22.12.10, 14:14
Hej Kociaki, ma do was takie pytaniko czy chodzicie na lekcje śpiewu?
Jak tak to jak ćwiczycie głos (chodzi mi o jakieś konkrety). Jeśli znacie to piszcie.
Z góry dziękuje smile

Nie usuwajcie tego wątku kiss
Obserwuj wątek
    • alicesz Re: śpiew... 22.12.10, 14:33
      Dwa lata temu chodziłam do chóru, z którym śpiewałam na koncertach, jeździłam praktycznie po całej Polsce. Potem przyszła matura i musiałam z tego zrezygnować. Na lekcjach śpiewu dbaliśmy żeby przepona jak najlepiej pracowała, bo od niej zależy jakość dźwięków. Tradycyjnie zaczynaliśmy od masażu całej twarzy, zaczynając od policzków, potem nos, czoło i szczęka. Następnie pukaliśmy się leciutko po głowie i targaliśmy nią jakbyśmy chciały zdjąć perukę. Potem każda masowała swoją koleżankę po plecach, abyśmy były zrelaksowane.
      Potem dyrygentka podawała różne dźwięki z gammy, a my je powtarzałyśmy. Nie zapominając oczywiście o pracy przepony. Pani od emisji głosy bardzo na tłukła żebyśmy starały się śpiewać przez głowę, żeby zdawało się, że dźwięki wychodzą z głowy, a nie z ust.
      Pamiętam, że przy wysokich dźwiękach kazała nam napinać pośladki, bo wtedy lepiej wychodzi, a przy niskich wmawiałyśmy sobie, że śpiewamy wyżej. I to działałowink
      Pamiętam jeszcze jak kobitka kazała nam robić brzuszki i śpiewać gammę xD W ogóle kładła nacisk na to żebyśmy miały dobrze rozwinięte mięśnie brzucha.
      Ja sobie coś jeszcze przypomnę to napiszęwink
      • aaasia Re: śpiew... 22.12.10, 18:42
        dzięki za pomoc kiss
        • aaasia Re: śpiew... 22.12.10, 18:53
          A jeszcze mam pytanie jak się śpiewa przeponą?smile
          • soulik. Re: śpiew... 22.12.10, 19:33
            Dołączam się do pytania. big_grin.
    • mweezy . 24.12.10, 21:22
      Należę do zespołu wokalnego, jednakże bardziej skupiamy się na przygotowaniach do występów, aczkolwiek pani daje nam wiele wskazówek dotyczących śpiewu, a i ja sama się tym interesuję, więc ćwiczę swój głos. Niestety nie mam możliwości pobierania lekcji śpiewu, mam jednak nadzieję, że niedługo to będzie możliwe.

easyvoice.pl
      wokalmania.pl

to przydatne strony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka