ceght "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 21.02.09, 19:40 nie zycze sobie zebys mnie obrazal, pracuje tu ciezko, moja zona pracuje tu ciezko, nie moja wina ze Polska tej pracy nad dac nie chciala, albo jak dala to za pieniadze ktore nie starczaly na zycie... zazdroscicie nam i tyle bo zapie...sz jak dziki w swoim krajiku zeby zaplacic rachunek za prad, ja zapie...m zeby zaplacic za samochod i wczasy na karaibach i tego nie umiecie zniesc wlasnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioWedrowniczek Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.bchsia.telus.net 22.02.09, 04:58 Hmmmmm. Dzisiaj to nawet mozesz dostac ten samochod "two for one", a jak kryzys dluzej potrwa, to na Karaiby beda zapraszac za darmo. Czyli za bardzo nie musisz zap...c Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:49 Gość portalu: JasioWedrowniczek napisał(a): > Hmmmmm. > Dzisiaj to nawet mozesz dostac ten samochod "two for one", a jak > kryzys dluzej potrwa, to na Karaiby beda zapraszac za darmo. Czyli > za bardzo nie musisz zap...c powiedz gdzie to natychmiast kupie, dla siebie i zony, bo tam gdzie ja jestem to jednak za wszystko musze placic Odpowiedz Link Zgłoś
genitoris Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 08:50 ceght masz rację ja nie spłacam samochodu i nie jeżdżę na Karaiby. Samochód kupiłem za gotówkę, a na wakacje jeżdżę nad Bałtyk za podobne pieniądze jak na Karaiby, a dlaczego - bo lubię. Nie jestem odosobnionym przypadkiem i robi tak wielu Naszych więc nie wiem czym i komu chcesz zaimponować. Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:48 genitoris napisał: > ceght masz rację ja nie spłacam samochodu i nie jeżdżę na Karaiby. Samochód > kupiłem za gotówkę, a na wakacje jeżdżę nad Bałtyk za podobne pieniądze jak na > Karaiby, a dlaczego - bo lubię. Nie jestem odosobnionym przypadkiem i robi tak > wielu Naszych więc nie wiem czym i komu chcesz zaimponować. lol slodkie cytryny i kwasne winogrona?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: r Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.bb.online.no 22.02.09, 12:13 zabawny jestes "Miecio" :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brzuchacz@pl Tylko 15 tys. zł. ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.09, 19:43 Co to jest 15 tys. zł. ? Jak z tego wyżyć w Polsce ? Prąd, gaz, podatki, ubezpieczenia + auto moje i żony, dzieci, szkoła, wczasy itp. Pytam po raz drugi: Jak z tego można się utrzymać ? Odpowiedz Link Zgłoś
bluff uluianoff phd 21.02.09, 21:41 gdzie ty widziales dla siebie ta oferte za 14x3000 euro?Jacy znajomi sie ciebie pytaja czy warto wyjechac do "starej Unii?Przeciez musiales uciekac z Au (wiesz dlaczego?)juz 4 lata temu na Cypr,a teraz z PL zwijasz sie gdziekolwiek bo masz problemy z uznaniem ci doktoratu w PL i jestes bez grosza(nie liczac renty z Au) i jakim to cudem w/g ciebie 6-8000$Au=6-8000 zl PL?Akrat jestem w Pl i dostaje za 1$AU 2.4 Zl.A kiedy to Concorde latal Londyn-Sydney?Raz przylecial,zahaczyl tez o Melb i odlecial,bzdury piszesz kagan,czas na prochy. Ktos inny napisal ze 4 miliony aussies wyjechalo do Lonynu,czyli 1/4 spoleczenstwa?B...e,kto takie glupoty tu wypisuje. Jedno jest prawda,anglicy tez musza sie starac o vise,a to dla wszystkich nie jest takie latwe. PS.Jestem predzej z Au w Europie niz Rokita z Monachium:) kagan,a ty kiedy "wpadniesz" do Melb?Chcialbym byc na lotnisku:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: uluianoff phd 22.02.09, 10:14 Kolejny kretyn spod Lomzy na tym forum... Jesli piszesz na mnie takie oszczerstwa, to muszisz sie liczyc z opowiedzialnoscia karna. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright on sie juz zaczal bac 22.02.09, 10:32 wlodzimierzilicz napisała: > Kolejny kretyn spod Lomzy na tym forum... > Jesli piszesz na mnie takie oszczerstwa, to muszisz sie liczyc z > opowiedzialnoscia karna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: 91.104.71.* 21.02.09, 21:14 Chciałbym tam pojechać, ale za daleko. Mam wielu znajomych Australijczyków którzy mnie namawiają. A ja im mówie że to jest jednak za bardzo oddalone od domu. Praktycznie decyzja na całe życie. Ale rozumiem że niektórzy tam jadą bo jeżeli Anglia się skończyła i nie mają do czego wracać do Polski (ja mam) to w sumie słusznie robią.. Chciałbym być taki odważny. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright tylko 22 godziny, jesli sa dobre polaczenia 22.02.09, 09:23 w najgorszym wypadku 27 do 30, ale przez Paryz. da sie wytrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artek3 "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: 115.131.14.* 21.02.09, 21:15 Bzdura. Mieszkam w AU. Lekarz GP (internista) zarabia okolo 120 tys rocznie, chirurg - okolo 250 tys AUD rocznie, a inzynier gornictwa okol 150 tys rocznie. Duzo wiecej niz autor artykulu zaklada..... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:19 Kilku to mozee tyle zarabiac w Australii czy nawet w Indii czy pakistanie. Ale ilu ich jest tam tak dobrze zarabiajacych, i jaki % z nich to imigranci z Polski? Zauwaz tez, ze koszt utrzymania jest w Australii wyzszy niz w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek to moze przyklad IP: *.128.33.219.static.crowley.pl 22.02.09, 14:10 z firmy ktora zatrudnila dwoje moich znajomych: www.imrmedical.com/australiasalaries.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to moze przyklad 22.02.09, 14:13 I co z tego? To nie jest reprezentatywna probka ('twoi znajomi'). Ludzie, wy pojecia nie macie o tym, jak sie prowadzi badania naukowe czy nawet jak sie zbiera dane... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Kangury poszly spac? 22.02.09, 14:38 Nikt juz nie chce tu bronic Australii? aboriginalrights.suite101.com/article.cfm/aboriginal_holocaust www.kooriweb.org/foley/essays/essay_8.html Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Australia and the Holocaust: A Koori Perspective 22.02.09, 14:39 www.kooriweb.org/foley/essays/essay_8.html Polecam tym, ktorzy sie wybieraja na antypody! Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: to moze przyklad 22.02.09, 15:17 najciekawsze w tym,ze ty nie masz pojecia o niczym wlodzimierzu iliczu i szlag cie trafia,ze wszyscy bez ciebie moga sie obejsc,duzo mlodsi osiagneli sukcesy zawodowe w swoich kierunkach,rowniez na emigracji czy tez w PL,a ty wciaz jestes nikim i wszedzie wysmiewny,teraz tez wybierasz sie po zlote runo,pisz duzo jak bedzie przebiegala ta twoja kariera naukowa na najnowszej'ziemi obiecanej", oczywiscie na razie jako visiting profesor,a pozniej to juz taki zwyczajny.Oj chlopie,chlopie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: to moze przyklad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 15:29 1. A o czym masz ty pojecie, anonimowy bluffie, poza obelgami i wyzwiskami? 2. I jakos moi studenci sie beze mnie obejsc nie moga, szczegolnie pod koniec semsetru... A sa ich, jakby nie bylo, setki... 3. Nie uwazam siebie za niewiadomo kogo, ale jestem KIMS: czlowiekiem, obywatelem Polski i UE, ojcem, synem, bratem itp. itd. 4. Nie mam ambicji bycia profesorem, uwazam tylko, ze skoro moj doktorat jest uznawany w Australii, Kanadzie, Nowej Zelandii, USA i calej Europie na polnoc i zachod od granic Polski, to powinien byc tez uznawany w Polsce... Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: to moze przyklad 22.02.09, 16:09 Gość portalu: Kagan napisał(a): > 1. A o czym masz ty pojecie, anonimowy bluffie, poza obelgami i > wyzwiskami? > 2. I jakos moi studenci sie beze mnie obejsc nie moga, szczegolnie > pod koniec semsetru... A sa ich, jakby nie bylo, setki... > 3. Nie uwazam siebie za niewiadomo kogo, ale jestem KIMS: > czlowiekiem, obywatelem Polski i UE, ojcem, synem, bratem itp. itd. > 4. Nie mam ambicji bycia profesorem, uwazam tylko, ze skoro moj > doktorat jest uznawany w Australii, Kanadzie, Nowej Zelandii, USA i > calej Europie na polnoc i zachod od granic Polski, to powinien byc > tez uznawany w Polsce... 1.w ktorym miejscu obrzucilem cie obelgami i wyzwiskami?jestes narcyz. 2.z tymi studentami to przesadzasz,masz katedre ale do pomalowania,ostatnio wykladasz co najwyzej posadzki.Wszystkie uczelnie maja cie juz na liscie,i nir jest to lista plac,niestety. 3.w swoim rozumku uwazasz sie za niedocenionego medrca,ale reszta swiata ma inne zdanie o tym co nosisz na szyi(szczegolnie Social w Au). 4.jednak nie chca ci tego uznac,cos chyba w tym musi byc,jak myslisz?A ambicje profesorskie to ty masz ale inni bywaja dzisiaj tez Napoleonami:). A co do tego skad pisze?Czasemz Lomzy,a czasem z Jedwabna,sluzba nie druzba. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to moze przyklad 22.02.09, 16:43 1. Caly czas starasz sie mnie obrazic swymi wyzwiskami. 2. Nie zatrudnil bym cie nawet do czyszczenia ubikacji na uczleniach, gdzie prowadze wyklady i cwiczenia... 3. A to juz nie moja wina, ze pomimo licznych rad, ktore ci udzielalem, nie potrafiles sobie zalatwic socjalu z Oz. No coz, po pierwsze musial bys tam byc, i to legalnie... 4. Oczywiscie, ze w tym "jest cos". Podobnie jak polscy lekarze i peawnicy nie moga sobie zalatwic uznania swych kwalifikacji zawodowych w Australii... 5. I widac, ze nie piszesz z Australii, bo teraz srodek nocy... Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: to moze przyklad 22.02.09, 17:14 wlodzimierzilicz napisała: > 1. Caly czas starasz sie mnie obrazic swymi wyzwiskami. > 2. Nie zatrudnil bym cie nawet do czyszczenia ubikacji na > uczleniach, gdzie prowadze wyklady i cwiczenia... > 3. A to juz nie moja wina, ze pomimo licznych rad, ktore ci > udzielalem, nie potrafiles sobie zalatwic socjalu z Oz. No coz, po > pierwsze musial bys tam byc, i to legalnie... > 4. Oczywiscie, ze w tym "jest cos". Podobnie jak polscy lekarze i > peawnicy nie moga sobie zalatwic uznania swych kwalifikacji > zawodowych w Australii... > 5. I widac, ze nie piszesz z Australii, bo teraz srodek nocy... 1.znow sie pytam gdzie uzylem wyzwisk? 2.nie prowadzisz zadnych wykladow,a cwiczyc to zawsze mozesz 3.zadnych rad mi nie udzielales,nigdy nie potrzebowalem socialu,a juz napewno nie w takim zakresie jak ty. 4.swietnie to ujales,oni sie nie kwalifikuja zgodnie z wymaganiami na terenie AU.A ty niestety nie spelniasz wymogow w PL. 5.mam dzis nocke na strozowce i sie nudze w pracy Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to moze przyklad 22.02.09, 17:29 1. Kazdy twoj post to wyzwisko. Nie widzisz tego? 2. O mnie sie nie martw. Ciebie by przeciez zaden ciec nie wpuscil na uczelnie, gdzie mam wyklady... 3. Nie mow hop! Recesja idzie. Poza tym w Polsce na socjal szans nie masz, bos podobno Australijczyk! 4. Tyle, ze ja spelniam wymogi w calej "starej" Unii plus Norwegia i Szwajcaria... Nie uznaja zas mych kwalifikacji w Polsce, na Slowacji, w Albanii, Bosni, Kosowie, Czarnogorze, Moldawii itp. mocarstwach, znanych ze swego wysokiego poziomu nauki. 5. Dobra to strozowka, ze pozwlaja ci uzywac Internetu do plotkowania na forum... Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: to moze przyklad 22.02.09, 17:44 wlodzimierzilicz napisała: > 1. Kazdy twoj post to wyzwisko. Nie widzisz tego? > 2. O mnie sie nie martw. Ciebie by przeciez zaden ciec nie wpuscil > na uczelnie, gdzie mam wyklady... > 3. Nie mow hop! Recesja idzie. Poza tym w Polsce na socjal szans nie > masz, bos podobno Australijczyk! > 4. Tyle, ze ja spelniam wymogi w calej "starej" Unii plus Norwegia i > Szwajcaria... Nie uznaja zas mych kwalifikacji w Polsce, na > Slowacji, w Albanii, Bosni, Kosowie, Czarnogorze, Moldawii itp. > mocarstwach, znanych ze swego wysokiego poziomu nauki. > 5. Dobra to strozowka, ze pozwlaja ci uzywac Internetu do > plotkowania na forum... 1.siegnij do slownika i sprawdz dokladnie czym charakteryzuje sie "wyzwisko", 2.takiej uczelni w PL nie ma. 3.A jaki to social jest w PL?I do czego on jest potrzebny ob.australii? 4.Po kolei wkrotce zadne panstwo ci nie uwzgledni twoich papierow,chyba,ze tylko ten jeden:) 5.na strozowke nie narzekam,ma nawet klime. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to moze przyklad 22.02.09, 17:54 1. Nie bede sie ponizal do cytowania ciebie. 2. Ty ich nie znasz, a to zupelnie co innego. 3. Sa rozne zasilki i renty. Jak masz polskie obywatelstwo, to ci moge pomoc postarac sie o jeden z nich, i to "free of charge", "de lege artis" oraz "pro publico bono". 4. Konkretnie jakie, i niby czemu? 5. Co to jest ta "klima"? W Australii mialem "air condition"... Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: to moze przyklad 22.02.09, 18:17 co do nieprawnie uzyskiwania zsilkow,stypendii itp to rzeczywiscie wiem,ze jestes specjalista,nie potrzebuje pomocy podatnikow,ona jest dla potrzebujacych.Co do uznania tego jedynego papieru nie powinienes miec problemow na calym swiecie. Zadajesz pytanie co to jest klima i jednoczesnie sam sobie odpowiadasz,nie pierwszy to przypadek na Forum kiedy prowadzisz nawet dosc dluga dyspute miedzy swoimi nickami.To jest polskie Forum i uzywamy polskiego jezyka,natomiast tam gdzie powinienes mowic po angielsku ty uzywasz wtedy polskiego i tlumacza. Koncze zmiane,spadam(dla naukowcow z twoim IQ wiekszym od lemowego:ide do domu). Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to moze przyklad 22.02.09, 18:29 1. Wypraszam sobie. Je te zasilki, renty itp. pomagalem Polakom w Oz zalatwiac jak najbardziej legalnie. Gdyby bylo inaczej, to bys mnie znalazl w kryminalnych kronikach... 2. Zwracam tylko uwage, ze wsrod Polonii australijskiej nie jest znany wyraz "klima", ktory pochodzi z niemieckiego. Na antypodach czy w USA mowi sie wsrod Polonii o "erkondyszyn"... Polonus z Sydney ma "kare z erkondyszyn na kornerze strity" a nie "wagen z klima na winklu"... 3. Po polsku to mowimy "klimatyzacja", jak bys sie pytal. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to moze przyklad 22.02.09, 18:29 No i gdzie te linki, przyklady itd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: napisz skarge do skladu desek? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 08:07 Zglupiales doszczetnie, milosniku Aarona Szechtera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: to moze przyklad IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 15:33 Ktora to teraz godzina w Oz? Widac, ze bluff pisze spod Lomzy (Jedwabne?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Re: to moze przyklad IP: *.128.33.219.static.crowley.pl 25.02.09, 11:01 czy gdzies na tej stronie jest napisane ze jest to statystyka robiona na dwoch przypadkach? Co maja do tego badania naukowe ???? Co ty za badania robisz jesli nie potrafisz prostej informacji znalezc w necie? www.wave.com.au/faq.aspx?id=45 www.payscale.com/research/AU/Degree=Doctor_of_Medicine_ (MD)/Salary/by_Years_Experience Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik udacznik IP: 96.18.162.* 25.02.09, 19:07 Kagan,nie badz zarozumialy i pyszny w swym mysleniu[chociaz to charakterystyczne dla Zydow i niestety Polakow],bo w koncu sie sparzysz.masz prawo nie wierzyc i nie przywiazywac wagi do Slowa Bozego.wszystko co do marszu poteg swiatowych jak dotad sie wypelnilo,co jest rekojma tego,ze to co zgodnie z Biblia przed nami, takze sie wypelni.dobrze,ze sie z mym wpisem zapoznales,jestes osoba inteligentna i tego nie zapomnisz.i zachecam ciebie,bys,nawet po kryjomu,ale Biblie czytal i rozwazal.i to nie ma nic wspolnego z opowiadaniem sie za ta czy inna religia chrzescijanska,bo wiele z nich niestety doprowadzilo do tego,ze obecne podejscie do Biblii,jest takie a nie inne.mozesz sobie wszystko uwazac za bajki,ale i z nimi warto sie zapoznac.cos zawsze w tym jest.i badz dobrej mysli,bo Biblia,to takze Dobra Nowina w porownaniu z dzisiejsza codziennoscia na calym swiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazik2 Re: udacznik IP: 96.18.162.* 27.02.09, 23:08 czy w jakis sposob Vatykan pomoc moze Polakom? od strony duchowej, albo i cielesnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MIS "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.adsl.hansenet.de 21.02.09, 21:23 ze wstydu ze glosowali na kryminalistow? Odpowiedz Link Zgłoś
valentino1986 Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 21.02.09, 22:05 Gość portalu: z napisał(a): > Rządy brytyjski i irlandzki zmniejszają świadczenia socjalne, zwłaszcza > cudzoziemcom > hehe, nie chce im sie robic, a ze nie bedzie im sie oplacalo przez niskie swiadczenia socjalne, to wroca do kraju, hehe. Ci co pracuja ne wroca, bo przeciez funt poszedl do gory:D Odpowiedz Link Zgłoś
ceght Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 01:07 valentino1986 napisał: > hehe, nie chce im sie robic, a ze nie bedzie im sie oplacalo przez niskie > swiadczenia socjalne, to wroca do kraju, hehe. > > Ci co pracuja ne wroca, bo przeciez funt poszedl do gory:D jeszcze wytlumacz mi co ma kurs funta do mojego powrotu do polski? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał123 "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.satlan.co.nz 21.02.09, 22:21 Przeczytałem ten artykuł ze zdziwienie. Od pewnego czasu pracuje w Australii na kontraktach (mieszkam w Polsce wraz z rodziną). Takich bzdur o zarobkach już dawno nie słyszałem. Dziennikarz nie wie o czym pisze pewnie wybrał jakieś statystyki. Nie zna realiów. Może są tu takie zarobki ale nie dla Polaków. Polacy Hindusi Azjaci, Murzyni, to najniższa warstwa tego społeczeństwa. W pierwszej kolejności przyjmuje się tu Angoli, Amerykańców, Irlandczyków, Południowa Afryka i Niemców Dla nich pozostałe nacje to motłoch choć oficjalnie wszyscy się kochają Są mili jak cię potrzebują i chamscy jak już sie wszystkiego nauczą. Co do kryzysu to tez tu jest Odpowiedz Link Zgłoś
bluff sie musisz nalatac Michal! 21.02.09, 23:07 pracujac na kontraktach w Au a mieszkajac z rodzina w PL,stukajac z NZ,wyglada to zupelnie tak latwo jak kontrakt na Wyspach:)jak to robisz,wpadasz do rodziny raz na dwa tyg.czy tylko raz na miesiac?I ile to juz lat tego rodzaju pracy na odleglosc 18000 km oraz doswiadczenia o niskim traktowaniu Polakow w Au posiadasz?Jaka prace tam wykonujesz,ze przed Toba sa wszystkie nacje lacznie PLd Afryka i Niemcami? Mieszkam tam 27 lat,obecnie na dluzszym pobycie w PL i zyczylbym sobie aby w ktorymkolwiek Urzedzie tutaj traktowano mnie tak jak tam w pracy.Pracowales kiedykolwiek w PL?Wyobrazam sobie jak szef wpadal do Ciebie na BBQ w sobote z zona:).A z tymi zarobkami to co Cie tak dziwi?Zasadniczo to nikt nikogo nie zmusza w Au aby zalazl sobie dobrze platna prace,pol etatu tez wystarczy na spokojne zycie. pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: sie musisz nalatac Michal! 22.02.09, 10:24 Szef wpadajacy do ciebie na BBQ? Na pewno nie do WOGA, jakim w Oz jest z definicji kazdy Polak. Pmietam, ze na tych BBQ spotykalem sie w OZ praktycznie tylko z Polakami, bo tam panuje nieoficjalny APATRHEID: anglosasi zyja sobie, a "etnicy" sobie, podzieleni na mniejsze, etniczne "subghetta"... :( PS: w Australii tez wylatujesz z roboty z dnia na dzien, szczegolnie teraz, podczas recesji... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright to ty musisz byc niezly aniolek, skoro nikt cie 22.02.09, 10:37 nie zaprasza. ja bylem u swoich szefow, bylem u kolegow mojej zony, bylem na urodzinach kolegow z pracy, bylismy zapraszani do Australijczykow i wogow. Ale my, zwlaszcza moja zona, jestesmy uprzejmi, dowcipni, pomagamy ludziom. Sporo piwa wypilismy z szefem. Wygladasz na zyciowa niedojde, stad twoje problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: to ty musisz byc niezly aniolek, skoro nikt c 22.02.09, 10:59 Chyba zyjez w witrualnej Australii z folderow produkowanych przez rzad w Kanberze (Canberra)... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright zyje w bardzo realnym Sydney 22.02.09, 11:01 szefowie, koledzy znajomi tez. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: sie musisz nalatac Michal! 22.02.09, 10:26 PS: Na lotnisku Tullamarine w Melbourne mi kiedys wyjasnili (jeszcze za Howarda), ze choc mam formalnie paszport australijski, to ja dla nich zadnym Australijczykiem nie jestem, i ze jak zechca, to mnie moga do Oz nie wpuscic... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright przepraszam, ale pier.. sz. 22.02.09, 10:40 bzdura, w ktora nie uwierze. Nikt nie moze nie wpuscic obywatela australijskiego do Australii. Poducz sie swoich praw. wlodzimierzilicz napisała: > PS: Na lotnisku Tullamarine w Melbourne mi kiedys wyjasnili (jeszcze > za Howarda), ze choc mam formalnie paszport australijski, to ja dla > nich zadnym Australijczykiem nie jestem, i ze jak zechca, to mnie > moga do Oz nie wpuscic... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: przepraszam, ale pier.. sz. 22.02.09, 10:57 Zyjesz w tzw. fools paradise. Wyraznie mi w Tullamarine tamtejsi pogranicznicy powiedzieli, ze moga nie wpuscic naturalizowanego obywatela Australii. Musza wpuscic tylko kogos, kto sie legalnie w Australii urodzil albo jedno z rodzicow mialo z urodzenia obywatestwo australijjskie... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright zobaczyli glupiego, to mu kit sprzedali 22.02.09, 11:04 Trzeba bylo grzecznie rozmawiac. Mnie nawet bagazu nie chca ogladac, ale ja mam taka slowianska twarz, prawie jak JP2. Dobroc i uczciwosc bije z mego lica. wlodzimierzilicz napisała: > Zyjesz w tzw. fools paradise. Wyraznie mi w Tullamarine tamtejsi > pogranicznicy powiedzieli, ze moga nie wpuscic naturalizowanego > obywatela Australii. Musza wpuscic tylko kogos, kto sie legalnie w > Australii urodzil albo jedno z rodzicow mialo z urodzenia > obywatestwo australijjskie... Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: sie musisz nalatac Michal! 22.02.09, 10:48 jak zwykle glupoty kagan opisujesz o Au,na ciebie na kazdym lotnisku czekaja niespodzianki,a w Au szczegolnie i akurat ty wiesz dlaczego,nie pytaj bo podam odpowiedni link.Poprzednik ci napisalal,moze takich jakich ja ty NIKT nie zaprasza,ja bylem na setkach BBQ,przyjeciach,urodzinach itp.partys u australijczykow,nigdy nie odczulem,ze traktuja mnie inaczej i tak jest do dzis. Strasznie musiales sie tam meczyc przez 20 lat,czemu ci to dlugo czasu zajelo,co?Masz cos do Au to napisz,chetnie to skomentuje,historia twojego pobytu w Au jest ogolnie znana wiec sie nie krepuj. Durnoty wypisujesz,z paszportem Au cie nie wpuszcza?Wpuszcza cie na 100% tylko co pozniej w twoim wypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: 122.111.105.* 21.02.09, 23:12 No nareszcie ktos cos rosadnego napisal, Mieszkam w Australii i mam obywatelstwo AU owszem bylo tu kiedys calkiem dobrze ale to sie skonczylo lata temu , recesja jest tu tak samo , a na dodatek jest coraz mnej miejsc pracy bo firmy zamykaja dzialalnosc i przenosza sie do Azji, to zjawisko staje sie masowe , przedtem tylko slyszalem o tym tylko z prasy i telewizji, ale teraz moich kregach mam znajomych ktorzy potracili prace przykadowo mam znajomego ktory pracowal 17 lat dla NEC i teraz traci prace bo firma zamyka , podobnie ze znajoma ktora tez traci prace po 16 latach bo wszystko idzie do Malezji , I tak jest wszedzie, owszem jeszcze rok temu w Zachodniej Australii byl wielki boom ze wzgledu na niesamowite zapotrzebowanie na surowce, ale teraz to przeszlosc. Teraz druga co do wielkosci firma wlasciciel kopaln Rio Tinto na tarapaty finasowe i prawdopodobnie zostanie kupiona przez Chinski kapital.Chinalco A innych zawodach tez sie nie dzieje lepiej , w informatyce jest teraz zupelna bryndza znam osoby ktore juz od prawie 8 miesiecy sa bez pracy, ja sam jestem informatykiem i trzase sie zeby nie stacic pracy, bo praktycznie nie ma pracy dla programistow , z tego co widze to Polsce jest wiecej zdecydowanie pracy dla informatykow niz tu. A wize do AU jest trudno tu tylko dla obywateli nowozeladzkich nie ma ograniczen o pracy i mozliwosci osiedlenia , wszyscy inni musza miec wize Pozdrawiam Serdeczne z Krainy kangurow Marek Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright sprobuj sie przebranzowic. 22.02.09, 09:32 Moja lepsza polowa skonczyla tutaj dyplom, bo w jej zawodzie bylo krucho. Znam paru innych, ktorzy zrobili to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: sprobuj sie przebranzowic. 22.02.09, 10:33 Ja sie przebrazowilem: zrobilem nawet studia podyplomowe z ekonomii na prestizowym ("sandstone") The University od Melbourne i doktorat (PhD) na Monash, ale i tak pracy dla mnie w Oz nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright no popatrz, a ja po warszawskim uniwersytecie 22.02.09, 10:42 mam dobra prace, dobre zarobki, dzieci wyksztalcilem, mam dom, samochod, jezdze po swiecie i odkladam na super. Zapomnialem dodac, jestem z Sydney. Moze tu lepszy klimat i fajniejsi ludzie? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:31 Dzieki Marek za glos rozsadku. Ja tez pracowalem w Oz jako informatyk (Testra, banki takie jak ANZ i CBA, Tandem i Compaq), ale praca w tym dziale skonczyla sie w OZ pod koniec ub. stulecia. W Australii Polak zostanie zreszta do konca zycia obywatelem drugiej kategorii, chyba, ze ma zydowskie korzenie, ale wtedy tez jest skazany na zycie w kulturowym ghetcie, tyle ze luksusowym (zydowskim, np. na Tooraku), a nie tym siermieznym polskim i katolickim z centrum dookola pewnego kosciola w Richmond, Vic. ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jako lekarz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.icpnet.pl 22.02.09, 12:01 będę tam obywatelem 2-ej kategorii?to chyba moi pacjenci 5-ej i 6-ej.Nie przesadzasz.Rasizm w Australii?Wobec białoskórych? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 12:05 W Australii jest podobny rasizm jak w III Rzeszy: czarni to kat. III, a biali nienalezacy do Herren Volk'u, to kat. II. Kat. I to tzw. WASPs. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright mowiac idiota, byloby obraza dla tychze. 22.02.09, 13:03 zgadnij, kto jest ojcem wielokulturowosci w Australii? W Australii jest polityczna poprawnosc i mniejszosci maja wiecej praw niz potomkowie Pierwszej Floty. jestes ignorantem z cenzusem. Juz lepiej jedz do socjalistycznej Jevropy. wlodzimierzilicz napisała: > W Australii jest podobny rasizm jak w III Rzeszy: czarni to kat. > III, a biali nienalezacy do Herren Volk'u, to kat. II. Kat. I to > tzw. WASPs. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioWedrowniczek Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.bchsia.telus.net 22.02.09, 05:24 > Przeczytałem ten artykuł ze zdziwienie. Od pewnego czasu pracuje w Australii > na kontraktach (mieszkam w Polsce wraz z rodziną). Takich bzdur o zarobkach > już dawno nie słyszałem. Dziennikarz nie wie o czym pisze pewnie wybrał jakieś > statystyki. Nie zna realiów. Może są tu takie zarobki ale nie dla Polaków. > Polacy Hindusi Azjaci, Murzyni, to najniższa warstwa tego społeczeństwa. W > pierwszej kolejności przyjmuje się tu Angoli, Amerykańców, Irlandczyków, > Południowa Afryka i Niemców > Dla nich pozostałe nacje to motłoch choć oficjalnie wszyscy się kochają > Są mili jak cię potrzebują i chamscy jak już sie wszystkiego nauczą. > Co do kryzysu to tez tu jest Troche masz tu racji, ale z tym "motlochem" to nie zawsze tak sie konczy. Jak jestes dobry. to sie przebijesz. Znam polskich emigrantow ktorzy zarabiaja w bylych angielskich koloniach tyle, ze lokalnym i anglosasom moga sie take pieniadze tylko przysnic.I do tego maja autorytet. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright pier... koles jak najety 22.02.09, 09:27 tylko w mojej firmie jest kilku Polakow zarabiajacych sporo ponad 100 tysiecy. dokladnie tyle samo dostaja inne nacie. Placa za prace, nie za pochodzenie. jestes zwyklym klamca. Irlandczyk to pracowal u mnie, dostal 20 dolcow na godzine bo byl tylko trzy lata po dublinskim uniwerku. teraz mam Angola za 70 tysiecy, oraz Chinczyka za 90. Cos slabo sie starasz, masz piach w rekawach, czy znajomosc tabliczki mnozenia konczy sie na 10x10? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: pier... koles jak najety 22.02.09, 10:35 Jaka to firma, w jakim kraju i w jakiej walucie te zarobki? Dolary Zimbabwe? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Sydney Australia placa w miejscowej walucie 22.02.09, 10:45 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Trzeba stąd uciekać :-) IP: *.static.tpgi.com.au 21.02.09, 22:58 Taki komentarz wypowiedziała moja małżonka po przeczytaniu nagłówka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioWedrowniczek Re: Trzeba stąd uciekać :-) IP: *.bchsia.telus.net 22.02.09, 05:31 Gość portalu: gość napisał(a): > Taki komentarz wypowiedziała moja małżonka po przeczytaniu nagłówka Masz babe panikare. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m_zen Please, tylko nie do Australii!!! IP: *.dyn.iinet.net.au 21.02.09, 23:13 Uszczęśliwcie swoją obecnością jakiś inny kraj. W Australii już naprawdę mamy dosyć plag i katastrof. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;] "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.chello.pl 21.02.09, 23:48 Czy człowiek, który to napisał wie cokolwiek o systemie imigracyjnym Australii ??? To, że oni potrzebują inżynierów i lekarzy nie znaczy, że pojadą Polacy :)...Podstawą ubiegania się o wizę jest posiadanie IELTS, najlepiej w połączeniu z zaproszeniem..Takie zasady panują od "zawsze"..A 3/4 Polaków pracujących w GB nie ma nawet FC :) Odpowiedz Link Zgłoś
starywiarus Ile jest światów i dlaczego Trzeci? 22.02.09, 00:36 Gość portalu: ;] napisał(a): > Czy człowiek, który to napisał wie cokolwiek o systemie imigracyjnym Australii > ??? To, że oni potrzebują inżynierów i lekarzy nie znaczy, że pojadą Polacy :). > ..Podstawą ubiegania się o wizę jest posiadanie IELTS, najlepiej w połączeniu z > zaproszeniem..Takie zasady panują od "zawsze"..A 3/4 Polaków pracujących w GB > nie ma nawet FC :) Spoko. Rura zacznie mięknąć, jak trzeba będzie stanąć w tej samej kolejce w Australia House na Strandzie, w której przestępuje z nogi na nogę, bo grunt parzy, kilkadziesiąt tysięcy Brytyjczyków rocznie. Współzawodniczyć z nimi w znajomości języka, edukacji, doświadczeniu, referancjach z pracy. Dobrze zrobi młodym Polakom taki reality check, który pozwoli im przyswoić sobie elementarną wiedzę arytmetyczną na temat ile na świecie jest światow, bo na razie nie potrafią do trzech zliczyć, demonstrując że ich aspiracje do Pierwszego Świata są bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: Ile jest światów i dlaczego Trzeci? 22.02.09, 10:37 A tu masz wiarus racje: Rura zacznie mięknąć, jak trzeba będzie stanąć w tej samej kolejce w Australia House na Strandzie, w której przestępuje z nogi na nogę, bo grunt parzy, kilkadziesiąt tysięcy Brytyjczyków rocznie. Współzawodniczyć z nimi w znajomości języka, edukacji, doświadczeniu, referancjach z pracy. Dobrze zrobi młodym Polakom taki reality check, który pozwoli im przyswoić sobie elementarną wiedzę arytmetyczną na temat ile na świecie jest światow, bo na razie nie potrafią do trzech zliczyć, demonstrując że ich aspiracje do Pierwszego Świata są bezpodstawne. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:37 Otoz to. A Australii preferuja Anglikow, ktorzy dostaja 100% punktow za jezyk, wyksztalcenie i staz zawodowy. Polak nie ma zreszta w OZ szans na dobra prace, szczegolnie podczas recesji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bay Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.02.09, 00:40 No wlasnie, tez mi sie wydaje, ze to wymyslone na poczekaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ozz "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.tpgi.com.au 22.02.09, 01:12 Na Madgaskar tam przyjmuja do farm rolnikow,ale ten przelicznik nie taki(1 madagaskarski=3 zlotowkom)Ha!ha!Wszystkie kopalnie w Australii leza a potrzebuja gornikow ???,lekarze zanim gdziekolwiek beda pracowac w cywilizacji musza odpracowac frycowe w bushu. A j.angielski? Przecietny Hindus(a jest tu ich sporo)od dziecka mowi po angielsku i przyjmie kazda prace.A do Mamusi daleko, oj bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioWedrowniczek Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.bchsia.telus.net 22.02.09, 05:42 Gość portalu: Ozz napisał(a): > A do Mamusi daleko, oj bardzo... I tu trafiles w dziesiatke. Szukalem kiedys pracownika z dobrym wyksztalceniem dla firmy z ktora wpolpracowalem. Robota ciekawa i dobrze platna. Interesujase perspektywy. Pomyslalem sobie o znajomych w kraju. Moze ktos sie zainteresuje....... No i wszystkich wyploszylem. NIe chcieli jechac i probowac zycia bez mamusi i ukladzikow. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:38 Tyle z przecietny Hindus tylko mysli, ze mowi po angielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka1 "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 01:38 aha,z brytyjskich zmywaków doić australijskie kangury!a azbest tam mają?Polacy im załatwią ten problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosik "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: 115.128.2.* 22.02.09, 02:26 Wiadomość dla herr. Ciekwy jestem czy byłeś w Australii. Ja tutaj mieszkam konkretnie w Sydney. W Polsce bywam co roku. To co napisałeś o Australii jest tylko prawdą w tym , że Australia sprzedaje surowce do Chin. Ale zapomniałeś , że ma jeden z najdroższych surowców - uran. A poza tym tutaj nie widać kryzysu. Ceny nie rosną , ludzi się nie zwalnia . A kurs dolara zmieniał sie bo dolar amerykański tracił na wartości. W Polsce też był gdzieć dwa złte z groszami. Dla Twojej wiedzy Australia ma nadwyżke budżetową czego życze Polsce. Ma swoje zaplecze żywnościowe. Od pszenicy do ryżu. A owoce są tutaj tańsze kilkukrotnie niż w Polsce. Dla przykładu. 1 kg brzoskwiń kosztuje około 3 do 4 dolarów. Najniższe wynagrodzenie to od 17 do 20 dolarów na godzinę netto. 1 litr benzyny kosztuje około 1,20 do 1,30 dolara. Ćwiartka kurczaka ( noga) kosztuje ok 4,5 do 5,0 wołowina wysokiej klasy kosztuje od 20 do 30 dolarów. Porównaj te ceny z cenami i zarobkami w Polsce. TAK WIĘC ŻEBY COŚ MĄDREGO NAPIAĆ TRZEBA MIEĆ WIEDZĘ A NIE JAKIEŚ ZASŁYSZANE PIERDOŁKI. przyjechać do pracy można jak się wystąpi o wizę studencką. Jeśli chesz więcej wiedzieć przyjedź do Australii. To nie jest tak daleko tylko dwa dni lotu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JasioWedrowniczek Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.bchsia.telus.net 22.02.09, 05:47 Zapomniales jeszcze porownac ceny samochodow, lodowek itp. I to porownac nie z Polska a z innymi krajami np USA. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright cos ty, w Colsie kupujesz? 22.02.09, 09:41 brzoskwinie na Flemingtonie sa po 2-3 dolary, kilo filetow z piersi kurczaka po dychu, wolowina w Bankstown w okolicach dychy, filety wieprzowe po 11.50; schab ponizej dychy. Wedzony losos 24 za kilo. Najlepsze wedliny w Polskim Klubie w Ashield (najdrozsza za 19). Gość portalu: ktosik napisał(a): > Wiadomość dla herr. > Ciekwy jestem czy byłeś w Australii. Ja tutaj mieszkam konkretnie w Sydney. W > Polsce bywam co roku. To co napisałeś o Australii jest tylko prawdą w tym , że > Australia sprzedaje surowce do Chin. Ale zapomniałeś , że ma jeden z > najdroższych surowców - uran. A poza tym tutaj nie widać kryzysu. Ceny nie rosn > ą > , ludzi się nie zwalnia . A kurs dolara zmieniał sie bo dolar amerykański traci > ł > na wartości. W Polsce też był gdzieć dwa złte z groszami. Dla Twojej wiedzy > Australia ma nadwyżke budżetową czego życze Polsce. Ma swoje zaplecze > żywnościowe. Od pszenicy do ryżu. A owoce są tutaj tańsze kilkukrotnie niż w > Polsce. Dla przykładu. 1 kg brzoskwiń kosztuje około 3 do 4 dolarów. Najniższe > wynagrodzenie to od 17 do 20 dolarów na godzinę netto. 1 litr benzyny kosztuje > około 1,20 do 1,30 dolara. Ćwiartka kurczaka ( noga) kosztuje ok 4,5 do 5,0 > wołowina wysokiej klasy kosztuje od 20 do 30 dolarów. Porównaj te ceny z cenami > i zarobkami w Polsce. TAK WIĘC ŻEBY COŚ MĄDREGO NAPIAĆ TRZEBA MIEĆ WIEDZĘ A NIE > JAKIEŚ ZASŁYSZANE PIERDOŁKI. przyjechać do pracy można jak się wystąpi o wizę > studencką. Jeśli chesz więcej wiedzieć przyjedź do Australii. To nie jest tak > daleko tylko dwa dni lotu. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: cos ty, w Colsie kupujesz? 22.02.09, 10:52 Jadalna wedlina w Oz to ponad 40 zl za kilo plus ponad godzina dojazdu z domu i druga na powrot... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright my tu placimy w dolarach, za taka sume 22.02.09, 11:00 to kupuje sie w dziale delikatesowym w David Jones. W Polskim Klubie placisz 19 dolarow za kabanosy, poledwice czy szynke. Trzeba bylo kupic dom w miescie, a nie na zadupiu. Poza tym, co to jest 15-20 kilometrow do sklepu? Po drodze mozna zatrzymac sie na dobra kawe i lody u Wlochow w Leichhardt. wlodzimierzilicz napisała: > Jadalna wedlina w Oz to ponad 40 zl za kilo plus ponad godzina > dojazdu z domu i druga na powrot... Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 10:50 1. Uran - owszem, ma go Australia sporo, ale nie moze wydobywac na wielka skale, bo jest on glownie na terenach aborygenskich (NT), dochodzi tez ochrona srodowiska i jako surowiec strategiczny powinien ten uran (wl. jego rudy) zreszta zostac w OZ na wypadek jak sie skonczy tam wegiel... 2. Ludzi sie juz zwalnia w Oz, jak zawsze podczas recesji. 3. Australia ma kolosalny deficyt obrotow z zagranica (current account balance -$43.84 billion) i potezny dlug zagraniczny (debt - external $1.032 trillion, wiekszy niz PKB) - dane CIA: cia.gov/library/publications/the-world- factbook/geos/as.html#Econ A nadwyzka budzetu jest w Oz kosztem ciec niezbednych wydatkow na edukacje, ochrone zdrowia i infrastrukture. Chyba wciaz nie ma tam ani drogi dwujezdniowej, ani tez szybkiej kolei z Melbourne do Sydney... 4. Napisz cos o jakosci i smaku tamtejszego zarcia i o odleglosciach, ktore trzeba w Oz codziene pokonac samochodem, aby sie dostac do pracy, szkoly czy sklepu. 4. Mam australijski paszport i ADV w polskim pazporcie, wiec moge do Oz jechac kiedy zechce, na jak dlugo zechce i moge tam na 100% legalnie pracowac, w teorii nawet w urzedzie panstwowym. Tyle, ze pomimo posiadania Masters z ekonomii z Melbourne i doktoratu (PhD) z Monash, nie moghe tam dostac pracy w swym zawodzie, ze wzgledu na to, ze sie urodzilem w Polsce jako syn Polaka i Polki... Odpowiedz Link Zgłoś
olias Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich 22.02.09, 07:53 to jakiś szczyl, który nie musiał szukać chleba na obcej ziemi, bo należy do "krewnych królika"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Pyton Po pierwsze drogie pismoroby.... IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.02.09, 08:43 nie emigracja, a polscy gastarbaiterzy, a po drugie to nie uciekaja, a jedynie MARZY im sie proba przenikniecia do lepszego swiata. Nie rozumiecie roznicy? Aaaa, to mnie akurat nie dziwi, w koncu piszecie przeciez z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
red.ken Re: i co z tego wog 22.02.09, 10:28 myslisz ze polaczki ktorzy tu przenikneli kilka, kilkanascie lat temu sa jacys z lepszej gliny ulepieni, madrzejsi od tych ktorzy szykuja sie teraz na australie ? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright imigracja solidarnosciowa byla najlepiej wyksztalc 22.02.09, 10:48 ona grupa etniczna. Wielu z nas porobilo kariery, wielu wiedzie dostatnie zycie. Wystarczy tylko chciec. red.ken napisała: > > myslisz ze polaczki ktorzy tu przenikneli kilka, kilkanascie lat temu sa jacys > z > lepszej gliny ulepieni, madrzejsi od tych ktorzy szykuja sie teraz na australie > ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Poczytajcie na urbas.blog.onet.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 08:56 artykuły i komentarze do nich. Autor chyba trafnie określa, co się właściwie dzieje w światowej gospodarce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: witold Australia wstrzymuje przyjmowanie Polaków IP: *.bsk.vectranet.pl 22.02.09, 09:32 Nasi rodacy zaczynają być traktowani jako jonasze świata - gdzie się nie pojawią tam kryzys : Hiszpania, Islandia, Irlandia, Wlk.Brytania, USA, Norwegia ... i Japonia - tutaj wystarczyła tylko chęć budowy II Japonii - po kryzysie z początku lat 90-tych do tej pory się nie podniosła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lopez131 "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: 77.228.224.* 22.02.09, 09:34 Jezeli twoja zona jest takim analfabeta jak ty to powodzenia -pod latarnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar85 Tam nas jeszcze nie nienawidza... IP: *.cable.ubr03.sand.blueyonder.co.uk 22.02.09, 10:40 ...wiec szturmem rodacy put another shrimp on the barbie u flaming galah and c u wouldn't wanna be u Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright no worries mate, she'll be apples 22.02.09, 10:50 Gość portalu: cezar85 napisał(a): > ...wiec szturmem rodacy > put another shrimp on the barbie u flaming galah > and c u wouldn't wanna be u Odpowiedz Link Zgłoś
vulcanor [...] 22.02.09, 11:10 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright procentowo bija nas Zydzi i Irlandczycy 22.02.09, 11:34 zyc mozna wszedzie, przeciez tutaj nie wymagaja wynarodowienia, rzad australijski utrzymuje radio i tv etniczne. Kazdego dnia o 13 leci polska audycja w radio, dwa razy w tygodniu 30 minut w tv. gdyby zasrani senatorowie lepiej dbali o kraja i zmusili PUBLICZNA tv w Polsce do satelitarnej transmisji, to moblibysmy miec 30 minut polskie tv w Australii. Ale oni wola sobie placic 9 miesieczne odprawy po odstawieniu od zloba. vulcanor napisał: > Polska chyba jedyny kraj gdzie tylu ludzi wyjechało i będzi dalej > sie tułac po świecie szukajac szczęscia i pieniedzy przede wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: procentowo bija nas Zydzi i Irlandczycy 22.02.09, 11:37 A kto dzis slucha w Oz etnicznego radia? Analfabeci i nielegalni imigranci, nie znajacy angielskiego... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Australijska Polonia 22.02.09, 11:51 Jest bardzo slaba. Probowalom kiedys, po zrobieniu doktoratu (PhD), reaktywowac studia polskie (Polish Studies) na Monash University w Melbourne. Ale z braku popacia ze strony organizacji polonijnych nic nie zdzialalom, bowiem na Monash slawistyke opanowala dosc egoztyczna koalicja rosyjskich Zydow-(post)bolszewikow i ukrainskich nacjonalistow spod znaku UPA i OUN, wiec jak wyjechalom na rok do Polski jako Visiting Professor na UMCSie w Lublinie, to mnie cichcem usuneli z Monash pod pretekstem, ze zamiescilom bylom w australijskich mediach krytyczne artykuly na temat upadku owej slawistyki (i nie tylko slawistyki, ale ogolne humanistyki i glownie nauk spolecznych) na Monash i innych tamtejszych wyzszych uczelniach... Odpowiedz Link Zgłoś
naturelovers Re: Australijska Polonia 22.02.09, 12:23 Stary, przebrnalem przez wszystkie Twoje posty i stwierdzilem, ze Twoje dzieci beda mialy przesrane. W jaki stosunek do swiata Ty je wyposazysz? Zarcie nie dobre, na uniwerku klika, generalnie drogo, kryzys, uranu sie nie da kopac, mleko niesmaczne, a szef nie chce z Toba robic BBQ (w sumie mu sie nie dziwie)... W zasadzie dziwi mnie, dlaczego jeszcze sobie nie palnales w leb. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: Australijska Polonia 22.02.09, 12:39 Mylisz "Swiat" z "Australia"! Australia mi sie nie podobala, czemu nie raz dalem tu wyraz. Ale zamiast biadolic, ja ty, wyjechalem z niej, i dalej szukam szczecia na calym swiecie, a przynajmniej w UE. I zauwaz, ze to ja nie chcialem chodzic na te idiotyczne australijskie BBQ, gdzie grilowano ochydna, tania a tlusta baranine, pito ochydne, antypodzianskie piwo ala siuski i gadano tylko o footy, cricket'cie i o tym, ze Australia to jnajwspanialszy kraj na swiecie... :( Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: Australijska Polonia 22.02.09, 12:48 kagan,teraz okazuje sie,ze to ty nie chciales?Smieszny jestes,poprzednio napisales,ze byles III kat obywatelem przez co nie byles zapraszany,kto by ciebie zaprosil?przeciez zaraz bys go podal do sadu za cos:) Od kiedy to Ozis griluja baranine?Jagniecine tlumoku,w zyciu widocznie jej nie jadles,tylko zawsze starego barana(mutton)za cwierc ceny.I nie wyjechales tylko w odpowiednim czasie zdazyles sie ewakuowac,a to jest roznica. Jak znajdziesz gdziekolwiek to szczescie to daj znac "visiting profesorze":)) Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: Australijska Polonia 22.02.09, 13:02 Daj sobie spokoj z publicznym chwaleniem sie swym chamstwem. Zapraszali mnie ci, do ktorych nie chcialem isc. Moi szefowie byli zas tamtejsza elita, wiec spotykali sie wylacznie w gronie takich samych WASPow jak oni ami, i grilowali raczki i inne malze oraz popijali do tego wino, min. (wtedy, ponad 10 lat temu) AUD 10 za butelke. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright jak ty zrobiles doktorat z taka ortografia? 22.02.09, 13:07 czy nie widziales polskiego Zywca w sklepie? Trzeba bylo kupic i nauczyc jak smakuje dobre piwo. na grill idzie wol jak swiat swiatem, moze cie mieli za araba? Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: jak ty zrobiles doktorat z taka ortografia? 22.02.09, 13:13 Zywiec jest tam drogi i nieswiezy. I w Oz griluje sie najczesciej barana, bo najtanszy... Wol jest zas zbyt chudy na grilla! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright 20 butelek pollitrowych kosztuje ok. 60 dolarow 22.02.09, 13:18 co jest taniej niz miejscowy standardowy VB czy XXXX. t-bone steak jest podstawa najblizszego mi pubu. wlodzimierzilicz napisała: > Zywiec jest tam drogi i nieswiezy. I w Oz griluje sie najczesciej > barana, bo najtanszy... Wol jest zas zbyt chudy na grilla! Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: 20 butelek pollitrowych kosztuje ok. 60 dolar 22.02.09, 13:26 Moze w hurtowni, odbior z burty statku... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Dan Murphy - sklepy w kazdym stanie. 22.02.09, 13:35 widzialem takze w innych sklepach. wlodzimierzilicz napisała: > Moze w hurtowni, odbior z burty statku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: jak ty zrobiles doktorat z taka ortografia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 15:32 A co ma do tego ortografia? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright odpowiadasz pytanie na pytanie, czy ty jestes nasz 23.02.09, 07:48 ??????????????? Gość portalu: Kagan napisał(a): > A co ma do tego ortografia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kagan Re: odpowiadasz pytanie na pytanie, czy ty jestes? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.09, 08:06 O co ci chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: Australijska Polonia 22.02.09, 12:42 naturelovers napisał: > Stary, przebrnalem przez wszystkie Twoje posty i stwierdzilem, ze Twoje dzieci > beda mialy przesrane. W jaki stosunek do swiata Ty je wyposazysz? Zarcie nie > dobre, na uniwerku klika, generalnie drogo, kryzys, uranu sie nie da kopac, > mleko niesmaczne, a szef nie chce z Toba robic BBQ (w sumie mu sie nie dziwie). > .. > W zasadzie dziwi mnie, dlaczego jeszcze sobie nie palnales w leb. zajrzyj na Forum Polonia,tam sie wiecej o nim dowiesz,szkoda pisania z nim i o nim,to taki juz 8-letni lokalny troll,zyciowy nieudacznik,w PL wszedzie daja mu popalic,obiecuje,ze znow jedzie na tulaczke. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: Australijska Polonia 22.02.09, 13:10 Widze, ze anomimowi obroncy Australii uciekac sie moga tylkko do chamskich atakow ad personam i zwyklych pomowien, karanych sądownie w PL i Oz... :( Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright no to zloz pozew, smialo. 22.02.09, 13:20 w Sydney mamy dla takich delikwentow szpital w Gladesville. napisała: > Widze, ze anomimowi obroncy Australii uciekac sie moga tylkko do > chamskich atakow ad personam i zwyklych pomowien, karanych sądownie > w PL i Oz... :( Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: no to zloz pozew, smialo. 22.02.09, 13:25 Widze, ze zostalo ci juz tylko piaanie o tym, ze kazdy, komu sie nie podoba w OZ, to chory psychicznie. No coz, przerabiano to juz w ZSRR... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright mamy polskie studia na Macquarie Uni w Sydney 22.02.09, 13:04 jakos ich nikt nie usunal. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: mamy polskie studia na Macquarie Uni w Sydney 22.02.09, 13:18 Mamy, ale co to za studia. Prowadzi je tam bowiem mgr Siedlecki - facet bez kwalifikacji akademickich (nie ma doktoratu, nawet z Polski ani zadnych publikacji naukowych), ktory sie podlizuje jak moze wladzom uczelni i tamtejszym organizacjom poloninym - dzialaczom tych ostatnich daje np. lewe zaswiaczenia. Ja zas chcialem nie tyle uczyc polskiego imigranckie dzieci (to zadanie dla szkolek niedzielnych), a prowadzic badania nad stosunkami ekonomioczno-politycznymi miedzy Australia a Polska, jako (woczas przyszlym) czlonkiem UE. I w tym wlasnie celu pojechalem na rok na UMCS w Lublinie... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 13:25 Jego praca zostala doceniona przez sydnejska polonie, wazne co robi, a nie czy ma papierek. ja bym twojego dyplomu nie kupil za dolara. z takim charakterem bys u mnie nie popracowal. Kogo interesuja stosunki polsko australijskie? ile kasy jest w to zaangazawane? jaki towar mamy z Polski? Ogorki konserwowe, piwo, kapuste kwaszona. twoje studia sa na kant doopy. sobie, a muzom. jestes bez wyksztalcenia, chociaz masz dyplom. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 13:32 1. Doceniona, bo rozdaje on papierki na lewo i prawo. No coz, Macquarie to dosc podrzedna uczelnia dla dzieci "outer suburban lower middle class". Elity posylaja w Sydney swe potomstwo na "sandstone" University of Sydney... 2. Nie chcialbym z toba pracowac, a juz na pewno bym cie nie przyjal do pracy. 3. Z Polski Australia importuje glownie samochody dostawcze. I stosunki miedzy PL a Oz to czesc stosunkow miedzu Oz i UE. 4. Kim jestes, aby oceniac me studia? Zwyklym chamem bez wyksztalcenia... Absolwent UW nie uzywa bowiem wyrazne typu "na kant doopy"... 5. Czyzbys byl mgr Siedleckim? Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 13:39 wlodzimierzilicz napisała: > 1. Doceniona, bo rozdaje on papierki na lewo i prawo. No coz, > Macquarie to dosc podrzedna uczelnia dla dzieci "outer suburban > lower middle class". Elity posylaja w Sydney swe potomstwo > na "sandstone" University of Sydney... moje takze ukonczyly USYD, jestem zatem elita, dzieki. > 2. Nie chcialbym z toba pracowac, a juz na pewno bym cie nie przyjal > do pracy. > 3. Z Polski Australia importuje glownie samochody dostawcze. I > stosunki miedzy PL a Oz to czesc stosunkow miedzu Oz i UE. nie widzialem, oprocz Fiata Niki i teraz 500. > 4. Kim jestes, aby oceniac me studia? Zwyklym chamem bez > wyksztalcenia... Absolwent UW nie uzywa bowiem wyrazne typu "na kant > doopy"... dlaczego nie? Ja jestem z Warszawy, gdzie wszystko przejdzie. > 5. Czyzbys byl mgr Siedleckim? Nie, on jest aktorem z dyplomem, ja mam prawdziwy fach. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 13:50 1. Twoje to ukonczyly TAFE w Cabramatta, specjalnosc "kuchnia orientalna". 2. Zobacz, gdzie sa produkowane np. VW transportery i busy, importowane do Australii. A obecny FIAT 500 ma sie do malucha (Fiat 126 i poprzedni 500) tak, jak dzisiejsza Toyota Corolla do tej z lat 1970. 6. Zdecyduj sie wiec, kim jest Siedlecki: aktorem, czy naukowcem? I czy jest on powazany, czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 13:53 jakos Siedlecki ma sie dobrze,a ty sie wciaz tulasz po swiecie bez grosza przy doopie i od drzwi do drzwi z tymi swoimi papierami. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 13:55 No coz, w Australii szuje sie maja na ogol dobrze... Odpowiedz Link Zgłoś
bluff Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 14:11 wlodzimierzilicz napisała: > No coz, w Australii szuje sie maja na ogol dobrze... gdyby to byla prawda to bylbys krolem w Au i reszty swiata. I uwazaj kagan bo za takie slowa mozesz bys ukarany zgodnie z prawem Au i PL. Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: ja pamietam mgr Siedleckiego z Dziekanki 22.02.09, 14:12 To niech mnie Siedlecki poda do sądu i udowodni tam, ze nie jest on skonczona szuja... Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright slucha glownie dawna Polonia, mlodsi maja 22.02.09, 11:53 Internet. ja slucham gdy mam czas. Nielegalni sa odsylani, Polakow raczej tam nie ma. Raczej Anglicy, Azjaci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anonymous Polska w stanie wojny z UK !!! IP: *.dip.t-dialin.net 22.02.09, 11:53 RP w stanie wojny z UK ?: Kanada zabija Chindusa odmowa wizy: timesofindia.indiatimes.com/Indians-Abroad/Denied-Canadian-citizenship-man-kills-self/articleshow/4169584.cms Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabluszkopelnesnow Re: boze moj IP: *.pools.arcor-ip.net 22.02.09, 12:00 kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53581,3859153.html Ameryka poludniowa, czemu nie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezwyciężeni Re: boze moj IP: *.tmzproxy2.com 22.02.09, 12:47 Zobaczycie polacy opanują cały świat , JP II opanował :) Bo polacy są najlepsi , żyją mimo że tylu agentów rządzi polską . Przeżyliśmy Ruska przeżyjemy też kapitaliste, wyzyskiwacza Tuska . Do Tuska : Miałeś chamie złoty róg , ostał ci się ino sznur ...więc powieś się na nim a skończą sie nasze cierpienia agenturalny karle reakcji który powraca do polityki niczym feniks z popiołów. Twoje diabelskie sztuczki nie uśpią naszej czujności Na wasze mordy nie daje sie patrzeć : Palikot , Niesiołowski , Tusk , Ćwiąkalski - wyglądacie jak diabelskie łajno . Odpowiedz Link Zgłoś
wlodzimierzilicz Re: boze moj 22.02.09, 13:04 W Japonii czy Chinach oraz w Indiach o JP II slyszal tylko gora 1% ludnosci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaliikk "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: 217.70.49.* 22.02.09, 15:02 Macie chyba mocno niepełene info , tak naprawde Ausiee nie chcą nas tam . Ci co tam są wiedzą najlepiej . A ten cały exodus z wysp to sciema - praca zawsze jest dla tych co chcą pracować . Teraz jsteś budowlańcem za chwile będziesz kucharzem - tylko polacy umą sie adoptować do każdych warunków . No i przestańcie opowiadać o tym straaasznym kryzysie . Każdy ma patent na jego przetrwanie i grzanie tego tematu to pozywka dla pismaków . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Każdy ma patent na jego przetrwanie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 15:22 Gdyby mial, to urzad patentowy bylby przeciazony... Sek w tym, ze to klejny kryzys wywolany przez zachodnich bankierow, a zwykly czlowiek nie ma w tej sprawie nic do gadania... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rogalski "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.range86-171.btcentralplus.com 22.02.09, 15:12 mieszkam w australii ponad 6 lat. oczywiscie mam stala prace ale ze wzgledu na swiatowy kryzys tez robi sie tutaj ciezko. proponuje przeczekac kryzys nawet na benefitach w UK bo tu nie jest tak latwo jak mowia agencje zajmujace sie organizowaniem emigracji do australii.tu nie ma benefitow dostepnych tak latwo jak w uk. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kagan Re: "Polska": Polacy uciekają z Wysp Brytyjskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 15:24 No, nie przesadzaj. Jesli siedzisz w Oz legalnie, to na tzw. "Newstart" mozesz tam siedziec u wujka Kevina do konca swych dni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ekonomii Na urbas.blog.onet.pl znalazłam diagnozę sytuacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.09, 15:29 Są to pierwsze konkretne i realne informacje, co się właściwie dzieje w W. Brytani, Polsce i Europie. Nie wygląda to wesoło. Odpowiedz Link Zgłoś