Dodaj do ulubionych

Klasy profilowane.

25.07.10, 20:04
Jak wyżej.
- co o nich myślicie? są dobre czy złe?
- chodzicie do takiej klasy? jeśli jak tak, to do jakiej? a może dopiero będziecie chodzić?

Ja osobiście uważam, że klasy profilowane nie są dobre. Jest to jakby wyróżnianie tych
lepszych uczniów i posyłanie ich do mocnych klas, a tych gorszych do klasy z { za
przeproszeniem } matołami, którzy zazwyczaj powtarzają kilka lat, palą, piją itp.
Idę do 1 gimnazjum, do matematyczno - fizycznej i zdaję sobie sprawę, że nie będzie lekko.

PS. Proszę o nieusuwanie wątku, bo sprawdzałam czy był. Okazało się, że nie.
Obserwuj wątek
    • mervelous Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:12
      Jest tu ktoś?
      • mervelous Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:19
        halo!
        • rosalie007 Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 02:05
          Klasy profilowane są bardzo pożyteczne bo idziesz tam gdzie ci się najbardziej podoba.
          Ja np idę do dziennikarskiej a druga to angielska. Mi moja klasa bardzo odpowiada bo
          chce być dziennikarka ale w podstświece byłam w kalsie z
          rozszezonym angielskim przez 6 lat tyle ze w
          5 klasie to wszystkim 3 klasom tak zrobili.
        • szafirek Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 17:48
          ja mam profil matematyczny. jest bardzo fajnie, nie jest ciężko i mamy dodatkowe
          lekcje na komputerach tongue_out. w tych klasach naprawde nie jest trudno a jest fajnie smile
    • demilovatocool Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:21
      to głupota
    • kasiula_anahi Klasy profilowane- jestem jak najbardziej za! 25.07.10, 20:24
      Klasy profilowane wg mnie sa swietne bo uczysz sie glownie tych przedmiotow ktore cie
      interesuja zwykle w rozszerzonym zakresie. A jak ktos idzie na normalne klasy to wie czego
      sie spodziewa. A w bardzo dobrych szkolach ( np pijarzy w krakowie) to nawet normalne
      sa dobre =>.

• daily Re: oczywiście że tak! 26.07.10, 17:53
        byłam, teraz skończyłam 16 lat i idę go liceum. a właściwie do technikum fryzjerskiego.
        chcę kiedyś być zawodowo kosmetyczką, wizażystką ., fryzjerką ;D a jeśli chodzi o gim.
        profilowane - pewnie! byłam w humanistycznym. nie jestem za tym żeby palacze i pijaki
        byli w tych dobrych klasach, bo wtedy kujonki i prymusy się pogarszają.
    • czarownica_xd Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:25
      są dobre w liceum, np gdy lubisz matematykę to dobrze mieć ja rozszerzoną , bo
      potem dobrze zdasz maturę. w gim to jest nie potrzebne.
      • coco. Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:28
        ja chodzę do dziennikarsko teatralnej.
    • alexis69 Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:28
      Znam wiele osób które chodzą do klas profilowanych i palą . To że ktoś pali nie
      oznacza że jest gorszy -,-
      Moi znajomi, którzy chodzą już do liceum również palą i wyciągają średnią około
      4,5 . Nie wszyscy palący są matołami dla Twojej wiadomości . sciana
    • sonia07 Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:28
      Moim zdaniem profilowane gimnazja to błąd. Skąd uczeń podstawówki może wiedzieć
      czy odpowiedni jest dla niego profil chemiczny, fizyczny czy jeszcze inny, skoro
      z takimi przedmiotami nie miał styczności w podstawówce? Poza tym, jak można
      stawiać przed tak młodym człowiekiem, tak trudny i ważny wybór, który bądź co
      bądź, ale na pewno ma jakiś wpływ na jego przyszłość?
      • pimpusia Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:41
        sonia07 napisał(a):

> Moim zdaniem profilowane gimnazja to błąd. Skąd uczeń podstawówki może wiedzieć
        > czy odpowiedni jest dla niego profil chemiczny, fizyczny czy jeszcze inny, skor
        > o
        > z takimi przedmiotami nie miał styczności w podstawówce? Poza tym, jak można
        > stawiać przed tak młodym człowiekiem, tak trudny i ważny wybór, który bądź co
        > bądź, ale na pewno ma jakiś wpływ na jego przyszłość?
        zgadzam sie.. ja teraz ide do liceum na biol-ger-obcy, ale do gimnazjum chodzilam do
        normalnego, nieprofilowanego. w sumie dobrze smile
    • jane_ Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:28
      nie rozumiem Cię. jak idę na profil, to nie dlatego, że chcę być w jakiś sposób lepsza. po prostu idę tam, gdzie lekcje będą mnie interesować, tyle.
      • olciaa.x33 humanistyczny z elementami dziennikarstwa . 26.07.10, 17:59
        nie mam nic do takich klas , bo sama do niej idę :3

i nie wiem dlaczego uważasz , że profile klasowe dzielą na : lepsze oraz gorsze
        . : 3
    • alexis69 Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:29
      Aha i też jestem w profilowanej i jestem zadowolona .
      • mervelous Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:34
        ok rozumiem więc, że nie ma się niczego bać.
        • mervelous Re: Klasy profilowane. 25.07.10, 20:35
          mervelous napisał(a):

> ok rozumiem więc, że nie ma się niczego bać.
          * czego bać.
    • papusia96 Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 01:12
      No ja się wybieram to takiej klasy ; )
      Ale waham się między trzema profilami xD
      Matematyczną,Humanistyczną lub Geograficzno-historyczną .
      Raczej 1 abo 2 ; )
      • e.m.m.a Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 01:53
        boże, przecież to żaden problem, w końcu gdzie jest napisane, że w mat.-fiz.
        mają być same kujony, a w ogólnej 'matoły'? owszem, nauczyciele wymagają trochę
        więcej, ale chyba poszłaś na ten profil bo cię interesuje i jesteś dobra w
        przedmiotach ścisłych.
        • kalax33 Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 18:51
          Według mnie takie klasy są stworzone dla osób, które mają szczególne
          zainteresowania i chcą rozwijać się w konkretnym kierunku. Co w tym złego?
    • kamila885femme Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 18:55
      Myślę tak samo jak Ty, ja po wakacjach idę do gimnazjum do klasy humanistycznej
      • denever Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 19:03
        idę do klasy językowej. pięć razy w tygodniu angielski + ileś tam niemiecki.
        • mervelous Do denver. 26.07.10, 20:43
          Ale Ci zazdroszczę. W naszej szkole nie ma klasy językowej, a to jest mój żywioł. Mam
          z obu języków ( anglik, niemiec ) 6 na koniec. Zawsze tak było. Biorę udział w różnych
          konkursach i sprawia mi przyjemność pogadanie z kimś z innego kraju po tych właśnie
          językach. Chodzę na dodatkowe zajęcia z ang. i niem. A mat-fiz? Matma czasem sprawiała
          mi problemy, ale to przeszłość, bo zapisałam się na korki. Czuję wielką ulgę, bo się tego już
          nie boję. Jednak nie żałuję, że bd w takiej klasie. Dobrze się uczę, mam średnią 5,08 i
          podświadomość, że w gimnazjum spadnie.
          Pożyjemy, zobaczymy. Może nie będzie tak źle...
          • rikki Re: Do denver. 26.07.10, 20:50
            idę (; do klasy z roszerzonym francuskim i angielskim serce
    • kiniaa Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 20:52
      według mnie to fajna sprawa , sama bym chetnie bym do takiej poszła , ale w
      mojej szkole są jedynie sportowe i integracyjne x/// . Czemu fajna ? - otóż
      dlatego , ze mozna wybrac sb przedmiot który się bardziej lubi lub chcemy
      powiązac z nim swoją przyszłosc albo poprostu chcemy się do niego szczególnie
      przyłożyć aby jak najlepiej wypaśc na tescie gimnazjalnym ( np. matma ) . i nie
      zgadzam sie z tym ze idac do gim trudno isc na np . profil fizyczny bo wczesniej
      tego przedmiotu sie nie miało ; dlatego ze podreczniki w podstawówce są akurat
      tak zbudowane , ze są w nich elementy z różnych dziedzin na tym własnie polega
      'przyroda' bo jest to bardzo ogólne okreslenie przedmiotu , gdyz jest o
      wszystkim (i o niczym , gdyz ja sama nie lubie przyrody xd )pozatym zawsze mozna
      się przepisać wink
    • 2468 Re: Klasy profilowane. 26.07.10, 20:53
      Oczywiście! Są świetne. Pozwalają rozwinąć się jeszcze bardziej w dziedzinie z jakiej jesteś
      dobra wink
    • rumianek_xd klasa kulturalno-medialna. 26.07.10, 21:06
      jak najbardziej jestem za takimi klasami, gdyż przynajmniej
      nie mam właśnie w klasie osób takich jak wypisałaś powyżej
      i jestem z tego zadowolona, a co do ludzi, którzy do takich
      trafiają, a nie są dresami itd. mogli się po prostu uczyć i starać moim zdaniem ...
      ja ciężko pracowałam w podstawówce, żeby dostać się do najlepszego
      gim. w moim mieście i klasy kulturalno-medialnej (humanistyczna z
      ukierunkowaniem na dziennikarstwo) i jestem z niej zadowolona po pierwszym
      roku, nie jest, aż tak ciężko wink.
    • anahi_loveyou Re: Klasy profilowane. 27.07.10, 12:04
      Ja chodzę do klasy językowej. Mam 5 razy w tygodniu angielski. wink
    • squash masakra. 27.07.10, 12:12
      chodzę do przyrodniczej. poszłam tu ze względu na towarzystwo, ale cóż.

lekcje są straszne. w tym roku będę miała 2 dodatkowe fizyki i dwie chemie.
      a warto wspomnieć, że nie cierpię tych lekcji.
    • malcia Re: Klasy profilowane. 27.07.10, 12:13
      Gdy chodziłam do liceum byłam w klasie o profilu socjalnym ,czyli miałam 3 osoby które nie były w pełni sprawne.powiem szczerze że z jednej strony to dobry pomysł gdyż obcowanie z ludźmi z pewnymi zaburzeniami może wiele nauczyc.ale z drugiej strony w klasach profilowanych są przejawy niesprawiedliwości.niektórzy nauczyciele przymykają oko na niedociągniecia w nauce osób mniej sprawnych co bardzo irytuje poza tym zachowanie tych ludzi też może działac na nerwy.ja osobiście byłam w klasie z dziewczyną która non stop płakała i to o byle co i wierzcie mi że nieraz traciłam cierpliwośc.nie wiem jak jest w innych klasach profilowanych ale jeśli chodzi o profil socjalny to potrzeba dużo dużo cierpliwości.
    • iga18 . . . 01.08.10, 07:26
      Moim zdanie też nie są za dobre, bo ludzie np. w mat-info ludzie czują się
      lepsi, 'rządzą się' i ciągle się uczą. Jak widzę kogoś z mat-info (mam tam
      koleżanki) to ciągle siedzą nad książkami.
      Wiem, że chcę mieć dobre oceny, ale przerwa jest po to, żeby odpoczywać między
      lekcjami.
      To wkurza -.-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka