Dodaj do ulubionych

Semiwegetarianizm

03.03.10, 22:18
Czy ktoś z was jest semiwegetarianinem? Dla niewtajemniczonych-jest to odmiana
diety ograniczającej spożycie mięsa, zbliżona do diety wegetariańskiej,
różniąca się od niej spożywaniem niektórych rodzajów mięsa - drobiu, ryb.
Dozwolone jest również spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami.
Nie można za to jeść wołowiny, wieprzowiny itp.

Obserwuj wątek
    • virginkaa # 03.03.10, 22:25
      Ja nie, bo jednaj je się mięso indifferent Co to za odmiana jak jednak jedzą zwierzęta, które cierpią, ponieważ ludzie są okrutni i je zabijają w okropny sposób ; (? Ale ryby wegetarianie jedzą. smile Bo ryby nie czują, czują ale tylko trochę smile
      • virginkaa Re: # 03.03.10, 22:27
        A Ty jesteś ? wink
      • ewka15 Re: # 03.03.10, 22:36
        Wegetarianie nie jedzą ryb. Tylko warzywa i owoce. Jest wiele odmian takiej
        diety. Najdrastyczniejsza to taka, gdy ludzie jedzą tylko to, co spadnie z
        drzewa, bo uważają, że rośliny również coś czują. Ja osobiście jestem
        semiwegetarianką głównie ze względu na to, że nie smakuje mi czerwone mięso. Gdy
        je widzę mam odruch wymiotny uncertain Za to jedząc same warzywa i owoce chyba długo
        bym nie wytrzymała. Organizmami trzeba dostarczać wiele cennych składników, a
        nie wszystkie znajdują się w roślinach. Robię to też dla zdrowia. Jem ryby, ale
        za to nie jem wołowiny i wieprzowiny, które jak wiadomo, do najzdrowszych nie
        należą. Ochrona zwierząt jest istotna, ale moje zdrowie bardziej. Bo chyba nikt
        normalny nie narażałby własnego życia jedząc tylko roślinki, bo zwierzę może zginać.
    • kicia_262 Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 08:49
      ja JESTEM , brzydze sie mięsa uncertain
      • mari86 Re: Semiwegetarianizm 06.03.10, 15:58
        haha xD jak możesz być semi i brzydzić się mięsa?
    • jane_ Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 10:58
      ja jestem, chyba. po prostu, tak wyszło, bardziej samo z siebie niż z jakiś wiekszych przemyśleń, bo odkąd pamiętam, ja wręcz nie jem mięsa.
      inna sprawa to to, że warzyw i owoców też jak na lekarstwo.
      więz żyję na pieczywie, potrawach mącznych.
      i nie jest mi z tym źle, a badania też mam dobre. no i bardzo chuda też nie jestem, bo słodycze, c nie.

więc jestem taka oszukana. :d
      • kasiulec Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 12:10
        haha ja za to uwielbiam mięso !!!! smilesmile i jestem chuda tongue_out
    • klakierzyca Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 12:11
      hm, nie lubię jeść mięsa. jedyny wyjątek to drób, innych mięs nie zjem. warzyw i owoców też nie jem :d mam już tak od dziecka. mięsa nie jem, bo dla mnie jedzenie zwierząt, jest takie same jak jedzenie ludzi -.-
    • neesi Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 12:15
      Nie wiem czy ja sie do tego moge zaliczyc ale nie jem mięsa odkąd pamiętam. Po prostu
      samo mnie tak jakos od rzuciło. Moze tylko raz na pare miesięcy mam ochote na cos
      takiego.Ale tak na codzien to nie.
    • elax33 ;)) 04.03.10, 12:20
      Ja jestem od niedawna ale narazie wytrzymuję i nie zamierzam przestać
      biedne są te zwierzątka więc nie jem
      • kontrastowa Re: ;)) 04.03.10, 12:23
        ja właśnie przechodzę na wegetarianizm . mięso mnie obrzydza .
        ale no lubię sobie zjeść rosół ..
    • gumisiowata__ Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 15:20
      Ja .! Chociaż w sumie nie to końca... ; / Nie jem żadnego mięsa ... Dokładnie jestem laktoowowegetarianką ... ; D Czemu?? Od dziecka bardzo przejmuję się losem zwierząt i nie potrafię przejść koło czegoś takiego obojętnie . Byłam kiedyś w rzeźni ( z weterynarzem, który badał to "wszystko" .) i po prostu ... Jezu ! Brak mi słów. Nie jem mięsa i nie potrzebuję tego ... ! Ani to dobre, ani nijakie ; D
    • nearlaify Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 15:25
      tak, zaliczam się do tego c; ale pierwszy raz słyszę, żeby wegetarianie nie
      mogli jeść przetworów zwierzęcych. czy to nie odnosi się do weganizmu?
    • gorzata.14 Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 15:45
      nie jestem semiwegetarianinką
    • theblackone. Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 15:46
      Tak.
      Jakoś tak samo wyszło. Nawet drobiu już prawie nie jem. Dla ryb robię wyjątek, bo lubię.
      Ogólnie żywię się pomidorówką/makaronem/ryżem/sałatkami/owocami.
    • zmierzchowaa. Re: Semiwegetarianizm 04.03.10, 15:56
      ja jestem!
      jem tylko drób i ryby..
      a jak widze wołowine itp.
      to mi się wymiotować chee!uncertain
    • dream -.- 04.03.10, 15:57
      ewka15 napisał(a):

> Czy ktoś z was jest semiwegetarianinem? Dla niewtajemniczonych-jest to odmiana
      > diety ograniczającej spożycie mięsa, zbliżona do diety wegetariańskiej,
      > różniąca się od niej spożywaniem niektórych rodzajów mięsa - drobiu, ryb.
      > Dozwolone jest również spożywanie jaj, miodu i mleka wraz z jego przetworami.
      > Nie można za to jeść wołowiny, wieprzowiny itp.
      >

Wegetarianizm także pozwala na jedzenie produktów odzwierzęcych.
      Jedynie weganie żyją tylko na roślinkach.
      A dla mnie semiwegetarianizm to tak jak być katolikiem, chodzić do kościoła a nie wierzyć
      w Boga. Jednym słowem bezsens.
      • mandy_jonas . 04.03.10, 16:05
        Eee nie, nie jestem.
        Jem to na co mam ochotę.
        Chociaż właściwie wieprzowiny czy wołowiny nie tykam;d
      • ewka15 Re: -.- 04.03.10, 17:38
        Słowo semi oznacza pół, więc semiwegetarianizm oznacza półwegetarianizm. Ja nie
        uważam tego za bezsens. Tak jak napisałam- nie jem czerwonego mięsa tylko
        dlatego, ze mi nie smakuje, nie ma tu jakiejś większej ideologii. Nie moja wina,
        że takich ludzi nazywa się semiwegetarianami, ja tego nie wymyśliłam. Napisałaś,
        że wegetarianizm pozwala na jedzenie produktów odzwierzęcych-tak, tyle że
        wegetarianie nie jedzą np. ryb i drobiu i tylko tym różni się to od
        semiwegetarianizmu.
    • czekolaka_123 Re: Semiwegetarianizm 12.03.10, 21:57
      moze po czesci.
      Znaczy sie jem ryby ale drobiu i zadnych innych mies nie.
      I jajka mleko itp.
    • th4ever Re: Semiwegetarianizm 12.03.10, 22:14
      hmmm
      To w takim razie ja!xD
      Jem tylko kurczaka...i ryby...
      Z mięs
      I też jem miód i mleko
      Ale jajek to nie...
    • ne.gra Byłam. 13.03.10, 00:38
      Jak w temacie - tyle, że semi jedzą mięso które uważają za zdrowe, tj. z mięsa jedzą głównie ryby, bo jak mówi reklama "ryba wpływa na wszystko" smile
      ogólnie nie jem mięsa, rzeczy z żelatyny/z żelatyną, ryb, jem miód, jajka i mleko, nie jem słodyczy, ale jem ziemniaki, wszelakie mączne potrawy i przyjmuje węglowodany i dużo witamin, więc jest na spokój smile w sumie mój wegetarianizm to tak ideologicznie trochę, ale dopiero od niedawna - wcześniej badania nie pozwalały.
      Byłam też fleksitarianką, ale w sumie tak rzadko robiłam problemy, że mogłam po prostu trupy całkowicie odsunąć od diety smile
    • ne.gra Byłam. 13.03.10, 00:39
      Jak w temacie - tyle, że semi jedzą mięso które uważają za zdrowe, tj. z mięsa jedzą głównie ryby, bo jak mówi reklama "ryba wpływa na wszystko" smile
      ogólnie nie jem mięsa, rzeczy z żelatyny/z żelatyną, ryb, jem miód, jajka i mleko, nie jem słodyczy, ale jem ziemniaki, wszelakie mączne potrawy i przyjmuje węglowodany i dużo witamin, więc jest na spokój smile w sumie mój wegetarianizm to tak ideologicznie trochę, ale dopiero od niedawna - wcześniej badania nie pozwalały.
      Byłam też fleksitarianką, ale w sumie tak rzadko robiłam problemy, że mogłam po prostu trupy całkowicie odsunąć od diety smile
      jak w każdej diecie - są mniej 'i bardziej ortodoksyjni' weganie, wegetarianie, semi i fleksitarianie.
    • nuna_ tak. 13.03.10, 13:42
      Ja też należe do Semiwegetarianów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka