Dodaj do ulubionych

Harry Potter czy Twilight?

15.08.09, 16:43
co wolicie? harry`ego czy zmierzch? uzasadniajcie swoje wypowiedzi ( :

ja zdecydowanie wolę hp. zmierzch bardzo mnie irytuje. stephanie meyer chyba
nie wie, że lukier szkodzi, bo jej dzieło to czyste romansidło z Super Seksi i
Marysueistycznym Edwardem i Niezdarną, jednakże Niesamowiscie Uroczą Bellą. ta
książka składa się z głównie takich dialogów:

"Wolałam skupić uwagę na tym, co mówi anioł.
- Bello, proszę, tylko nie to! Proszę, Bello! Posłuchaj mnie! Bello, błagam!
Chciałam odpowiedzieć, że jestem gotowa zrobić dla niego wszystko, o co tylko
poprosi, ale nie potrafiłam odnaleźć swoich ust.
- Carlisle! - krzyknął anioł z rozpaczą. - Bello, nie! Och, tylko nie to! Nie!
Bello! - Anioł zaniósł się spazmatycznym szlochem.
Nie, pomyślałam, anioły nie powinny płakać, choćby i bez łez. Spróbowałam się
do niego przedostać, powiedzieć mu, że nic mi nie jest, ale byłam za głęboko,
ciężar wody przygniatał mnie, nie pozwalał oddychać."

wszystkie romantyczne scenki doprowadzały mnie do ataków śmiechu, kiedy
zamykałam książkę, jednak trzeba przyznać, że zmierzch wciąga.
śmieszy mnie także to, że większość fanek zmierzchu [ większość, podkreślam,
nie wszystkie! ] to dziewczęta bezgranicznie zakochane w idealnym edziu i
dałabym sobie rękę uciąć, że nigdy książki nie przeczytały. tylko spojrzały na
roberta z domalowanymi mięśniami ^^
Poza tym, uważam, że pani Rowling ma o wiele lepszy styl od pani Meyer. JKR
wplata zręcznie humor, często czarny, a SM próbuję na siłę wplątać sarkazm.
czasami jakieś zdanie jej wyjdzie, ale i tak gubi się to pod warstwą słodkiej
miłości belli i edwarda. w hp także jest miłość, ale bardziej rodzicielska, ta
między rówieśnikami pojawia się dopiero w wieku nastoletnim. w harrym jest o
wiele więcej akcji, zawiłych wątków, postaci. często najpierw nic nie znaczące
szczegóły potem mają wielką wagę. pani rowling stworzyła pełny świat, a pani
meyer? jej książka polega na tym, iż piękny kochać musi, a jak jest mrohny to
jeszcze lepiej. harry ma głębię, przesłanie. zmierzch to książka dobra na
poczytanie w nudny wieczór, ale moim zdaniem w ogóle nie zasługuje na taką
popularność.

dziękuję i czekam na wasze wypowiedzi ^^
Obserwuj wątek
    • miley_love. Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 16:46
      ach. zapomniałam dodać: stephen king wypowiedział się na temat dwóch pań:
      "Ludziom podobają się te historie, ich tempo, a w wypadku Stephanie Meyer
      jest jasne, że pisze dla całej generacji dziewczyn, otwierając w swoich
      książkach rodzaj bezpiecznego połączenia miłości i seksu. Zarówno Rowling jak i
      Meyer piszą zwracają się bezpośrednio do młodych ludzi. Różnica jest taka, że
      J.K.Rowling jest świetną pisarką, a Stephanie Meyer nie potrafi napisać nic
      wartościowego. Nie jest za dobra".

no, teraz to definitywnie koniec. chociaż pewnie jeszcze nie raz się wypowiem xd
      • independent_ Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 16:55
        taki
        wątek już jest.
      • hermiona13 Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 16:56
        dopiero co był taki temat, ale wypowiem się wink
        chyba każdy tu wie, a jak nie każdy to teraz przypominam, że jestem
        wielką fanką harry'ego pottera. zmierzch lubiłam mniej więcej na końcu roku 2008,
        a początku 2009. wtedy przeczytałam wszystkie ksiażki , a raczej pochłonełam,
        co przeczytałam chyba dwie w ciągu jednego dnia. nie mogłam się oderwać, bo jak już
        napisałaś to wciąga. później zaczął się wielki szał na film i pattinsona, który
        według niektórych jest oh i ah <3 (bez urazy, ale nie wiem co w nim widzicie xP).
        no i powoli moje uwielbianie zmierzchu osłabiało się. miałam dość wszystkich
        nastolatek "zakochanych" w pattinsonie, czy lautnerze. ciągle ktoś o tym gada,
        a to powoli się robi nudne. i masz racje pisząc, że połowa "fanek" nie przeczytała
        nawet żadnej części. dla mnie istnieje tylko ksiązka, film jest na prawdę mało ważny.
        harry potter. nie jestem zagorzałą fanką długo, bo dopiero 2 lata, ale zdąrzyłam
        pokochać tą książke. nie wyobrażam sobie życia bez ksiażek hp, jestem od nich
        uzależniona. codziennie je czytam, skończe jedną, zaczynam drugą. niektóre
        fragmenty znam na pamieć. była to pierwsza książka po którą sięgłam i którą przeczytałam
        w całości. na hp nie ma szału i dobrze. ciesze się z tego strasznie, bo nie zniosłabym,
        gdyby każdy gadał o nim tak jak o zmierzchu i zachwycał się Radcliffe'em shock
        co do autorek, to rowling bije meyer na głowe. u meyer powtarza się dużo opisów
        chociażby opisujących edwarda, u rowling nie ma takiego czegoś. u meyer jest pełno
        dialogów:
        - och edwardzie, jak ja cie kocham!
        - bello ale nie możemy być razem, bo ja jestem wampirem!
        - to mnie przemień!
        - nie, nie przemienie cię!
        szczególnie ostatni rozdział zmierzchu jest straszny. rowling ma wyobraznie, meyer tego
        niestety brakuję. co do filmów to sie nie wypowiadam, bo zmierzch jest kiepski, a potter
        nie dużo lepszy. załamałam się po obejrzeniu Księcia.

ufff... ale sie rozpisałam xD
        • miley_love. Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:00
          mój błąd, nie widziałam wątku. ale często się powtarzają, więc chyba to nie jest
          taka szkoda... wink

hermiona13 - myślisz tak samo jak ja. chyba pierwszy raz się ze sobą zgadzamy
          xddd zmierzch to jest jedna z płytszych książek, jakie czytałam. słit, lukier i
          sama słodycz, ech.
          • hermiona13 Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:02
            haha xP możliwe xd
            ale teraz musimy sie zgodzić . ; d
            hp lepszy i taka jest prawda wink
        • cry491 Re: Harry Potter czy Twilight? 21.09.09, 16:37
          Osobiście jestem wielka fanka Harrego Pottera,ta ksiazka jest ciekawa i wciagajaca.KOCHAM
          JAsmile nATOMIAST zMIERZCH TO TAKIE ROMANSIDLO I W DODTAKU bELLA CALY CZAS
          NARZEKA NP.
          -OCH NIE MA EDWARDA JAK JA TO PRZEZYJE?!!
          to mnie troche wnerwia ale po za tym nie mam nic do tej ksiazki.
        • elza1502 Re: Harry Potter czy Twilight? 27.09.09, 11:48
          Ja uwielbiam i to i to ;D wczesniej bardzo kochalam HP teraz kiedy przeczytalam
          twilight bardziej mi sie podoba wink ale o harrym nie zapomnialam xD
    • mileydemi Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:03
      a ja wole zmierzch. Bo go lovciam i już.!
      Mam to gdzieś... ;p !!
      • miley_love. Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:05
        no właśnie, i to jest straszne =='

hermiona 13: tak. rowling odwaliła niesamowity kawał dobrej roboty. ona
        wymyśliła przecież nowy świat, i w dodatku tak bardzo go dopracowała ; D poza
        tym, to już klasyk, chyba nie ma osoby, która go nie przeczytała.
        • hermiona13 Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:07
          a wiesz co mnie najbardziej wkurza? że ktoś już ocenia hp i mówi, że nie znosi tego typu
          książek i go nienawidzi, a nigdy nie sięgnął po książke i nawet nie przeczytał kamienia
          filozoficznego =.='
          • miley_love. Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:11
            dokładnie. zanim zaczęłam oceniać zmierzch, przeczytałam go, bo ocenianie i
            nieprzeczytanie lektury jest mocno nie w porządku. ale nigdy za nim nie
            przepadałam ^^ poza tym twilight wziął się zupełnie nagle, i tak samo nagle o
            nim ucichnie. a harry potter jest hitem od roku 1997 aż do teraz. 12 lat,
            twilight? rok, półtora albo nawet mniej.
            • hermiona13 Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:15
              może nie wziął się nagle, ale nagle zapanowała na niego moda i szał.
              bo meyer napisała chyba go w 2005 r. o ile dobrze pamiętam, i wtedy mało kto
              z polski wiedział, że w ogóle istnieje taka książką. I nikt jej nie czytał dopóki nie pojawiły
              się pierwsze foty z filmu i 'boski' pattinson. a rowling napisała hp w 97 i od razu cała
              polska go pokochała. do uwielbienia nie potrzebny był film tak jak w przypadku zmierzchu.
              • miley_love. Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:20
                w każdym bądź razie 3/4 fanek zmierzchu to po prostu dziewczyny kochające
                roberta i które nie przeczytały nawet książki. twilight to książka typowo dla
                nastoletnich dziewczyn, a harry'ego czytają ludzie niezależnie od płci i
                niezależnie od wieku ; )
                • hermiona13 Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 17:21
                  ej no xD moja babcia przeczytała 2 cześci scaredbig_grin
    • fretti1996 . 15.08.09, 17:19
      Ja nie czytałam hp i nie zamierzam, nie lubię takich baardzo fantastycznych
      książek, a Zmierzch jest troszkę bardziej realistyczny. devil
      • miley_love. Re: . 15.08.09, 18:20
        myślę, że gdyby harry był baaardzo fantastyczny, nie opierałby się w tak dużej
        mierze na mugolach big_grin
    • sarusia300k Ree 15.08.09, 20:30
      Zdecydowanie Harry
      Kocham te książki i filmy. Byłam fanką Harrego zanim wyszły filmy... I nadal
      jestem. Do Zmierzchu nic nie mam . Ale nie szaleje na jego punkcie bo uważam
      że to przesada

fretti1996
      Sądzisz że Harry jest tak bardzo fantastyczny dam ci pewien przykład

1.
      JKR. I SM. Wiele razy podkreślają w swoich książkach miłość. Lecz jest pewna
      różnica Pani JKR. Pokazuje nam miłość która jest realna jest możliwa i
      prawdziwa, np między Ronem a Hermioną. Wiele razy się kłócą nie zgadzają lecz
      kochają. Tak jak to bywa w prawdziwym świecie. A pani SM. Pokazuje nam miłość
      nie realną bo czy jest możliwe aby mega przystojny inteligentny i rozumiejący
      kobiety facet (mówiąc krótko PAN IDEALNY) Zakocha się w nie specjalnie pięknej
      dziewczynie która jest niezdarą ? Wątpię. Przez to wszystko pani SM Postawiła
      bardzo wysoko poprzeczkę chłopakom bo większość dziewczyn zakochała sie w
      Edwardzie i szuka takiego ideału u innych chłopaków. A tu niestety klapa.

Jestem jednego ciekawa . I to już od dawna tongue_out . Dlaczego fanki Zmierzchu
      odnalazły się dopiero wtedy kiedy pokazał się zwiastun¬ filmu? A wcześniej
      jakoś nikt za bardzo nie wiedział o Stephanie Mayer i Twilight ? Chyba znam
      odpowiedź, według mnie nastolatkom które szukają idealnej miłości pokazano
      streszczenie idealnego Edzia a do tego pokazano obrazek udoskonalego
      komputerowo Roberta? I po prostu każda musiała przeczytać albo chociaż
      obejrzeć film żeby potem zakochać się w nie realnym romansie tongue_out.

Kocham Harrego za to że jest tam tyle samo Humoru, miłości, przyjaźni,
      strachu i akcji. I przez to jest tak ciekawy, A zmierzch głównie
      -Edzio jak cie kocha
      - Ja ciebie tez Bello
      - Na zawsze razem
      - On / Ona chce cie c zabić bo cie kocham
      Bllaa Blaa Bllaa.

Pani SM Sama się w niektórych momentach gubiła w tej miłości Edzia i Belli
      nie za bardzo wiedziała o czym pisać z wyjątkiem 4 części . A panie JKR. Od
      początku do końca wiedziała o czym będzie pisać a jeśli nie to bardzo
      pomysłowo to wszystko łączy ze sobą. Każda część jest o czymś zupełnie innym
      lecz powiązanym. A w Zmierzchu nie szczegulnie Bella kocha Edwarda i Jackoba.
      Ewdard kocha Belle i nie nawiedzi Jackoba . i na odwrót. Belle chce stać się
      wampirem Edward nie chce do tego dopuścić i pojawiają się inne wampiry którym
      nie pasuje miłośc śmiertelnicy z nie śmiertelnym. Jedyne co mnie zaskoczyło w
      tej książce i podziwiam to ,, Reneesme" Za to wielkie brawo dla SM.

Ale sie rozpisałam Na pewno nie koniec moich wypowiedzi :d

Zapraszam na
      www.kotek.pl/forum/02,3000,99030417,99030417,Fani_Harrego_Pottera_Czy_nadal_istnieja.html
      Fani Harrego Pottera łączmy się !!smirksmirksmirksmirk
    • sarusia300k Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 21:02
      Przeczytałam to w tamtym temacie i bardzo spodobała mi sie ta wypowieć mam
      nadzieje tylko że autorka sie nie obrazi

AUTOR XIS

No to fani "Zmierzchu" mnie teraz zjedzą...
      Autor: xis 14.08.09, 13:52

Wolę "Harry'ego Pottera" i jako książkę i jako film...

Dzięki "Harry'emu..." zaczęłam w ogóle czytać książki. Pewnego dnia dziadek
      kupił mi trzecią część (nie wiedział która to wink), a ja przeczytałam jeden
      rozdział i mi się nie spodobał. Książka stała na półce przez długi czas, ale
      pewnego dnia, gdy miałam dziewięć lat, nudziło mi się, więc wzięłam ją i
      zaczęłam czytać... I pokochałam tą książkę. Wcześniej chyba byłam po prostu za
      młoda wink "Harry..." na zawsze pozostanie moją ulubioną serią książkową i choćby
      wyszło tysiąc zmierzchopodobnych tworów to i tak tego nie zmieni.

"Zmierzch" lubię, nie mogę powiedzieć, że nie, ale nie jest to seria bez wad
      (oczywiście nie mówię, że "Harry..." wad nie ma, bo wiadomo, że wszystko ma
      jakieś wady, ale nie rzucają się w oczy i w tej chwili, chociaż wysilam swój
      mózg, nie mogę sobie żadnej przypomnieć). Wszystkie części "Zmierzchu" są
      strasznie wciągające - gdy dorwałam tą książkę w swoje łapki to wręcz nie mogłam
      jej wypuścić. Ale... gdyby zajrzeć głębiej, do "wnętrza" "Zmierzchu" to już nie
      prezentuje się tak ciekawie. Przemilczę już to, że wampiry w tej serii nie mają
      żadnego związku z prawdziwymi wampirami, oprócz tego, że są blade i lubią krew.
      Chodzi o fakt, że tak naprawdę "Zmierzch" jest... denny. Niby horror, a tak
      naprawdę kiczowata historyjka o miłości. W realnym świecie takie uczucie nie
      istnieje. Bella jest naprawdę głupią dziewczyną - gdybym była na jej miejscu to
      po tym, jak Edward z nią zerwał dałabym sobie spokój i zapomniała o nim. No
      dobra, może bym nie zapomniała, bo chyba nie da się tak po prostu zapomnieć, ale
      dałabym sobie z nim spokój. Zostawił, więc mam go w dupie, koniec. Sam Edward
      mnie strasznie irytuje, chyba najgłupsza postać w serii... Uwaga, czekam na
      protesty, ale takie jest moje zdanie. Jest za idealny i właśnie przez to jest...
      całkowicie nieidealny. Bo nikt, ani człowiek, ani wampir nie jest bez wad, a on
      co? Silny, przystojny, inteligentny... Za dużo tego. No i jeszcze wkurzyło mnie,
      gdy zabronił Belli spotykać się z Jacobem. Zabraniać to sobie może swojej dupie,
      a nie dziewczynie.

Przejdźmy do filmów i tutaj tylo tak krótko: jeżeli chodzi o "Harry'ego..." to
      pierwsze dwie części były nieco nijakie, ale reszta to naprawdę kawał dobrej
      roboty, chociaż wkurza mnie, że tak dużo z książki powycinali... Ale z drugiej
      strony czy dało się inaczej, skoro książka jest taka długa? Natomiast "Zmierzch"
      to dla mnie zwykły, niczym niewyróżniający się film. Gdyby nie zmierzchomania to
      pewnie moja przygoda z nim byłaby taka: pewnego dnia w telewizji leci
      "Zmierzch", oglądam a potem zapominam... I jeszcze na koniec słówko o Waszej
      kochanej gwieździe, Robercie Pattinsonie... współczuję mu. Kiedyś go lubiłam,
      Cedrika w "Harrym Potterze i Czarze Ognia" zagrał świetnie, idealnie pasował do
      tej roli, ALE... po "Zmierzchu" mój stosunek do tego aktora się zmienił. Rzygam
      na widok tysiąca słitaśnych fotek. Nie mam nic do niego, tylko do jego
      obsesyjnych fanek... Jak napisałam na początku: współczuję mu. Współczuję, że ma
      takie pseudofanki, zrażające ludzi do jego osoby.

Pewnie nikt tego nie przeczyta. Dziwię się, że tak dużo napisałam. No cóż...

No cóż ja przeczyałam i cię w pełni popieram koleżanko big_grin
    • esmecullen Re: Harry Potter czy Twilight? 15.08.09, 22:57
      Obydwi książki są wspaniałe. Jednak mnie ciągnie bardziej do Zmierzchu. Dlaczego?? Bo to
      romansidło XD. Taak. Rowling wymyśliła całkiem inny świat i tu dla niej powinna być
      owacja na stojąco. Za to Meyer wplotła w nasz świat, świat fantastyczny. Okazuje się
      nagle że we Włoszech jest Voltera którą żądzą wampiry. Wojny pólnocne...
      A co do Pattinsona... Jest ładny to fakt... Ludzie ale on jest od pietnastolatki starszy o 8
      latbig_grin. Pozatym uwielbiam z niego żartować doprowadzając do szału koleżankę XD
    • ladyy Re: Harry Potter czy Twilight? 16.08.09, 12:52
      zgadzam się z mileylove w 100%!
      to jest coś w rodzaju romansu wole hp
      nie wiem jak można czytać po pare razy taką "lukrową" książkę dobrze że film jest lepszy!
      • roseline Re: Harry Potter czy Twilight? 21.09.09, 11:40
        Harry Potter smile
        Zmierzch, fajny, ale tak jak King napisał przeznaczony dla kobiet bo
        odzwierciedla to co każda z nas by chciała mieć - idealnego mężczyznę, idealne
        życie.
        Harry, jest niezastąpiony, napisany dla czytelnika w każdym wieku. I ma cos
        czego Zmierzch nigdy nie będzie miał - jest magiczny.
        Aczkolwiek, mówię tylko i wyłącznie o książkach big_grin
        Przed Świtem strasznie mnie zawiódł sad Ciąża, przemiana, ślub i na dodatek Jacob
        zakochał się w Renesmee...strasznie przewidywalne.
        Natomiast Insygnia Śmierci były fenomenalne!!! Płakałam jak czytałam końcówkę smile

O tym co dla mnie jest wazniejsze, świadczyć moze jescze fakt, ze w każde
        wakacje czytam całą sagę Harry'ego od poczatku do końca big_grin A
        Zmierzch...próbowałam przeczytać drugi raz, ale nie dałam rady i odłożyłam po
        przeczytaniu zaledwie kilku stron...wciąga raz, a potem już nie!
    • th4ever Re: Harry Potter czy Twilight? 21.09.09, 17:25
      twilight poniewaz....ma fajniejsza tematyke....taki typowo dla mlodziezy...
    • wunia Re: Harry Potter czy Twilight? 21.09.09, 18:24
      po 1:
      ja wolę zmierzch ,poneważ jagże wielce seksowny potter mnie nie pociąg i nudzi,
      po2:
      jak tak strasznie kochacie HP to załóżcie sobie jakiś denny fanklub i
      powychwalajcie jak ronowi z różdżką jest cudownie i seksi, a nie obrażacie
      książki Meyer
      po 3:
      moim zdaniem Zmierzch nie jest cudem literatury. są lepsze ksiązki, ale do niech
      nie należy potter. Rowling pisze dennie o jakichś czarach , i innych
      niemożliwych zjawiskach a SM napisała nie słodko pierdzące bajki. ksiązki z sagi
      zmierzchu wciągają. gdy czytam nie mogę przestac i nie moge sie doczekac co
      będzie dalej. ta historia jest romantyczna i bardzo pomagajaca na duchu. Edward
      cudowny i megaprzystojny wampir zakochał się w zwykłej, niemającej nic w sobie
      Belli jaką może być każda z nas. ta książka pokazuje czym jest prawdziwa miłość
      a każda romantyczna chwila jest tak nieziemsko opisana, że wiele autorek może
      pozazdrościc SM takich umiejętności manipulacji i tego ,,wciągania,,.
      po 4:
      więc kochane dzieci nie pasjonujcie się za bardzo czarami i inną magią i nie
      wierzcie w to... to jasne że taka historia ja k w zmierzchu nigdy nikomu sie nie
      zdarzy ale harry potter w porownaniu z tym to absurd, więc OPANUJCIE
      SIĘ
      scared
      • nikt. Re: Harry Potter czy Twilight? 21.09.09, 18:50
        miley_love, nie wiem czemu, ale uwielbiam czytać Twoje posty. xd

ja zdecydowanie bardziejbardziejbardziej lubię Harry'ego Pottera.
        nawet nie ma porównania. Zmierzch rzy Potterze to nic. Harry miał 7 części . a Zmierzch ile ? 4 ? 5 ? nie wiem. wiecie, czemu tak dużo ? bo popyt rodzi podaż. czyli jeśli cos dobrze się sprzedaje, jest tego zamawiana większa ilość nakładu, dla obustronnej kożyści. świetnie, teraz jest taka suermegaduża zajawka na temat zmierzchu, a ja uważam, żer to jest koszmarne. a jak powiem w klasie, że Zmierzch to ścierwo, za przeproszeniem, to mnie tam wszystkie dziewczyny żywcem zjedzą. wrr. co one w nim widzą ? Zmierzch to przecież zwykła bajeczka dla dzieci, która nawet nie ma przesłania. z książki składa się 3/4 dialogów. i jak teraz czytelnik ma stworzyć wizję bohaterów ? hahaha. nie dość, że to jest dosłownie paplanie o niczym, to jeszcze to jest takie słodkie, że tego nawet przeczytać do końca nie można, bo aż się kartki kleją. Pan Idealny Edzio oraz Pani Idealna Bella kochają się, ale jedno kochać nie może. o jej, co my zrobimy? co my zrobimy ?! świat się zawali, oni nie mogą być razem ! ojej, ojej! są ważniejsze problemy, szczegółowo opisane w szanownym panie Potterze. ja jestem fanką HP od jakichś 3 czy 4 lat. pamiętacie, jak była chyba premiera 1 części, bodajże w kinach ? gdy w sklepach sprzedawane były Magiczne Fasolki Bertiego Botta, czy chociażby Czekoladowe Żaby ? to było coś. w księgarniach sprzedawane były dodatki do ksiażki, np. Quidditch przez wieki. a Zmierzch ? no gdzie, gdzie jest takie coś ? nie ma. Harry'ego Pottera czytałam ok. 10 razy, każdą część. no dobrze, oprócz 7, tę czytałąm dopiero 2 razy, bo była wydana dopiero rok temu. byłam na premierze o 24:00, przy okazji. : D
        HP jest dla mnie niezwykle ważną książką, byłą pierwszą, i zapewne ostatnią, która tak mnie wciągneła. którą przeczytałąm tyle razy. którą tak dobrze zrozumiełam, z któr się tak utożsamiłam..
        w HP jest i wątek miłosny, i czary, i prawdziwe uczucia, nie tylko miłość i nienawiść, jak w Zmierzchu. są prawdiwe problemy, takie jak np. brak rodziców..
        każdą część czytam niemal z zapartym tchem, mimo, że to nie 1 raz.
        wciąz pamiętam tę całą Potteromanię, to było naprawdę świetne.. : D
        przykro mi, naprawdę, bardzo, że Zmierzch jest uważany za lepszego od HP. i to bezpodstawnie. przecież to nie ma sensu.. ile J. K Rowling zarobiłą na HP ? a ile Meyer na Twilight ? J. K - ok. 15 mld (!) $. a Meyer ? cóż, nie mogę tego znaleźć, ale na pewno nie więcej niż 300 mln.
        ile jest fanów HP, a ile sagi Twlight ? no, ile ? kiedyś 2/3 globu go kochały.. ; \ a teraz ? większość przeżuciła sie na lukrowe romanse czy tas dramaty.

jak ktoś przeczyta to całe, to będę go po nogach całować, normalnie. xd
        • nescaffes Re: Harry Potter czy Twilight? 21.09.09, 19:47
          właściwie to obie książki są dobre, jednak ja jestem za Harry'm Potterem.
          dlaczego? ten świat wydaje mi się ciekawszy. nie ma tylko wątków miłosnych, ale
          można wyczuć akcję, strach, humor. zawsze gdy kończę w połowie i odkładam HP na
          półkę, mam ochotę jak najszybciej wrócić do świata magii. obie historie są
          niezwykle wciągające i pozwalają rozwinąć skrzydła wyobraźni, jednak w Harry'm
          Potterze jest to 'coś', dzięki czemu zyskał aż tylu fanów KSIĄŻKOWYCH, bo po
          filmie można mało stwierdzić jak i ocenić. Prawda jest też taka, że 'Zmierzch'
          to nowość, bo niewiele osób, a właściwie prawie nikt nie pomyślał ani nie spisał
          opowiadania gdzie wampiry mają też dobrą stronę, i nie wszystkie zabijają ludzi
          dla krwi.
          Właściwie to trzeba byłoby poczekać te sześć lat i wtedy ocenić ile książka
          zyskała fanów, bo co to za fan, który co chwilę zmienia swoje zainteresowania.
          Raz jest zafascynowany HSM, raz Hanną Montaną, innym razem Piratami z Karaibów,
          Zmierzchem a potem licho wie czym.
          Zgadzam się też, że p. S. Meyer napisała, jakby to ująć romansidło, przepełnione
          słodkimi słówkami, i prośbami żeby ktoś tam, nie zostawiał kogoś tam, bo ktoś
          kogoś kocha.
          I żeby nie było, że mówię to bezpodstawnie bo całą sagę przeczytałam.
          Część pierwsza wyszła nawet ciekawie, potrafiła wciągnąć, zaciekawiła mnie. Przy
          drugiej lekko się zawiodłam, trzecia okazała się, przynajmniej według mnie,
          totalną klapą. Pewne momenty ciągnęły się bez końca i jakoś specjalnie mnie nie
          zainteresowały, za to czwarta? Przewidywalna, zwyczajna, nie mogę powiedzieć że
          była wspaniała ale nie była też zła.
          A Harry Potter? Czytałam, potrafiłam sobie doskonale wyobrazić sytuacje z
          książki, odczuć strach, opowiadanie mnie zafascynowało. I jest to coś czego nie
          czuję w 'Zmierzchu'.
          Pani Meyer jednak, jak i p. Rowling, odwaliły kawał dobrej roboty, bo prawda
          jest taka, że nie wszyscy potrafią napisać coś takiego. wink
          • miley_love. Re: Harry Potter czy Twilight? 24.09.09, 20:12
            a myślałam, że większość osób na kotku zostało opętanych zmierzchomanią, a tu
            suprise : DD
            • nikt. Re: Harry Potter czy Twilight? 24.09.09, 20:27
              też tak myślałąm, ale dobra. ;d
              miłę zaskoczenie. : D
              • orange_love Re: Harry Potter czy Twilight? 24.09.09, 20:41
                Ja lubię oba filmy tak samo, czyli kocham big_grin
              • me. Re: Harry Potter czy Twilight? 25.09.09, 08:51
                obie sagi sa swietne. ale jesli mialabym wybierac to wole Zmierzch. Bardziej mnie do niego
                ciagnie tongue_out Ale HP też wielbie smile
    • musera Re: Harry Potter czy Twilight? 25.09.09, 16:19
      Cóż, mi podobają się obie serie, aczkolwiek Potter trochę zmierzch wyprzedza smile
      Po prostu bardziej podoba mi się tematyka Rowling, jej bohaterowie i styl pisania smile
      No i wychowywałam się czytając Harrego big_grin
      • zmierzchoomania Re: Harry Potter czy Twilight? 25.09.09, 16:30
        Lubię obie książki, ale wolę Zmierzch. Przeczytalam całą sagę i bardzo mi się podoba.
        Rozumiem i szanuje Twoje zdanie lecz moje jest nieco odmienne. Ja widze to tak:
        Rowling napisała już 7 części, trzeba przyznać, że jest bardziej doświadczoną pisarką, a
        Meyer jest dopiero początkująca, co prawda napiasała sage Zmierzchu i Intruza, ale to nie
        wystarczyło jej by załapała tzw. bakcyla. mnie wydaje się też, że Meyer chciała jakgdyby
        wczuć się w Bellę, stać się choć nachwile nastolatką i napisać tą książke właśnie jako
        nastolatka. chciała przecież trafić głównie do młodzierzy, a nie do dorosłych.
        nie powiem, bo mnie tez niektóre momenty śmieszą, ale i tak lubie te książki, pomimo
        swoich niedoskonałości. Jak dla mnie są fantastyczne, wciągające i przede wszystkim
        oryginalne tongue_out
    • taylor_ Re: Harry Potter czy Twilight? 25.09.09, 19:10
      `Kurczee Miley_Love musiałaś się aż tak rozpisać? ;P

`A więc. Książki pani Rowling nigdy nie czytałam, ponieważ wolałam czekać aż filmy ukarzą
      w kinie ;] Natomiast całą sagę zmierzchu oczywiście przeczytałam, z początku chciałam się
      po prostu dowiedzieć skąd fascynacja tą hisorią o wampirach . Szczerze się nie zawiodłam,
      tak, książka nie była doskonała, postać Belli mnie irytowała, a miłość między Edziem a Bellą
      była ponieką przesłodzona, jednak mimo tych wad książka - moim zdaniem - jest hitem .
      Jeżeli chodzi o filmy, to zdecydowanie góruje Harry . Te wszystkie rzeczy które były
      robione komputerowo były bardzo realistyczne, nie mówię ze w zmierzchu nie były, bo
      były, np. jak grali w baseball. Jednak do filmów z harrym mam wielki sentyment i to
      znacznie pomogło w mojej ocenie suspicious To tyle co mogę powiedzieć na ten temat, bo
      niestety książek Mr. Rowling nie przeczytałam, a wszystkie filmy twilght się nie ukazały więc
      wybrać nie mogę.. confused

`A tak zbaczając z tematu to myślę że napiałaś o meyer tak jakby było z niej jakieś
      beztalencie sciana {no, przynajmniej ja tak to odebrałam} . Młoda jest, jeszcze się
      nauczy tego i owego wink alee i tak Cię bardzo, bardzo lubię xdd. Pozdro ;***
      • taylor_ Re: Harry Potter czy Twilight? 25.09.09, 19:13
        `yyy sorki Mrs. Rowling wink {zawsze mi się mylą te skróty xdd.}
        • selcia17 Re: Harry Potter czy Twilight? 26.09.09, 00:05
          Pewnie ,że Harry Potter wink) Podobają mi się i ksiązki i filmy a co do Zmierzchu
          lepsza ksiązka film beznadziejny (żal) devildeviltongue_outbig_grinbig_grin
          • leaveme_ Re: Harry Potter czy Twilight? 26.09.09, 17:31
            Harry Potter .
            Nie ma o czym mówić .
            • hermiona13 Re: Harry Potter czy Twilight? 26.09.09, 17:52
              widzę, że jest tu więcej fanów hp ; D
    • karola_483_th Re: Harry Potter czy Twilight? 26.09.09, 23:35
      Twilight smile
      • katharos Re: Harry Potter czy Twilight? 01.10.09, 18:25
        Zdecydowanie HP!! J.K Rowling ma niesamowitą wyobraźnie wszystko świetnie
        zgrane.No a Stephanie...według mnie nie umie pisać! Po pierwsze Syndrom Mary
        Sue(wyidealizowane postacie) to chyba według mnie najgorsze co może być. O ile
        się nie mylę to i U Stephanie i JK to były jedne z pierwszych książek a
        porównania to dla mnie w ogóle nie ma.!
    • anusia14 Re: Harry Potter czy Twilight? 01.10.09, 18:49
      Oczywiście, że Harry Potter jest lepszy big_grinbig_grin
      Lubię Zmierzch a raczej lubiłam bo teraz wszędzie o nim piszą..ciągle tylko
      Pattinson bla bla bla...
      to nudne...uncertain
      kisskiss
    • sonea_ Re: Harry Potter czy Twilight? 01.10.09, 18:56
      Twilight "zawładną" mną w
      styczniu czy lutym.
      Szybko mi minęło.
      Ale z HP było inaczej czekałam
      na następne części i w ogóle.
      Kocham HP, chociaż Zmierzchem
      nie gardzę surprised

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się