Gość: hans hebron IP: *.icpnet.pl 09.08.09, 11:18 Poznan, market Newa na Wichrowym Wzgórzu- w sprzedaży tylko "trójki"... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: maciek Re: Akcja z jajami! IP: *.6.pxs.pl 09.08.09, 11:25 hellmann's to , hellmann's tamto ... Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Akcja z jajami! 09.08.09, 11:36 Ja kupuję tylko 3 są najzdrowsze bo kury mają najmniejszy kontakt z zatrutą atmosferą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 09.08.09, 12:09 Zgadzam się, W jakości nie ma absolutnie żadnej różnicy - jajka niczym się nie różnią - co potwierdzają badani. Mamy trend na zdrową żywność, oczywiście ktoś musi na tym zarabiać. Promowanie zerówek wiąże się tylko z chęcią powiększenia rynku dla produktów pseudoekologicznych. Szkoda, że nikt nie pisze o tym, że gdybyśmy mieli same uprawy ekologiczne 90% ludzi należałoby się pozbyć, bo nie mieliby co jeść. Pięć kurczaczków hasających sobie po łące wygląda przeuroczo, szczególnie na opakowaniu jajek, jednak kurczaki te zajmują dostarczają żywności dla kilku osób, zajmują natomiast przestrzeń dzięki której mogłoby się wyżywić wielokrotność tej grupy. Podsumowując - ta akcja to propaganda. Nie ma różnicy między uprawą ekologiczną a nieekologiczną (oczywiście w cywilizowanych krajach gdzie są jakieś standardy) jeśli chodzi o składniki odżywcze zawarte w produkcie. Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Akcja z jajami! 09.08.09, 13:02 Gość portalu: ja napisał(a): > W jakości nie ma absolutnie żadnej różnicy - jajka niczym się > nie różnią - co potwierdzają badani. Jakieś źródła tych badań. Ja odróżnię te jaja w ciemno, chociaż wielkim smakoszem czy znawcą nie jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajcow moze to... IP: *.7-4.cable.virginmedia.com 09.08.09, 17:16 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kain LOL? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.09, 19:01 Sorki, ale to mają być badania?:D Bo katedra żarła jajka i komisyjnie oceniała? Przede wszystkim żeby oceniać smak (tak jak to robią smakosze win) to trzebaby przejść specjalne szkolenie a przede wszystkim mieć do tego zdolności. Prawdopodobieństwo, że wszyscy testerzy katedry mają jakiekolwiek predyspozycje do smakowania potraw jest takie, jak prawdopodobieństwo, że wszyscy posiadają słuch absolutny. Wracając do szkoleń: testerzy win (którzy, na marginesie, oceniają też aromat i "kolor" wina) kończą specjalne szkoły winiarskie. Zresztą profesor zaprzecza sam sobie. Pisze, że w jajkach 0,1 będzie kupa bakterii, bo kura mogła napić się gnojowicy jednocześnie stwierdzając, że nie ma żadnej różnicy między jajkami^^ Na marginesie to trochę trudno uwierzyć, że analiza chemiczna nie wykazuje różnic między kurą normalną a pakowaną sterydami i antybiotykami. Przecież jakość paszy ma znaczenie! A żarcie antybiotyków przez zdrowe osoby to, jak się łatwo domyśleć, nic zdrowego. Nie wierzycie to sobie fundnijcie przez pół roku kurację antybiotykową na zdrowy organizm. A tekst o kurze co się rozgląda czy nie widać chłopa z siekierą to już giga lol. Pewnie się boi bo usłyszała plotki od innych kur w kurniku :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Akcja z jajami! IP: *.wroclaw.mm.pl 10.08.09, 07:19 acid.jazz napisał: > Ja odróżnię te jaja w ciemno, chociaż wielkim smakoszem czy znawcą nie jestem. > Stawiam 1000 zł. test ślepy na twoich warunkach - możesz sobie te jajka dowolnie przyrządzić, jedyne czego ja żądam to ponumerowanie tych jaj bez twojego udziału w obecności notariusza. Koszty notariusza pokrywa przegrywający. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 09.08.09, 14:56 jakie badania?? bo bez wiarygodnego źródła to zwykłe pobożne życzenie... ja się jakiś czas zastanawiałam, dlaczego kupując jajka nie smakują one jajkiem, w międzyczasie przypadkowo oglądnęłam filmik jak to się te jajka produkuje. jeśli kura, która w chowie klatkowym zyje 3 miesiące i przez ten czas produkuje maksymalną ilość jajek, stojąc po kostki w swoich ehm... odchodach aż mam poparzone od amoniaku łapy (kury te później sprzedaje sie odpowiednio wiążąc im łapy, aby tego nie było widac), to o jakiejś 'jakości' może wogóle byc mowa??? nie zrzucajmy wszystkiego na modę na zdrowe rzeczy - wystarczy odrobina rozsądku i myślenia. fakt, jedynki czy zerówki cięzko dostać, w hipermarketach ich nie ma, ja kupuję w Almie - na szczęście mam blisko, różnica w cenie niewielka, a smak zdecydowanie lepszy - wreszcie żółtka są żółte a nie prawie białe i jajko ma smak jajka :) niedowiarkom polecam sprawdzic na własnej skórze :) Odpowiedz Link Zgłoś
solnicki Re: Akcja z jajami! 09.08.09, 20:14 Zółtko, od jajek z wolnego chowu, jak to mówimy w domu: szczęśliwych kur - co to chodzą i dziobią, nie widziały chemii i itp. są blade, na pewno nie sa żółte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraszan Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 10.08.09, 06:39 Zgadza się , a już napewno zimą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fk_ff Re: Akcja z jajami! IP: *.tktelekom.pl 10.08.09, 07:34 Różnica w cenie niewielka?? Przecież "2" kosztujaąponad pięć złotych, czyli jakieś 2 zł więcej niż "3". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 09.08.09, 14:59 "Nie ma różnicy między uprawą ekologiczną a nieekologiczną" mimo tego nie życzę wolno hasających nowotworów w twym organizmie, a skądś się biorą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusk Ale te ekologiczne mają jakies często skazy z krwi IP: *.jmdi.pl 09.08.09, 15:07 w środku i kawałki robali , a klatkowe nie ,są świeże i pyszne. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraszan Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 10.08.09, 06:41 Bzdura jakich mało, trzeba tylko wiedzieć czy akurat "ta" ekologiczna nie jest ściemą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Akcja z jajami! IP: *.acn.waw.pl 09.08.09, 15:31 > Szkoda, że nikt nie pisze o tym, że gdybyśmy mieli same uprawy ekologiczne 90% > ludzi należałoby się pozbyć, bo nie mieliby co jeść. A to akurat jest dobry pomysł. Mnóstwo ludzi jest całkowicie bezużytecznych - elektorat pisu, biedota, dresiarze, antki_emigranty, pisiorskie agitatory z forum kraj - ich spokojnie można by się pozbyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraszan Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 10.08.09, 06:34 Piszecie bzdury panie dzieju jakich mało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Akcja z jajami! IP: 217.17.37.* 10.08.09, 07:30 Jesteś głupi i zajmujesz przestrzeń na której mógłby żyć ktoś mądry. Masz w związku z tym jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś
acid.jazz Re: Akcja z jajami! 09.08.09, 12:58 st1111 napisał(a): > Ja kupuję tylko 3 są najzdrowsze bo kury mają najmniejszy > kontakt z zatrutą atmosferą. Zamknij się w klatce, bo zatruta atmosfera Ci szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurand Jaja z "3" od kur karmionych arszenikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 13:50 Korporacyjny kurczak jest tani i jest go pod dostatkiem, lecz prawdziwe koszty hodowli przemysłowej są zawrotne. Przyniosła ona zorganizowane do ostatniego szczegółu okrucieństwo wobec zwierząt, w zakresie i stopniu niespotykanym w historii ludzkości. Doprowadziła do wyeliminowania setek tysięcy, a może milionów niezależnych farmerów. Wytworzyła taki absurd, że stan Iowa, w sercu "spichlerza Ameryki" [oryg. nation’s "breadbasket"; bardzo żyzne tereny o tradycyjnie wydajnej produkcji rolniczej – przyp. redakcji], importuje nawet 80 proc. żywności konsumowanej przez swoich mieszkańców. Zwierzęta w zamkniętych tuczarniach wytwarzają 500 milionów ton odchodów rocznie – trzy razy więcej niż ludzie w USA. Inaczej niż to się dzieje ze ściekami bytowymi, które przechodzą trzy stopnie oczyszczania, odchody zwierzęce nie są oczyszczane. Część jest rozpryskiwana na polach, część przechowywana w cuchnących ogromnych szambach, tzw. lagunach, z których przyprawiający o zawrót głowy odór dociera na wiele obszarów wiejskich. W ujściach wielu rzek ścieki rolnicze doprowadziły do powstania stref śmierci z powodu nadmiaru składników pokarmowych. Atlantycka Zatoka Cheasapeake była kiedyś znana z bogactwa ryb i skorupiaków. Dzisiaj, w środku sezonu letniego, 40 proc. powierzchni tego obszaru to "martwa strefa" z powodu zanieczyszczeń z masowego chowu przemysłowego kurczaków Wschodniego Maryland i Wirginii. Konsumenci także nie są wolni od zagrożeń. Od 1970 r. ilość zatruć pokarmowych, spowodowanych spożyciem mięsa z hodowli przemysłowych, zwiększyła się o 400 procent. Pozarządowa organizacja "Bezpieczne Stoły Naszym Priorytetem" (Safe Tables Our Priority – STOP) została założona przez matki dzieci, które zmarły lub poważnie zachorowały na skutek spożycia mięsa z chorobotwórczymi patogenami. Jeżeli tego jeszcze mało, okazało się, że 70 proc. kurczaków wyhodowanych w Ameryce było karmionych paszą z organicznym arszenikiem, zwanym "Roxarsone", używanym do przyspieszenia wzrostu. Wiele ze sprzedawanych kurczaków posiada niewielkie, lecz wykrywalne ilości arszeniku. Co gorsza, ten związek chemiczny, który rozkłada się na arszenik metaliczny, występuje w odchodach kurczaków w ilości 30 do 50 miligramów na kilogram. Dwadzieścia do pięćdziesięciu ton arszeniku jest rozrzucanych każdego roku na samym półwyspie Delmarva w stanach Delaware, Maryland i Wirginii, a do tego dochodzą setki ton w całym kraju. Arszenik jest poważnym czynnikiem rakotwórczym u ludzi. Obecnie toczy się sprawa sądowa, w której mówi się, że "epicentrum raka" w Prairie Grove w Arkansas – w stanowym "zagłębiu kurczakowym", jest efektem obecności arszeniku z odchodów kurczaków. Czy ta sprawa będzie początkiem ogromnego skandalu, czy też zostanie zatuszowana – okaże się w przyszłości Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bartekpawel Re: Jaja z "3" od kur karmionych arszenikiem IP: *.pol-net.pabianice.pl 09.08.09, 13:55 Ale my żyjemy w Polsce, a nie w Ameryce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurand Re: Jaja z "3" od kur karmionych arszenikiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 14:10 Zresztą także w Polsce wybuchają afery w związku ze stosowaniem nielegalnych pasz w hodowli kur "3" - futrowane są one GMO. Według brytyjskiej prasy, największy producent GMO - gigant Monsanto ukrył część danych dotyczących bezpieczeństwa odmiany genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy MON 863. U szczurów karmionych tą kukurydzą zauważono szereg poważnych uszkodzeń narządów- donosi "Independent". Według gazety, amerykańska firma nie ujawniła tych danych, zabiegając o wprowadzenie odmiany na europejski rynek. Dostarczenia wyników tych eksperymentów żąda teraz prof. Giorgio Calabrese, członek Europejskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). - Monsanto musi natychmiast przedstawić kompletne wyniki badań nad odmianą MON 863 - powiedział prof. Calabrese dziennikowi "La Stampa". - Europejscy naukowcy wykonali własne testy i uzyskali wyniki różniące się od tych, które przedstawił Monsanto - dodał włoski naukowiec. Jak wyjaśnił prof. Calabrese, odmiana kukurydzy, co do której naukowcy mają wątpliwości, jest połączeniem dwóch innych odmian. Chociaż wiadomo, że dwie podstawowe odmiany nie mają szkodliwego działania, nie można mieć takiej pewności w stosunku do ich połączenia - uważa prof. Calabrese. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lamium72 Re: Akcja z jajami! IP: *.adsl.inetia.pl 09.08.09, 23:54 Chyba Ci te trójki zaszkodziły, skoro takie bzdety wypisujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alinoee zanim zjecie trójeczki ... i ... IP: *.all.de 10.08.09, 00:13 www.youtube.com/watch?v=PCBtkVSk3OU Polecam obejrzeć wszystkie części tego programu - kiedyś przypadkiem na kuchnia.tv albo jakimś innym kulinarnym miałam okazję obejrzeć - naprawdę świadomość niektórych spraw zmienia podejście... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc30wawa Akcja z jajami! IP: *.centertel.pl 09.08.09, 11:45 ale co ja mogę zrobić? Mieszkam w Piastowie pod Warszawą i najczęściej kupuje w Carrefour, Tesco lub Biedronce, bo nie stać mnie na zakupy w innych sklepach a tam są tylko i wyłącznie trójki, nigdy nie spotkałem tu jajek z innymi numerkami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doma Re: Akcja z jajami! IP: *.238.71.148.ip.abpl.pl 09.08.09, 11:49 nieprawda, w tesco są dwójki, wystarczy się rozejrzeć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: Akcja z jajami! IP: *.aster.pl 09.08.09, 11:59 w Tesco bywają także "zerówki"firmy Organic,niestety ostatnio nieregularnie,a cenę mają jak w sklepach ze zdrową żywnością Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola_wawa Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 09.08.09, 14:22 naprawdę trochę dobrej woli... w kazdej Almie, Delimie, Bomi i u Piotra i Pawla w Wawie są jedynki i zerówki. Wystarczy zrobić zapas raz na 1tyg./2tyg. Cena nie jest zawrotna, jeżeli komuś zależy na dobrym zdrowiu, zwłaszcza swoich dzieci... Wystarczy już, że 90% społeczenstwa faszeruje sie pędzonymi na hormonach kurczakami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asf Akcja z jajami! IP: *.acn.waw.pl 09.08.09, 11:58 A ja już od kilku lat kupuję jajka z zerem, pomimo różnicy w cenie. Mam to szczęście, że w osiedlowym sklepie są prawie zawsze. Podobnie od pewnego czasu pojawiły się tam też drogie wędliny produkowane bez nastrzykiwania solanką. Wole kupić mniej droższej ale dobrej wędliny, lub zrobić sobie w domu pieczeń do kanapek, niż truć się roladą drobiową za 10 zł/kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King Akcja z jajami! IP: *.telpol.net.pl 09.08.09, 11:58 Nie mam zamiaru płacić 10 zł za jajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Akcja z jajami! IP: 217.17.37.* 10.08.09, 07:32 Świetnie, dziękujemy za tę jakże cenną i wiele wnoszącą informację!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aadaa Co to jest? Reklama Hellmans? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 11:58 Może zróbcie jakieś porównanie majonezów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2D2 Re: Co to jest? Reklama Hellmans? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 12:22 dokładnie tak - to marka koncernu Unilever taka jak domestos, cif, signal itd. Czyli krótko: majonez Hellmans prod. zakłady chemiczne Unilever - smacznego!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ??? Re: Co to jest? Reklama Hellmans? IP: *.chello.pl 09.08.09, 15:15 Liptona i Timotei też produkują - to straszne!!! ;] Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Akcja z jajami! 09.08.09, 12:22 Najczęściej żywność "ekologiczna" jest nierozróżnialna od żywności przemysłowej. Pod względem składu to jest to samo. Z tym że moim zdaniem jajek to nie dotyczy - przemysłowe jajka mają chudziutką skorupkę i słabo zabarwione żółtko. Natomiast co do EKOLOGICZNOŚCI produkcji rolnej. Wiecie czym musi się cechować produkcja żeby zostać uznaną za "ekologiczną"? niską wydajnością. Produkt nie musi się niczym różnić od nieekologicznego, ważne że produkcja jest mało wydajna więc "ekologiczna". Na tej zasadzie elektrownia paląca węglem brunatnym będzie ekologiczna, jeśli zamiast pasa transmisyjnego węgiel do kotła będą szuflować palacze szuflami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: R2D2 Re: Akcja z jajami! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 12:24 grubość skorupki i kolor żółtka nie jest żadnym wyróżnikiem - zależy wyłącznie od składu i jakości paszy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraszan Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 10.08.09, 07:02 Bzdety panie wypisujecie o nierozróżnialności, nie należy się sugerować kolorem żółtek . To pierwsza rzecz na którą ludzie dają się urobić. Żyjemy w czasach gdzie zupa pomidorowa z papierka ma mieć bardziej pomidorowy smak i kolor od samych pomidorów , pisząc w przenośni oczywiście , ale są sposoby na bardziej żółte żółtka , tylko później ajerkoniak robi się różowy hehe.Co do różnic smakowych są one oczywiste , a co do zdrowej żywności z upraw ekologicznych , istnieje takowa tylko trzeba wiedzieć gdzie jej szukać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rena Akcja z jajami! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.09, 12:26 ale reklama Hellmansa!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rojberek Hellman's twierdzi, że ma najlepszy majonez!? 09.08.09, 12:36 To białe, galaretowate mazidło!? Hellmann nigdy nie wyprodukował jeszcze smacznego majonezu - smakuje jak.... przepraszam, w ogóle nie smakuje ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gruby Re: Hellman's twierdzi, że ma najlepszy majonez!? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 12:52 zgadzam się z Tobą w 100% - zawsze jadłem majonez robiony przez mojego tatę, a kiedy nie było takiej możliwości kupowałem polskie majonezy - raz skusiłem się na hellmansa - drugi raz już nie popełniłem tego błędu. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: author Re: Hellman's twierdzi, że ma najlepszy majonez!? IP: *.aster.pl 09.08.09, 13:11 Gość portalu: gruby napisał(a): > zgadzam się z Tobą w 100% - zawsze jadłem majonez robiony przez > mojego tatę ffffuuujjjjjjj... Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: Hellman's twierdzi, że ma najlepszy majonez!? 09.08.09, 14:17 rojberek napisała: > To białe, galaretowate mazidło!? > Hellmann nigdy nie wyprodukował jeszcze smacznego majonezu - smakuje jak.... > przepraszam, w ogóle nie smakuje ;-P Hehe... No właśnie :) Do ust tego nie wezmę... Pomyliłem się tylko raz... S. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Waldek To Unilever , Hellman byl ok a Unilever do wszystk IP: *.ckt.net 09.08.09, 14:28 iego juz dodaje konserwanty obrzydliwosc, gardlo piecze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hastour Akcja z jajami! IP: 188.33.48.* 09.08.09, 12:48 Kury w chowie klatkowym nie mają prawie kontaktu z otoczeniem, a więc z toksynami gleby, zarazkami, chorobami przenoszonymi przez dzikie ptaki. Ich odchody są automatycznie usuwane, a warunki hodowli poddane ścisłej kontroli. W efekcie są pod względem biologicznym i toksykologicznym ZNACZNIE zdrowsze i bezpieczniejsze od tzw. ekologicznych. Jeżeli więc chcemy zjeść np. tatara i nie ryzykować salmonellozy, bierzemy z półki jajko trójkę. Smak jaja, kolor żółtka i inne podobne cechy zależą natomiast głównie od żywienia kur, zasadniczo niezależnego od sposobu hodowli, z wyjątkiem kur chowanych w sposób zupełnie "wsiowy", biegających po podwórku i dziobiących, co popadnie. Odpowiedz Link Zgłoś
danny_boy Re: Akcja z jajami! 09.08.09, 12:59 Kury w chowie klatkowym nie mają prawie kontaktu z otoczeniem, a więc z toksynami gleby, zarazkami, chorobami przenoszonymi przez dzikie ptaki. To odpowiedz mi, producencie jajek, po co kurom podajesz antybiotyki i hormony, przecież one takie zdrowe i odizolowane od zarazków (w przeciwieństwie do ludzi) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraszan Re: Akcja z jajami! IP: *.chello.pl 10.08.09, 07:07 I ote wsiowe właśnie chodzi , widzisz nasze babki dziadkowie i wiele pokoleń wstecz takie jaja jedli , wiec nie pisz bzdur o bezpieczeństwie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azet Akcja z jajami - JESTEM ZA IP: *.aster.pl 09.08.09, 13:27 Od dawna nie kupuję z nr 3 nawet kiedy są 2 razy większe, bo to "zrobione" poprzez genetyczną - niezdrową karmę! Cieszy mnie, że sporo o tym sie mówi i widzę, że w dobrych sklepach o tym już wiedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GaWa Nie kupuj "3" - żądaj "jajek bez cierpienia" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 13:44 Kupując jajka, najczęściej wspieramy okrutny system hodowli kur. Możemy dać im przestrzeń i powietrze, jeśli będziemy w sklepach żądać "jajek bez cierpienia" - Mamy władzę, którą możemy sprawować sami: władzę konsumenta. W wielu krajach Zachodu nie sprzedaje się już w sieciach spożywczych jajek z chowu klatkowego. Spowodował to nacisk konsumentów - mówi Jacek Bożek z Klubu Gaja. Kub przeprowadził ankietę w polskich sieciach sklepów spożywczych. Nigdzie poza wybranymi sklepami Tesco nie można kupić "jajek bez cierpienia". Dlaczego? - Odpowiadano nam, że ludzie o takie jajka nie pytają - mówi Bożek. 3. Kury, które "produkują" jajka, najczęściej przetrzymywane są w ustawianych piętrowo klatkach na przestrzeni wielkości kartki A4. W zaduchu, bez dostępu słońca, stojąc na drucianej siatce, bez możliwości grzebania i układania piór, co powoduje stres i cierpienie. Wycierają pióra i kaleczą delikatne ciało o siatkę. Żyją dwa-trzy lata, chociaż kura w naturze może żyć kilkanaście. Ich jajka powinny być oznaczane symbolem " 3 ". I to je można kupić w sklepach, przede wszystkim w wielkich sieciach jak Makro, Marcpol, Kaufland. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ua a jedynki i dwojki ile kosztuja? IP: *.17.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.08.09, 13:54 takie akcje maja sens w zamoznym spoleczenstwie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doma Re: a jedynki i dwojki ile kosztuja? IP: *.238.71.148.ip.abpl.pl 09.08.09, 14:07 nie wiem jak jedynki ale dwójki w tesco kosztuja ok. 5zł. za 10szt. Póki mieszkasz sam lub z kimś i póki nie jecie/używacie dużo jajek to ma to sens ale jak jest duża rodzna to rozumiem że może się to nie opłacać. ja bojkotuję trójki już od dawna i nie mam zamiaru kupować ich nawet jak bedę miała dużą rodzinę, wręcz zastanawiam się nad zejściem do jedynek jeśli tylko podreperuję moje finanse :) a, "zerówki" w almie kosztuja ok 1zł za 1sztukę. w moim 150 tys. mieście tylko w almie można dostać zerówki i jedynki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurand “Precz z kurami w klatkach” - McDonald’s już uległ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 14:57 W Brukseli to klienci wymusili na sieci McDonald’s by używała tylko jajek z wolnego chowu. Niemcom nie podobał się także klatkowy sposób produkcji jaj. Zrobili oni szereg akcji pod hasłem: “Precz z kurami w klatkach”. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Groźne dla zdrowia pasze na fermach kur "3" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 14:23 W sześciu fermach drobiu na Opolszczyźnie kontrola weterynaryjna wykryła zakazaną w Unii Europejskiej mączkę kostną - poinformował w sobotę PAP wojewódzki lekarz weterynarii, Wacław Bortnik. W dwóch z nich znaleziono prawie 100 ton mączki w workach, w czterech - mączkę wykryto w gotowej karmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolanin Rmf: mafia wkracza do hodowli kur z "3"? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 14:33 Po wykryciu w opolskich fermach drobiu niedozwolonych substancji przy wojewódzkim lekarzy weterynarii powołano sztab antykryzysowy. "Musimy całkowicie wykluczyć niebezpieczeństwo" - podsumował dr Bortnik. Na Śląsk i do Małopolski mogły trafić setki tysięcy ton kurczaków karmionych mączką kostną i antybiotykami. Zostały wyhodowane w fermie w Bierawie na Opolszczyźnie. Opolski lekarz weterynarii Wacław Bortnik ostrzega przed mafią. Jedna z farm, gdzie kurczaki karmiono mączką Dzisiaj możemy mówić o zorganizowanej grupie przestępczej, bo zaczyna się od mączki mięsno-kostnej, następnie zaczyna się od sprowadzania dużej ilości leków z Republiki Chińskiej i rozprowadzanie na naszym terytorium - mówi Bortnik. Hodowcy biorą w tym udział, bo jak dodaje, jeśli nie będą stosować tych stymulatorów i tej mączki to nie będą mieć wyników hodowlanych. W opolskich fermach, gdzie wykryto stosowanie mączki lub zakazanych antybiotyków, wstrzymany jest jakikolwiek obrót kurczakami. Dodatkowo na drogach prowadzona jest ścisła kontroli ciężarówek przewożących drób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Trójki, jedynki czy minus piątki IP: 213.134.167.* 09.08.09, 15:36 - nie ma dla mnie różnicy z jakich jajek Hellman's produkuje majonez - nie kupię go, bo dla mnie jest nie do zjedzenia - nie ma smaku. Znacznie więcej jem (nie tylko ja) jajek niż majonezu i przy ich kupnie kieruje się rodzajem hodowli. A ta 1/50 jajka, którą zjem w majonezie ma - delikatnie rzecz ujmując - umiarkowane znaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Akcja z jajami! 09.08.09, 15:58 Dlaczego nie ma w podpisie "material promocyjny firmy Unilever" ? Swoja droga ich majonez to wyjatkowe gowno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fk_ff Re: Akcja z jajami! IP: *.tktelekom.pl 10.08.09, 07:46 Zgadzam się. Kielecki forever! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X Re: Akcja z jajami! IP: *.unused.derbynet.waw.pl 10.08.09, 08:02 Dlatego baranku, że nie każdy opis działania jakiejś firmy - a zwróć uwagę, że trochę ich w PL jest - jest JEJ działaniem promocyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pies Ja od dawna kupuję 0 albo 1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.09, 18:04 Są droższe, ale aż tak dużo jajek nie jem, więc nie zbankrutuję... a trójki to pełno antybiotyków i hormonów - jedzenie przyszłej zdegenerowanej i chorej ludzkości... Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Ja od dawna kupuję 0 albo 1 09.08.09, 18:16 WSZYSTKIE zwierzeta chodowlane jedza pasze naszpikowana antybiotykami. Przed tym nie uciekniesz. Nie zjesz jajka, zjesz szyneczke. Cala ta akcja z "3" to czysty marketing. To tak jak Danone. Zwrociliscie uwage, ze oni juz nie produkuja jogurtow, teraz robia lekarstwa! Bo przeciez actimelka dziecku nie odmowisz? Chcesz zeby bylo chore? Odpowiedz Link Zgłoś
salci_rozencwajgowa Myć jaja chłopy 09.08.09, 18:08 nie muszą być koszerne, ale powinny być czyste! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seb pytanie do Hellmans'a ! IP: 83.143.98.* 09.08.09, 18:37 Skoro używacie takich dobrych jajek do waszego majonezu to dlaczego ten wasz majonez tak kiepsko smakuje ? Smakiem tak naprawdę w ogóle nie przypomina prawdziwego majonezu domowego, a do produktów krajowych jak choćby "majonez kielecki" też wam sporo brakuje. Skoro jajka są w porządku to na czym oszczędzacie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak, oczywiście Pracownicy firmy robiącej majonez kielecki IP: 217.17.37.* 10.08.09, 07:49 już się zlecieli. Dodawajcie jeszcze więcej octu do waszego majonezu, hłehłe Odpowiedz Link Zgłoś
pfg Re: Akcja z jajami! 09.08.09, 18:52 Ja od dawna kupuję tylko "jedynki", "trójek", jeśi wiem, że są "trójkami", nie jem. A majonez Hellmans jest paskudny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wombat Re: Akcja z jajami! IP: *.aster.pl 09.08.09, 20:35 Sam kupuję "jedynki" i "dwójki" "zerówek" nigdzie nie udało mi się dostać - natomiast co do Majonezu Hellman's, rzeczywiście jest ohydny. Wali octem na kilometr. Ale i tak raczej nie używam majonezu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
rob-one Akcja z jajami! 09.08.09, 19:02 nie lubię takich artykułów, jak dla mnie powinien być podpis, że artykuł jest sponsorowany a wiec ludzie z Hellmans, nawet gdybyście sami wysiadywali te jajka i tak kupię polski majonez, osobiście lubię KIELECKI, jeśli artykuł jest sponsorowany to niech w komentarzach każdy napisze jaki majonez najbardziej lubi ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: doma Re: Akcja z jajami! IP: *.238.71.148.ip.abpl.pl 09.08.09, 20:59 mmmm.... kielecki! pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CV* Re: Akcja z jajami! IP: *.nat.umts.dynamic.eranet.pl 09.08.09, 21:43 Ano pycha, więc jest kwestią krótkiego już czasu kiedy Unilever go wykupi i zniszczy. Tak się to robi w tzw. kapitalizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg0,75 Re: Akcja z jajami! IP: *.net.autocom.pl 09.08.09, 21:58 chryja z nieudolną "szeptaną" akcją marketingową kieleckiego też już kiedyś była... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hodowca Akcja z jajami! IP: *.superkabel.de 09.08.09, 19:31 Dawno takich bredni nie czytałem,Nowe klatki mają 2 m dł. i 61 cm szer.Więcej antybiotyków podaje się kurom z wybiegiem.Nitraty przechodzę bezpośrednio do wody gruntowej.Kał kurzy jest b. agresywny.Więcej osób do obsługi potrzeba przy hodowli ściółkowej.Wszystkie kury,obojętnie jak chodowane,dostają tą samą paszę= ten sam samak.idt. Odpowiedz Link Zgłoś