Gość: rav IP: *.ssp.dialog.net.pl 21.05.09, 11:14 To czekamy na mazdę. Tam ceny części nawet do starszych modeli są pop...lone. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mike Koncerny tną ceny części do aut IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.05.09, 11:17 Byłem na przeglądzie w ASO (mam seata ibizę 2001). Znaleźli kilka usterek - koszt 1700 zł ( części plus robocizna ). Pojechałem do "swojego" mechanika, według mnie zrobił wszystko dobrze. Koszt - 410zł. Dlaczego? bo np nie wszystko wymieniał, wystarczyło nasmarować, przeczyścić. Gdy zapytałem w ASO z ciekawości, jak obniżyć koszt - powiedzieli "no w sumie jak wszystko zrobimy za jednym zamachem to wyjdzie taniej". Gdybym od razu zdecydował się u nich i nie dopytywał zapłacił bym ponad 1500. Odpowiedz Link Zgłoś
krycha_z_gazowni Re: Koncerny tną ceny części do aut 21.05.09, 13:03 Tu nawet nie chodzi o cenę ale o "kompetencje" i jaość wykonywanych usług. Czasami można odnieść wrażenie, że większość tych ludzi w ASO pochodzi z łapanki... Sprawa się komplikuje, gdy naprawa przyniesie więcej szkody niż pożytku - Pan Tadek od razu przystąpi do naprawy i pokrycia kosztów swojego błędu tymczasem z ASO można bujać się miesiącami po sądach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łukasz Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.netpoint.pl 21.05.09, 14:22 I o dziwo OC też tanieje: tiny.pl/z36b Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gfgd Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.09, 22:04 ludzie - aso nie jest od tego zeby uszkodzone lozysko smarowac zeby nie trzeszczalo. Zadanie aso to wylapac problem zanim na prawde zaistnieje a nie likwidowac to co juz jest rozwalone i powoduje reakcje lancuchowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Byłem w ASO (mam seata ibizę 2001) IP: *.dsl.bell.ca 22.05.09, 20:50 A do psychiatry sie nie wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pavulon78 Re: Koncerny tną ceny części do aut 21.05.09, 11:20 To do mazd i innych japończyków są potrzebne części zamienne??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.pl 21.05.09, 11:37 Nie ironizuj, kwestie ekspoloatacyjne to problem związany z każdą maszyną Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Pomijając klocki hamulcowe, niestety pewne IP: 217.98.20.* 21.05.09, 11:47 elementy także się zużywają: tuleje wahaczy (tył i przód), amortyzatory tył i przód, sprężyny śrubowe i inne elementy zawieszenia. Samochody które np. w Niemczech potrafią jeździć i 15 lat na oryginalnych częściach, w Polsce wymagają interwencji nawet po roku (nowe modele montowane w Japonii). Zgadnij, dlaczego? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fgd Re: Pomijając klocki hamulcowe, niestety pewne IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.09, 22:03 ciekawe kiedy kochany kraj zwroci nam za narazanie na wydatki i za narazanie zycia na tych super drogach... poczekajmy na zbiorowe :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tyle w temacie Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 12:32 Po pierwsze to te złomy się psują tak samo często jak inne a po drugie to one są takie japońskie jak produkty firmy SONY. Sprawdź najpierw gdzie to wyprodukowali, a nie kto jest właścicielem firmy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Należy rozróżnić dwie rzeczy IP: 217.98.20.* 21.05.09, 13:02 Po pierwsze, gdzie taki "japończyk" był montowany. Większość jeżdżących po Europie samochodów japońskich marek zostało wyprodukowanych (zmontowanych) w Europie, ze znaczną zresztą szkodą dla jakości i trwałości. Różnice były tak znaczne, że niektóre modele z powrotem montuje się tylko w Japonii - zbyt duże okazały się koszty obsługi reklamacji (np. model 323). Na szczęście były i są modele montowane tylko i wyłącznie w Kraju Kwitnącej Wiśni, dzięki czemu mają bardzo wysoką bezawaryjność. W przypadku Mazdy był to model 626 tzw. "przejściówka" z lat 88 - 91 (nie do zajechania) oraz modele luksusowe (Xedos / Millenia). Druga sprawa to drogi. Nie wiem jak wytrzymały i solidny byłby samochód, na dziurach zawieszenie rozleci się po kilku latach, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Re: Należy rozróżnić dwie rzeczy IP: *.dsl.bell.ca 22.05.09, 20:56 Drogi w POmrocznej nie takie zle, jak bylem w Sierra Leone to hohoho! Tylko Tojoty pikapy tam sie nadajom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akiro Honda japoński "szajs" się po awarii wyrzuca nieopłaca IP: 212.160.172.* 21.05.09, 13:25 się go naprawiać. Za drogo !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roland Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.as.kn.pl 21.05.09, 18:58 Tak. Odkąd nie produkuje się ich w Japonii. Europejskie lewaki potrafią najlepiej łapy wyciągać po nieswoje. Z robotą zwykle już gorzej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kot Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.miconet.pl 21.05.09, 19:25 a mazda jest 'japończykiem' ? hmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maciek Koncerny tną ceny części do aut IP: 82.177.133.* 21.05.09, 11:25 Baaardzo szerokim łukiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drops Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.pl 21.05.09, 11:35 Np czego >? Reflektor do 626 '96 - 200pln Klocki i tarcze przednie (komplet-para) - 400pln Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z To i tak tanio IP: 217.98.20.* 21.05.09, 11:51 Nawet nie chcę pamiętać, ile zapłaciłem jakieś 12 lat temu za nowe oryginalne reflektory i maskę do modelu '89. Dodam, że ściągałem przez ASO. Że nie wspomnę robocizny jakieś 130 PLN / godz (obecna stawka). Teraz unikam jak diabeł święconej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gdfgsd Re: To i tak tanio IP: *.wroclaw.vectranet.pl 21.05.09, 22:02 to tani masz serwis :) moj kasuje 320 / godzine. Ostatnia wizyta = uszkodzony pilot od alarmu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Reflektor do 626 '96 - 200pln IP: *.dsl.bell.ca 11.06.09, 17:35 A ile ma kosztowac taki refletor gdy wuzek ma 13 lat i ten model wyszedl z produkcji wiele lat temu? Jest dzienki bogu i wujkowi Rydzykowi jeszcze wiele szrotow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gcosc Koncerny tną ceny części do aut IP: 217.76.121.* 21.05.09, 11:58 Poczekam az mercedes obnizy ceny. Moj W124 ma juz ponad pol miliona kilometrow i za jakies 200 tys trzeba bedzie po raz pierwszy zmienic lancuch rozrzadu. Wymieni sie popychacze zaworow i za kolejne pol miliona kilometrow bedzie mozna spokojnie podejsc do pierwszego remontu silnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaca ok, lenie i naciagacze, pierwszy krok uczyniliscie IP: *.swietojanska.net 21.05.09, 12:18 teraz czas by nauczyc sie naprawiac te auta ktore **serwisujecie**. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentujesz artyku skala tych obniżek mówi, jak nas dojono... IP: *.4web.pl 21.05.09, 12:42 ...w autoryzowanych serwisach. Odpowiedz Link Zgłoś
lucj Re: skala tych obniżek mówi, jak nas dojono... 21.05.09, 13:00 Ściema...zniżka na klockach, amortyzatorach, a reszta w górę a po drugie to zawsze coś popsują przy okazji i i tak się wyrówna. Większość kierowców i tak uważa że auto na gwarancji musi być naprawiane w ASO bo stracą gwarancje...luzik....klient się posra, a zapłaci... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Re: skala tych obniżek mówi, jak nas dojono... IP: *.dsl.bell.ca 22.05.09, 21:16 To terz racja! A pozatym po co kupowac wuzek w kraju bez drog? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Antek Bujda na resorach IP: *.multimo.gtsenergis.pl 21.05.09, 13:33 ASO najwięcej zarabiają na częściach i wątpliwej jakości usługach. Przy spadającej sprzedaży nowych samochodów nie podetną sobie gałęzi na której siedzą. Jak już nieco obniżą ceny części to na pewno w górę pójdzie robocizna. I się wyrówna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Koncerny nie produkuja czesci IP: *.dsl.bell.ca 11.06.09, 19:34 Kupuja je od podwykonawcow i potem skladaja wuzki w swoich montowniach. Sprzedaz czesci przez ASO lub nieASO daje wiecej dochodu niz sprzedaz nowego wuzka! Odpowiedz Link Zgłoś
rafiboss Re: Koncerny tną ceny części do aut 21.05.09, 13:44 Ja powiem tak czasami trzeba pojechać do ASO Mało który "pan Kazio" potrafi ustawić np zbieżność w samochodzie ! Tzn wmawia że umie ale albo nie wie jak to się powinno zrobić albo nie ma odpowiedniego sprzętu. W tym przypadku polecam ASO drożej ale 1 wizyta i nie ma wk.. się na oszołomów. I może jeszcze przy wynianie paska rozrządu też polecam ASO drogo wychodzi nie powiem ale jak strzeli poniżej zakładanej przez producenta ilości kilometrów to można się sądzić, odwoływać a jak zrobi to zaprzyjaźniony mechanik to silnik do wymiany na własny koszt :-( To chyba tylko 2 przypadki gdzie warto zrobić cos w ASO :-) Może się mylę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roman Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 13:54 Ano się mylisz. W większości ASO pracuje tylko jeden mechanik - reszta to uczniowie na praktyce. Sprzęt to nie wszystko. Wielu "panów Kaziów" ma sprzęt nie gorszy a do tego jeszcze wiedzą co robią. Rozrząd? Wolę zrobić w niezależnym zakładzie, gdzie na renomę muszą ciężko pracować, bo ASO jedzie na tym, że to ASO. Jak dostajesz fakturę to i odpowiedzialność zakład bierze na siebie. Więc bajeczek nie opowiadaj, że niezależne serwisy to lipa i tylko ASO zapewnia odpowiednią obsługę, bo albo nie masz auta albo masz ASO, że takie pierdoły wciskasz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Koncerny tną ceny części do aut IP: 83.238.212.* 21.05.09, 13:54 > Ja powiem tak czasami trzeba pojechać do ASO > Mało który "pan Kazio" potrafi ustawić np zbieżność w samochodzie ! > Tzn wmawia że umie ale albo nie wie jak to się powinno zrobić albo > nie ma odpowiedniego sprzętu. > W tym przypadku polecam ASO drożej ale 1 wizyta i nie ma wk.. się na > oszołomów. > I może jeszcze przy wynianie paska rozrządu też polecam ASO drogo > wychodzi nie powiem ale jak strzeli poniżej zakładanej przez > producenta ilości kilometrów to można się sądzić, odwoływać a jak > zrobi to zaprzyjaźniony mechanik to silnik do wymiany na własny > koszt :-( > To chyba tylko 2 przypadki gdzie warto zrobić cos w ASO :-) > Może się mylę? W ASO mają sprzęt który służy do ozdoby a pan Kazio ma często lepszy a i obsługiwać ten sprzęt potrafi. ASO daje taką samą gwarancje jak Pan Kazio co więcej ASO często korzysta z usług pana Kazia dokładając swoją marżę. Koncerny samochodowe pświęcają kupę kasy na promocje swoich warsztatów i zniesławianie panów Kaziów. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Koncerny tną ceny części do aut 21.05.09, 17:59 rafiboss napisał: > przy wynianie paska rozrządu też polecam ASO drogo > wychodzi nie powiem ale jak strzeli poniżej zakładanej przez > producenta ilości kilometrów to można się sądzić, odwoływać możesz się sądzić i z panem kaziem. z takim samym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik W żadnym wypadku 21.05.09, 22:25 Ja swojego rumaka serwisuję u takiego pana Kazia. Ceny - 1/4 (albo i mniej) tych z ASO. Auto robione w zasadzie na miejscu - rano zostawiam, w południe gotowe. No i widać, że wie co robi. Ale to taki mechanik starej daty a nie jakiś nowoczesny dla którego naprawa = wymiana połowy samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Częsci do skody !! IP: 89.174.66.* 21.05.09, 14:30 Częsci do skody były zawsze bardzo drogie i liche ciekawe co zaproponują trzeba sprawdzić czy aby to nie zniżka do cen które oferują tzw, podruby które wcale jakoscią nie ustepują skodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Renault laguna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 16:23 Przeciekał wężyk od paliwa. Pojechałem do ASO aby kupić nowy. Cena za 20 cm gumowej rurki... 560 złotych. Usmiechnąłem się szeroko i kupiłem wężyk paliwowy w oplocie plus dwa "cybanty". Koszt naprawy - 20 złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Re: Renault laguna IP: *.dsl.bell.ca 22.05.09, 21:14 Ale to nie byly chyba cybanty oryginalne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Koncerny tną ceny części do aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.09, 19:47 Na pewno zaufany warsztat jest gwarancją jakości i uczciwości wykonania usługi. Mam taki od wielu lat - nigdy sie nie zawiodłem. Równiez znajomi, którym poleciłem ten warsztat są bardzo zadowoleni. Podstawową wadą ASO jest brak prawdziwych fachowców, którzy potrafia naprawić a nie tylko wymienić. No i przy tym na 90% oszukują. Np nie wleją oleju za który się płaci tylko tańszy i gorszy- ten za który zapłacisz wleją znajomemu w ramach tzw. fuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gugcia0 nie wiem o czym mowa, bo od 30 lat robię naprawy IP: *.chello.pl 21.05.09, 21:33 tylko w prywatnych zakładach, w PRL omijałem autoryzowany Polmozbyt, bo tam auto tylko popsuli i nie mieli części, taki urok PRL, robiłem u Senissona, w Krakowie to legenda, może ktoś zna. Od 1990 robię u Janusza, rewelacja, zna każde auto, niskie ceny, części ma zawsze, nawet do Mazdy 323F.Nie wiem nawet gdzie są w Krakowie jakieś ASO, auta mam zawsze dobre, używane z RFN, ASO mi na nic.Znajomi, którzy robili w ASO byli zawsze niezadowoleni, ja z Janusza zawsze b. zadowolony. Te ASO to pewnie kontynuacja "dobrej" tradycji Polmozbytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Re: nie wiem o czym mowa, bo od 30 lat robię napr IP: *.dsl.bell.ca 22.05.09, 21:01 Chlopcy z POlmozbytu tylko kradli nowe czesci i wkladali stare. Pozniej przyszedl PRL-bis, pootwierali wiecej sklepow z samochodami niz monopolowych i teraz kazdy glupek dostanie tyrkem u nich. Inna sprawa to budowa autostrad a w zasadzie heroiczna postawa kazdej ekipy post-magdalenkowej powinna byc powodem od chluby narodowej ... Odpowiedz Link Zgłoś
aazz91060 Re: nie wiem o czym mowa, bo od 30 lat robię napr 11.06.09, 04:43 racja to byli i sa nadal zlodzieje,tak jak taksowkarze ktorzy twz byli i sa zlodziejami! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mugambo Re: nie wiem o czym mowa, bo od 30 lat robię napr IP: *.dsl.bell.ca 11.06.09, 17:40 Za komuny taryfiarze to byli zazwyczaj kapusie, ktorzy majonc dostemp do paszportu jezdzili to Turcji, Bulgarii i na Wengry handlowac mydlem i powidlem by pozniej kupic Fiata 125p bez talonu. Taki Fiat dawal sie eksploatowac na taryfie nawet 5 lat! Odpowiedz Link Zgłoś