Dodaj do ulubionych

Styczniowo czytamy

19.01.25, 18:21
Kiepski dośc zaciąg:
Lisa Regan razy 3, kryminały. Pisać każdy może. Ona akurat gorzej.
Przemysław Kowalewski - Szóstka". dugi po "Koźle" kryminał szczeciński, tym razem rok 1968. Też kiepskie to dość, kilka ciekawostek historycznych o mieście, które często odwiedzałam.
Ian Rankin- "Kieł i pazur" i "Zagrajmy w ruletkę". Nieźle się czyta. Wkurza mnie tylko, że nie zawsze chwytam jego dowcipy i aluzje.
Katarzyna Wolwowicz - "Jaskinie umarłych", pierwsza z serii z Carmen Rodrigez. Mocno taka sobie, dudy nie urywa, ale cholerne seriale wciągają, więc z ciekawości pewnie sięgnę po następne.
Jerzy Stuhr - ?Kontrabasista", z przyjemnoscią.
"Jerzy Dziewulski o kulisach III RP w rozmowie z Krzysztofem Pyzią". Smakowite, choć Dziewul zanadto dziobem nie trzaska i stara się nie epatować różnymi... wink
Obserwuj wątek
    • balamuk Re: Styczniowo czytamy 20.01.25, 22:24
      A co tu taka posucha?... Ja głównie jestem zajęta, w przerwach czytam niezobowiązująco spółkę Roslund&Hellström. Dobrze ci oni piszą, łykam, choć tematy paskudne. W zasadzie to są powieści z tezą (do czego sami autorzy uczciwie się przyznają), więc polecam po ostrzeżeniu. smile
      • balamuk Re: Styczniowo czytamy 23.01.25, 21:54
        Chwilowo mniej zajęta czytam to samo. wink
        • balamuk Re: Styczniowo czytamy 26.01.25, 18:25
          "Polska zaraz po wojnie" (praca zbiorowa), wpadła mi w łapki, to czytam. M. in. o szabrze indywidualnym i instytucjonalnym, wrrr.
    • czekolada72 Re: Styczniowo czytamy 28.01.25, 16:06
      No poczytałam sporo, a sporo.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/240415/mit-lincolna
      lubimyczytac.pl/ksiazka/308316/stan-zagrozenia
      lubimyczytac.pl/ksiazka/3990206/czternasta-kolonia
      Czyli kolejne tomy cyklu S. Berry 'ego. Dla tych co lubią klimaty współczesnego Indiany.

lubimyczytac.pl/ksiazka/5070234/morderstwo-w-ksiegarni
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5086702/morderstwo-w-zimowy-dzien
      Kolejne tomy cyklu - dla tych co lubią lekki kryminał , zawoalowany latami pięćdziesiątymi, i do tego jeszcze na brytyjskiej prowincji .
      Dla miłośników tych czasów i lekkości , ale już w wyższych sferach - ostatni tom cyklu
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5133239/smierc-w-diamentach
      W polskich realiach - także ostatni, póki co, Tim cyklu
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5106407/rolady-i-romanse-komedia-kryminalna
      Nieco bardziej ponure, acz też polskie realia
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5097771/gniew-halnego
      Obyczajówka, ale bez klękania
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5128320/opiekunka-marzen
      Odnoszę wrażenie, że gdy powieści tej Autorki działy się konkretnie w Krakowie, były naprawdę bardziej wciągające 😆😉
      Rozczarowujący młody Stuhr
      lubimyczytac.pl/ksiazka/272597/w-krzywym-zwierciadle-ciag-dalszy-nastapil
      I trzy tomy równie rozczarowujące, po wciągającym blogu, pani Maciąg.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5111903/przemiana-podroz-do-sily-i-wolnosci
      lubimyczytac.pl/ksiazka/5007656/sciezki-duszy-astrologia-dla-zrozumienia-siebie-i-swoich-bliskich
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4902566/slowa-mocy-sztuka-tworzenia-szczesliwego-zycia
      • czekolada72 Re: Styczniowo czytamy 31.01.25, 18:16
        lubimyczytac.pl/ksiazka/47120/moje-dziecko-jak-madrze-kochac-i-dobrze-wychowywac
        • ewa9718 Re: Styczniowo czytamy 02.02.25, 12:58
          Może ona i co mądrego jest w stanie powiedzieć od czasu do czasu, ale skreśliłam babę definitywnie od czasu jej durnych wypowiedzi o własnym synku przemocowcu i reklamowaniu jednej z paskudniejszych margaryn jako cymesu dla dzieci.
          Tu wrzucę, bo ze styczniowego zaciągu iście poselskiego, jakiś takiś bardzo byle jaki, zupełnie jak dochtór!
          Krystyna Wolwowicz - "Dom utraconych", czyli Carmen Rodriguez po raz drugi. Pierwsza była ledwo taka sobie, druga słabsza;
          Michał Śmielak - "Miasto mgieł"; Sandomierz, do przelecenia;
          Michał Mateusiak "Ciężar strachu", ator: prawnik grafoman;
          Jarosław Szczyżowski - "Obserwatorium" - jakieś takieś niewioadomoco zalatujące sajensfykszynami. Niby sporo miejsc mile kojarzących się z młodością i takimi tam (Sudety), ale tak brłę, brłę i nie przebrłę...
          Mariusz Kanios - "Pomroki", czyli prokurator Michał Stróż [anioł wink ] po raz pierwszy. Czytalne, nawet bardzo. wink
          Marek Stelar - "Ptasznik" i "Czarna wdowa", czyli Heinrich Vogel, Szczecin i Łużyce, trochę ciekawostek i zabawy odkrywania kolejnych nazwisk (w 2) znanych z Hansa Klosa. Czytalne. Szkoda tylko, że dłuższa forma zaimka "ja" w celowniku jest zupełnie obca i Stelarowi, i dwojgu korektorom. Niby nic, ale - obok walenia zaimków i pan/pani dużymi literami - własnie różne mi sie wk... irytują mnie chyba najbardziej. wink
          • czekolada72 Re: Styczniowo czytamy 02.02.25, 13:41
            Kontrabasiste czytałam w zeszłym roku i bardzo polecam 👌 W ogóle twórczość "starego" Stuhra jest niezwykle czytelną, w przeciwieństwie do twórczości "młodego" S.
            Obserwatorium i Sandomierz - mam zarejestrowane w bibliotece i sobie czekam.
            Może zapiszę sobie tego Stelara?

Co do Niani. Gdy byłam średnio młoda mamusią, czyli na tamte rady, w tamtych czasach ,było ciut za późno - to zgadzałam się z Panią od A do Z.
            Teraz będąc babcią i pidczytujac odnośnie wnuków i dziecka będącego mamusia - często gęsto bym powiedziała "tak, ale".
            Życia prywatnego i prywatnych wypowiedzi Pani Niani nie znam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka