Dodaj do ulubionych

Makijaż dla 14-nastolatki.

18.08.10, 22:25
Hej. smile
Niedługo będę miała 14 lat ( tuż przed rozpoczęciem nowego roku szkolnego , w którym będę chodzić do 2. klasy gimnazjum ).
I tak się zastanawiam , jaki ,,makijaż" ( nie chodzi tu o bronzery, korektory itd. ) powinnam mieć codziennie do szkoły i ogólnie.
Chodzi o kosmetyki : tonik , żel i krem oraz ten makijaż prawdziwy czyli puder, błyszczyk itd.
No więc zacznę od tych naturalnych kosmetyków.
Mam cerę tłustą - świeci się na czole i brodzie, rano jest tłusta w okolicach nosa i mam często liczne małe krostki zwane wypryskami i rzadko , ale mam - pojawiają się te prawdziwe , bolące pryszcze. Nie mam wągrów ani przesuszonej twarzy.
Jakie kosmetyki polecacie na tą cerę?
Używam aktualnie Nivei , ale nie działa.
Czy Clean & Clear będzie dobry , czy lepszy do mojej cery będzie Garnier albo Perfecta ?

A teraz o tym ,,prawdziwym makijażu".
Nie mam zamiaru codziennie katować swojej buzi jakimiś korektorami i eye-linerami , bo i tak u nas w szkole jest zakaz malowania się.
Nie potrzebuję również używać tuszu - moje rzęsy z reguły są długie i ciemne ( no i gęste ).
Myślę ( chodzi o codzienny makijaż do szkoły ) nad :
* odżywka do rzęs
* puder - tylko w tedy , kiedy pojawią się wypryski i krosty
* błyszczyk albo pomadka

Mam również wieeeelkie cienie pod oczami - nie są to potężne wory , ale zwykłe cienie. Mam je CODZIENNIE , więc wysypianie się nie daje skutków.

Co myślicie o lekkim podkładzie z miss sporty ? Lekki czyli 001 Light. Czy on niszczy cerę? Kumpela go poleciła - mówiła też , że mam śliczną cerę po użyciu 001 Light z Miss Sporty.

No więc o to poukładane pytania :
1. Jakie kosmetyki ( z jakiej firmy i serii ) polecacie dla mojej cery? ( Cera tłusta ).
2. Jaki makijaż polecacie do szkoły?
3. Czy mogę używać podkładu i czy on nie zniszczy mi cery?
4. Co na cienie pod oczami?

Z góry dziękuję. kiss

Pozdrowienia.big_grin
Obserwuj wątek
    • sonia321 Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 18.08.10, 22:31
      tusz do rzęs + błyszczyk
      • teqiulla Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 18.08.10, 22:40
        może spróbuj under twenty? myślę, że z garniera powinien też być dobry, clean & clear
        mnie osobiście zawiódł, bo na mojej twarzy pojawiło się wiecej wyprysków niż przed
        użyciem ;/
        ten podkład powinien być ok. poczytaj sobie w internecie opinie na temat tego
        kosmetyku, bo ja ci nie pomogę smile
        na wory pod oczami podobno jakieś okłady z torebek herbaty (?) ale nie jestem pewna,
        najlepiej poszukaj w internecie, tam napewno coś znajdziesz.
    • elen Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 18.08.10, 22:35
      1. Jakie kosmetyki ( z jakiej firmy i serii ) polecacie dla mojej cery? (
      Cera tłusta ).

Dermatolog skarbie, dermatolog.
      Nie mam pojęcia co mam ci polecić, bo to co opisałaś wyżej w swoim poście w
      ogóle nie dopuszcza moich propozycji. Odżywka to nie makijaż.
      Ależ oczywiście, wystarczy tylko dobrze poszukać dla swojego typu cery,
      wypróbować kolor, najlepiej gdyby był mineralny(wiąże to się z wyższą ceną) i co
      ważne, by nie zatykał porów.
      Korektor po oczy. Tak to się zwie.
    • ldn Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 18.08.10, 22:42
      1. Proponuję Ci po prostu testowanie, to, co dla jednego jest dobre dla drugiego
      takie być nie musi. Ja na przykład kremy zmieniam notorycznie, ale żelu jak na
      razie trzymam się jednego - Nivea Natural Beauty. Świetnie pachnie i nie ściąga
      skóry. Co natomiast do toniku i kremu, to szukaj matujących.
      2. Na Twoim miejscu kupiłabym podkład antybakteryjny, bo taki jest odpowiedni do
      cer tłustych i z trądzikiem. Poza tym błyszczyk w neutralnym kolorze + bibułki
      matujące, żeby poprawiać makijaż w ciągu dnia.
      3. Możesz, pamiętaj jednak, żeby z nim nie przesadzać i kupować odpowiedni dla
      swojej cery, zarówno pod względem koloru, jak i działania.
      4. Dobry podkład powinien sobie z tym poradzić, jeśli nie, pozostaje Ci tylko
      korektor rozświetlający.
    • lalula005 torba na głowe. 18.08.10, 22:44
      opanuj się dziewczyno. Masz dopiero 14 lat. Zniszczysz sobie cere malowaniem się. A kosmetyki do cery tłustej pomoże ci dobrać dermatolog.
      • kotek.bieberka Re: torba na głowe. 18.08.10, 22:46
        podkład antybakteryjny z under 20, puder mineralny, tusz do rzęs i błyszczyk c:
    • kitty Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 18.08.10, 23:00
      Odpowiem wybiórczo, rozpisywać nie mam się ochoty.
      !) nie mam cery tłustej tylko wrażliwą, ale polecam garnier i ziaja. zawsze byłam
      zadowolona z tych kosmetyków.
      !)podkład: miss sporty produkuje kiepskie kosmetyki, pewnie podkład kiepski, ale polecam
      ci podkład z Inglota, używam go i jestem zadowolona. Powiedz ekspedientce to ci poradzi
      który jest dobry dla cery tłustej, a nawet dobierze Ci kolor.
      puder: mam taki jeden dobry, chyba manhattanu, choć łatwo zrobić nim sobie tapetę to
      jak nauczyłam się go używać okazał się niezastąpiony. minus: nie ma go w każdym
      rossmanie
      do tego wystarczy ci tusz, a żadnego ci nie polecę, bo to kwestia indywidualnego doboru
      szczoteczki.
      masz 14 lat, widać, że buntowniczką nie jesteś, więc nie potrzebujesz kredki/pisaka i cieni,
      więc to wystarczy.
      może nawet podkład ci nie potrzebny, choć puder tak, skoro tłustą cerę masz.

a na cienie pod oczami są specjalne preparaty z wyciągiem ze świetlika, używam zimą, kiedy
      moje cienie są za bardzo widoczne.

ujj więcej pisać mi się nie chce. chyba nawet odpowiedziałam na wszystko
    • pauluu proste :D 19.08.10, 01:36
      też idę właśnie do II gim big_grin
      Na co dzień zazwyczaj robię sobie tylko czarną, delikatną kreskę nad okiem + tusz, tylko żeby
      trochę podkreślić oczy. Nie na misia pandę wink
      ewentualnie błyszczyk do ust ;]
    • maggie_1 makijaż 19.09.10, 18:34
      Korektor, tusz, jasny cień, np. beżowy, i błyszczyk. Więcej nie trzeba smile Polecam artykuł o makijażu dla nastolatki
    • seneka4 Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 20.09.10, 14:41
      nie wiem jakie kosmetyki mogę Ci polecić do cery tłustej ponieważ sama mam
      całkiem normalną cerę ze skłonnością do przesuszania. Ale w wieku 14 lat myślę
      ,że mogłabyś malować się lekko czarną kredką i używać tuszu do rzęs. na cienie
      pod oczami jest najlepszy korektor i polecam Ci brązer. Jeśli lubisz błyszczyki
      to jakiś bezbarwny może być. Myślę ,że tyle kosmetyków Ci wystarczy. smile
    • mila13 Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 20.09.10, 15:13
      1.Kosmetyki polecam Ci Garnier Pure Active.
      2.Makijaż do szkoły najlepiej jakiś jasny stonowany cień do oczu,lekko podkreśl
      rzęsy tuszem i oczywiście błyszczyk.
      3.Ja też mam 14 lat i niestety jestem zmuszona używać podkładu bo mam dużo
      wyprysków i muszę czymś je zakryć,sam korektor nie wystarczy.Jeśli będziesz
      używać podkładu do cery tłustej,skłonnej do wyprysków to nic Ci się nie stanie z
      cerą,tylko pamiętaj żeby codziennie wieczorem zmywać podkład.Myślę że Miss
      Sporty będzie idealny dla Ciebie też przez pewien czas go używałam ale niestety
      jakoś bardzo nie tuszuje niedoskonałości,teraz używam podkładu w musie i jest
      super bardzo dobrze maskuje pryszcze. smile
      4.Na cienie pod oczami polecam Ci korektor pod oczy,idź najlepiej do drogerii i
      wybierz jakiś z dobrej firmy(pamiętaj że na kosmetykach nie można oszczędzać
      jeśli chcę się uzyskać dobry efekt).Pozdro smile
    • agga360 Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 20.09.10, 15:31
      fluid, puder, czarna kredka i czarny tusz , różowe powieki i mocno różowa szminka ^^
      nie no żartuje jakiś delikatny makijaż wystarczy smile
      • meggi_13 Re: Makijaż dla 14-nastolatki. 20.09.10, 20:24
        1. Jakie kosmetyki polecacie dla mojej cery?
        Z tego co opisujesz mam podobną cerę do Twojej. Używam toniku i żelu firmy
        Ziaja i szczerze Ci go polecam smile

Jeśli masz długie i gęste rzęsy jak mówisz no to tusz odpada, ale możesz ich
        trochę podkręcić zalotką. Polecam jeszcze puder firmy Miss Sporty(''So Matte'' w
        ciemnoniebieskim opakowaniu, bo ten drugi w jasnoniebieskim jest szczerze mówiąc
        do dupy...). Jak go nałożysz wygląda jak podkład i fajnie matuje cerę(nie
        będziesz się świecić). Ewentualnie jakiś błyszczyk. Ja mam z Miss Spoty
        'Hollywood' i jest świetny.

Jeśli nie masz silnego trądziku, nie używaj, bo nie potrzebny Ci jest smile
        Wybór należy do Ciebie, ale ja Ci odradzam używanie podkładu.

W tym wieku raczej nie są Ci potrzebne, ale jeśli już bardzo chcesz to
        polecam z kolory od beżu do lekkiego brązu smile

Myślę że pomogłam wink
    • temptation Nie maluj się . 20.09.10, 22:00
      Dobrze Ci radzę wink . ja już przestałam ( mam 14 la. ) uznałam że nie potrzebnie
      będę sobie niszczyć twarz .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka