Dodaj do ulubionych

Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać ?

20.11.11, 08:47
Jak w tytule napisałam : Mój ojciec jest nie obliczalny.
Nie wiem jak sobie z tym wszystkim radzić. Postanowiłam napisać o tym tutaj bo chcę znaleźć w kimś oparcie. Mam w mamie i przyjaciółce, ale nie mogę wytrzymać od powstrzymania negatywnych emocji.;c Dokładna wczorajsza sytuacja:
Wczoraj mój chrzestny miał srebrne wesele. No i ojciec sobie wypił... Ok. godziny 2:00 wróciliśmy do domu. No i na początku rodzice się tylko kłócili, ale gdy mama zaczęła mu mówić o rozwodzie, rzucił się na nią i dusił na podłodze.. ; c Nawet nie wiecie jaki to był dla mnie widok... Zaczęłam go odpychać, walnęłam w twarz i przeklinałam na niego. Na serio.. To działo się tak szybko że nie panowałam nad sobą! Mama zadzwoniła po policję 2 razy i nic.. Nie odbierali. : c Potem coś ojciec znów zaczął gadać jakieś swoje racje i odpowiedziałam mu uniesionych głosem i wgl. że go niecierpię to on na mnie z łapami. Wtuliłam się przestraszona w fotel a on walnął mnie dwa razy w lewy polik. O obręcz fotela rozwaliłam sb nogę na wysokości piszczela. Potem ojciec wyszedł. Powiedział że idzie się topić, ale ja w to nie za bardzo wierzę. Myślę że to był tylko taki szantaż emocjonalny. Potem napisał mamie SMS'a "Nie jesteśmy stworzeni dla siebie, miłych snów". Było już kilka podobnych sytuacji.. Kiedyś miałam guza na głowie bo przewrócił mnie i walnęłam o szafkę, albo złapał mnie za szyję i coś z węzłem miałam nie tak.

Ja po prostu sobie z tym nie radzę, kiedy idzie czuję strach. Nie wiem co odwali w danym momencie... Mama ma napisane papiery rozwodowe, ale ja wiem, bo znam mojego ojca że własnie w tym czasie będzie działo się najgorsze. :c

Jeśli jest ktoś to przeczytał, to bardzo dziękuję. kwiat Jak u Was jest w domu ? Jak sobie z tym poradzić ? Proszę o pomoc, bo ja dłużej nie wytrzymam ! kwiat
Obserwuj wątek
    • noicomipowiesz Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 10:42
      Jak to przeczytałam, to miałam łzy w oczach. Bardzo Ci współczuję, moja rodzina też nie jest idealna, też czasami nie mogę już wytrzymać z moim ojcem. Rozumiem Cię. Namów swoją mamę na to, aby rozwiodła się. Tak dalej nie może być ! Może niech Wam założą niebieską linię? Trudna sytuacja.
      Wytrwałości życzę. kiss
      • kawaiikimie Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 11:10
        Współczuję, najlepiej jak Twoi rodzice wezmą rozwód i niech Twój tata się jak najszybciej wyprowadzi z domu, lub Ty z mamą przeprowadźcie się np. do babci czy cioci.
        U mnie w domu jest dosyć spokojnie. Czasem kłócę się z tatą, ale nigdy by mnie nie uderzył.

Życzę Powodzenia. Jakoś musisz sobie poradzić i wytrwać. smile kwiat
      • beautifullworld Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 11:12
        Bardzo dziękuję za wsparcie. kwiat
        To dla mnie bardzo ważne..
        Oczywiście moja mama się rozwiedzie prędzej czy później. Jak już wspomniałam ma napisane papiery, tylko że teraz trzeba wysłać do sądu i czekać na rozprawę..
        W niebieskiej linii moja mama też już była. Nawet chodziła do psychologa żeby zmienic podejście do całej tej sytuacji.. Pewnie pomyślicie że miała jakieś problemy ze sb ? Wcale nie... Po prostu psycholog pomógł jej spojrzeć na to z innej strony i zachęcić do działania.. No i się udało. smile
        Dziękuję jeszcze raz i jeśli ktoś ma jakąś poradę dla mnie to byłabym wdzięczna. kwiat
        • beautifullworld Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 11:17
          Ahaa i jeszcze jedno..
          Ojciec nad ranem przyszedł, przebrał się i znów wyszedł.
          Kiedy mama zapytała się kiedy wróci, on odpowiedział "Nie wiem, może w ogóle" ..
          Wiecie że on jest mi obojętny ? To przykre co teraz mówię, ale ja czuję że nie mam ojca, straciłam do niego jakikolwiek szacunek, co dopiero mówić o miłości.. -,- Wszystko przez to jakim jest człowiekiem i 'ojcem' .. :c
          • cytruska Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 11:32
            Niunia posłuchaj To co napisałaś to myślę że to nie jest odpowiednie miejsce na takie artykuły ponieważ kotkowiczki jedynie co mogą zrobić to zadzwonić na policję ponieważ twój ojciec to co robi to nie jest po prostu jakieś tam uderzenie-metody wychowawcze, ale to już jest znęcanie się przemoc i wierz mi że to jest wysoko karalne. Im szybciej pójdziecie z tą sprawą na policję tym lepiej dla wa. Pomyślałaś o tym co będzie jak np. zostaniesz sama z ojcem w domu przecież on może cie nawet zgwałcić, ato że twoja mama ma napiane papiery rozwodowe to naprawde niczego nie zmnienia, bo co sąd da im rozwód i tyle a ja na twoim miejscu chciałabym aby ojca spotakała kara za to co zrobił więc jeżeli chcesz rady ode mnie to najlepiej idź i razem z mamą dzwonicie do adwokata teraz umawiacie się na jutro adwokat jak sądzę wyda nakaz dla twojego ojca o zakaz zbliżania się i o eksmisję. A na rozprawie o rozwód od razu sąd wyda wyrok na twojego ojca i nie trzeba bedzie tego roztrząsać na dwóch rozprawach bo taka sytuacja to nie jest jednorazowy wybryk uwierz mi uderzył raz uderzy i drugi. Trzymaj się i dobrze ci radze załatw tą sprawę szybko!
    • nickaa Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 12:04
      moim zdaniem to powinnaś z mamą zrobić tak : wyprowadzić się z domu i złożyć papiery rozwodowe. nie ma sensu mieszkać z ojcem i złożyć papierów bo może dojść do gorszych rzeczy. bardzo mi przykro z twojego powodu. kiedyś miałam podobną sytuację. mieszkałam z mamą i jej siostrą i bratem. on był ( jest ) pijakiem. teraz już z nimi nie mieszkamy. i był awantury pijany był codziennie. kilka razy szyba wyleciała z drzwi jak nimi trzasnął. kiedyś popchnął ciotkę tak że upadła i jak mama zaczęła na niego krzyczeć to wystartował do niej z rękami i tak jakby chciał ją poddusić ale w końcu chyba jej nie zrobił nic poważnego. byłam mała ale pamiętam to bardzo dobrze. nie znoszę swojego dzieciństwa z tego powodu. z tego jak alkoholik potrafi zniszczyć życie. dziadek też był pijakiem i babcia nie miała łatwo z 5 dziećmi. wiem co czujesz. to takie okropne. wracasz do domu i nie wiesz co będzie ? znam to. aż za dobrze. obecnie wujek już aż tak nie przesadza. poje to fakt ale się uspokoił. był na leczeniu. kurdę.. trochę się rozpisałam. może za dużo o sobie a mniej porad. w każdym razie powinniście z mamą coś zrobić. może mogłybyście sie wyprowadzić do jakiejś ciotki, wujka, babci ? albo jakiejś koleżanki mamy. ? jeśli chciałabyś pogadać napisz dominisia210@onet.pl
    • another_me Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 13:20
      To co tutaj napisałaś jest po prostu straszne, niestety wiem jak sie czujesz, chociaż moze nie do konca, kilka lat temu, po imieninach mojej cioci kiedy rodzice wrocili do domu rozpetalo się piekło. Moj tata dotkliwie pobił moją mame, była posiniaczona a nastepnego dnia miala podbite oczy i ukrywala sie w domu przez 2tygodznie, Do dzis dokladnie to pamietam i zawsze jak sie rodzice kłoca, czuwam w nocy czy znowu jej nie uderzy, naprawdę Ci bardzo wspołczuje, i tak jak tu jedna osoba powiedziała, zamiast czekać na rozwód, Twoja mama powinna udać się na policję i złożyc zeznania, skoro to sie zdarzyło wiecej niz raz to nie ma na co czekać, dobrze by było jak by Twoja mama i TY udałyscie się na obdukcję, chyba że to było dawno i nie macie zadnych sladow, to i bez tego nalezy to zglosic. Zyczę powodzenia, nie poddawaj się<333. Jak byś chciała pogadac to napisz Karoolka1995@interia.pl serce
      • kropeczka23 Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 13:27
        Kotki, bardzo dziękuje za pomoc. serce
    • koralina94 Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 13:30
      Straszne. Bardzo Ci współczuję. Jeśli to się ciągle powtarza, to nie ma na co czekać i Twoja mama powinna złożyć te papiery rozwodowe. On nie ma prawa tak Was traktować.Nie dajcie się zastraszyć. Zadaniem głowy rodziny jest ochrona swoich bliskich, a nie dręczenie ich. Nie mam pojęcia, jak się teraz czujesz, bo nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale trzymaj się osób, które Cię wspierają. Trzymaj się i bądź silna.
    • cysssiaxd Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 13:33
      ja mam w domu nie tak źle... mój tata czasem sobie wypije tak po prostu a moja mama już się złości, czasem on przesadza z piciem , np. po jakiejś imprezie i wtedy jest haja itd. ale z moją mama jest tak , że muszę być wzorowa i w ogóle, a ja tam nie lubie się uczyć, ale się staram i o na robi mi haje nawet jak dostanę raz w życiu 3 ...
      ą przecież czasem się czegoś zapomni albo się nie miało czasu a ona tyego nie rozumie, ona sama w moim wieku leciała na samych 2 a teraz ma do mnie wonty.
      To tez mnie czasem wkurza...;puncertain
    • mandy_jonas Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 13:48
      znam twój problem. nie lubię o tym mówić, ale wiedz, że nie jesteś sama...
      • brokatowa_ Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 14:06
        Naprawdę Ci bardzo współczuje :c .
        Nie wiem , co mogłabym Ci poradzić , ale na pewno Twoja mama powinna się rozwieść . :c
        • majka04 Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 14:13
          też zdarzyły się u mnie w domu takie sytuacje sad jak wróciliśmy z poprawin albo jakiś imienin . zawsze jak się kłócą i tata jest , że tak powiem wypity to nigdy nie śpię . zawsze czuwam żeby coś się mamie nie stało. najgorsze jest to, że na drugi dzień nic nie pamięta i potem są pytania : że ja? nigdy? co ja Ci zrobiłem? . czasem mam mu ochotę tak wygarnąć, że szok.
        • zuziafuzia miałam bardzo podobnie.. 20.11.11, 14:49
          więc zacznę od tego, że czytając to zrobiło mi się strasznie smutno i przypomniała mi się moja sytuacja rodzinna sprzed ok. 2-3 lat. Mieszkałam wtedy z mamą, tatą i młodszym bratem (Miał wtedy 5 lat). Mój tata nigdy nie miał normalnej pracy. Zamiast pracować jak każdy, nie chciało mu się "robić za śmieszne pieniądze" więc nie robił nic. I z czasem zaczęły się problemy.Ojciec zaczął pić a moja mama musiała praktycznie sama utrzymywać dom. Ojciec robił tylko awantury, moja mama bardzo go kochała, więc wmawiała sobie że to minie. Nie minęło. Mój brat był coraz starszy a awantur między rodzicami było coraz więcej. Mój ojciec nigdy przemocy nie używał, o tyle nam się "poszczęściło" jeśli można to tak w ogóle nazwać. Z czasem nie wytrzymywaliśmy, mój ociec przychodził nachlany do domu i obrażał moją mamę, demolował mieszkanie, a któregoś razu prawie spalił mieszkanie gotując po pijaku... więc zaczęliśmy dzwonić po policje, policja przyjeżdżała i zgarniała go na izbę wytrzeźwień. dzięki temu mieliśmy resztę dnia i noc spokojną. Najbardziej żal mi było mojego małego brata który coraz więcej rozumiał i musiał patrzeć jak mama płacze, ojciec krzyczy... Po roku ciągłych awantur mama zdecydowała się na rozwód, poszła do adwokata, złożyła papiery, zaczęły się pierwsze rozprawy... Po półrocznej walce w sądzie mama dostała rozwód, a mój ojciec stracił prawa rodzicielskie do mnie i mojego brata o co starała się moja mama. Bardzo się cieszyłam że nie będę widywać już ojca. Nienawidziłam go za to że wyżywał się psychicznie na mojej mamie. Teraz co miesiąc powinien płacić alimenty, oczywiście nie płaci, grozi mu pobyt w więzieniu za długi u komornika i w ZUSie za nielegalna działalność. Najważniejsze że mój koszmar się skończył i nie muszę widywać już ojca pod sklepem osiedlowym z piwskiem. Wyprowadził się do swojego ojca i tyle go widziałam. Może kiedyś, jak przestanie pić, choć wątpię że wyjdzie z tego nałogu będziemy się z nim widywać. Na razie jest dobrze tak jak jest. Najważniejsze jest żeby twoja mama zrozumiała że dopóki nie podejmiecie stanowczych kroków on się nie zmieni. Konieczny jest rozwód, a nawet zakaz zbliżania się żeby was nie nachodził w domu. Życzę powodzenia i żebyś zaznała tego spokoju co ja, po tych nie przyjemnych latach. Jak chcesz pogadać możesz pisać na priv, postaram się wspierać Cię z całych sił. serce
          • beautifullworld Re: miałam bardzo podobnie.. 20.11.11, 17:02
            Widzę że takie sytuacje nie zdarzają się tylko w moim domu.
            Dziękuję że chcecie mi pomóc. Do kogoś z pewnością napiszę..
            Pisaliście że moja mama powinna iść z tym na policję. Rozmawiałam z nią o tym, i powiedziała ze pójdzie. Jeśli chodzi o adwokata bo też ktoś napoczął temat: Moja mama już spotkała się z adwokatem parę tygodni temu. Ma napisane pismo o rozwód, tlyko teraz trzeba je wysłać i czekać na rozprawę. Jeśli chodzi o mieszkanie: Przepisane jest na moją mamę więc to ojciec pójdzie, nie my. Mama bedzie starała się o wymeldowanie go. Z pewnością będzie rozwód. i bardzo się cieszę. 'Zuziafuzia' napisała o swojej sytuacji i że ma młodszego brata. Ja też mam małego brata (2 lata) i żal mi go jak musi na wszystko patrzeć. Kiedy ojciec rzucił się na mnie mały patrzył na to i się rozpłakał..
            Jeszcze raz wszystkim serdecznie dziękuję za wsparcie !serce
    • kim817 tu... 20.11.11, 18:05
      u mnie jest to samo. tylko, że bez przemocy fizycznej. choć kiedyś w przeszłości ojciec bił moją mamę.
      masz szczęście, że mieszkanie jest przepisane na Twoją mamę. przy rozwodzie będzie łatwiej. u mnie, niestety, są małe szanse na to, że ojciec by się wyprowadził. chyba właśnie to powstrzymuje moją mamę przed rozwodem, bo później byłoby jeszcze gorzej.
      jeśli chcesz, możesz do mnie napisać. możemy się wspierać nawzajem.
      • zuziafuzia do kim817 20.11.11, 18:19
        dlatego podczas rozwodu moja mama wystąpiła o nakaz eksmisji. Inaczej mój ojciec też by się nie wyprowadził a tak to musiał, inaczej policja by mu pomogła smile
    • monia12xd Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 20.11.11, 19:01
      niech twoja mama weźmie z nim rozwód!
      • damonlove damonlove 29.11.11, 22:22
        policja zal!! jak można nie odebrac?!
        mój papi to jest nienormalny ale tylko drze jape i czasem coś rozwali ale no bez przesady... ja na miejscu twojej mamy bym sie bała zaczac o rozwodzie!!
        niewiem moze na policje tym razem sie pofatygowac samemubig_grin
    • trufle Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 29.11.11, 22:27
      jejciu.. współczuję! u mnie aż tak źle nie jest!! Co prawda tata walnął mnie parę razy ale nie żeby coś... W sumie nie wiem! Dobrze że masz oparcie w mamie! Moim skromnym zdaniem najlepszym lekiem NA WSZYSTKO jest miłośćserceserce!! i nie chodzi mi tu wcale o miłość do rodziny tongue_outtongue_outtongue_out
    • weruska1123 Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 30.11.11, 18:51
      współczuje ci i to na maxa!!!!
      jak to czytałam to się popłakałam crying
      jak się to powtórzy to idź razem ze swoją mamą na policje i im opowidzcie wszystko co wam on zrobił
      to będzie najlepsze rozwiązanie
      naprawde ci współczuje i życze lepszych dni
      pozdrowionka dla wszystkich a największe dla cb i twojej mamy żeby udało się wam przerzyć kisssmileserceserce
      • rockowa941 dlaczego tu piszesz zamiast isc na policje 15.01.12, 20:48
        jak to przeczytalam to nie moglam uwierzyc masakra on moze nastepnym razem cos zrobic gorszego idzcie na policje
    • orbit Re: Mój ojciec jest nieobliczalny. Jak wytrzymać 16.01.12, 14:10
      Ironia wobec Twojego nicku a postem..
      Cóż.. Nie mam takiej sytuacji, nie wiem jak bym sobie poradziła
      podziwiam Cię za to,że jakoś wytrzymujesz.
      Jeżeli policja nie odbierała, to niech mama idzie na posterunek osobiście.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka