Hej.

Niedługo będę miała 14 lat ( tuż przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego , w którym będę chodzić do 2. klasy gimnazjum ).
I tak się zastanawiam , jaki ,,makijaż" ( nie chodzi tu o bronzery, korektory itd. ) powinnam mieć codziennie do szkoły i ogólnie.
Chodzi o kosmetyki : tonik , żel i krem oraz ten makijaż prawdziwy czyli puder, błyszczyk itd.
No więc zacznę od tych naturalnych kosmetyków.
Mam cerę tłustą - świeci się na czole i brodzie, rano jest tłusta w okolicach nosa i mam często liczne małe krostki zwane wypryskami i rzadko , ale mam - pojawiają się te prawdziwe , bolące pryszcze. Nie mam wągrów ani przesuszonej twarzy.
Jakie kosmetyki polecacie na tą cerę?
Używam aktualnie Nivei , ale nie działa.
Czy Clean & Clear będzie dobry , czy lepszy do mojej cery będzie Garnier albo Perfecta ?
A teraz o tym ,,prawdziwym makijażu".
Nie mam zamiaru codziennie katować swojej buzi jakimiś korektorami i eye-linerami , bo i tak u nas w szkole jest zakaz malowania się.
Nie potrzebuję również używać tuszu - moje rzęsy z reguły są długie i ciemne ( no i gęste ).
Myślę ( chodzi o codzienny makijaż do szkoły ) nad :
* odżywka do rzęs
* puder - tylko w tedy , kiedy pojawią się wypryski i krosty
* błyszczyk albo pomadka
Mam również wieeeelkie cienie pod oczami - nie są to potężne wory , ale zwykłe cienie. Mam je CODZIENNIE , więc wysypianie się nie daje skutków.
Co myślicie o lekkim podkładzie z miss sporty ? Lekki czyli 001 Light. Czy on niszczy cerę? Kumpela go poleciła - mówiła też , że mam śliczną cerę po użyciu 001 Light z Miss Sporty.
No więc o to poukładane pytania :
1. Jakie kosmetyki ( z jakiej firmy i serii ) polecacie dla mojej cery? ( Cera tłusta ).
2. Jaki makijaż polecacie do szkoły?
3. Czy mogę używać podkładu i czy on nie zniszczy mi cery?
4. Co na cienie pod oczami?
Z góry dziękuję.
Pozdrowienia.