amela 17.02.10, 22:53 jestem dopiero w II klasie gimnazjum , a już muszę czytać ' pana tadeusza ' . i czy to jest fer ? =.= moim zdaniem , NIE ; DD Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tyska_2311 Re: pan tadeusz . 17.02.10, 23:07 Też jestem w 2 klasie ... niedawno skończyłam przerabiać "Pana Tadeusza" ale nam nauczycielka kazała czytać tylko niektóre fragmenty Odpowiedz Link Zgłoś
kiwi Re: pan tadeusz . 17.02.10, 23:12 hm...ja też jestem dopiero w II kl gim i też nie miałam pana tadzia i w II kl nie będę go miała... Odpowiedz Link Zgłoś
kinga11369 Re: pan tadeusz . 18.02.10, 21:15 ja też jestem w II gim i bierzemy tadka w fragmentach w I gim coś tam było i teraz po feriach dalej... nic z tego nie wiedziałam a zdobyłam 2 miejsce w konkursie o nim i nawet nie przeczytałam... wszystko nam na lekcji podała.. bedzie dobrze dasz sobie rade Odpowiedz Link Zgłoś
bouche2 czytajcie kochaneczki pana Tadeusza! 17.02.10, 23:20 bo to się będzie za Wami ciągnęło aż do matury. ja to teraz omawiam, po raz enty c(: Odpowiedz Link Zgłoś
valhalla Re: pan tadeusz . 18.02.10, 00:12 to bardzo fair patrząc na niektórych gimnazjalistów i poziom ich wiedzy uważam, że trzeba trochę podwyższyć poziom nauki w gimnazjach. Pan Tadeusz, mimo że długi i trochę nudny, jest bardzo często na maturach, w liceum przerabia się go często po raz drugi. Odpowiedz Link Zgłoś
tinn fer 18.02.10, 11:42 Też jestem w drugiej klasie i muszę to przeczytać przez ferie. hyhy, boirąc pod uwagę fakt że nawet nie mam tej książki w domu to jest źle. Ale to jest fer, dlaczego niby miałoby być nie fer? Jesteś pierwszą i jedyną osobą, którą 'znam' i która się przeciw temu buntuje. Po za tym przyda się jedna książka, w której nie ma Edwarda. wybaczcie jestem uczulona na 'zmierzch' Odpowiedz Link Zgłoś
kuku_ pan tadeusz . 18.02.10, 11:47 też jestem w II gim. i przerabiałam, lecz tylko fragmenty. Odpowiedz Link Zgłoś
justinkowa . 18.02.10, 11:48 Według mnie to jest fajne ; p, i powinnaś przeczytać. Myślę, że cie zaciekawi ta książka. Odpowiedz Link Zgłoś
slyszaca_cisze Re: pan tadeusz . 18.02.10, 11:49 ale watek, ale pytanie, taki program, ja tez jestem w II i też go omawiałam. Odpowiedz Link Zgłoś
madziulka515 Re: pan tadeusz .Przeczytaj to 18.02.10, 21:05 Nie przeginaj bo to nie takie straszne ja też jestem w 2 i czytałam i co gorsza musiałam nauczyć się na pamięć Inwokacji to co na początku "litowo ojczyzno moja ty jesteś jak zdrowie" taki program ale mnie bardziej w 1kl dołowali Krzyżacy Odpowiedz Link Zgłoś
fantabuu Re: pan tadeusz .Przeczytaj to 18.02.10, 21:12 ojj laskii ;d ja sie tam ciesze , bo jestem w 2 klasie gim i nie bede miala pana tadeusza ;D nawet w 3 . czekaja mnie tylko teraz krzyżacy Odpowiedz Link Zgłoś
kreatyvna Re: pan tadeusz . 18.02.10, 21:09 U nas PT czyta się w II klasie gimnazjum, jeśli ktoś chce dostać 6 na koniec roku z polskiego xD Tak to nikt nie usi xD Przerabialiśmy tylko 3 fragmenty (Koncert Jankiela, Opowieść o zamku Horeszków i spowiedź Jacka Soplicy) i Koncertu Jankiela całego uczyliśmy się na pamięć więc nie było najgorzej xD Odpowiedz Link Zgłoś
klaudencja Re: pan tadeusz . 18.02.10, 21:09 też miałam to przeczytać, ale przeczytałam streszczenie, obejrzałam film i popytałam znojmych o co w tym chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
asiula333 Re: pan tadeusz . 18.02.10, 21:19 ja też jestem w 2 klasie gimnazjum został nam tylko mały książe wiec też mieiiśmy czytać Pana Tadeusza przyda nam sie to do liceum no narazie ogladaliśmy tylko film Odpowiedz Link Zgłoś
paulusia098 Re: pan tadeusz . 18.02.10, 21:56 ` ja też jestem w 2 ale my mieliśmy tylko jedną księgę i ' Litwo , ojczyzno moja ' ,D Odpowiedz Link Zgłoś
amela Re: pan tadeusz . 18.02.10, 22:03 też muszę się nauczyć inwokacji , to oczywiste . a pana tadeusza , przeczytam , owszem . powiedziałam , że nie ? ale nasza polonistka wybiera nam lektury dla trzeciej gimnazjum lub szkoły średniej , a to już nie jest fer , skoro nie omawiamy lektur takich , jakie są w programie dla II klasy . Odpowiedz Link Zgłoś
theblackone. Re: pan tadeusz . 18.02.10, 22:06 Tak. Ja czytałam w 5 klasie, dla przyjemności. Odpowiedz Link Zgłoś
olkalalala Re: pan tadeusz . 18.02.10, 22:08 ja też jestem w 2 gim a tadeusza mam za sobą, uff została inwokacja po feriach... nic z ksiazki nie zrozumiałam ale na testach z tego same pozytywy Odpowiedz Link Zgłoś
rathbone Re: pan tadeusz . 19.02.10, 14:34 ja jestem w 3 gim i teraz po feriach bede omawiać tadka ehhh, musze w koncu zacząć czytać... Odpowiedz Link Zgłoś
martyniak obudź sie!!! 19.02.10, 14:40 ej no weź, niejesteś jedyną dziewczyną która musi czytać pana tadeusza . wiem że ta książka moiże niesjesaty zaciekawa ale to EPOPEJA NARODOWA!!!!!! i nie marudź tylko skup siei czytaj Odpowiedz Link Zgłoś
crazygirl2302 Re: pan tadeusz . 19.02.10, 14:41 ja jestem w 6 kl i mialam fragmenty z pana tadeusza i musialam nauczyc sie recytowac . wspolczuje ci. Odpowiedz Link Zgłoś
aliciajonas Re: pan tadeusz . 19.02.10, 14:46 Ja też jestem w II gimnazjum i też musieliśmy go czytać ; > Odpowiedz Link Zgłoś
thuskawka Re: pan tadeusz . 19.02.10, 14:52 crazygirl2302 napisał(a): > ja jestem w 6 kl i mialam fragmenty z pana tadeusza i musialam nauczyc sie > recytowac ja też . ;p Odpowiedz Link Zgłoś
softy_girl Re: pan tadeusz . 19.02.10, 14:51 Tak - fair . i czytaj dziewczyno tą książkę , nie tylko streszczenie ale całą książkę najlepiej nawet pare razy bo ona się aż do liceum będzie za tobą ciągnęła !!! Odpowiedz Link Zgłoś
give Re: pan tadeusz . 19.02.10, 14:59 jak byłam w drugiej klasie to też przerabiałam ` Pana Tadeusza` . więc nie jesteś sama. ;-d a i jeszcze zauważyłam, że inne dziewczyny też więc . . . ;b ah, ogółem książka b. nudna ale film za to superr. ; ) może po omówienie też jak jak my { tzn. moja klasa } bd oglądać. mi jeste wtedy łatwiej na sprawdzianie bo książki nie kapuje z mam pamięć do filmów. xd Odpowiedz Link Zgłoś