad.net 11.01.09, 22:59
          • krycha_z_gazowni Re: W PL jak nie ma kokosow to "sie nie oplaca" 12.01.09, 13:42
            Ale za to jacy obrotni :)
        • Gość: haha Re: Polak narzeka, a Azjatom oplaca sie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 07:30
          Chcesz zarabiać za miskę ryżu?
    • Gość: mak a ja poproszę w drugą stronę IP: *.14.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 11.01.09, 21:08
      chyba takich osób jest więcej ;P

tani frank to dobry frank ;)
    • Gość: z.wyspy polska szkoła ekonomii IP: *.chello.pl 11.01.09, 21:10
      <Złoty będzie się dalej osłabiał. Nie ma żadnych przesłanek, że
      wróci do poziomu z pierwszej połowy zeszłego roku - mówi Małgorzata
      Starczewska-Krzysztoszek, ekonomistka z Polskiej Konfederacji
      Pracodawców Prywatnych "Lewiatan".>
      <Złoty jest w długookresowym trendzie wzrostowym, a osłabienie z
      końca roku związane było z odpływem kapitału z rynków akcji i
      obligacji- powiedziała dziennikarzom wiceminister finansów Katarzyna
      Zajdel-Kurowska.>
      *
      pewnie obie panie biora niezłą kasę. podobnie zresztą jak
      dziennikarze-papugi.
      • extrafresh ANAL(itycy) 11.01.09, 21:12
        Czy w tym kraju jest jeszcze ktokolwiek kto bierze pod uwagę tzw. "opnie" tych
        wszystkich ANALityków?

Tym paniom już dziękujemy!

Wracajcie do garów!
        • dobiczek zloty jest tyle wart ile pedzaca zytnio buraczana 11.01.09, 21:20
          gospodarka,z tabunami parobkow z dyplomai prywatnych szkolek
          wyzszych w staszowie ,ostrowcu czy innym kopydlowie.po 1989 roku nie
          pojawil sie nikt kto mialby pomysl na przyszlosc tego kraju-poza
          wizja zdychajacego euro kolchozu,po acesji do UE nie slyszlem by byl
          ktos kto ma pomysl co dalej- poza slepym posluszenstwem zamykaniu
          kopaln,stoczni ,zalesianiu gruntow rolnych itp
          • pogromca_kretynow Re: zasluzyles na pochwale Rydzyka 12.01.09, 12:14
            dobiczek napisał:

> gospodarka,z tabunami parobkow z dyplomai prywatnych szkolek
            > wyzszych w staszowie ,ostrowcu czy innym kopydlowie.po 1989 roku
            nie
            > pojawil sie nikt kto mialby pomysl na przyszlosc tego kraju-poza
            > wizja zdychajacego euro kolchozu,po acesji do UE nie slyszlem by
            byl
            > ktos kto ma pomysl co dalej- poza slepym posluszenstwem zamykaniu
            > kopaln,stoczni ,zalesianiu gruntow rolnych itp
      • Gość: uburama Re: polska szkoła ekonomii IP: *.acn.waw.pl 11.01.09, 22:59
        Gość portalu: z.wyspy napisał(a):

> <Złoty będzie się dalej osłabiał. Nie ma żadnych przesłanek, że
        > wróci do poziomu z pierwszej połowy zeszłego roku - mówi Małgorzata
        > Starczewska-Krzysztoszek, ekonomistka z Polskiej Konfederacji
        > Pracodawców Prywatnych "Lewiatan".>
        > <Złoty jest w długookresowym trendzie wzrostowym, a osłabienie z
        > końca roku związane było z odpływem kapitału z rynków akcji i
        > obligacji- powiedziała dziennikarzom wiceminister finansów Katarzyna
        > Zajdel-Kurowska.>
        > *
        > pewnie obie panie biora niezłą kasę. podobnie zresztą jak
        > dziennikarze-papugi.

Ale to nie tylko w ekonomii. Tak jest dokładnie z każdym zagadnieniem naukowym,
        ekonomicznym czy medyczny. Profesor ze szkoły otwockiej mówi że "tak", na co
        szkoła falenicka odpowiada że nie".
        • Gość: z.wyspy masz racje. IP: *.chello.pl 11.01.09, 23:25
          nic nie wiadomo na pewno. wszystko to jest złudzeniem. a lądowanie
          na księzycu nagrali w studio.
      • Gość: seba Re: polska szkoła ekonomii IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 08:57
        Powyższe dwa cytaty są doskonałym przykładem odwzorowującym kondycję naszego pieniądza. Jak zawieje tak się sprawdzi. No chyba, że się nie sprawdzi. To tak jak w anegdocie o psie, który zawsze słucha pana: "Przyniesiesz mi tą gazetę, czy nie? I on przynosi albo nie" 100% trafień.
        W cholerę z tą złotówką. Ludzie, dajmy sobie już z nią spokój, bo w oparciu o taki pieniądz, to my silnej gospodarki nigdy nie zbudujemy. Potrzeba nam stabilnej waluty, zaufania inwestorów i spuszczenia do rynsztoka wszystkich spekulantów. Oby jak najszybciej do ERM2 i potem euro.
        • Gość: inwestor Re: polska szkoła ekonomii IP: 212.14.17.* 12.01.09, 13:46
          Teraz już za późno. To było do zrobienia razem ze Słowacją. Teraz trzeba
          cierpliwie poczekać, aż chociaż trochę się odbije. Bo że złoty pójdzie w górę a
          nie w dół, to oczywiste. Wystarczy, że się rynek trochę uspokoi.
    • ebiznes24eu i bardzo dobrze 11.01.09, 21:18
      że chiński chłam będzie droższy. Ja jeszcze bym obłożył go 400% cłem.
      Te wszystkie "produkty" chińskie są jednym wielkim importem bezrobocia do Polski
      i ekologiczną bombą.
      • dobiczek to clo wlasnie jest interesjace-pamietam jak expor 11.01.09, 21:24
        export 40 ton wisni z polski nie nalezacej do UE mialo zrujnowac
        gospodarke rolna UE.nalozoo na nas ogromne cla. chiny eksportuja
        ciuchyi buty i cel sie nie boja jak to jest?
        moze wysokie ceny chinskich produktoe wskrzesza europejski ipolski
        przemysl lekki
        • ebiznes24eu Re: to clo wlasnie jest interesjace-pamietam jak 11.01.09, 21:43
          nie jestem pewnie ale może Chiny należą do WTO i nie ma ceł między CHRL a EU ?
          • dobiczek tak naprawde to tego nikt nie wie.a polityka 12.01.09, 00:58
            celna UE , wykonczyla nie jedna gospodarke demoludow z ruskimi
            handlowac nie dali , a do siebie nie bo przepisy.dziwne , po latach
            tak sobie kombinuje ze to z powodu globalizacji- gawiedzi ogloszono
            zbawienny plan pt.globalizacja- ale nikt nie powiedzialze to
            sprowadza sie do ubazenia krajow bogatych na rzecz biednych - i
            skutek jest w EU nie ma juz przemyslu ,kapitalu,technologi zostali
            tylko starzy ludzie na ktorych nie ma kto i gdzie pracowac
            • pogromca_kretynow Re: byly Zwiazek Sowiecki - milosc Rydzyka 12.01.09, 12:15
          • mara571 Re: to clo wlasnie jest interesjace-pamietam jak 12.01.09, 10:18
            na buty sa i wynosza 60%.
            I tak to nic nie pomoze, bo cena pary butow z Chin z clem jest mniej wiecej
            rowna cenie skory na buty w krajach EU.
            Oczywiscie skory w EU sa wytwarza bez gigatycznej ilosci trucizn, szczegolnie
            zwiazkow kadmu, scieki z garbarni musza zostac oczyszczone, w Chinach nie.
    • Gość: uburama Zamiast 12 par butów po 20zł co miesiąc IP: *.acn.waw.pl 11.01.09, 23:02
      kupi się jedną parę za 200zł na cały rok.
      • dobiczek ale kto je zrobi-syrena,radoskur chemiskor itd 12.01.09, 01:01
        to juz historia-zostaly jakies manufaktury stworzone na bazie kilku
        maszyn kupionych od syndyka
        • Gość: lil Re: ale kto je zrobi-syrena,radoskur chemiskor it IP: *.adsl.inetia.pl 12.01.09, 12:27
          Jak to, nie ma juz Syreny??
      • Gość: Stefan Re: Zamiast 12 par butów po 20zł co miesiąc IP: *.pools.arcor-ip.net 12.01.09, 06:13
        Dobre buty zaczynają się od 800 złotych ale musi to być renomowana włoska
        manufaktura a nie fabryka.
        • Gość: gm Re: Zamiast 12 par butów po 20zł co miesiąc IP: 194.150.250.* 12.01.09, 09:39
          Dobre pólbuty męskie ze skóry w sklepie fabrycznym poniżej 150 zł.
    • kiwaczek11 chwileczkę!!! 11.01.09, 23:23
      z Chin są tajnie rzeczy??? Prosze bardzo , proponuje spacer do
      sklepów obuniczych, zwłaszcza "markowych". Nike, Adidas, Puma
      Reebok , wszystko made in China - 190-350PLN, gdzie koszt
      wytworzenia jednej pary to pare ziarek ryżu. To sa tanie rzeczy???
      Ktoś tu kpić ze mnie próbuje.
      • dobiczek kilkalat temu gdy w IIIRP nikt nie smial 12.01.09, 01:06
        mowic negatywnie o globalizacji w USA odbyla sie manifestacja
        antyglobalistow skierowana przeciwko amerykanskiej firmie NEIKE
        ktora w ameryce miala tylko biurowiec Plymont.przez ogrodzenie mlodz
        myslacy ludzie przerzucili kilkadziesiat tys par trampek.
        PS koszt wyprodukowania pary neikow w chinach przez wiezniow to
        tylko 9 USD-zloty interes gdy gawiedzi wmowi sie ze tylko markowe
        ciuchy swiadcza o ich wartosci- to wygodne dla tegokto daje ten
        towar i glupka ktory mysli ze ma wartosc
      • Gość: Zlosliwy Nike markowe, he, he. IP: *.dsl1-field.roch.ny.frontiernet.net 12.01.09, 02:41
        Niezla definicja markowego obuwia. Gucci, Salamander itd. to sa markowe rzeczy,
        natomiast Nike, Adidas, Puma itd. robia najzwyklejsze trampki i dresy a co moze
        byc takiego markowego w tych rzeczach. W USA trampki za ktore w Polsce trzeba
        dac 300 zl kosztuja $40 i wcale nie sa uwazane za cos markowego. Te rzeczy sa po
        prostu uwazane za standard, natomiast markowe to sa ciuchy i buty wytworzone we
        Wloszech czy we rancji ale na pewno nie w Chinach. I te rzeczy maja w sobie styl
        i elegancje, oczywiscie marke rowniez, a nie tylko napis czy znaczek "Nike"
        ktory sam w sobie ma sluzyc za ozdobe i oznake marki!
        • Gość: Kolec Chyba żartujesz IP: *.chello.pl 12.01.09, 07:29
          Gucci Salamander i może jeszcze Armani?? to też wsszystko tania
          masówka często gęsto produkowana też w głębokiej azji - o której
          ludzie mają wyobrażenie że to luksus.
        • Gość: Grzegorz Re: Nike markowe, he, he. IP: 151.193.120.* 12.01.09, 08:58
          W stanach mozna w sklepach kupic bardzo tanie buty nike, ktorych w polsce nie
          widzialem - moze nie oplaca sie w polsce sprzedawac tych z najnizszej polki, bo
          nie roznia sie jakoscia od najtanszych no-nameow. Ale zarowno w Polsce jak i w
          stanach mozna kupic dobre jakosciowo buty nike (w stanach trzeba poszukac).
          Przywiozlem sobie pare lat temu bardzo fajne skorzane polbuty nike-air kupione
          za $80, w Polsce nie widzialem nic podobnego tej firmy. Pare tygodni temu
          kupilem zas buty nike-air wygladajace na trekkingowe, tez bardzo wygodne. Buty
          tej marki zawsze mi pasuja, choc nie sa najtanszze. Raz kupilem nietanie buty
          firmy Bata, dokladnie po roku pokruszyla mi sie wloska podeszwa... nike
          zainwestowalo w materialoznawstwo i dzieki temu trudno znalezc cos rownie
          dobrego jakosciowo. Nie twierdze, ze nike jest markowe, twierdze, ze robia dobre
          buty.
        • Gość: ktosiek Re: Nike markowe, he, he. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 13:17
          No chyba trochę przesadzasz. Cały sport kręci się wokół tych marek. Ich produkty firmują swoim nazwiskiem najwięksi sportowcy globu, a wiele najpoważniejszych światowych imprez (Olimpiady, Mistrzostwa, Turnieje itp.) nie istniałoby bez wsparcia finansowego takich firm jak Nike, Adidas czy Reebok. To chyba trochę więcej niż chiński produkt.
          • mara571 Re: Nike markowe, he, he. 12.01.09, 13:55
            firmuja za ciezkie pieniadze, ci sportowcy.
            A TY za to wszystko placisz kupujac te produkty.
    • Gość: ned1982 paradox IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 01:56
      jestem za biedny żeby kupować ,,tanie żeczy" takie jest powiedzenie bo tanie znaczy gorszej jakości i słabszej wytrzymałości tzw obuwie za 20zł czyli jak kupię markowe buty nike puma adidas itp itd wyprodukowane w chinach za przysłowiowe kilka ziaren ryżu ! a zapłacę za ten produkt krocie wiecej czyli 200-350 zł gdzie tu jest sens ????????????????
      • mara571 Re: paradox 12.01.09, 10:10
        tez nie kupuje tanich rzeczy (a nie zeczy).
        W Polsce nie mieszkam, ale problemy mam te same.
        W grudniu stracila 2 soboty w poszukiwaniu kozakow, nie pochoszycych z Chin.
        Udalo mi sie, za buty made in Austria zaplacilam 160 euro.
        Chinskie osteplowane marka Gabor kosztowaly 120 euro.
    • Gość: Stefan Tanie rzeczy z Chin zdrożeją? IP: *.pools.arcor-ip.net 12.01.09, 05:55
      Kupuję tylko włoskie obuwie kilku wybranych małych, prywatnych firm o światowej renomie. Takie buty nosi się latami jeśli się je konserwuje i używa prawideł; żadnych gum czy tworzyw sztucznych, od spodu do góry dobra jakościowo skóra. Druga sprawa - butów nie wolno "zajeździć" czyli najlepiej na każdy dzień tygodnia zakładać inną parę tzn. 7 par butów na 7 dni tygodnia. Obuwie z Chin to nieporozumienie. Oddajmy Chińczykom co chińskie ale niech nie biorą się za produkcję obuwia.
      • Gość: vendettav Re: Tanie rzeczy z Chin zdrożeją? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 07:28
        7 par butów włoskich latami (7 lat - 14 lat?)
        tyle lat to ja noszę polskie buty
    • Gość: Michał kupiłem dwa polary Reporter'a niedawno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 07:08
      po ok 100zł/szt , w domu patrze a na metce made in china , co jest
      grane ?? za 100zł szt ? to mam 3 takie polskiego producenta
      • Gość: gosc Re: kupiłem dwa polary Reporter'a niedawno IP: *.tpnet.pl 12.01.09, 08:40
        Czym to GW się martwi?, że dzięki mniejszemu importowi z Azji poiprawi się sytuacja polskich producentów obuwia czy odzieży.
        Z tego należy się cieszyć, jeśli ma się na uwadze interes narodowy.
        GW to jednak tuba obcej nacji, która bardzo nas nie nawidzi za to, że bylismy dla niej lepsi niż kto kolwiek w Europie
    • marcin_25 a ja jestem zadowolony, że pan JAcek.... 12.01.09, 08:37
      ...biznesmen sprowadzający chińską tandetę ma problemy...poza
      niezbędnymi rzeczami, które nie mają niestety zamienników nie kupuję
      tego chińskiego szajsu, przy którego produkcji wykorzystywani są
      biedni ludzie, często umierający na liniach produkcyjnych...
      Polscy producenci też nie są święci...produkują swoje towary w
      Chinach na przysłowiową miskę ryżu i póżniej sprzedają naiwnym
      Polaczkom za grubą kasę...i to jest właśnie ta nasza polska chciwość
      i żerowanie na legalnym niewolnictwie biedoty...
      Chińskiej tandecie mówię NIE!!!
      • Gość: roman361 Re: a ja jestem zadowolony, że pan JAcek.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 09:59
        Widze Marcin, że masz nikłe pojęcie o tym co kupujesz. 80% towarów, które są na rynku pośrednio lub bezpośrednio pochodzą z Chin i krajów 3go świata. Kupując kurtkę w Reserved lub innym Reporterze lub HMie myślisz sobie, że fajnie bo na metce jest napisane Made in EU, ale nie wiesz tak naprawde, że kurtka ta została "złożona" w EU, a wszystkie zespoły i podzespoły tej kurtki pochodzą z: Chin, Filipin, Indonezji, Pakistanu, Indii etc., gdzie wierz mi ludzie dostają za nie tyle samo ile na za te, na których metce widnieje Made in China. Więc nie wyjeżdżaj mi tu z jakimś idealizmem co do rynku sprzedaży. Tam nie ma miejsca na sentymenty.
        • mara571 Re: a ja jestem zadowolony, że pan JAcek.... 12.01.09, 10:50
          nie wiem jak w Polsce, ale na niemieckim rynku nie ma oznaczen Made in EU.
          H&M jest bardzo "szczere i na metce znajdziesz Made in...
          Podobno prawie wszystko z Wietnamu lub Bangladesczu, bo chinskie sa juz zbyt drogie.
          Przed decyzja o kupnie bardzo starannie studiuje metki i moge stwierdzic, ze
          chinskie buty i odziez nie maja zadnego oznakowania.
          Niestety zalew smierdzaca, taniocha o zlej jakosci produkowana w Azji jest juz
          powoli nie do zniesienia.
          Niemiecka grupa zwiazkowcow przeprowadzila dokladne badanie strukury kosztow
          para dzinsow w srednim segmencie cenowym.
          Okazalo sie, ze place szwaczki z Bangladeszu wynosily ponizej 1 % ceny dzinsow,
          material kosztowal 2 %, 10 procent pochlonal transport, 20% marketing, hurtownik
          zgarnal okolo 15 %.
          Sprzedawcy detaliczni nakladali 100 % marze na towar.
          Przywieziono 2 szwaczki z Bangladeszu do Europy. One pracuja od 7 do 19 7 dni w
          tygodniu, 2 razy do roku (Ramadan i jeszcze jedno swieto)
          maja po tygodniu urlopu.
          • Gość: roman361 Re: a ja jestem zadowolony, że pan JAcek.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 14:18
            Gorąco polecam dokument "Korporacje". Po seansie można łatwo stwierdzić na czym polega cały ten biznes. I nie ważne jak doskonałą markę ma firma, jedyne co się liczy to zysk. Można by tu mnożyć przykłady firm, które chciały utrzymać się na rynku walcząc używając jedynie oręża o nazwie: jakość, a przepadły bez echa lub zostały wchłonięte przez firmy/korporacje skierowane głównie na zysk i kierujące się głównie ceną.
            Jeżeli chodzi o Polski rynek to tak jak podkreślam około 80% produktów jest pośrednio lub bezpośrednio produkowanych w krajach 3go świata. Od 2002 roku zajmuję się właśnie importem takich rzeczy w różnych branżach.
            75% światowej produkcji stali i produktów stalowych pochodzi z Indii gdzie przeciętny hutnik zarabia tyle, żeby ledwo się wyżywić. Ale ludzie w Europie nie zdają sobie sprawy, że kupując biurko wykonane ze stalowych kształtowników i mające dumną naklejkę Made in UK lub DE, tak naprawde pośrednio wpisują się w tą sytuację.
            Nie staram się tu przekazywać jakiś idei. Chciałbym tylko, żeby wszyscy którzy uważają, że kupując towar z oznaczeniem produkcji w kraju Europejskim nie myśleli sobie, że tak do końca jest.
            Podam inny przykład. Pracowałem w jedenj z największych polskich firm produkujących słodycze. Były takie lizaki o bardzo znanej nazwie, w których tak naprawde z Polski pochodziło tylko opakowanie i patyczek, bo cała część konsumpcyjna pochodziła z Chin, ale że był to półprodukt, na papierku, displayu i kartonie, ślicznie napisane było WYPRODUKOWANO W POLSCE.
            • Gość: endrju Nasi wielcy producenci to tylko składacze IP: *.man.bydgoszcz.pl 12.01.09, 21:22
              Oni nic nie produkują. Są tylko pracownikami renomowanych firm. I taka jest cała
              prawda o naszych biznesmenach
      • lukask73 Re: a ja jestem zadowolony, że pan JAcek.... 13.01.09, 01:45
        A ja będę zadowolony, jak konduktor "dla dobra podróżnych" nie
        wpuści Cię do pociągu. Będę mógł wyprostować nogi na Twoim siedzeniu.

Jak ktoś nie widzi analogii, przed komentowaniem niech spyta kogoś,
        kto widzi.
    • Gość: gosc Import z Azji nieopłacalny, to jest zmartwieniem? IP: *.tpnet.pl 12.01.09, 08:41
      Czym to GW się martwi?, że dzięki mniejszemu importowi z Azji poiprawi się sytuacja polskich producentów obuwia czy odzieży.
      Z tego należy się cieszyć, jeśli ma się na uwadze interes narodowy.
      GW to jednak tuba obcej nacji, która bardzo nas nie nawidzi za to, że bylismy dla niej lepsi niż kto kolwiek w Europie
    • anti.war obalic globalizacje i import 12.01.09, 09:46
    • Gość: gm Tanie rzeczy z Chin zdrożeją? IP: 194.150.250.* 12.01.09, 09:52
      Moim zdaniem mitem jest ,że w starych krajach UE żyje sie lepiej bo maja
      zaawansowane technologie. Maja dobrze sprzedajace sie marki ale produkty
      wytearzane sa w Chinach.Żyją wiec z eksportu chińskich rzeczy pod znnymi znakami
      towarowymi. W Polsce jest problem bo nasze marki sprzedawane sa co najwyżej w
      sasiednich krajach .Krótko mówiac dobrobyt moze zależeć od tego kto wiecej
      reeksportuje chińskich wyrobów.Może czas przejśc z ekonomii wirtualnej do
      realnej gospodarki , która opiera sie na wytwarzaniu.Uwazam ,że nie jest mozliwe
      żeby cały świat żył z handlu azjatyckimi wyrobami.
      • Gość: nysa Re: Tanie rzeczy z Chin zdrożeją? IP: 86.47.47.* 12.01.09, 10:27
        faceci a gderaja o butach jak kobitki ha ha ha, rzeczy doczesne mnie nie bawia i
        jeden h jaka to firma
    • Gość: inkunabulik Tanie rzeczy z Chin zdrożeją? IP: *.lo9.wroc.pl 12.01.09, 12:51
      No i gitara. Po co to badziajstwo ma nam zalewać kraj.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka