• redhead Re: kosciol 13.03.11, 11:05
      Ja nie chodzę. Jestem ateistką. A wy wszyscy co mówicie, że jak się chodzi od czasu do czasu do kościoła, to się nie jest katoliczką, to zastanówcie się trochę. Wierze w Boga - Nie i nie chodzę. Ale mogę wierzyć i nie chodzić z różnych przyczyn. I już nie jestem katoliczką. A tak wogóle, to jak wszyscy wygadują takie bzdury, jak proboszcz wyłudza od starszych ludzi po 600 złoty ( przypadek jeden taki znam: To ile Księdzu dać? - pyta się jakaś starsza pani, Ksiądz - No nie wiem, ale ci przed panią dali 600. A później czeka, aż ta biedna starusza wyzbiera po dwadzieścia złoty z portfela) Po prostu ręce opadają. Harry Potter- zło, tEcza- zło, bo kolory homoseksualistów, Jednorożec - zło( w sumie to nie wiem, dlaczego, no ale może im się coś uroiło w tych główkach) Żyjemy w świecie hipokryzji. Cholernej Hipokryzji.
      Ale ja osobiście nie mam nic do wierzących, tylko jak słucham takiego księdza, który tylko o forsie gada to rzygam, rzygam i rzygam. No i dlatego nie chodzę do kościoła. Ale mamy tu do czynienie z jeszcze większ ą hipokryzją. Moja rodzona matka zmusza mnie do chodzenia na religie i do bierzmowania za dwa lata. Nie wiem jak mi je dadzą, bo już dwa lata w naszym domu nie było żadnego księdza. Pewnie po prostu ,,damy w łapę" dwie stówy i sprawa załatwiona. Przejrzyjmy na oczy. sciana
    • teqiulla Re: kosciol 13.03.11, 18:35
      chodzę - u nas w kościele do bierzmowania są potrzebne podpisy księdza po mszy św. no ale w sumie to nie tylko po ten podpis, chodzę, bo wierzę w Boga.
    • seneka4 Re: kosciol 14.03.11, 13:40
      Nie chodzę bo mi się nie chce. ;D
    • sylwia714 Re: kosciol 14.03.11, 20:20
      Lubię chodzić do kościoła, jestem wierząca.
    • bizzbee Re: kosciol 14.03.11, 21:01
      chodzę wtedy kiedy odczuję taką potrzebę, więc czasami. poza tym chodzę wtedy kiedy rodzice mnie zmuszą. lubię jedynie msze przed spotkaniami do bierzmowania raz w miesiącu, są dość sprawnie prowadzone.
      nie podobają mi się ograniczenia ze strony kościoła, wmawianie że muzyka rockowa/metalowa/punkowa jest złem, straszenie dzieci starszych jak i młodszych piekłem, zmuszanie do wiary (podobno wiarę ma się czuć, tak?). bardzo denerwuje mnie kiedy ksiądz na religii w mojej szkole wypytuje o kazania z niedzielnej mszy, a jeśli ktoś powie że nie był on koniecznie musi wiedzieć dlaczego, często krzyczy i denerwuje się na cała klase, mówi że nawet klasy integracyjne radzą sobie lepiej od nas, jesteśmy tragiczni. pomijając, że obraził nas-dzieci z klas integracyjnych na pewno poczułyby sie też urażone. za chodzenie do kościoła wpisuje oceny. jeśli poszłeś na jakąś tam msze-dostaniesz 5. dla mnie to jest swojego rodzaju szantaż, a tego bardzo nie lubię. nie lubię równierz wmawiania że wygląd ma jakieś znaczenie dla Boga. przecież to wiara się liczy, podobno?
      ogólnie rzecz biorąc mam uraz do księży. nie do wszystkich, o nie. ksiądz prowadzący przygotowania do bierzmowania dla mnie i mojej grupy jest świetnym człowiekiem i chyba tylko przez niego odwiedzam jeszcze miejsce zwane kościołem.

ohohoh, rozpisałam się.
      • jessicakaulitz Re: kosciol 14.03.11, 21:48
        Chodzę co niedzielę, na dodatek muszę jeszcze łazić na 10 różańców, rorat itp, bo mam bierzmowanie i ksiądz nas zmusza. Dał nam książeczki i tam zbieramy podpisy. Czuję się, jakbym łaziła do kościoła z przymusu i nie traktuję tego jako żadnej wartości, tylko jako coś, co muszę zaliczyć i w końcu będę mogła iść do domu. Trochę szkoda, że to tak traktuję, ale to wina naszego księdza, tylko i wyłącznie. Nie ma to jak zniechęcić ludzi do chodzenia do kościoła. Poza tym, odnoszę coraz większe wrażenie, że kościół to banda nietolerancyjnych hipokrytów, ale przy tym musiałabym się już bardziej rozpisywać.
    • pola16 Nie chodzę. 19.03.11, 10:49
      Po pierwsze rzadko kiedy uda się mnie dobudzić w niedzielę na poranne mszy, a na wieczorne nie ma czasu już. A poza tym nie czuję jakiejś potrzeby, aby tam chodzić... Jestem w święta zawsze, ale nie co niedzielę.
    • olcissia_1998 Re: kosciol 19.03.11, 12:22
      Będę szczera... nie chodzę. Rodzice też nie chodzą, moja siostra też, no nikt. Jak już idę do kościoła, to tylko jak są rekolekcje, przed świętami albo z jakiejś okazji, np. chrzciny albo ślub.
    • madzia2710 ... 19.03.11, 12:30
      Chodzę bo muszę. I jeszcze te głupie indeksy...
      Ale ostatnio się zaczęłam opętania bać i jakoś bardziej w to wszystko uwieżyłam.
    • mila13 Re: kosciol 19.03.11, 13:11
      A teraz będzie milion wątków o kościele, księżach i wierze ... eh.Dobra wracając do tematu to NIE! nie chodzę do kościoła bo w niego nie wierzę, w Boga tak ale w kościół nie.
    • super_star Re: kosciol 19.03.11, 13:15
      chodzę okazyjnie
    • dusia980 Chodzę , bo ... 19.03.11, 13:25
      należe do koła Caritas i muszę być w każdą niedzielę i w inne dni w Kościele .
      Też z powodu wiary mojej i rodziców .
      I próśb rodziny ,żebym chodziła do Kościoła (3 lata nie chodziłam) i wygnała z siebie szatana <lol>
    • lady_cat Re: kosciol 19.03.11, 13:27
      Także uważam, że chrześcijaństwo nie musi łączyć się z Kościołem .

Chodzę w każdą niedzielę, bo ... rodzice mi każą i dla mnie niedziela bez odwiedzin Kościoła nie jest niedzielą. Ale wszystko to, co mówią księża przyjmuję z ... po prostu nie zgadzam się ze wszystkimi ich naukami,
      Wierzę w reinkarację i nie uważam, żeby byłby to grzech .
    • ciapolka __________________________________________________ 19.03.11, 13:56
      nie wierze w kosciol
    • oczarowana Nie, nie chodzę. 19.03.11, 20:13
      Bo mnie nudzi msza. W Boga wierzę, ale w tą całą chrześcijańską otoczkę już nie,
      • witka Re: Nie, nie chodzę. 21.03.11, 14:14
        Chodzę do kościoła i więcej nie chce mi się już gadać.
    • ewa13 Re: kosciol 21.03.11, 14:28
      Czasami chodze big_grin
    • naomi. ₪ ø ||| ·o. 21.03.11, 14:31
      nieeee.
    • frau_jonas Re: kosciol 21.03.11, 14:57
      Chodzę do kościoła, bo muszę. Żadnej przyjemności z tego nie mam, gdyż jestem niewierząca.
      • marszalinka Oczywiscie 21.03.11, 15:03
        Uwielbiam chodzic do kosciola. Lecz nie jestem katoliczka tylko baptyska, tak dla scislosci ;p
    • kristie02 Tak. 21.03.11, 16:40
      Cóż... dlatego, że jestem katoliczką i wierzę w Boga. Nie jakoś przesadnie, ale wierzę.
      • pamilly Re: Tak. 21.03.11, 17:03
        chodzę gdy mam potrzebę i nachodzą mnie refleksje

• estrellaa ;dd 21.03.11, 17:02
      chodzę , jestem wierząca .

ale rozbraja mnie to , że chodząc do kościoła musimy podpisywac indeksy żeby potem komuś udowodnić , że byliśmy . ( chodzi mi o przygotowania do bierzmowania ) to nasza sprawa czy chodzimy i po co . nikt nie powinien nas zmuszać a potem kontrolować podpisy . powinniśmy chodzić z własnej woli . bo przecież znaczna część osób przygotowujących się do bierzmowania chodzi do kościola po podpis . to bezsensu . ale nikt tego nie zmnieni , cóż bywa ..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka