Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem języka.

11.04.10, 09:07
jestem w 6kl. i niedlugo zkladam podanie do gimnazjum. i tak musze wybrac sobie jeden
jezyk obcy. no i tu jest problem. mam do wyboru [u]francuski, niemiecki i rosyjski[u] ja
bardzo chcialabym francuski, poniewaz tak mi odpowiada, jestem nim najbardziej z
tych wszystkich zainteresowana i wszyscy moi znajomi, którzy tez wybieraja sie do tej
szkoly też wybierają francuski. no a mój tata powiedzial ze na francuski to nie ma szans, bo
jest za trudny i mi sie w zyciu nie przyda, i on chcialby zebym chodzila na [u]rosyjski[u],
bo jego zdaniem jest najlatwiejszy i najbardziej mi sie przyda.

no a co wy o tym myslicie?
jaki jezyk byscie z tego wybraly?
a jesli chodzicie do gim. to na jakie jezyki obce chodzicie?
i co myslicie o tym francuskim, a co z tym rosyjskim? czy waszym zdaniem są
łatwe/trudne?

wypowiadajcie sie. indifferent
Obserwuj wątek
    • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:09
      tam gdzie jest takie [u] to powinno podkreslenie byc, ale nie wiem czemu sie nie zrobilo. smile
      • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:43
        no wypowiadac sie, wypowiadac. tongue_out
        • mania14 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 17:05
          Ja chodzę do gimnazjum i mam angielski oraz hiszpański. Od wielu osób słyszałam, że
          francuski jest BARDZO podobny do hiszpańskiego, a hiszpański jest... bardzo łatwy. Z
          tych języków do wyboru, sądzę, że najbardziej Ci się przyda właśnie francuski, bo po
          niemiecku i rosyjsku mówi się tylko w niewielu krajach Europy. A jak wyjedziesz gdzieś na
          wakacje (Ameryka Środkowa, Francja, Hiszpania, Portugalia), to tam mówią po hiszpańsku
          albo po francusku.

Przekonaj tatę i... trzymam kciuki!!! kiss
    • nusska niemiecki xD 11.04.10, 09:10
      hmm francuski mi sie podoba ;] ale no chyba faktycznie nie jest przydatny.
      rosyjski ? a po co. tongue_out
      niemiecki najbardziej jest przydatny ;p
    • kasia1512 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:12
      Ja chodze na niemecki bo i oczywiścue angielski ;D
      Ja chcialabym się uczyć Francuskiego i bym go wybrała no twoim miejscu albo
      niemiecki bo rosyjski język mi się nie podoba za bardzo a francuski ma taki
      fajny akcent big_grin
      • tokio_hotel483 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:45
        moja siostra uczy się francuskiego i mówi że jest bardzo prosty pod warunkiem że
        znasz angielski
        ja bym wybrała francuskismile
    • lorelei_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:19
      gdybym była na twoim miejscu, to wybrałabym francuski. moim zdaniem to właśnie rosyjski ci się do niczego nie przyda. języka niemieckiego nie lubię, więc jego bym nie wybrała, chociaż to właśnie on może ci się przydać najbardziej.
    • truskawkooowaa. ; )) . 11.04.10, 09:24
      rosyjski - jest łatwy, ale wdg mnie się najbardziej się NIE przyda . ; ]]

francuski - nie jest trudny, ale łatwy też nie .

niemiecki - jest trudny.

. . .

ja mam do wyboru niemiecki i rosyjski i wybieram niemiecki, ponieważ mam tak trochę
      że się szybko uczę języka, ale jeśli nie jesteś dobra z angielskiego (wolno się uczysz
      języków) to raczej wybierz rosyjski.

pzdr . ; ************
      • samawkinie Re: ; )) . 11.04.10, 09:45
        moim zdaniem jezykow ucze sie bardzo szybko. big_grin
        wlasnie tez slyszalam od znajomej ze niemiecki jest trudny.uncertain
        ale chyba nie az tak, zeby nie dalo sie tego jakos ogarnąc, co? big_grin
    • violet_ Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:25
      tata ma rację. ja bym poszła na rosyjski.
      • shibuu_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:27
        też jestem w 6 kl. i w gim. wybieram francuski.
        • schokobonsy Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:57
          Weź Francuski to raczej Rosyjski ci się,aż tak bardzo nie przyda chyba, że
          wyjedziesz do Rosji.. xd za nic w świecie nie bierz Niemieckiego - za
          trudny..,Francuski na 100 % dużo osób na niego idzie i mogą ci w nim pomagać
          szybko go załapiesz, a w przyszłości będziesz robiła korki dla chętnych osób za
          kasę : D przekonaj tym swojego tatę i powiedz, że nie chętnie będziesz uczyć się
          Rosyjskiego, bo to Francuski jest twoim powołaniem ; )
    • ehe_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:28
      ej, słuchaj! Od pięciu lat uczę się języka francuskiego- On jest banalny! Banał, banał, banał! Ale nie ma angielskiego? Bo jak jest to wybierz angielsko-francuski, ja tak wybrałam. Dwa łatwe do nauczenia się języki. Wybierz francuski (;
      • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:41
        wlasnie ten pierwszy jezyk to angielski.
        i musimy sobie z tych trzech wybrac jeszcze jeden.smile

no i wlasnie nie wiem ktory. uncertain
        ja wlasnie tez bym wolala francuski, bo mi sie podoba.big_grin
        ale juz tak z tatą ustaliłam ze moze poszlibysmy na kompromis i pojde na niemiecki, ale nie
        wiem.... uncertain
    • bershka_ :)) 11.04.10, 09:49
      ja idę na francuski . jeśli jakiś ma ci się najbardziej przydać to niemiecki . niech tata nie
      decyduje za ciebie, idź na ten którego ty chcesz się uczyć !
    • katsuumi_17 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:50
      Ja bym wybrała niemiecki, bo najbardziej się przyda.
      • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:54
        eh...
        dzięki za odpowiedzi. kiss
        ale nadal nie wiem, niemicki czy francuski....uncertain
        • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:55
          sciana
          • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:57
            tzn. wiem ze bede sie uczyc jezyka, ktorego ja chce i moj tata tez to wie. bo jak to on
            mowi "przymusu nie ma", ale ja juz sama nie wiem. najpierw se wymyslilam ze francuski,
            potem pol rodziny zaczelo gadac ze rosyjski, a potem ugielam sie pod presją
            niemieckiego. uncertain
    • softy_girl Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 09:52
      Twój tata to mądry człowiek jest.
      Idź na Rosyjski bo ci się przyda .
      • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:12
        smile

eh..
        • softy_girl no a co , nie jest ? 11.04.10, 10:28
          :d
        • samawkinie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 12:29
          chyba pojde na niemiecki ale kurde juz sama nie wiem...uncertainsciana
    • olusssia Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:16
      ja mam niemiecki.
    • niuniaa niemiecki-łatwy. 11.04.10, 10:24
      ja miałam do wyboru niemiecki i francuski ale wybrałam niemiecki bo mi rodzice doradzali, i dobrze wybrałam bo jest w miarę prosty wink kilka moich znajomych, którzy poszli na francuski i teraz żałują bo mówią, że trudny i wgl...ale rób co sobie chcesz
    • alex_xandra :) 11.04.10, 10:28
      Ja bym wybrała francuski, ale twój tata ma rację, bo rosyjski powraca i nie ma
      teraz ludzi którzy dobrze znają ten język, a są bardzo potrzebni i zarabiają
      duże pieniądze. Więc przemyśl to.
      • kolor_pantofel Klik 11.04.10, 10:32
        Rosyjski zaczyna wracać do łask, niemiecki jak to niemiecki zawsze się przyda.
        Francuski jest trudny, ale coraz więcej ludzi mówi po francusku. Ja mam
        hiszpański i nie narzekam. Łatwy i przyjemny i przyda się.
    • yellow.lady Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:31
      Powiem ci, że bardzo ważne jest, żeby TOBIE ten język się podobał. Ja, idąc do
      gimanzjum wybrałam sobie niemiecki - a w sumie inneog wyboru nie miałam - i...
      wypisałam się na początku drugiej klasy (wtedy jeszcze można było). Szczerzę nienawidzę
      tego języka ani narodu i nie wiem, jak to ja będę uczyć się tego shitu w liceum ._. bardzo
      chciałabym uczyć się czeskiego, ale mam do wyboru tylko niemiecki i francuski chyba.
      nawet nie wiem, nie interesowałam się tym. więc zależy, jakie jest twoje podejście do
      rosyjskiego, jesli Katyn i te sprawy cie nie zrażają to może posłuchaj ojca, ale uważam, że
      jeśli ma się chęci do nauki jakiegoś przedmiotu, o wiele fajniej on idzie, tak samo jak ty
      hccesz francuski smile
    • madalena Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:32
      ja oprócz angielskiego chodzę na niemiecki, nie lubię tego języka, ale nie
      miałam innego wyboru. na twoim miejscu wybrałabym francuski zawsze chciałam się
      go uczyć i nadal chcę, ale twój tata ma rację bardziej przyda ci się rosyjski,
      ale co tam francuski fajniejszy smile i faktycznie trudny. ;/
      • immacule Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:38
        twój tata ma racje, rozyjski nie jest trudny.
        ale czemu zmniejszać sobie poprzeczkę i iść na łatwiznę? wybrałabym frncuzki, uważam ,że w przyszłości przydałby mi się tak samo jak i rosyjski.
      • nusiaaaa Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:41
        ja bym brała francuski bo jest fajny ..;p
    • euforia_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:40
      ja nie miałam żadnego wyboru.. muszę chodzić na rosyjski jako dodatkowy.. i on
      wcale nie jest taki łatwy jak się zdaje
      • sweet1604 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:48
        Nie radzę wybierać francuskiego... Jestem w klasie maturalnej i przez całe
        liceum uczyłam się francuskiego , miałam na koniec czwórkę i dużo zakuwałam a
        praktycznie bardzo niewiele potrafię ... Ten język jest trudny , ma bardzo
        obszerną gramatykę i nie da się go opanować w stopniu komunikatywnym w 3 lata .
        Proponowałabym ci raczej niemiecki lub właśnie rosyjski ponieważ są bardziej
        przydatne po studiach i łatwiejsze mimo wszystko .
    • beautiful_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:44
      No pewnie że wybierz Francuski bo niemiecki jest do niczego wierz mi mam go w
      szkole a rosyjski jest chyba bardziej pokręcony niż francuski ;D
    • nightmare_ Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:44
      francuski. inny po prostu mi się nie podoba, z tych trzech. a tacie możesz
      powiedzieć, że to ty będziesz się tego uczyć przez dłuższy czas, a nie on.
    • hipiska.xd Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:45
      Ja polecam francuski ;D Niemiecki jest strasznie trudny i wgl, głupi . xd
    • im_just_a_girl Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:47
      moim zdaniem najbardziej przydatny jest język angielski ;D ja się uczę w sql
      angielskiego i niemieckiego, ale osobiście niemieckiego nie lubię. tak wgl to
      zamierzam iść w przyszłości na anglistykę a ty jak lubisz francuski to moim
      zdaniem powinnaś się go uczyć. Każdy ma prawo realizować marzenia chyba nie? ;p
      ja kocham angielski i uczę się w szkole i w domu wink a jak oglądam coś w TV to
      specjalnie zmieniam język na angielski bo uwielbiam słuchać jak ktoś gada po
      angielsku wink
      pozdro i powodzenia z językiem ;*
    • rosalie Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:48
      ja mam francuski. też miałam do wyboru niemiecki albo rosyjski. miałam iść na niemiecki
      ale mi się odwidział i jestem na francuzkim. uważam, że francuski to najtrudniejszy język z
      tych trzech, mimo, że jakoś daję radę. i nie patrz na to co ci mówią inni, ani gdzie idą twoi
      znajomi bo tak pracy nei znajdziesz, patrząć gdzie poszła twoja znajoma.
      • miqusia Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:55
        A po co ci francuski? Moim zdaniem powinni się lepiej przyłożyć do angielskiego,
        a nie bawić uczniów językami, które im po nic.
        Rosyjski jest najłatwiejszy, zbliżony do polskiego, wiem bo umiem.
        Niemiecki jest głupi i okropny, ale łatwiejszy niż...
        Francuski, który (wiem z pewnych, osiemnastoletnich źródeł) jest
        cholernie trudny.

Wzięłabym niemiecki, choć go nienawidzę.
      • fanka96 Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:57
        jeśli masz ambicje i chętnie bedziesz sie uczyła francuskiego...to czemu nie..

...ale twój tata ma racje rosyjski najbardziej się przyda
    • indescribable Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:54
      Wydaje mi się, że twój tata namawia cię na rosyjski, bo sam się go uczył w
      szkole (chyba jak większość naszych rodzicówwink) i wydaje mu się, że skoro sam
      się go uczył to jest prosty i ty też dasz radę. Ja bym osobiście rosyjskiego
      nigdy nie wybrała. Niemiecki mam w szkole i niezbyt go lubię, więc ja bym była
      za francuskim. Ale wybór należy do ciebie! ;D
    • black_lady Re: Problem z wyborem języka. 11.04.10, 10:54
      Niemiecki bądź francuski. Ale francuski rzeczywiście jest trudny pismo i ta wymowa.
      Raczej niemiecki.
    • karoola.006 niemiecki i francuski się najbardziej przydadzą .. 11.04.10, 11:02
      rosyjski jest łatwy do nauki , potem niemiecki , a francuski to już wyższa
      szkoła jazdy ... ;o
      ale najbardziej w życiu przyda Ci się niemiecki i francuski , tyle że do tych
      dwóch języków trzeba miec specjalny akcent , a do francuskiego najbardziej ...
      ;/ ale jest bardzo ładny i romantyczny . wink niektórzy mi mówią , że ja powinnam
      mieszkac we Francji , bo niedokładnie wymawiam literę ''r'' .. brzmi ona ( w
      moim ''wykonaniu'' . xdd ) jak ''r'' zmieszane z literą ''y''

polecam francuski .< 33
      • samawkinie Re: niemiecki i francuski się najbardziej przydad 11.04.10, 12:30
        chyba na niemiecki pojde, ale kurde juz sama nie wiem...uncertainsciana
        • dio223 Re: niemiecki i francuski się najbardziej przydad 11.04.10, 12:37
          ja bym wybrała francuski.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka