nikuchova. Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:26 hmm.. większość z nich jest straaaasznie nużąca. tylko kilka mi się podobało. jakbym mogła coś zmienić, to bym na pewno dodała do spisu lektur zmierzch i księżyc w nowiu. co prawda mają dość dużo stron, ale szybko się je czyta. i są ciekawe! :3 Odpowiedz Link Zgłoś
newcullen Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:27 Wiem że to głupia odpowieź no ale Lista mych wymarzonych lektur: Zmierzch,Cała seria Cherub,Pulpecja,Harry Potter i Insygnia Śmierci Odpowiedz Link Zgłoś
newcullen Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:28 Aaa i jeszcze "Trzynastka na karku" Odpowiedz Link Zgłoś
pink_rose Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:34 zgadzam sie z Tobą! lektury sa straaaasznie nudne! pamietam jak w 3 klasie narzekałam ze lektura ktora miala 48 stron jest taka strasznie dluga... chciałabym żeby teraz w 6 klasie były takie " długie " lektury, a nie po 200 - 300 stron...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
nikkixd Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:33 Hmmm ja chciałabym żeby główną lekturą była np. CAŁA SAGA ZMIERZCHU !!! bo to bardzo wciągająca i pouczająca poniekąd opowieść o miłości ;P Odpowiedz Link Zgłoś
pink_rose Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:35 zgadzam sie z Tobą! lektury sa straaaasznie nudne! pamietam jak w 3 klasie narzekałam ze lektura ktora miala 48 stron jest taka strasznie dluga... chciałabym żeby teraz w 6 klasie były takie " długie " lektury, a nie po 200 - 300 stron...;/ Odpowiedz Link Zgłoś
esterella Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:43 Ja mam wielki problem z czytaniem wiekszosci lektur mimo, ze uwielbiam czytac. Zanudzaja mnie na smierc. Wolalabym wiecej literaturz wspolczesnej. Odpowiedz Link Zgłoś
wampire13 Re: Szkolne (Lektury supcio) 30.01.10, 19:46 Ja najbardziej chciałabym mieć na lekturę.s "zmierzch" wtedy prawie nikt nie musiałby się męczyć z czytaniem bo prawie cała nasza klasa i tak już to zrobiła xd. ja mam raczej fajne lektuy ;p np. harry potter czy tramentowe serce. to jest naprawdę supcio a co do naszego zmierzchu to prawie dziewczyny namówiły już wychowawcę , ale był harry wię tak to się potoczyło .mi lektury nawet nie przeszkadzają bo uwielbiam czytać Odpowiedz Link Zgłoś
muchawkokardzie Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:48 nie zgadzam się z tym, że lektury są głupie. owszem są nudne, ale są i bardzo ciekawe, nawet śmieszące (Zemsta, Świętoszek, Skąpiec). podoba mi się także Faraon, Dżuma, Cierpienia młodego Wertera.. mówicie, że nie czytacie lektur i nie chcecie, żeby były w szkołach. ale nie wiem, czy zdajecie sobie sprawę, że te lektury po coś są. mają rozwijać naszą wyobraźnię, uczyć nas różnych uczuć, chociażby współczucia, dzięki nim ładniej mówimy, wysławiamy się.. bo lektury to nie prostacki zmierzch, plotkara czy inny młodzieżowy szajs tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
zelusiacullen Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:49 Te lektury są okropne xDD nudaaa........ Ja jako lektury dała bym Pamiętnik Narkomanki albo Sage Zmierzchu.! To są książki które warto przeczytać a nie jacyś Krzyżacy czy Pan Tadeusz. Ale np. Romeo i Julia to jest coś fajnego i tego bym nie zmieniła Odpowiedz Link Zgłoś
owad Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 19:50 lektury są nudne,bo są stare. moim zdaniem powinno być Miasto Kości i CHERUB Roberta Muchamore. Narnia weszła,to dlaczego inne nie? Odpowiedz Link Zgłoś
bella_cullen_xd Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:00 Zgadzam się z tobą,lektury szkolne są strasznie nudneeee Odpowiedz Link Zgłoś
katsuumi_17 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:09 Hmm. Lektur ogólnie nie czytałam, ale głównie dlatego, że poprostu nie lubię czytać. Jednak jak będziecie w szkole średniej przekonacie się, że wiele lektur nie było zupełnym bezsensem. Są dzieła literackie nawiązujące do różnych aspektów życia, do wydarzeń historycznych, zagrzewające naród do walki o wolność kraju. Niektóre lektury to nie bezsensowne książeczki, które nauczyciele karzą czytać i które oceniane sę z góry: "o niee, pewnie będzie nudna bo to lektura". Wiele z nich miało poważny wydźwięk patriotyczny, ale wy tego nie zrozumiecie. Dlatego śmiać mi się chce z wypowiedzi użytkowniczek, które pisały, że lekturą mógłby być "Harry Potter" czy "Zmierzch". Oczywiście, nikt wam tego nie broni, ale jaką to ma wartość? Tak naprawdę żadną. To tylko rozrywka. Nie bez powodu obowiązkową lekturą są "Dziady cz. III" (które, prawdę powiedziawszy, były jedną z gorszych przerabianych przeze mnie lektur w liceum.) Mimo, że ich nie czytałam, przerobiłam ją na lekcjach i musze przyznać, że to wartościowa lektura, dająca wiarę w odzyskanie niepodległości. Bardzo poruszające były lektury z XX wieku, zwłaszcza z wojen. Podsumowując- sama nie byłam nigdy zwolenniczką czytania lektur, ale te, które teraz są obowiązkowymi, jak najbardziej na to zasługują. Odpowiedz Link Zgłoś
eve_koneve Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:12 Ja mam teraz "Krzyżaków"! To straszne! Ale zabrakło książek w bibliotece szk. Obejrzę sobie film Odpowiedz Link Zgłoś
ehmm Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:15 ja z lektor uwielbiam greckie tragedie ... mogę je czytać godzinami Odpowiedz Link Zgłoś
lucky109 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:17 A to tak zawsze jest xD Jak już lektura to od razu się nudna wydaje xD Ale ja mam tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
demoniasta0897 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:17 mi się jak dotąd podobały się tylko 4lektury a reszta to była jakaś katorga Odpowiedz Link Zgłoś
kala13miley Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:18 Ja bym wycofała lektury historyczne przecież o krzyżakach też sie gada na hiście ja przeczytałam prawie wszystkie lektóry oprócz 2óch tomek w krainie kangurów i krzyżaków . Odpowiedz Link Zgłoś
ersylkaa Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:20 To czysta udręka !!! Nienawidzę czytać szkolnych lektur !!!! Było by dużo lepiej gdyby te lektury były z tej epoki a nie z przed wony !! I gdyby były bardziej młodzieżowe było by dużo lepiej chociaż tyle ! Ja np mam czytać teraz krzyżaków jak patrze na tą książkę i na te słownictwo, to bierze mnie na wymioty, jak można coś takiego czytać !!! ??????? Odpowiedz Link Zgłoś
anja_ Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:26 W tym roku szkolnym nie mogę narzekać, ponieważ przerabiam dość ciekawe lektury, np. "Ania z Zielonego Wzgórza", "Ten Obcy". Lecz większość lektur to denne opowieści ... Odpowiedz Link Zgłoś
anyykax33 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:27 Obecnie mam syzyfowe prace i uwazam, ze to jest tak nudna ksiazka. Gratulacje dla tego kto to przeczytal ! Z lektur podoba mi sie Maly Ksiaze. A wprowadzia bym bardziej hymmm ... Nowoczesne lektury ^^ Mialam juz Kłamczuchę pani M.Musierowicz i powiem, ze ksiazka ciekawa. Ja z checia przerobila bym cos, co nie jest autorstwa polaka. Moze Pamietnik Ksiezniczki? Harry Potter ? Zmierzch? Cos popularnego, co kazy z chcecia by przeczytal. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_123 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:31 lektury to tragedia! szczerze to nie przeczytałam żadnej... są nudne i strasznie dziecinne. No bo serio co to za przeyjemność czytania książki w której wilki wychowują człowieka? Dla mnie żadna. Mogliby dać coś dostosowanego do naszego wieku... Odpowiedz Link Zgłoś
olcia_st Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:38 Lektury sa totalnie nudne i moim zdaniem nic nie wnoszące. Zazrdozczę tym, którzy nie muszą ich czytać. ja niestety mam taką panią, która robi nam szczegółowe kartkówki, że streszczenie nie wystarczy. Gdyby ich nie było, o wiele lepiej by się uczyło. Odpowiedz Link Zgłoś
mroweczka_xxx Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:45 najfajniesza lektura jaka kiedykolwiek przeczytalam to ''zapalka na zakrecie'' bo byla pisana zrozumialym jezykiem. nienawidze za to takich wojennych i przestarzalych -.- wcale nie czaje o czym czytam . xd Odpowiedz Link Zgłoś
hilary_fanka Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:47 Niektóre sa nawet spoko, ale jak juz się trafi Sposób na Alcybiadesa albo Syzyfowe Prace.... Odpowiedz Link Zgłoś
playtime Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 20:50 To bzdura! Nie wszystkie lektury są do bani... Co sądzicie o Małym Księciu? Pod niby prymitywną z pozoru fabuła (podróż międzyplanetarna, spotkanie z pilotem) kryje się kilkanaście myśli, przesłań ,mott, których nawet Sokrates by się nie powstydził NAJLEPIEJ WIDZI SIĘ TYLKO SERCEM, NAJWAŻNIEJSZE JEST NIEWIDOCZNE DLA OCZU itp. A co sądzicie o Kamieniach na szaniec??? Czy dla was bezwzględny patriotyzm, walka o wolną ojczyznę, martylorogia młodych Polaków to też kicz, którego nie warto czytać??? To przecież opowieść dokumentalna, zatem oparta na faktach- taka była nasza historia, czy nie warto wiedzieć jaka była Polska zaledwie kilkadziesiąt lat temu, przecież mogła zniknąć zupełnie z mapy świata... A teraz klasyka literatury, W,Szekspir Romeo i Julia...Miłość tragiczna, miłość piękna kontra siła nienawiści i niesnaski rodziców...NIE WARTO??? Podaję tylko trzy- zaledwie trzy, gdybym się zastanowiła, byłoby tego znacznie więcej! Odpowiedz Link Zgłoś
domi_nika Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:01 Ja ostatnio miałam Krzyżaków za lekturę i przeczytałam jako jedna z nielicznych w klasieWiększośc jak zobaczyła ile to ma strona(albo że ma parę tomów) to nawet nie zaczęła czytac.Dla mnie to głupota.Rozumiem że krzyżacy to nie jest najciekawsza lektura,ale żeby nie zacząc nawet czytac?Wiadomo że też wolę czytac ksiązki typu Zmierzch,ale co poradzic,trzeba czytac. Odpowiedz Link Zgłoś
apple95 Re: Szkolne Lektury 30.01.10, 21:11 Ja tam lubię lektury. Większość. Nie trawie tylko Musierowicz i Tomka w krainie kangurów. Najbardziej to chyba Anię z Zielonego Wzgórza I Syzyfowe prace lubię. Dobrze, ze są lektury, bo gdyby nie one nasze bezmózgie społeczeństwo żywiłoby swoje ograniczone umysły bravo, popcornem, twistem i, co sie coraz częściej zdarza, playboyem. xD Odpowiedz Link Zgłoś