Dodaj do ulubionych

Problem z wyborem języka.

• julkax. Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:25
      ja wybrałabym język, który mi odpowiada.

prędzej, czy później francuski na pewno się przyda. wink
    • kasiunia0509 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:28
      Francuski
      A tacie przekarz
      to: scianascianascianascianascianascianascianascianascianasciana
    • kimiko3 co?!Chyba dla twojego taty rosyjski jest prosty!! 13.04.10, 16:35
      Nie daj sie!! Rosyjski to porąbana sprawa!! Nie da się go czytać literami jeśli sie ich nie znasz...to jak..y...np gazeta po angielsku....a ty musisz ją PRZELITEROWAC a nie mówić pełnych nazw.....na poczatku bedziecie sie uczyć tylko liter i może cyfr po rosyjsku....potem przyjdzie wam na wymowe itp...MASAKRA!!i nie.nie idź na francuski!! Żeczywiście nie przyda ci sie..no bo co....MOŻLIWE ŻE NIE POJEDZIESZ DO FRANCJI (nie wiem..chyba że straszlwiie chcesztongue_out) ....ostatecznie idź na niemiecki....szczerze..to fajny język smirk smirk może wymowa jest dziwna...ale naprawde..musiałabyś jakiegoś dialogu posłuchać po niemiecku..a od razu spodoba ci sie ta wymowa..słowa itp kiss kiss...z resztą....niemiecki w 70% będzie ci potrzeby PÓŹNIEJ....np w liceum..albo na studiach kiss...rzadko kiedy (nie mówie nie) bywają języki rosyjskie..albo FRANCUSKIEwink wink wink..idź na niemiecki!!!! big_grin big_grin big_grin kiss kiss kiss
    • myszqa13 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:38
      niemiecki...dość prosty jeśli się ciągle go uczysz i ćwiczysz wymowe...i moim zdaniem przyda ci się w życiu bo w gimnazjach jest pełno wycieczek poza Polske(przynajmniej w moim tak jest) a między innymi do Berlina i ogólnie do Niemiec...nie umiem ci pomóc...wybierz to co Tobie odpowiada...nie pytaj się rodziców(no to znaczy się zapytaj się czy możesz czy coś) ani nas(tymbardziej nas bo my nie wiemy jaka ty jesteś,co lubisz,jakie masz plany na przysżłość-nic) więc wybierz Francuzki jeśli ci się podoba...smile
      ja do mojego gim. nie musiałam wybierać języka gdyż u mnie jest tylko niemiec i anglik-dwa najbardziej potrzebne nam do tej pory języi bo u mnie w gim. zawsze pod koniec roku jedziemy na skzolną wycieczke np.:do Anglii,Francji( w tym roku chyba właśnie będzie) albo i jeszcze dalej...a we Francji też chyba dogadasz się po ang.
    • martusia_16 Niemiecki 13.04.10, 16:43
      kocham ;*******

ave.
    • lodousta Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:47
      ja w szkole uczę się rosyjskiegowink ale tak naprawdę czy mi sie przyda- to raczej nie!
      Ić za tym co naprawde bedzie ci fascynowało.... Francuzki nie jest zły.......może
      kiedys pojedziesz do francji;P
      To pozdrówko;*kisskisskiss
    • slyszaca_cisze Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:53
      moja koleżanka chodzi na rosyjski do liceum, i sobie bardzo chwali, bo
      prościuteńki jest.

ja w gim mam ang i niem i jak dla mnie to niemiecki jest prostszy od anglika.
      do liceum będę się wahać między hiszpańskim, a niemieckim smile
      • aluss Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:54
        niemiecki bo z wszystkich w.w. chyba najbardziej Ci się przyda smile
    • olamiley ekspert od języków 13.04.10, 16:54
      ja uczyłam się jezyków tych o których pisałaś i naprawdę radze ci wybrać rosyjski jest
      najłatwiejszy moja koleżanka też miała taki problem doradzałam jej rosyjski a ona poszła
      na niemiecki i teraz żałuje że nie wybrała ruskawink
    • animowana Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 16:57
      francuski jest PROSTY!
      i przyda ci się w życiu. w wielu krajach j. francuski jest językiem urzędowym,
      więc... :3
      ja się uczę już drugi rok i o <3
    • rosaliee Re: Tuu !!! 13.04.10, 16:58
      ja bym francuskiego nie wybierała, bo mi sie w zyciu nie przyda, no chyba że
      chcesz do Francji jechać czy coś takiego .

ja chodze na niemieckii. jest ok, chocież moim zdaniem ruski bardziej sie w
      zyciu przyda ale jest cholernie głupii ;P przynajmniej monim zdaniem .
      • serena.x3 Re: Tuu !!! 13.04.10, 17:02
        rosaliee napisał(a):

> ja bym francuskiego nie wybierała, bo mi sie w zyciu nie przyda, no chyba że
        > chcesz do Francji jechać czy coś takiego .
        >
        > ja chodze na niemieckii. jest ok, chocież moim zdaniem ruski bardziej sie w
        > zyciu przyda ale jest cholernie głupii ;P przynajmniej monim zdaniem .

ekhem nie przyda?! przepraszam ale to w niemczech tylko mówią po niemiecku ...
        a w wielu firmach jeżeli sie przydaje...
        • samawkinie Re: Tuu !!! 13.04.10, 17:21
          serena.x3 napisał(a):

> rosaliee napisał(a):
          >
          > > [i]ja bym francuskiego nie wybierała, bo mi sie w zyciu nie przyda, no ch
          > yba że
          > > chcesz do Francji jechać czy coś takiego .
          > >
          > > ja chodze na niemieckii. jest ok, chocież moim zdaniem ruski bardziej sie
          > w
          > > zyciu przyda ale jest cholernie głupii ;P przynajmniej monim zdaniem .[/
          > i]
          >
          >
          > ekhem nie przyda?! przepraszam ale to w niemczech tylko mówią po niemiecku ...
          > a w wielu firmach jeżeli sie przydaje...

no tak, ale po niemiecku rozmawia sie w niemczech, austrii i jeszcze gdzies. tak slyszalam. a
          po francusku to praktycznie tylko we francji...
    • donkey ;3 13.04.10, 17:00
      ja mam francuski i język jest trudny, a raczej trudny w wymowie. w sumie to tera żałuję,
      bo chcialam zmienić szkołę, a nie mogę, ponieważ tam nie ma kontynuacji tego języka -.-
      więc jak masz zamiary zmieniać szkołe czy cos, weś lepiej niemiecki, on jest wszedzie. a
      rosyjski? te głupie literki i wgl grrrrr.
    • serena.x3 Zajrzyj !!! Francuski 13.04.10, 17:01
      FRANCUSKI !
      Jest najlepszy, i jest prosty jak się systematycznie uczyć.

Jeżeli chcesz o nim pogadać gg 13858467 smile
      • samawkinie Re: Zajrzyj !!! Francuski 13.04.10, 17:19
        serena.x3 napisał(a):

> FRANCUSKI !
        > Jest najlepszy, i jest prosty jak się systematycznie uczyć.
        >
        > Jeżeli chcesz o nim pogadać gg 13858467 smile

dzięki. kiss
        moze kiedys skorzystam z nr. smile
        • serena.x3 Re: Zajrzyj !!! Francuski 13.04.10, 17:34
          samawkinie napisał(a):

> serena.x3 napisał(a):
          >
          > > FRANCUSKI !
          > > Jest najlepszy, i jest prosty jak się systematycznie uczyć.
          > >
          > > Jeżeli chcesz o nim pogadać gg 13858467 smile
          >
          > dzięki. kiss
          > moze kiedys skorzystam z nr. smile

bo ja miałam 4 z francuza, więc coś pomóc mogę ;D
      • anne05 tylko nie.... 19.04.10, 16:34
        ruski! Błagam, nie wybieraj tego. Wcale nie jest łatwy. Weź se francuskii. Ruski mam w
        szkole i to jest totalna porażka. Nauczyć się samego alfabetu to kiszka xD
      • polsia FrAnCuZzzz;) 19.04.10, 21:30
        Ja się uczę Francuskiego i jest łatwysmile
        owszem trzeba uczyć się słówek i wg, ale jest mało czasów, mało czasowników
        nieregularnych, tych które się odmieniają. Najgorzej jest jak zawsze ze słownictwem
        szczególnie u mnie, bo mi się nie chce uczyćbig_grinsmirksmirk
    • deedee Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 17:03
      niemiecki albo francuski ... ale jak by był hiszpański to bym ten wybrała ;d
    • laska.bieberaxd Francuski . < 3 13.04.10, 17:12
    • amika Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 17:23
      Ja też niedawno wybierałam język. Tylko miałam anglika i niemiecki do wyboru.
      Jak patrzyłam na gramatykę francuskiego to nie wydawał mi się bardzo trudny
      (Gorzej z wymową) Jeśli się interesujesz francuskim to może powinnaś pójść w
      tym kierunku.
      Niemiecki nie radziłabym. Jest trudny. Rosyjski tak sobie, ale też raczej nie.
      Jeśli bym miała wybrać jakiś język to wybrałabym Włoski big_grin.
    • piratka13 Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 17:25
      em ja uczę się niemca i też jest łatwy wink
      ale ja nie miałam wyboru ...
    • nrulezzzzz Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 17:31
      uuu kiedy powędrowałam do gimnazjum nie miałam takiego wyboru (ale w liceum nie
      dam sobie czegoś takiego zrobić!)... po prostu to jest bardzo przeciętne
      gimnazjum i nawet kiedy chciałabym iść do innego to miałabym trochę drogi, nie
      znałabym nikogo (choć tego najmniej się boję), matka nie pozwoliłaby mi w takim
      wieku całkowicie decydować o swoim życiu, ale tak szczerze to chciałam tam
      iść... cała moja klasa (co było niemożliwym) tam poszła i wszyscy prócz dwóch
      osób jesteśmy w jednej klasie (było nas za dużo po prostu) smile nie wiem czy
      żałuję... być może trochę tak, ale moja mama wie doskonale, że liceum nie dam
      sobie jakiegoś byle jakiego wcisnąć (żeby miała to na rękę...)!!! ja chcę być
      kimś, bo nikim być jest źle...
      • nrulezzzzz Re: Problem z wyborem języka. 13.04.10, 17:42
        a i rada... sorry skleroza tongue_out :
        rosyjski: wiem co to znaczy... mój tata i mama też się go uczyli, więc... ale
        wiedz mi nie przyda Ci się, a pisownia zabójczo trudna!!! całkiem inne znaki,
        zaczynasz jak od przedszkola, totalnie od podstaw!!! chociaż mówienie w tym
        języku jest ni8e za trudne, lecz też nie za łatwe...
        niemiecki: uczę się go i powiem Ci to on jest wg mnie najłatwiejszy i to on
        najbardziej Ci się w życiu przyda!!! serio!!! to dość łatwy, przystępny i
        prosty język! uczę się go od 4kl. , ale to nic, bo w gimnazjum po prostu
        zaczynam znowu od podstaw smile
        francuski: intryguje mnie ten język, gdybym kierowała się dawnymi marzeniami na
        pewno uczyłabym się go w wymarzonym liceum (które jest jednym z najlepszych na
        mojej liście)... ale wiesz mi to trudniejsze, niż Ci się wydaje!!! na
        merci się nie kończy!!! pisownia jeszcze ujdzie, ale z wymową i akcentem
        jest supertrudno!!! jeśli masz to akcent jesteś w domu, jeśli nie to zmarnowane
        3 (lub mniej to Twój wybór) lata nauki!!! ryzykowna ta decyzja... ale życie jest
        po to by spełniać marzenia, więc powinien być to tylko i wyłącznie Twój wybór! a
        jeśli chodzi o przydatność, to jest dobrze, ale dużo mniej niż niemiecki...

mam wielką nadzieję, że pomogłam kształtować nową, młodą poliglotkę kisswink
    • isska94 Re: Problem z wyborem języka. (odp.-gim/liceum) 16.04.10, 18:59
      Ja również stoję przed podobnym wyborem - tyle że ja właśnie kończę
      gimnazjum i wybieram liceum. Szczerze mówiąc, nigdy nie zastanawiałam się nad
      francuskim xd w podstawówce uczyłam się angielskiego. W gimnazjum niemieckiego i
      angielskiego. Teraz, kiedy najwyższy czas na wybór języków w liceum, mam
      dylemat: czy wybrać języki, których uczyłam się w gimnazjum, czy wybrać inny?
      Nadmienię,że od zawsze interesował mnie hiszpański. Nasza wychowawczyni -
      nauczycielka j.niemieckiego powtarza, iż "Rozpoczęcie nauki nowego języka w
      liceum tylko skomplikuje nam sprawę - bo trzy lata nauki niemieckiego i trzy
      lata nauki nowego języka w liceum to nie jest wystarczająco aby nauczyć się
      dwóch języków w tak krótkim czasie"
      Samawkinie, aby w jakikolwiek sposób Ci to ułatwić, jeśli
      uczyłaś się już w podstawówce dwóch języków to lepiej je kontynuuj. Jeśli nie,
      wybierz taki język, którego naprawdę będziesz chciała się uczyć. Nigdy
      nie rób niczego pod wpływem presji otoczenia. Masz przed sobą jeszcze co
      najmniej 6 lat nauki. Nie wybieraj niczego pochopnie, inaczej możesz tego
      żałować. Nie patrz na to, który język lepiej brzmi lub jest łatwiejszy. Jesteś w
      stanie nauczyć się nawet 'chińskiej kaligrafii', jeśli tylko naprawdę będziesz
      chciała to robić.Nie zwracaj uwagi na to co robią Twoi rówieśnicy - sama
      powinnaś wiedzieć w którym języku czujesz się najlepiej. Życzę Ci powodzenia w
      wyborze i przyjemnej nauki tego języka (;
      PS: Tak dla wyjaśnienia, ja jeszcze decyzji ostatecznej nie podjęłam, ale
      prawdopodobnie zastosuję się do rady mojej wychowawczyni. W liceum bd
      kontynuować niemiecki. Hiszpańskiego bd uczyć się na własną rękę (; Pozdrawiam (:
    • paulina.77 Re: Problem z wyborem języka. 16.04.10, 19:05
      Ja chodze na niemiecki i mi się podoba nie jest trudny xD
      ale na rosyjski nie poszłabym nigdy...
    • squash rosyjski jest zbędny. 17.04.10, 17:52
      był potrzebny, ale wiele lat temu. Teraz bardziej polecałabym ci niemiecki, w końcu to język
      naszych sąsiadów.
    • princessm Re: Problem z wyborem języka. 18.04.10, 15:13
      Nie miałam niestety możliwości wyboru języka bo w moim gimnazjum był prócz
      angielskiego j. niemiecki. Sama przemyśl jeszcze raz i porządnie jaki język byś
      chciała wybrać.
      Moja koleżanka uczy sie francuskiego i mówi że jest trudny dla niej. Inna zaś
      na rosyjski i całkiem nieźle sobie z nim radzi. Postawiła by,m na rosyjski bo to
      język słowiański i podobny do polskiego .
    • chomikuj123 Francuski 18.04.10, 15:22
      Wybierz francuski. Być może jest trudniejszy od rosyjskiego, ale za to bardziej praktyczny -
      dużo więcej osób na świecie mówi po francusku niż po rosyjsku (chyba że wiążesz swoją
      przyszłość z Europą Wschodnią - wtedy bierz rosyjski).
      Za nic w świecie nie wybieraj niemieckiego - zupełnie nieprzydatny język. Tylko w Niemczech
      się nim posługują.
    • scarletrose Niemiecki. 18.04.10, 15:47
      Dlaczego? W wielu krajach europejskich używa się właśnie tego języka (np. w
      Grecji czasami mogą nie znać dobrze angielskiego, a niemiecki - owszem).
      Francuskiego nie cierpię, ale każdy ma inne "upodobania".
      Rosyjski... rosyjskiego będzie łatwo się nauczyć. A jak nie chcesz tego
      niemieckiego, to wybierz rosyjski. Takie jest moje zdanie ;>
      Pozdrawiam.
    • andxz Re: Problem z wyborem języka. 18.04.10, 18:53
      moim zdaniem powinnaś iść na francuski, jeżeli tego chcesz. ; )
      ja też idę w tym roku do gim i nie wiem jaki język wybrać, ale tam mamy trochę więcej do wyboru ( hiszpański, włoski, francuski, niemiecki, rosyjski )zastanawiam się miedzy włoskim a hiszpańskim. ; )
      • eileen... Francaaaaa xD 19.04.10, 15:59
        Ja jestem w klasie z rozszerzonym francuskim ( 6 godz. w tygodniu surprised) i ten język się bardzo
        przydaje -,- Bo mało osób się na niego decyduje. Takiego ruska to większość zna. Nawet ja
        się w podstawówce uczyłam. I wcale franc nie jest taki trudny, tylko z wymową kiepsko... Ale
        po jakiś 2 tygodniach nauki się pewnie przestawisz i bedzie spoko wink Z resztą, same słowa są
        do anglika podobne...
    • karcio Re: Problem z wyborem języka. 19.04.10, 16:06
      tez ide do gimnazjum ja wybralam angielski xD a rosyjski jest dziadoski szczegolnie jak sie
      ma taka jedna babe ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka