Gość: xio Elektryczne autostrady to rozwiazanie na dzis ? IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.09, 17:49 Realna technologia napedzania samochodow konkurencyjnych z benzynowymi to jeszcze marzenie. Auto o mocy 150 koni mechaniczych i spalaniu 5 l / 100 km i baku 40 l tzn zasiegu 800 km wymaga przy napieciu zasilania 12 V baterii o pojemnosci 73600 Ampero godzin tzn okolo 1000 normalnych akumulatorow kiedy kazdy wazy 20 kilo. Nalezy najpierw rozwninac technologie baterii o gigantycznej pojemnosci i ktore mozna ladowac w ciagu kilku sekund elektronami w kilogramach tzn. musza wytrzymac albo gigabtyczne prady na elektrycznych stacjach benzynowych co wymaga stosowania nadprzewodnikow albo wielkie napiecia co wyklucza ladowanie przez wlasciciela. Pierwsze elektryczne stacje paliwowe sa juz w USA ale auta sa ciagle duzo gorsze zasiegiem i moca niz auta chemiczne. Roziazaniem realnym wydaja sie trakja mieszana elektryczne autostraty z niska i nisko napieciowa siecia z ktorej mozna sie wypiac w azdej chwili i samochody z pantografami podbna do trolejbusowej skoro koleje TGV rozpedzaja sie do 350 km/h przy klasycznym zasilaniu na tarciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Chlopie ! Jak zwykle ty i inni Polacy na tym IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 17:57 forum sa 100 lat za jaskiniowcami jesli chodzi o technologie. Dlatego kraj ten jest zawsze tak bardzo do tylu. Jesli jestes kumaty w angielskim to na poczatek postudiuj sobie nastepujace strony internetowe: gizmag.com treehugger.com greencarcongress.com Postudiuj te strony przez pare tygodni, moze miesiecy. I moze wtedy ci sie cos w tej glowie przejasni. Nie rozumiem jak mozna byc tak bardzo do tylu, pomimo wielce naukowej wymowy twojego maila. Pewnie grzejesz jakis stolek w jakiejs zapyzialej polskiej politechnice, i wydaje ci sie ze jestes bogwico. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Hybrydy są znane od 70 lat, też mi sensacja IP: 82.160.49.* 30.06.09, 18:26 > gizmag.com > treehugger.com To są pojazdy hybrydowe, które nie są żadną sensacją, bo od dobrych 10 lat można sobie taki samochód kupić. A sam napęd hybrydowy (spalinowy+elektryczny) na statkach i w lokomotywach (i w niektórych czołgach :) ) był stosowany już bite 70 lat temu (i dalej jest), zasługą Toyoty jest jedynie minaturyzacja i obniżenie kosztów. Dyskusja jest nie o hybrydach tylko o samochodach czysto elektrycznych, czyli bez silnika spalinowego. > greencarcongress.com To jest lokomotywa na ogniwa paliwowe, którą tak jak spalinówkę trzeba tankować paliwem chemicznym (tyle że wodorem a nie ropą). W lokomotywach spalinowych napęd elektryczny (na zasadzie: diesel napędza prądnicę, silnik elektryczny napędza koła) jest stosowany od lat jako rozwiązanie standardowe, więc nie wiem gdzie tu widzisz sensację? > Nie rozumiem jak mozna byc tak bardzo do tylu, Lekarzu lecz się sam. Przykłady które podajesz świadzą o tym że dla Ciebie sensacją jest to co od lat wiedzą i stosują wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Kolego ! Nie napisalem zebys spojrzal na te IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 18:40 strony internetowe ! Ja napisalem zebys je postudiowal przez kilka tygodni, albo miesiecy ! Postudiowal tzn. przeczytal ze zrozumieniem tego co sie czyta. Jesli to co zrobila Toyota z hybrydami jest dla ciebie taki maly pikus, to dlaczego sam tego wczesniej nie zrobiles ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Dalej nie widzę sensacji IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 19:06 > Ja napisalem zebys je postudiowal przez kilka tygodni, albo > miesiecy ! Postudiowal tzn. przeczytal ze zrozumieniem tego co sie > czyta. A dlaczego miałbym poświęcać tygodnie albo i miesiące na studiowanie odgrzewanych kotletów? Napęd hybrydowy stanowi sensację jedynie dla Ciebie. > Jesli to co zrobila Toyota z hybrydami jest dla ciebie taki maly > pikus, to dlaczego sam tego wczesniej nie zrobiles ? To co zrobiła Toyota to zmiana ilościowa. Po prostu z punktu widzenia użytkownika uzyskała oszczędniejszy silnik spalinowy, ale dalej jest to silnik spalinowy właśnie! I tak samo jak każdy trzeba go tankować ropopochodnymi i tak samo jak każdy kopci z rury. To samo uzyskały Fiat i VW ze swoimi wysokociśnieniowymi dieslami, gdzie silnika elektrycznego w ogóle nie ma. Zmianą jakościową byłby dopiero samochód elektryczny BEZ SILNIKA SPALINOWEGO, oczywiście gdyby miał parametry użytkowe (zasięg, koszty, czas ładowania/dostępność stacji wymiany baterii) nadające się do jeżdżenia chociażby po mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Kolego ! Czyba nie potraficie czytac po angielsku IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 19:12 Strony jakie podalem nie mowia jedynie o hybrydach. Sa to strony ktore mowia o wszelakich nowych technologiach jakie sie ukazuja. Nie tylko samochodowych. Wszelakich ! Znaczy to WSZELAKICH ! Jesli nie jestescie w stanie tego zrozumiec nie wiem jak lepiej moge to wytlumaczyc. I pisalem juz dwa razy ze te strony trzeba sobie postudiowac przez pare tygodni (bo sa bardzo obszerne). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Rozróżniasz gadżet od technologii użytkowej? IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 19:29 > Sa to strony ktore mowia o wszelakich nowych technologiach jakie > sie ukazuja. Masz dziecinne podejście do technologii. Niestety życie to nie jakaś kolejna "Cywilizacja", tu po wymyśleniu nowej technologii nie wystarczy żeby odegrał się filmik i już magicznie zamiast galeonów produkujesz pancerniki. Przeważnie "technologia" jako taka (tzn. zasady działania, pierwsze prototypy) pojawia się kilkadziesiąt albo i kilkaset lat przez tym zanim zacznie mieć praktyczne znaczenie. Eksperymentami i radosną twórczością konstruktorów owszem można się podniecać, ale w sklepie w przewidywalnej przyszłości tego nie znajdziesz (chyba że jako gadżet). Od ciągnika Cugnota do samochodu użytkowego upłynęło jakieś 100 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Zgadza sie ze czasem zabiera duzo czasu na wejscie IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 22:58 wynalazku na rynek. W wypadku silnikow elektrycznych ten czas bedzie bardzo dlugi. Wkrotce bedziemy bowiem obchodzili moze stupiecdziesiata moze dwusetna rocznice wynalezienia silnika elektrycznego. I dopiero po tych wszystkich latach silnik elektryczny zostaje obecnie sprzezony z samochodem na tyle,ze bedzie to mialo praktyczny sens. Ze samochody elektryczne sa drogie. Owszem sa. Ale wiele nowych wynalazkow sa drogie zanim rozpowszechnia sie przez ekonomie skali, i stana sie dostepne dla wszystkich. Ale jesli uczestnikom tego forum pasuje wozenie sie spalinowkami, to ja przeciez tego nikomu nie zabraniam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Problemem jest akumulator nie silnik IP: 82.160.49.* 30.06.09, 23:13 > W wypadku silnikow elektrycznych ten czas bedzie bardzo dlugi. Problemem nie jest silnik. Problemem jest dostarczenie temu silnikowi prądu. Na razie innego praktycznego sposobu niż silnik spalinowy nie widać. > Ze samochody elektryczne sa drogie. Owszem sa. Ale wiele nowych > wynalazkow sa drogie zanim rozpowszechnia sie przez ekonomie > skali, i stana sie dostepne dla wszystkich. Na razie problemem nie jest to że są drogie, tylko to że samochody elektryczne nie posiadają jeszcze parametrów użytkowych (takich jak zasięg pomiędzy ładowaniami, czas ładowania) dostatecznych nawet dla auta miejskiego. Dopiero jak (i jeżeli!) osiągną te parametry będzie można liczyć na masowy popyt i stopniowy spadek cen. Na razie samochody elektryczne (czysto elektryczne, nie hybrydy!) to po prostu zabawki o wątpliwej przydatności praktycznej. > Ale jesli uczestnikom tego forum pasuje wozenie sie spalinowkami, > to ja przeciez tego nikomu nie zabraniam. Wątpię czy komukolwiek pasuje wąchanie spalin na ulicy w mieście. Ale jeszcze mniej pasuje perspektywa 9 godzinnego czekania na naładowanie baterii po każdej godzinie jazdy. A tutaj bądźmy realistami - problem niedostatecznej wydajności akumulatorów jest atakowany już od lat bez jakichś rewolucyjnych sukcesów, więc trudno oczekiwać że w najbliższej przyszłości zostanie rozwiązny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Czlowieku ! Zrozum, ja ci chce zrobic przysluge ! IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 23:44 Ja tu siedze, marnuje swoj czas, probuje cie i innych oswiecic, nie dla mojej korzysci, tylko dla wlasnie ciebie i innych. Dlatego, ze chce zeby, mowiac slowami wieszcza, jakas wiedza trafila pod strzechy, zeby zaplodnic umysly ! No, ale jak nie trafia, to nie trafia. Trudno. Nie ty, zrozumieja inni. Podalem linki do stron internetowych, ktore powiedzialem, ze trzeba postudiowac przez pare tygodni. Poza tym poczytalbym na ten temat inne zrodla, najlepiej zachodnie. Bardzo przydatny jest post faceta na tym forum, ponizej, ktory jak twierdzi, i ja mu wierze, jezdzi elektrycznym samochodem. Oczywiscie ze problemem nie jest silnik elektryczny. Silnik elektryczny jest o WIELE BARDZIEJ WYDAJNY niz silnik spalinowy. Stad niesamowite osiagi samochodow elektrycznych czyli doskonale przyspieszenie, i niski kosz ladowania. Prawdziwym problemem sa akumulatory. Ale to wlasnie w technologii akumulatorow obecnie odbywaja sie ogromne przelomy, i to technologia akumulatorow galopuje szalenie do przodu obecnie. Tak jak technologia telefonow komorkowych galopowala 10 lat temu, czy komputerow 20 lat temu. Ale poczytaj sobie te strony do jakich dalem linki na poczatku. Nie zrozumiesz, twoja strata. Do widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 Re: Czlowieku ! Zrozum, ja ci chce zrobic przysl IP: 82.160.49.* 01.07.09, 07:04 > Ja tu siedze, marnuje swoj czas, probuje cie i innych oswiecic, > nie dla mojej korzysci, tylko dla wlasnie ciebie i innych. > Dlatego, ze chce zeby, mowiac slowami wieszcza, jakas wiedza > trafila pod strzechy, zeby zaplodnic umysly ! Czyżby? Zachowujesz się raczej jak natrętny akwizytor, który głośno trąbi o zaletach produktu, ale jest ślepy na jego wady. Kupuj, kupuj, kupuj, kupuj, kupuj teraz. > Bardzo przydatny jest post faceta na tym forum, ponizej, ktory > jak twierdzi, i ja mu wierze, jezdzi elektrycznym samochodem. I co z tego jednostkowego postu wynika? Znałem faceta który tak sobie wyregulował diesla że mógł wlewać olej spożywczy z Biedronki (po 1zł litr :) ). Tylko że dla masowego użytku takie przypadki nie mają znaczenia. > Ale to wlasnie w technologii akumulatorow obecnie odbywaja sie > ogromne przelomy, i to technologia akumulatorow galopuje szalenie > do przodu obecnie. Od kiedy masz komórkę? 10 lat temu trzeba ją było doładowywać co 2 dni i obecnie również trzeba ją doładowywać co 2 dni. Masz Ty laptopa? 10 lat temu działał na baterii 2 godziny i dzisiaj również działa na baterii 2 godziny. I gdzie Ty widzisz niby ten "galop w technologii akumulatorów"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ptyś Re: Kolego ! Czyba nie potraficie czytac po angi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 19:34 sorry że się wtrącam ale o ile się znam na medycynie to strony internetowe to chyba rzeczywistość wirtualna? W realu te wszystkie piękne obrazki i opisy mogą się pojawić jak je sobie człowiek wydrukuje na własnej drukarce. Większość firm na stronach publikuje materiały marketingowe czyli propagandę. A w życiu jak to w życiu dwunastoletni rozklekotany volkswagen stoi w korku i kopci dieslem. Znam paru administratorów takich stronek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: py-ta Re: Kolego ! Czyba nie potraficie czytac po angi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 21:11 >nie wiem jak lepiej moge to > wytlumaczyc. A czy musisz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boso i kaczo Re: Kolego, o co wlasciwie ci chodzi? IP: 132.170.59.* 30.06.09, 19:22 Samochody z napedem "hybrydowym" sa wciaz dosyc drogie - nawet w USA (gdzie sa od dosyc dawna sprzedawane...) stanowia wciaz nikly procent tego co porusza sie po drogach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Najnowsze modele nie sa drogie IP: *.zoominternet.net 01.07.09, 01:10 Najnowsza Toyota Prius z0 klimatyzacja zasilana przez baterie sloneczne kosztuje tylko ok. 20 000 dolarow, co jest bardzo przecietna cena w USA. Honda Insight kosztuje ok 19 000. Ceny powyzsze mozesz sobie zweryfikowac na internecie jesli nie wierzysz. Spokojnie mozesz sie dokopac do tych samych informacji do ktorych ja sie dokopalem. Nie uzywam zadnych tajnych zrodel. Obecny trend na rynku jest taki ze hybrydy tanieja, a ich parametry sie poprawiaja. Toyota Prius byla w maju 2009 najlepiej sprzedajacym sie modelem w Japonii, jesli martwisz sie o sprzedawalnosc hybryd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xio Elektryczne autostrady to rozwiazanie na dzis ? IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.09, 18:01 Stacja ladowania dla samochodow elektrycznych w USA: www.flickr.com/photos/mackandtim/2265559468/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Samochod elektryczny to banal. A teraz popatrzmy IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 18:48 na samoloty elektryczne. Ten pierwszy samolot ma byc w powszechnej sprzedazy za rok. Ma kosztowac 90 000 dolarow. Zasieg lotu do 3 godzin. Koszt ladowania baterii ok 5 dolarow. www.treehugger.com/files/2009/06/yuneec-electric-plane.php Ten ponizej to pierwszy elektryczny motoszybowiec z calkowitym ladowaniem slonecznym. www.huffingtonpost.com/2009/05/22/solar-plane-crosses-alps_n_206835.html A tu facet bije rekord predkosci dla samolotow elektrycznych. p://www.treehugger.com/files/2009/06/skyspark-electric-airplane- speed-record-videos-photos.php Czy mam takze podac linki do motocykli elektrycznych ? Ale to juz sobie sami poszukajcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dc99 To są tylko gadżety IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 30.06.09, 19:22 > Ten pierwszy samolot ma byc w powszechnej sprzedazy za rok. Ma > kosztowac 90 000 dolarow. Zasieg lotu do 3 godzin. Koszt ladowania > baterii ok 5 dolarow. I co z tego? Już bodajże w latach 60-ątych był w sprzedaży hybryda samolotu z samochodem (dokręcało się skrzydła, przelatywało nad korkiem, lądowało i jechało dalej) ale popularności raczej nie zdobyła. Od bodajże lat 70-ątych istnieje znany z filmów SF plecak rakietowy, ale komunikacji miejskiej jakoś nie zastąpił. Od lat 80-ątych istnieje możliwość wyświetlenia ruchomych hologramów, ale telewizji trójwymiarowej jakoś nie ma. Od możliwości technicznych zrobienia czegoś do standardu użytkowego (użyteczność konsumencka, trwałość, koszty) jest jeszcze baaaardzo daleka droga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zwykły dureń Re: To są tylko gadżety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.06.09, 21:14 > I co z tego? Już bodajże w latach 60-ątych był w sprzedaży hybryda samolotu z > samochodem (dokręcało się skrzydła, przelatywało nad korkiem, lądowało i jechał > o > dalej) ale popularności raczej nie zdobyła. Od bodajże lat 70-ątych istnieje > znany z filmów SF plecak rakietowy, ale komunikacji miejskiej jakoś nie > zastąpił. Od lat 80-ątych istnieje możliwość wyświetlenia ruchomych hologramów, > ale telewizji trójwymiarowej jakoś nie ma. No, ale przyznaj, że odkrycie szynobusów, jakie miało w Polsce miejsce w końcu XX w. jest jednak dużym krokiem naprzód... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: To są tylko gadżety 30.06.09, 22:00 Dowiedz się, na czym polega różnica między odkryciem (np. zaobserwowaniem, opisaniem i zinterpretowaniem zjawiska fizycznego) a wynalazkiem (czyli zbudowaniem jakiegoś nowego i użytecznego urządzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prztyk Samochod Tesla IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 18:19 Tesla to nowy samochod amerykanski. Jest w pelni elektryczny. Zasieg baterii 240 mil (ok 400 km). Ma lepsze osiagi niz porsche. Kosztuje ok. 100 000 dolarow. Ladowanie baterii kosztuje grosze, tzn pare dolarow. Czas ladowania 2 - 3.5 godziny. www.teslamotors.com/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ZiomisławPaliblant Re: Samochod Tesla IP: *.e-wro.net.pl 30.06.09, 21:06 Też czytałem sporo nt. tego Tesla Roadster. Trochę wydaje mi się on podpuchą, bo przy tych parametrach, jest w stanie zdeklasować ogromną większość aut spalinowych. Zasięg 400 km pozostawia jeszcze lekki niedosyt, no ale postęp jest spory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Tesla to nie podpucha. Tesla nie jest jedyna. IP: *.zoominternet.net 01.07.09, 01:00 Ma lepsze przyspieszenie niz porsche tylko dlatego, ze jak juz pisalem w innym poscie, silniki elektryczne maja o wiele lepsza wydajnosc niz spalinowe. Silniki spalinowe traca ogromna ilosc energii na tarcie i wytwarzanie niepotrzebnej temperatury. Elektryczne tego nie robia. Stad lepsze parametry niz porsche pomimo tego ze Tesla istnieje tylko ok 5 lat, a porsche ok 50 lat. Poza tym, dzieki temu ze obroty elektrycznych sa o wiele wyzsze niz spalinowych i elektryczne maja wiecej torque, napedy elektryczne potrzebuja o wiele bardziej uproszczona skrzynie biegow - czasami tylko 2-biegowa, albo wrecz 1-biegowa. Tesla nie jest jedynym tak szybkim samochodem elektrycznym na rynku USA/brytyjskim. Jest ich cala gama. Nie mam energii zeby tego szukac i zamieszczac linki na tym forum. Kazdy moze sobie poszukac w anglojezycznym internecie pod electric cars albo sports electric cars czy pokrewnym haslem jesli jest zainteresowany tematem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek pojeździmy, zobaczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 19:12 akumulatory, prąd, zasięg, pojemność... a tymczasem zanim rozwiążą problem sypiącej się przekładni może minąć jeszcze z pięć lat. Nasza dyskusja jest trochę jałowa bo nikt z nas Teslą ani żadnym innym sportowym autem elektrycznym nie jeździł. Fajnie byłoby porozmawiać chociaż o pierwszych wrażeniach z takiej jazdy albo nawet odbyć jazdę próbną w salonie. Już nie mówię o jakimś dłuższym używaniu, tak z miesiąc, żeby nabrać doświadczenia i odfiltrować marketingowy szum ze "stron internetowych" naszego kolegi prztyka. Ale jak na razie jedyne co można to podziwiać zdolności propagandowe różnych kreatywnych osobników. Albo przerabiać na prąd stare peugeoty i wozić je na lawecie na zloty miłośników... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Alez ja ci tutaj nic nie probuje sprzedac. IP: *.zoominternet.net 01.07.09, 21:25 "odfiltrować marketingowy szum ze "stron internetowych" naszego kolegi prztyka". Tak sie sklada, ze niestety nie posiadam fabryki Tesli. A szkoda. Bardzo chcialbym. Ja tylko chcialbym uswiadomic czesc polskiej spolecznosci ze cos takiego w ogole istnieje, i co to moze zrobic. Bo pozniej wszyscy w Polsce placza, ze Polska 100 lat w tyle za Zachodem. No tak, ale jak sie ma taka mentalnosc, to i jest sie w tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Nie wiem o jakiej sypiacej sie przekladni piszesz IP: *.zoominternet.net 01.07.09, 21:45 Ja nic nie mowilem o zadnej sypiacej sie przekladni. Czy moglbys na temat ? Wychodzac z twojego punktu widzenia kazda dyskusja na forum jest jalowa. Dlatego ze bardzo czesto wielu dyskutantow nie doswiadczylo bezposrednio tego o czym dyskutuje. Nie musisz byc na antarktydzie zeby wiedziec ze jest tam bardzo zimno. No nie wiem, chyba ze ty masz takie usposobienie ze musisz. Rozni sa ludzie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Z takimi osiagami jakie ma SAM polskie auta na IP: *.zoominternet.net 30.06.09, 18:27 prad to sobie co najwyzej moga podbic Pcim Dolny a nie swiat, jak to sugeruje tytul. Takie samochody elektryczne to w Europie, USA buduja uczniowie szkol srednich w garazach swoich rodzicow. Ale, jest to jakas inicjatywa. I powinnismy sie cieszyc ze sa ludzie ktorzy takie pomysly pchaja do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Kalifornia "Polska" - Polskie auta na prąd mają podbić świat IP: *.itt.com 30.06.09, 18:32 Tymczasem zrobilem lease na Mercedesa 2009 CKL 350 za 400 dolarow miesiecznie na 3 lata , 12 tys miles na rok, pierwsza wplata 3500 dol, to by swietny deal,Black on black, 265 KM, Torque:250(Porshe Carrera ma 310)Pali 26 miles/gallon.Samochod na trzy kola to moze dla Szwajcarow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boso i kaczo Re: "Polska" - Polskie auta na prąd mają podbić IP: 132.170.59.* 30.06.09, 19:27 > Tymczasem zrobilem lease na Mercedesa 2009 CKL 350 za 400 dolarow > miesiecznie na 3 lata , 12 tys miles na rok, pierwsza wplata 3500 > dol, to by swietny deal,Black on black, 265 KM, Torque:250(Porshe > Carrera ma 310)Pali 26 miles/gallon.Samochod na trzy kola to moze > dla Szwajcarow -------------------------------------------------------------------- Czyzby (zbyt dlugi?) pobyt w Kalifornii powodowal znaczne problemy z pisaniem po polsku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EVpolo Realne parametry elektrycznych aut IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.06.09, 19:39 JEŻDŻĘ AUTEM ELEKTRYCZNYM NA CODZIEŃ!!! SILNIKI: 29-60kW, 70-140 Nm. AKUMULATORY litowe: 8-12 kWh (waga około 100-150 kg). POBÓR PRĄDU (dokładniej pobierana moc) przy prędkości około 60 km/h (miejskie auto!) 3,5-4 kW. REALNY ZASIĘG: około 100 km ŻYWOTNOŚĆ akumulatorów: 2000-3000 cykli (cykl=80-100 km!) - czyli średnio 225000 km!!! 10 kWh daje jakieś 2 godziny jazdy z prędkością 60 km/h. To nam daje zasięg powyżej 100 km (120km). Można dołożyć drugi a nawet trzeci zestaw akumulatorów i zrobić zasięg nawet 300 km! PO CO WYPOWIADAJĄ SIĘ TU LUDZIE, KTÓRZY NIE WIDZIELI NA OCZY AUTA ELEKTRYCZNEGO A O ELEKTRYCE MAJĄ MNIEJ NIŻ MGLISTE POJĘCIE? 1 kWh prądu kosztuje około 0,47 zł. Pełne ładowanie to około 10 kWh, czyli 100 km kosztuje 4,7 zł (BEZ NOCNEJ TARYFY!) - czyli jak 1 litr paliwa (i bez smrodu!). Silnik elektryczny się nie zużywa tak jak spalinowy, a amortyzacja akumulatorów trwa ponad 200.000 km (potem ich pojemność wynosi jeszcze około 80% !). Polecam www.3xe-electric-cars.com - przerabiają spalinowce na elektryki, ale sprzedają też części. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sPISek Re: Realne parametry elektrycznych aut IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 19:29 wreszcie wypowiedź jakiegoś praktyka, a nie tylko "miłośnika stron". Możesz napisać coś więcej o swoich doświadczeniach z jazdy? Jakie to auto? Przeróbka ze spalinowca czy oryginał? Czy obciążenie pasażerami i bagażem mocno skraca zasięg? I czy rzeczywiście nic się nie psuje? Jak działają hamulce, wspomaganie kierownicy, czy są jakieś wyraźne różnice pomiędzy jazdą elektrykiem a spalinowcem? Sorry za dużą ilość pytań ale może wreszcie czegoś konkretnego się dowiem. Też myslę właśnie o przerobieniu jednego autka na elektryczne na dojazd do pracy (dziennie 50-60km) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: glaca "Polska" - Polskie auta na prąd mają podbić świat IP: *.pronet.jaslo.pl 30.06.09, 22:04 JAKA EKOLOGIA???? Przecież w Polsce energia elektryczna pochodzi ze spalania węgla... Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak "Polska" - Polskie auta na prąd mają podbić świat 30.06.09, 22:28 Na pewno podbija swiat, 300km zasiegu i 4 godziny ladowania, kogo stac na taka zabawke? Cena baterii/ akumlatora szacowana jest na 500€ w najlepszym przypadku. Co ciekawe o kapacytetach tej baterii jak na razie sie nie wspomina. Ile wytrzyma 50.000km, 100.000km a moze duzo mniej albo wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry polaki w oparach marzen 30.06.09, 23:17 polska mysl techniczna opiera sie na iluzji, marzeniach i czystym delirium - "maja" podbic, z akcentem na "MAJA". Odpowiedz Link Zgłoś
protomek77 "Polska" - Polskie auta na prąd mają podbić świat 30.06.09, 23:37 od lat wciskają nam ciemnotę na temat "taniej ekologicznej energii elektrycznej" i jakie efekty ? - szacuje sie ze energia elektryczna w UK zdrozeje przez pare nastepnych lat ok 10 % tylko dzieki temu że przstawiana będzie na nowe "zielone zrodla energii" Przemysl energetyczny to biznes jak kazdy inny i ceny bedą rosły jak w kazdym innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prztyk Czy ceny komputerow poszly w gore w ostatnich 10 IP: *.zoominternet.net 01.07.09, 00:42 latach ? Czy ich parametry sie polepszyly czy pogorszyly ? Czy ceny telefonow komorkowych poszly w gore w ostatnich 10 latach ? Czy ich parametry sie polepszyly czy pogorszyly ? Czy ceny aparatow cyfrowych poszly w gore w ostatnich 10 latach ? Czy ich parametry sie polepszyly czy pogorszyly ? Odpowiedz na te pytania brzmi - ceny poszly gwaltownie w dol, a parametry wszystkich tych produktow sa o niebo lepsze dzisiaj niz 10 lat temu. Podobnie bedzie z akumulatorami samochodowymi za 10 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: redaktor "Polska" - Polskie auta na prąd mają podbić świat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.09, 01:44 Nie zakichana "Polska" tylko "Życie Warszawy" napisało o tym pierwsze. Czy to dalszy ciąg osobliwego traktowania praw autorskich przez Polskaresse? Odpowiedz Link Zgłoś
ekumeniczny Polska druga Japonia ;-))))))))))))))))))))))))))) 01.07.09, 02:19 panie michnik, cenzorze, Polska bedzie druga Japonia ;-OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO rodacy nie badzcie naiwni. 7 przykazanie zyda mojzesza: NIE PRYWATYZUJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.K Polskie auta na prąd podbiją świat-TO ŻART !!! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 01.07.09, 06:47 Jakiś samochodzik dla inwalidy w cenie 2 dobrych, zachodnich aut ma podbić świat ? To albo kpina albo ktoś jest idiotą ! Odpowiedz Link Zgłoś