Dodaj do ulubionych

Dopalacze - co o nich sądzicie ?

01.10.10, 17:07
Ostatnio bardzo głośno zrobilo się w mediach o dopalaczach .

https://www.wrower.pl/transgobi2002/img/wyposazenie-jedzenie3.jpg

Co sądzicie o nich ? Rząd powinien coś zrobić w tej sprawie ?
Moze próbowywałyście kiedyś , lub wręcz przeciwnie = obiecałyście sobie, ze nigdy tego
nie zrobicie ?

WYPOWIADAJCIE SIĘ . c ;

Otuż wg mnie potrzebne są rózne kampannie na temat tego, ze dopalacze są ' złe ' . Po
to, by każdy mógł to wiedzieć i przyjmując taki środek, miał świadomośc co bierze do
ust . Ale traktuję tą sprawę podobnie do narkotyków . Jest mi prawie obojętne to, czy
będą one legalne, czy nie. Czemu ? Bo jesli ktoś chce sobie niszczyć zdrowie to i tak to
zrobi, a jesli zależy mu na samym sobie - to nigdy tego nie zrobi. mam nadzieję, ze nigdy
nie zarzyję tego środku . Ale przecież . . . nie wiem, jak będzie wyglądała moja przyszłość.
A z drugiej strony, moze gdyby dopalacze byłyby nielegalne, to mniej by nas do nich
ciągnęło. No niby mówi się, że ' zasady są po to, by je łamac ' . ale na pewno wiele osób [
w tym i ja ] obawiałoby się tego : co dalej, jeśli dowie się o tym policja ?
Ale na pewno trzeba coś zrobić. Bo to jest nie do pomyslenia, by już czternastolatki brały
dopalacze i niszczyły sobie tak zdrowie. trzeba je uświadomić . A jesli będa już wiedziały -
to droga wolna. Ich życie = ich sprawa .
Obserwuj wątek
    • whiplash. Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 01.10.10, 17:13
      dopalacze to takie same gó... jak narkotyki
      • julcia284 jedno wielkie g.... ! 04.10.10, 15:04
        nie spróbuję nigdy w życiu nawet jakby mi powiedzieli że mnie nożem zadźgają ,
        wolę umrzeć z godnością niż żyć bez niej...
        • mambaaa Re: jedno wielkie g.... ! 04.10.10, 19:05
          ej julcia284, gdyby mnie chcieliby zadźgać nożem to wolałabym wziąć dopalacze niż
          umrzeć, ponieważ jestem jeszcze młoda i mam jeszcze całe życie przed sobą tongue_out
      • mileycyrusxd Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 15:11
        Moja mama jest policjantką,i wlasnie zajmuje się tą sprawą. I mowi , ze postarają sie
        zlikwidowac te sklepy, ale nie jest to rzecz łatwa, gdyz jest ich coraz wiecej.
      • anne123 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 15:16
        Tak to totalny idiotyzmangry Po za tym narkotyk to narkotyk i juz devil
      • anol_57 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 15:33
        To jest gorsze niż narkotyki. Bo to jest chemia.
      • honeey Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 16:03
        ja już mam dosyć tych dopalaczy pie.rdo.lą o tym 24 godziny na dobę ... ale może
        to i dobrze znam osoby które paliły i po tych wszystkich reportażach itp
        przestraszyli się i przestali brać.
      • czarna_karta Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 17:55
        Moim zdaniem dopalacze są wogule nie potrzebę
        Zatruwają życie

Dopalacze są podam porównanie ; Jak byś walił głową o mur .
      • ali13 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 18:27
        najgorsze jest to , że wszystko było na legalu ! na paczkach z towrem pisło ; " produkt kolekcjonerski " L>O<L aż żal !!! szkoda ... hmmm ? crying
    • iga18 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 01.10.10, 17:14
      U mnie w mieście jest kilka sklepów, a jeden obok domu mojego kolegi z klasy xDD

Nie wiem.. Zbytnio takie tematy mnie nie obchodzą (alkohol, papierosy itp., itd.)
    • insidelia Brać coś bez informacji o składzie? Nie! 01.10.10, 17:15
      Trzeba być naprawdę głupim, żeby brać do buzi coś bez świadomości co znajduje się w
      specyfiku. Prawda, jeśli ktoś będzie chciał sobie psuć zdrowie, zrobi to bez względu na
      legalność. Jednak czy warto?

Osobiście jestem na nie. Dopalacze nie powinny być sprzedawane, bo dla mnie mają
      skutki podobne do narkotyków. Niby "pilnują" sklepów, ale powiedzcie mi jakim cudem w
      takim razie ląduje tyle dzieciaków w szpitalach? Codziennie widzę jakiś news na głównej stronie
      Gazety. To straszne!
    • naomi. jedno wielkie gó... i tyle. 01.10.10, 17:16
    • psycho_ Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 01.10.10, 17:19
      najbliższy sklep z dopalaczmi jest jakieś 50 km od miejsca mojego zamieszkania,
      więc raczej nie mam z nimi styczności. to dobrze, bo mam słabość do używek ;d
    • nancy1297 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 01.10.10, 17:25
      Dla mnie to jest jakaś porażka! No bo taka marichuana, której każdy zna skład, nie jest jakąś wielką mieszanką, wiadomo jak leczyć i nie uzależnia się od pierwszego razu (tak się dzieję raz na jakieś 250 przypadków, a nawet rzadziej) jest nielegalna, a dopalacze legalne. Chore uncertain Dopalaczy nigdy, przenigdy. Mój przyjaciel (od którego się niedawno oddaliłam) trafił niecały tydzień temu do szpitala przez nie. Cały czas jest w śpiączce crying Potrafię zrozumieć wiele, narkotyki to dla mnie nie nowość, ale nigdy nie będę rozumieć, jak można być tak głupim i brać dopalacze uncertain No i przecież na każdego to działa inaczej, więc nie można tego przewidzieć uncertain Nie polecam sciana
      • lady_cat *odświeżam* 01.10.10, 18:01
        • theszprycha Re: Dopalacze . 04.10.10, 22:30
          Mojezdanie jest takie; Jest największy nie wypał pod słońcem w mojej okolicyjest chyba z 5 sklepów. Moja koleżanka prawie ciągla pali tego typu używi a mój kolega prawie stracił życie przez to . Miał cholerne szczęście. Odradzamsmirk
      • insidelia Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 03.10.10, 10:50
        Marihuana to składnik, więc jak można znać jej skład...? Toż to roślinka.
        • oh_so_kitty Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 17:19
          Marihuana to nie składnik. ;/ Dla Twojej wiedzy marihuana to po prostu jedno z
          określeń (tak jak ganja) suszonych kwiatów konopi. Składnikiem ganji jest
          tetrahydrokannabinol czyli w skrócie dobrze nam znane THC. Jeżeli nic na ten
          temat nie wiesz to się NIE wypowiadaj. A potem osoby, które się na tym nie
          znają mieszają się w sprawy legalizacji.
    • chocolatex Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 01.10.10, 18:05
      Ja uważam , że te całe dopalacze to jeden wielki shit. Po co ludzie biorą te
      dopalacze? Żeby dobrze się bawić? Sorry, ale jeśli potrzeba dopalaczy by mieć
      dobrą zabawę to gratuluję. Moim zdaniem nie powinno się wgl produkować tego
      świństwa.
    • trufla Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 01.10.10, 18:06
      Dopalacze to w zasadzie to samo co narkotyki lub papierosy. Na początku cię uzależnia,
      a potem niszczy życie...
    • pauu26 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 02.10.10, 00:58
      dopalacze to po prostu gó.... Tak jak ty nie mam nic do tego czy będą legalne bo
      i tak jak ktoś będzie chciał to załatwi.
    • vaniney Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 02.10.10, 01:08
      bankowo powinny być legalne,żeby każdy mógł kupić C:
      • tinn Dopalacze - nie 02.10.10, 13:38
        to jest największe gó... na świecie. Już lepiej by zrobili legalizując
        marihuane. Dopalacze mają w sobie narkotyki + chemiczne świństwa, które w
        organizmie zostają do końca życia. Czyste narkotyki są o wiele 'zdrowsze', że
        tak to ujmę. Dlatego nie zamierzam się w to bawić. Jeśli narkotyki to tylko czyste.
    • dream. Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 02.10.10, 13:43
      niby racja choć z drugiej strony "zakazany owoc" niektórych bardziej pociąga.

ja nigdy nie sięgnę po papierosy, prochy, dopalacze etc.
      nie ma mowy santa
      • shadow3 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 14:53
        Po papierosy sięgniesz na banktongue_out trzeba kiedyś spróbować
    • mejbelajn. Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 02.10.10, 13:49
      Nigdy w życiu.
    • bellacullenx zupka VIFON? 02.10.10, 13:56
      a co Ona tu robi?

jeśli chodzi o dopalacze to jestem na nie, gdyż jak widzimy jest już kolejna
      ofiara tych używek..
      nikt tak na serio nie wie z czego to jest zrobione ani nic ; /
      powinni to wycofać, jeśli zakażą w miastach przeniosą się na wsie... a więc czy
      to ma jakiekolwiek znaczenie? Interes będzie zawsze... dragów też nie wolno a
      połowa bierze... ;l
      taki świat!
    • temptation Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 02.10.10, 23:15
      Od kiedy zupka chińska jest dopalaczem ? ;O ja jem te zupki z vifona ;O
      • lady_cat bo ta zupka chińska vifon 03.10.10, 11:48
        to tak przez przypadek. weszła mi ta fotka, bo pomyliłam linki. < 3
      • star_is_best Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 14:18
        :qq
    • koralowa . 03.10.10, 10:54
      Oczywiście, że jestem na nie. To tylko niszczy młodzież. Powinno się temu jakoś
      zapobiec, ale jak zwykle każdy polityk umywa od tego ręce.
      • elf97 Re: . 03.10.10, 10:57
        m . nim2 to dopalacz ? ; d
        hmm . a tak na poważnie to nigdy w życiu .
        • geniaaa . 03.10.10, 10:59
          nie, dziękuję c;
      • rewciabelde Re: . 04.10.10, 14:32
        każdy jest panem swojego losu! dopalacze zawsze będą wokół nas! Każdy robi co chce!!
        wiadomo że to szkodzi ale jeśli ktos chce iść tą droga to już jego sprawa my możemy go tylko
        upomnieć i nic więcej. Bo to jego życie.... ja nie wiem co o tym myśleć sama palę marihuanę i
        uważam że to dobre ale na krótką mete!! że waro jest sie zabawić ale to dlugo nie potrwa!;P:-
        S
    • katsuumi_17 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 03.10.10, 11:50
      Nigdy nie brałam i nie zamierzam. Świetnie, że interwencja mediów dała taki
      szybki skutek i "mobilizację" działań antydopalaczowych. To o czymś świadczy.
    • rock_i_rock .. 03.10.10, 11:59
      Koło mnie jest sklep z dopalacZami, a w nim zawsze pełno ludzi. Moja koleżanka ze
      znajomymi to kupuje na jednym z jej filmików jest jej koleżanka, ktorej się wydje, że się
      pali. TO GŁUPIE. A państwo co sobie myśli? Ż ludzi będą sobbie to kupować żeby postawić
      na szafce? U mnie w szkole w czwartek kazali nam wyciągać wszystko z plecaka i
      przeszukiwali nas, a w szatniach bez naszej wiedzy szperali w kurtkach. U kilku osób znaleźli
      dziwne rzeczy.
      • mweezy . 03.10.10, 13:44
        to głupota. nie rozumiem jak można świadomie niszczyć sobie zdrowie i chcieć
        tracić kontrolę nad sobą, nawet jeśli ma się nie wiem jakie kłopoty i problemy,
        to lepiej mieć trzeźwy umysł, bo może być tylko gorzej.
    • mika999 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 03.10.10, 15:37
      Ostatnio zrobiło się o nich strasznie głośno.
      Prawie co dzień słychać w telewizji
      że jakiś nastolatek wylądował przez nie w szpitalu,
      lub nie dało się go już uratować...
      Ale wg. Mnie to oni sami sobie to do buzi
      pakowali... Więc sami sir o to prosili tak?
      Kto przy zdrowych zmysłach brałby do ust
      coś co nie ma składu?
      Nigdy nie wiadomo co tam jest prawda??
      Ja slyszalam że ci co to mieszają razem wkładają
      tam różne różniste żeczy które nie powinny tam być
      np. Cegły , beton, szkło... Możnaby dalej wymieniać..

Nie wiem... Może powinni zrobic lekcje w szkołach na ten temat??
      Wtedy przynajmniej wiedzieliby dokładnie co to jest I mniej ludzi by to zarzywało...
      Ale I tak znajdą się ludzie któży ciągle będą to świństwo brać...
      Ale to już ich sprawa... indifferent
      • buniaczek541 Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 03.10.10, 16:44
        ja nigdy tego w ustach nie miałam i nie mam zamiaru spróbować . A wg mnie
        powinny zostać zakazane . ale kto mądry tego do ust nie weżnie.
    • werka197 Zupki vifon lubie;)Dopalacze?Nigdyy 03.10.10, 15:41
      • hellokiciara dopalacze . 03.10.10, 17:16
        Niszczę zapewne życie . Osoby które je zażywają chyba ni zdają sobie z tego sprawy , że dla
        ich zdrowia jest to nie bezpieczne . Dużo jest o tym w faktach , lecz słyszałam , że będą się
        starać , aby takie sklepy zniszczyć . Miejmy taką nadzieję ( :
    • nickaa Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 03.10.10, 20:22
      nigdy nie próbowałam i nie chcę. sądzę że to powinno być zakazane
    • panibieberovva Dopalacze . 04.10.10, 12:49
      Nie warto ich brać . : x W moim mieście są 3 sklepy i jakoś mnie do nich nie
      rwie . : d Przecież słyszałyście już w tv jakie są skutki, jakieś tam choroby,
      a nawet śmierć . cry Ci co chcą zaszpanować przed kumplami jacy są ' dorośli
      ' to już ich sprawa . Pozdrowienia dla nich i niech idą z Bogiem . Kiedyś się
      z nimi zobaczymy w górze . X DDD
    • lady_aga ... 04.10.10, 12:49
      Ludzie którzy biorą te gó...ane dopalacze są żałośni, niszczą sobie zdrowie i życie. Marnują
      na to kase, po prostu są głupi. Biorą to zeby sie dobrze bawic?... dobrze bawic to sie
      można bez tego świństwa!
    • klaugiaa Re: Dopalacze - co o nich sądzicie ? 04.10.10, 12:51
      ja mieszkam w Łodzi, mam jakieś 4 sklepy obok siebie z dopalaczami. Nie przeszkadza mi
      to. Na jednym z taki właśnie sklepów jest napis ' nie chcesz? nie bierz. NIE KOMENTUJ '
      zgadzam się z tym w 100 %, jak nie chcesz to poprostu nie bierz. Ja osobiście nigdy nic
      tam nie kupowałam, ale w przyszłości, jak dorosne do tego pewnie spróbuje : )
    • selmine Dopalcze powinny być zakazane 04.10.10, 12:55
      Dopalcze powinny być zakazane, ale i tak nikt normalny ich nie bierze. Stanowią zagrożenie
      tylko dla społeczestwa ćpunów, a nie mamy wpływu na to, co kto robi ze swoim życiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka